Onderzoek: mensen stellen aankoop smartphone uit wegens gebrek aan innovatie

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat consumenten steeds langer met hun smartphone doen alvorens ze een nieuw model aanschaffen. Een van de factoren die hier aan ten grondslag ligt, is dat consumenten weinig vernieuwing ervaren op de smartphonemarkt.

Het onderzoek is uitgevoerd door Strategy Analytics in de Verenigde Staten, onder 2500 smartphonegebruikers in verschillende leeftijdsklasses tussen de 18 en 64 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat mensen van plan zijn langer met hun smartphone te doen dan in het verleden, vooral onder ouderen. Zo blijken mensen in de leeftijdsklasse 55 tot 64 jaar gemiddeld pas na meer dan drie jaar bereid te zijn een nieuwe smartphone te kopen. Overigens ligt de gemiddelde leeftijd van de smartphone ten tijde van het onderzoek op zo'n 18 maanden voor een iPhone, en 16,5 maanden voor een Samsung-smartphone.

Een van de redenen van het uitstellen van de aankoop van een nieuwe smartphone is dat veel consumenten van mening zijn dat de smartphonemarkt momenteel weinig vernieuwend is. Een veelgehoorde mening die in het onderzoek naar voren kwam, was dat er weinig nieuwe features zitten in moderne smartphones, vergeleken met vorige modellen. Ook ziet Strategy Analytics toegenomen prijzen voor flagship-modellen als reden voor het uitstellen van een nieuwe smartphone.

Uit het onderzoek blijkt verder dat onder eigenaren van een smartphone van Apple of Samsung de grootste merkloyaliteit bestaat; ongeveer 70 procent van de mensen met een iPhone of Galaxy-smartphone zegt voor een volgende toestel weer voor hetzelfde merk te kiezen. Andere merken volgen op ruime afstand, met percentages onder de 50 procent.

Omdat het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten, is het niet per se van toepassing op consumenten in Nederland of België. Toch lijkt het hier te gaan om een trend die wereldwijd wordt gezien: de smartphoneverkopen nemen namelijk af na jarenlange groei, ook in West-Europa. Ook blijkt onder Nederlanders het kopen van een refurbished iPhone populair te zijn.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

24-08-2019 • 11:30

372

Reacties (372)

372
355
172
10
1
114
Wijzig sortering
Anoniem: 457607 24 augustus 2019 11:53
Valt niemand dit op:

"Overigens ligt het gemiddelde over alle leeftijdsklasses op zo'n 18 maanden voor een iPhone, en 16,5 maanden voor een Samsung-smartphone."

Dit vind ik toch wel schokkend. Iemand die slechts 1.5 jaar met een smartphone doet zou ik neerzetten als een extremist, dat is op ongeveer 1/3e van de levensduur alweer een nieuwe kopen. Het is zelfs ver voor een standaard telco abbo duur. En dat is dan het gemiddelde, wat betekent dat er legers mensen zijn die ieder jaar een nieuwe kopen, anders kom je nooit aan dit gemiddelde.

Maar terug on topic: er is geen gebrek aan innovatie, er is een gebrek aan toepassingen. Het is wel degelijk high tech innovatie van de bovenste plank om nu nog smartphones steeds krachtiger te maken. Cameras en schermen worden ook steeds beter.

Het punt is: we kunnen er niks mee. Er zijn vrijwel geen nuttige of brede toepassingen om ons die innovatie echt te laten "voelen".
Uit het originele onderzoek
"the average Apple smartphone has been active for 18 months and 16.5 months for Samsung."
Oftewel, de telefoons hebben gemiddeld die leeftijd ten tijde van het onderzoek. De gemiddeld leeftijd waarop deze vervangen worden liggen dus twee keer zo hoog.
(stel consument a heeft net een nieuwe telefoon, b heeft er een van 3 jaar oud;
gemiddelde leeftijd dus 18 maand. Ondertussen vervangen ze beiden hun telefoon elke 3 jaar)
Oftewel, de telefoons hebben gemiddeld die leeftijd ten tijde van het onderzoek. De gemiddeld leeftijd waarop deze vervangen worden liggen dus twee keer zo hoog.

Hoe kun je het vetgedrukte concluderen uit je voorgaande zin?
Omdat je in een verzadigde markt een normaalverdeling krijgt. En dan gaat het gemiddelde heel erg op de mediaan lijken.
Anoniem: 455617 @Ruw ER25 augustus 2019 06:41
Hoe kom je op het idee dat je een normaalverdeling van de leeftijd zou hebben? Dat is niet mogelijk; aan de onderzijde van de leeftijd zit nl. een heel harde grens (0). Dit zorgt ervoor dat je verdeling scheef word getrokken t.o.v. een Gauss verdeling naar een Poisson verdeling. En voor een Poisson verdeling weet ik niet zeker of je aan alleen het gemiddelde van de leeftijd genoeg hebt om de gemiddelde levensduur te achterhalen. Ik dacht het niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 455617 op 22 juli 2024 20:23]

Haha ik ken die verdelingen niet eens, nooit met wiskunde gehad. ;) Maar je hebt zeker gelijk, je hebt die harde grens van 0. Exact weten ga je het niet, toch denk ik dat je in een verzadigde markt wel ongeveer kan gokken wat de gemiddelde levensduur is, als je enkel de gemiddelde leeftijd weet. Want je krijgt iets wat lijkt op een normaalverdeling.
De waarde van de verdeling op 0 zal heel laag zitten en de variantie zal niet zo hoog zijn dat de verdeling niet benaderd Kan worden als normaalverdeling. Dit maakt het mijns inziens een goede afschatting.
Exact nope, maar het geeft wel een redelijke indicatie.

2017 CBS cijfers: Gemiddelde leeftijd Nederlandse man 40,7 jaar, Levensverwachting 2018 is 80,2 jaar. Zit er procentueel gezien dus niet zo ver naast, zo'n vergelijking zal bij een telefoon een keer een maandje meer of minder geven.
uuuh,

bij het bezit van een smartphone van nul dagen ben je geen smartphone bezitter....
Ja misschien een paar uur, maar dat rond je af naar boven :)
Maar het gemiddelde van wat... Je haalt hier de gemiddelde leeftijd van de telefoons en de gemiddelde leeftijd waarop een nieuw toestel wordt aangeschaft door elkaar. Dit zijn verschillende variabelen. De gemiddelde leeftijd is in Nederland 42, maar dat wil niet zeggen dat de gemiddelde Nederlander sterft op z'n 42ste.
Nee rond z'n 84ste al is dat niet helemaal correct natuurlijk maar uiteraard niet 42.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 23 juli 2024 11:56]

Thx, even vergeten dat de markt verzadigd is.
Neem een nederlandse woonplaats: Wat is de levensverwachting? iets van 80? En wat is op dit moment de gemiddelde leeftijd van iedereen (kinderen, mannen, vrouwen, bejaarden), iets van 40?
Het is net als een pc een laptop je kan het meeste gewoon doen met een basis laptop tot 500 euro en voor mobieltjes tot 350 euro.

Een voorbeeld samsung M20 power voor 209 euro of duurdere A50. Motorola,xiaomi en Huawei hebben geweldige toestellen zoals smart Z voor 249,00.

Wil je zwaar gamen en in het donker kunnen filmen trek dan je beurs maar.
Tsja, tegenwoordig komen zelfs de budgettoestellen behoorlijk mee voor niet powerusers. Heb zelf nu een pricewatch: Alcatel 1S (3GB intern) Zwart voor 100 euro. Waar ik bij mijn vorige budgetphone nog wel eens het 'budget' voelde valt dat nu toch erg mee. Merk het vooral bij nachtopnames ja, al is het ook in dat opzicht lichtelijk verbeterd (letterlijk en figuurlijk).

Is alleen de vraag natuurlijk in hoeverre je software updates krijgt.
Heb na jaren samsung nu een xiaomi redmi note 7. Helemaal top. Elke 3 maanden updates. Camera is subliem met 48mp. Aanrader!
Kijken mensen nog steeds naar mp? De kwaliteit van de pixels die je hebt is toch veel belangrijker dan hoeveel dat er zijn? Tegenwoordig is het aantal mp van zelfs de goedkoopste budgetcamera al hoog genoeg voor de gemiddelde consument. Denk dat de echte pro’d toch een DSLR kopen ipv een telefoon.
Nou, ja en nee. Je hebt gelijk dat meer pixels natuurlijk nergens op slaat als de sensor veel te klein is. Maar Xiaomi ( en andere merken ) die een 48MP camera's in de achterkant stopt doet hier een klein trucje op toepassen wat een voordeel kan opleveren voor de scherpte. Ze gebruiken 4 sub-pixels per hoofdpixel dus in werkelijkheid maak je foto's op 12MP ( 48/4 ).

Voordeel: meer scherpte en data ( voor nabewerking ) t.o.v. standaard 12MP bij GOED daglicht.
Nadeel: door de langere image processing tijd heb je meer last van ruis of beweging bij weinig licht.

Door gebrek aan innovatie in lenzen voor smartphone camera's, zie je dat veel merken vanalles proberen om toch innovatie in camera's te krijgen. Google met software, Nokia met aantal lenzen, Xiaomi met sub-pixels enz.
zelfs voor zwaar gamen, neem een flagship dat wat ouder is van niet samsung of apple en je bent er
de galaxy m serie komt volgens samsung niet uit in europa.
Dan zou je ook mee moeten nemen dat de laatste 2 jaar minder foons worden verkocht. Dus meer van 3 jaar oud, en minder nieuwe
Goed punt, dat zou @RoD wel duidelijker mogen vertalen.
ja onderdelen worden beter, maar er zijn weinig nieuwe functionaliteiten die worden toegevoegd en lijkt alsof elk jaar de prijzen 20% worden geschroefd terwijl er misschien 10% winst aan performance is door iets nieuwere Soc in toestellen, nu zie ik vooral veel verwijderd worden op de flagship modellen, waar eigenlijk betaald voor iets dat ze verwijderen (3.5 milimeter poort, aantal scanners/camera's op voorkant)
of een lelijke notch waar een camera in zit.

ik heb zelf pas na 4 jaar gebruik mn Note4 vervangen voor Note9 (deze leek voor het eerst een waardige upgrade, aangezien er geen Note5 was (6 overgeslagen) Note7 op kon blazen en Note8 weer stapje terug ging, daarnaast was er een leuke pre-orderdeal dat ik 250 euro voor mn oude Note4 kreeg. al wordt ik nu wekelijks gemaild door samsung of ik mn Note9 voor 280 euro in wil ruilen voor de 10. dacht het niet.

Enige nadeel is van high-end android toestellen dat ze meestal maar voor 2 jaar software updates krijgen en misschien 3 jaar beveiligingsupdates. de low-budget modellen hebben geluk als ze al 1 x een nieuwe android versie krijgen. Daarnaast biedt apple wel langere software ondersteuning voor hun enkele modellen.

De fold telefoon was mogelijk de eerst nieuwe innovatie maar dat is nog zo kwetsbaar en duur dat ik me er niet aan zal wagen. (1500-2000 )

Wat betreft Apple na overlijden van Steve Jobs en overname van Tim Cook is het meeste nieuwe wat ik gezien heb is andere kleuren behuizing voor de iphones. terwijl Apple eerst met alles het eerste was en de rest volgde, lijkt het alsof ze achter de rest aan lopen.
Ben ik het wel mee eens, waar je een aantal jaren geleden voor 600 Euro echt een topper kocht krijg je nu voor dat geld een middenklasser. De toppers gaan nu rap richting 1000 Euro, dan heb ik het niet eens over Apple.

Naarmate smartphones steeds meer een commodity worden zouden de prijzen eigenlijk steeds meer moeten dalen, net zoals je bij TV'S etc. ziet. Er is echter een tegengestelde ontwikkeling, die eigenlijk niet heel goed te verklaren is, anders dan prijs manipulatie. Mensen kopen die nieuwe iPhone toch wel was de gedachte.

Helaas (voor de fabrikanten) zijn consumenten niet gek, en je kunt de prijs ook niet meer zo goed zoals vroeger in de abonnementprijs verstoppen. En Sim only is óók in de VS in opkomst, er is meer concurrentie bij de aanbieders.

Dus moet je het van innovatie hebben, en die is er eigenlijk niet echt, behalve dat ze steeds groter worden met meer megapixels op je scherm en camera, maar de Pixel 3A en oudere iPhones laten zien dat software misschien wel belangrijker is dan al die megapixels.

[Reactie gewijzigd door Zweef op 23 juli 2024 11:56]

Dat doen prijzen ook wel, wat de reden is dat partijen als Xiaomi, Oneplus, Wileyfox, Huawei etc tegenwoordig behoorlijk populair zijn. Samsung en Apple zijn beiden luxe-merken in de smartphonewereld. Van hun zal de prijs stijgen naarmate het volume afneemt omdat ze geen concessies willen doen op hun marge.
Als de marge gelijk blijft, zal de prijs ook gelijk blijven. Je bedoelt winst.
Als ze hun prijs laten stijgen omdat het volume afneemt door te hoge prijzen komen ze in een opwaartse spiraal terecht. Door die hogere prijzen zal het volume immers nog meer afnemen. Vooral bij Samsung, die alleen Android verkoopt, net als alle concurrentie. Apple is de enige met het OS als USP en kunnen zo’n spiraal wellicht iets langer volhouden.
Bij telefoons zie je imho hetzelfde als bij TV's, er komt een steeds groter aanbod van televisies met een meer dan afdoende pakket aan specificaties en tegen steeds lagere prijzen, maar ook zie je dat het steeds normaler word om topmodellen te kopen van enkele duizenden.
Er is wèl een simpele verklaring: de smartphone markt is/was niet winstgevend. Iedereen gooide mobieltjes op de markt tegen dumpprijzen, hopend op marktaandeel. Nu de rek eruit is, gaan de prijzen omhoog, om er winst uit te halen.

In wezen hebben alle geldschieters over de afgelopen 5 à 10 jaar de smartphone markt gesponsord; dat sponsorgeld is nu op.
Leuk verhaal, maar kom eerst maar eens met betrouwbare bronnen voor die theorie...

Ik hoor/lees dit wel vaker maar de enige smartphone maker (die ik ken) die tegen (ongeveer) kostprijs hun producten de markt op heeft gesmeten is Xiaomi, en dat kon alleen maar omdat ze allerlei andere producten (vooral in thuisland China) wel winstgevend verkopen.
Kijkend naar het verschil in prijs tussen Xiaomi smartphones en bijna alle andere merken met redelijk vergelijkbare producten durf ik wel te beweren dat het "niet winstgevend" label simpelweg onjuist is.
Het is wel een zeer competitieve markt waardoor de winstmarge laag is, dat is volstrekt logisch, maar echt nog wel iets heel anders dan helemaal geen winst!
Ben ik het wel mee eens, waar je een aantal jaren geleden voor 600 Euro echt een topper kocht krijg je nu voor dat geld een middenklasser.
Wil ik toch ook nog even dat begrip "topper" onder het vergrootglas leggen.

Is wat we nu een middenklasser noemen niet nog altijd beter dan de topper van toen. Moet je een topper vervangen omdat hij simpelweg versleten is dan is een huidige middenklasser een goede keuze om vergelijkbare functionaliteit terug te krijgen. Gaat het de koper er los van de functionaliteit om "de" topper te kopen, ja, die persoon hikt dan tegen dat 1000 euro prijskaartje aan.

Om met een oude topper in bezit feature winst te hebben moet tegenwoordig een flinke prijs worden betaalt. En dit dan ook nog voor features die, zoals Fledder2000 stelt, je als koper niet voldoende "voelt". In dit licht is die keuze voor de middenklasser niet meer dan een logische.
Het blijft dan natuurlijk een zaak van stijgende prijzen, minder voor meer als je het nader bekijkt:
- Ik kocht 3 jaar geleden een apparaat met processor X, geheugen Y en scherm Z, dat was toen de top van de markt voor 600 Euro.
- Dit jaar is het apparaat met die processor, hetzelfde geheugen en scherm nog steeds 600 euro (oké, het is een 'nieuwer model').

Waar je in de computer (en laptop) markt ziet, dat als er nieuwere / snellere processoren op de markt komen, apparaten met de oudere variant goedkoper worden en de nieuwe heel langzaam duurder worden dan de voorgaande toen deze nieuw was. Bij de mobiele markt gaat deze beweging sterker 2 kanten op:
- Er komen wel goedkopere toestellen met diezelfde technische eigenschappen
- De nieuwe apparaten worden tegen fors hogere prijzen verkocht, waardoor je als je bij wilt blijven steeds meer geld moet uitgeven, waar dat in de computer/ laptop markt al best wel een tijd lang bijna gelijk blijft, of maar langzaam stijgt.

Ik vermoed dat men aan het kijken is hoever ze kunnen gaan om de grenzen te bepalen, en dat die fase in de computermarkt al is geweest.
Mijn Oneplus 3 is toch een aantal weken geleden naar Android 9 geüpdate. :) :) _/-\o_
Mijn mate 9 naar 9.1 👍 2.5 jaar oud en gestart met Android 7 😬
Djeez, en dat maakt voor de meeste mensen toch geen moer uit welke Android je nu hebt.

Ik zie dagelijks nog mensen met een Galaxy S4 mini of S5 en/of vergelijkbare smartphones van andere merken. Toestellen met Android 4.x en Android 5. En je kan er evengoed mee SMS-en en bellen. Zelfs email gaat nog goed. De meesten weten nog niets eens dat hun "GSM" op een besturingsysteem draait met de naam "Android".

Het ergerlijke is dat de prijzen stijgen van de topmodellen maar dat er teveel compromissen worden gemaakt door het ene belangrijke onderdeel (audio-jack) te vervangen voor iets anders wat niet voor iedereen even belangrijk is (3 camera's). Terwijl het net andersom zou moeten zijn. Ik zou voor die meerprijs net een vergulde audio-jack verwachten!

Vroeger had elke topmodel alle mogelijke aansluitingen en radio's incl. Infrarood. Tegenwoordig hebben ze zelfs bijna geen knoppen meer. Terwijl (oudere) mensen net meer behoefte hebben aan verbeterde fysieke interactie. IPV. Bixby te forceren, gewoon knop links om gesprek aan te nemen en knop rechts om in te haken! En als er vooraan in je scherm geen plaats is voor die notificatie-LED zet hem dan op de rand bovenaan. Dan is ie zelfs nog beter zichtbaar. Trouwens aan de ene kant zit men te kakken dat we teveel onze phones gebruiken maar aan de andere kant dwingen ze ons om elke 5 minuten het scherm aan te zetten want anders weet je verdomd niet meer wie er gebeld heeft.

Trouwens mijn Note 9 "was" Android 9 en heb hem teruggedraaid naar Oreo (Android 8.1) omdat die klote-Google het opnemen van gesprekken kapot heeft gemaakt met Android 9!

[Reactie gewijzigd door epdm2be op 23 juli 2024 11:56]

Ik ben zo iemand die na 1,5 jaar toch wel een nieuwe telefoon koopt. Ik koop dan ook niet de dure toestellen, meestal zit ik zo rond de 200 a 300 euro.

Heb nu nog 3 goed functionerende toestellen tot mijn beschikking. Ik zie een smartphone dan kom niet als alleen een telefoon, maar als multimedia device. Noem het misschien lui of autistisch, maar ik heb graag een toestel voor een bepaald doel.

Ik heb bijvoorbeeld een toestel die ik altijd op zak heb (main device), een toestel voor alleen gps en nog een toestel die ik thuis gebruik als afstandbediening (ben die van mijn tv kwijt), om te casten, op mijn racefiets te zetten in een houden en om mee te nemen naar het strand.

Ik verwacht dat ik over 1,5 jaar mijn k20 pro ook weer vervang voor en nieuw toestel en hij als GPS gaat dienen. Ik vind het gewoon leuk om zo nu en dan een nieuwe gadget te kopen en zolang ik het geld kan missen zal dat niet snel veranderen.

Mensen zullen mij misschien voor gek verklaren, maar dat is dan maar zo.
Zoals jij nu toch redelijk vlot een nieuw maar betaalbaar toestel koopt klinkt niet gek.

Ik loop nog met een OnePlus 3 en dat destijds "high-end" toestel is nog prima maar wel veel ouder dan 1.5 jaar. Zodra de updates echt een probleem gaan worden denk ik wel aan een nieuwe maar dat gaat zeker geen OnePlus worden omdat de prijs gewoon te hoog is geworden. Ook andere merken zitten tegenwoordig op een belachelijk prijspeil voor hun "betere" toestellen. Een toestel uit de middenklasse zal het dan wel moeten worden en als daarvan het software/update beleid wat karig is dan vervang je die gewoon wat sneller. Qua specs kunnen de meeste mensen ook prima uit de voeten met de midrange toestellen. Dat lijkt dus verdacht veel op jouw aankoopgedrag...
"...een toestel die ik thuis gebruik als afstandbediening..."
Ja heb om die reden mijn Honor 8 gehouden. Universele en programmeerbare IR afstandsbediening.

Als nu die rot-Samsungs die IR-blaster niet hadden verwijdert dan kon ik gewoon die Honor wegdoen.

Met als gevolg dat ik nu een hele resem smartphones heb die voor het grootste deel nutteloos zijn. Je wil niet weten wat ik allemaal in de kast heb.
Vroeger moest ik altijd na 1 jaar wel een nieuwe telefoon hebben. Maar dat ligt volgens mij meer aan het feit dat vroeger telefoons nog in de kinderschoenen stonden. En dat telefoons tegenwoordig wel meer volwassen zijn geworden.

Tegenwoordig zijn er nauwelijks verschillen tussen de laatste 2 telefoons.
Ik ben nog wel benieuwd waarom je elk jaar een nieuwe telefoon moest hebben.
Wat veranderde elk jaar waardoor het op de telefoon van het jaar ervoor niet meer werkte?

[Reactie gewijzigd door Zynth op 23 juli 2024 11:56]

Ik merk dat mensen dezelfde telefoon wilden hebben als ik omdat ik ermee navigeer en zo handig bestandjes deelde. Dus ik uitleggen hoe ze dat met hun telefoon precies zo konden doen.
Nu lijkt iedereen dat wel te weten - en is de druk van die ketel af.
Een smartphone weer sneller maken is geen innovatie, dat is evolutie. Ook computers worden steeds sneller, maar er zijn nog maar weinig mensen die een computer kopen omdat nieuwe computers sneller zijn. Met innovatie wordt effectief bedoelt: nieuwe technieken. Redenen waarom mensen een nieuwe telefoon willen kopen.
Met computers geldt eigenlijk hetzelfde. Ooit ging het bij computers zo snel dat de computer die je 3 jaar later kocht heel andere dingen kon doen. Bijvoorbeeld van fotobewerking naar videobewerking. Of van 2D naar 3D.
Computers zijn nu ook veel meer een evolutie: je kan het bestaande beter of lekkerder. Maar een antieke topper (i7-2600) kan gewoon overweg met alle toepassingen.
En met telefoons is dat net zo. De eerste Android-toestellen waren de eerste telefoons die net als een computer universeel inzetbaar waren. Met een file system en je kan applicaties aan elkaar koppelen. Na een tijdje waren er genoeg applicaties, en nu is ook de hardware echt wel snel genoeg.
Voor mij kan de volgende innovatie wel 'privacy' zijn. Laat maar heel granulair bepalen welke app wanneer welke data mag lezen. Whapsapp mag dan voorgeselecteerde contcten zien, en alleen de naam en telefoonnummer uit het adresboek. Geen verjaardagen of adressen. Andere apps kan ik een grove locatie geven als ik dat wil.
En die privacy-innovatie gaat veel te langzaam. Logisch, Android is niet ontworpen voor Privacy-first. En ik vraag me af of mensen daar wel op zitten te wachten, eerlijk gezegd.
"..En ik vraag me af of mensen daar wel op zitten te wachten, eerlijk gezegd..."

Nee.

Enkel die freaks die elke 2 minuten GSM-sites afschuimen om te zien wanneer welke nieuwe Android of patch voor hun phone beschikbaar is.

De modale bomma, bompa, vader en moeder die dagelijks andere (lees: belangrijke) dingen te doen hebben, gebruiken hun phone totdat ie kapot gaat. Installeren praktisch nooit additionele software tenzij erop gezet door de zoon/dochter/kleinkinderen en weten doorgaans zelfs niet welke Android versie erop hun "GSM" draait.
Het is wel degelijk high tech innovatie van de bovenste plank om nu nog smartphones steeds krachtiger te maken. Cameras en schermen worden ook steeds beter.
Tja vind het wel leuk allemaal, steeds beter camera's, maar hoe vaak heb je dat echt nodig?, beter scherm? wat moet ik daar mee, 1080p is meer dan voldoende voor een 7'' of kleiner scherm, er zullen vast mensen zijn die zeggen 1440p ziet er beter uit, maar ik zie het iig niet, en waarschijnlijk samen met mij de meeste mensen.

En de meerprijs die er voor gevraagd wordt staat niet in contrast met wat je er in je dagelijkse gebruik er extra mee kan doen, en voor mij is het iig ook geen status symbool.

Voor mij is een smart mobiel, gewoon een stuk gereedschap, dat gewoon zijn werk moet doen, net als een hamer om een spijker in een stuk hout te slaan, en daar heb ik geen hightech €250 hamer voor nodig, gewoon een goede goedkope hamer is voldoende voor mij.

Heb nu 3 jaar een €250 Lenovo ZUK Edge (vergelijkbaar met de S7), en zie niet wat ik er meer mee kan doen dan een S10, en zie geen punt om geld te verspillen aan iets dat niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door player-x op 23 juli 2024 11:56]

Ja de tijden dat er echt must have features op die nieuwe generatie mobieltjes zaten is al een paar jaar voorbij.

Ik vind het nog steeds leuk zo eens in de 1.5 jaar een nieuw mobieltje te kopen, gewoon voor de leuk. Ben niet merk trouw en zo ongeveer alle bekende merken gehad behalve Sony op één of andere manier.

Heb nu een Poco en bevalt beter dan verwacht. Ik mis alleen nfc en een ir blaster maar goed, de prijs was dan ook uitmuntend.

Als zo de front camera's en de finger print reader allebei onder het scherm zitten, zie ik mezelf wel weer een nieuwe phone kopen.
Als zo de front camera's en de finger print reader allebei onder het scherm zitten, zie ik mezelf wel weer een nieuwe phone kopen.
Ik ben gestopt met geld verspillen, door een simpele truc toe te passen, in alles wat ik koop houd ik de regel ''hoeveel uur moet ik hier voor werken, om dit te kunnen kopen'', en opeens worden veel hebben dingen heel erg onaantrekkelijk, als je bedenkt dat je voor bv de front camera's en die finger print reader onder het scherm ineens 20 tot wel 60 uur voor moet werken.

Wil niet zeggen dat ik geen geld uitgeef aan kwaliteit, heb bv pas een 3700X gekocht, ter vervanging van mijn 4790K, daar het eindelijk een echte upgrade was waar ik wat aan had, maar wel na onderzoek gewoon een prima tweedehands X470 moederbord bij gekocht, daar PCIe4 een leuke maar voorlopig nutteloze upgrade is voor mij waar ik niet een dag voor wil werkende gene van wie ik hem kocht wou perse een X570 van €750, ik ben hem dankbaar. (y)

En zonder mijn leven bijzonder te veranderen, ben ik behoorlijk veel meer geld gaan overhouden aan dingen die echt kwaliteit aan me leven geven.
Je kan bijna altijd een goeie deal doen door te kiezen voor het topmodel van verleden jaar ;-)

Bovendien zijn de topmodellen van 2019 wel echt heel sterk uitgekleed. Zo is voor mij de Note 9 de allerlaatste echte Galaxy Note. De Note 10 is gewoon te lomp... maar kijk eens hoe mooi die achterkant blinkt 8)7

[Reactie gewijzigd door epdm2be op 23 juli 2024 11:56]

Dat viel mij ook op, maar ik vermoed dat een groot gedeelte wellicht ook komt door kapotte of gestolen telefoons komt.
Ipv het verhaal dat in dit artikel wordt geopperd zou ik stellen dat we van het extreem van "ieder(e) jaar/twee jaar een nieuwe" afstappen om naar een gezondere levensduur van een elektronisch apparaat te verkassen. Een TV of PC of auto schrijf je ook niet af na 1,5 jaar. Overigens wel slim om hem na 1,5 jaar ipv 2 jaar weg te doen ivm de garantie.
Ik denk dat je hier terugziet dat de Apple en Samsung fans niet alleen loyaal zijn maar vooral ook altijd met het nieuwste toestel willen rondlopen. Dat strookt ook wel met de resultaten: er is een groep die vindt dat al die schijninnovatie (schermpjes zonder bezel, edge, curved, en legio cameralenzen voor leuke trucjes) toch genoeg waard is om steeds snel te upgraden. Je ziet ze overal en uiteraard incl een duur abo.

De andere merken volgen een beetje en hebben misschien wel dezelfde of vergelijkbare features maar missen de 'status'. Een top LG toestel is nog altijd niet even chique als een Samsung of Apple. En dat is puur emotie.

De overgrote rest van de mensheid is er niet zo mee bezig en ziet de voordelen niet meer van up to date blijven. Maar dat zagen we 2-3 jaar geleden eigenlijk al, toen de ene bizarre creatie de andere opvolgde en het praktisch nut ervan doorgaans een vraagteken was.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 11:56]

Beveiligings updates stoppen meestal binnen 2 jaar. Voor mij reden om te vernieuwen en gebrek toepassingen , deels. Ik heb onlangs een Galaxy S gekocht voor de DEX toepassing. Bestond al ,maar voor mij nieuw.
Misschien is het woord innovatie dan niet op zijn plaats, je kunt wel van alles verbeteren maar wat maakt die hogere snelheid uit? Op de eerste plaats wen je aan een snelheid en binnen een dag merk je dat niet meer, op de tweede plaats hebben de meeste apps geen snelheid nodig. of in ieder geval niet meer. ook extreem hoge resoluties zijn helemaal niet nuttig, je ziet het gewoon niet. Ik kan mijn scherm op een lagere resolutie zetten, heb dan meer battery time en merk geen verschil. Cameras is wel een ding, dat is zeker waar.
Maar terug on topic: er is geen gebrek aan innovatie, er is een gebrek aan toepassingen. Het is wel degelijk high tech innovatie van de bovenste plank om nu nog smartphones steeds krachtiger te maken. Cameras en schermen worden ook steeds beter.
Je mist een nuance. Vroeger was de overgang van geen TV naar een TV heel groot, net zoals de overgang van zwart-wit naar een kleuren TV. Maar de verbeteringen daarna waren (in mijn beleving) minder schokkend. Het zijn niet meer zulke grote stappen. Dus ja, een camera wordt wel beter maar is de verbetering dat je je huidige toestel (die nog prima presteert) gaat afschrijven. Ik denk het niet.
hmmm.. van analoog interlaced low-res naar Digitaal HD. Was voor mij toch wel een enorme ervaring. Nu lijkt elke, tot vervelens toe, herhaalde film alsof ie nieuw is ;-)
Het punt is: we kunnen er niks mee. Er zijn vrijwel geen nuttige of brede toepassingen om ons die innovatie echt te laten "voelen".
Wellicht zijn er voor de overgrote meerderheid van consumenten geen nuttige toepassingen voor een beeldscherm met meer dan ~300ppi, cameras met nog hogere resolutie, nog meer cores en nog hogere kloksnelheid. Nog eens 100ms minder lang hoeven te wachten tot een app is gestart, en daarom ieder jaar een nieuwe phone kopen?
Er zijn zo veel consumenten apparaten waar al lang geen innovatie meer is, en waar niemand over klaagt. Waarom zou het voor smartphones een probleem zijn?
Ik koop een wasmachine als de vorige kapot is. Voor de verkoper van wasmachines is dat akelig.
Ik heb hier ook mijn vraagtekens bij. Ik ken echt niemand die jaarlijks zijn iPhone vernieuwd. Daarbij gaan mensen vaak ook een contract aan voor meerdere jaren.
Ik ben altijd nog goedkoper uitgeweest met een 1-jarig contract dan een 2-jarig contract. De minimale extra korting bij een 2-jarig contract weegt niet op tegen de lagere tarieven welke je kan krijgen als je naar een jaar verlengt. Ik heb dit voor mijzelf altijd nog bijgehouden.

Daarnaast heb ik altijd mijn telefoon in een keer afbetaald, maar meestal wel via de provider, omdat die vaak wel scherpere prijzen hebben. Ik houd liever mijn maandelijkse verplichtingen laag.

Nu koop ik zelf wél elk jaar een nieuwe telefoon, maar mijn afschrijvingskosten zijn altijd best minimaal geweest. 2e hands levert een iPhone relatief nog veel op na een jaar gebruik. En als ik dezelfde telefoon 5 jaar zou aanhouden, is deze na 5 jaar veel minder waard is, ben ik uiteindelijk niet veel goedkoper uit.

Deze vergelijking heb ik thuis goed kunnen maken, omdat we beiden voor een andere strategie hebben gekozen, ik voor elk jaar nieuw contract en nieuwe smartphone, tegenover enkele jaren doen met dezelfde smartphone (beide iPhones), en meerjarig contact kiezen. Onze uiteindelijke uitgaven verschillen opvallend genoeg niet erg veel.
Een 1 jarig contract kun je ook gewoon laten doorlopen. Zo heb ik nog een unlimited abonnement dat al 8 jaar lang maandelijks opzegbaar is. Ik hoef niet iedere 5 GB een SMS of UPFAM te sturen, ik kan gewoon doorgaan met downloaden. Een oud abonnement laten doorlopen is in vrijwel alle gevallen de goedkoopste oplossing.
Een oud abonnement laten doorlopen is in vrijwel alle gevallen de goedkoopste oplossing.
Dat is nogal een statement, voor alleen zo'n specifieke situatie. Een van onze oude T-Mobile Plus met onbeperkt internet (kan even niet op de exacte naam komen) voor 19,50 totaal, is op een gegeven moment ook gewoon vervallen, en kon je niet meer gewoon laten doorlopen, of het werd omgezet in een onaantrekkelijke nieuwe veriant. De onbeperkte abonnementen daarna waren niet erg aantrekkelijk voor een van ons.
Daarnaast zitten we nu bij KPN, wat voor ons veel betere voorwaarde heeft met internet in de EU, dan de T-Mobile en Tele2 varianten met onbeperkt internet. En voor ons specifiek ook beter bereik. En nog maar niet te spreken over roamen snelheid bij Tele2.
Tenzij het abonnement van voor de splitsing abonnementskosten en toestelaflossing. Dan betaal je namelijk al 8 jaar voor dat toestel.
Een telefoon bij een abonnement is veel minder een ding in de VS.
Ik ken toevallig 1 persoon die dat doet. Maar zelf vind ik het enorm zonde aangezien je makkelijk 4 jaar met een iPhone kan doen en precies daarom zit ik nog met een 7+
Wat is er dan zo zonde? Je kunt de telefoon toch gewoon doorverkopen/weggeven?
Het is dan ook een onderzoek in de VS van slechts 2500 mensen in een enorme leeftijdsgroep, er wordt echter helemaal niet gesproken over het inkomen van deze groep mensen. Wellicht is een contract van een jaar de norm in de VS...
Eigenlijk is dat toch geen probleem ?
Je “oude” telefoon verkoop je, het is niet zo dat hij weggegooid wordt !
Mijn zoon heeft mijn oude 5S, mijn vrouw mijn oude 6S en mijn 8plus wordt vervangen in October/November door het nieuwe model en de telefoon schuift gewoon weer door.
De 5S gaat dus al 6jaar mee, niet slecht zou ik zo zeggen.
Dit doe ik ook maar zit grotendeels wel 3 jaar met een toestel. Heb een niet bestaand Sim only abbo bij kpn voor 14€ per maand. Mijn 7 plus wordt dit jaar 3. Die moet nog 1 jaartje mee de oude 5s’en die ik had die zijn naar paps en mams gegaan, voor bellen en whatsapp werken ze nog prima met 32GB opslag.

Dus ik heb in een traject van 7 jaar straks 2x een telefoon gekocht
Ik ken er genoeg die meerdere keren per jaar het nieuwste model kopen van het Android of iPhone kamp.
Ik ken het wereldje niet zo goed, maar komen er bij Apple en Samsung meerdere keren per jaar nieuwe flagships uit?
Bij Apple 1x per jaar, Samsung 2x per jaar namelijk de Galaxy series en de Note series. En daarbij zijn / waren er nog andere fabrikanten zoals bijvoorbeeld een Huawei of OnePlus. Genoeg mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben.
Maar waarom zoveel geld uitgeven voor kleine updates, Je kunt beter van bijvoorbeeld versie 1 upgraden naar versie 3 of zelfs 4 tegenwoordig.
Dat is wat de meesten dus ook doen hoor.
Ik koop wel zo'n beetje ieder jaar een nieuwe maar de voorgaande apparaten worden dan doorgeschoven: mijn oude 5s, 6s, 8 en X zijn zo nog ik gebruik (3gs en 4 liggen hier nog ergens in huis). Xs zal ik mogelijk wel weer vervangen als er een opvolger is...
Anoniem: 562971 @eM.24 augustus 2019 21:27
Ik heb hier ook mijn vraagtekens bij. Ik ken echt niemand die jaarlijks zijn iPhone vernieuwd.
Ik mag mijn abo verlengen, dus mag ik ook een nieuw toestel uitzoeken maar ik wacht totdat men stopt met het updaten van mijn S6 Plus maar dan nog... Even stevig over nadenken of ik weer een contract aan ga voor 2 jaar of ik neem een (E)SIM Only :)
Ik heb al jaren geen telefoon met contract meer. Heb ik afgeleerd toen de iPhone naar Nederland kwam. Vond de iPhone helemaal niets en wilde na enkele weken al terug naar Android. Sindsdien alles sim only en telefoons kopen wanneer ik het wil. De ene keer na een jaar, de andere keer na 2,5 jaar.
Ik heb daar veel geruchten over gelezen, maar weinig hard bewijs gezien. Er is over en weer zoveel gekopiëerd () dat ik het ethisch gezien glibberig vind om termen zoals 'kopiëren' te gebruiken. Een quick and dirty search levert daarvoor een aantal argumenten. Android firsts: one-handed keyboard update, screenshot tools, Quick Actions, multitasking en voice search capabilities (Droid), Internet of Things... En in feite kan Apple daar alleen de 'vorm' van de iPhone tegenover stellen.
Er waren al eerder on-screen toetsenborden, maar Apple heeft laten zien dat het goed kan werken. Toen hoefde de markt geen fysieke toetsenborden meer.
De 'tablet' vorm van telefoon bestond al voor Apple ermee uitkwam, maar Apple deed het wel veel beter dan LG. Maar dat was een voor de hand liggende ontwikkeling: goede touch en zuiniger LCD schermen maakten dit mogelijk.
Als je dan kijkt naar innovatie hebben beide partijen dingen verbeterd. De iPhone werd gelanceerd zonder app winkel en zonder GPS, maar met een goed onscreen keyboard dus. En ik heb het niet helemaal gevolgd, maar van beide kanten zijn er innovaties in de platforms geschoven. Android was eerste met gyroscoop en luchtdruksensors en copy-paste, en Apple had ongetwijfeld ook allerlei firsts.
Wees blij dat we als klant profiteren van die innovaties.
Nu alleen nog de datahonger van Google een beetje stillen... ik vind het erger dat onze data gekopieerd wordt dan dat de grootmachten spullen van elkaar kopiëren.
Eigenlijk is de smartphone die we nu kennen niets meer dan een doorontwikkeling van de technieke die daarvoor al beschikbaar was. Daar heeft Apple natuurlijk ook een bijdrage aan gedaan. Maar de icoontjes interface was 30 jaar geleden op mijn Commodore 64 al beschikbaar, niet te vergelijken met zoals het er tegenwoordig uit ziet natuurlijk hè ;)
En je had half jaren 90 die Palm dingen ook nog natuurlijk... Nog niet echt met touchscreen omdat de techniek nog niet nauwkeurig genoeg was.
Ja icoontjes had fisher price speelgoed ook.

Maar ik mag toch aannemen dat je begrijpt wat ik bedoel?

Een smartphone met een concept van gestures, icoontjes, vormgeving, capacitief touchscreen, app store bestonden ook wel individueel.

Maar niet als geheel product samen met een bepaald gebruiksdoel.

En blijkbaar heeft het een bepaalde inzicht gehad om dat bij elkaar te brengen, anders had iedere MBO scholier dat in elkaar kunnen knutselen.
De enige innovatie die Apple echt heeft doorgevoerd was het gebruik van capacitieve touchscreens. Waar dat toen vnlk resistieve touchscreens waren bij vnlk. Windows Mobile, Blackberry OS & Symbian etc. uit die tijd.

Het is triestig dat Android ooit zo ver vooruit was (ten tijde van de Galaxy S5 en tijdgenoten) met fantastische en nuttige mogelijkheden waaronder als universele afstandsbediening voor je TV, stereo-set etc... Terwijl je nu elk jaar minder en minder kan. Elke nieuwe Android maakt wel iets nuttig kapot dat de vorige versie kon. Zo hadden we vroeger app-installs op eender welke opslag (intern of SD-kaart), 2-way call-recording zonder problemen (enkel misschien de aanschaf van een app) tot zelfs een UI die het beste uit amoled-schermen haalde. En kijk wat we nu hebben. Een flauw aftreksel van iOS met overal dat klote wit waar je 's nachts misselijk van wordt gekoppeld aan debiele platte pastel-iconen alsof we allemaal homo-hippies zijn (mijn excuses voor het PI).

Van mijn part mag Nokia Symbian terug op markt gooien.
Het enige?

Dat klopt sowieso niet en daar gaat het ook niet om, LG had al een toestel met capacitieve scherm.

Wat Apple heeft gedaan is de complete manier van omgaan met een smartphone veranderen.

Je hoeft daarvoor niet innovatief te zijn, of de nieuwste technieken te hebben.

Je moet gewoon durven beslissingen te nemen, andere bedrijven deden dat niet en doen dat nog steeds niet omdat ze denken dat de consument gebaat is bij "meer" functies.

Terwijl dat juist zorgt voor een oerwoud aan instellingen en opties waardoor het apparaat onbruikbaar wordt.

Apple voegt daarom niet iets toe omdat het kan maar omdat het moet.
Lezen is duidelijk niet uw sterkste kant. Want ik bash-te helemaal niet op Apple maar op Android!
Maar blijkbaar is het de gewoonte om op de eerste 2 regels te blijven steken, omdat die net een woord bevatten die als een rode lap reacties opwekt. Om dan met "ongefundeerde gebash, getroll en eindeloos herhaald flut "argumenten" " iemand anders zijn post onderuit te halen!


Ik klaagde nmlk over de al-dan-niet nutteloze "vernieuwingen" die Android de laatste jaren doormaakte waarbij talloze nuttige functies verloren gingen. @KouweZakkie Daarbij gaf ik concrete voorbeelden van wat er o.a allemaal verdwenen is.

En Ja, ik zal de volgende keer wat overmatig die smileys gebruiken zodat U ook weet wanneer ik sarcastisch ben! Djeez!

[Reactie gewijzigd door epdm2be op 23 juli 2024 11:56]

Jezus hey echt ironie ten top dat je mij beticht van het niet kunnen lezen.

Ik ga op een hele normale manier in op de punten die jij noemt en onderbouw elk punt.

Nergens zit enige vorm van aggressie of iets dergelijks dus het lijkt erop dat jij de onderliggende bedoeling van een post helemaal niet aan kunt voelen.

En dan beticht je mij van het niet kunnen lezen.

Lees even nog een keer wat ik heb geschreven en geef mij eens precies aan waar ik zou reageren als op een rode lap, gewoon bizar dat je zo out of touch kunt zijn zelfs al is dit online.

Sarcasme herkennen zal ook niet je sterkste punt zijn neem ik aan.
Dank voor je reactie. Het ging mij met name omdat het gesprek de kant op ging van "Android is een kopie van iOS". En da's aantoonbaar bullshit, en daar zijn op het web zat voorbeelden over te vinden. : )

(En dat Android in de loop van de tijd 'verbeteringen' heeft ondergaan die niet alktijd goed uitpakten is een feit, maar ik vrees dat dat voor vrijwel alles geldt wat we al een tijdje gebruiken.)
Ik wil het met je eens zijn, maar ik merk zelf dat ik niet voorzichtig genoeg ben.. Anderhalf jaar heb ik bijna altijd al een flinke barst in het scherm. Ook merk ik bijna altijd na ruim een jaar dat de gps het gammel gaat doen icm Runkeeper... Vervelend want daardoor kan ik mijn afstand niet goed bepalen die ik gelopen heb. Iemand hier een verklaring voor?

Ik neem mij altijd voor 2 jaar met mijn telefoon te doen, maar haal dat bijna nooit. Koop daarentegen ook nooit duurdere telefoons dan een euro of 200. (LG Q6 (met grote barst, kreeg hij omdat het scherm op spanning was komen staan door hem altijd in mijn broekzak te houden, zei pats toen ik hem even tussen mijn tanden vast hield omdat ik mijn handen vrij wilde hebben) is mijn huidige, Samsung A40 haal ik morgen uit de verpakking...)
Waarschijnlijk is er meer kapot gegaan toen je hem hebt laten vallen.. |:(
Same here... Op mijn twee 2 laatste zelf een nieuw schermpje gezet (€20), nadat de vorige gebarsten was. Weet niet of ik dat volgende keer weer ga proberen, veel van die schermen worden verlijmd, dus ik heb de tweede telefoon in de oven (50 graden meen ik) moeten leggen om de lijm te laten smelten, en daarna superlijm gebruikt om hem opnieuw vast te maken.

Ik merk dat mijn GPS ook kuren heeft soms, maar er zit een barstje in de buurt van de camera en ledjes, dus mogelijk beinvloedt deze ook mijn GPS ontvangst.

Misschien zijn kapotte schermen mijn eigen schuld: ik weiger om op telefoons die ontworpen zijn tot op de laatste 0.1 mm dikte in een lelijke dikke beschermende hoes te stoppen. Een screen-protector sticker kan ik overigens aanraden: dat is fijner voor je vingers, mocht het scherm toch stuk gaan. Zelf heb ik het idee dat hij ook beschermt.
Ik heb er wel zo'n strak achterkant hoesje omheen zitten. Anders haal ik wss het jaar niet eens. Helaas komt daar altijd stof/zand tussen en krijg je indirect krasjes. Maar blijft klein genoeg voor broekzak. Touchscreen protector ga ik mss eens proberen...
Neen. Mensen die elke 12-18 maanden hun telefoon vervangen, zijn die mensen die binnen de eerste 3 maanden de telefoon al zo hebben laten vallen dat het scherm gebarsten is. Dit gebeurt dan elke X maanden totdat het ding niet meer functioneert. Maar wel lekker elke 12-18 maanden een BKR registratie voor een mobiele telefoon.
Neejoh veruit de meeste telefoons die verkocht worden vallen onder de bkr grens. Niet alleen omdat 200-300 veruit het meest verkoopt, maar ook omdat mensen een deel van een toestel tot de bkr grens financieren en een deel zelf betalen.
Valt niemand dit op:

"Overigens ligt het gemiddelde over alle leeftijdsklasses op zo'n 18 maanden voor een iPhone, en 16,5 maanden voor een Samsung-smartphone."

Dit vind ik toch wel schokkend. Iemand die slechts 1.5 jaar met een smartphone doet zou ik neerzetten als een extremist, dat is op ongeveer 1/3e van de levensduur alweer een nieuwe kopen. Het is zelfs ver voor een standaard telco abbo duur. En dat is dan het gemiddelde, wat betekent dat er legers mensen zijn die ieder jaar een nieuwe kopen, anders kom je nooit aan dit gemiddelde.
Ik heb een dochter die, als het meezit, 4 maanden met haar telefoon doet! Ze laat dat ding zo vaak vallen. Dus standaard 2e hands telefoons voor haar. En met dat geld gaan die andere juist weer een nieuwe halen.

Een extremist in niet goed met je spullen omgaan kan dus misschien maar dat bedoelde u denk ik niet ;)
Waarom krijgt iemand die zo onvoorzichtig is met haar spullen, elke 4 maanden iets nieuws? Ik vind dat behoorlijk verbijsterend eerlijk gezegd.
Krijgt??? Wat dacht je van zelf betalen!!
Vele 'nieuwe' telefoons van haar kunnen ook een scherm hebben met een barst erin, etc

Is toch ook niet moeilijk om dit zelf te bedenken lijkt me...
De innovatieve kant ligt vooral bij de productietechnieken. Dat je bijvoorbeeld wat meer pixels per inch hebt is nou niet echt innovatief te noemen. Nieuwe features zijn een reden om een nieuw apparaat te kopen.
Het is in de VS he... Dat is nog veel meer een consumptiemaatschappij dan hier. Ik geloof niet dat er hier veel mensen zijn die minder dan 2 jaar met een toestel doen.
Je leest het wel verkeerd.
Het gemiddelde is 18 maanden.
Er zijn dus mensen die al veel sneller een vervanging regelen. Het is dus nog veel extremer.
Die periode van 1,5 - 2 jaar houd ik zelf ook aan. Simpelweg omdat de telefoon (vooral de accu of de opslag) dan gewoon niet meer de performance levert die ik wens. Echter vind ik het belachelijk om dan torenhoge bedragen voor zo'n apparaat neer te leggen. Chinaphones zijn gelukkig goed te betalen, doen niet veel onder voor performance en hebben vaak nog unieke features. Het is maar hoe je het als gebruiker aanpakt.
Ik heb bv nog een iphone 6 vanaf het moment dat die uit kwam. Vorig jaar nieuwe accu en ziet er nog als nieuw uit. Het is dat je nu verplicht wordt om een andere te kopen omdat de nieuwe ios niet meer voor iphone 6 gesuport gaat worden.
Want alles werkt nog goed.

De enige reden dat ik niet ieder jaar een nieuwe koop is omdat de prijzen belachelijk hoog zijn van de nieuwere type toestellen en ik denk dat dat het grootste probleem is en niet de nieuwe inovaties die zouden ontbreken. Denk maar aan oled, faceid, 5g, wireless laden, etc om maar een paar dingen op te noemen. Je ziet en merkt misschien niet alles wat er nieuw in zit, maar het is er wel.
Als de prijs van de nieuwere modellen de helft tot 2/3 van de huidige prijs wordt zal je zien dat de verkopen vlink gaan oplopen.
Denk je niet dat ze er nòg meer verkopen als ze een prijs van € 1,- hanteren? |:(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1131161 op 23 juli 2024 11:56]

Het is dat je nu verplicht wordt om een andere te kopen omdat de nieuwe ios niet meer voor iphone 6 gesuport gaat worden.
Waarom zou je geen oudere iOS kunnen draaien? Voor zover ik weet ondersteunt Apple de oudere versies nog voor belangrijke security fixes. Je krijgt alleen geen nieuwe features meer. Maar voor mij gevoel hadden de laatste paar grote updates die ook al niet.
Mijn vrouw heeft bv de iphone 5 gebruikt en na ongeveer 1/2 tot 3/4 jaar later waren ,toen de ios update gestopt was, ook voor meerdere apps geen updates meer. Het gaat dus niet alleen het stoppen van ios support maar ook app support.
Nou moet ik wel zeggen dat het verbeteren van bestaande ideeen en hardware niet onder innovatie valt... innoveren wil juist zeggen dat er nieuwe ideeen komen zoals bijvoorbeeld 3D Touch (niet dat het echt goed was, maar het was wel nieuw).
Ik moet eerlijk toegeven dat toestellen ook moedwillig om zeep worden geholpen door updates na het eerste jaar. Als ik kijk naar mijn note 9 die had toen ik hem net kreeg een screen on time van 8 uur met een hele dag standby. Nu een jaar later haal ik met de helft aan screen on time het einde van de middag al niet meer. Nu is het nog even de vraag of dit ligt aan de updates of de accu. Ik heb er door Samsung afgelopen week een nieuwe camera in laten zetten omdat deze kapot was. En onder garantie hebben ze ook de accu vervangen omdat ik aangaf dat de accu het nog geen dag meer vol hield (Overigens wel echt een super service!) En het lijkt erop dat de accu wel een stuk langer mee gaat weer. Maar dat moet ik dus nog even uitvoerig testen. Maar dat zou betekenen dat een accu met 250x opladen wat ik dus had het afgelopen jaar. Deze al de helft in capaciteit is afgenomen. Dat betekend dat je ook geen 2 jaar volhoud met een toestel als je hem veel gebruikt.
Amerikanen zijn gewoon ontzettend materialistisch. Alles draait daar om geld en spullen (en daarmee aanzien).
Dat is interessant, heb je daar ook een bron van?

edit: Ik heb het zelf even uitgezocht. Wat je zegt klopt niet:

https://www.cia.gov/libra...k/rankorder/2079rank.html

https://en.wikipedia.org/..._countries_by_public_debt

[Reactie gewijzigd door ro4sho op 23 juli 2024 11:56]

Denk dat hij de totale hypotheekschuld van de Nederlanders ook meeneemt in z'n bewering.
Innovatie, voor mijn wensen is het meer DEnovatie geweest.
Ik zit nog steeds met een galaxy S5 omdat:
  • Je er custom roms op kunt flashen waardoor oude software geen issue is.
  • Materialisatie, gewoon kunststof achterkant ipv metaal of glas.
  • Verwijderbare achterkant waardoor je accu in ee zucht hebt vervangen.
Helaas is er eigenlijk niets nieuws te vinden wat hier nog aan kan voldoen, anders was ik ondertussen wel geneigd om weer eens wat nieuws te nemen. Nu niet omdat de levensduur van wat ik nieuw zou gaan kopen nog wel eens korter kan zijn dan gewoon gebruik te blijven maken van mijn S5.
Verwijderbare achterkant is nu weg doordat telefoons waterdicht worden gemaakt. Persoonlijk vind ik dat meer waard dan zelf een batterij vervangen.
Kan ik inkomen, al zou dat ook met vervangbare accu wel mogelijk moeten zijn.
Overigens heeft de S5 enige waterdichting en heeft die van mij een kort uitstapje in de rivier de rijn dan ook weten te overleven.
Ik zie eigenlijk het voordeel van de vervangbare accu niet echt... behalve misschien in niche gevallen. Je moet je toestel opnieuw opstarten, je moet de accu ergens veilig opbergen waar er niks geleidends tegen de contactpunten aan kan komen, die accu mag dus ook absoluut onder geen beding nat worden (in je broekzak meedragen lijkt me niet zo'n strak plan), je moet die accu ook weer op een of andere manier op zien te laden (had je daar een apart laadstation voor of moet je hem thuis leeg weer in het toestel steken en het toestel nog een keer opladen?)...

Ondertussen kun je ook gewoon een USB battery pack meenemen die weliswaar ook niet nat mag worden maar toch wat beter bestand is tegen van alles en nog wat dan een losse accu. Je kunt hem rechtstreeks opladen met een willekeurige USB lader... Enige nadeel is dat je hem wel ergens even aan moet kunnen sluiten. Dus alleen iemand die continu in de weer is en niet zijn toestel even aan dat ding kan koppelen die heeft misschien nog voordeel van een verwisselbare accu.

Of ben ik helemaal de verkeerde kant op aan het denken en gaat het om het vervangen van de accu als deze versleten is? Die snap ik iets meer, al heb ik dat zelf ook nog nooit hoeven doen. Accu's gaan in mijn ervaring behoorlijk lang mee als je ze niet mishandelt.
De maximale capaciteit van een li-ion accu kan behoorlijk terug lopen. In principe is dit een functie van de tijd in combinatie met twee andere factoren; warmte en lading. Hoe warmer de accu, des te groter de 'degradation'. Hoe voller de accu des te groter de 'degradation'. Hierbij gaat het om een permanente afname van de maximum capaciteit.

Voorbeeldje van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu:
25 graden 50% lading: 4% verlies per jaar
40 graden 50% lading: 15% per jaar
60 graden 50% lading: 25% per jaar

Bij een volle accu wordt dat:
25 graden 20%
40 graden 35%
60 graden 40% in 3 maanden.

Dus ja tijdens mijn S2 had ik twee halfvolle accu's in de koelkast liggen (2% per jaar) en heb ik simpelweg elk jaar die accu kunnen vervangen. Met die telefoon heb ik 3 a 4 jaar gedaan. Die dingen kwamen uit china voor 5 euro. Tegenwoordig kun je de accu niet meer zelf vervangen en dat is wat dat betreft wel een gemis.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 11:56]

Ik ken de theorie, maar in de praktijk heb ik nergens last van. Na 2 jaar gebruik merk ik over het algemeen weinig van degradatie terwijl ik toch over het algemeen wel snel een laad cyclus per dag doorloop. Het is dat ik vanuit mijn werk na twee jaar weer een ander toestel uit kan zoeken, de batterij is op dat punt nog geen reden om het toestel te vervangen.

En bijvoorbeeld mijn HTC one X is na 2 jaar doorgegaan naar mijn moeder die hem nog jaren gebruikt heeft. Pas toen dat toestel bijna 6 jaar oud was voldeed de accu eigenlijk niet meer (en toen was het toestel zo oud dat een goedkope xiaomi voor haar een enorme upgrade was).

Ik weet niet hoe nauwkeurig het is, maar mijn huidige Galaxy s9+ geeft in zo'n app die de batterij status uit kan lezen ook nog iets van 97% capaciteit na zo'n 1,5 jaar gebruik. Geen enkel probleem dus.
Tegenwoordig wordt er vaak via firmware een plafond ingesteld zodat je bij een 100% lading eigenlijk de accu niet 100% oplaad. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld Tesla maar ook Samsung schijnt deze truuk toe te passen. Op die manier voorkom je het 'worst case' scenario van die enorme achteruitgang.

Overigens kun je zelf bij Sys --> class ---> power supply ---> battery het bestand fg_fullcapnorm openen. Ik zit nu op 2789. Mijn specs zijn 3000 (S9), dan zou ik dus op 93% uitkomen.

Je kunt de firmware foppen door je telefoon bijna leeg te laten lopen en dan de cache partitie te whipen. Daarna de telefoon aanzetten en hem leeg laten lopen. Dan steeds opnieuw opstarten tot hij helemaal niets doet. Daarna niet meer aanzetten en geduldig helemaal opladen. Daarna is als het goed is zowel de fg_cycle op 0 en je fg_fullcapnorm hoger. Volgens reddit kom je dan op 3400 voor een S9+. Na een paar weken zal de firmware hem echter weer weer richting de 3000 Mah beperken.
Na 2 jaar gebruik merk ik over het algemeen weinig van degradatie terwijl ik toch over het algemeen wel snel een laad cyclus per dag doorloop.
Dat betekent dat de accu gemiddeld ca 50% vol is.
Anoniem: 310408 @sdk198524 augustus 2019 15:56
Die dingen kwamen uit china voor 5 euro. T
Wel, je bent niet bang uitgevallen met een smartphone met een 5 euro accu in je zak!
Anoniem: 563525 @sdk198525 augustus 2019 10:24
Een universele accu zou handig zijn, dan kan je die makkelijk verwisselen zoals met penlite batterijen.Die zijn goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en makkelijk in het gebruik.
Standaard laders vinden wij inmiddels heel normaal, maar dat was wel eens anders.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 563525 op 23 juli 2024 11:56]

Je bedoelt 'degradation'? Het Nederlandse woord is gewoon degradatie.
Of ben ik helemaal de verkeerde kant op aan het denken en gaat het om het vervangen van de accu als deze versleten is? Die snap ik iets meer, al heb ik dat zelf ook nog nooit hoeven doen. Accu's gaan in mijn ervaring behoorlijk lang mee als je ze niet mishandelt.
Doordat smartphones momenteel bijna een wegwerp artikel zijn, is "behoorlijk lang" vaak korter dan de tijd waarin een accu verslijt.
Het zou me niet verbazen als voor veel mensen de reden om een nieuwe phone te kopen is dat hun huidige phone inmiddels nog maar zo kort werkt op een accu lading.
Het probleem van een USB-batterij pack is dat ie ALTIJD de primary batterij oplaad. Dus als die kapot aan het gaan is door ouderdom dan ga je principieel je USB-battery-pack extra belasten en haalt het niet zoveel uit. Je slechte primary batterij is in no-time weer leeg waardoor je opnieuw gaat bijladen enz...

Het beste is er voor te zorgen dat je primary batterij in orde is (en zolang mogelijk in orde blijft). In dat geval kan een USB-battery pack een aanwinst zijn wanneer je bv. op vakantie niet onmiddellijk een laadpunt hebt of je je oplader vergeten bent.

Maar gezien je die primary batterij niet meer zelf kan vervangen is DAT dus een probleem.

De meeste mensen denken verkeerd dat zo'n externe batterij een vervanger is voor je primary batterij maar dat is het dus niet!

Verder het argument dat door die niet-verwisselbare accu smartphones waterdicht zijn is niet helemaal waar. Zo zijn bijvoorbeeld (een kleine greep uit het enorme aanbod) de Samsung A30, een aantal Nokia's, de Redmi K20/K20 Pro en hun Mi 9T-tegenhangers niet waterdicht. De opgenoemde S5 was wel waterdicht (IP67) en had toch een verwisselbare batterij.
Is er dan geen kans op kortsluiting? Ik heb het idee dat je voor een IP rating geen andere mogelijkheid hebt dan de behuizing te sealen. Interessant als er ook andere mogelijkheden zijn, dan ben ik daar natuurlijk voor!

edit:Ik zie nu dat de S5 ook waterdicht is ondanks de vervangbare batterij. Weer wat geleerd. Het is dus gewoon mogelijk.

[Reactie gewijzigd door ro4sho op 23 juli 2024 11:56]

Waterdichtheid was in tijden van de Siemens, Nokia en Ericsson telefoons al niet meer dan een verkooppraatje. En voor mij is dat nog steeds geen must-have, en zal het ook niet worden. Zolang een telefoon tegen een kleine regenbui kan, en dat kunnen 9/10, dan is het prima.
Aan een kant heb je gelijk... maar als ik eens door een zware regenbui fiets en mijn broek is doorweekt, waardoor dus mijn telefoon ook nat is, dan voel ik me toch een stuk prettiger als dat toestel volgens de fabrikant waterdicht is. Een toestel dat niet als waterdicht aangemerkt wordt door de fabrikant daar neem ik het risico niet mee, dan ga ik me in bochten wringen om dat toestel maar droog te houden. Misschien zou die het dan ook wel uithouden, maar dat ga ik niet testen met een toestel van 500-1000 euro.
Toen ik nog fietste was geen enkele telefoon waterdicht en is dat nog nooit een probleem geweest. Als je in de regen gaat fietsen heb je überhaupt normaal gesproken een jas aan. Die jas is hopelijk semi waterdicht. Wie regelmatig lange afstanden in de regen fietst heeft hopelijk een regenpak. Vooral voor jezelf prettig ;).
Tja zal weer net van de situatie afhangen :)
Ik woon zo'n 3 a 4 km van mijn werk en ga echt geen jas of regenpak meeslepen voor het geval het regent als ik naar huis ga (en het niet koud genoeg is voor een jas). Maar op die afstand ben ik af en toe toch goed nat geworden.
Haha dat zal wel. Maar jeetje, Zeeman poncho 130x100 €1,29 en opgerold ongeveer even groot als een S9 maar dan 2x zo dik. Als je van huis naar werk gaat kun je hem vermoedelijk ook aan je fiets hangen zonder angst dat hij wordt weggehaald. Bij het station zou ik dat niet doen tenzij je ze bulk gaat inkopen :+ . Maar ik ben überhaupt van het type spullen mee zeulen ;).
Ik sleep al genoeg mee :P
Maar daarnaast gaat het me eigenlijk ook vooral om de moeite van het stoppen en aandoen van de poncho. Als ik bij vertrek al zie dat er een enorme hoosbui aankomt dan wacht ik even, meestal duren de echt zware buien maar een paar minuten. Is het écht erg dan pak ik de bus terug. En kom ik dan onderweg onverwacht toch eens in een zwaardere bui (een lichte bui boeit me al helemaal niet), dan trek ik thuis gewoon droge kleren aan. Een regenpak ga je maar van zweten... misschien in zo'n poncho minder, maar, mweh, nee, liever niet. :) En aangezien ik niet van suiker ben vind ik het dus ook wel fijn als mijn telefoon dat ook niet is.
Vergeet ook niet dat die niet-waterdichtheid een extra argument is om een phone NIET onder garantie te moeten herstellen. Zo ontstaat er condens in je phone door die regenbui (en daarna door ergens binnen te stappen waar het warm is) waardoor je toestel (ondanks een spatwaterdichtheid) toch kapot gaat. In dat geval is die niet-IP-rating de paraplu die men gebruikt om je een nieuw toestel aan te smeren.

Vergeet niet dat veel fabrikanten een hidden agenda hebben ;-)
Kan ik me voorstellen. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om op vakantie met de telefoon in het water te filmen/foto's te maken. Wat mij betreft is het nu geen verkooppraatje meer maar hebben ze daadwerkelijk een IP rating. Voor ieder wat wils.

Los daarvan kunnen de wat oudere telefoons wellicht tegen een regenbui, maar als er ook maar een klein beetje water binnen komt, is de kans groot dat dat te zien is op een water sensor in de telefoon en heb je geen garantie meer. Zelf meegemaakt met de Samsung Galaxy S 3.
Waterdichtheid is voor mij een keiharde must. Misschien nog wel meer omdat dit ook betekent dat de telefoon stofdicht is... Mijn laatste niet-waterdichte telefoon (met verwijderbare achterkant) zat van binnen vol met stof! En dat zat op een gegeven moment ook in de cameralens... Hoe het daarin kwam? Geen idee! Maar het kon er niet meer uit en de camera was dus onbruikbaar. En laat dat voor mij nu één van de belangrijkste features zijn van een toestel....
Ik vind het zelf wel prettig om de telefoon onder de kraan af te kunnen spoelen als het scherm vies is.
De s5 heeft ip67.
Bedankt, dat wist ik nog niet! Je hebt helemaal gelijk.

https://www.samsung.com/c...and-water-resistant-ip67/
Verwijderbare achterkant is nu weg doordat telefoons waterdicht worden gemaakt. Persoonlijk vind ik dat meer waard dan zelf een batterij vervangen.
Samsung S5 en S5 Neo waren waterdicht én hadden een verwijderbare achterkant. Ik denk dat de verwijderbare achterkant, in ieder geval voor de wat duurdere toestellen, is verdwenen omdat een kunststof achterkant minder luxe overkomt dan een van glas, keramiek e.d. Jammer wat mij betreft.
De S5 is waterdicht.
waterdichtheid is al lang mogelijk met rubberen pakkingen rond de klepjes en als je binnen een paar jaar amper nog een dag met je batterij doet, dan heb je er nix aan dat hij de 2e dag nog waterdicht is

waterdichtheid is trouwens een lachertje, want meeste toestellen krijgen enkel een spatwaterdichtheidsrating mee, terwijl er ook toestellen zijn waar je letterlijk mee mag gaan zwemmen:
https://youtu.be/rAJsI51kho0?t=20
Zo veel moet je er nou ook weer niet van verwachten. Smartphones zijn niet waterdicht maar waterbestendig. Ze worden op dezelfde manier waterdicht gehouden als loodgieters dat met pijpen doen. Niet al te letterlijk nemen, maar ik wil ermee zeggen dat het niks speciaals is en het de meest simpele manier is van waterbestendigheid.

Betekent niet dat je er gelijk mee onder de douche kan. En tuurlijk zal die dat wel overleven. Maar laat je telefoon 3 keer goed vallen en je kan de waterbestendigheid uitzwaaien.

Ik zie persoonlijk ook veel liever een manier om je accu te vervangen in plaats van waterbestendigheid. En waarom niet gewoon beide? Ik heb een speaker die zo werkt.
Helemaal mee eens dat beide het beste is. Inmiddels heb ik gezien dat dat ook mogelijk is.
Het is wel de vraag in hoeverre de telefoon nog waterdicht is na het vervangen van de batterij. Maar dan heb je wel de eerste paar jaar een waterdichte telefoon gehad.
Een accu gaat sowieso wel minimaal 3jr mee in extreme gevallen voordat merkbare degradatie optreed.
Ik ben voor een poco phone gegaan, omdat hiervoor de custom rom support heel goed is. Heeft gewoon een 3,5mm jack en idd geen gladde of breekbare achterkant. Heeft geen verwisselbare accu, maar wel een redelijk grote accu.
Voordeel van de kunststof achterkant is dat deze na verwijderen van twee schroefjes aan de onderzijde redelijk eenvoudig los klikt, de batterij vervangen wordt daarmee al een stuk eenvoudiger en veiliger t.o.v een glazen (gelijmde) achterkant mocht het zover zijn.
Ik heb 2 jaar geleden een S5 overgenomen voor een paar tientjes daarvoor een S2.
Ideaal apparaat snel genoeg en bellen gaat uitstekend.
Ik ben echt niet van plan om honderden tot +1000 euro uit te geven aan een telefoon. De S5 wordt redelijkmisbruikt, gaat overalmee heen, simpel hoesje eromheen en klaar.

Die paar woordspellen en ebooks lezen gaat prima, zelfs FB in de browser. Hoewel FB maar blijft pushen om de app te installeren.
Natuurlijk gaat bellen uitstekend. Dat gaat zelfs uitstekend met een telefoon van 2 tientjes.....
Krijgt die S5 SoC nog firmware updates? Dat je hem hebt gejailbreaked en er een custom Android op draait geloof ik graag maar er draaien nog allerlei embedded firmware op. Die moeten ook worden onderhouden.
Waarom moet dat precies worden onderhouden?
Zoveel wezenlijks verandert er niet op modemgebied bijvoorbeeld.
Het is niet dat je anders je 5g-firmware-update mist ofzo.
Goeie vraag, wordt inderdaad vaak niet begrepen.

Omdat er security en reliability updates nodig zijn. Security fix: zie bijv QualPwn vulnerability. Reliablity fix: zie bijvoorbeeld ook recent de iOS update voor oude iOS versies die niets anders was dan een fix voor GPS.
Verwijderbare achterkant waardoor je accu in ee zucht hebt vervangen
En wanneer heb je dit nodig ? Mijn iPhone houdt het makkelijk 2 dagen uit, terwijl 1 dag al voldoende is. Bovendien betekent een vervangbare accu een kleinere accu, dan heb ik liever een accu met meer capaciteit die ik dus niet hoef te vervangen dan extra accu's meeslepen.
Mijn SE houdt het nog 6 uur uit, dus ik zou dat wel makkelijk vinden.
Phones worden alsmaar groter. So?

"..Bovendien betekent een vervangbare accu een kleinere accu..."
Klopt niet.

--> Galaxy S5: 2800mAh batterij (music play: 67u, endurance: 83u)
Bron: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s5-6033.php

--> Galaxy S6: 2550 mAh batterij (music play: 49u. endurance: 73u)
Bron: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s6-6849.php

--> Galaxy S7: 3000 mAh batterij (music play: 62u, endurance rating: 80u)
Bron: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s7-7821.php

Het duurde tot de S8 dat Samsung met een 3000mAh batterij dezelfde of iets betere gebruiksduur had dan die ouwe S5. Wat bewijst dat nieuwer niet altijd beter is!
Bron: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s8-8161.php

[Reactie gewijzigd door epdm2be op 23 juli 2024 11:56]

Ik snap je punt niet, dat zijn verschillende toestellen. Een vervangbare accu in een anders identiek toestel is altijd kleiner, simpelweg vanwege het extra materiaal dat nodig is om een batterij vakje in het toestel te maken, een stevige behuizing om de batterij zelf, contactjes die meer ruimt innemen dan gewoon vastsolderen, etc.

Die S5 had een grotere accu kunnen hebben als ie niet vervangbaar was geweest. Dat Samsung bij nieuwere toestellen voor een kleinere accu heeft gekozen staat daar helemaal los van, blijkbaar gebruikten ze de ruimte liever voor iets anders.
Custom ROMs kan je gewoon van je lijstje halen.

Als je toch al bezig bent met flashen. 80-90% van alle toestellen kan je gewoon custom rom op installateren. Op de grotere toestellen heb je vaak langer support.

De rest tja het is maar hoe belangrijk je het vindt. Als je beetje kan knutselen kan je ook glas achterkant eraf halen en batterijen vervangen. JRE kanaal laat dat goed zien. Hoef je echt niet bang voor te zijn.
Custom roms en oude software? Waarom? Dat vind ik dan weer volstrekt overbodig...
Waterdicht is voor mij een must, en dus geen verwijderbare achterkant. NFC is eveneens een must (contactloos betalen), dus een glazen achterzijde (ook mooi om te zien... zie er geen nadelen aan! Nieuwe generatie glas krast niet en er kan evt. prima een beschermhoesje omheen om tegen valschade te beschermen). En vervangen van de accu? Waarom precies? Toestel kan draadloos opladen, ook via powerbank. Zou niet weten waarom ik gemakkelijk een accu zou moeten kunnen vervangen. Enkel wanneer deze na enkele jaren te vaak leegraakt zou ik vervangen overwegen. En dat kan dan prima via de telefoonwinkel. Alleen is dat doorgaans het geld niet waard... Oude toestel verkopen, nieuwe kopen en voor een paar honderd euro kun je weer 2 jaar verder!
Jahoor genoeg nieuwe dingen,

Draadloos laden, USB C (Fast charge), NFC, Amoled scherm, meer ruimte qua opslag, Betere CPU en GPU, Vingerafdruk scanner, camera verbeteringen,

Verwijderbare achterkant is niet meer nodig, ivm fast charge, ik zal niet weten waarom je nog een losse batterij bij je wilt hebben. Powerbank indien nodig en met fast charge gaan met die banaan.

Zijn nog zat telefoons te vinden van nu met een kunstof achterkant, en anders is D-Skin altijd nog een optie.
Fast Charge met USB 3.1 (C dus), NFC, Quadcore CPU, 4GB RAM, 32GB storage, vingerafdrukscanner en QuadHD scherm... Dat is allemaal weinig nieuws, dat heeft mijn bijna 3 jaar oude HTC 10 aan boord.
De nieuwere toestellen hebben geen 3,5mm jack meer, dat is de enige nuttige 'inovatie' die ik kan vinden (4 camera's of een 4K scherm zie ik het nut niet van in op een telefoon).
Om nog maar te zwijgen van die idiote Google die op het moment dat er meer AMOLed schermen verschijnen alles in het wit zetten met pastelkleurige platte iconen. In België noemen ze zoiets: vestzak-broekzakoperatie!

Bovendien vergeet iedereen steeds maar weer dat een powerbank (of snel opladen, of draadloos opladen) weinig of geen soelaas biedt wanneer je primaire batterij end-of-life is. Een powerbank laad die primaire batterij op, doch omdat ie teveel capaciteitsverlies heeft duurt dat opladen veel te lang en is ie bij 1x bellen direct leeg, waardoor je die opnieuw gaat opladen, waardoor.... zo gaat de cirkel maar door. Op den duur is niet alleen je primaire batterij end-of-life maar ook je powerbank!

Dan dat snel en/of draadloos laden. Hoe goed zal DAT voor je end-of-life batterij zijn denk je? Want het probleem blijft, die dingen proberen je primaire batterij op te laden. En ja kan je toestel toch niet eeuwig aan die lader hangen. Je toestel wordt veel te warm waardoor je primaire nog sneller kapot gaat... oh dear!
Dat of de producten zijn meer volgroeid en gaan gewoon langer mee voor de meeste mensen.
Het is een combinatie van beide denk ik. Zoals @Atmosfeer hieronder al beschreef. Vroeger moest je 2 à 300 euro neerleggen voor een top-of-the-line model en dan kon je weer een poosje vooruit. Maar als je die telefoon al twee jaar in je bezit had, dan was die eigenlijk wel heel erg verouderd, want nieuwere apps hadden moeite of konden überhaupt niet werken op je telefoon en je telefoon werd ook nog eens traag.

Tegenwoordig betaal je al gauw 500 of zelf meer voor een telefoon, maar een telefoon van 500 euro kan net zo snel "aanvoelen" als één van 1000 euro. De telefoons van tegenwoordig zijn zo uitgerust (veel RAM, veel opslag, snelle SOC) dat elke app moeiteloos erop werkt. Er is nu ook meer aandacht voor software-updates dan vroeger. Het enige verschil nu met vroeger is denk ik: Als je vroeger een "smartphone" kocht van 100 of 150 euro, dan was het rotspul, ookal had je een Samsung. Maar als je nu een smartphone koopt van 150 euro dan is dat een heel ander verhaal.

En tuurlijk speelt daarbij op de achtergrond ook nog de koopkracht een rol plus dat telefoons wel 5x zo duur zijn geworden t.o.v. pakweg 10 - 15 jaar terug. Dus ja, consumenten die een nieuwe telefoon willen kopen van hun hardgewerkte centen bedenken zich meer of het nu wel waard is om 1000 euro voor een nieuw model uit te geven of bijv. 300 à 400 euro.
idd. Vroeger was ik "verplicht" om te upgraden. Want betere CPU. Mooier scherm, hogere opslag, Meer RAM. etc, etc.
Allemaal zaken waardoor de nieuwe generatie telefoons beter waren dan de oude.

Inmiddels is het gros gewoon snel genoeg voor je taken.
Heb onlangs mijn OP3 nog even gepakt. Met antieke SD820. En dat werkt nog als een tierelier.
Android 9. Goed genoeg scherm. Snel en goede accuduur.

Het is meer dat ik gewoon zelf iets nieuws wou en toen een OP6 kocht.
En nu via Werk heb ik een S10+.
Wat ik best een fijn toestel vindt. Maar ben blij dat hij van mijn werk is. Meteen nieuw kopen als vervanger van de OP6 is eigenlijk doodzonde.
Vroeger moest je 2 à 300 euro neerleggen voor een top-of-the-line model
Over hoe vroeger had je het, aangezien je het over euro heb vermoed ik na 2000. Richting de €1000 was ook vroeger de situatie voor een top-of-the-line model. De HTC X7500 half 2007 was ook bijna €1000, daarvoor waren de top-of-the-line modelen niet veel goedkoper... Dan heb ik het over bv. de T-Mobile MDA Pro (HTC Universal) uit 2005, jammer genoeg gaat Pricewatch niet zover terug, maar die lag ook niet rond de €200-€300. Wat ik heb betaald voor mijn Siemens SL45 uit 2001 durf ik niet te zeggen, maar dat was niet het top-of-the-line model...

De Nokia 9000 Communicator uit 1996 koste bij introductie ook al 1000GBP en dat is 23 jaar geleden (reken daar eens de inflatie correctie bij, dan is dat ruim €2000 heden ten dagen).
Overdrijven is ook een vak, een 150e toestel gaat vaak veel minder lang mee op accu of heeft een camera van aardappel kwaliteit, rond 300-400 beginnen ze gemeengoed te worden.
Ik heb niet zoveel te klagen over zowel de accu als de camera van mijn Redmi Note 5 plus van (indertijd) 209 euro. Sterker nog, ik heb überhaupt niet veel te klagen over dat toestel.

Ok, het ligt iets boven je 150 euro, maar nog ruim onder je 300...
Het heeft met elkaar te maken natuurlijk. Telefoons gaan langer mee omdat er weinig innovatie is, waardoor oude telefoons minder snel minder kunnen dan nieuwe telefoons. Vroeger moest je echt de nieuwste telefoon hebben om de nieuwste en beste apps te kunnen draaien bijvoorbeeld.
Volgroeid zie ik meer als het ding is al featurepacked en voldoet ruim voor waar het gebruikt voor wordt.
En dan wordt ook stuk lastiger om nieuwe features te verzinnen. Naast iteraties verbeteringen van bestaande features tot dat die ook verzadigd zijn.

Innovatie is niet zo vanzelf sprekend. Gimmick of overspecificaties gaan hand in hand.
Het product is volwassen en instappers voldoen ruim aan de eisen van de massa.
How je specifieke niche eisen zoals betere camera features. Voor enkele is gimick wel veel gebruikte feature.

Mijn eisen en gebruik zijn niet zo hoog. Maar moest oude vervangen dan ga ik wel voor hoger model om dan ook voor 5 jaar klaar te zijn.
Feature die ik belangrijk vind is size
Zolang ze die ARM Cortex A53 maar blijven uitmelken is er buiten meer megapixels op je camera (en mooier design) weinig innovatiefs aan. Technisch kan men die oude Cortex A53-toestellen evengoed up-to-date houden als een moderne variant ervan want de kern is hetzelfde.

Dit is allemaal in het plan van de fabrikant genaamd "planned obsolescence"
(vertaling: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_veroudering)
Prijzen die steeds hoger worden, gewoon een audiojack willen of geen groter scherm willen. Ik ben gestopt bij de 6S en eigenlijk werkt deze goed zat voor wat ik er mee doe.
De 6S hebben ze eigenlijk ook veel te goed gemaakt. Na bijna 4 jaar nog steeds geen behoefte om voor 1k euro te gaan upgraden.
Ja precies er is gewoon niks mis mee en het kost mij niet eens geld om te upgraden, want ik mag elk jaar een nieuwe telefoon uitzoeken van de zaak en nog steeds weiger ik te upgraden.
Ik heb nu al 4 jaar de 6s en erger me aan het feit dat deze continu warm wordt en dan ook de accu in ene leeg getrokken wordt. 1 jaar geleden is deze omgeruild voor een nieuwe omdat na het vervangen van de accu de iPhone in een bootloop bleef. Na 1 maand exact dezelfde klachten weer terug. Ik me laten vertellen dat dit een veel voorkomend issue van de 6s is. Loop al een tijdje te kijken voor een nieuwe iPhone maar:
a) boven de 1000 euro (heb nu 128GB en wil geen 64GB)
b) nieuwere modellen hebben geen 3D touch, iets wat in mijn ogen geniaal is.
c) e-sim werdt niet ondersteund (nu dus wel).

Ik had een half jaar geleden tegen mezelf gezegd: "ik koop pas een nieuwe iPhone zodra de esim ondersteund wordt!"... wordt nu ondersteund, maar damn, die prijzen zijn gewoon niet normaal meer... 8)7 :X
Dat alles draadloos moet heb ik ook nooit begrepen mini jack is zo handig, stekker erin en gewoon gaan.
Niet alleen dat. Het is niet omdat er een jack op je toestel zit dat het NIET draadloos kan. Je kan makkelijk beide. Bovendien focussen al die onnozelaars zich op die "hoofdtelefoon" terwijl DAT nu net niet het probleem is!

Het echte probleem zit in dit scenario.

Je gebruikt je smartphone als Sat-Nav, daarbij staat je scherm continu aan en is het toestel verbonden met de aux-ingang van je autoradio. Doch omdat die 6.x" schermen zoveel energie vreten moet je hem ook continu in de 12v sigaretten-aansluiting laten opladen want anders blijf je niet lang navigeren (waarbij je de helft van je tijd kampeert in de file). En als je de audio OOK over bluetooth laat gaan (wanneer dat al überhaupt kan) is ie nog sneller leeg dus... gebruik je om economische redenen die jack maar moet je tegelijkertijd ook kunnen bijladen.

Stel je dan eens voor dat je niet met je eigen wagen rijdt maar regelmatig van voertuig verandert (bv. truck- of taxi-chauffeur of zelfs gewoon de poetsvrouw met de firmawagen).

Vandaag de dag heb je dus niet alleen een extra thermos koffie en wat extra boterhammen mee wanneer je naar je werk gaat. Maar ook dat extra dekentje om in de file wat te rusten en de noodzakelijke powerbank/12v-oplader. Dan wil je echt wel een smartphone met jack! :-)

[Reactie gewijzigd door epdm2be op 23 juli 2024 11:56]

Mij is het meer om gemak AUX/mini jack werkt altijd zonder geetter met pairen / syncen / wachtwoorden whatever.

O btw smartphone scherm zet ik altijd uit tijdens navi, pas op een lastige moment kijk ik even kort, daarna weer uit.

Ik ken het in algemeen allemaal wel behalve het laatste stukje/straat/huisnr etc.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 11:56]

Dat komt op hetzelfde neer... "volgroeid" houdt alleen maar in dat nieuwe generaties geen enorme verbeteringen meer geven.

Ik heb nog een iPhone X (zei hij alsof het ding antiek is), de XS kon me echt gestolen worden en vooralsnog word ik ook niet enthousiast van whatever ze dit jaar lijken te gaan presenteren. Sterker nog, ze castreren 3D touch (op alle iPhones, dus ook oude, zodat het gemis op de nieuwe geen "minpunt" is...maar srsly, longpress werkt lang niet altijd zo goed). Ze halen een toffe feature dus weg. Dus ik kan kiezen, betere battery management en een dark mode of 3D touch. Echt dé manier om meer te verkopen.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 23 juli 2024 11:56]

3D Touch is in de laatste iOS 13 bèta’s weer terug.
Serieus? :o

*gaat updaten*


Yesss. Oké ik heb niks gezegd :+

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 23 juli 2024 11:56]

dark mode (eigenlijk moet dat echt BLACK mode zijn) is vnlk. nuttig bij AMOled schermen.
Die oude iPhones hebben een IPS-LCD dus daarvoor hoef je het niet te doen.

Vanuit esthetisch oogpunt geef ik toe dat een dark-er mode wel prettiger is om mee te werken wanneer wat donker is ('s avonds bij de TV of 's nachts wanneer je niet kan slapen). Alhoewel ik nog geen klachten zelf heb gekregen van de buren wanneer midden in de nacht die fel witte notificaties tevoorschijn komen en de slaapkamer dusdanig verlicht is dat men denkt dat er inbrekers zijn ;-)
Tweakers:
Onderzoek: mensen stellen aankoop smartphone uit wegens gebrek aan innovatie
Ik kan deze conclusie echter nergens vinden in het bronartikel.
Er staat vrij weinig in het gelinkte bronartikel zelf, maar dat staat er vrijwel letterlijk:
Operators and device brands face significant inertia given consumer perception of diminishing innovation or marginal value add in successive generations of flagship devices.
Hoe langer mensen met hun smartphone doen, des te beter voor ons milieu. Of is daar niemand mee bezig onder de smartphone junkies.
Geheel mee eens. Naar mijn mening doen smartphones al veel meer dan je nodig hebt van zo'n klein apparaatje. Hoe langer mensen met hun mobiel doen, hoe minder afval het genereert.

Het zou mooi zijn als de innovatie zich richt op modulariteit, zodat de losse onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn. Talloze mobiels worden weggegooid omdat enkel het scherm of enkel de batterij niet meer naar wensen is.
Die bestaan al: de Fairphone of de nog te releasen Librem 5 van Purism. Alleen: laatst genoemde draait geen Android maar Linux. Maar daar kunnen mensen hun spyware-apps (Facebook-app, WhatsApp en Google-zooi) niet op draaien, dus wordt dat een toestel voor de niche. En de Fairphone heeft niet de cosmetische slickness van de gangbare merken, dus de hipsters pruimen die toestel waarschijnlijk ook niet.

Nu ben ik helemaal niet bezig met "the latest and the greatest", want ik wil gewoon een toestel die:
  • werkt
  • mij niet de hele dag volgt en besnuffelt
  • mij de vrijheid geeft in wat ik ermee kan doen en met het systeem waar ik zelf voor gekozen heb
  • mij de mogelijkheid geeft om onderdelen te kunnen vervangen
Je leest het al: voor de meeste mensen totaal niet interessant. De hele wereld mag vergaan, zolang men maar kan blijven "Faceboeken", "Instagrammen" of "Whatsappen". De rest interesseert het men geen ree... euh.... bal. O-)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 11:56]

Whatsapp is ook zo goed als volledig ingeburgerd hier, je kan er automatisch vanuit gaan als iemand met een smartphone het wel heeft, ok een handjevol mensen heeft een alternatief, geen WhatsApp staat vrijwel gelijk aan een gehandicapte smartphone.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 11:56]

Ik vind het daarom ook wel redelijk goed nieuws dat mensen tegenwoordig langer met hun telefoon doen. Zou nog veel langer mogen. Daarom is modulariteit ook zo belangrijk (in mijn avatar zie je de losse modules waar mijn telefoon uit bestaat). Mijn scherm ging vorig jaar kapot, nadat ik mijn telefoon (een Fairphone 2) 2 1/2 jaar lang in gebruik had gehad. Door een nieuw scherm te bestellen en erin te klikken (garantie kreeg ik helaas niet meer na 2 1/2 jaar), kan de telefoon naar ik hoop nog eens 2 1/2 jaar mee. Ik ben echt niet van plan om minder dan 5 jaar met een telefoon te doen.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 23 juli 2024 11:56]

Dat is misschien een van de oorzaken, maar de hoofdoorzaak lijkt me toch wel dat toestellen veel langer meegaan. Ik ken nog zat mensen met een iPhone 5s, SE of 6(s), die nog prima dagelijks werk doet.
Dat heeft nog een 2de reden die fabrikanten niet lijken te willen snappen. Die zijn stuk kleiner dan huidige top modellen en ken veel mensen die dat toch wel belangrijk vinden.
Dat valt echt reuze mee. Natuurlijk heb je nu veel grotere toestellen gezien met meerendeel dat fijn vindt.

Maar je moet niet vergeten dat iPhones voor een hele lang tijd enorm grote bezels hadden. Zie hier bijvoorbeeld een vergelijking:
https://phonesized.com/compare/#473,1182

Waar dus een 5.8" toestel ongeveer even groot is als een 4.7" toestel van toen.
Het gaat niet om de omvang van de behuizing, maar de grootte van het scherm. Ik wil met mijn duim comfortabel alle hoeken kunnen bereiken zonder mijn tweede hand als steun te gebruiken. De 4 inch van mijn 5se is wat dat betreft perfect. Al die 6 inch modellen, dat is mij veel en veel te groot! Ongeacht de kleine bezels. Daardoor doe ik al 3,5 jaar met deze telefoon.

[Reactie gewijzigd door FSte op 23 juli 2024 11:34]

Maar het nadeel daarvan is dat er niks op je scherm past.
Altijd weinig chat historie, klein deel van een webpagina.
Even snel een paar artikelen vergelijken wordt erg moeilijk.

Ook is alles erg klein. Of er past helemaal niets op.

Qua navigatie is het natuurlijk wel fijn. Alhoewel je met gestures ook wel een eindje komt.
Maar de Tweakers menu knop etc zijn uiteraard minder makkelijk te bereiken.
Heb een klein toestel en alles past uitstekend, net zoveel info als iemand met een tablet, reden van een klein toestel is het makkelijk opbergen in broekzak.

Ook bij uitzoomen blijft het uitstekend leesbaar, mogelijk even langsgaan bij een opticien.

4,7inch is een perfect formaat ik wil juist geen koelkast, altijd lastig als je wil zitten kun je eerst toestel eruit halen.

Een broek met baggy zakken kan ook maar zitten voor geen meter(persoonlijke mening).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 11:56]

Dat was dus juist het punt. Ik neem aan dat je een iPhone 6/7/8 hebt gezien je 4.7"?
Die telefoon is bijna net zo groot als een huidig 5.8" telefoon.
Zie deze link waar je het verschil kan zien tussen een iPhone 6/XS en een Galaxy S10e.

En je ziet zeker niet net zoveel als iemand met een tablet. Tenzij je een goedkope tablet bedoeld met een lage resolutie.

De iPhones van 4.7" hebben een resolutie van 1334x750. Het is dus simpelweg onmogelijk om hetzelfde te laten zien als op een telefoon met een resolutie van bijvoorbeeld 3010x1440.

Ik zou eens een telefoonwinkel inlopen en naar een website browsen op bijvoorbeeld de iPhone XS en dat te vergelijken met je eigen iPhone.

Een wereld van verschil. Of pak eens een oude blackberry uit de la.
Sony expedia IXZ met 1280x720, en het wil uitstekend met webbrowsen en andere zaken.
Er zit een 4k camera op en wordt ook gebruikt, dat het scherm het niet kan tonen betekend niet dat mijn laptop het niet kan tonen of ander apparaat(op telefoon sowieso nutteloos 4k scherm daar zijn ze te klein voor en vreet batterij/CPU vandaar hecht ik weinig aan hoge resolutieschermen in telefoons).

Dat Netflix etc er beter uitziet met een hogere resolutie op een smartphone is omdat ze een veel te lage bitrate doorgeven voor de bestemde resolutie.
Films op fullHD zijn eigenlijk HDready kwaliteit etc(veel te zware compressie om maar bandbreedte te besparen).

(ja ik heb vaak genoeg grotere smartphone,s met hogere resolutie gezien maar het verschil is nihil, behalve dat de knoppen van apps groter zijn waardoor je minder kans hebt op iets verkeerds te drukken, Android heeft scaling prima op orde).

offtopic:
Daarintegen zijn laptops met 1366x768 wel fucked, daar valt idd niet mee te werken vanwege de beperkte hoogte pixels, dat is hier ook minimaal full hd of 1440p(desktop scaling werkt voor geen meter op schermen met lage resolutie, 1 groot waas).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 11:56]

Datzelfde heb ik met de Xperia Compact serie van Sony. Ik wil eveneens met mijn duim alle hoeken kunnen bereiken. Gebruik het ding nauwelijks voor Netflix etc. dus ik heb weinig baat bij een groter scherm, ik wil een toestel wat gemakkelijk in mijn zak past maar wel een goede camera heeft en waterdicht is. Momenteel een XZ1 Compact al een flinke tijd in gebruik en zie totaal nog geen reden om iets anders aan te schaffen. Maar áls ik dat doe wordt het wederom een toestel van hetzelfde formaat en (nog) betere specificaties.
Mijn X Compact is nu echt oud aan het worden, vorig maand een nieuwe XZ1 Compact gekocht. Waarom? Nu was ie nog verkrijgbaar. Wil geen XZ2 Compact, die heeft geen 3.5 jackplug. En iets beters is er gewoon niet te krijgen in deze maat. Voorlopig voorzien.
Precies! Bijna alle high end toestellen zijn 6 inch of groter! Ik vind het ook veel fijner om een 5.4 of 5.8 inch in mijn handen te hebben. Beste jammer eigenlijk.
Dat kan je roepen maar de uitslag van het onderzoek wijst daar helemaal niet op. Ja hier op tweakers is die roep redelijk aanwezig, maar in het wild nog nooit gehoord...
Vergeet niet dat sinds 2018 alle telefoons langere schermen kregen (18:9), dus kwa oppervlakte zijn ze niet veel veranderd. En hetgene waardoor een telefoon groot aanvoelt is toch wel de breedte ervan.
Ik heb nog een oude note 4 in de kast liggen en als je hier een rom op flashed want dan wel moet helaas is hij qua snelheid ook echt prima te gebruiken. Met de laatste bral die samsung erop achterliet voelt het echt aan als een zeer oud toestel, maar met een lichtere rom is het op de camera na een perfecte telefoon. Zelfs nog een removable battery
Mijn zoontje heeft een 5s en die kan toch bepaalde apps niet meer updaten waaronder de Magister-app, die toch wel belangrijk is voor zijn schoolwerk.
Het zal er aan liggen waar je de telefoon voor gebruikt of je er nog prima mee kan werken of dat je eigenlijk vanwege bepaalde functionaliteit wel over moet stappen.
Dat is merkwaardig.

De iPhone 5s (verscheen in 2013) kan nog zelfs iOS 12 draaien, de huidige versie van het besturingssysteem. Daarnaast werkt de Magister app ook op oudere versies van iOS en tenslotte kun je altijd de website opzoeken met Safari.
Magister is een super brakke app....

Helemaal op toestellen van leerlingen een rond rapport tijd
Het is ook voorral niet normaal meer wat een smak geld je moet neertikken voor een device tegenwoordig.. En dan ook nog weinig nieuwe innovaties in het toestel. :/
Een telefoon die iets beter is dan je huidige maar 2x zo duur is dan je vorige.
Ligt eraan waar je vandaan komt. Als je zoals mij van een Samsung Galaxy S7 komt en naar een S10 gaat dan is het best leuk. Maar als je van een S9 naar een S10 gaat, tsja dat is water naar de zee brengen imo.

Zelfde logica werkte altijd al in de pc markt: Een nieuwe processor kopen is leuk, maar heb je er ook baat bij? Dat ligt er dus geheel aan waar je het nu mee doet en of je hiermee ontevreden of tevreden bent.
Maar wat brengt de s10 nou echt meer dan de s7? Hoesje eromheen en je whatsappt precies hetzelfde.
Ik wil wel graag een nieuwe smartphone, maar er zijn geen telefoons meer te krijgen met een compact formaat. Zolang die er niet zijn blijf ik bij de S4 mini.
Behalve wanneer Android 4.4 niet meer ondersteund wordt. Dan moet je wel een nieuwe kopen (of een custom ROM draaien, maar dat is ook niet optimaal).

Wat is compact? Een S8 is naar mijn mening ook best klein.
Kijk even naar de afmetingen van de S4 mini ;)

Een custom ROM heb ik inderdaad. https://e.foundation/ volledig zonder Google apps.
4.3 inch scherm is niet iets wat nu nog normaal is. Zou het zelf ook niet meer nemen.

Misschien heeft Nokia nog toestellen?
Maar het blijft raar vind ik dat men ondanks de verzadigde markt toch zo weinig opties biedt qua formaat. Alles moet alleen maar groter en dunner (en van glas en metaal, vooral geen plastic, want daar zijn consumenten allergisch voor blijkbaar :D, en dan doen ze er toch een plastic hoesje om 8)7 ).

Ik wil gewoon een telefoon zoals de S4 mini, van lichtgewicht plastic, max 10mm dik, niet te hoge resolutie met iets van 5 inch scherm, zonder notch, dual SIM, geïntegreerd hoesje zoals de mini heeft en geüpdatete SoC, liefst met 5G zodat ik weer 5 jaar vooruit kan.

Als iemand een voorstel heeft hoor ik het graag.
Smartphones zijn al enige tijd “goed genoeg” en zijn eigenlijk een commodity geworden.

Zelf heb ik al jarenlang een SE - mijn derde ondertussen. Ook mijn vrouw en kind hebben een SE. We hebben eigenlijk maar 2 wensen: eSim en IP68. Maar die zijn ons geen €750+ waard, verre van zelfs nu een gewone SE zo’n €100-€150 kost.

Ben benieuwd wanneer bv Apple in gaat zien dat de commodity-markt ook een serieuze en interessante markt is, naast die van exclusieve hi-tech fashion (dat hele fashion-gedoe kan me gestolen worden).
Waarom moet Apple zich met de commodity markt bezig houden? Daar zijn andere spelers voor. Het devalueert niet enkel je merk, het jaagt je ook op kosten met support en zo. Dat Apple maar zo ver mogelijk van de commodity markt wegblijft. Nooit is Apple zo succesvol geweest als in dit tijdperk waarom zou het dan plots van filosofie moeten veranderen?
waarom zou het dan plots van filosofie moeten veranderen?
Omdat de markt verandert mischien?
Als je de beurkoers van apple bekijkt dan zijn ze juist gestagneerd sinds eind vorig jaar.
En verder komt een hoop van hun winst uit hun store. Het zou dus niet gek zijn om hun platform uit te breiden om nog meer aan de appstore te verdienen.
En jij denkt dat het de eerste keer is dat een markt stagneert voor Apple? Apple heeft de smartphone markt "uitgevonden" om de stagnerende sales van de iPod aan te pakken. Het is niet plots in commodity gestapt om iPods van €10 te maken om tegen 2010 failliet verklaard te worden. Ipv voor goedkope mp3 spelers te kiezen heeft het gekozen een nieuwe markt te creëren met nog duurdere producten dan de iPod.

wat de beurskoers betreft heeft dit niks te maken met verkopen, Apple doet het beter dan analisten voorspellen, de beurskoers heeft alles te maken met het internationaal beleid van de VS. Dit heeft niet enkel een impact op Apple mar op alle bedrijven in de VS die productie in China hebben.
Anoniem: 1222698 24 augustus 2019 11:34
Zelf probeer ik zolang mogelijk te doen met een toestel. De prijzen doen mij de aankoop uitstellen tot ik echt een nieuwe nodig heb.
Helemaal mee eens. En als je zulke dingen niet om de haverklap op de grond laat vallen dan kunnen ze naar eigen ervaring jaren mee. Wat dat betreft verwonder ik me wel eens over de cultuur bij vooral jongeren waar zo ongeveer elk jaar om onder leeftijdsgenoten te laten zien "dat ze mee kunnen doen" een nieuwe wordt gekocht. En dan liefst de allerduurste. Net een beetje ander uiterlijk, meer is het vaak niet, een enkele uitzondering daargelaten. Het verbaast me niet echt als ze dan op een bepaald moment wakker worden van uit die peperdure onzin droomwereld.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 23 juli 2024 11:56]

Uiterlijk verandert meestal ook niet echt. Zeker als je een hoesje gebruikt.
Dat is hetzelfde principe waarbij volwassenen naar de auto van de buurman kijken en daar met hun eigen auto niet voor willen onder doen
Misschien is het complete desinteresse van mij maar van niemand van mijn kennissen en collega's weet ik wat voor auto of telefoon ze hebben. Het merk soms nog wel, maar het type al helemaal niet. Zijn er serieus volwassen tweakers die naar elkaars auto of telefoon kijken? Partner, soit :).
edit typo.

[Reactie gewijzigd door theobril op 23 juli 2024 11:56]

Auto zeker wel, telefoons absoluut niet. Zeker met een hoesje zijn ze sowieso niet van elkaar te onderscheiden.
Auto's, jazeker. Auto's, vrouwen, huizen. Hoeft niet te betekenen dat je niet of nooit wilt onderdoen, maar het is simpelweg een interessegebied (als autoliefhebber). Mij boeit het 0,0 wat een ander als smartphone, PC, laptop of weet ik het wat heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.