Samsung begint met verspreiden Android 10-upgrade voor Galaxy S10

Samsung is begonnen met de verspreiding van de stabiele Android 10-upgrade voor de Galaxy S10. Afgelopen weken kwamen er veel bèta's uit, maar nu is de stabiele versie klaar. De upgrade is als eerste beschikbaar in Duitsland.

Deelnemers aan de bèta in Duitsland krijgen de upgrade donderdag binnen, meldt SamMobile. Omdat de bèta ook op Android 10 draait, is het een update die 140MB groot is. Voor gebruikers die op Android 9 Pie zitten, zal de upgrade vermoedelijk veel groter zijn. De beveiligingspatch toont de datum 1 december 2019, wat aanduidt dat Samsung de nieuwste Android-patch meelevert met de software.

Nu de stabiele versie klaar is, zal de upgrade voor gebruikers van Galaxy S10-telefoons op Android 9 in de komende dagen of weken volgen, denkt SamMobile. De meest recente roadmap die Tizenhelp publiceerde, toont dat Samsung de upgrade voor S10-toestellen klaar wil hebben in januari, net als die voor S9, Note 10 en A30. De Galaxy Fold, A50 en A6 volgen in april. Samsung brengt de upgrade alleen naar modellen uit 2018 en 2019. Modellen uit 2017, zoals de Galaxy S8 en Note 8, zullen de upgrade niet krijgen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-11-2019 • 13:41

121 Linkedin

Reacties (121)

121
112
56
2
0
41
Wijzig sortering
Wauw noemen ze de s8+ al oud?
2 Major upgrades + 3 jaar security patches. Dat is de update cycle die Samsung al een aardige tijd hanteert voor hun high-end/flagship toestellen.

Security patches zijn het belangrijkste toch? Major Android versies stellen al een tijdje bijna niks meer voor, daarnaast zitten sommige dingen van A10 al in Android 9/OneUI1.0.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 28 november 2019 14:11]

3 jaar security patches is nog erg kort gezien de appararen makkelijk 5 jaar mee gaan.
2 Major upgrades + 3 jaar security patches.
Dat is dus samen 5 jaar ;)


I stand corrected :)

Meestal is mijn scherm sowieso al kapot binnen 3 jaar (1 keer zelfs al binnen 8 dagen)...

[Reactie gewijzigd door burgt op 28 november 2019 16:44]

Die 3 jaar (maandelijkse) gaan dus in vanaf het moment dat het apparaat op de markt komt.
Na de drie jaar hoge kans dat er nog wel security updates komen, maar dan per kwartaal.

