NPO Start en NLZiet werken weer met Chromecast

NPO Start en NLZiet werken weer met Googles hdmi-dongle Chromecast. De apps van de diensten konden sinds dinsdag geen beelden sturen naar de dongle. NLZiet loste de storing woensdag op, de NPO deed dat donderdagmiddag.

De storing moet verholpen zijn, meldt de NPO via Twitter en op de eigen site. Wat de oorzaak en de oplossing zijn, heeft de NPO niet bekendgemaakt. De storing deed zich voor vanaf dinsdagmiddag, volgens beide diensten na een update van Google. Daarbij gaat het volgens de NPO om de update van de Cast-sdk van 23 april. Google kon niet bevestigen dat die update iets veranderd heeft aan de manier waarom de Chromecast streams ontvangt.

Volgens videoplatform NLZiet, dat de storing woensdag oploste, ging het mis doordat de Chromecast beelden met de verkeerde speler probeerde weer te geven. "Door een update vanuit Google op de Chromecast werd verwezen naar een bèta player", aldus cto Sander Kouwenhoven. "Hierin zat code die problemen veroorzaakte met de drm. Door in een update van onze Chromecast-app expliciet te verwijzen naar de niet-bètaversie van de player, hebben we het probleem kunnen oplossen." De NPO zoekt contact met Google om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-04-2019 • 15:21

48 Linkedin

Reacties (48)

48
42
19
1
1
13
Wijzig sortering
Lijkt mij eerder dat de NPO en NLZiet een brakke configuratie hebben voor de chromecast aangezien alle andere 1000 aanbieders geen issues hebben ondervonden met de update. Maar dat zeggen ze liever niet natuurlijk :+
of gewoon een heel oude API uit de SDK hebben gebruikt waarvan google al had aangegeven dat deze zou komen te vervallen en vernieuwd moest worden.
Een update in de SDK van 23 april kan nooit als gevolg hebben dat 1 applicatie volledig de weg kwijt raakt en al helemaal niet precies op die dag. Dan zijn er veel meer applicaties en een niet backwards compatible verandering binnen een update wordt meestal al ver van te voren aangekondigd of tijdelijk naast elkaar gedraaid.
Kopietje van het andere nieuwsbericht, voor iets beter idee wat er precies is gebeurd:

"Om wat context te geven, het probleem zit hem in de library die Google beschikbaar stelt om Chromecast apps te ontwikkelen, de zogenoemde CAF library. Deze kreeg 2 dagen geleden een update (23 April), waarbij er gebruik wordt gemaakt van een nieuwe playerversie. Deze versie van de zogenoemde Shaka-player (2.5.0-Beta3) bevat een bug, waardoor DRM content niet correct wordt afgespeeld. Deze update was ook niet aangekondigd, en de release-notes werden pas de dag erna geupdate. Er is ook een issue aangemaakt bij Google, helaas is het issue aan de kant van Google nog niet gefixed: https://issuetracker.google.com/issues/131210362"

Dit probleem speelt (speelde) dus niet alleen bij NPO en NLZiet. Heel veel Chromecast applicaties die gebruik maken van een bepaald soort stream combinatie hebben hier last van gehad.
npo start heeft het probleem aan hun kant opgelost, zij kunnen er niets aan doen dat de kpn app en netflix niet meer werkt.. Mogelijk dat die apps dus ook tegen hetzelfde probleem aanliepen maar hun app nog niet geupdate hebben.
Ben het helemaal met je eens. Waarom geen problemen met andere streaming diensten, en over het algemeen alleen met NPO Start. Zolang het zo brak blijft voor mij geen maandelijks abonnement met deze club.
Ik was het weekend over de grens, en kon geen live journaal kijken met NPO Start, wegens rechten in het buitenland was dat geblokkeerd, maar de uitzending daarna terugkijken werkte wel. Antwoord van de helpdesk, het werkt zoals ontworpen, live streams gelden andere rechten vor dan uitzending gemist, ook binnen EU.
Stomme, via de TV app van KPN kon ik wel live het journaal zien. NPO Start er maar weer af gegooid, zie geen meerwaarde erin.
Per definitie is er iets brak aan de implementatie van de NPO-app.

Zowel op de telefoon van mijn partner (IOS) als van mij (Android) staat de NPO-app geinstalleerd. In beide gevallen staat ook NPOStart ingesteld. Toch is het aanbod op IOS vele malen uitgebreider dan het aanbod op Android. Gaat lekker daar bij de NPO.
Niet helemaal correct want andere apps werken na gisteren ook niet meer
Nou ja "werken". Echt goed heeft het volgens mij nooit echt gewerkt.

Enorm buggy, blijft vastlopen, verliest de connectie wel eens, en o wee als je waagt een beetje door te spoelen.

Nee, dat doen Ziggo en Netflix toch echt beter. :P

Het is dat het soms de enige optie is om dingen te kijken, anders had ik de app er inmiddels wel uitgegooid.

Ter verduidelijking: het gaat om de combinatie met Chromecast. Maar ook zonder Chromecast is het niet de beste streaming app die er is.

[Reactie gewijzigd door Twieeker op 25 april 2019 15:25]

Hoewel de app verre van perfect is, werkt NPO Gemist bij mij doorgaans absoluut stabieler in combinatie met mijn Chromecast dan bijvoorbeeld Ziggo. Vooral bij live televisie kijken via de Ziggo app is het doffe ellende, die klapt er met enige regelmaat uit. NPO Gemist heeft vooral een draak van een user interface, maar de verbinding is hier in ieder geval stabiel (áls het werkt dan, want afgelopen dagen deed hij het dus niet).
Wij hebben ruim 2 jaar geleden ons TV-abonnement van (toen nog) Vodafone Thuis opgezegd om geheel via NLZiet te gaan kijken i.c.m. een internet-only verbinding.
Wij zijn heel tevreden en we zijn minder euroos kwijt dan voorheen, dus ik deel je ervaring niet helemaal.

Het terug/vooruit spoelen geeft wel eens wat problemen maar dat is óók afhankelijk van de zender waarbij je dat doet. Verder werkt de app op onze Smart TV's (redelijk nieuwe) en iOS/Chromecast goed en wordt steeds verder ontwikkeld.

We merken bovendien dat we vaker on-demand zijn gaan kijken dan live.
Herkenbaar. Sterker: Wij kijken bijna niets meer live, want reclames..... Bij on-demand heb je bij NLZiet geen reclames _/-\o_ als je dat eenmaal gewend bent wil je niet meer terug naar al die reclames bij de commerciëlen.....

Zelf vroeger wel met de Chromecast gebruikt. Werkte niet altijd lekker, maar lag ook aan het netwerk. Momenteel werkt het eigenlijk vlekkeloos op de slaapkamer met chromecast. En beneden heb ik een Nvidia Shield waar NLZiet op draait. En dat werkt vlekkeloos.
Zelfde ervaring hier.

Wel vond ik NLZiet icm Chromecast inderdaad altijd wat buggy.

Maar sinds de native AndroidTV app er is werkt het op onze NVidia Shield heerlijk! Zapt als een malle en zeker voor de prijs is de beeldkwaliteit nog heel behoorlijk.

En volgens https://www.totaaltv.nl/n...iteit-live-tv-verbeteren/ zou de beeldkwaliteit nog beter gaan worden.
Hm, grappig dat ik die ervaring dan weer niet deel.

Het is natuurlijk ook wel afhankelijk van een hoop componenten.
Vind het vooral amusant dat ik vaak preview afleveringen al kan kijken zonder daar voor te betalen doordat de app zelf met autoplay doorgaat met afspelen. Dus de onhandigheid van NPO kost ze zelf ook centen.
Ziggo app heeft mij letterlijk nog nooit in de steek gelaten... is je wifi wel stabiel ?
Stabiel genoeg om al het andere wel stabiel te laten draaien in ieder geval, heb dit probleem nooit met NPO Gemist, Prime Video, Plex, Twitch, etc.. Het is ook geen bufferprobleem of iets dergelijks, het is echt dat hij er op de Chromecast ineens uit klapt terug naar Ambient Mode. Ik heb het hier dus echt puur over de combinatie Ziggo app en het streamen van live televisie via de Chromecast, hoe het op de smartphone / tablet zelf werkt weet ik niet want dat gebruik ik niet.

Zelf hoopte ik geen coax kabel naar de slaapkamer te hoeven trekken om daar televisie te kunnen kijken, omdat ik dat dus gewoon via de Chromecast wilde doen. Uiteindelijk was het een dusdanig storende factor dat ik deze kabel alsnog heb getrokken. Overigens staat die televisie letterlijk minder dan een meter van de router af, aangezien de meterkast zich direct achter de slaapkamermuur bevindt in mijn appartement. Het probleem deed zich zowel op 2.4GHz (Chromecast 1, 2 & 3 geprobeerd, heb ze hier alledrie liggen) als 5 GHz (Chromecast 2 & 3) voor.
Klopt, ziggo in combinatie met chromecast is een drama, netflix, plex etc werken zonder problemen, Ziggo klapt er om de haverklap uit, heel irritant.
Aanzetten, eventueel op pauze zetten, maar niet proberen door of terug te spoelen indd :P en vooral live uitzendingen niets mee willen doen. En probeer al helemaal niet 'kijk vanaf begin' aan te klikken :P

Maar de rest werkt prima (live kijken) was mijn ervaring.
Hoe kun je vooruit of terug spoelen als je vanuit npo start aan het casten bent?
Ik zie in de app alleen staan dat het programma wordt afgespeeld op de chromecast.
Tot de afgelopen dagen werkte het hier anders +/- 1 jaar, probleemloos. Zowel op een Chromecast v1 als v2, beide overigens i.c.m. iOS.
Het is erg wispelturig. Vanochtend had ik een Chromecast-update en direct daarna een livestream gestart via NPO Start en toen werkte het wel na maanden niet gewerkt te hebben.

