De Duits-Franse Mobile Asteroid Surface Scout is in de nacht van dinsdag op woensdag veilig geland op de asteroïde Ryugu. Deze landing volgt op een eerdere geslaagde landing van twee kleine Japanse 'springende' rovers.
Op de website van het project laat projectmanager Tra-Mi Ho weten dat de landing succesvol is verlopen en dat de landingsprocedure niet beter had kunnen verlopen. De Mobile Asteroid Surface Scout, ofwel Mascot, werd afgeschoten vanaf een afstand van 51 meter van de asteroïde en landde zo'n twintig minuten later heel rustig op het oppervlak. Gedurende zestien uur zal de lander op de asteroïde metingen verrichten.
Net als de twee Japanse rovers kan de autonome Mascot zich voortbewegen door als het ware sprongen te maken. Daarvoor wordt een metalen arm gebruikt, die ook wordt ingezet om de rover eventueel weer recht te zetten. De te verzamelen data moet licht werpen op de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel en de rol die koolstofrijke asteroïden zoals Ryugu mogelijk hebben gespeeld bij het ontstaan van leven op aarde. Ook gaat het om de processen die zich in de asteroïde afspelen. Mascot heeft een camera aan boord, een radiometer, een infraroodspectrometer en een magnetometer. Zodra Mascot de benodigde metingen heeft verricht, zal hij in principe weer naar een nieuwe meetlocatie springen.
Mascot is losgekomen van het Japanse moederschip, de ruimtesonde Hayabusa2. Deze sonde werd bijna vier jaar geleden gelanceerd en zette koers naar 1999 JU3 Ryugu, een type C-planetoïde die zo'n 300 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is. Vrijdag werden al twee kleine rovers losgelaten vanaf Hayabusa2. Het ruimtevaartuig bevat nog een optionele vierde rover. Uiteindelijk moet de ruimtesonde in 2020 weer bij de aarde komen en zal er zo'n anderhalf jaar aan data zijn verzameld. De asteroïde is ongeveer een kilometer in diameter en bevat nogal wat mineralen zoals nikkel en kobalt.