https://insights.samsung....cycle-of-a-smartphone-2//
De update cycle is 3 jaar waarvan 2 jaar major updates. Dus eerste 2 jaar "volledige" updates, dan nog 1 jaar beveiligingsupdates en dan is de telefoon officieel "oud".
Nee, je krijgt in totaal 3 jaar ondersteuning waarbij je grofweg na 9 en 21 maanden na introductie een Android upgrade krijgt. In het 3e jaar na introductie ontvangt het toestel alleen nog maandelijkse updates. Na het 3e jaar is niets meer gegarandeerd. Mogelijk nog een paar kwartaalupdates zoals bij de S7.
Bij mij gaat een toestel echt geen 5 jaar mee, dat heeft ook wel wat met mij te maken. Maar ook zeker wel met de kwaliteit die de producten tegenwoordig hebben. Zoals veel oudere mensen zeggen (waar ik eigenlijk niet onder val) kocht je vroeger een wasmachine en die ging 20 / 25 jaar mee. Die periode zijn we echt al lang voorbij. Mijn Samsung Galaxy S9 note was echt na een jaar ver heen op in ieder geval het uiterlijk wel. En je merkt aan toch dat de kwaliteit niet meer standje Nokia 3610 is maar dat het toch steeds meer een "wegwerp" product word. 1 / 2 jaar .. daarna is het vaak echt op.
Ik weet niet wat je dan met je toestel doet, maar dat klinkt meer als niet voorzichtig zijn met een dure aankoop. Heb diverse high end toestellen gehad en daar zit na een paar jaar zelden een krasje op of waterschade etc. Ze gaan zeker 5 jaar mee als de gebruiker het wil.
Gewoon, bellen, werken... maar wel intensief moet ik zeggen. En krasjes hebben ze bij mij ook niet overdreven snel ofzo hoor. Maar ik krijg ze geen 5 jaar mee, als mijn ouders mijn oude toestellen gebruiken. Die wel.... Die leggen ze de hele dag op het aanrecht, en worden maar 1 of 2 keer per dag gebruikt.
Mijn telefoons zien er na 5 jaar nog uit als nieuw, en ze gaan overal mee heen, van het strand tot hoog in de bergen tot de fjorden. Gewoon in de broek- of rugzak. Bouwkwaliteit is meer dan goed zat.
Mijn ouders nemen al tijden de oude toestellen van mijn vriendin en mij over en doen daar vervolgens dezelfde ~3 jaar mee die wij ermee deden. Ze hebben dus 6 jaar oude toestellen en dat werkt prima. Nee, geen security updates meer, maar met custom roms kom je een heel eind om de beveiliging op orde te houden.
Heb deze keer een android. Maar je hebt gelijk. Mijn vorige 6s wordt volgens mij nog steeds bijgehouden.
Ik pas niet in het keurslijf van Apple denk ik, ik erger me kapot aan alles wat voor mij bepaald is om het mij "makkelijk" te maken en ik geniet van de vrijheid van Android. Of dacht je echt dat ik nog nooit van Apple gehoord had? Ik heb heel bewust niet gekozen voor dat merk :-) Ieder zijn ding...
Eigenlijk promoot men meer afval als het om veiligheid gaat en dan maar jammeren dat de planeet naar de kloten gaat.
Daar hoor je Samsung niet over klagen hoor. Zolang het maar geld oplevert kan hen de planeet een rotzorg zijn.
Anoniem: 1206458
@kodak29 november 2019 00:35
Ze zijn zelfs nu nog in de aanbieding bij Black Friday bij winkels. Flut aanbieding dan, gloednieuw toestel dat geen systeemupdates meer krijgt
3 jaar security patches is nog erg kort gezien de appararen makkelijk 5 jaar mee gaan.
Altijd dat onrealistisch eisen van minimaal 5 jaar updates. Je interne geheugen van je smartphone is na 3 jaar al niet meer toereikend, laat staan na 5 jaar. Een Android toestel is geen Apple toestel. Deal with it.
Daarbij moet je nog even vermelden dat deze jaren ingaan vanaf de lancering van het toestel. Zeker bij Android-toestellen kopen veel gebruikers deze niet direct bij de lancering, omdat de prijs enkele maanden tot een jaar na de lancering fors zakt. Deze mensen gaan dus aardig het schip in inzake updates.

Daarnaast is bij veel mensen het updatebeleid niet bekend en zitten ze plots met een jong toestel dat al niet meer geupdatet wordt.

De concurrentie heeft dat toch wel beter voor elkaar en kritiek op het update-beleid is mijns inziens op zijn plaats.
Aan de ene kant is Samsung vrij duidelijk over het updatebeleid, dus had iedereen dat al kunnen weten. Aan de andere kant kan de Galaxy S8 / Note 8 nog prima mee, en zou die natuurlijk ook gewoon Android 10 moeten krijgen.
De S8 / Note 8 krijgen nog wel minimaal een jaar beveiligingsupdates (1 keer per kwartaal)/
Dat Samsung vrij duidelijk is over het updatebeleid wilt niet zeggen dat iedereen op de hoogte is van het updatebeleid. Vraag aan een gemiddelde Samsung gebruiker over het updatebeleid van Samsung en de meesten zullen helaas hun schouders ophalen. Over het updatebeleid wordt namelijk niet echt reclame voor gemaakt. Alleen de gemiddelde Tweaker weet wat over het updatebeleid en over custom roms.

En ondanks dat er verderop dit topic is gezegd dat de S8(+) alsnog de Android 10 versie krijgt is het allerminst onzeker en is men wellicht tot 'gedoemd' over te stappen op het installeren van custom roms.
Want de mensen die het updatebeleid niet kennen, gaan natuurlijk allemaal aan de custom roms. :P
Verder krijg je nog gewoon security updates. Alleen Android 10 niet.

De mensen die het updatebeleid niet kennen, zal het ook geen moer interesseren of ze wel of niet Android 10 krijgen.
Die mensen weten niet is wat een update beleid is...dus kan zo ook niks schelen.
een hele tijd geleden had ik een S5 en toen stond op de site mooi welke software-versie ik mocht verwachten
Fijn dat jouw algemene kennis de generieke algemene kennis is, maar dat gaat niet helemaal op.

