PowerColor brengt RX 5700XT met waterblok volgende week uit voor 599 euro

PowerColor brengt de eerste Navi-videokaart met waterblok uit. Het gaat om de RX 5700XT Liquid Devil, die voorzien is van een monoblock van EK Water Blocks. PowerColor zet de boostclock op maximaal 2070MHz, iets sneller dan varianten met luchtkoeling.

Volgens PowerColor is de maximale boostclock van de RX 5700XT Liquid Devil 2070MHz. De duurste varianten met luchtkoeler van fabrikanten als Asus, Sapphire en XFX, zijn geklokt op 2035Mhz of 2025MHz. Volgens PowerColor worden voor de Liquid Devil-kaart de beste gpu's geselecteerd. De videokaart heeft 8GB gddr6 dat geklokt is op de reguliere snelheid van 14Gbit/s.

Het waterblok op de kaart is gemaakt door EK Water Blocks. De videokaart moet opgenomen worden in een systeem met custom waterkoeling. Volgens PowerColor heeft de kaart een speciaal ontworpen pcb dat uit twaalf lagen bestaat. De stroomvoorziening bestaat uit tien fasen.

De kaart heeft een dual bios-feature, waarbij gebruikers kunnen kiezen uit Unleashed en OC Mode. De overklokmodus is volgens PowerColor gelijk aan die van andere kaarten, in de Unleashed-mode zouden snelheden gehaald worden die alleen met binned gpu's haalbaar zijn. PowerColor geeft de kaart een adviesprijs van 599 euro. Vanaf volgende week zou de Liquid Devil beschikbaar moeten zijn.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-11-2019 • 18:52

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
19
2
0
34
Wijzig sortering
Ik meen dat Gamer's Nexus al eens heeft laten zien dat de 5700XT hier niet zo veel baat bij heeft. Lijkt me overkill voor deze kaart.
Stilte en levensduur?
Ja dat zou kunnen. Maar om daar nu €150 meer voor neer te tellen?
Niet zo heel duur voor een blok volgens mij. Heb zelf €140 betaald voor een fullcover GPU-blok l, een aantal jaar geleden. Wel met backplate. Deze is ook al voorgeïnstalleerd, kan ook wat waard zijn.

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 19 november 2019 19:21]

Ja maar ze hebben geen kosten om een luchtkoeler erop te zetten, als je zelf een waterblok erop zet heb je nog de luchtkoeler erbij....
Klopt, maar een OEM heeft daar natuurlijk heel andere kosten aan. Voor de consument hoeft er nu geen koelblok af, scheelt best wat tijd en moeite. Ook geen gedoe met garantie-issues.

Het is niet goedkoop, maar een afweging is te maken in het voordeel van zo'n kaart en het kost niet veel meer dan dat je het zelf zou doen.
Helemaal mee eens.

Veel mensen begrijpen echt niet waarom sommige doen aan custom waterkoeling. Je moet het gewoon zien als een aparte hobby......Iets wat niet nodig is, maar je alleen moet doen als je het leuk vind om te doen.

Als het geen extra performence geeft dan is het niet nodig en zonde van het geld wordt veel gedacht en lees ik veel. Er zijn er genoeg die het puur voor de looks (en stilte) doen en daar heel erg graag de hoofdprijs voor willen betalen (ik bv) :)

En ja.....custom waterkoeling is inderdaad NIET goedkoop.
Mijn waterkoeling kost bij elkaar zon 1500 Euro, maar gaat wel vele builds mee :P
Mijn waterkoeling kost bij elkaar zon 1500 Euro, maar gaat wel vele builds mee
Inderdaad :)

Mijn vorige build heb ik 8 jaar mee gedaan. De huidige gaat nu al zo'n 4 jaar mee en dat kan makkelijk weer 8 of meer worden gezien de build beter is dan de vorige. Het kost bij de eerste aanschaf veel te veel geld, maar daar heb je dan ook heel lang plezier van terwijl je alleen CPU en GPU blokken hoeft te kopen.

Ik draai hier met 2 stuks RX480 rad's (4x120mm x2) 2 stuks D5 zodat ze op 35% kunnen lopen en vrijwel onhoorbaar zijn. Dan alles automatisch geregeld via een Aquaero. Dit alles in een 900D kast. Wat je betaald voor het geheel is enorm veel geld, maar dan heb je wel een PC die extreem stil is en waarbij de fans op de rad's tijdens internetten niet eens hoeven te draaien. Voor de performance hoef je het zeker niet te doen, maar qua geluid is er enorm veel te behalen en het blijft leuk als hobby.
Vind ik ook, niets zo fijn als een pc die op full load alsnog stil is.
Fans in mijn pc's draaien nooit sneller dan 800rpm, en heb er maar 4 in de hele kast.
Die stilte tijdens het internetten kan je ook met luchtkoeling halen - of bedoel je dat je pc ook onder load stil is?
Je hebt stil en je hebt stil. Als je nog niet eerder een extreme waterkoelingsetup hebt gehoord dan is het lastig voor te stellen hoe stil het kan. Ieder onderdeel van mijn PC is gekozen om het geheel zo stil mogelijk te krijgen. Fans die in de rubbers hangen, pompen die op een laag rubber staan. De hele kast die met de poten op een laag rubber staat. De pompen die zeer laag draaien en zeer stille fans die idle helemaal niet draaien. Ja, luchtkoeling kan ook stil, maar met water kan je nog veel verder gaan. Dit zowel idle als onder load.

Edit: Mijn PC is: Je moet je adem inhouden en je concentreren om iets te kunnen horen met goed gehoor stil. Is je gehoor slechter is ie onhoorbaar.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 20 november 2019 00:18]

Ja cool, complete stilte is fijn idd, vind dat zelf ook belangrijk. Het kan echter ook met luchtkoeling. Idle en onder lichte belasting is mijn pc onhoorbaar, met je hoofd naast de kast, kast open, zelfs op zondagavond als het stil is buiten. Als in, je kan het niet horen.
Heb een goed / gevoelig gehoor. De fans kunnen ook nog uit maar dat maakt geen verschil in hoorbaarheid.

Heb de fans ook in rubber en draai met 3 noctua fans op 20%.

Gpu fans staan dan stil, net als die van dw voeding. Onder load wordt het anders natuurlijk, dat lukt niet met lucht, maar nog steeds redelijk stil. Bij de waterkoeling setups die ik gezien heb viel mij het brommen van de pomp op. Fans idd heel stil, maar wel een bromtoon.
Er is geen enkele pc op lucht die onder load stil is......en dan bedoel ik echt stil.
Dan heb je toch echt waterkoeling nodig. Vooral een lucht gekoelde videokaart hoor je onder load duidelijk.

Zoals Pilatu S al zei.....Je moet zon extreme waterkoeling build een keer gehoord hebben anders is het inderdaad lastig voor te stellen dat het nog stiller kan.
Als je het serieus aanpakt, dus met wat extra capaciteit in de vorm van bijvoorbeeld een radiator extra, hoef je je fans nooit te horen onder load en tijdens idle/officegebruik kunnen ze stil staan.

Luchtkoeling is veel goedkoper en bijna net zo stil, maar zeker onder load wint waterkoeling het met gemak. Als je er geen aparte hobby aan wilt hebben of gewoon het geld er niet voor (over) hebt, absoluut niet doen. Het kost klauwen met geld en het onderhoud is intensief. Echter de stilte, zeker onder load, is heerlijk en het geeft een extra dimensie aan het tweaken.
en het onderhoud is intensief
Dat valt ook wel weer mee. 1x per jaar de vloeistof vervangen is al genoeg. Ga je voor het betere spul als Mayhems kan je ook wel 2 of zelfs 3 jaar draaien zonder iets te doen. De boel upgraden met nieuwe blokken is wel flink wat werk, maar onderhoud kost je hooguit 1x per jaar of mogelijk zelfs langer een uurtje.
Ja ik snap dat onder load een compleet stil systeem wel tof is, een prestatie om te bouwen en plezier om mee te werken. Maar meeste load komt van games en als ik last heb van het geluid zet ik de powerlimit wat lager en undervolt ik wat, en dan is hij stiller dan menig pc van 15 jaar geleden.
Ik snap best dat je dat wil voor extra performance, maar die ga je er bij deze kaart dus nauwelijks uit halen.
Koelprestaties zijn velen malen beter dan menig aftermarket koeler. Vaak zijn enkele topmodellen met luchtkoelers uitstekende opties, maar een waterkoeler op een reference blower zetten zal resulteren in een soepeler draaiende videokaart en langere levensduur. Zo houden die reference kaarten niet altijd hun boost vast vanwege de hitte.
Ik begrijp je maar Powercolor maakt bij deze versie nog veel meer winst, ik zou liever gezien hebben dat ze met een prijskaartje kwamen van 539 EUR.
Als jij me dan even de link geeft waar je de reguliere PC Red Devil 5700XT voor € 449,- kan halen, dan kan ik er meteen even eentje kopen. (goedkoopste in de PW is € 495,- (bij een normale goede winkel, dus géén MaxICT/SiComputers)).

Als ik in de markt was voor Waterkoeling zou ik die € 100,- er wel extra voor neertellen, dat ben je voor een aftermarket water koeling setje ook makkelijk kwijt, en dan is er niks aan de kaart zelf geoptimaliseerd, nu krijg je cherry picked chips, die gegarandeert maximaal boosten.

En ik heb een gesloten kast, dus ik geef niks om LED's e.d., maar met dit design zou ik een glass panel voor mijn kast kopen, dus dat is ook nog wat waard (als je dar belangrijk vind is dit wel de mooiste GPU die je kan krijgen, imo)

[Reactie gewijzigd door zion op 19 november 2019 20:38]

Ik kijk gewoon naar de gemiddelde 5700XT met custom cooler. Het zijn toch voor het grootste deel van reference afgeleide producten. De aanpassingen zijn echt miniem. Alleen de koelers verschillen wezenlijk.Hier en daar worden wat andere VRM componenten gebruikt. Dat is de grootste afwijking. €450 is dan geen rare prijs om als gemiddelde te nemen.
Er zijn wel degelijk (grote) verschillen tussen de verschillende kaarten, en de Red Devil en de Nitro+ zijn de 2 beste, en die heb je niet voor € 450,- Ik verwijs u graag door naar AMD Navi Ervaringen Topic voor een uitgebreide discussie over de verschillende kaarten verkrijgbaar en de voor/nadelen van allen. (alhoewel met waterkoeling veel van die problemen al getackeld worden natuurlijk, en je dan ook prima voor een referentiemodel kan gaan, maar dan weer niet eentje die zo hard loopt als deze)
Als ik de reviews bekijk zijn er grote verschillen tussen kaarten van ca. €420±€10 en die rond de €450±€10, daarboven ga je gewoon onevenredig meer betalen voor performance en looks. Als je kijkt naar wat de extra's zijn van een Nitro+ boven de Pulse, dan zijn dat vooral trinkets, er vanuit gaande dat je er een WC blok op gaat zetten.
Ik denk dat je voor dat geld al bijna naar het volgende marktsegment kan gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 20 november 2019 14:15]

Het is meer. Je moet ook leidingwerk+pomp+radiator+fans rekenen als luchtkoeling de tegenhanger is.
Ja, maar die kan je, zoals elders al genoemd, wel een tijdje mee laten gaan. Ik heb van 2002-2007 waterkoeling gehad. Het is een kwestie van andere koelblokken en dan kan je weer door.
Helaas heb je voor elke nieuwe GPU en voor elk nieuw CPU voetje (hoewel er de laatste jaren wel veel form factors worden hergebruikt)
Dat is zeker zo, maar als opstartkosten moet je die wel een beetje meenemen. Een paar honderd euro extra is geen misvatting voor waterkoeling in je systeem tov ouderwetse heatsinks. Voor dat geld kan je ook weer een duurdere videokaart nemen. Dus vind ik het een lastige keuze altijd, dat waterkoeling (wel kicke).
Gaat niet erom of het nodig is.
Custom waterkoeling moet je zien als aparte hobby.
Mensen met zon systeem willen geen lucht gekoelde hardware en dit scheelt werk aangezien het waterblok er al op zit. Ik heb een custom gewaterkoelde pc puur voor de looks (en stilte) en omdat ik het superleuk vind om ermee bezig te zijn. Heeft dus NIKS te maken met of het nodig is :D

[Reactie gewijzigd door Andreshoi op 19 november 2019 19:27]

Dan zou ik nooit voor een mid-range kaart als de 5700XT gaan. Dat lijkt me de extra kosten niet waard voor de extra performance die je er uit kan persen.
Maar misschien dat ik me gewoon niet zo goed kan verplaatsen in de hele wereld van esthetische aanpassingen. Voor mij is dat allemaal nutteloze bijzaak. Ik heb de hele RGB rage ook aan mij voorbij laten gaan. Ik zit zelfs te kijken naar de tegenovergestelde beweging: Het racken van mijn game PC.
Zoals ik al zei.......je moet waterkoelen echt als losse hobby zien.......en voor sommige (ik) zelfs zon grote hobby dat het waterkoelen boven alles staat (zelfs boven extra prestaties). Ik heb niet het geld voor de beste hardware EN waterkoelen en ik zal dus een keuze moeten maken.....Voor mij dus of.....of.

Voorbeeld als ik bv 600€ te besteden heb:
Als ik moet kiezen tussen bv een Rtx 2070 super van 600€ op lucht of een 5700xt met waterblok voor 600€ dan ga ik voor de 5700xt met blok.....ook al weet ik dat de Rtx2070 super sneller is.

Ach ja, ieder zijn ding of speeltje he :P
Tja, ik heb ook een tijd WC gehad, maar echt alleen voor de toename in prestaties die je daar mee kon realiseren. Om nu te lezen dat je het alleen doet voor het uiterlijk, dat is voor mij de omgekeerde wereld. Maar als jij daar blij van wordt, dan moet je het vooral doen :)
De mijne zit in al een aantal jaar in een rack van 42U. Aangezien ik nog ruimte overheb in het rack, en die servercase van 4U eigenlijk te klein is, ben ik momenteel aan het denken om een wallmount in het rack te maken. :P
Ik heb al een extra 6U plaat aangeschaft en de nodige standoffs en boortjes. Kmoet enkel nog uitvogelen hoe en waar ik de PSU wil kwijt geraken en of ik mijn GPU op het moederbord wil zetten of toch apart.
Ah, interessant!
Ik gebruik geen kleuren meer. Die kunnen in je blokken en radiatoren blijven zitten en daar word je niet vrolijk van als je in je volgende build een ander kleurtje zou willen. Oke, ik gebruikte dan wel de ergste kleur die je kunt hebben (rood), maar toch, ik vermijd het risico liever. Laat de rgb de kleur maar bepalen :D
Ligt denk ik ook aan de vloeistof die je gebruikt.
2 jaar rode vloeistof gebruikt en de restanten spoelde er gewoon uit.
599 euro 8)7

Het suffe is vooral dat je niet zoveel hebt aan de waterkoeling, de kaart klokt amper hoger en is amper sneller. Voor de paar FPS hoef je het niet te doen.
599 euro 8)7
Voor de paar FPS hoef je het niet te doen.
Nou ...

Where the standard RX 5700 XT models that have a dual BIOS option feature an OC and Silent mode, the Liquid Devil features an Unleash and OC mode. The OC mode is the typical overclock seen on models such as the Red Devil and Red Dragon. The Unleash BIOS kicks this up a notch, running at record breaking clocks and performance that can only the binned GPU modules can maintain.
Van 2035 naar 2070 ? Dat is in fps amper meetbaar... laat staan merkbaar...

Daar moet met waterkoeling toch veel meer uit te halen zijn ?

[Reactie gewijzigd door hatex op 19 november 2019 19:25]

wel, daarom dat ik het gedeelte over de "unleash" setting in vet schrijf.
Even wachten to er iemand mee los geht
Het PCB/VRM's komen er dan ook bij kijken... misschien wordt dat dan wel de beperkende factor.
De componenten blijven hetzelfde. Dit is al lang geprobeerd zonder officiële waterblock en er vallen geen wonderen te verwachten.

Als je zoveel wil uitgeven dan kun je beter een 2070 super kopen als je meer FPS wil. Al raad ik dat niemand aan.
U begrijpt niet veel van custom waterkoeling zo te horen :P
Er zijn ook mensen die het puur voor de looks (en stilte) doen en niet voor de extra performence.

Als ik mezelf neem als voorbeeld: De extra performence (wel of niet) zal me echt een worst wezen.
Ik vind een watergekoeld systeem gewoon supermooi en ik doe het dan ook puur voor de looks en betaal daar graag voor.
Ook heb ik een hekel aan het geluid van hard draaiende fans en met 3 radiatoren in mijn huidige pc kan ik zelfs mijn fans uitzetten als ik zou willen en dan nog wordt mijn pc niet te heet.....echt heerlijk die stilte.

En de prijs is zeer netjes als je nagaat dat een los waterblok inclusief backplate bij EK ongeveer 160 Euro kost. Haal dat eraf en dan heb je 440 Euro over voor de kaart zelf......wat dus niet duur is aangezien HUN het waterblok erop zetten voor je.

[Reactie gewijzigd door Andreshoi op 19 november 2019 19:28]

U begrijpt niet veel van mijn post zo te lezen.

Ik zeg letterlijk: voor de FPS hoef je het niet te doen.

En dat zeg jij ook, jij hebt andere redenen, daar oordeel ik ook niet over.
599 euro 8)7

Het suffe is vooral dat je niet zoveel hebt aan de waterkoeling, de kaart klokt amper hoger en is amper sneller. Voor de paar FPS hoef je het niet te doen.
Ik vind de huidige GPU's tegenwoordig echt bulky ontwerpen hebben. Waar ze vroeger nog pasten in 2 slots, zijn er nu al kaarten die 3 slots innemen. Niet iedereen heeft de ruimte om dergelijke kaarten weg te zetten.

Ik heb snel even een vergelijking bekeken tussen deze watergekoelde GPU en een andere GPU van Powercolor. De watergekoelde is 6 cm korter, 3 cm breder (dat zijn de aansluitpunten) en 1,1 cm platter.
Op een ATX-bord meet je normaal 2,05 cm tussen de centers van de opeenvolgende PCIe-sloten, dus das een half slot verschil.
Anoniem: 100386
19 november 2019 19:10
Ooit een Radeon 5700XT gehad. De cirkel is weer rond :D
Dat zal een geforce fx geweest zijn, in de hd5xxx tijd hanteerde amd geen xt achtervoegsel, je had de hd5750 en hd5770
De 5700FX bedoel je? Die heb ik ook gehad. Bleek achteraf een prul te zijn, maar wel lang van genoten. :+
Hmmm, eecht echt Powercolor design maar precies niet iets dat door EK zou geleverd durven worden. Gemengde gevoelens :D
+- €115,- duurder dan de Red Devil pricewatch: Powercolor Red Devil RX 5700 XT dat kan voor mensen aantrekkelijk zijn. als je zelf een EKblok koopt en je 5700XT ombouwt, vervalt je garantie. maar een Sapphire Nitro+ SE is ook een leuke optie, die voor €499,- te verkrijgen is
Daarom koop ik altijd EVGA kaarten. Daar mag je de koeler verwijderen en alsnog garantie claimen als die weer terug zet.
ik lees hier in de reacties dat een blok 140 kost en dit blijkt te kloppen(link). Hoe is 115€ verschil dan interessanter?

https://www.ekwb.com/shop...-5700-xt-rgb-nickel-plexi
Garantie....
Ik heb het blok voor mijn 50th gekocht, en geen spijt van.
De orginele koeler staat op mijn kast, en het EK blok in mijn pc staat mooier.

Verder koelt het prima, stil, geen drops in performance, maar geen garantie meer.
Ik vind dit wel allemaal interessant maar buiten de performance gaat het toch juist om het (koelen) van de kaart en dat is toch beter dan met FAN of zit ik er dan helemaal naast?

Het hele waterkoeling gebeuren is toch juist om alles te koelen omdat fans , met uitzonderingen niet aan komen ?
Weet iemand de afmeting van deze kaart?
Ziet er heel gaaf uit, maar is wel prijzig.
PowerColor heeft met de Radeon 5700 series trouwens wel goede kaarten op de markt uitgebracht.

Ik heb sinds een paar weken een PowerColor Radeon RX 5700 Red Dragon. Weliswaar zonder watercooling maar met een custom cooler en onder zware load (Zoals in Borderlands3) hoor je de koeler bijna niet (max. 35db!) en hij heeft een boostklok van 1750 mhz. Hij wordt maximaal 63 graden en de fan roteert met 3000rpm. Ik heb wel 5 casefans in mijn kast en een positieve airflow dus dat zal ook helpen, maar het is wel heel netjes.
De kaart is trouwens uitvoerig getest door de HWI collega's en blijkt de snelste rx5700 te zijn en de stilste (tot nu toen dan)
Check hier het artikel
https://nl.hardware.info/...d-up-de-beste-custom-navi

Ik heb op basis daarvan ook de keuze gemaakt om voor deze kaart te gaan (ik vind een stille videokaart echt belangrijk) en heb daar nog geen seconde spijt van.

Ook mijn kaart heeft een dubbele BIOS en staat standaard op OC modus. Alles gaat dus automatisch en soms gaat de boostclock naar 1780 mhz als die echt zwaar wordt belast.
Erg snel dus, als je bedenkt dat er 5700XT kaarten zijn die een boostclock hebben van "slechts" 1900mhz.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee