Microsoft brengt toetsenborden uit met speciale Office- en emoji-knop

Microsoft brengt twee nieuwe toetsenborden uit die een eigen toets voor emoji's hebben. Ook zit er een aparte Office-toets op het toetsenbord die de Windows-toets aan de rechterkant moet vervangen.

Het gaat om nieuwe versies van zowel het Ergonomic- als het Bluetooth-toetsenbord. Die toetsenborden zijn niet specifiek voor de Surface-toestellen bedoeld, maar als losstaande modellen. Op de toetsenborden is de rechter Windows-toets vervangen met een Office-knop waarmee in één keer de Office-app voor Windows 10 kan worden opgeroepen. Via die hub kunnen gebruikers Office-apps starten, maar ook specifieke documenten openen. Ook is het mogelijk een shortcut aan de toets te koppelen. De Office-toets+W opent bijvoorbeeld Word, en de combinatie met de X opent Excel.

Naast de Office-toets zit een speciale emoji-toets. Die neemt de plaats in van de knop die eerst gold om menu's op te roepen. Met de knop kan het emoji-veld omhoog worden gehaald, wat nu nog met de Windows-toets+. moet worden gedaan. Met deze knop is het echter niet mogelijk sneltoetsen te koppelen om een specifieke emoji op te roepen.

Het lijkt er voorlopig niet op dat de toetsen de standaard worden op andere toetsenborden. Microsoft heeft de licentie van waar de Windows-toets verplicht moet zitten niet veranderd, en het bedrijf heeft ook geen dergelijke licentie aangekondigd voor de nieuwe knoppen. De toetsenborden zijn vanaf 15 oktober te koop. Het Ergonomic Keyboard kost 60 dollar, het bluetooth-toetsenbord 50. Nederlandse prijzen en releasedatums zijn niet bekend gemaakt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

11-10-2019 • 20:59

92 Linkedin

Reacties (92)

Wijzig sortering
RIP context menu toets
Ik zie ze steeds minder helaas en de support neemt ook af voor deze toets
Dank, dat wist ik niet. Gelukkig gebeurt het echt heel zelden dat ik zo'n gedrocht tegenkom.
Top, dank je wel
En ik gebruik deze nog best vaak.. :-(
Dat soort gebruik sturen ze toch door "om de gebruikservaring te verbeteren"? Nou dan moeten ze die toets vooral niet verwijderen.
Ik zelf heb het nog nooit gebruikt, rechtermuisknop deed het prima voor mij.
Oww, dus dat doet die toets naast de windows toets, weet ik dat ook weer, thanks.
(heb me nooit echt afgevraagd waar die nou voor was :P)

[Reactie gewijzigd door Armselig op 11 oktober 2019 23:24]

Is redelijk noodzakelijk als je je PC met enkel het toestenbord bedient (tab voor navigatie en dan deze voor conetextmenus).

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 12 oktober 2019 11:36]

da's inderdaad extreem handige knop als je liever met een toetsenbord dan met de muis werkt. Ik hou er op het werk voor de zekerheid nog eentje bij, maar op laptops is die al een paar jaar verdwenen, zelfs op modellen met een numpad :(
Waarom is dit een discussie punt? Er zijn flink wat manieren om die menu's te benaderen en die hotkey past absoluut niet meer in deze tijd. Programma's en Windows nu heeft zelden nuttige informatie wanneer men in de menu's wilt bladeren. Tegenwoordig is het allemaal in zo'n hamburger button of 3 puntjes zoals in de meeste chromium based browsers waardoor je hoe dan ook je muis moet gebruiken.

Ook vrijwel het minst gebruikte button op het toetsenbord. Insert en Scroll Lock zie ikzelf ook niet het nut nog in maar wellicht dat het voor programmeurs een vereiste is dit? Iemand die hier wel insert of scroll lock gebruikt die mij hier meer over kan vertellen?

Ik ben blij dat toetsenborden in iedergeval minder belangrijke dingen weg halen en er macro's of volume bars/knoppen voor toevoegen. Overigens kan je de menu's met windows toets en F10 of andere shortkeys nog bereiken. Leer die gewoon en dan kan je makkelijk zonder die butten. Simpelweg rechtsklikken werkt vaak ook en anders kan men best de muis een keer vast pakken of tab drukken.
"Waarom is dit een discussie punt?"
Het is geen discussie punt naar mijn idee.

Ik denk ook niet dat het gaat over waar je met je verhaal op doelt.
Vanuit mijn standpunt is het kwestie van productiviteit. Windows heb ik leren kennen van uit het idee dat er 10 wegen naar Rome zijn; ALT + <letter> combinaties om door menu's heen te gaan (werkt nog tijdens de Windows installatie), ESC, ..
Er zijn verschillende manier om hetzelfde te doen maar dat worden er steeds minder.

De instelling lijkt nu: 'mensen weten/gebruiken het niet, later we de functie maar verwijderen' ipv 'mensen weten/gebruiken het niet, ~ze leren het wel van iemand anders', van mij of andere Tweakers bijvoorbeeld.

Vanuit mijn standpunt wordt het gangbare computer gebruik 'gestupified'.

Bovendien; SHIFT + F10 is bij lange na niet zo makkelijk als het met mijn rechterduim de context menu toet indrukken waar voor ik rechterhand niet hoef op te tillen.
Voor dezelfde reden heb ik een ThinkPad en maak ik blij gebruik van 'het rode puntje'/ klit, midden op het toetsenbord. Ik kan mijn handen later liggen en enorm veel functies aan.

Meer offtopic; het gemak waar mee oude functionaliteit worden opgeheven doet me veel spijt. Het lijkt als of bedrijven niet meer weten wat ze moeten met hun GUI/short cuts enz en het met elke versie weer veranderen. Ik denk dat het te veel verandering is en er te weinig focus is op consistentie en continuïteit.
Ik snap het punt. Maar het is totaal niet logische voor makers om toetsenborden te maken met functies die 99% niet gebruikt. Er is absoluut nog ondersteuning voor als je simpelweg een ouder toetsenbord aanschaft dus wie zegt dat die functies worden weg genomen. Het is een enorme niche markt met maar enkelen die deze buttons werkelijk missen. Maar het is wel de massa die toetsenborden het liefst in kleinere vormen heeft zodat ook een nummeriek toetsenbord op de 15 inch laptops past bijvoorbeeld. Een groot toetsenbord hebben is soms fijn om te typen maar producten worden compacter en nieuwere toetsen worden ook geintroduceert. Tegenwoordig hebben zelfs ful scale toetsenborden een FN knop met 30 functies. Gooi het des noods onder een FN toets ik heb nog nooit in mijn leven en ik gebruik computers constant deze button nodig gehad. En ook ik heb jaren lang door mappen gebladerd en instellingen gewijzigd zonder mijn muis te gebruiken. Werkt goed genoeg door alt en arrow keys te gebruiken om mappen in en uit te gaan en tab te drukken om alsnog in je menu's bovenin te komen. Waarom die ene shortkey die ook slechts minimaal door 1 op de 1000 mensen word gebruikt een plek op het toetsenbord geven vraag je? Ik vraag me af waarom in godsnaam wel? Minder knoppen en FN keys vind ik zelf persoonlijk een betere optie voor dit soort randzaken. Zo past een vol toetsenbord nog op kleine laptops of compacte toetsenborden met alleen essenties. Hier op tweakers zullen de tech heads het er misschien niet mee eens zijn maar de gewone gebruiker wist waarschijnlijk niet eens van het bestaan van die knop en de functie. Ik zie veelal zelfs comments hier in dit artikel van mensen die geen idee hadden wat die knop deed. Lijkt mij dan niet bepaald een succes verhaal. Dit is geen pre windows tijd meer. Ooit wellicht belangrijk geweest maar als je het mist koop dan gewoon 1 van de 10.000 oudere toetsenborden die het nog wel heeft. Zat opties!

Zou het een slechte keus vinden als Microsoft zou beslissen niet met de tijd mee te gaan.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 14 oktober 2019 17:52]

Hier de link naar het ergonomische toetsenbord.

https://www.microsoft.com...vetab=pivot%3aoverviewtab

Helaas weer met vast numpad deel waardoor het toetsenbord te breed wordt. De ergo 4000 had dit ook en vele mensen kregen last van hun schouder hierdoor.
Op zich wel altijd in voor een ergonomisch toetsenbord, heb nu zakelijk die sculpt. Wat bij deze niet is en de sculpt wel, is 2 toetsen voor spatiebalk in plaats van 1 grote. Bij de vorige reguliere ergonomische variant vergt het relatief veel kracht om die grote knop in te drukken.
Daarom ben ik over op een TKL. Bevalt me erg goed. Keypad mis ik eigenlijk niet.
Je hoeft 't numpad toch niet te gebruiken? En als je dat wel doet, en je zou een losse numpad aanschaffen, zou je die dan op zo'n andere plaats zetten als waar die nu 'vastzit'? En als je het numpad op een andere plek wil kun je dat ook gewoon nog los kopen. Dus ik zie het probleem niet.
Ja, links! Want rechts heb ik ook nog een muis te besturen :y
toch liever rechts. dat gaat hier snel zonder fouten. numpad met links voelt niet natuurlijk.
Ik gebruik het numpad zelf niet. Bij het vorige sculpt toetsenbord, die ik thuis heb, ligt het numpad deel ongebruikt in de la :)
Ik vind dat er best veel focus op emoji's is de laatste tijd. Op Mac ook.. dat is inherent aan mobiel en je hoeft het niet te gebruiken. Immers, je gebruikt het niet in een officieel mailtje naar de CEO en consorten.
Toch vind ik het een opmerkelijke of interessante ontwikkeling. Emoji's lijken steeds meer deel te maken in communicatie. Maargoed, dat is wat dit betreft een offtopic discussie.
Maar wel een interessante. Met emoji’s kan je heel makkelijk de toon van je bericht aangeven.
Ik vind dat er best veel focus op emoji's is de laatste tijd. Op Mac ook.. dat is inherent aan mobiel en je hoeft het niet te gebruiken. Immers, je gebruikt het niet in een officieel mailtje naar de CEO en consorten.
Toch vind ik het een opmerkelijke of interessante ontwikkeling. Emoji's lijken steeds meer deel te maken in communicatie. Maargoed, dat is wat dit betreft een offtopic discussie.
Is helemaal geen offtopic discussie aangezien emoji's ook steeds een prominentere plaats krijgen in Teams.
En laat nu de planning van Microsoft zijn om Skype for Business te vervangen door Teams. dus ik zie de toegevoegde waarde wel. Zeker omdat verschillende mensen zich hierop gedragen alsof ze op FB zitten.
Vind het nu al irritant dat de default instelling op de MS toetsenborden de office opties is ipv F1-F12, moet nu altijd de F-lock aanzetten (ofwel ledje op het toetsenbord staat aan, terwijl ik ze liever allemaal uit heb).
De enige keren dat ik die office opties gebruik is als per ongeluk de F-lock uit staat (die om 1 of andere reden wel eens random uit zichzelf uit gaat).
En hopelijk hebben ze eens wat gedaan aan de verf die ze gebruiken voor de opdruk, want die slijten wel heel erg snel (binnen een half jaar op 2 natural ergonomics 4000 toetsenborden al gehad, terwijl op de oude natural pro na 10 jaar de opdruk nog steeds perfect was).
F-lock kan je omdraaien door je toetsen te remappen

En over die verf, je typt 10blind, dan heb je to geen opdruk nodig... Haha 😂
Zonder grappen, ik hoop ook dat 't beter is, die ouwe is hier nog steeds te lezen na minimaal 4 jaar gebruik
Nee dus, dat remappen gaat niet fatsoenlijk, had ik ook al geprobeerd.
En ik kan redelijk blind typen, maar zodra je even uit concentratie bent en dan op het toetsenbord kijkt blijk je toch echt ineens niet fatsoenlijk te weten welke toets nu wat is als er 2 toetsen naast elkaar de verf van pleite is. Haha.
Ik heb leren tikken op een blank toetsenbord, dus ik heb daar geen last van, maar het hoort gewoon goed te zijn en niet te vervagen.

En de F-lock omdraaien, standaard aan zeg maar moet je toch wel kunnen doen bij 't opstarten van je pc, das vast wel te scripten toch?
Je kunt de f-lick ansich wel automatisch aan hebben staan, maar dan staat het ledje dus ook aan, en ik heb een hekel aan ledjes, haha.
misschien als tweaker de toetsenbord modden en het ledje met een marker markeren of eruit slopen? ;)
Ja, lastig. Zoals @SuperDre voorstelt is dan de enige oplossing.

Of uit het raam ermee en een fatsoenlijk tb kopen
Er zijn verder geen fatsoenlijke toetsenborden, de 4000 is de enige fatsoenlijke gebogen toetsenbord. Rechte toetsenborden zijn geen optie voor mij, daar kan ik geen 5 minuten op typen zonder daarna pijn in mijn polsen/armen/schouders te krijgen.
Ik snap je pijn, wil alleen eigenlijk een andere hebben, maar er is zo weinig aanbod
Ik vind de toetsen opzich niet spannend... Emoji button al niet, maar de office knop al helemaaaaal niet.

Het laatste toetsenbord wat ik van MS heb gekocht was echter een heerlijk ding... Dat standaard ding uit vroeg 00' met zo'n gebogen wrist bar en wat media buttons... Ik ben best nieuwsgierig naar hoe hij typt! Verder niet.
De emojiknop is voor de leek (iemand die niet weet dat je dat met Win-. ook kan doen) nog enigszins van universele meerwaarde. Zo’n Office-knop vind ik dan weer veel te specifiek. Voelt toch vies of zo.
In de jaren negentig brachten alle fabrikanten toetsenborden uit met allerlei overbodig knoppen. Browserknoppen (terug, home, vooruit etc), calculator (zie je nog steeds) Windows-toets onder delete (gekkigheid), slaapstand etc. Ik was blij dat die rage een stille dood was gestorven.
Zoals een Office-knop… 😅
Inderdaad, en dat terwijl de allerhandigste knop juist is afgevoerd (van desktop computers): Vroeger hadden Macs een aan/uit knop op het toetsenbord.

Tegenwoordig vindt Apple een aan/uit knop lelijk ofzo, dus die wordt weggefrommeld aan de achterkant van een iMac en Mac Mini (net als de aansluitingen zodat je altijd loopt te klooien). Iemand die voorovergebogen staat te frummelen en te vloeken ziet er ook niet echt netjes uit maar dat vinden ze dan blijkbaar wel goed :?

Vroeger was de aan/uit knop gewoon bereikbaar en zat er bovendien eentje op het toetsenbord. Super handig. Maar heb ik sindsdien nooit meer gezien.
Ik vind het wel jammer dat die rechter windows toets (tussen die ctrl en alt) overal aan het verdwijnen is. Maakte Win+L toch een stuk handzamer.
Nou, die home/terug/volgende toetsen gebruik ik nog regelmatig (Helaas niet op werk, omdat de thin client niet meewerkt).
Die vindt ik prettiger dan die op mijn muis te gebruiken.

Die slaapstand mag van mij ook weg. Maar extra toetsen wil ik wel hebben. Mits ze maar zinnig zijn. En toetsen die maar in 1 programma werken vallen daar dus niet onder. Dus die office en emoji knop mogen van mij ook wel weg blijven.
En daar was dan ook allerlei software/drivers voor nodig. Vreselijk.
Nu zie je meestal standaard zaken onder de fn knop.
Ik zie het nut van een Office en emoji knop geheel niet. Ik moet wel bekennen dat een Touch Bar met emoji picker wel handig is.
De calculator knop vind ik dan eigenlijk wel weer handig :9
Zeker. Alleen jammer dat ie hier onder een FN-toets zit en je dus een toetsencombinatie moet indrukken. Een dedicated calculatorknop was ideaal geweest, dan had ik 'm direct gekocht
Chromebooks hebben nog steeds browsertoetsen.
😂 geinig windows + punt - dat hele emo-ding kende ik niet. en eerlijk ik zal het ook zelden gebruiken (buiten wellicht whatsapp)
Naast de nieuwe toetsen (die ik zelf naar alle waarschijnlijkheid niet ga gebruiken) vind ik het mooi te zien dat er toch weer nieuwe Microsoft toetsenborden uitkomen. Mijn ervaringen met toetsenborden van MS zijn erg goed wat betreft build quality. Jaren lang is het Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000 mijn favoriet geweest tot men stopte deze te maken. Ik hoop dat de nieuwe toetsenborden net zo bevallen.
Persoonlijk vind ik de toetsenborden van Microsoft niet zo lekker typen.
Ik heb er ook eentje maar vindt het niet bijzonder.

Toetsenborden met mechanische toetsen is the way to go...
Ik zou toch zweren dat ik eerder office knoppen op een toetsenbord heb zien zitten, volgens mij van logitech of microsoft zelf.

Emoji's is simpelweg WIN + . 😂
Laat Microsoft eerder de Windows toets weer van toetsenborden weghalen. Ik wil mijn spatiebalk weer terug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee