Studenten TU Delft tonen nieuwe versie exoskelet met meer bewegingsvrijheid

Een groep studenten aan de TU Delft heeft een nieuwe versie getoond van een exoskeletontwerp voor dwarslaesiepatiënten. De March IV heeft een lichtere structuur en een heupgewricht, zodat zijwaartse stappen mogelijk zijn. Het ontwerp heeft meer bewegingsvrijheid en betere balans.

Volgens de studenten bevat het nieuwe ontwerp elementen die ervoor zorgen dat het exoskelet 'kan reageren op de omgeving' en de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Het team benoemt specifiek het extra heupgewricht. Daarmee kan de gebruiker van het exoskelet een zijwaartse stap maken, naast de voorwaartse stap die al met de vorige versies van de March te zetten was. Deze nieuwe bewegingsvrijheid zou het mogelijk maken om stabieler met twee benen op de grond te staan.

Om de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat te verbeteren heeft het nieuwe apparaat kleinere en lichtere 'botten' en elektronica. Het team heeft hiervoor getest met verschillende materialen. Een kleiner en lichter exoskelet betekent volgens de studenten dat het makkelijker is om aan te trekken en te transporteren.

Met het exoskeletontwerp kunnen dwarslaesiepatiënten opstaan en lopen. Volgens het team zijn belangrijke wensen van gebruikers het hebben van meer balans en het op langere termijn kunnen lopen zonder krukken. Lopen zonder krukken is met dit ontwerp nog niet mogelijk. Wel moet dit ontwerp zorgen voor meer balans bij toekomstige ontwerpen. Er zitten namelijk druksensoren in de voetzolen van het nieuwe exoskelet. Deze sensoren verzamelen data waarmee onderzoek gedaan kan worden naar 'de mogelijkheden van balans'. Met deze data kan de balans van het apparaat in de komende jaren verder worden verbeterd.

Voor het ontwerp zijn de 25 studenten ruim zes maanden op vrijwillige basis aan het werk geweest. Ieder jaar is er een nieuw team van TU Delft-studenten dat aan het exoskelet werkt. Deze groep verbetert het ontwerp van de voorgaande groepen. Daarvoor werkt de groep samen met een dwarslaesiepatiënt en experts van de verschillende Sint Maartenskliniek-vestigingen.

Na de presentatie wordt het exoskelet geproduceerd; naar verwachting is het eind mei klaar. Tot en met de zomer wordt het getest op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid; in augustus van dit jaar wordt het nieuwe prototype getoond. Uiteindelijk vindt in september in Zürich de Cybathlon plaats, een internationale competitie waarbij deelnemers strijden om de titel van het beste exoskelet. Het team zal hier met de March IV ook aan meedoen. Vorig jaar wonnen hun voorgangers met de March III.

Exoskelet dwarslaesie-patiënt March IV

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-04-2019 • 15:01

32

Reacties (32)

32
30
16
6
0
8
Wijzig sortering
The new design includes smart features, such as a new hip joint, which gives the user more freedom of movement. The exoskeleton will be produced by the students themselves and is expected to be ready for the first tests in the end of May

https://www.youtube.com/watch?v=_3VQe3OOimE

[Reactie gewijzigd door SmokingSig op 22 juli 2024 17:38]

mooi het logo van DSW dik op de achterkant ;)
Voor de liefhebber staat de gehele presentatie ook online inmiddels:

https://www.youtube.com/watch?v=UC1nYerdwLY
Prachtige ontwikkeling. Ik heb de ontwikkelingen bij Boston Dynamics gevolgd en ook altijd gedacht dat deze technieken toegepast zouden kunnen worden om mensen die niet kunnen lopen te helpen. Datzelfde dacht ik al bij de Segway. Allemaal apparaten die met enige aanpassingen toegepast zouden kunnen worden om gehandicapten meer mobiliteit te geven. Maar hoewel die ontwikkelingen al een tijdje bezig zijn zie ik nog geen spin-offs in die richting, dus ik zie waarschijnlijk wat over het hoofd.
Ben bang dat de reden ordinaire winst is, of het gebrek eraan. Hoeveel kost het en hoeveel patiënten zijn er (dus hoe groot is de markt) hoeveel kost ontwikkeling en als je dat uitsmeert over het aantal patiënten wat kost het per patiënt.

Daarna, wie gaat het kopen ws zorgverzekeraars of iets wat erop lijkt. En deze kijken simpelweg naar wat een rolstoel kost tov dit soort techniek en of het financieel te verantwoorden is.

Oftewel mooi dat nonprofit organisaties hier mee bezig zijn want de markt gaat het niet oplossen. Nu net zolang doorontwikkelen tot het goed en goedkoop genoeg is en dat duurt wel ff want nonprofit is niet zo rijk en gaat vaak niet zo snel.

Althans das mijn theorie. Kan er volledig naast zitten natuurlijk :+
Ik denk dat er (wereldwijd) een behoorlijk grote markt is. Niet alleen mensen met dwarsleasie - er zijn zat andere aandoeningen of ouderdomskwalen dan wel beroepen waarbij iets dergelijks goed bruikbaar is. Maar het moet wel beter, en zijwaarts bewegen en evenwicht houden lijken me basisvoorwaarden. Dan is er nog de prijs, maar dat komt vanzelf. We zullen nog even moeten wachten.
Robocop-achtig skeletje lijkt mij ook wel wat :)
Een beperkte mobiliteit kost de maatschappij natuurlijk ook klauwen met geld. Zowel direct (denk aan het moeten inrichten van de maatschappij voor in en minder validen), als indirect (het mislopen van potentiële inkomsten).

Ik ben benieuwd naar de kosten van een nabij toekomstig exoskelet t.o.v. de huidige kosten van invaliden voor de maatschappij. Ik heb het vermoeden dat een exoskelet gunstiger zal zijn (puur kijkend naar het financiële aspect), maar misschien dat een denktank dat over een paar jaar zou kunnen berekenen zodra de techniek wat meer is doorontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 22 juli 2024 17:38]

Zo een invalide wagen kost ook een rib.Maar ik denk als je het zelf nodig hebt dan zal je er alles aan doen om voor zo een ding in aanmerking te komen misschien kunnen heel veel mensen zich weer vrij bewegen daar zo een uitvinding.En kunnen ze misschien meer doen in het dagelijks leven.
Wat het kost effe in het midden laten patienten helpen ermee en meer bewegingsvrijheid is meer waard dan de kosten van zo een ding.Misschien een persoonlijke mening.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 17:38]

Probleem is dat de kostenbesparingen vaak niet op het conto komen van diegene die de investering moet doen. :)
de verzekeraars gaan dit echt wel betalen hoor, als dit goed wordt doorontwikkeld kunnen er heel veel mensen weer aan het werk uiteindelijk....dat scheelt HEEL veel uitkeringen en schadevergoedingen, dus de kosten worden redelijk snel terugverdient...vooral als je naar de lange termijn kijkt...en niet zoals jij alleen naar de aanschaf van een rolstoel.
Nogmaals de zorgverzekeringen verdienen niks extra als meer mensen gaan werken en minder uitkeringen en schadevergoedingen ( das een andere tak van verzekeren) nodig zijn. En dat is in het meest positieve geval dat mensen ook daadwerkelijk weer aan het werk kunnen.

En het gaat niet om die specifieke rolstoel, had gehoopt dat dat wel overkwam. Gaat erom dat de zorg een kosten/baten business is geworden wat zo zijn voor- en nadelen heeft.
Prachtige ontwikkeling. Ik heb de ontwikkelingen bij Boston Dynamics gevolgd en ook altijd gedacht dat deze technieken toegepast zouden kunnen worden om mensen die niet kunnen lopen te helpen.
Niet alleen mensen die niet kunnen lopen, maar ook om overbelasting te voorkomen of mensen die veel repeterend werk doen te ontlasten. Op een open dag bij het Isala ziekenhuis waren ze net met een pilot begonnen voor de logistiek mensen die veel containers met nieuwe leveringen uitpakken en zo veel voorover gebogen staan. Daar hadden ze een simpel exoskelet voor die je als een soort rugzak/jas aan kan doen. Heb het ding zelf ook even kunnen proberen, en je merkt echt wel verschil met als je bijvoorbeeld voorover gebogen staat.
Volgens mij was het deze: http://www.laevo.nl/laevo-v2-productinformatie/

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 22 juli 2024 17:38]

Stratenmakers rejoice!
Onderschat nooit hoe monopolies en kartels innovatie in de weg kunnen zitten.
Onderschat ook nooit hoezeer organisaties met de beste intenties als een blad aan een boom kunnen veranderen zodra men een grote bult publiek geld ruikt.

De Segway-rolstoelen zijn er. Ik heb in Japan elektrische rolstoelen gezien zónder zwenkwieltjes, die samen konden werken met de Toyota 'high mobility' modellen: auto's waarvan de bestuurdersstoel naar buiten schuift, u zet u zelf over van uw rolstoel in de auto, bestuurdersstoel schuift naar binnen terwijl de rolstoel zelf naar de achterklep rijdt, die open gaat en een robotarm de zichzelf inklappende rolstoel achterin laadt.

Maar ja, de Medipoints (vh. Ligtvoet) en de Sunrises (vh. Quickie) hebben reeds contracten en afspraken met de Nederlandse zorgverzekeraars.
> De March IV heeft een lichtere structuur en een heupgewricht, zodat zijwaartse stappen nodig zijn

Zodat zijwaartse stappen mogelijk zijn denk ik dat de juiste tekst is?

Leuk dat dit project zo goed blijft lopen (hihi)! De voorganger van het March project kwam niet heel goed van de grond meen ik me te herinneren van de tijd dat ik zelf nog op die afdeling werkzaam was.
Zie rechts boven het nieuwtopic de feedback knop voor dergelijke foutjes.
Tweaker @SlinkingAnt heeft deze ondertussen al voor je gepost deze keer.

ontopic: eigenlijk schandalig dat dit door studenten gedaan moet worden vanwege de hebzucht van de grote bedrijven die het gewoon verdommen omdat het niet lucratief genoeg is, maar tegelijkertijd natuurlijk superleuk project voor diezelfde studenten, en ik ben als Nederlander erg trots als zodirect de TU dit commercieel kan gaan aanbieden aan al diegene die hier baat bij hebben (en bestel er tegen die tijd waarschijnlijk zelf ook eentje met mijn rug :+)
TU Delft doet vaker projecten om studenten naast theorie ook praktische skills bij te brengen.
Dat weet ik, en sta ik ook 100% achter, ze doen daar allemaal leuke dingetjes, en dat is goed :Y

Alleen jammer dat de commerciele bedrijven het niet doen omdat het niet winstgevend genoeg is op de korte termijn, dat was mijn punt. :/

TU Delft is baas :)
Ah, blijkbaar kijk ik toch echt uit mn neus ;-)

ontopic:
Ik denk juist dat het geweldig is dat studenten hieraan kunnen werken. Er is op dit onderzoeksgebied héél weinig ruimte binnen Nederland om ervaring op te doen, waardoor de carrierekansen van studenten op dit vakgebied eigenlijk veel te klein zijn voor hoe briljant de studenten hier zijn.
Uiteindelijk vindt in september in Zürich de Cybathlon plaats, een internationale competitie waarbij deelnemers strijden om de titel van het beste exoskelet.
Is het doel van de Cybathlon ook om in 2050 met een team van dwarslaesiepatiënten de FIFA-wereldkampioen te verslaan in een potje voetbal? :+

Maar even serieus, exoskeletten tegen robots, daarvan zou ik niet meteen durven zeggen wie zou winnen. Ze zijn allebei geen partij voor "gewone" (sorry voor het woord!) voetballers, maar juist daarom zijn ze een eerlijker tegenstander voor elkaar. En een spannende strijd zorgt voor kijkers en onderzoeksbudgetten, toch? Elke ethisch en juridisch verantwoorde truc, hoe absurd ook, om meer geld voor dit soort onderzoek beschikbaar te krijgen (en dus, als het goed is, dit onderzoek sneller in een product om te toveren en op de markt te krijgen), lijkt mij het overwegen waard.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 22 juli 2024 17:38]

Leuk om te lezen wat er zo wel in Nederland ontwikkeld wordt. Dit is iets waar we trots op kunnen zijn. Daarnaast geeft het artikel interessante informatie en voldoende diepgang. Kortom, leuk om te lezen.
Het is een Mach IV (4), dus zeker niet nieuw, enkel weer verbeterd. Als zoiets betaalbaar wordt is 't een uitkomst om mensen met een ernstige beperking toch weer deels zelfstandig en mobiel te maken.
March IV, dus mars vier, geen mach getal (wiki: mach number) of markering versie (wiki: mark)
Is het gebruik van March hier niet als woordspeling (marcheren) op Mark dan?
Ja, we hebben het helemaal aan het begin als woorspeling bedacht. Het staat voor Motor Assisted Robotic Chassis for Humans :+
net zo leuk als de japanse cyberdynes' Hal 2000 Hybrid assistive limb. Die japanse professor heeft wel te veel enge sci fi gekeken maar ja.. zonder een beetje fantasie waar waren we dan nu?

edit: ben wel benieuwd hoe jullie exosuit word aangestuurd. Die HAL werkt volgens mij niet bij dwarslaesie patienten aangezien de zenuwbanen onderbroken zijn. Hoe ik het begreep werkt die HAL door toch bepaalde signalen te onderscheppen in de benen maar ja als er niets meer word doorgestuurd..

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 22 juli 2024 17:38]

Het is project March, maar wel een doorontwikkeling, vandaar de IV.
March I
March II
March III (geen nieuwsbericht, wel een team op hun site)

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 22 juli 2024 17:38]

het is niet iets nieuws, het is een doorontwikkeling van oudere technieken.
Maar dat kan dus wel weer nieuws zijn in de vorm van berichtgeving.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.