VLC-ontwikkelaars zoeken naar oplossing voor problemen op Huawei-telefoons

Het team achter mediaspeler VLC zegt dat het met Huawei in gesprek is en naar een oplossing zoekt voor het verschijnsel dat het recente toestellen achtergrondactiviteiten agressief afsluiten, wat voor problemen zorgt met VLC. Het team blokkeerde daarom bepaalde Huawei-toestellen.

VideoLan, de organisatie achter VLC, laat via een bericht op Twitter weten dat er contact is gelegd met Huawei en dat ze 'hopen in de komende weken een oplossing te vinden'. Het is onbekend wat het standpunt van Huawei is. Het VLC-team maakte de beslissing om bepaalde toestellen van de Chinese fabrikant te blokkeren woensdag bekend in een serie tweets.

Daarin schreven de ontwikkelaars dat ze tot het blokkeren zijn overgegaan omdat het Android-systeem op recente Huawei-toestellen een agressief beleid heeft ten aanzien van apps die op de achtergrond draaien. Vermoedelijk gebeurt dat om energieverbruik te verminderen. Dat beleid zou er echter ook voor zorgen dat VLC bijvoorbeeld geen audio meer kan afspelen zodra het scherm uitgaat, zo blijkt uit een van de verschillende forumposts over het onderwerp.

In reacties op tweets schreef het VLC-team dat gebruikers met een P8, P10 en P20 de app niet langer uit de Play Store kunnen downloaden en verwees ze door naar de apk op hun site. Daarnaast zegt het dat zijn software een slechte reputatie krijgt als deze niet werkt op bepaalde toestellen. Het zou dan ook een 'proportionele beslissing' zijn om telefoons waarop de software voor problemen zorgt te blokkeren.

Het team claimde dat het contact had gezocht met Huawei en dat de Chinese fabrikant weigerde om VLC aan zijn whitelist voor apps toe te voegen die uitgezonderd zijn van het afsluitbeleid. Of dat nu wel is gebeurd, is onduidelijk.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-07-2018 • 17:39

48 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (48)

48
46
34
2
0
7
Wijzig sortering
Beetje dom als je zelf niet apps kunt tievoegen aan de whitelist, nu ben je dus afhankelijk van huawei.
Probleem is je kan het wel, alleen is dat niet zo makkelijk voor de algemene gebruiker, maar een pop-up in de app, of een tweet / forum post met deze informatie zou al honderden gebruikers kunnen helpen.
Whitelisten werkt anders niet op mijn telefoon. Apps worden gewoon afgesloten.
Hoe doe je het als ik vragen mag? Want er zijn twee instellingen in EMUI die verwarrend zijn.
Waarschijnlijk weet ik het zelf dus ook niet omdat het bij ook niet werkt :+

Ik heb met (volgens mij) alle instellingen lopen klooien maar een vpn krijg ik niet stabiel aan de praat.
https://youtu.be/JPcisHGhIVo probeer zo te doen of direct via instellingen > Battery > Launch

Hier draait vlc en PIA prima
Hier werkt whitelisten in ieder geval heel goed. Op zowel Android 7 als 8 met EMUI 5.x en 8.x.

Ik heb eigenlijk met andere apps die muziek/video afspelen op de achtergrond nooit problemen op deze toestellen, waarom VLC het ineens wel lastig heeft vraag ik mij wel af. Doen ze misschien bij VideoLan iets fout en wijzen ze lekker makkelijk naar Huawei? Zou mij niets verbazen. Ze zijn wel vaker eigenwijs, wat er ook voor zorgt dat onder Windows de beeldkwaliteit van VLC doorgaans ondermaats is, terwijl het cpu-gebruik opvallend hoog is. Het speelt wel leuk alles af, maar eigenlijk niets goed. Op macOS is video met niet-Apple codecs sowieso vaak minder goed af te spelen met goede kwaliteit, dus VLC doet het daar qua beeldkwaliteit gemiddeld. Maar daar is VLC weer heel erg hongerig naar 't CPUtje.
Eens geen enkel probleem met apps in de achtergrond te laten draaien..... Ja je moet ze dan wel even whitelisten, maar dat is zo gebeurd
Heb je wel de goede drivers geinstalleerd voor hw acceleration?
ik vermoed dat het voor vlc erg moelijk is om alle platforms ook nog eens op performance te gaan optimaliseren , wat de cpu honger mogelijk verklaard.
Bij mij is het op het vierkantje van "Taaklijst" drukken. Dan zie je alle open App's. Daarna zie je bij iedere app een "Open" slotje en een X-je naast elkaar staan. Druk op open slotje zodat deze dicht gaat en de app wordt niet meer automatisch afgesloten.
bedankt om hierop te wijzen. Dit zit goed verstopt.
Alle andere opties die hier worden besproken vind ik nergens terug in de menu's van mijn Huawei Nova met EMUI 5.0.3
Mja, aan de andere kant heb ik de schurft aan al die aposdie maar op de achtergrond blijven draaien als je af start. Als ik een app afsluit, wil ik ook dat hij afsluit. En niet dat ik nog weervuia een omweg het achtergrond proces moet killen. Laat ze dan een voorkeursinstelling toevoegen waar ik zelf kan aangeven of ik het proces wil laten lopen. Als ze dat allemaal zouden doen, hoeft een fabrikant ook geen maatregelen te nemen om het zelf te doen.
de NSA moet uiteraard wel toegang blijven krijgen middels VLC.
Fout in Android. Laat de gebruiker het gewoon bepalen, net als op de pc. Afsluiten is afsluiten, minimaliseren is achtergrond. Klaar.
BINGO !

helaas zal de business/marketting afdeling van android het niet leuk vinden als apps niet meer "snel opstarten". (ja ja, fake opstarten is een dirty trick van de ontwikkelaars om de business afdeling happy te maken)

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 26 juli 2018 20:14]

Maar dit klopt dus niet. Het is een specifieke toevoeging van Huawei aan het operating system. Dat heeft niets met Android of marketing van Google te maken.

