Google weert cryptominingapps uit Play Store

Google heeft de voorwaarden van de Play Store aangepast om apps te verbieden die cryptomunten delven op Android-smartphones of -tablets. Momenteel staan er nog wel enkele miningapps in de Play Store.

Het nieuwe beleid is te vinden in het beleidscentrum voor ontwikkelaars voor de Play Store. De website geeft aan dat apps die zelf cryptomunten delven, nu verboden zijn. Het is echter nog wel toegestaan om een app te maken waarmee een miningcomputer op afstand beheerd kan worden.

Google lijkt het nieuwe beleid nog niet in werking gezet te hebben. Verschillende miningapps, zoals AA Miner, Crypto Miner, MinerGate en NeoNeoMiner zijn nog in de Play Store te vinden en kunnen nog gedownload en geïnstalleerd worden. Het is niet duidelijk of Google plannen heeft om dergelijke apps te verwijderen en per wanneer dit zou gebeuren.

Het is niet de eerste keer dat Google actie onderneemt tegen cryptomining. Het bedrijf weert sinds april alle Chrome-extensies voor cryptomining uit de Chrome Web Store. Volgens Google waren er namelijk veel extensies voor Chrome die een legitiem doel leken te hebben, maar ondertussen zonder toestemming van de gebruiker gebruikmaakten van de hardware van de computer om cryptomunten te delven.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

27-07-2018 • 07:32

91

Submitter: jrswgtr

Reacties (91)

91
86
29
0
0
41
Wijzig sortering
Voor het delven van cryptomunten is toch veel processorkracht nodig? Dan is een app op de smartphone of tablet daarvoor toch helemaal niet effectief?
Als jij duizenden slachtoffers hebt die via jouw app cryptomunten minen dan verdien je er echt wel aan hoor
Maar dat zijn verborgen miners. Dat zijn de apps die nu worden uitgesloten niet, die richten zich juist op de gebruiker die bewust zijn eigen device wil inzetten voor cryptomining.
Waarbij je de vraag kan stellen of dat ook niet bijna oplichting is. De opbrengst zal niet opwegen tegen de kost en andere nadelen. De app ontwikkelaar kan dan wel verdienen bijv. door reclame, maar de gebruiker heeft er zo goed als niks aan.
Waarom slachtoffers?

Veel miningsoftware en wallets betaal je met 1% van je computing power, waardoor je continue voor de software/dienst betaald.

Mining app/soft wallet met doorlopende betaling in computing power kan voor beside partijen lucratief zijn.

Ik heb nooit berekening gezien die rekening houd met afschrijving van batterij, als energie kosten hoog zijn haal je het er niet uit.
Om het iets op te laten leveren moet je behoorlijk rekenen, zeker op een mobiele processor. Ik heb geen zin in het opvreten van mijn accuduur. Ik ben blij dat dit geweerd wordt.
Dat je daar geen zin in hebt, is begrijpelijk. Maar om persoonlijk blij te worden van het weren van die apps terwijl anderen er misschien wel op zitten te wachten, vind ik een rare uiting. :X
Omdat het ook steeds vaker als betaalmodel voor gewone apps (en websites) gebruikt wordt. Dat is vervelend.

De software die specifiek bedoeld is voor mining boeit me ook niet. Maar ik denk dat het Google hier ook om gaat. Ze willen natuurlijk niet dat Android telefoons een slechte naam krijgen door accuduur problemen.

Met dit verbod in de hand kunnen ze elke app waar een cryptominer als betaling in zit meteen verwijderen.

Als je het echt wil zijn er trouwens zat manieren om het op je telefoon te krijgen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 17:43]

Waar komt dat "vaker gebruikt" vandaan? Zijn daar statistieken/onderzoeken van?
Die mensen die het echt willen kunnen de app buiten de play store om installeren.
Maar om persoonlijk blij te worden van het weren van die apps terwijl anderen er misschien wel op zitten te wachten, vind ik een rare uiting
Als ik iets uit een repository installeer dan wil ik graag geen spyware/backdoor/cryptomining/adware en andere rommel die bijvoorbeeld mijn privacy aantast. Het is goed dat de officiele repository van Google nu minder van deze rommel gaat bevatten want die wordt veel gebruikt.

