Nope. Geen bewijs dat Google data verkoopt. Google biedt een dienst aan aan die apps. Net zoals Google Cloud Messaging. Dit is enkel bewijs dat mensen niet nadenken welke permissions ze apps (die niet van Google zijn) geven. Het is nu ook eenmaal veel beter voor de levensduur van je batterij om de location services te gebruiken, in plaats van elke aparte app zelf de locatie te laten bepalen.
Op mijn iPhone krijg ik ook regelmatig de melding dat pakweg Tinder de locatie-services in de achtergrond gebruikt. Omdat ik daarvoor kies. Dus Apple verkoopt ook mijn locatiegegevens?
Daarbij geeft je artikel zelf al aan :
[...]
Maar goed, je mag nog eens proberen van mij. Om het met SciManDan's woorden te zeggen: "GeoBeo, let's see what you got!"
Je vroeg "Kan jij eens met harde feiten komen die bewijzen dat Google data verkoopt?".
Ik geef je dat bewijs.
Het minste dat je dan kunt doen is het ook daadwerkelijke helemaal lezen, lijkt me?
Alle locatie data uit Google location services (ook die locatie data die gebruikt wordt door niet-Google apps) loopt via Google servers. Je telefoon stuurt sensor data naar Google (niet alleen GPS, maar ook radio data o.a.) en Google servers sturen die locatie data niet alleen terug naar je telefoon maar ook naar de servers van de apps van derden.
Hoe "verkoopt" Google die data? Door jou advertenties te laten zien gebaseerd op je locatie geschiedenis met een resolutie van minder dan een seconde per sample. Niet alleen op je telefoon, maar op alle apparaten waarop jij ingelogd bent met elke account die gelinkt is aan de Google account in je telefoon. Dus ook op je PC op je tablet op je TV, overal.
Dat is overigens niet het ergste data lek. Het ergste zijn die apps van derden die dus wel daadwerkelijk letterlijk je locatie data te grabbel gooien. Nogmaals: lees het artikel. Uit de volgende quote blijkt dat je het belangrijkste punt waar het artikel om draait niet gelezen hebt:
Daarbij geeft je artikel zelf al aan :
At least 75 companies receive anonymous, precise location data from apps whose users enable location services to get local news and weather or other information, The Times found.
Ik zal zo aardig zijn om het voor je samen te vatten, aangezien lezen echt heel veel werk blijkt te zijn: journalisten krijgen "
anonieme" locatie data in handen (dus zonder naam/persoon eraan gekoppeld) en herleiden die naar specifieke personen met specifieke namen.
Zonder technologisch kennis. In het artikel kun je zien hoe ze dat doen. Deze personen zoeken ze op en confronteren ze met het feit dat al hun locatie data te grabbel licht (gelekt via een bedrijf met "weather app" die ze gebruikten).
Ik denk dat je zelf ook wel begrijpt dat als ik je "anonieme" locatie-data bemachtig (met grofweg 100ms tijd-resolutie, zonder onderbrekingen met uitzondering van wanneer je telefoon uitstond) het niet heel lastig voor me zal zijn te achterhalen wat je naam, adres, werk adres, adres van je vriend/vriendin, telefoonnummer, facebook account, email addressen, poep doorlooptijd, adres van je huisarts, naam/adres van het ziekenhuis waar je het laatst geweest bent, adres van je kapper, vakantie bestemmingen etc etc etc te achterhalen?
Maar nogmaals, het feit dat locatie data per definitie niet anoniem kan zijn is 1 van de hoofdpunten van het artikel waar ik de link naar postte.
Van IPhone weet ik heel weinig. Voor zover ik weet heeft Apple geen "Google location services" equivalent dat ook locatie naar app-servers (en Apple) doorstuurt wanneer een app niet open staat. Een app die GPS sensor data gebruikt is overigens totaal iets anders dan een app die Google location services gebruikt. GPS data gaat van sensor naar app (dus niet via internet en al helemaal niet via Google). Location services gaat van bijna alle sensoren, naar Google, naar telefoon en app-servers. Iets heel anders dus.
[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 21 april 2019 17:11]