Bij mij stond er geen sticker op de telefoon in de winkel, of een uitleg in de webshop. Ook was dit pas nieuws nadat de S8 was verschenen: https://www.consumentenbo...krijgen-te-weinig-updates
Zodra de garantie verlopen is en je naast OS upgrades ook geen security patches meer krijgt kun je altijd overwegen om naar een custom ROM te switchen.
Wat is de garantie dat deze custom rom geen backdoors of andere onveiligheden bevat. Hier is namelijk helemaal geen toezicht op

[Reactie gewijzigd door sygys op 28 november 2019 15:27]

Niet maar die garantie heb je bij bedrijven wel of eigenlijk ook niet?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 november 2019 15:49]

Toch is die kans veel kleiner.
Als morgen zou blijken dat Samsung telefoons verkoopt met backdoors zou dat ernstige imago schade kunnen geven en dus lagere verkoop.
Custom roms zijn soms echt producten van een paar hobbyisten en dan weet je nooit zeker wat je krijgt.
Jawel hoor, die mensen doen dit al jaren en hebben vaak een uitstekende trackrecord (geen garantie), posten vaak ook de source online zodat je de rom zelf kan builde (ook geen absolute garantie want je moet het wel snappen).

In de praktijk komt het praktisch ook niet voor, zeker niet bij de zichzelf bewezen rom bouwers...

Dat electronica fabrikanten, zeker amerikaanse/chineese backdoors inbouwen is juist vrij aannemelijk.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 november 2019 17:06]

Maar jij hebt het waarschijnlijk over de bekendere roms.
Er zijn veel roms te vinden van kleine hobbyisten die geen trackrecord hebben van jaren.
En zelfs dat biedt 0 garantie.

Open source is namelijk totaal geen beveiliging tegen backdoors. Dat is een veel gemaakte fout.
Sommige stukken code zijn zo ingewikkeld dat slechts enkele specialisten die kunnen doorgronden.
(Heartbleed is een mooi voorbeeld, de vraag is namelijk altijd of het een bug is of of juist zo ontworpen.)

Je geeft de FBI en dergelijke ook te veel credit denk ik. Zie bv https://en.wikipedia.org/...3Apple_encryption_dispute
(Tenzij dat allemaal toneel is om het imago van Apple te verbeteren en het achter de schermen af te handelen, maar misschien ga ik dan even te ver.)
Je kunt anders bij bijvoorbeeld LineageOS prima meekijken met alle commits die gedaan worden. Je (En vele anderen) zouden dit prima kunnen controleren. Wil je het echt zeker weten, dan build je zelf van de source.

Zie dat maar te doen bij de ROMs van Samsung zelf. :)

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 28 november 2019 16:42]

