Ontwikkelaars halen Vampire en Oxygen Not Included uit Epic Store voor mega sale

Twee ontwikkelaars hebben hun games uit de Epic Store gehaald vanwege de mega-sale die tot volgende maand plaatsvindt. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 en Oxygen Not Included zijn verdwenen uit de digitale gamewinkel omdat de ontwikkelaars niet mee wilden doen aan de uitverkoop.

De games verdwenen vrijdagmiddag uit de Epic Store, een dag nadat het bedrijf aankondigde met een 'mega sale' te komen. Die vindt plaats tot 13 juni en moet concurreren met de Steam Summer Sale. Vampire verdween als eerste, nadat de game aanvankelijk kort afgeprijsd was. Daarna verdween ook Oxygen Not Included. Gebruikers krijgen een 404-error te zien als zij de games willen bekijken.

Zowel Vampire als Oxygen Not Included zijn nog niet officieel uitgebracht, maar waren wel al als pre-order te koop via de Epic Store. Volgens Epic komen de games terug als de sale is afgelopen. "Als een ontwikkelaar of uitgever niet wil meedoen aan onze uitverkoop, dan respecteren we die beslissing", zegt het bedrijf tegen Engadget. Het bedrijf bevestigt dat zowel Paradox Interactive als Klei Entertainment de games verwijderden vanwege de sale.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-05-2019 • 19:00

52 Linkedin

Reacties (52)

52
51
20
2
0
23
Wijzig sortering
Wat ik in het artikel mis is dat Epic zelf de €10 beloofde bij te schieten die gebruikers aan extra korting zouden krijgen. De uitgever en ontwikkelaar zouden er volgens de redenering van Epic dus niet op achteruit gaan.

Echter is met name vanuit het oogpunt van Paradox, die Vampire: The Masquare - Bloodlines 2 uitgeeft, het (tijdelijk) terugtrekken van de game uit de Epic store toch goed te begrijpen. Het spel komt nota bene pas in maart 2020 uit, en door deze nu al met korting aan te bieden, zouden ze hun eigen game onderwaarderen. Wetende dat de game al in de aanbieding is geweest, zouden veel spelers dan niet meer bereid zijn om de volle €60 neer te tellen en misschien zelfs een nog betere aanbieding verwachten. Uiteindelijk raken voorbarige kortingen Paradox dan natuurlijk wel degelijk in de portemonnee.
Ook is Hades een paar keer van prijs veranderd. Het lijkt er weer op dat Epic op het laatste moment weer iets bedacht heeft. Van die hele store klopt nog steeds maar weinig en voelt aan alle kanten rushed.

Edit:
Sinds vandaag is ook Borderlands 3 niet meer te koop in de sale.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 18 mei 2019 14:27]

Wacht even... je kan zelfs korting krijgen op preorders? Dat lijkt een beetje tegenstrijdig met het concept "uitverkoop"
Je respecteert het door als enige optie om niet mee te doen aan de sale... de game uit de store te laten halen?!
Vage club blijft het toch hoor...
Tot zover ik het begrijp betaalt Epic de korting uit eigen zak. Dit houdt in dat degene die spellen te koop zetten in de Epic Store geen inkomsten hoeven te verliezen. Hierom kregen de uitgevers geen keuze of ze wel of niet meedoen met de verkoop, omdat het idee was dat ze geen geld hebben te verliezen.

Waarom uitgevers de spellen niet met korting willen verkopen is omdat ze bang zijn dat het de waarde van de spellen devalueert. Sites zoals IsThereAnyDeal.com houden bij wat ooit de laagste prijs was van een spel. Er zijn veel gamers die niet de volle mep willen betalen van een spel als ze weten dat het ooit goedkoper werd aangeboden en het daarom ooit weer zo goedkoop (of goedkoper) aangeboden zal worden.

Zelf ben ik een geduldige speler. Als ik niet weet of ik een spel leuk vind of ik vind het gewoon te duur voor wat het mij waard, is dan zet ik er een prijs op die ik wel wil betalen en wacht ik wel totdat het daarvoor te koop is via één van de winkels die ik kies. Overigens zijn er wel spellen waarvoor ik het volledige bedrag heb betaald en ik dat zo opnieuw zou doen, simpelweg omdat ze het waard zijn. Het zijn echter nooit 'AAA' spellen, want die zijn (voor mij) te vaak overgewaardeerd.

En voor de winkels die ik kies... Ach, laten we het erop houden dat Epic niet in dat lijstje staat. ;)

Iets wat gamers vaak niet doorhebben is dat het een "buyer's market" is. Er zijn meer spellen dan dat je ooit zal kunnen spelen. Dat maakt het stemmen met de portemonnee een enorm machtig wapen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 mei 2019 21:32]

Ik ben het niet geheel met je eens.

Zeker is er veel keus, maar er is niet per definitie veel keus uit goede spellen.

Ik vind bijvoorbeeld factorio en rimworld tot de beste games ooit behoren en de makers van beide hebben al aan gegeven dat hun game nooit in de uitverkoop gaat. Moet ik me dan een fantastische game ervaring onthouden om krenterig te zijn?

En begrijp me niet verkeerd, ik wacht soms jaren tot een game goedkoop genoeg is voor wat het bied naar mijn mening, maar ik respecteer tegelijk dat de makers van sommige games zo niet met hun produkt omgaan. Er valt wat te zeggen voor bv het argument dat het niet eerlijk is tegenover early backers dat het spel later veel goedkoper is, ondanks dat hun het risico hebben gelopen.
Ik vind bijvoorbeeld factorio en rimworld tot de beste games ooit behoren en de makers van beide hebben al aan gegeven dat hun game nooit in de uitverkoop gaat. Moet ik me dan een fantastische game ervaring onthouden om krenterig te zijn?
Zoals ik schreef:
Overigens zijn er wel spellen waarvoor ik het volledige bedrag heb betaald en ik dat zo opnieuw zou doen, simpelweg omdat ze het waard zijn.
Factorio heb ik op Steam en ook direct van de makers gekocht. Rimworld heb ik ook. En inderdaad, dat was allemaal zonder korting. Ik deel de mening dat deze spellen het dubbel en dwars waard zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 mei 2019 21:32]

Zijn reactie ging meer in op jouw laatste alinea, dat er meer spellen zijn die je ooit kan (uit)spelen. Die spellen moeten je immers ook bevallen, anders ga je die games ook niet kopen en dan hoef je ze alsnog ook nog niet per se uit te spelen, maar kan je je er alsnog in verliezen...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2019 00:04]

Zeker in dit geval... Epic schiet een tientje voor. Waardoor je meer pre-orders krijgt.. Dus meer mensen die een (hopelijke positieve) dag 1 ervaring hebben en enthousiast doen over de game... Het kan ook juist goed uitpakken... (Bloodlines vond ik geweldig.. Deze had ik pre-orderd met een tientje korting, nu wacht ik lekker)
De geduldige speler subreddit die hierboven gelinkt wordt is een pareltje. Geen drama en geen fanboys maar gewoon rustig praten over oudere games.
Als je inderdaad weet dat het geen invloed heeft op de inkomsten van de publisher dan is het een stuk minder vreemd inderdaad. Dan is het eigenlijk eerder vreemd dat de publisher hun producten terug mag trekken omdat ze het er niet mee eens zijn. Sterker nog, volgens mij hadden we gister nog een nieuws artikel over een onderzoek naar dat soort praktijken.

Verder ben ik het helemaal met je eens en ben ik zelf ook een geduldige speler. Heb eens gekeken op die subreddit en de threads die ik daar zie dat komt aardig overeen met hoe ik zelf ook speel. De prijzen zijn de laatste jaren weer iets gestegen (er was een tijd dat mijn games gemiddeld 5-10 euro kostten) maar ik betaal nog steeds zelden meer dan 20 euro voor een game. Er zijn maar weinig games die ik per se meteen bij release wil spelen. Helaas is een daarvan (of eigenlijk gewoon de enige die ik me nu zo kan bedenken) wel net een van de games die exclusief naar Epic gaan ;) (Borderlands 3). Maar zelfs dan, tja, dan is het mijn keuze... Ik koop hem wel, en misschien koop ik hem wel gewoon nog een keer voor Steam als hij zo goed is als ik hoop en ik wil tegen die tijd nog steeds liever op Steam spelen. Het is daarmee de enige game waar ik die uitzondering voor maak, voor de rest stem ik inderdaad ook met mijn beurs en wacht ik geduldig af.
Ook als geduldige gamer c.q. koopjesjager ontstaat er een enorm backlog. Als ik kijk welke spellen ik momenteel heb liggen die uit de uitverkoop bij Humble Bundle, Steam en Playstation Store komen, of die gratis zijn weggeven bij Epic, dan is de lijst flink gegroeid. Scheelt wel dat een spel van € 5 of € 15 minder zeer doet als het niet leuk is, dan wanneer je € 60 betaald zou hebben.
Klopt, ik word daarom zelf naast een geduldige gamer ook een steeds kritischere gamer. Vroeger kocht ik alles wat een goede deal was en me eventueel wel leuk leek, maar dat lijdt inderdaad alleen tot een grote backlog. Tegenwoordig is de vraag dus meer of de game de tijd waard is, lijkt hij me leuker dan andere opties. En ik ben daarbij juist minder kritisch op de prijs geworden.
Toch zou ik liever een perk ontwikkelen die mij totaal ongevoelig maakt voor sales.

Af en toe gewoon een full priced game kopen en die helemaal uitwonen.

Heb zoveel games die ik goedkoop heb gekocht en niet eens heb opgestart of gewoon te weinig tijd in heb gestopt. Misschien wel 1000+ games als ik er over nadenk over al die jaren.

Dan zou ik liever af en toe een miskoop doen voor €60
"Waarom uitgevers de spellen niet met korting willen verkopen is omdat ze bang zijn dat het de waarde van de spellen devalueert."

Dat niet alleen, hoe denk je dat het oogt voor Steam gebruikers?
Ik bezit toevallig beiden Vampire als ook Oxygen not Included op Steam.. en mij boeit het niet bijster veel.. maar Vampire is uberhaupt nog een jaar of zo verwijderd van release en Oxygen is al meer dan een half jaar beschikbaar op Steam (ja ja 'pre-release'... pfft).

Ik kan goed begrijpen dat ontwikkelaars liever hebben dat hun spel op elk platform waar het aangeboden word voor hetzelfde bedrag over de toonbank gaat.. simpelweg omdat het anders oogt alsof ZIJ als ontwikkelaar/uitgever voorkeur hebben voor een bepaald platform.
Waar ze ook bang voor zijn is denk ik dat de Keys later weer verkocht worden via G2A etc.
Er zijn geen keys.
Ze verkopen dan als uitgever of ontwikkelaar keys aan een winkel, die vervolgens de keys doorverkoopt in het Westen en dan de prijs verdubbelt of zelfs hoger, want goor ons is dat alsnog goedkoop. G2A is dan niets meer dan een soort marktplaats dat een kleine marge vraagt van dergelijke verkopen, maar ja, de omzet voor die winkel is toch al enorm dik.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2019 00:20]

Anoniem: 617899
17 mei 2019 19:04
Ik mis in dit artikel waarom de games niet gewoon kunnen blijven staan in de store?!
Momenteel heeft Epic ook al een sale waarbij, naast andere actieprijzen, sowieso alles boven de €15, €10 korting krijgt. Zag daar gister inderdaad ook al een paar pre-order games die net boven de €15 zitten erg goedkoop door worden. Vermoedelijk zal dat het probleem wel zijn, dat Epic zoiets verzint waar per se alle games aan mee moeten doen.

edit: Oh, dat ís de sale waar dit artikel over gaat... was me ook even niet duidelijk. Ja, dan is dat dus de reden.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 17 mei 2019 19:07]

Anoniem: 617899
@Finraziel17 mei 2019 19:14
Ah helder. Epic geeft af op Steam vanwege de marges die zij hanteren en dus signaal afgeeft dat Epic meer over heeft voor de developers. Maar deze opgelegde?! actie spreekt dit weer tegen waardoor developers de game uit de store moeten halen om marges te behouden?

Edit: heldere uitleg van @Xyrr . Dank!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 617899 op 17 mei 2019 19:32]

Het is niet zo dat de developers Marge veranderd. Zoals ik het begrepen heb van andere reacties hier 'betaalt' Epic self de kortingen, ofwel de verkopers vangen hetzelfde als ze anders zouden doen.

Ik snap dat het voor de ontwikkelaars niet altijd interessant is om een spel goedkoper te verkopen (ondanks dat ze hetzelfde vangen, apple producten zijn ook altijd uitgezonderd van de acties bij de MediaMarkt bijvoorbeeld)
Wat ik op Reddit meegekregen heb is dat de Sale zo gecodeerd is dat letterlijk alle spellen in de EGS mee moeten doen, en de makkelijkste/snelste optie om bepaalde spellen niet mee te laten doen na klachten van de uitgever is om de aankoopmogelijkheid geheel uit te schakelen.
Beetje offtopic maar Oxygen not included is zijn geld gewoon waard (staat momenteel in de Steamstore aan 22,99€). Ik heb er al 85 uur inzitten. Voor een vroegtijdige toegang is dit spel een juweeltje en regelmatig verschijnen er nieuwe updates. En al hoewel het simpel lijkt te starten, vereiste het bij mij redelijk wat restarts eer ik een beetje wist wat ik aan doen was. :P
Die Epic store is zo brak als het maar kan. Als ik scroll door de store of zoek op Anno 1800 of op a new dawn, dan vind ik Anno 1800 niet. Via google vind ik het spel wel in de Epic store en als ik dan inlog staat het spel er gewoon voor €50,
Epic heeft gewoon de games van Ubisoft uit de winkel gehaald voor de sale omdat ze blijkbaar de globale €10 korting niet kunnen uitschakelen voor bepaalde spellen, daarom staan ze ook niet in de winkel. Je kunt ze volgens mij ook niet kopen via de pagina die jij gegoogled hebt.
Oke vreemd dat de site wel de prijs van het spel aanpaste dan. Zal wel een fout zijn net als bij zommige andere spellen.
Bedankt voor je antwoord.
En Valve lacht zich een ongeluk. Blijkbaar is de beste manier om Epic aan te pakken helemaal niks doen, want ze gooien hun eigen ruiten wel in.
Je zou eigenlijk een open platform als steam en epic willen hebben zonder winstoogmerk. Als een stichting. Ontwikkelaar betalen allemaal een fee en hebben allemaal zeggenschap. Misschien te nobel. Maar hele platform economie is echt killing voor de content leveranciers. In dit geval de game Devs. Worden volledig uitgeknepen.
Wat een bullshit zeg, de gamedevs worden (zeker bij Epic en al helemaal als ze toch al gebruik maken van de UnrealEngine) niet uitgeknepen. Steam met zn 30% wel.. Maar een open platform zonder winstoogmerk zal er never de nooit nie komen. Het is en blijft een business en games zijn gewoon puur producten..
Wat er wel zou moeten komen is dat er een universele library komt die niet specifiek aan 1 store gelinkt is (of dus een open API waarbij Libraries van stores in de client van andere stores zichtbaar kunnen zijn, en zo dus gewoon de client kunt gebruiken van jouw keuze).
Steam biedt online gaming libraries, anticheat, drm, cloud saves etc en nog veel meer. Dat is niet gratis. Daarnaast zijn er ook hidden costs met de epic game store voor developers. Alleen nu gooit epic een hoop geld ertegen aan ondat ze snel een monopolie en of gewoon een hele sterke basis willen creeeren voor het moment dat fortnite geen geld in het laadje meer brengt.
Als ik goed zit heeft itch.io niet echt eens winstoogmerk. 0% fee. Mist wel features ten opzichte van steam. Correct me if I am wrong.
Ik zou gewoon winkels willen hebben die met elkaar concurreren, maar zonder strings attached. Waarom moet een vriendenlijst bij een winkel hebben? Waarom moet ik continue de winkel applicatie draaien als ik een spel wil spelen? Ik kon vroeger ook spellen spelen zonder Bart Smit programma te draaien.
Op een gegeven moment had je ook altijd de CD nodig om te kunnen spelen ;)
Dus het is niet mogelijk voor ontwikkelaars om niet mee te doen met de door Epic opgelegde uitverkoop zonder het spel terug te trekken? Wat een lachertje.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 17 mei 2019 19:07]

Ze hadden gewoon kunnen zeggen 'Doesn't apply to certain titles' en alles was goed geweest.
Misschien dat hun systeem dat nu nog niet fatsoenlijk aan kan, maar bij een volgende sale mogelijk dan welk opgelost. Maar de echte reden is nog steeds niet duidelijk..
Ik weet niet wat ik ervan moet vinden dat het vanuit Epic komt dat er korting word gegeven. En ja, normale stenen winkels stunten ook vaak genoeg met de prijzen maar daar werk je met inkoop en niet met zo'n 70/30 en 88/12 systeem per verkochte key. Ik mag dan toch wel hopen dat alle korting uit het 'deel' van epic komt.
Hebben sommigen Tweakers hier aandelen bij die firma's dat men daarom er zo van baalt? :)

Ik geniet van de voordelen als er een game tussen zit die ik toevallig graag wil hebben zoals met elke seizoens-aanbiedingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee