Ik vind het ook niet gek ook. De ervaring van foto's maken op een goede smartphone is echt zoveel makkelijker dan met een traditionele camera.
Makkelijke misschien wel maar:
- de sensor is veel te klein om gebruik te kunnen maken van selectieve scherpte (geringe scherptediepte of dieptescherpte) wat nu juist bij portretten maar ook bij heel veel andere opnames zo mooi is. Toegeven moet ik wel dat het langzaamaan mogelijk wordt om dit met softwaralgoritmes te immiteren, het komt dichterbij maar helemaal zover is het nog niet.
- de sensor is veel te klein (en de resolutie meestal te hoog) om bij slecht licht ruisvrije foto's te kunnen maken. Ook dit wordt beter en velen zullen argumenteren dat er niet voor niets een flitser op zit maar meestal is daarmee ook de sfeer weg in één flits.
- zoomfunctie is digitaal wat verlies van kwaliteit betekend. Tele- en groothoeklens van enige range ontbreekt (al komen er inmiddels telefoons met 2, 3 en 4 camera's) en als je te dichtbij komt krijg je typische (en lelijke) vertekening met, bv bij portretten, een gigantische neus.
Niet meer dat gedoe met het beheren van foto's, maar alle tools die je nodig hebt zitten direct op je telefoon. Schieten, editen, delen zonder dat het veel moeite kost.
Klopt, dat kun je allemaal op je telefoon hebben. Je camera heeft vooralsnog geen instagram, whatsapp, facebook of google spyware.
En je kunt zo diep gaan als je wil. Van de rauwe beelden delen, editen met de auto improve knop of helemaal de foto naar je hand zetten met professionele apps als Lightroom.
Je kunt inderdaad zo diep gaan als je wilt maar de professionele Lightroom is vooralsnog alleen beschikbaar op de laptop.
Met een aparte camera zit je toch altijd met de taak om de fotos te beheren, en bewerken wat toch veel meer moeite kost.
Dat is maar net wat je er zelf aan wilt doen. Je kunt ook, net zoals je vroeger als je rolletje vol was, ook als je kaar vol is gewoon een nieuwe kopen en de oude in de kast gooien. Voor veel mensen die weinig fotograferen maar als ze het doen wel goede kwaliteit willen, is dat ook nog werkbaar.
Goede DAM-tools zijn er buiten de professioneel geprijsde echter weinig.
Zo is geotagging niet standaard, kom je na de shoot erachter dat de tijd verkeerd stond, of dat 1 camera wel de goede tijd had en de andere niet. Gewoon veel gedoe.
Ik spring even in gedachten vooruit naar de Canon 350D die jij kocht, wat zo ongeveer in 2006 geweest moet zijn. Dat is nog ouder als mijn K200d en toen kon je ook met een telefoon nog niet geotaggen. Dat moest toen handmatig met een los geolocation/geocaching of GPS-apparaat.
Nu is het zo dat Canon en Nikon in dat opzicht veel minder innovatief zijn, vertrouwend op hun positie als marktleider, met name in het professionele segment (motorsport, voetbal, oorlog, journalistiek) waar de snelste autofocus essentieel is.
Pentax echter introduceerde in 2011 de Pentax O-GPS1 add-on unit die, gemonteerd in de flitsschoen kan worden bij de K-r (budget model) en K-5 (beide uit 2010), K-30 (budget model), K-5ii, K-5ii S (alle 3 2012), K-50 (budget model), K-3 (beide 2013) K-S1 (budget model 2014), K-S2 (2015), KP (2017) en de professionele middenformaat modellen 645D en 645Z (2012 resp. 2014). Op een van deze modellen gemonteerd, kan de opname automatisch van GPS-informatie voorzien worden en functioneert deze als astrotracer voor het fotograferen van de sterrenhemel zonder lichtsporen. Dat is iets dat Canon en Nikon tot nog toe niet bieden en ook de andere fabrikanten niet.
Daarnaast werkt deze op al deze modellen (en op de K-01) als elektronisch kompas. Als bonus kan deze op de 645D, de K-r en de diverse K-5 modellen werken als basis navigatieapparaat
De O-GPS1 is niet compatible met de Pentax K-3ii, K-1 en K-1ii omdat de een dergelijke unit al ingebouwd hebben (bij de K-3ii moest daarvoor de flitser plaats maken). Ook met ultra-budget-model K-500 uit 2013 is hij niet compatible.
Daarnaast introduceerde in 2014 de Pentax O-FC1 16Gb FluCard, een SDHC geheugenkaart met WIFI-server, waarmee gemaakte foto's overgezet kunnen worden naar een PC of smartphone en compatible met de K3, K-S1, K-3ii en 645Z waarmee deze vanaf de smartphone bediend kunnen worden. De O-FC1 FluCard wordt niet ondersteund door de K-S2, K-1, K70, K-1ii en KP omdat deze modellen zelf al een WIFI-server hebben ingebouwd.
De huidige Fujifilm en Sony mirrorless camera's hebben ook allen WIFI ingebouwd en ook Olympus, Nikon en Canon hebben modellen met WIFI ingebouwd al zijn er ook nog modellen te koop die het niet hebben.
Natuurlijk is de rauwe kwaliteit van de betere camera's veel beter dan een smartphone, maar wat Apple en Google tegenwoordig doen met computational photography moet Nikon en Canon toch ook achter hun oren laten krabben.
Dat zijn truken die ook toepasbaar zijn op de opnames van een d-slr of mirrorlerss, of op een pc of op een smartphone. De vraag is echter of je dat automatisch wilt laten toepassen. In het algemeen zal het bij een goede opname van een goede camera niet nodig zijn.
Had dit jaar voor het eerst geen echte camera meegenomen op vakantie, en ik heb het ook bijna niet gemist. Af en toe had ik graag wat verder optisch willen zoomen, maar het gemak dat je ervoor terugkrijgt is het echt wel waard.
Je zegt het zelf:
bijna niet gemist. Ja het is makkelijk dat je op de smartphone gelijk kunt editen en delen, maar met een recente camera kan dat dus ook. Verder ligt die echte camera veel beter in de hand. Kadering is makkelijker, stil houden gaat beter, enzovoorts. Jje zou niet de eerste zijn die zijn smartphone in het ravijn laat vallen (zelfs niet de eerste die zelf in het ravijn valt trouwens)
Geen zwaar ding meesjouwen de hele dag.
Ja, daar heb je met een Canon (of nog erger Nikon) gewoon voor het verkeerde merk gekozen. De camera's van Pentax zijn al een stuk kleiner, zeker als je de aps-c modellen onderling vergelijkt.
Met mirrorless kan het nog kleiner (als je niet, zoals zovelen de grote professionele lenzen uitkiest) al zijn de µFT Olympus modellen nauwelijks kleiner als de aps-c Pentaxen. De Sony's zijn fullframe net zo groot als de aps-c Pentax modellen. Bij de aps-c modellen van Sony schurk je al tegen het formaat van de smartphone aan, al zit er dan nog wel een lens op.
En omdat ik alle tools op mijn smartphone staan had ik de foto's gesorteerd, uitgezocht, ge-edit en in een filmpje omgezet nog voor het vliegtuig geland was.
Dat kan dus ook als je de foto's automatisch laat overzetten van je camera naar je smartphone.
Als je me dit had verteld toen ik jaren terug een Canon 350D gloedje nieuw kocht, had ik je waarschijnlijk uitgelachen

Welkom terug in 2006.