Als jij die rommel wel wilt, dan zet jij maar een third party repository op met die rommel en ga jij lekker Remy die APKs sideloaden. De rest v/d wereld zal z'n tijd niet willen besteden aan het uitzoeken van het kaf en het koren en wil gewoon goedwerkende apps op een goedwerkend apparaat. Dwz met bijv maximum battery uptime.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 25 juli 2024 17:43]

Probleem lees ik zit hem er in dat niet iedere app er duidelijk over is dat er op de achtergrond van de cpu gebruik gemaakt worden.

De vraag is dan hoe kun je app bouwers verplichten dat duidelijk te communiceren en hoe kun je dat ook echt controleren. Dat controleren zal niet per hand kunnen omdat er weer updates mogelijk.
Dat google het verbied is een keuze. Stelt wel de vraag of ze gezien hun dominante marktpositie zo maar legitime apps kunnen weren.
Nee, een enkele smartphone of tablet is inderdaad totaal niet effectief voor het minen van coins. Maar stel dat jouw mining-app 500.000 actieve installaties heeft en dat 10% van alle mining opbrengst naar jou gaat. Dan is het opeens wél effectief ;)
Anoniem: 636203 @arjan199527 juli 2018 08:46
Daarmee impliceer je dat het alleen lucratief is als je stiekem gaat minen op een gebruiker zijn smartphone. Er is geen legitieme reden om een app op je mobieltje te hebben draaien die cryptovaluta mined want dat gaat veel te langzaam.

Daarom vind ik dat alle cryptomining apps verwijderd moeten worden uit de Play Store.
Als hij stiekem gaat minen dan krijgt hij meer dan 10% denk je niet....
Als je een paar honderdduizend smartphones miners hebt. Dat is al best wat power.
Sommige vinden het gewoon leuk, die zullen het ook geen moer schelen dat jij vind dat het niet moet kunnen.
Ligt eraan welke coin, ik mine een coin met mijn Android toestellen die 1 alleen profit geeft met de CPU en 2 een stuk, stuk sneller is dan mijn i7.
Dit zou komen doordat deze coin vooral leunt op het ontiegelijk snelle geheugen van bijv de Samsung S8 (en soortgelijke/betere toestellen). Mijn S8 is qua minen ongeveer net zo snel als een 1080Ti :)

Ook indien je naar electroneum kijkt (momenteel in de beta op ios. in ''samenwerking'' met Apple), deze mined op basis van wat je toestel qua snelheid zou kunnen halen, maar mined niet echt. Wel krijg je de opbrengst wat je zou halen indien je toestel aan het minen zou zijn. Hier wordt je uiteraard momenteel niet rijk van (wie weet wat de prijs gaat doen over enkele jaren).

Zo zijn vele mensen (waaronder ik) zeer enthousiast over de HTC Exodus, ik ben benieuwd wat HTC neer gaat zetten op dit gebied, maar ze gaan gelukkig als ''eerste'' mee met de toekomst en komen met de Exodus met een zeer exclusief toestel.
Het zou me zo niks verbazen indien er iets van een eigen HTC crypto store gaat komen waar wel een strenge toezicht op staat maar wel voor de beste ervaring gaat zorgen. Toestel wordt geleverd met veel benodigde tools, encryptie en etc.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 juli 2024 17:43]

Ik geloof veel, maar geheugen van een telefoon dat sneller is dan een desktop?
Het zal vast kunnen dat er een gekke cryptocoin is die specifiek op Android goed werkt, maar ik vraag me af of het daar mee te maken heeft...
Neem nu een munt als Electroneum. De "miner" op mobile mined de crypto op basis van de hypothetische snelheid van je device.

Er word dus niet echt gemined op het device maar je krijgt de coins op basis van hoeveel jouw device zou kunnen hebben gemined in de periode dat je de miner draaide. Zoals @LopendeVogel al aanhaalde. Deze zijn nu dus ook illegaal zonder dat ze echt minen.

[Reactie gewijzigd door JannyWooWoo op 25 juli 2024 17:43]

Nja ze zijn natuurlijk niet illegaal.

Htc gaat zelf met een smartphone komen met 1 doel: crypto coins bewaren/minen/gebruiken
Samsung is er naar mijn weten ook mee bezig.
Wat kan er allemaal effectief gemined worden op een S8 dan en hoe?
Als mijn telefoon toch aan de lader hangt mag ie best minen van mij
Dat zal inderdaad de reden zijn
Ik heb eens een app gedownload die monero(een van de best geoptimaliseerde cryptomunten voor het minen met processorkernen) mined, en als je een stuk of wat telefoons hebt, kan je een aardig zakcentje eraan verdienen
Ook nadat je de energiekosten (aan je ouders) voor het minen met die telefoons hebt betaald?
Vraag me überhaupt af of het financieel wel interessant is om crypto valuta te delven met je smartphone. Aangezien de rekenkracht veel minder is dan de rigs die hier normaal voor gebruikt worden.
Wel als jij een miner heimelijk op duizenden devices weet te krijgen.

@Bench : Waar haal je dat uit? Er staat zowel in het artikel als in de link naar de voorwaarden, dat apps geweerd worden die cryptovaluta minen. Er wordt niet gezegd of de gebruiker dit wel of niet weet. Dus het geldt ook voor apps die het onbewust doen.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 25 juli 2024 17:43]

Daar gaat dit artikel niet over.
Gaat om mensen die bewust mining ap's installeren voor zich zelf.
Omdat de apps waar ze het over hebben geen mining voor andere toelaat. Dus jij bent de enige die aan het delven is met die app en niet iemand op afstand via jouw toestel.
Ze zijn er wel.
Ik mine een coin die het beste gaat op de smartphone:
S8: 28h/s
S5: 6h/s
i7 2600: 7.1h/s
R9 290x: 0.9h/s
1080Ti: 23h/s

Dan zullen we het maar niet in het grote verschil qua stroom verbruik hebben, daar waar de S8 natuurlijk net een stukje zuiniger is dan de 1080Ti of de R9 290X en ondertussen nog fors sneller is ook.
Maar de genoemde tools in bovenstaand artikel zal je inderdaad meer geld kosten (nieuwe accu binnen no time) dan dat het oplevert, correct. Dit doordat de coins die je met bovenstaande tools kan minen ondertussen volledig gericht zijn op GPU en ASIC miners.

Edit:
Ik ben nu een lijstje met wallets (incl miner) afgegaan en ze staan er nog allemaal in. Gaat het hier dus puur om mining apps (die dus maar 1 doel hebben: minen)? Niet dat het mij veel uitmaakt natuurlijk want ik heb gewoon de APK's maar goed, wel vaag, dit soort streken horen meer bij Apple dan bij Google..

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 juli 2024 17:43]

Om wat voor valuta gaat het dat je mobiele hardware krachtiger is dan desktop?
Welke coin mine je dan?

Feit is dat een smartphone best krachtig is. Maar feit is ook dat een pc nog steeds een heel stuk krachtiger is, al was het maar omdat er minder beperkingen zijn wat betreft opgenomen vermogen. Ik vind de cijfers die je noemt dan ook nogal bijzonder.
Waar zijn deze statestieken op gebaseerd??
Want ik kan mij echt niet voorstellen dat een telefoon in jouw geval een s8 bijna net zo snel is als een 1080ti
Welke coin is dit dan? Want met jouw cijfers kan het niet anders dan dat het bewust PC hardware tegenwerkt. Er is geen enkel algoritme welke veel sneller op ARM zou werken dan op x86. Even GPU's daargelaten, want dat zou eventueel nog kunnen.
Waarom zeg je niet gewoon welke het is? Snap de geheimzinnigheid niet. Voor de waarde wil je toch juist dat hij heel populair wordt.
Nee want dan geeft hij zijn competitief voordeel (niet iedereen zal weten dat de S8 sneller is dan een i7) op
Waarom zeg je niet gewoon welke het is?
Omdat hij een lulverhaal loopt op te hangen. Kijk, het *zou* best kunnen, maar dan alleen omdat de miner voor Android veel beter is geïmplementeerd, niet omdat de S8 betere hardware zou hebben.
Of jullie hebben de ballen verstand ervan.. meeste hier komen niet verder dan Ethereum, Bitcoin en Litecoin.
Ik hou idd niet bij welke shitcoins er allemaal uitkomen, maar het gaat niet zozeer om verstand van een coin alswel om verstand van hardware. Wat je zegt is gewoon complete nonsens, een i7 8700 danst rondjes om een Exynos 8895, zowel qua ALU performance als memory bandwidth en latency. Check bijvoorbeeld de Geekbench resultaten van een iMac en een S8.

Bij een goede implementatie van Argon2i (het PoW algoritme van Arionum) voor beide platformen zul je zie dat de hashrate op de i7 het grootst is.
Het heeft niks te maken met dat we niet verder dan bitcoin kijken. Ik heb zelf een 12 GPU mining servertje staan, dus ik kijk echt wel rond. Weet jij wel hoeveel coins er zijn? Denk je dat we even alle tien duizende coins afgaan om te kijken welke je nou precies bedoeld. Zelfs op PHP gebaseerd zijn er meerdere. Het was gewoon handiger als je zei welke het was in plaats van zo zo geheimzinnig te doen zonder reden. Het sloeg gewoon nergens op.

En je reactie krijgt een min 1 om ten eerste maak je ons meteen uit voor dat we de ballen verstand ervan hebben en 2 je verwijten en dat je wel werkt op wie was dat precies gericht? Want ik zie niemand verwijten naar je hoofd gooien. Sterker nog met "(sorry dat ik werk!)" wek je eerder de suggestie van alsof jij werkt en de andere lui op hun reet zitten.
Klopt inderdaad, gebaseerd op PHP zoals Arionum is er nog geen 1 van.
Uhm, indien er aangegeven wordt dat ik lulverhalen ophang.. Dat wekt in mijn ogen de suggestie dat ik lieg, dan kan je een balletje terug verwachten, helemaal correct. Het is niet prettig om zo'n reacties van kinderen te lezen, ja het is warm daar hebben meer mensen last van. Maar ga niet doen alsof mijn reactie een lulverhaal is, puur doordat hij de kennis volledig mist! Dit is niet richting jou uiteraard, jij blijft imo gewoon beleefd en correct.

Tevens vind ik dit totaal niet waardig om allemaal op een frontpage artikel te plaatsen (zie de kennis hier, dan kan ik wederom volle inboxen verwachten, dit keer viel het mee (1 pm).. Iedereen is hier goed met Google (weet ik zeker) maak daar dan gebruik van ipv gelijk iemand als leugenaar neer te zetten).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 juli 2024 17:43]

Ben benieuwd naar de impact op Electroneum en Phoneum.
Google maak gewoon een detectie methode om de mining activiteiten op de gebruikers divice te herkennen en onschadelijk te maken deinstalleren.Scoor je beter mee dan verbieden lijkt me, of is dat nu net niet de bedoeling?
Anoniem: 427069 27 juli 2018 07:39
Naast het feit dat de mensen die echt willen natuurlijk nog apk's kunnen gebruiken, vraag ik mij af waarom Google dit doet. Gebruikers van de apparaten mogen toch (tot in zekere mate) zelf weten wat ze met er mee doen?

Persoonlijk krijg ik een beetje een gevoel hierbij alsof Google iets tegen cryptomining heeft en haar zin doordrukt in de Play Store, omdat "Who's going to stop us?".
Naast het feit dat de mensen die echt willen natuurlijk nog apk's kunnen gebruiken, vraag ik mij af waarom Google dit doet. Gebruikers van de apparaten mogen toch (tot in zekere mate) zelf weten wat ze met er mee doen?

Persoonlijk krijg ik een beetje een gevoel hierbij alsof Google iets tegen cryptomining heeft en haar zin doordrukt in de Play Store, omdat "Who's going to stop us?".
Gaat er denk ik meer om dat ze apps kunnen weren die stiekem bij gebruikers van de app cryptocoins gaat zitten minen. Als er geen regel is die dat verbiedt kan Google er niet tegen optreden. Nu kunnen ze dat wel.

edit: zie ook de laatste alinea mbt de Chrome extensies:
Het bedrijf weert sinds april alle Chrome-extensies voor cryptomining uit de Chrome Web Store. Volgens Google waren er namelijk veel extensies voor Chrome die een legitiem doel leken te hebben, maar ondertussen zonder toestemming van de gebruiker gebruikmaakten van de hardware van de computer om cryptomunten te delven.
Het is dus minder een "jij mag niet zelf bepalen wat je met je toesten doet" en meer een poging om gebruikers te beschermen tegen cryptojackers.

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 25 juli 2024 17:43]

Je kan dit ook als speciale voorwaarde van de app opnemen waar je op kan controlleren.

Dat je dus als gebruiker altijd expliciet toegang moet geven.
Ja, want toestemming vragen aan de eindgebruiker werkt heel goed.

App: "Wil je onze app in de achtergrond laten minen naar bitcoin? Als je dit niet toestaat werkt de app mogelijk niet goed!"
Gemiddelde gebruiker: "Goh, ze zeggen dat het niet goed werkt als ik dit niet toesta, laat ik maar blind op JA klikken! Waarom is mijn telefoon zo traag?"
Omdat Google geen tijd en zin heeft om te checken of alle apps wel toestemming vragen om te mogen minen op de smartphone van de gebruiker. De meeste doen dit toch niet.

Daarnaast gebruiken de slechteriken gewoon de wet van de aantallen. Ze publiceren wel tientallen apps op een dag, allemaal met een kleine wijziging. Zo slippen er altijd wel een paar doorheen. Door alle cryptomining apps illegaal te maken kan Google met verificatie de apps blokkeren voordat ze in de Play Store terecht komen.

Daarnaast leveren de cryptomining apps ook een slechte gebruikers ervaring op want de accu van een telefoon is zo leeg en het toestel wordt enorm traag. Veel gebruikers zullen dit zien als een manco in Android.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 17:43]

Op zich prima beslissing als het gaat om verborgen miners in apps.
Voor de rest moet iedereen natuurlijk lekker zelf weten of hij wel of niet mee doet aan minen, zolang het maar duidelijk is dat een app naast zijn eigen funkties ook coins mined.
Ikzelf zou t in ieder geval niet doen.
Ik zie hier veel vergelijkingen van ik mine meer en beter op mijn mobile dan op de desktop.
Hoogstwaarschijnlijk zijn deze mensen electroneum aan het "minen", let op dit is een simulatie van mining geen echte miner. Enige wat ze doen is datamining en je krijgt daar een fictieve hashrate te zien.
Ik vind dit te ver gaan. De gebruiker moet toch lekker zelf weten of hij bitcoins gaat minen op z'n telefoon? Wat is precies het probleem dat Google probeert op te lossen? :?

(ja, hierboven wordt een hoop gespeculeerd, maar ik zie niets officieels. Ik vind het ook de taak van een journalist (Tweakers.net) om het te verifieren en door te vragen)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 25 juli 2024 17:43]

Je hoort wel eens dat telefoons om onverklaarbare redenen superheet worden, zouden ze dan staan te minen?
De EU mag ook hier wel naar kijken. Dit soort macht hoort niet bij een bedrijf te liggen.
Dat geld voor wel meer dingen. Mastercard en Visa bepalen ook sat je naar sommige organisaties geen geld mag over maken.

Er zijn meerdre bedrijven die eigen mogelijk wel goed bedoelde regels hebben waarbij je de vraag stelt of het mag. En zeker of het wereldwijd mag.

Voorbeeld is dat mastercard en visa geen geld overmaken(te?) naar wikileaks terwijl dit bedrijf zo ver ik weet niet illegaal is. In ieder geval niet in Nederland. Een bedrijf moet zich er niet mee bemoeien in mijn ogen.

Maar overheden houden graag burgers dom. Zie alle rechterlijke uitspraken bv die van telefoonabbo's. Ik ben voor bescherming. Maar tegen het niet nadenken van mensen.
Als er bijvoorbeeld voor 90% frauduleuze transacties naar een bedrijf gaan dan vind ik dat master en visa wel wat mogen doen. Beslissen wat politiek correct is en niet, vind ik inderdaad niet iets wat hun zouden moeten doen of willen! Maar ja, het blijven Amerikaanse bedrijven he.

Wat Google doet vind ik wel behoorlijk fout. Het gaat hier volgens mij niet op apps met verborgen miners, maar om apps die je bewust zelf installeert om zelf mee te minen. Waarom zou google dit tegen willen gaan? Zien ze een bedreiging van crypto's voor hun eigen monetaire business model? Ik blijf dit een rare beweging vinden.
Ik vind het een goede beslissing van Google.

Wat ze willen voorkomen is een toekomst waarin bijna alle apps en websites om extra inkomsten te genereren in de background gaan minen. Telefoons worden dan sloom en de batterijen gaan snel leeg.

Het is bovendien een energieslurpende manier om geld te verdienen.
Je weet dat dit gaat om Apps waarmee je bewust mined voor je zelf? Dus een app die je download om met je mobiel bewust voor je zelf een bepaalde coin te minen. Het gaat niet om apps die dit ongevraagd in de achtergrond voor hun zelf doen. Dat is allang verboden in de App store.
De scheidslijn tussen bewust en onbewust is erg vaag.
Lol helemaal niet. Je hebt apps die als doel hebben om te minen, waar je gewoon je wallet adres kan invullen etc. Je installeert die om te minen voor jezelf. En je hebt apps die iets anders doen en in de achtergrond coins minen.

Lijkt me vrij duidelijk.
En apps die minen in ruil voor andere functionaliteit.
Die vallen onder het 2e dus. Google doet er niet verkeerd aan om dat te verbieden. Echter het eerste ook verbieden is raar. Mag iemand dat nog zelf uitmaken?
Anoniem: 58485 @bantoo27 juli 2018 09:18
Telefoons zijn niet gemaakt voor 24/7 usage. Standby of "idle" is wat anders dan 24/7 gebruik op 100%. Ik denk dat hier de beweegredenen een beetje ligt dat ook onder druk van fabrikanten liever niet dit soort apps in de playstore of die van Apple zouden willen hebben. En groot gelijk. Als jij graag wilt minen met je telefoon moet je gewoon maar een 3rd party appje installeren en niet via de playstore.

Dat kan namelijk nog wel eens een vervelende trek gaan geven w.b.t aansprakelijkheid als telefoons kapot lijken te gaan of de batterij veel sneller slijt dan ingecalculeerd.

Als je wilt minen moet je gewoon professionele rigjes in elkaar draaien. Niet met telefoons 8)7
Ze hebben het volle recht om te bepalen wat er in hun store staat inderdaad, maar ze hebben naar mijn mening niet het recht te bepalen wat je installeert op je telefoon.
Je geeft ze groot gelijk om het weg te halen. Wat is je argument dan om het te laten?
Neen! Dat recht heb je helemaal niet meer als monopolist. Google mag bvb geen andere browsers gaan weren.
Als monopolist? Dat ben je wanneer je de enige bent die in dit geval apps aanbied voor je toestel.. En dat is niet het geval.
Dus op 100% draaien is volgens jou een slijtageslag? Volgens mij is dat volledig suggestief.

Eerder denk ik dat je gewoon een uiterst slecht rendement haalt omdat je gaat zitten minen bovenop platform dat standaard een resource impact heeft door overbodige visuele poespas, en ook nog allerlei andere dingen doet waar je geen controle over hebt.
Of het slijtage veroorzaakt weet ik niet, maar op mijn Galaxy S1 destijds werkte het simpelweg niet. Telefoon werd zo heet dat ie uit ging. En dan is "heet" wel echt zo heet dat het vastpakken niet fijn was.

Die hitte zal in ieder geval voor je accu niet gunstig zijn.
Dus omdat jij dat vind moet dat zo zijn?
Als mensen willen minen met hun telefoon moeten ze dat lekker zelf weten, wie ben jij om te zeggen dat dat niet mag. Ik doe het zelf niet, maar als andere mensen dat leuk vinden, laat ze toch lekker.
Welk soort macht bedoel je precies?
De macht om te bepalen wat gedraait mag worden op een Android telefoon. Als iets niet binnen de Play Store staat bestaat het effectief niet.
Dat is geheel onwaar.
Er zijn zat android apps die je kan downloaden en installeren zonder gebruik te maken van de playstore.
Ja het kan, wat denk je echter dat er gebeurd met de populariteit van een app zodra deze niet meer binnen de Play Store staat? Het gaat vrijwel naar nul.
Wat betreft populariteit zou ik het niet weten. Werk niet bij Android. Maar als de playstore niet meer populair is door ristricties gaan mensen vanzelf zoeken naar de apk's online om het te kunnen installeren. Dan word het vanzelf weer populair. Dus naar nul zal nooit gebeuren.
Even terug komen op je bullshit verhaal.

nieuws: Epic Games bevestigt dat Fortnite voor Android niet in Play Store ver...

Gaat deze ook niet populair worden denk je???
Sorry hoor maar je bent hier absoluut niet serieus. EA kan iets als Origin uithalen, Epic zal iets als dit uit kunnen halen omdat er gewoon een gigantische bestaande userbase voor is. Fortnite heeft de hype buiten Android gebouwd.
Ik ben niet serieus.. Ik ben bloedserieus.
Je stelling klopt gewoon niet.
Daarvoor moet je echter wel eerst een instelling wijzigen die APK's installeren buiten de play store om toestaat. Dan moet iemand nog de APK opzoeken, downloaden en weten te installeren.

Dat is voor mij al dusdanig veel gedoe dat ik denk 'Laat maar', voor een minder technisch onderlegd iemand is het onbegonnen werk.

Daar komt bij dat ik het bestaan van Apps herleid uit de aanwezigheid ervan in de PlayStore. Ik Google niet naar nu.nl voor android, ik zoek dat op in de playstore. En zo doet iedereen dat. Ik denk dat 99 van de 100 mensen niet weten dat je Apps buiten de PlayStore om kunt installeren.

Dus hoewel heel strict gezien @bantoo zijn statement niet klopt, komt het in praktijk wel op hetzelfde neer.
Wanneer je een apk installeert en de app krijgt geen toestemming door die beveiliging krijg je meteen een menu om deze instelling te veranderen. Dus zo moeilijk is het niet.
En denken dat 99% dat zo doet is niet echt een argument vind ik.

En je laatste zin.. Statement klopt niet maar praktisch is het wel het zelfde... Gaat al helemaal nergens over.. Het klopt of het klopt niet.
Hij heeft gewoon ongelijk.. Hoe je het ook wend of keert
Dan moet je dus wel al eerst die APK gedownload hebben. Zover komt het gros al niet, om mijn eerder genoemde redenen, en dan met name "Als playstore het niet heeft bestaat het niet".

Met jou redenatie zijn al die anti-trust boetes ook onzin. Wat maakt het nou uit dat Microsoft de voorkeur geeft aan Internet Explorer? Iemand kan toch gewoon Firefox of Chrome installeren? Ja, dat klopt, maar de praktijk wijst uit dat bijna niemand dat doet. Truus wil gewoon Internetten. Als haar PC dat wil doen met Internet Explorer vindt Truus dat prima.

Idem met Office en destijds WordPerfect.
De praktijk.. Laat eens wat statestieken zien dan..ben niet zo van het natte vinger werk.
Als er niet dit soort controles zijn, dan staat heel die Play Store in no time helemaal vol met vage zooi (nog vagere?) en porno. Ik ben in elk geval blij dat ze er transparant in zijn.
doet apple ook al sinds het ontstaan hoor
De eigenaar bepaalt wat hij in zijn winkel verkoopt... Bij Android is het tenminste nog eenvoudig te omzeilen.
Dat zou zijn als je de ene mining app wel toe staat (zeker al het ook nog je eigen is) en de ander niet. Dan heb je een gevalletje misbruik.

Nu wordt een categorie uitgesloten, zoals daar meer zijn. En dan nóg is het niet verboden of onmogelijk gemaakt de apps van je keuze te installeren.
Wat een onzin.. Als de eigenaar van een bedrijf. In dit geval de playstore.. Een app wilt verbieden of in ieder geval niet in zijn winkel wilt hebben staan dan heeft hij het vol recht om het weg te halen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.