'BBC en Discovery beginnen streamingdienst voor natuurdocumentaires'

Volgens de Financial Times beginnen de BBC en Discovery samen een streamingdienst voor natuurdocumentaires. De dienst, die mogelijk over enkele weken wordt aangekondigd, komt naar verluidt wereldwijd uit, behalve in het Verenigd Koninkrijk en China.

De nieuwe streamingdienst zou eigendom worden van Discovery en de BBC zou al zijn natuurdocumentaires in licentie geven, waaronder de series die door David Attenborough worden ingesproken. Veel van die series zijn ook op Netflix beschikbaar; of die daar verdwijnen als de nieuwe dienst uitkomt, is nog onbekend.

Naast BBC-series zou de streamingdienst documentaires bevatten van Animal Planet, Discovery Channel en Science Channel. Dat zijn tv-zenders die onderdeel uitmaken van Discovery. De BBC en Discovery willen niet ingaan op een verzoek om commentaar, schrijft de Financial Times.

Wat een abonnement op de streamingdienst voor documentaires gaat kosten, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of de dienst in de Benelux verschijnt. De Financial Times spreekt wel van een wereldwijde release, met uitzondering van het VK en China.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-02-2019 • 21:06

101

Reacties (101)

101
96
45
3
0
37
Wijzig sortering
Over een aantal jaren heb je 10 streamingdiensten die allemaal een relatief klein aanbod hebben (enige uitzonderingen zullen Disney en Netflix zijn) met als gevolg dat het downloaden weer toe zal nemen...
Nu heb je voor 30 euro 30 zenders. Straks heb je er voor dat geld 3. Maar! Dan kun je wel zelf bepalen wat je kijkt én heb je geen reclames.

_/-\o_

/sarcasm
Ken je primevideo van Amazon nog niet zeker? Die doet voordat je aflevering of film begint eerst een promo van iets anders wat ze ook hebben. :)

Verwacht zelf inderdaad jammer genoeg een warboel aan streaming partijen en allemaal een klein aanbod. Disney heeft al aangegeven dat hun content voornamelijk eerst op hun dienst beschikbaar zal zijn. Ofwel veel ouders met jonge kids krijgen vrij snel een uitdaging. Er zijn al vaker grote klachten geweest omdat Frozen etc weg was. Op gegeven moment verwacht ik dat dat niet meer bij een ander als Disney beschikbaar is.
En vergeet de sluikreclame niet. Want dit is niet alleen een probleem bij films of influencers.

Wat je zegt over ouders en uitdagingen klopt. Ik ervaar dat bijvoorbeeld bij netflix. Wij krijgen "gratis" netflix bij ons tv-abonnement. Wij downloaden afleveringen op de tablet om te kijken in de auto. Sommige afleveringen zijn ineens weg, en andere afleveringen zijn of helemaal niet te downloaden of maar een paar keer te vernieuwen. Waarom verlopen die downloads, en waarom kun je ze maar een paar keer vernieuwen? En hoe leg je dat uit aan een 3-jarig kind? Dit is echt een ergernis.
Er zijn Nederlandse bedrijven die graag de baas zijn en daardoor bepalen wat we mogen zien. De enige keuze die Netflix heeft is meegaan met die bedrijven of veel minder aanbieden. Dit icm met meer van hetzelfde in alle landen om ons heen verpesten het voor ons allemaal :p
Sluikreclame extreem herkenbaar in series in films. Waar een hacker perse achter zijn Apple laptop zit en met flitsende animaties ineens een hele stad plat legt van stroom.
Naast sluikreclame zitten er tegenwoordig ook enorm veel politieke sturingen in TV series. Waar je merkt dat je politiek gezien toch een bepaalde politiek correcte kant opgestuurd wordt. Soms zelfs erg tegen het PC/SJW principe aan.
Erg te merken aan de serie Arrow die lekker donker (kwa gevoel Dark Knight) begon, maar langzaam uit liep op een politiek correcte drama serie.
Ik ben iedere keer blij als een serie of film nog ouderwets "fout" durft te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dostar op 23 juli 2024 00:14]

Bij streamingsdienst Hulu kan je kiezen uit een goedkoper abonnement met reclame tussendoor of een duurder abonnement zonder reclame.
Slecht dat Amazon dit heeft ingevoerd bij Prime Video. Toen ik het bij lancering in Nederland gebruikte hadden ze dit nog niet. Duidelijk een vorm van reclame bij een betaalde streaming video dienst jammer. Ik hoop dat Netflix hier ver vandaan blijft.
Nu heb je voor 30 euro 30 zenders. Straks heb je er voor dat geld 3. Maar! Dan kun je wel zelf bepalen wat je kijkt én heb je geen reclames.
Ja, product placement gaat een enorme vlucht nemen kan ik je voorspellen.
Ach ja, ik download sowieso al al mijn natuurfilms.
Troostje, deze dienst kan je zonder twijfel met een grote boog omheen, of je moet écht alle afleveringen van Pawn Stars, Storage Wars, en andere onkijkbare poep willen zien.

En Netflix kan met het budget waar ze normaalgesproken (en geheel onbegrijpelijk) deze bende van kopen, nu eens naar iets zoeken wat wél interessant is.
Zijn dat geen shows van History Channel?
Dat klopt, want History is al heel lang History op History Channel :+
Er staat in het artikel alleen documentaires, niets over de series die jij benoemd. Vooral de BBC documentaires met David zijn naar mijn mening erg goed en ik zou er best een abonnement op overwegen.
Geef ze eens ongelijk, hoe groter het aanbod van Netflix hoe meer er verdeeld moet worden voor die paar euro per maand per abonnee.

Series en films van andere aanbieders is ook niet voor Netflix interessant omdat ze bij eigen producties dit geld mooi in de zak kunnen houden

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 00:14]

Inderdaad, van dat bedrag wat je voor Netflix betaalt gaat maar een klein gedeelte naar, in dit geval, BBC en Discovery. Ik vraag mij wel af of er echt mensen in Nederland zijn die specifiek hiervoor een abonnement gaan nemen omdat dergelijke series ook weleens te zien zijn bij NPO, dus zonder reclameonderbrekingen.
Behalve dat je straks Netflix kids, Netflix Movies, Netflix series and Disney+Animation, Disney+StarWars en Disney+Marvel etc krijgt zodra ze denken dat ze je 2+ keer ervoor kunnen laten betalen
Ja maar nu zit ook alleen BBC1 en 2 in het basispakket van Ziggo. Voor BBC4 moet je een pakket nemen.
BBC, wereldwijd uitbrengen... maar niet in de UK :+
Waarschijnlijk gaat de BBC het samenvoegen met hun iPlayer waarmee het automatisch voor iedere Brit beschikbaar is.
zou inderdaad goed kunnen, maar dat staat nergens :P
Anoniem: 457607 5 februari 2019 21:11
Jammer dat Discovery eigenaar wordt, die zakken af naar een steeds bedroevender niveau van domme sensatie programma's.
Daarom ben ik geswitcht naar youtube/channel oa:

AsapSCIENCE
Scott Manley
SciShow Space
Als tip voor WW2 nerds: TIK op youtube, kijk zijn Market Garden documentaire, super interessant en beter dan elke andere WW2 docu die ik gezien heb (en ik heb ze allemaal gezien). Voor de echte liefhebbers is er ook nog een documentaire over de strijd in Noord-Afrika van 9 UUR lang. Het ziet er misschien iets minder gelikt uit als de TV-documentaires, maar de diepgang is super, de bronvermelding goed, hij gaat in op de debatten die tussen de historici heersen en vooral die over Market Garden leerde mij veel dingen die ik nog niet wist (het ging allemaal fout door Groesbeek).

Ook wel leuk, maar beetje te hoog tempo en te korte videos en te veel sponsergezeik: PBS Eons, over natuurhistorie.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 23 juli 2024 00:14]

Nu ben ik benieuwd, wat ging er fout rond Groesbeek?
Generaal Gavin, die de Amerikaanse troepen leidde die de Waalbrug in Nijmegen in moesten nemen landden de eerste dag in de heuvels rond Groesbeek. Maar in plaats van zo snel mogelijk naar de brug te rushen was hij bang voor een Duitse aanval uit het Reichswalt, een bos net over de grens bij Groesbeek. Hij was bang dat er letterlijk 1000 tanks zaten, klaar voor de aanval in het Reichswalt. Dus hij spendeerde de eerste twee dagen aan zichzelf ingraven in de heuvels rond Groesbeek en aan het bestoken van het Reichswalt. Op de eerste dag waren er nauwelijks Duitse soldaten in Nijmegen en waren zij volstrekt onvoorbereid. In die twee dagen kwamen er vele Duitse troepen van het Noorden over de Waalbrug die hun positie in Nijmegen innamen omdat zij snapten dat het allemaal ging om de Waalbrug. Tegen de tijd dat Gavin eindelijk de brug aanviel was het verassingselement weg en moest er dagenlang hard gevochten worden tegen ingegraven Duitsers om de brug te bereiken. Doordat de Duitsers tijd hadden om zich te verstoppen in de huizen van Nijmegen konden uiteindelijk nauwelijks infanterietroepen met de tanks mee de brug bereiken. De strijd rond Nijmegen duurde daardoor zo lang dat de Britten die (op bijna miraculeuze wijze, zij snapten wel dat je zo snel mogelijk de brug moest rushen) de brug bij Arnhem hadden veroverd en gehouden voor een paar dagen verslagen werden en de operatie uiteindelijk faalde.

Als je de hele operatie bekijkt is er natuurlijk veel op aan te merken en kon er superveel fout gaan, maar de cruciale fout was van Gavin die gewoon niet zijn doel op de juiste prioriteit had en niet agressief genoeg was. De duizend tanks in het Reichswalt was natuurlijk belachelijk, Duitsland had op dat moment 3000 tanks in de hele wereld, dus waarom zouden 1/3 daarvan in een stukje bos bij Groesbeek zetten. Na de oorlog gaf Gavin de schuld aan generaal Browning (die ook heel wat te verwijten was en die ook geen schuld op zich wou nemen) die volgens Gavin hem het bevel had gegeven of in ieder geval had ingestemd met zijn besluit om zich in te graven in Groesbeek. Browning landde echter een dag na Gavin, toen hij allang de aanval op de brug moest hebben ingezet. Als je de hele argumentatie wil zien, kijk de docu :).

Wat ik ook niet wist was dat het plan van Market Garden nog veel verder ging dan de bruggen: nadat alle bruggen veroverd waren en het leger daarop doorgetrokken was moest er een vliegveld veroverd worden ten noorden van Arnhem waar ze dan weer duizenden troepen zouden kunnen laten landen om de aanval te vervolgen. Dus zelfs na het veroveren van de bruggen kon er nog van alles fout gaan.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 23 juli 2024 00:14]

Wat ging er allemaal fout door groebeek is de mening van de docu maker en zoals dat bij veel van dit soort zaken gaat vele meningen en je zult nooit weten wat nu echt de juiste was of welke beslissing de juist was geweest.

Denk dat je daarom heel voorzichtig moet zijn om een schuldige aan te wijzen in dit soort gevallen.

Docu even stukje bekeken leuk maar heel saai allemaal, weet n iet of veel mensen dit nu 2 uur volhouden.
Daarom, voor de liefhebber. En hij baseert zich op een weging van alle boeken die er ooit over market garden geschreven waren en hij geeft alle kanten van het debat en hij is daardoor ook voorzichtig met zijn conclusie. Hij nodigt je zelfs uit het met hem oneens te zijn en met je eigen argumenten te komen in de comments, maar ik vind de logica die hij volgt correct. Het afdoen met "alle geschiedenis is maar een mening" is een dooddoener die geen recht doet aan die documentaire, IMHO.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 23 juli 2024 00:14]

Probleem met die soort zaken is een wat dan als discussie.

Je kan niet stellen omdat men die beslissing niet genomen heeft het niet gelukt is.
Had men die beslissing wel genomen moet je ook maar gokken of in dit voorbeeld de Duitsers ook geen andere beslissing genomen zouden hebben. De vraag blijft dan nog steeds of de uitkomst anders geweest zou zijn.

Geschiedenis kun je niet veranderen, je kan er leuke over nadenken wat als dan, maar het blijft een theoretische discussie zonder waarde.
Een leuke aanvulling voor je lijst
Isaac Arthur

Ondanks zijn spraakgebrek (wat naar mijn mening niet storend is) ook een zeer interessant YouTube kanaal! Gaat goed in op materie, veel onderwerpen zijn aan elkaar gekoppeld in verschillende video's en houdt vooral rekening met de schaal van het universum en de bijhorende onderwerpen. Plus, hier en daar toch luchtig.

[Reactie gewijzigd door Flashlightx op 23 juli 2024 00:14]

PBS SpaceTime is een aanrader als alternatief/aanvulling voor SciShow Space en PBS Eons heeft leuke info over het leven in andere tijden. Voor deeltjesfysica heeft FermiLab een bijzonder goed kanaal. Verder heb je nog ComputerPhile voor meer tweakers gerelateerde onderwerpen en NumberPhile voor wiskunde, alhoewel je dan beter naar Khan Academy kan gaan (ook gratis) en echt wiskunde doen.
"die zakken af naar een steeds bedroevender niveau van domme sensatie programma's. "

That's where the money is....
Helaas...

Met weemoed denk ik terug aan bingewatchen van hele series op zaterdag over de bouw van Oriana of de ontwikkeling van de Lotus Elise.
Of elke zondag vroeg opstaan om Dreamboats te kijken. Dat was wel heel erg niche, ik was denk ik de enige kijker ;)

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 23 juli 2024 00:14]

Nee hoor je was zeker niet de enige. :-D
Ik heb nog geprobeerd of dreamboats op dvd te krijgen was. Van Discovery kreeg ik toen het telefoonnummer van de presentator. Had geloof ik geen email.
Geef me een zender die 24/7 How It's Made uitzendt en ik ben je man.
Heb je als een "Japanse how it's made" gekeken? Op yoetoeb te vinden.

Mega iritante soundeffects maar leuke onderwerpen die je in westerse bedrijven niet ziet.
In Nederland een niche natuurlijk maar als je via internet globaal uitzend kun je met goede docus toch een paar miljoen mensen bereiken.

Heel Holland kijkt naar Holland bakt. Heel Holland? Nee een klein dorpje...
Dat afzakken is al lang geleden in gang gezet. Hetzelfde met National Geographic overigens.
Wist je dat MTV ooit voor Music TV stond en dat ze niets anders deden dan muziek uitzenden? En the History Channel zond niets anders uit dan documentaires, en TLC zondt oude schooltv en zelfs colleges uit. O-)

/s
TLC levert wel weer leuke H3H3 video's op :+ Tegenwoordig is 99% van wat je op tv ziet van die neppe rommel. Lekker niet nadenken. Verstand op 0 en gaan. Zum kotsen :X
Zie daar waarom kijken via internet, youtube en dat soort kanalen steeds populairder wordt.
35 jaar geleden met paar zenders had je nog leuke programma's om naar te kijken.
Nu met zeg 50 tot 100 programma's zappen en alleen maar rotzooi, beeldvulling.
Hun live&unplugged, legendarisch.
MTV unplugged is volgens mij het beste dat MTV ooit heeft voortgebracht.
Wist je dat MTV ooit voor Music TV stond en dat ze niets anders deden dan muziek uitzenden?
Dat doen ze nog steeds, het is alleen ondergebracht in aparte zenders zoals MTV Music 24, MTV Brand New, VH1 enz. Het zit helaas niet in het standaard basis TV pakket, waardoor ze min of meer voor velen 'vergeten' zijn.
Voor de betere programma's moet je bij de themakanalen zijn van deze netwerken

[Reactie gewijzigd door DurQ op 23 juli 2024 00:14]

En nog meer geld betalen voor aangelengde diarree uit Hollywood? Ga eens even gauw weg!
fake news/documentary in het kwadraat: Ancient Aliens is wel het toppunt van idiotie.
En dan standaard die zware Amerikaanse narrator eronder alsof je naar een horror film aan het kijken bent. En natuurlijk pseudo scientists aan het woord met hun dwangmatige kleuterklas jip en janneke uitleg.
En om de 5 minuten een recap en aan het einde geen bevredigende uitleg over wat ze nu wilden aantonen...
Dat is History Channel/Blaze.
Nou ja. Het ergste is dan misschien nog wel dat de discovery network zenders van de zenders op de kabel zo goed als de enigste zijn waar soms nog iets enigszins interessants op is.

Als dat aanbod streaming aangeboden wordt kan ik mijn tv abonnement wel opzeggen.

Verder kijk ik toch bijna alleen maar via netflix of youtube.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 23 juli 2024 00:14]

Sinds wanneer maakt Discovery weer natuurdocumentaires? Ik dacht dat hun repertoire tegenwoordig voornamelijk bestond uit flink gescripte 'reality' rommel.
Veel van die series zijn ook op Netflix beschikbaar; of die daar verdwijnen als de nieuwe dienst uitkomt, is nog onbekend.
Als ze dat flikken dan hoop ik met passie dat deze nieuwe streamingdienst grandioos faalt. Nóg een dienst en nóg meer content die opeens niet meer beschikbaar is. Pardon my French maar oprotten met dat soort waardeloze praktijken.
Volledig mee eens. Zullen al die nieuwe aanbieders nu werkelijk denken dat ze een levensvatbare dienst met voldoende content hebben waarvoor mensen bereid zijn een abonnement af te sluiten? De versnippering moet welhaast leiden tot falende diensten aangezien de consument zal moeten kiezen tussen aanbieders of zijn toevlucht zoekt in downloaden.
Anoniem: 457607 @Rdam5 februari 2019 21:39
Nou, ik was wel geinteresseerd als fervent natuurliefhebber. Voor de echt mooie documentaties koop ik zelfs nog af en toe de Blu-ray. Als deze dienst zowat alle natuur content heeft tegen geen al te extreme prijs, dan ben ik al goedkoper uit, en heb ik meer content.

Ik stond er dus wel open voor, totdat ik las dat het van Discovery is. Die krijgen geen cent, uit principe.
Vind jij, vanuit jezelf gezien, Netflix een levensvatbare dienst? Ik persoonlijk niet en ga vanwege een tekort aan, voor ons, nieuwe content weg bij Netflix. Moet alleen nog kijken waarnaartoe en denk niet dat mn vriendin te porren is voor een dienst met alleen maar docu's. Denk wel dat dr ruimte is voor veel meer dan Netflix op het wereldwijde podium en kan me voorstellen dat er best animo is voor goede docu's (al ben ik benieuwd of discovery nog weet wat dat is :p )
Naast BBC-series zou de streamingdienst documentaires bevatten van Animal Planet, Discovery Channel en Science Channel. Dat zijn tv-zenders die onderdeel uitmaken van Discovery.

https://en.wikipedia.org/...roadcast_by_Animal_Planet
https://en.wikipedia.org/...cast_by_Discovery_Channel
https://en.wikipedia.org/...adcast_by_Science_Channel

https://en.wikipedia.org/...mmes_broadcast_by_the_BBC
Neee...niet weer een abonnement...
Dat ligt toch echt aan onszelf. Ik heb mensen in mijn omgeving vanaf dag één altijd geadviseerd niet in te gaan op betaalzenders, of streamingdiensten. Vaak was de reactie wat het uitmaakte om 5 euro te betalen voor bijvoorbeeld een sportzender of tien euro voor netflix. Het was het begin van het einde, want al het moois wat geproduceerd wordt komt achter betaalmuren. De pulp blijft over, omringt/doordrenkt met reclame.

Ondertussen zijn we op het punt dat die ene mooie serie bij de ene dienst te kijken is, de andere serie bij de andere. De ene sport op de ene betaalzender, de andere sport op de andere. Mooie docu's op aparte diensten te zien zijn. En uiteindelijk zijn we nog niet zo duur uit geweest als nu. Het hele "ik wil alleen betalen voor wat ik nodig heb" maakt uiteindelijk alles duurder. Niet alleen je abonnementen, maar ook je verzekeringen etc..
Gaan we massaal weer downloaden en de aanbieders daar weer boos op zijn.
Gelukkig is het nog nooit zo makkelijk geweest content te maken en aan te bieden, dus als jij nu eens die goede content gaat maken en op Youtube etc zet. En advertenties uitschakelen graag...

Overigens ben ik het helemaal niet eens met je "De pulp blijft over, omringt/doordrenkt met reclame."
Er is veel extreem goede content te vinden die gewoon gratis, en in een aantal gevallen zelfs zonder advertenties te kijken is.
Discovery is volop aan het ingaan op streaming. Maar zelf bieden ze ook meerdere diensten aan waarvan ik denk dat je dat kan combineren. Zo hebben dus nu dit, Eurosport Player en een dienst voor golf. Maak er een mooi prijs voor en je hebt een mooie concurrent erbij ipv drie losse diensten.

[Reactie gewijzigd door polopolo150 op 23 juli 2024 00:14]

Nee dank je, ik heb liever dat alle sport in 1 of meer dure, losse abonnementen wordt gestopt en nooit wordt gecombineerd met iets wat ik mogelijk wel wil zien :+
Veel van die series zijn ook op Netflix beschikbaar; of die daar verdwijnen als de nieuwe dienst uitkomt, is nog onbekend.
Dat antwoord laat zich raden; waarschijnlijk verdwijnen die, maar op termijn maakt dat overigens niet uit; naar alle waarschijnlijkheid zal dergelijke content in de toekomst van makelij van Discovery en BBC juist op hun streamingdienst te zien zijn, en niet in licentie worden gegeven.

Schaarste, kunstmatig of niet, is de enige bekende manier om goederen van wat voor aard dan ook voor een goede prijs aan te kunnen bieden.
De fragmentatie van de streamingmarkt, middels exclusieve licenties, werkt dit in de hand.

Ik vrees dat het hebben van een televisie-abbonnement een handige manier wordt om bepaalde series te kijken die anders niet betaalbaar zijn.. Tenminste als de verscheidene streamingdiensten niet exclusieve licenties weten te bemachtigen op alle content die interessant is. :X
Als ze in 4K/HDR streamen, dan zal ik het zeker overwegen, zoniet dan wacht ik het rustig af.
Welke natuurdocumentaires van Discovery gaan ze in hemelsnaam aanbieden? Discovery zend alleen nog reality troep uit.
Hopelijk besteden ze wel wat aandacht aan de beeld en geluidskwaliteit, want bij verre de meeste niche streaming diensten (e.g. voor extreme sports, concerten etc.) is het beeld en geluid bedroevend. Lage bitrate H.264 video en lage bitrate stereo AAC geluid.

Dan liever als extra kanaal op Amazon Prime met degelijke bitrate H.264 en uitstekende Dolby Digital Plus 5.1 zoals al vele diensten doen (e.g. HBO, Echoboom Sports etc.).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.