Een bepaalde groep Facebook-gebruikers die de regels schendt, krijgt met beperkingen voor livestreaming te maken. Dit is een reactie op de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij de terrorist zijn handelen live streamde op het platform.
Vanaf woensdag krijgen gebruikers die bepaalde Facebook-regels hebben overtreden, te maken met een 'one strike'-beleid bij Facebook Live. Dat betekent dat gebruikers die de belangrijkste regels overtreden, gedurende bepaalde periodes worden uitgesloten van Live. Dat kan bijvoorbeeld een periode van dertig dagen zijn bij een eerste overtreding. Facebook zegt dat als iemand vanaf nu een link naar een verklaring van een terroristische groep plaatst zonder enige context te verschaffen, hij direct wordt geblokkeerd bij Live voor een bepaalde periode.
Volgens Facebook is dit strenger dan het beleid dat voorheen werd gehanteerd. Als iemand tot nu toe iets plaatste dat de Community Standards overtrad, dan werd zijn bericht verwijderd. Bij herhaling werd het gebruik van Facebook in zijn geheel geblokkeerd, waaronder dus ook het gebruik van Live. En in sommige gevallen werden gebruikers geheel van de diensten geweerd, wat gebeurde bij herhaaldelijke overtredingen of bij een ernstige overtreding, zoals het plaatsen van berichten of content in het kader van terroristische propaganda of kindermisbruik.
Het bedrijf zegt verder dat het moeite had om in de dagen na de Christchurch-aanslag alle video's van de aanslag te detecteren, wat mede zou liggen aan de verschillende versies van de video's, die soms ook onbewust zouden zijn gedeeld. Facebook vindt dat het zich hierin moet verbeteren. Om dat te bereiken steekt het 7,5 miljoen dollar in projecten van verschillende Amerikaanse universiteiten waarin onderzoek wordt gedaan naar het detecteren van gemanipuleerde media, en het onderscheiden van onbewuste uploaders en degenen die bewust video's en foto's manipuleren.
Het werd eind maart al duidelijk dat er strengere regels zouden volgen ten aanzien van de Live-functionaliteit van Facebook. Facebook kreeg de nodige kritiek op de wijze waarop het omging met en optrad tegen het vele beeldmateriaal van de aanslag, waarbij vijftig mensen om het leven kwamen. Onder meer een Amerikaans congreslid maande Facebook en techbedrijven om sneller terroristische content van hun platforms te verwijderen.