Welke van de twee is het, in mijn optiek kan onmogelijk beide waar zijn?
De
camera draait waarschijnlijk geen Windows. Vandaar. Op de camera ext4 gebruiken is simpel en gratis en vrij, waarschijnlijk alleen het vinkje in de kernel config aan laten staan.
Het gegeven dat devices al enige tijd (ex)fat ondersteunen is dus een teken dat het belangrijk is die ondersteuning aan linux toe te voegen lijkt me? (en ja ik weet dat fat reeds te lezen is)
FAT wordt niet beschermd door patenten en zit dus standaard in de Linux kernel en vele andere OSsen ingebouwd.
exFAT wordt door patenten beschermd en is dus niet compatible met de GPLv2 licentie bijvoorbeeld.
Je kunt vanuit Linux prima exFAT (en ook NTFS trouwens) lezen en schrijven, maar daarvoor moet de de kernel licentie schenden (te omzeilen via "fuse" wat o.a. Ubuntu doet) en het patent van MS (dat mag als je dat maar in prive sfeer doet).
Ik snap het argument dus niet dat het andersom zou moeten en dat alles maar ext* moet ondersteunen. Moet iedereen met iets oudere hardware dan iets nieuws kopen zodat we met z'n allen geen exfat hoeven gebruiken?
Het argument is puur technisch: ext2..4 is voor met name beperkte apparaten (zoals camera's en stokoude hardware) uitstekend geschikt, en ook nog eens open en gratis. In tegenstelling tot fat (dwz, FAT32, FAT16) mogen bestanden groter dan 4GB worden.
De keus voor exfat is technisch gezien geen beste. Het is wel het enige bestandssysteem dat Windows wil ondersteunen op removable media met support voor files groter dan 4GB. En als Windows het niet ondersteunt, dan bestaat het niet voor Jan Modaal, dus zitten we aan exfat vast.
Puur voor data storage is exfat overigens bijzonder geschikt, in het bijzonder vanwege de eenvoudige implementatie. Het is dan ook juist voor dergelijke portable devices ontwikkeld, waar ext* vele malen gecompliceerder is. Die devices draaien bovendien niet allemaal op linux.
exFAT bevat technisch gezien helemaal geen enkel nieuw idee, en is gewoon FAT met een paar tweaks en een paar slimme truukjes om er patent op te kunnen krijgen.
Ik weet niet waar jij het idee vandaan haalt dat ext* "gecompliceerd" zou zijn. Het presteert juist op devices met beperkte capaciteit (met name: weinig RAM) veel beter dan FAT.
Linux draaien is helemaal geen eis voor ext2/3/4 support, ik heb het vaak genoeg gebruikt op andere OSsen.