Vooralsnog is het geen probleem omdat Ziggo mij na 3 jaar nog niet afgesloten heeft ondanks dat ik geen kabelabonnement meer heb maar als ze dat wel gaan doen dan word ik afhankelijk van Chromecast.

[Reactie gewijzigd door The_Worst op 25 april 2019 16:33]

Dat afsluiten doen ze niet snel en je kijkt nu dus illegaal.
Ik denk niet dat hij echt illegaal bezig is. Volgens mij is het de verantwoordelijkheid van Ziggo om te voor te zorgen dat hij niet meer mag kijken. Heb hetzelfde voordeeltje ooit gehad met Fox Sports. Abonnement opgezegd en kon nog 3 maanden doorkijken via Fox Sports Go.
Klopt, ik kijk NPO1/2/3 wel eens illegaal via de analoge kabel.
je bedoeld dat je alleen nog analoog signaal hebt, wat er binnekort ook af gaat
Én ongecodeerd dvb-c pakket, wat je dus ook altijd blijft ontvangen als ze vergeten je af te sluiten
Het maffe is, ik woon in een nieuwbouw appartement, en ben de eerste bewoner. Toch ontvang ook ik het dvb-c pakket. Ben er erg blij mee, gratis ziggo sport.
normaliter is alle dvb-c verkeer gecodeerd en het analoog fta
Nee hoor, dat is al heel lang niet meer zo (minimaal 2 jaar).

Ziggo geeft al heel lang alles wat ook analoog FTA wordtwerd doorgegeven, ook in DVB-C FTA door, met zelfs NPO 1, 2 en 3 en Ziggo Sport in HD.

[Reactie gewijzigd door eymey op 26 april 2019 10:32]

Ook ziggo hapert regelmatig hier.

Als bij mij iemand F1 met zijn ziggo account gaat gebruiken ( op een niet ziggo netwerk) dan is het echt niet vooruit te branden. Kan misschien daar aan liggen. Maar het is ook niet ideaal.
Ben ik de enige die het de laatste jaren steeds beter is gaan vinden? Het streamen en doorspelen gaat eigenlijk wel prima, en het volgen van programma die automatisch in je (“to play”) leest komen is ook een handige feature. Ik gebruik de app op IOS
Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat het met de Chromecast Gen3 een stuk beter gaat dan de Gen1

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 25 april 2019 15:56]

Videoland vertikte het dinsdagavond ook te streamen naar chromecast. Maar dat werkte woensdagavond al weer. Weet niet of het met hetzelfde probleem te maken had.
Zeker niet 'zeuren om te zeuren' hoor :P

Maar wat ben ik die bende vaak zat zeg, dat NPO start :O

Werking met Chromecast .......sja....vaak genoeg om te huilen. Maar dan op Android :+

Al jaren op Android, deze ene versie net wat beroerde dan de andere, zit de App vol met issues.

Streams die niet laden, programma's die spontaan weer vanaf het begin af gaan spelen of anders gewoon halverwege stoppen met een oranje knop "afspelen mislukt" ..... JOH!

In bed wil ik nog wel eens in slaap vallen terwijl ik met een half ook naar Nieuwsuur kijk en verder gewoon luister.

Als je nou van dat device afhankelijk bent voor de wekker sluit dan een lader aan. Gebruik ook vooral geen Amoled-device, want al branden die minder in, een nachtje die oranje genoemde knop op je scherm ga je terugzien hoor :( .

Nee, af en toe is er een versie waarbij als 'afspelen mislukt', het scherm in ieder geval na een minuut die melding uitgaat. Al zo vaak gemeld bij NPO en via de store, maar schijnbaar te moeilijk om daar iets aan te doen.

Het enige wat wel 99,99 % werkt is de reclame! Die speelt wel altijd _/-\o_

Geen enkel commercieel bedrijf mét concurrentie, zou met deze rommel al zoveel jaren wegkomen.
Als je nou van dat device afhankelijk bent voor de wekker sluit dan een lader aan. Gebruik ook vooral geen Amoled-device, want al branden die minder in, een nachtje die oranje genoemde knop op je scherm ga je terugzien hoor :( .
Dus dat jij in slaap valt en je scherm misschien inbrandt, is de schuld van de NPO.

Voor een betere nachtrust kun je ook beter niet kijken net voor het slapen gaan. Sta je ook wat uitgeruster op...
Zou het euvel ook bij Netflix en andere dingen die van de Chromecast gebruik maken, ook van toepassing zijn en/of ook inmiddels al verholpen ??
Zit met smart te wachten op de Android TV app van NPO start plus, dan ben ik niet meer afhankelijk van chromecast. NPO heeft aangegeven dat de app er ieder moment kan zijn zijn... afwachten dus.
Bij mij werkt live tv kijken met de NPO live app via Chromecast niet. De stream wordt niet geladen en ik krijg gewoon een zwart scherm. Terugkijken van programma's werkt wel goed. Herkent iemand dit probleem?
Dus ik was niet de enige met het probleem,blij dat het opgelost is.
In beide gevallen zal er betaald moeten worden, dus voor mij niet interessant, betaal mijn internet al.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee