Displayport 2.0-standaard met 8k-ondersteuning is gebaseerd op Thunderbolt 3

De Video Electronics Standards Association heeft versie 2.0 van de displayportstandaard vrijgegeven. Displayport 2.0 maakt gebruik van de phy-laag van Thunderbolt 3.0, biedt een aanzienlijk hogere bandbreedte en werkt ook via usb-c. Eind 2020 worden producten verwacht.

Displayport 2.0 evolutie

Versie 2.0 van displayport betreft de eerste grote update voor displayport sinds 2016, toen displayport 1.4 verscheen. Ten opzichte van die generatie is de doorvoersnelheid verdriedubbeld van 25,92Gbit/s naar 77,4Gbit/s. Mede daardoor is er nu ondersteuning voor ongecomprimeerde 8k-resoluties op 60Hz met 4:4:4 chroma subsampling. Bovendien kan displayport 2.0 drie bits per pixel voor hdr10 afhandelen.

Ondersteuning voor hogere resoluties is er ook en in combinatie met display stream compression kunnen bijvoorbeeld twee 8k-schermen op 120Hz aangestuurd worden via één aansluiting. Dsc is een compressiestandaard van de VESA die volgens de organisatie compressie biedt zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Displayport 2.0 werkt niet alleen via de displayportconnector, maar ook via usb-c dankzij de DP Alt-modus. Als ook gelijktijdig data via usb-c moet kunnen verlopen, en er twee lanes voor displayport zijn gereserveerd, is de maximale ondersteunde resolutie of verversingssnelheid wat beperkter. Dan is bijvoorbeeld het leveren van ongecomprimeerd beeld aan een 8k-scherm wel mogelijk, maar op maximaal 30Hz. Ook kunnen dan nog steeds twee 4k-schermen op 144Hz aangestuurd worden, maar met dsc.

De VESA heeft samengewerkt met Intel om de fysieke interfacelaag van Thunderbolt 3 te gebruiken voor de nieuwe displayportstandaard. Intel gaf de specificatie voor Thunderbolt in 2017 vrij. Ook usb 4 wordt gebaseerd op Thunderbolt 3.

Nieuw is verder de ondersteuning voor panel replay. Dit is een techniek die vergelijkbaar is met panel self refresh en die moet helpen het verbruik bij schermen met hoge resolutie terug te brengen waardoor bijvoorbeeld laptops een langere accuduur kunnen krijgen. Bij de techniek geeft de videoprocessor of gpu alleen delen van het scherm waar beeld veranderd is een update.

Om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden zijn nieuwe videokaarten en monitoren nodig. De VESA verwacht dat dergelijke producten eind 2020 voor het eerst verschijnen.

Resolutie dp 2.0 enkel scherm
Een 16k-scherm (15360×8460) @60Hz en 30 bpp 4:4:4 hdr (met dsc)
Een 10k-scherm (10240×4320) @60Hz en 24 bpp 4:4:4 (geen compressie)
Resolutie dp 2.0 twee schermen
Twee 8k-schermen (7680×4320) @120Hz en 30 bpp 4:4:4 hdr (met dsc)
Twee 4k-schermen (3840×2160) @144Hz en 24 bpp 4:4:4 (geen compressie)
Resolutie dp 2.0 drie schermen
Drie 10k-schermen (10240×4320) @60Hz en 30 bpp 4:4:4 hdr (met dsc)
Drie 4k-schermen (3840×2160) @90Hz en 30 bpp 4:4:4 hdr (geen compressie)

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-06-2019 • 09:42

55

Submitter: Nico Klus

Reacties (55)

55
55
28
5
0
24
Wijzig sortering
Ik snap inmiddels helemaal niks meer van die standaarden. USB-C, USB 3(.1(a/b)), ThunderBolt, DisplayPort, Alternative modes... vroeger had je gewoon brede parallelle voor je printer en die smalle seriële voor je modem...
En DIN voor je toetsenbord. En DE-15 voor je monitor. En DA-15 voor je joystick. En BNC voor je netwerkverbinding. En 3.5'' voor je audio. Het is altijd een wirwar van connectors geweest. Met USB is het wel iets beter geworden.
Jawel, maar de enorme hoeveelheid connectors en namen / hernoemingen van namen heeft het de laatste tijd geen goed gedaan. Maar goed, als ze USB-4 alleen op USB-C laten werken dan komt daar misschien weer een eind aan. Weg met al die andere rommel.

Natuurlijk is het voor USB vooral belangrijk om ook goedkoop te zijn. Dat heeft ze altijd afgezet tegen standaarden zoals Firewire, Thunderbold enzo. Er zal vast een protocol naast USB blijven bestaan die meer functionaliteit tegen een hogere prijs aanbiedt. En professionals zullen dus altijd negatief over USB blijven schrijven (en soms terecht natuurlijk, de latency van de eerdere USB standaarden was wel erg hoog, zelfs voor de lage prijs).
Goedkoop? Volgende week gaan de prijzen weer omhoog. Een Vendor ID kost nu nog 5000 Amerikaanse Dollar, maar volgende week alweer 6000. En dan nog jaarlijks een bedrag om het USB logo te mogen voeren. Voor een groot bedrijf is dat misschien wel goedkoop, maar voor een start-up is het aan de prijs.
Een USB connector is gewoon niet geschikt voor industriële toepassingen en USB kabel lengte is voor veel applicaties ook te kort. Er zullen altijd verschillen blijven puur omdat niet een standaard alle eisen kan bedienen
Je vergeet RCA en de 6.5" audio poort :-) Je hebt helemaal gelijk.
USB type C is alleen de connector. meer niet.
USB USB 3(.1(a/b)) zijn alleen maar verschillende snelheden voor de USB interface, compleet forward en backward compatible, werkt altijd, kan je in 99% van de gevallen negeren.

thunderbolt en display poort zijn standaard die de USB type C stekker hebben gekaapt en er, naar mijn mening, een wirwar van hebben gemaakt.
De USB specificatie staat dat “kapen” gewoon toe. Ook HDMI heeft bijvoorbeeld een Alt-mode
Thunderbolt is ook volledige compatible met USB en DisplayPort dus zo'n groot probleem is het allemaal niet. En nu USB4 en dus DisplayPort 2 allebei op TB3 zijn gebaseerd verdwijnen de meeste problemen helemaal.
En krijgen we er weer andere voor terug zoals DMA exploits en dat elke poort veel duurder word.
Als alles en iedereen op thunderbolt zit gaat die prijs vanzelf omlaag. En hardware en kernels kunnen natuurlijk een TB controller alleen maar toegang geven tot specifieke stuk geheugen, dan kan er ook niet veel geexploit worden, of is er in ieder geval een mitigation strategy als het wel fout gaat.
De implementatie van thunderbolt is gewoon veel duurder. Het zal altijd duurder zijn als USB.
USB is juist succesvol geworden omdat het relatie simple was en goedkoop.

en eerste de voordeur open zetten en dan achteraf proberen te filteren wie er binnen mag komen. dat is de omgekeerde wereld.
En natuurlijk zal TB/USB4 altijd duurder blijven het kan nou eenmaal meer (USB3 is ook duurder dan USB2). Maar uiteindelijk is het ook maar een stukje silicium, en als men er net zoveel van gaat maken als van huidige USB client chips, dan komt die prijs echt nog wel naar beneden.

En als men gewoon naar een bekend stuk memory mag schrijven dan maakt dat verder niet veel uit, zolang je kernel of OS er verder maar niets mee doet, als de kernel maar weet dat dat untrusted hardware memory is, en dan pas als een driver er om vraagt kun je wat met dat deel van het memory gaan doen.
Yep, en bij Action verkopen ze nu dus rustig USB-C kabeltjes, maar alleen voor laden of voor USB 2.0. Dus hoge snelheden (dan 480 Mbps of 400 Mbps effectief) kan je daarmee vergeten.

Supertevreden over mijn laad-kabeltje voor in mijn auto overigens, dat connecten doe ik wel over Bluetooth, en ik gebruik een Quickcharge 4 ladertje van Baseus om mijn Samsung telefoon op te laden.

Het laatste wat ik wil is dat de telefoon over USB gaat connecten.
Nee, want je had ook nog Centronix voor je printer, en nog andere standaarden. Laat staan al de RS standaarden RS232, RS422, RS485, ... Er was toen juist een wirwar!

Nu gaat alles over USB-C. Ge-wel-dig! Ik kan met één connector/kabel mijn laptop opladen, een 4k monitor sturen en een high-speed flash drive in de monitor aansturen. Plug-and-play allemaal. Dat kon je vroeger niet bedenken...
Ik bedoelde: 1 kabel, 1 doel, dus simpel. Als de kabel niet pastte, dan was het iets anders.

Nu sluit ik mijn Usb-c (DP) monitor aan op een computer en moet dan maar hopen dat die poort alternate modes ondersteunt
Hopelijk komen nu ook kabels die je geen kortsluiting geven omdat ze blijkbaar een extra pin hebben die er niet hoort (ben een leek op het gebied van DP, heb deze nooit moeten gebruiken in het verleden)

Moest begin dit jaar 3 kabels kopen (1 goedkoop en 2 duurdere) omdat de eerste 2 mij een kortsluiting gaven en de PC direct bij opstarten uitviel (omdat ik nooit eerder DP gebruikt had wist ik niet dat zoiets kon gebeuren, en het is een oudere scherm die alleen via DP en DVI op max resolutie kan)

In ieder geval mooi dat DP een nieuwe revisie krijgt, ondanks dat er nu nog niet echt veel 8K schermen op de markt zijn houden ze met deze update meer rekening mee, ik vraag mij echter wel af wat die compressie precies inhoudt qua beeldkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 23:20]

Ik gebruik al dik 10 jaar bijna exclusief DP-kabels en sleep veel heen en weer naar LAN-parties en dergelijke maar ik heb werkelijk nog nooit een brakke DP-kabel gehad. Ik denk dat je dus gewoon veel pech gehad hebt met je kabels.
Als ik google mag geloven gebeurt het vaker, vooral als je niet weet welke kabel je moet vermijden (3de kabel was certified en werkte wel)

Ik had pech en geluk tegelijk, pech vanwege de kabels en geluk dat m'n PC er niet van kapot ging (blijkbaar kan dat ook met een dodgy kabel)

Gelukkig uiteindelijk opgelost, maar ik heb in ieder geval geleerd dat het niet zo simpel ligt als met HDMI (DVI terzijde, alleen met een verkeerde DVI kabel heb ik nog nooit een kortsluiting veroorzaakt)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 23:20]

DP compressie is lossless, heeft dus geen invloed op de kwaliteit van het beeld, zie;
https://en.wikipedia.org/...isplay_Stream_Compression
Nee, het is "visually lossless"..
Potato, potaato. Als je het niet ziet, zie je het niet :p
De uitkomst is hetzelfde betreft de vraag over kwaliteit

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 23:20]

Kwaliteit zal nooit beter zijn dan het origineel. Dus gemiddeld echt slechter. Tenzij je ervan uitgaat dat er 0 bits visuele informatie wordt weggegooid.
DP standaard gebaseerd opt Tb3 en laatst ook al melding van USB gebaseerd op Tb3. Kunnen we dan niet gewoon alles in 1 standaard stoppen met 1 kabel.... wat een commerciële poeha wordt het met al die verschillende poorten , standaarden en kabels die uiteindelijk steeds meer op elkaar gaan lijken.
Nou, TB3 gaat ook via USB-C...zie ook op de MacBooks die dat al jaren hebben. Sommige Windows laptops hebben dat ook via USB-C ;) Als de nieuwste DP ook over USB-C gaat, zoals verwacht, dan zie ik er geen probleem mee. Waarschijnlijk moet de machine TB3 ondersteunen en dat doen high-end machines ook ;)
DP is een alternate mode voor USB-c en vereist dus niet per se TB3. Echter is het wel een subset van TB3 dus met TB3 support krijg je ook DP capabiliteit.

bassically: USB < DPalternate mode < TB3 (externe PCIe)
Ik heb bijvoorbeeld TB3 op mijn laptop, maar ik neem aan dat ik dan niet in de toekomst een 8K scherm zou kunnen aansturen? Volgens mij kan hij dat nu al niet :P
Nee dat gaat ie ook niet kunnen idd. De bandbreedte is daarvoor te beperkt (max 40Gbit/s). Ik verwacht echter wel dat de volgende standaard 100Gbit/s gaat kunnen verwerken aangezien DP al 77Gbit/s nodig gaat hebben.

Gelukkig wordt thunderbolt straks wat het had moeten zijn. 1 standaard voor alles. De volgende USB standaard wordt namelijk ook TB based.
Het nadeel hiervan (wat ze nu wel proberen op te lossen) is dat je meerdere doeleinden hebt voor dezelfde aansluiting. USB 2.0 met een Type C connector, TB3, USB 4, DP alt - allemaal verschillend; je kunt mogelijk dezelfde kabel gebruiken (als die het aankan), maar niet dezelfde poort.
Stop alles in USB 4! Open standaard, integreer DPort erin, en hou het daarbij. En lever daar dan genoeg connectors voor op een apparaat zodat men op een laptop ouderwets USB, projector, voeding en dongle voor afstandbediening kan aansluiten (en anders muis, toetstenbord, ext scherm, voeding, etc.).

TLDR: USB-C is niet universeel, streef ernaar zodat dat wel zo is, en gebruik tot dan meerdere connectors.
Bij dit soort dingen denk ik altijd hier aan...
https://imgs.xkcd.com/comics/standards.png :+

OT: toch knap hoe ze zoveel data door zo'n USB-C kabeltje kunnen stouwen.
DP is al jaren de standaard buiten bluray spelers en game consoles. (Of ik leef in een bubbel. Ik heb zo veel laptops gezien die alleen DP hebben, via normaal, mini of TB - en ik heb amper HDMI op laptops gezien)

[Reactie gewijzigd door xfj op 22 juli 2024 23:20]

De meeste TVs hebben geen DP. Het aantal laptops met enkel HDMI neemt volgens mij toe.
In mijn bubbel is HDMI de standaard (en is 4k ruim voldoende).

[Reactie gewijzigd door quazar op 22 juli 2024 23:20]

het aantal laptops met HDMI neemt ontzettend hard af doordat men nu overgaat naar USB-c en men dus ook automatisch DisplayPort (het protocol) meekrijgt.
HDMI heeft echter ook geluid en eventueel ethernet in het protocol opgenomen. How wordt dat ondersteund door DisplayPort?
Dat wordt gewoon prima ondersteund in de spec hoor. Echter heb je daar straks niet zoveel meer aan aangezien het zometeen allemaal thunderbolt based is. Dan kun je alles er aan knopen in principe.

Ethernet volgens mij niet specifiek, maar er zijn ook maar heeeeel weinig HDMI apparaten die dat ondersteunen.
Precies hier het zelfde, 8k is voor TV's tot ruim 80" (203 cm) meer dan genoeg, ik zie mensen niet de eerste 10 jaar TV's kopen van meer dan 2 meter, en bijna iedereen zit rond de 3 meter of meer van hun TV af.

Met een monitor kan ik het wel misschien begrijpen, maar 8k voor TV's niet, heel veel mensen zien geen eens de verschil tussen 1080p en 4k omdat ze 3 meter van hun tv af zitten, en 99% niet een grotere TV hebben dan 55".

En ja Display port zie je nu veel op desktop computers, maar bij laptops niet nog heel veel, maar wel steeds meer.
Dan werk je alleen met zakelijke laptops denk ik. (HP $Book / Dell Latitude / Fujitsu Lifebook of een handje vol Lenovo Thinkpads)

Er staan 200 laptops met DisplayPort in de Pricewatch. 2692 met HDMI. :P

Maar, geef mij maar DisplayPort. Alleen al omdat deze een vergrendeling heeft in de connector.

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 22 juli 2024 23:20]

Inderdaad meer ervaring in mijn omgeving met ThinkPad, MBP en zelf een Latitude nu. De Latitude is de eerste laptop in mijn omgeving met een HDMI poort! Vandaar mijn wijziging ook.
Je kijkt verkeerd denk ik

Prijs 0 tot oneindig

-176 met displayport (ik vermoed dat je daar je 200 vandaan haalt)
-348 met displayport mini
-289 met USB-C met displayport ondersteuning

Maar 2471 met HDMI blijft gigantisch veel natuurlijk.

Gooi je de vanaf prijs naar 1000 euro

-113 met displayport
-290 met displayport mini
-279 met USB-C met displayport ondersteuning

Maar slechts 1095 met HDMI blijven over.

HDMI blijkt dus vooral bij de instappers heel veel markt te hebben terwijl DP met name in de hoge segmenten zit.
Zakelijk is HDMI een slechte optie omdat je maar 1 scherm kan aansluiten, DP kan meerdere schermen over 1 kabel sturen maar het is DP over USB-C dat groot zal worden. Dockings worden momenteel vervangen met USB-C dockings maar nieuwe schermen kunnen de rol USB-C dockings overnemen, als fabrikanten slim zijn steken ze vlug nog een RJ45 poort op hun schermen met USB-C support, nu moet ik er nog een USB - RJ45 adapter bijkopen. Gedaan met dockings van 300 euro.

HDMI zal nog even doorgaan als budget/consument maar ik zie er geen toekomst meer in voor laptops.
Anoniem: 159816 @PD2JK27 juni 2019 17:20
Mijn HP Elitebook heeft een HDMI aansluiting, terwijl de vorige serie juist DP had. Beetje gek...
Op laptops zie je inderdaad steeds meer displayport terug. Ook zijn er bijna geen GPU's te vinden zonder displayport ondersteuning. Dat het de standaard zou zijn vind ik wat ver gezocht, er zijn genoeg laptops te vinden met alleen HDMI, geen DP. Ligt er denk ik wel aan in welk prijs-segment je kijkt.
Klopt inderdaad. DP is redelijk ingeburgerd de laatste jaren. Is ook een prima standaard. Echter je noemt al een hoop variatie op; normaal, mini of TB.

Hoe vaak er wel niet iemand bij ons op het werk een presentatie komt geven, en dat we dan net niet het juiste kabeltje hebben om zijn laptop te verbinden met de beamer...(afgezien van Clickshare achtige oplossingen).
HDMI komt wel voor op laptops, maar wordt inderdaad meer toegepast op TV's en multimedia. Displayport is meer gericht op monitoren.

Deze nieuwe standaard gaat dus weer de videokaarten en monitoren industrie een boost geven, wat voor de prijzen waarschijnlijk op de lange termijn een goed ding is.
"Hoe vaak er wel niet iemand bij ons op het werk een presentatie komt geven, en dat we dan net niet het juiste kabeltje hebben om zijn laptop te verbinden met de beamer...(afgezien van Clickshare achtige oplossingen)."

Het zal een mooie toekomst zijn als het allemaal over de USB-C met TB gaat. Kan men meteen opladen ook.
Mini of TB is dezelfde aansluiting dus dat maakt al niet uit, daarnaast zijn er op heel weinig laptops fullsize Displayport poorten te vinden (HP elitebook had dit bijvoorbeeld wel). HDMI heb je echter ook in full size, mini en micro.
Volgens wat ik ervaar hebben de consumentenlaptops meestal HDMI en de bedrijfslaptops meestal DP. Voor TV's hebben bij mijn weten de meerderheid HDMI. Zowel de mijne thuis, als de ±10 op het werk, als die van mijn ouders. Het zijn verschillende merken van Philips tot LG tot samsung tot Sony...
Bij mij is het totaal niet ingeburgerd. Ik had sinds een maand terug alleen maar HDMI in gebruik gehad in de afgelopen 10 jaar.
Echter omdat ik een nieuwe videokaart kocht met slechts 1 HDMI poort moest ik wel mijn Vive aansluiten op DP.
Had heel lang geleden gelezen dat met Displayport veel dunnere monitors mogelijk zijn omdat de elektronica aan boord van een monitor overbodig word.

Je zou dan alleen een paneel hebben van een monitor, helaas nog niks van gezien.

Zou wel voor hele mooie en goedkope monitors kunnen zorgen.

Staat in dit artikel weergegeven: nieuws: Dit jaar DisplayPort-monitor van Dell beschikbaar
[`]Dankzij het gebruik van DisplayPort zou het mogelijk zijn om de schermen dunner te maken omdat veel elektronica voor het verwerken van het videosignaal overbodig wordt[/]

niet alle elektronica dus. Dan zou je namelijk het analoge signaal over de kabel moeten sturen en zoals we allemaal weten, willen we dat liever niet. En panelen zijn inderdaad een stuk dunner geworden hierdoor. Helaas wordt dat weer teniet gedaan doordat fabrikanten er ook een HDMI, DVI en/of VGA, USB-a, 2x USB-B en 3,5mm jack poorten naast zetten
Ik ben best benieuwd naar hoe DP2.0 zich verhoudt ten opzichte van HDMI 2.1
Zolang HDMI geen MST ondersteunt (doorlussen van monitor naar monitor) blijft het speelgoed imho. De kabelsalade met HDMI zou op mijn werkplek vele malen groter zijn. Nu staan er 3 schermen met één kabeltje naar de PC en dan onderling met een kort kabeltje gekoppeld Als je geluk hebt zit er 2x HDMI op je apparaat wat nog steeds te weinig is voor 3 schermen.
En nu nog de TV's, Receivers, Blu-ray spelers en game consoles voorzien van DP ipv het inferieure HDMI.

Hoe mooi en makkelijk zou dat zijn, receiver met 8x USB-C out en 2x USB-C in voor DP2.0
Mooie robuuste USB-C kabel van receiver naar TV, kunnen de gaten in de muren en kasten ook direct weer wat kleiner.

Blijf me er over verbazen waarom de TV's ed nog steeds met HDMI werken.

[Reactie gewijzigd door HellStorm666 op 22 juli 2024 23:20]

Omdat 99% van de gebruikers dat NIET nodig heeft, alleen lui die altijd het nieuwste van het nieuwste moeten hebben.
Zolang het oude nog werkt, hoeven die mensen geen nieuwe, zeker niet als men daarvoor de hele keten moet vernieuwen.
En toch zijn we (bijna) allemaal afgestapt van SCART en VIDEO.
Dat oude werkte nog...
@Olaf
lgens mij kloppen de getallen bij de tabel niet. Je kan drie schermen van 10k bij 30bpp op 60Hz draaien. Dan kan je één 10k scherm met 24bpp toch op 225Hz draaien?
Hopelijk krijg ik antwoord op de volgende vragen. Alvast bedankt.
Ik heb een HP envy laptop die via de usb-c opgeladen kan worden. Kan ik de usb-c oplader van 15W van mijn Xiami Mi 8 telefoon de laptop opladen? De laptop oplader is 64W.
Over de usb-c geeft de laptop DP 1.2 signaal af en mijn 4k monitor heeft ook DP 1.2. Kan ik gebruik maken van een kabel usb-c to DP 1.4? Aannemend dat DP 1.4 downward compatible is met DP 1.2.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.