Is dat hele gezeur/geklaag over upgrades nog steeds niet klaar?? Een upgrade is niet belangrijk....veilugheidsupdates wel..Zolang mijn telefoon ( en ja..ik heb zowel S8 als S10 ) nog steeds veiligheidsupdates krijgt ben ik tevreden. De telefoon wordt er niet onbruikbaar door omdat hij een upgrade niet krijgt. Hij functioneert nog steeds goed.
Nee...Apple vergelijkingen zijn niet nodig..het Android systeem werkt anders.
Bij Samsung krijg je maar 1 jaar (gegarandeerd) aan veiligheidsupdates na de laatste Android update. Dus zo bijzonder is dat nu ook weer niet. Samsung kan er ook voor kiezen om alle toestellen van dezelfde Android te voorzien maar zij hebben liever dat je weer een nieuw toestel koopt.
In mijn S7 ontbreken functionaliteiten (bv lock homescreen) die in latere Android versies zijn toegevoegd en door het beleid van Samsung zullen deze dus nooit opgelost worden.
In het genoemde voorbeeld heb ik last van icons die onbedoeld worden verplaatst. Het zou niet zomaar moeten kunnen maar het gebeurt toch en ik heb nog niet kunnen ontdekken waardoor dit veroorzaakt wordt. Met het vastzetten kan dat niet meer gebeuren. Vanaf Android Pie is dat opgelost via een optie.
Ik weet wel dat dit ook via een laucher kan, maar ik wil graag een eenduidige bediening en dus het liefst opgelost vanuit Android / Samsung schil.
In die zin bevatten upgrades soms nuttige toevoegingen.
Maar...is je telefoon hierdoor onbruikbaar geworden..?? Je koopt een telefoon voor wat ie op dat moment kan doen en wat er misschien (!!) Mee mogelijk is in de toekomst. Die misschien is de keyword in deze.
Onbruikbaar is de telefoon natuurlijk niet. Je koopt een telefoon voor een paar jaar (of zolang de hardware zoals een accu het uithoudt) en in die periode wil je gewoon een actuele telefoon hebben die voorzien is van de meest recente updates zowel in functionaliteit (bv aanpassingen in frameworks die updates kunnen vereenvoudigen) als security patches / bugfixes. Mijn S7 heeft nu (niet-)gegarandeerde kwartaalupdates. Dus de S7 is langer kwetsbaar voor zeroday exploits als een S8 die nog maandelijkse patches krijgt. Het wordt tijd dat mensen doorkrijgen dat een telefoon gelijkwaardig is met een Windows PC en dus ten alle tijden voorzien moet zijn van de meest recente updates.
Samsung is al jaren hier duidelijk over hoe zijn hun updatebeleid hanteren. Een telefoon is op bepaalde vlakken gelijkwaardig aan een pc en op andere vlakken ook weer niet. Windows 10 installeer je toch ook niet op hardware uit 2006 of zo..?
Ik denk dat de telefoon inmiddels veel belangrijker is geworden als een PC. Het is niet voor niets dat veiligheidsdiensten zich voornamelijk richten op de telefoons. Je gebruikt je telefoon om (contactloos) te betalen, jezelf te identificeren voor allerlei (privacy gevoelige) online diensten. Je mail en whatsapp/telefoon gesprekken staan erop. De foto's die je maakt ook, evenals documenten met al dan niet gevoelige (bedrijfs)informatie. Toegang tot je Google drive / Onedrive. Contactinformatie en daarmee de relaties die je met andere hebt. De gehele locatiegeschiedenis. Kortom je hele leven samengevat in een klein apparaat in je broekzak. Ik vind dat mensen er veel te gemakkelijk over denken over de veiligheid / beveiliging van je telefoon. Het is ook niet voor niets dat sommige delegaties voor een buitenlands bezoek nieuwe telefoons gebruiken en na terugkeer in eigen land laten vernietigen omdat ze bijna zeker weten dat ze al gehackt zijn.
V.w.b. Windows 10 draait deze uitstekend op een PC uit 2011 en dat valt voor Android 10 helaas niet te zeggen.
Is dat niet de bedoeling van alle bedrijven. Toestel verkopen en dan zorgen dat enkele jaren later mensen dat weer doen.

Niets nieuws onder de zon en de werkwijze van alle bedrijven die willen verdienen.
Tja, koop je nu een S10 nieuw in de winkel dan weet je dat je volgend jaar al je laatste Android upgrade krijgt en nog iets meer als 2 jaar aan veiligheidsupdates (en dat voor een toestel van dik 600 euro). De S9 krijgt straks, de komende maand(en), zijn laatste Android versie.
460 euro betaald voor mijn S10e, een maandje of 2 terug. Tja, nog 1 grote update dan eind volgend jaar, dan nog 1 jaar veiligheidsupdates maar geen Android 12 (dat zal ik rond die tijd wel irritant vinden ja). Het jaar daarop koop ik sowieso toch wel weer een nieuwe telefoon dus echt een probleem is het niet, maar ik zou het inderdaad waarderen as er een jaartje extra Android updates kwamen en een jaartje extra security updates.

Aan de andere kant is de vergelijking met apple bijvoorbeeld niet helemaal redelijk.

Voor onder de 600 euro kun je op z'n best een iPhone 8 kopen volgens de pricewatch. Die zal ook nog 2-3 jaar support krijgen, komt tenslotte uit 2017. Dus dat is feitelijk best vergelijkbaar, tenminste voor het geld ;-)

Al heb je bij Apple de mogelijkheid een 1500 euro telefoon te kopen die 2 jaar extra updates krijgt.

Ik zou het kunnen waarderen als Google nu eens wat druk zou uitoefenen op de SOC vendors en dit eens en voor altijd op zou lossen.
https://twitter.com/jospoortvliet/status/1198950416215674880

Edit: heb trouwens Android 10 net binnen. Moet zeggen - eigenlijk vrijwel niets veranderd... ;-)

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 28 november 2019 17:52]

Ja maar een upgrade is iets anders dan een update. Men klaagt erover dat men uiteindelijk geen upgrades meer krijgt terwijl updates belangrijker zijn voor de firmware waar het toestel op blijft zitten.
Het uiterlijk is niet veel anders.
Onder me motorkap en weer wel. Maar daar merkt je weinig van.
Welke features van Android 12 ga je over twee jaar dan missen? Ik merk steeds minder verschil tussen Android-versies.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 29 november 2019 05:00]

@_Pussycat_ - ja, het is wel interessant eigenlijk. Ik zou het frustrerend vinden als ik 12 niet krijg, maar gezien de weinige verschillen in 10 vraag ik me ook af of ik wel echt iets zou missen...
Jij bent de enige die het toestel oud noemt. Dat doen zowel Samsung alsook tweakers niet.

De S8 krijgt tot nu toe iedere maand de security updates. Heeft 2 os upgrades gehad.

Bugfixes zitten er ook maandelijks bij.
In de Android wereld een hele nette zaak.
Knap dat de S10 een december security-patch meekrijgt terwijl deze nog niet eens uit is: https://source.android.com/security/bulletin. Tenzij ze voorrang krijgen. Voor zover ik weet worden security patches de eerste en vijfde dag van de maand uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 28 november 2019 13:59]

Deze patches worden in beta allang geshared met providers. Deze worden dus al langere tijd in beta versies geïmplementeerd. Goed kans dat deze versie (1 December) nog een beta versie is en na 1 December alsnog zijn alpha status krijgt door middel van een security patch.
Op 1 november kreeg ik de patch van.... 1 november, die hebben ze dus blijkbaar wel eerder in huis gehad, dat voeg je niet in nog geen dag toe.
Wellicht was er een must-have fix nodig van 1 van de items in de patch? Zulke zaken zijn vast ook meegenomen in beta's her en der
In Duitsland wordt gemeld dat zelfs de S8 en S8+ volgend jaar ook de update gaan krijgen naar Android 10.. Werd gezegd door de Duitse Klantenservice van Samsung.
Volgens mij kan er beter even bij Samsung zelf nagevraagd worden welke telefoons de update krijgen. Ik zie inderdaad ook meerdere tegenstrijdige berichten dat de lijst nog niet officieel bekend is en het goed zou kunnen dat de S8/S8+ wel gewoon de update krijgen.
Niet dat ik er nu zo hard op zit te wachten met mijn S8+ (alles draait prima) maar ik zou het toch vreemd vinden als er geen update voor zou komen. Ik heb die telefoon nog geen 2 jaar in gebruik! Lol. Ding is nog helemaal goed, ik zie het nut niet eens in van een nieuw model (persoonlijk).
zover ik weet was er het beleid dat de high-end modellen, op zn max 2 android upgrades zouden krijgen en daarnaast voor langere tijd na de laatste android upgrade maandelijks beveiligingsupdates. bij hoge uitzondering kreeg een model een 3de upgrade, de mid-segment krijgen vaak maar 1 android-upgrade en laag segment blijft het vaak bij Android-versie van release.

De vraag is alleen heb je altijd de nieuwste OS nodig. ik heb bijna 5 jaar gedaan met een Note4 die tot 6.1 ging terwijl ik op mn nieuwe Nokia 6. werktelefoon ineens met Android 9 zat (was wel even wennen) maar goed enige tijd later, met pre-order Note-4 ingeruild en nu de Note9. echter zie ik nog geen reden om voor de Note10 te gaan, en is maar de vraag of er een Note 11 komt, of dat er een S12 met en zonder stylus komt (aangezien de S11 al bekend gemaakt is) aangezien er steeds minder verschil tussen de S en Note serie zit. En dan na de release van flagship phone, half jaar later de nieuwste versie van de fold/flip phone jaarlijks wordt uitgebracht.
Klopt, dat is een andere discussie denk ik. Overigens heeft mijn Note 4 het grappig genoeg ook zo lang gedaan op stock Android. Eerst heb ik hem 4 jaar gebruikt en daarna mijn vrouw nog zeker een jaar totdat hij het letterlijk opgaf.
Aankomende maart mag ik weer een nieuw toestel en mogelijk dat ik dan naar de Note 10 of anders de S10 ga kijken. Ik hoef niet zo nodig de dure S11 omdat de featureset op de S10 goed genoeg is (ruim!) en dan ook direct goedkoper is als de S11 uitkomt :D
In dat geval hebben ze gejokt of waren ze slecht geïnformeerd, want Samsung heeft bevestigt dat het niet gaat gebeuren: https://news.softpedia.co...id-10-update-528367.shtml
Ik ging van 9 naar 10 op mijn asus zenfone 6, die pretty much stock android draait. Nou, ik heb echt niks gemerkt eigenlijk. Oja, de dark mode die perfect werkte onder android 9, zit nu native in android 10.

Maar echt, waar je vroeger echt even op ontdekking ging wat er allemaal anders was, als ik niet beter zou weten zou ik denken dat ik nog op android 9 zit. Geeft opzich wel weer aan wat een ontzettend compleet en goed doordacht besturingssysteem stock android is geworden. Je kan een voorkeur hebben voor een ander systeem zoals iOS of Windows phone, maar dat neemt niet weg dat android echt een heel goed werkend besturingssysteem is geworden. Het enige waar naar mijn mening echt stappen gezet moeten worden is ondersteuning, want al is het veel beter dan 5 jaar geleden, updates duren nog steeds lang en zijn van redelijk beperkte duur, meer dan 3 upgrades is een unicum.
Het is niet niks, maar ook niet veel:
https://www.android.com/android-10/

Als iemand met hoortoestellen ben ik wel benieuwd hoe dat straks gaat werken. Alleen Phonak en de duurste Resound heeft momenteel een (zelf ontwikkelde) koppeling met Android direct, de rest zit allemaal extra devices te hannesen. Komend jaar mag ik weer nieuwe hoortoestellen, dus hopelijk gaat die overgang snel. Dat nu in December de versie al uit is voor populaire toestellen, maakt deze ontwikkeling wel sneller.

Mn moeder is nu overigens nieuwe toestellen aan het proberen, die koppelden niet met haar Motorola, maar wel direct met mijn S10. Overigens zijn de toestellen die door de verzekering wel vergoed worden, altijd van een tijd geleden, dus ik denk dat ik wellicht nog langer moet wachten om van extra devices af te zijn. Moet nu altijd wat om mn nek hangen en apart opladen, wat wel irritant is soms.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 28 november 2019 16:57]

Hopelijk lost de upgrade naar Android 10 het probleem op dat de controls op het lock screen geheel niet werken voor de Netflix app. Daar heeft mijn Note 10+ last van. Voor Spotify werkt het ook lang niet altijd vlekkeloos.
Klopt, heb jij ook dat je nummers niet kan pauzeren? Bij mij wordt het nummer heel kort gepauzeerd, waar na het gewoon weer doorloopt. Ervaar dit op de S10e.
Soms lukt pauzeren inderdaad niet. Spotify en Netflix hebben soms moeite met koppelen met de Chromecast die met een netwerkkabel in het netwerk hangt. Mijn Galaxy Note 4 heeft daar nooit problemen mee gehad.
Het is ook te hopen dat Samsung zijn Multiroom App gaat updaten. De app werkt namelijk niet meer met Android 10. Geldt trouwens ook voor iOS 13. Ik probeer al maanden iets van informatie te krijgen van Samsung, maar ze blijven verdacht stil.
Modellen uit 2017, zoals de Galaxy S8 en Note 8, zullen de upgrade niet krijgen.
Dat de S8 en zelfs de Note 8 deze update niet krijgen schrik ik best wel van. Toestellen zijn ruim 2 jaar oud (en in sommige gevallen zelfs veel jonger omdat deze toestellen vrij lang verkocht werden). Nu zullen ze best de security patches krijgen (wat ook het belangrijkst is imo), maar het blijft een groot gemis dat deze toestellen blijven hangen op Pie. Het waren namelijk ook niet de minste toestellen toentertijd.

OS upgrades doortrekken naar toestellen tot 3 jaar oud lijkt mij niet misstaan bij dit soort flagships.
Welke functies worden er precies gemist?
Dark mode (en dan vooral dat het batterijvermogen er op vooruit gaat), Live Caption, Fast Share, AoD, 5G Support, Undo App removal en zelfs Facial Recognition ( en dan met name aanschaf apps en Google Pay transacties).
Dark mode kan idd veel schelen met een OLED display. Op een test bij de iPhone X/Xs/11 Pro (en Max) levert het bijna 25% extra scherm tijd op geloof ik...
Bij mijn Note 10+ kan ik de resolutie verlagen naar FHD i.p.v. qHD. Scheelt in accuduur en zorgt in games voor betere framerates.
wordt wel je beeld minder scherp....
Daar merk je ongeveer helemaal niets van. Ik heb een note 8 en draai op FHD... geen bijzonderheden.

Ik heb overigens gewoon dark mode, @Yzord . Maar in tegenstelling tot vele andere, vind ik dark mode verschrikkelijk.
Daar merk ik wel degelijk wat van. Ik zie echt het verschil in scherpte. En nee ik heb geen uitzonderlijke ogen, ben zelfs brildragend.
Dat ook ja. Merkte het in de tijd dat ik een S9 had ook met de fps en accuduur.
Heb je dark mode niet dan op 9 met OneUI?
ik wel hier op mijn S10
En vele apps hebben al hun eigen dark modes, dus veel maak het daarna niet meer uit
(behalve ja als je straks dark mode in apps krijgt die alleen maar de Android 10 setting volgen)

5G kun je niet toevoegen als een software update....
En toch heeft Android 10 voor developers 5G support gekregen in tegenstelling tot Android 9.
zou best kunnen, maar Android 10 op een S8 , S9 of S10 installeren zal je geen 5G support opleveren
Dus om daar voor een update te verwachten...

Nu wil ik wel eens weten wat voor developer support dat is.. Want 5G werkt ook al wel op Android 9 (er zijn al een tijdje 5G telefoons alleen niet in NL)
Dark mode zit al in One UI ingebakken (heb in de laatste 2 jaar als werk telefoon een S8,S9 en nu een paar maanden S10) - gelijk aangezet.

Alleen Gmail app zelf ondersteunt alleen op android 10 dark mode vooralsnog.
Maar er zijn al zoveel apps die ik gebruik met een dark mode, teams , outlook, spotify (zo goed als alles behalve Gmail eigenlijk) Dus voor dark mode moet het niet kunnen upgraden geen gemis zijn; tenzij je 95% van je screen-on-time naar je gmail app loopt te kijken.

" 5G support " je telefoon ondersteunt geen 5G (hardwaremtig moet je modem dit ook kunnen) dus dat is ook geen gemis voor jou dat je deze update niet kan binnensluizen. Undo app removal ? Jeetje is dat een feature die echt nodig is ?
volgens mij is het belangrijkste van Android 10 de gestures. Deze had Samsung all wel toegevoegd in zijn eigen One UI en waren eventueel uit te breiden Good Lock modules. Moet alleen wel via een omweg omdat Samsung ze niet in de nederlandse Galaxy Store beschikbaar heeft.
Met nieuwe android updates komen niet alleen functies maar ook security updates. Daarnaast hebben sommige apps geen ondersteuning meer voor oudere android versies

[Reactie gewijzigd door jaspro op 28 november 2019 13:55]

Daarnaast hebben sommige apps geen ondersteuning meer voor oudere android versies
Noem eens een app dan die niet op Android 9 draait? Dat is volgens mij uit het Kitkat tijdperk.
Er zijn *momenteel* geen apps die niet op 9 draaien, maar wél die alleen op 9 en hoger draaien. En straks geldt dat óók voor 10. Dat komt omdat Google de vereisten voor nieuwe apps flink omhoog heeft gegooid.
Ik ken ze niet, noem er eens een. :)
Dat zou namelijk betekenen dat die app niet kan draaien op ~50% van de toestellen die nu in het veld te vinden zijn.
Dat zou ik raar vinden.

bron: https://gs.statcounter.co...e/mobile-tablet/worldwide
Eén van de bekendste is Google's eigen app Digital Wellbeing. Alleen beschikbaar voor Pie en hoger.
Maar dat ligt niet aan de Android versie, die mag blijkbaar nergens op geïnstalleerd worden: https://imgur.com/a/fMZ2nEp

Mijn S8 en Note9 hebben beide Android 9, toch kan ik de app niet installeren...
Digital Wellbeing is alleen beschikbaar op Pixel-telefoons. Maar Pixel 2-gebruikers die nog op Android 8 zitten kunnen hem niet installeren omdat 9 vereist is. En als je de APK van elders plukt voor bijv. jouw Samsung, dan werkt 'ie ook alleen maar als je 9 of hoger draait.

Maal zelfs als we ons beperken tot officieel ondersteunde telefoons, dan kun je dus met je Pixel niet blijven hangen op Android 8 als je deze app wilt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 28 november 2019 14:28]

Digital Wellbeing is alleen beschikbaar op Pixel-telefoons. Maar Pixel 2-gebruikers die nog op Android 8 zitten kunnen hem niet installeren omdat 9 vereist is. En als je de APK van elders plukt voor bijv. jouw Samsung, dan werkt 'ie ook alleen maar als je 9 of hoger draait.

Maal zelfs als we ons beperken tot officieel ondersteunde telefoons, dan kun je dus met je Pixel niet blijven hangen op Android 8 als je deze app wilt gebruiken.
Deze is ook beschikbaar op OnePlus telefoons (hier op de OnePlus 7 althans).
Digital wellbeing is niet voorbehouden aan pixel telefoons. Op mijn note 10 staat dat ook..
Ahh vandaar, oke!

edit @TheVivaldi :
Maal zelfs als we ons beperken tot officieel ondersteunde telefoons, dan kun je dus met je Pixel niet blijven hangen op Android 8 als je deze app wilt gebruiken.
Maar dat hoeft toch niet raar te zijn? Het kan immers zijn dat er bijvoorbeeld API's nodig zijn voor die app, die pas in Android 9 geïntroduceerd zijn. Dan krijgen ze het zelfs met de beste wil van de wereld nog niet aan de gang in Android 8.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 28 november 2019 15:14]

Ik had het meer over android versies in het algemeen
Security updates komen veel langer voor de toestellen dus dat is (nog) geen goed argument voor / tegen de S8.
Niet alle verbeteringen aan de beveiliging van Android zitten in de security fixes.
Moet je iets missen voordat je vind dat het nodig is om up-to-date te blijven? Dit is een belachelijk argument.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 28 november 2019 14:46]

schrikken? hoe kun je van iets schrikken dat algemeen en al lang bekend is?
Zolang Samsung niet komt met we gaan nu over op 3 + 4 jaar (ipv 2 + 3 jaar) zal het dus altijd 2 + 3 blijven
en die laatste 3 is vaak veel meer, volgens mij is de laatste update voor de S7 nog niet eens zo lang geleden. Volgens mij zit die nu op september?
Telefoon wordt er niet onbruikbaar door omdat hij een upgrade niet meer krijgt. Veiligheidsupdates belangrijker dan upgrades.
Op mijn S10e komt die zojuist binnen. 1975,2MB groot.
Dat ze de S8 en Note 8 al te oud vinden!? Ondertussen heeft de Oneplus 3(t) 9.0 gehad en krijgt de Oneplus 5(t) gewoon nog 10!
Als IOS gebruiker ben ik wel nieuwsgierig of de update veel nieuws brengt of net zoals in IOS de update's ook steeds minder nieuwe functionaliteit brengt. In het begin kwam er nog wel toffe features bij maar nu wordt dat toch een stuk minder. Is dat bij Android ook zo?
Google dicteert de basis, dus het is erg afhankelijk van de OEM. Samsung wil bijvoorbeeld nog heel graag hun eigen services pushen waardoor je dubbele apps op je telefoon hebt staan.
Oneplus daarintegen voegt soms kleine dingen toe zonder het op te dringen.
Off-topic, maar is iemand al achter een manier gekomen om die Android 10 gestures helemaal uit te schakelen?
Mijn vingerprint/home knop werkte prima, maar nu heb ik vaak bij bepaalde apps als ik rustig zit te swipen dat de app ineens switched als ik iets te dicht bij de rechterkant van het scherm begin te swipen.

Met een geroot toestel en navigation gestures heb ik wel het 1 en ander wel weg kunnen werken. Maar ik kan geen manier vinden om die gestures helemaal uit te schakelen en terug te gaan naar de oude situatie zonder die onscreen knopjes of gestures.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee