HMD geeft Nokia-smartphones uit 2017 jaar langer updates

Het Finse HMD Global geeft de Nokia 3, 5, 6 en 8 uit 2017 nog een jaar langer updates dan het eerder beloofde. Vanaf oktober komen de updates elke drie maanden tot oktober 2020. De ondersteuning voor de Nokia 2 uit 2017 zal wel dit najaar stoppen.

HMD beloofde bij release van de telefoons twee jaar aan beveiligingsupdates, maar heeft nu besloten om er een jaar aan vast te plakken. Daardoor zullen de toestellen uit 2017 in totaal iets meer dan drie jaar updates hebben gekregen voor de ondersteuning stopt in oktober 2020. Of nieuwere modellen ook naar drie jaar lang updates zullen gaan, is vooralsnog onbekend.

De Finse fabrikant wil zich onderscheiden op de smartphonemarkt met smartphones die snel updates krijgen en lang up-to-date blijven. De Nokia 3, 5, 6 en 8 gingen in de zomer van 2017 in de verkoop in de Benelux, na een aankondiging in maart van dat jaar. Het waren de eerste modellen die HMD uitbracht in Europa. De Nokia 6 was toen al langer te koop in China. De ondersteuning voor de Nokia 2 stopt dit najaar. Die telefoon zit nog op Android 8 en zal geen upgrade krijgen naar Android 9 Pie.

De Nokia's uit 2017 zitten niet in het Android One-programma. Nieuwere modellen als de Nokia 7 Plus en 8 Sirocco zijn wel Android One-telefoons. Bij Android One beloven fabrikanten om drie jaar lang minstens elk kwartaal een beveiligingsupdate uit te brengen. De modellen uit 2018 krijgen dus ondersteuning tot 2021.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-08-2019 • 21:01

106

Reacties (106)

106
105
63
1
0
29
Wijzig sortering
Fijn dat 'we' de updates nog een jaar extra krijgen.
Maar ik blijf me verbazen over dit beleid: na enkele jaren kun je je goedwerkende hardware weggooien omdat de software zo verouderd is. Apps werken niet meer e.d.
Enige gedachte aan milieu e.d. ontbreekt m.i.
Ik stel mij actief de vraag of het toestel echt nutteloos wordt of niet eerder zelf nutteloos denken te maken (wegwerpmaatschap). Ik heb een Nexus 7 (2013) en gebruik hem nog dagelijks. Hij draait weliswaar "maar" Android 6.0, maar ik merk geen apps die niet beschikbaar zijn voor mijn toestel (al ben ik allesbehalve een app freak die het laatste snufje zoekt).

Ok, ik heb Digital welbeing of splitscreen niet maar ik heb hier weinig problemen mee. Moderne apps die VR API's ofzo gebruiken zal ik dan misschien niet kunnen installeren. Echter, nutteloos is het toestel allesbehalve.
Ik geloof best wel dat het anders hoort te zijn als ik vergelijk met mijn huidige pc (nog met een Core2Quad CPU) die inmiddels 10 jaar oud is en nog prima draait op Windows 10. Ik vind het dan wel jammer dat dit niet kan met Android. Maar neem ik terug de vergelijking zal ik ook geen zware virtualisatie kunnen gebruiken, de meest recente game kunnen spelen of AutoCAD 2020 kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 23 juli 2024 01:23]

Ik stel mij actief de vraag of het toestel echt nutteloos wordt
Als veiligheid voor jou geen punt is...

Voor app developers is het moeten ondersteunen van jaren oude Android versies trouwens ook niet fijn.
Ze kunnen makkelijk security patches zonder het OS te upgraden.

Ik bedoel zolang de security patches blijven komen maakt het de OS er niet onveiliger op. Windows XP was ook met SP3 gewoon beschikbaar. Het is dat Microsoft gewoon een nieuw OS wilde pushen en ze geen updates meer uit willen brengen.

Daarnaast had Google het toch zo fancy pancy betreft het updatebeleid dat het zoveel makkelijker voor ontwikkelaars moest zijn om patches / upgrades door te voeren. Maar nog steeds heb ik melding van dat het niet gebruikt wordt.

Kortom om het verhaal kort te houden. Is gewoon om nieuwe telefoons te verkopen. Je hoeft het topic security niet eens te noemen.
Sec patches upgrade, de normale gebruiker wil dit gewoon automatisch op de achtergrond. Nu stop het na 2 jaar of naar 3 jaar.
Niet alles in een app is te patchen, als de networkstack in android6 lek is dan is je bank-app dat ook hoe vaak (per dag) ze ook updates zouden willen uitvoeren.

Ik vind het ontoelaatbaar dat mensen onbeveiligde hardware gebruiken, want niet alleen zijzelf maar ook ik kan daar last van krijgen, bijvoorbeeld als ze na een hack hun geld terugwillen, of als mijn cv of andere gegevens op hun pc staat terwijl deze wordt gehackt.

Nu is de kans dat mijn gegevens op de tablet van jan de boer uit schin op geul verschijnen niet zo groot, maar als die zelfde jan even onzorgvuldig op zijn werk is bij een bedrijf of instelling waar ik wel iets te maken heb....

Wat mij betreft moeten er regels komen vanuit de EU dat er geen hardware meer mag worden verkocht of ingevoerd die dit soort gebreken hebben op zijn allerminst moeten er drivers en andere stukjes code letterlijk levenslang (voor het apparaat dan) worden geboden. dat kan in de vorm van een rom. of in de vorm van broncode of in de vorm van een zip bestand met binairies.
Zoals ik aangaf, het hoort niet en kan vele malen beter. Ik wil daarmee het probleem dus zeker niet minimaliseren, maar ik heb nog maar weinig gehoord van massa verouderde Android toestellen die actief misbruikt worden.

Wat betreft ontwikkeling, 100% gelijk. Echter veel van die toestellen die nog oudere Android versies draaien (en dit zijn er behoorlijk veel) zullen niet eens voor te branden zijn met de nieuwste Android versie.
Android is weliswaar volwassen aan het worden, maar een toestel dat uitkwam met pakweg Android 5.0 zal voor geen meter vooruit gaan met Android 9.0 omdat Android Pie een pak nieuwere hardware vereist.
Ik ben weliswaar geen Android ontwikkelaar, maar laten we eerlijk zijn, zal je veel problemen ondervinden om voor een lager API level te ontwikkelen - tenzij je misschien een 3D VR AR app aan het maken bent. Tja dan zal je moeten kiezen en moeten analyseren waar je klanten op zitten.

Dat is dan weer waar de pc markt vele malen minder last van heeft. Mijn pc van 10 jaar oud kan nog perfect Windows 10 draaien simpelweg omdat de systeemvereisten van Windows 10 praktisch dezelfde zijn als Windows Vista.
Android is weliswaar volwassen aan het worden, maar een toestel dat uitkwam met pakweg Android 5.0 zal voor geen meter vooruit gaan met Android 9.0 omdat Android Pie een pak nieuwere hardware vereist.
Dat mag bij Apple het geval zijn (nieuwe iOS versie maakt oud toestel traag), maar bij Android heb ik een andere ervaring.

Nieuwe Android versies worden juist sneller en draaien prima op oude hardware.
Mijn stokoude Galaxy S3 draait sneller dan nieuw met Android 8.
Misschien is dit een slecht voorbeeld,
Maar de oneplus one die uit kwam met Android 4.4 draait met gemak Lineage OS met Android 9.
Dat is dan wel een toptoestel met 3 GB RAM. Er zijn nog steeds smartphones die nu nog uitgerust worden met 2GB.
Ik doelde eerder naar de eerste generatie van de Nexus 7 met 1GB RAM. Deze lijkt bij mij amper Android 5 op een vlotte manier te kunnen draaien.

Nu de Samsung S3 van @andreetje met Android 8 vind ik wel opmerkelijk.
Het had waarschijnlijk te maken met de vette skin van Samsung dat de nieuwe Android 8 sneller werkte dan de originele Androidversie.

Overigens komt Android 9 eraan voor de Galaxy SIII (telefoon uit 2012).

https://rootmygalaxy.net/...alaxy-s3-android-9-0-pie/
Ik gebruik zelf nog een Samsung Galaxy Tab 3 10.1" uit 2013 met LineageOS 14 en Android 7.1.

Doet nog prima zijn werk voor YouTube, Twitch en Browser.
Ik moet wel zeggen dat op de Lumia 930 na alle telefoons die ik heb gehad van Samsung, Sony en nu weer Nokia eigenlijk allemaal tussen de twee en drie jaar oud gebreken begonnen te vertonen.

Ondanks dat ik zeer zuinig ben en de telefoons er uiterlijk als nieuw uitzage kwam er problemen met de camera module, USB connector of accu allemaal na zo'n twee jaar. Veel langer dan dat heb ik dan ook maar 1 keer gedaan met een telefoon.
De 930 was inderdaad een degelijk toestel. Mijn vrouw heeft hem 5 jaar gebruikt en nu ingeruild voor een Android toestel omdat de ondersteuning voor Whatsapp ophoudt op Windows Phone, anders was ze hem gewoon door blijven gebruiken.
Zelf ook 820, 930 en 950 gehad. Inderdaad zeer goede toestellen. Allen nog lang niet af, maar vanwege "iets nieuws willen" geupgrade. Na de 950 overgestapt op de Nokia 8. Zelfde degelijkheid. Draait nu sinds aankoop probleemloos. Alleen de USB poort is wat brak. Ben eens dat toestellen een veel langere levensduur hebben. De 950 wordt nu door mijn vader gebruikt en inderdaad volledig balen dat de windows mobile ondersteuning is gestopt voor oa ING, Whatsapp (per dec dan) en nog vele andere apps. Dit maakt eea niet meer aantrekkelijk om te gebruiken.

Ikzelf kijk uit naar de Nokia 7.2 die er nu aan zit te komen. Denk dat dat een waardige opvolger gaat vormen.
Veel langer dan dat heb ik dan ook maar 1 keer gedaan met een telefoon.
Ik heb hier een iPhone 4s, 6s en een 2015 Moto E... allen 'goed' werkend, al zijn twee van de drie niet up-to-date qua beveiliging.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 23 juli 2024 01:23]

Ik heb geen idee hoe het nu met Apple is, ik heb een iPhone 3G gekocht toen die gloed nieuw waren en de ervaringen daarmee waren dusdanig dat ik nooit meer Apple heb gekocht.

De galaxy S2 was eigenlijk nog de beste qua duurzaamheid, die had een vervangbare batterij. Dat heb ik na ca anderhalf jaar toen gedaan, maar toen liep de telefoon al een android versie achter en security updates kreeg ik ook niet meer. Dus toen die tweede batterij ook begon af te nemen heb ik de hele telefoon vervangen.
Mijn 920 heeft iets meer dan 4 jaar dienst gedaan. Maar zoals je al zegt.
USB poort was gammel (hoera draadloos laden), 3,5mm jack was helemaal onbruikbaar, accu was compleet bedorven en er zit een vieze bruingele waas op het display van de slijtage.

Maar toch is 3 jaar wel een beetje het minimum. Ook al is het gemiddelde toestel na 4-5 jaar toch echt wel aan vervanging toe. Genoeg mensen die niet tig uur per dag hun toestel gebruiken en dan kan zo'n ding zeker wel langer mee gaan.

USB poort is eigenlijk niet nodig, 3,5mm jack ook niet, accu zou vervangbaar moeten zijn en de slijtage van het display is op te lossen met een screenprotector. Al mijn kwaaltjes met de 920 waren eigenlijk vrij simpel op te lossen en de voornamelijkste reden dat het ding nu in een la ligt, is toch echt de software ondersteuning. Terwijl dat kreng langer updates gekregen heeft dan *insert Android toestel*
Je neemt me de woorden uit de vingers. Tof natuurlijk dat Nokia de ondersteuning verlengt maar eigenlijk zou een fabrikant moeten kijken hoeveel toestellen er nog gebruikt worden van een bepaald type. Dikke kans dat er nog vele actief in gebruik zullen zijn over een jaar en dan zou je denken dat ze die updates nog wel een jaar of 2 langer mogen uitbrengen. Het lijkt mij ook niet dat beveiligingsupdates zoveel werk kosten toch? Het is niet alsof ze een nieuwe ROM moeten bouwen. Er zal wel wat testwerk mee gepaard gaan maar dat zal wel meevallen. De Nokia 8 van m'n pa is nog als nieuw en ziet er ook nog helemaal up-to-date uit. Ik hoop dat hij er nog wat jaren plezier van kan hebben. Anders is het alleen maar verkwisting van resources.
Het is natuurlijk ook een verdienmodel: geen een telefoon geen updates meer en er is een goede kans dat hij afgeschreven/vervangen wordt. Extra ondersteunen is leuk, maar kost gewoon geld.

HMD en een paar andere fabrikanten kunnen zich hier prima mee onderscheiden totdat er regelgeving komt die fabrikanten verplicht om tenminste 3 of 4 jaar beveiligingsupdates te leveren na de introductie van een nieuw model.

Ik vraag me wel eens af wat er gebeurt wanneer er, na illegale toegang tot mijn toestel via een niet gepatcht lek in Android, geld van mijn bankrekening verdwijnt. De bank zal dan toch gaan klagen dat mijn telefoon al geruime tijd geen beveiligingsupdates heeft gehad; iets wat ze in de gebruiksvoorwaarden van de app toch beschrijven.
Anoniem: 1092407 @guapper14 augustus 2019 23:31
Het is natuurlijk ook een verdienmodel: geen een telefoon geen updates meer en er is een goede kans dat hij afgeschreven/vervangen wordt. Extra ondersteunen is leuk, maar kost gewoon geld.
Uiteraard draait het om geld. Het gaat erom dat het tijd wordt om fabrikanten te dwingen om langer updates uit te brengen. Stel je voor dat een pc maar 1 of 2 jaar of zelfs 3 jaar updates krijgt. Dat zou niemand accepteren maar het gaat wel om vergelijkbare aanschafkosten. Mensen waarderen een telefoon simpelweg minder dan bijv een laptop van een vergelijkbare prijs bij aanschaf. Daar ligt volgens mij dan ook de oorzaak van het huidige verdienmodel. De markt heeft het fabrikanten simpelweg mogelijk gemaakt om max 3 jaar support tot de standaard te maken. Mensen lijken nu wel steeds langer met hun telefoon te doen dus het verschuift wel maar dat is een vrij langzaam proces.
Anoniem: 120539 @guapper15 augustus 2019 08:08
Extra ondersteunen is leuk, maar kost gewoon geld.
Niet meer ondersteunen 2 jaar na release kost ook geld; als je zo’n telefoon na een jaar ‘pas’ (!) koopt omdat ie dan aantrekkelijk lijkt, en je na dik een jaar er achter komt dat er geen updates meer zijn dan ga je de volgende keer ook wel naar een ander merk kijken.
Ik bedoelde vanuit het oogpunt van de fabrikant.
Het is gewoon zonde van het materiaal en de energie als je een model koopt wat al zo ver richting einde ondersteuning zit.

[Reactie gewijzigd door guapper op 23 juli 2024 01:23]

Anoniem: 120539 @guapper15 augustus 2019 08:54
Ik bedoel het ook vanuit het oogpunt van de fabrikant. Die leest mijn berichten ook.
Maar serieus: die weet dat natuurlijk ook.
Het kost de fabrikant dus geld als hij géén updates blijft ontwikkelen. Het is een zorgvuldige balans die de fabrikant moet vinden tussen 'lang genoeg ondersteunen' en 'zo kort mogelijk' ondersteunen; waarbij vele factoren om de hoek komen kijken.
Trouwe kopers en geld zijn 2 van deze factoren, maar zo simpel als niet meer ontwikkelen is meer geld overhouden is het dus niet.
Dan kom je snel uit bij Apple want niemand anders ondersteunt langer dan 2-3 jaar.
Xiaomi is een goed alternatief. Vaak 4 jaar updates.
ze zouden 3 jaar gratis updates kunnen geven en dat je daarna betaalt per kwartaal ofzo. Dan blijven de kosten binnen de perken voor degene die er niet op zitten te wachten, en betalen langgebruikers gewoon voor het werk dat Nokia ervoor moet doen. Ik zou er voor zijn.
De kans is groot dat dit voor veel fabrikanten ook niet interessant of rendabel is. Naarmate een toestel langer niet in de actieve verkoop is zullen de absolute gebruikersaantallen teruglopen. Terwijl de ontwikkelkosten voor updates niet zullen veranderen. Wanneer deze kosten op een steeds kleinere groep gebruikers verhaald moet worden zullen zij hier vanwege de stijgende kosten mogelijk ook vanaf zien.
Dat apps niet meer werken kost vaak wel wat meer dan 3 jaar.
Inderdaad. Ik heb een Nokia 8 en ben toch echt van plan die zo lang mogelijk te houden.
Qua hardware en degelijkheid hoeft dat absoluut geen probleem te zijn.
Het is jammer dat de plastic dingetjes aan de boven en onderkant waar de antennes onder zitten een beetje lelijk worden, ondanks het hoesje..anders zag ie er zelfs nog als nieuw uit.
Heel blij met dit bericht.

Mijn Nokia 8 werkt super voor alles, foto's is nix maar die maak ik met de Nikon Z6, en de koppeling met Snapbridge. De Qualcomm 835 is snel genoeg. Verder wil ik de ontwikkeling rond de 5G troep afwachten en dan zitten we al gauw in het 2e kwartaal van 2020.

Zou best geinig zijn als deze Nokia 8 ook Android 10 krijgt, maar Android 9 werkt prima.

[Reactie gewijzigd door ton14 op 23 juli 2024 01:23]

Jolla geeft zijn telefoon uit 2013 (en elk ondersteund toestel sindsdien) nog steeds updates naar de nieuwste versie van SailfishOS. Het kan dus wel.
Gezien dat er nog genoeg apps zijn die zelfs nog draaien op Android 4 is je conclusie dat ze niet meer werken totaal ongegrond.

Belachelijk natuurlijk dat zo'n onveilig systeem nog wordt ondersteund, maar dat is een andere discussie.

Ik vermoed dat Android 7 en 8 waar deze toestellen bijna allemaal op draaien nog langer meegaat dan de drie jaar die jij noemt.
Geld is wat telt. Een gloeilamp doet het ook 100jaar, daarom werd die in de fabriek ook al vast beschadigd. Het milieu is gewoon een melkkoe, eerst had je de ozonlaag, 10 jaar later zureregen, 10 jaar later de temperatuur en straks weer wat anders. Regeringen en producenten zijn niet bezig met het milieu maar met geld. Als ze er al mee bezig zijn is dat puur marketing.

[Reactie gewijzigd door Finger op 23 juli 2024 01:23]

Ik dacht net hetzelfde. De iPhone 5s wordt nog steeds ondersteund...
Dus als een ander het niet doet, wij ook maar niet?
In Spanje word 45% van de stroom opgewekt door windmolens. Hier in Nederland gooien we kolen in een oven. Lak aan het milieu?
HMD is goed bezig met updates! Erg blij met mijn Nokia 7 Plus ook!
Totdat je USB-C poort naar de k*t is. Een probleem waar helaas vrijwel ieder Nokia 7 Plus eigenaar vroeg of laat mee te maken krijgt.
Is dit een bekend probleem van de 7 plus? Of usb-c in t algemeen?
Bekend probleem met de 7 Plus, uiteraard zal het niet de enige telefoon zijn op de markt met een slechte kwaliteit usb aansluiting.
Kan je daar niet omheen om werken middels een maglock usb connnector?
Bekend probleem met de Nokia 7 Plus en meerdere toestellen van Nokia, blijkt uit ervaringen op onder andere Reddit.
Als het binnen 2 jaar is, dan heb je gewoon garantie.
Bij mijn nokia6 de batterij naar de knoppen met nog 2 maanden garantie te gaan. Opgestuurd en na iets meer dan een week gerepareerd terug ontvangen.
Probleem is dat de usb aansluiting wordt vervangen door eenzelfde revisie die na een tijd ook niet meer fatsoenlijk contact maakt.
ik laad 95% van de tijd draadloos op. Van mij mag die hele poort eraf.
Succes daarmee met een Nokia 7 Plus :P
Valt mee; even een adapter van nog geen €3 op AliExpress kopen en laden maar. Ik heb zo'n ding op mijn telefoon omdat ik draadloos laden heerlijk vind.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 23 juli 2024 01:23]

De Nokia 8 draadloos laden ???
Ja hoor, net zo makkelijk. Mijn Samsung A8 kan van huis uit ook niet draadloos worden opgeladen, maar met een adapter wel. Die adapter is een soort matje met een usb-stekker er aan. Die stekker druk je onder in je telefoon en het matje vouw je op tussen telefoon en hoesje ((zie plaatje)) en vervolgens leg je je telefoon op een oplaadstation. Zo'n adapter kost nog geen drie euro op AliExpress
Want die poort wordt alleen voor opladen gebruikt natuurlijk...
Hoe bedoel je USB-C naar de klote? Dat je je kabel niet erin kan doen?
Meestal is dan stof en dan moet je met een houten tandenstoker alle stof eruit halen.
Nee, de usb kabel maakt geen goed contact meer en dit ligt dan niet aan stof of iets dergelijks.
Ook ander usb kabel doet moeiljk?
Bij m'n Nokia 8 loopt de USB-C poort om de haverklap vol met stof, andere gebruikers met USB-C in mn omgeving hebben hetzelfde.
Om de zoveel tijd even met een tandenstoker het stof eruit halen en de kabels blijven weer goed zitten.
Ik heb alleen zelf de vaste kabel vervangen door een magnetische kabel. Werkt prima.
Bij m'n Nokia 8 loopt de USB-C poort om de haverklap vol met stof, andere gebruikers met USB-C in mn omgeving hebben hetzelfde.
Om de zoveel tijd even met een tandenstoker het stof eruit halen en de kabels blijven weer goed zitten.
Nee bij de 7 Plus is stof niet het probleem.
Ligt dat aan USB-C of the N7P? Ik heb zelf een s7 met micro usb en die is ook naar de eeuwige jachtvelden inmiddels, maar ik dacht dat USB-C juist betrouwbaarder is
Mijn Nokia 5 was laatst overleden door water in de USB poort. Voor 2,45€ op Ali een nieuw onderdeel besteld en de telefoon is weer helemaal prima. Fijn om te lezen dat deze nog lang updates krijgt, leuk voor schoonmoeders enzo.
Had daar in mei met mijn Samsung Note 9 ook mee te maken. Wel onder garantie gelukkig vervangen en kon terugvallen op draadloos laden in het ergste geval.
Mijn Nokia 7 Plus is begin dit jaar verdronken. Daarom had ik waterbestendigheid ook wel prettig gevonden.
Dat wist je bij de aankoop al. Geen IP- certificering in welke vorm dan ook.
Je kunt Nokia het niet aanrekenen dat jij je telefoon te lang onder water houdt.
Van een telefoon uit het mid-range segment vind ik dat tegenwoordig wel verwacht mag worden dat deze waterbestendig is. Zelfs bij low butgetters begint het al redelijk ingeburgerd te raken. Meestal kies je er ook niet bewust voor om een telefoon onder water te dompelen. Dat kan gewoon zo af en toe eens gebeuren, zoals bij mijn huidige telefoon vorige week, tijdens een kano tochtje over een riviertje. Die was daar overigens wel tegen bestand. En ja, dat was een bewuste keuze bij aanschaf, na de verdronken 7 Plus.
Vind je? Ik lees net dat mijn telefoon die ik in september 2015 kocht tot 2021 niet alleen updates krijgt maar zelfs tot 2020 de meest recente versie van het OS krijgt. Vijf jaar volledige support, en nog een jaar updates voor beveiligingsproblemen.
Uhm ja, dat klinkt toch goed?
In de eerste alinea staat dat het niet duidelijk is of nieuwere modellen ook 3 jaar lang updates krijgen.

Vervolgens staat in de laatste alinea dat nieuwere toestellen wel 3 jaar lang updates krijgen.

Welke van de twee is juist?
Een van de criteria om een Android One toestel zo te adverteren is 2 jaar lang OS updates en 3 jaar lang beveiligingsupdates (beide beginnend vanaf de beschikbaarheid van het toestel).
The Android One brand promises regular security updates for three years, and Android OS updates for two years
Hoewel deze toestellen dus geen Android One label hadden (bestand toen nog niet dacht ik) gaan ze zich hier wel aan houden. De Nokia 5 is 2 jaar oud, draait Android Pie (sinds januari beschikbaar in België op de Nokia 5) en krijgt nog steeds updates binnen (Nokia 5 zit op de juli patch).
De originele belofte van 2 jaar updates wordt dus zeer mooi waargemaakt en ook nog verlengt. Hier kunnen andere fabrikanten van leren.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 23 juli 2024 01:23]

Niet 2 jaar lang OS upgrades, maar 2 OS upgrades na uitbrengen van het toestel.
Een groot verschil.
Stel dat je iets mee dan een half jaar na een nieuwe os versie je een toestel uitbrengt en Google stelt upgrade 2 een half jaar uit, val je buiten de boot en krijg je er maar 1 als het 2 jaar is.

3 jaar beveiligingsupdates na uitbrengen toestel klopt dan weer wel
Ik vind niets op de Android One website zelf over termijnen, maar XDA spreekt uitdrukkelijk over 2 jaar OS updates en 3 jaar "gewone" security updates. Deze bron is eveneens door Wikipedia opgenomen (in de beschrijving van Android One)
Android One, on the other hand, is a platform. Android One devices are approved by Google on a case-by-case basis based on performance tests, and original equipment manufacturers (OEMs) that sign onto the Android One program agree to adhere to strict requirements:
  • Android One phones must receive regular security update for three years
  • Android One phones are guaranteed Android OS updates for two years.
  • Android One phones must ship with the Android interface and Google services intact
Bron: https://www.xda-developers.com/best-android-one/
/edit
En ook hier:
"We confirm that our promise to provide 2 years of updates on Android One devices still stands and our website design does not impact the promise of this program," a Google spokesperson told the India Today Tech.
Bron: https://www.indiatoday.in...s-site-1418261-2018-12-27

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 23 juli 2024 01:23]

Dit bericht klinkt heel positief, maar voor een deel is de waarheid er wat naast helaas.

De Nokia 3 is praktisch onbruikbaar geworden sinds de update naar 8.0/8.1.
De user interface hangt iedere ~10 seconden, soms wel tot een halve minuut lang.
Sommige zeer basale apps werken er voor geen meter op en het toestel reboot regelmatig vanzelf sinds de laatste update.

Security updates die langer door gaan is fijn, maar de kwaliteit van de patches valt helaas (in ieder geval op de Nokia 3) vies tegen.
Heb je al een factory reset geprobeerd?

Ja, zou niet hoeven, maar helpt vaak wel.
Heb je al een factory reset geprobeerd?

Ja, zou niet hoeven, maar helpt vaak wel.
Dit moet je al sinds de Galaxy S en eerste HTC's doen
Elke major OS update heeft issues als je geen factory reset doet.
Er blijven helaas nog steeds dingen achter, die de nieuwe functies in de weg zitten
Het is allemaal leuk en wel en dit is zeker een plus punt voor Nokia smartphones... tegenover andere Android smartphones. Maar als ik dan kijk naar bijvoorbeeld mijn Nokia Lumia 640 uit 2014 die nog tot eind dit jaar maandelijke security updates krijgt, of hoe Apple nu al iPhones heeft die het 6 jaar lang aan het ondersteunen is met volledige feature updates loopt HMD hier gewoon te roepen dat ze de beste van de slechtste zijn.

Daarbij lijkt Nokia zijn security updates niet bepaald even goed te testen. Voor de Nokia 6.1 hebben ze nu al 2 maal een update uitgerold gehad waarbij het notificatiecentrum brak (achtergrond die weg valt, scrollen dat niet werkt, etc.). Je hebt niks aan maandelijke security updates als ze de functionaliteit van je toestel om de haverklap breken.

Man ik zou veel geven voor een toestel dat 5 jaar lang fatsoenlijk ondersteund wordt.
Pfff, die Lumia 640 heeft niks met HMD te maken! Lumia 640 moet ondersteuning krijgen van Microsoft, die ooit Nokia overgenomen heeft.
Microsoft heeft Nokia nooit overgenomen!
Ze hebben alleen de mobiele telefoon divisie overgenomen.
Volgens mij niks anders dan OnePlus en Samsung. En huawei bij hun niet budget modellen.

[Reactie gewijzigd door Finger op 23 juli 2024 01:23]

Kijk daar ben ik als Nokia 8 gebruiker nou erg blij mee!
Als Nokia 8 bebruiker kan ik me de laatste "security" update niet echt herinneren.
Dus we krijgen bijna geen updates tot 2020 , wow.
Nu ja, Security updates by Google.. right..
Vraag me trouwens af waarom met zo'n eenheidsworst OS HMD moet moeilijk doen over security updates?
Het had al lang zo moeten zijn dat voor "pure Android" welk Nokia HMD reclame voor maakt, de security updates sowieso konden toegapst worden door de gebruiker zelf. Patch downloaden op website van Android / Google. Klaar.
Laat ze bij HMD maar hun energie steken in geintegreerde telefoon app die SIP en XMPP heeft, partnerships met Flickr, Camera updates etc.. Als het de bedoeling is om Nokia waardig te worden.

Ondertussen is het scherm uit mijn Nokia gevallen. Alles werkt, maar de lijm is losgekomen. Dit was al eens vervangen na breuk via officieel kanaal. Veel stof in het toestel, dus niet waterdicht en helemaal niet stofdicht. Mooi scherm verder.

Maar voorlopig gaan we even verder met de Sony Xperia X op Sailfish X.

Security zit vooral tussen de twee oren.
Mijn Nokia N900 doet het nog steeds erg goed voor vele zaken alleen ga ik er niet mee op WIFI Hotspots of Surfen.

[Reactie gewijzigd door Vetsmelter op 23 juli 2024 01:23]

Ik draai gewoon de juli security patch hoor.
Zozo, interessant. Misschien wordt ik "gestraft" omdat ik een hoop Google JunkTM heb afgezet (incl playservices), maar ik kan refreshen tot ik groen zie, geen updates meer dit jaar.
Yep, hier ook op mijn Nokia 8
Ze zijn goed bezig daar bij HMD, kunnen andere hoop van leren.
Ook hier dik nog steeds tevreden met de 7 Plus, jammer dat de bootloader nog steeds niet officieel 'unlocked' wordt.
2 jaar geleden een Nokia 5 gekocht (na een slechte ervaring met de LG Nexus 5x) omdat ik zocht naar een goedkopere smartphone met een kwalitatief goede behuizing, goede batterij en gegarandeerde updates maar waar snelheid en camera minder van belang is.
De verlening is dan ook een zeer aangename verrassing en toont dat Nokia het echt meent en oudere toestellen niet enkel aanziet als een kost (*kuch*kuch* bijna de volledige Android wereld *kuch*kuch*). Voor een opvolger zal Nokia zeker bovenaan staan op mijn vervanglijstje. Op dit moment kijk ik uit naar de Nokia 8.1 Plus die verwacht wordt in Europa (buiten Europa is hij al uit onder de naam Nokia X71).
voor een tweede hands nokia 3 dual sim van €50 ook niet slecht, nu op android 9 meedoen.
Veel andere dual sim fabrikanten laten ze vallen en doen alleen single sim support verder.

[Reactie gewijzigd door hbt68 op 23 juli 2024 01:23]

Leuk idee hoor, maar wel slechte zaak dat drie jaar ondersteuning verkocht kan worden als een feature. Vind een periode van 4 jaar ondersteuning voor veiligheid niet zo gek. Vaak gaan veel telefoons nog even twee jaar naar een vriend of familielid als iemand eren nieuwe neemt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.