Apps in Android draaien in de achtergrond eigenlijk nog steeds, het process is alleen gecached om voorrang te geven aan de activities in de voorgrond. Zolang het geheugen niet vol is zal een app in de achtergrond niet daadwerkelijk worden afgesloten. Dat is de standaard app lifecycle.

Wat Huawei hier doet is nog een stapje agressiever en niet iets wat standaard in Android voorkomt.

[Reactie gewijzigd door Cebby op 26 juli 2018 20:29]

Maar waarom is die lifecycle dan standaard zo ?
Waarom niet gewoon afsluiten als de gebruiker het afgesloten heeft en in de achtergrond laten als de gebruiker ervoor kiest te "minimaliseren".

Ik zie geen voordelen op dat soort lifecycle buiten wat ik al eerder had gezegd. quick launching...
Wat wil je nu precies zeggen daarmee? Waarom zou het slecht zijn om apps in memory te laten als je daarmee de algehele prestatie van de telefoon kunt verbeteren? Als je de apps niet in memory houdt, dan is je memory leeg en gebruik je het dus helemaal niet? Dat zou zonde zijn. Waarom zou je dan apps af moeten kunnen sluiten als gebruiker?

Hoe dan ook, dat is in dit geval helemaal niet relevant. Huawei stopt hier in principe een app die nuttige dingen in de 'achtergrond' doet. Volgens de VLC source code zou de service die playback mogelijk maakt gewoon altijd in de voorgrond moeten draaien. Dat daar verplicht een notificatie aan gekoppeld zit zul je zelf ook merken als je VLC gebruikt. Die playback notificatie is vrij persistent. En dat maakt dat Huawei compleet afwijkt van hoe dit zou moeten werken op Android.
Uw vragen zouden blijkbaar al beantwoord zijn in 't artikel
Waarom zou het slecht zijn om apps in memory te laten....
Waarom zou je dan apps af moeten kunnen sluiten als gebruiker
op recente Huawei-toestellen een agressief beleid heeft ten aanzien van apps die op de achtergrond draaien. Vermoedelijk gebeurt dat om energieverbruik te verminderen
Dan kan ik even goed aan jouw vragen waarom ik VLC in de achtergrond wil laten draaien wanneer ik het een week of langer niet nodig heb maar toch in geheugen gehouden word. lijkt ook een zonde van energie verbruik ook al is het heel minimaal.

vrij wel heel on-topic om deze vragen te stellen waarom deze lifecycle zo ontworpen is.
Als een app fatsoenlijk ontwikkeld is en de lifecycle fatsoenlijk gebruikt wordt zou de app op de achtergrond al niets meer moeten doen.
Het probleem is dat er veel apps zijn die niet correct pauzeren als ze naar de achtergrond gaan en dan krijg je gekke situaties voor accuverbruik, dataverbruik etc. Dit is de reden dat Huawei blijkbaar alles maar agressief afsluit, waaronder apps die hun spul wel goed voor elkaar hebben.
Dat vragen vele Huawei gebruikers waaronder ikzelf zich al jaren af. Waarom ze na al die jaren nog steeds vasthouden aan hun, imho bagger, "optimalisatie" ontgaat ook velen.
Voor de P9 Lite en de P10 Lite is VLC foto Android nog wel te downloaden. Qua software verschillen die niet veel van de P10 en de P8 die wel zijn geblokkeerd. Ben benieuwd of het probleem daarom alleen op de high end modellen speelt of dat dit een bewuste keuze is van VLC om alleen de topmodellen van Huawei te blokkeren.
Heb het probleem ook op de P smart, maar hij staat nog wel in de appstore.
Misschien toch nog eens retourneren als de basis functies niet gaan werken.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 26 juli 2018 18:04]

Krijg zelfs in developer mode die optie niet bij Power info.
🤔 Je draait ook toch EMUI 8?

En bij Settings > Battery > Launch ook niks?
8.0.0 ja, maar heb de auto-manage via Battery wel uit kunnen zetten _/-\o_
Ik heb de P9 lite. Ik heb vaak genoeg problemen met het agressieve afsluiten van apps. Het zou mij dan ook niet verbazen als dit bij VLC ook zo zou zijn.
Ik denk zelf dat als deze move is om Huawei te overtuigen om VLC te whitelisten voor "automatisch launch, background service" volgens mij zal dat niet lukken, manden lang was Android Auto en (gedeelte van) Google maps kapot op EMUI toestellen en Huawei had niet zo veel haast met oplossen.

Ook denk ik dat de VLC team een simpele tweet / forum post met de makkelijke oplossing om dit accu management probleem te omzeilen.
Maar de team zegt dat ze daar geen tijd voor hebben, maar hebben ze wel tijd voor zulke nonsense

Anyways I did my part.
MXplayer is van een goede media player zonder ads, spyware geëvolueerd naar rommel. Beetje hetzelfde zoals ES File Explorer.
Ik heb MX pro sinds 2012 dus ik weet niet wat voor ads wel of niet in de gratis versie zit.

Ik gebruik VLC op Android omdat het PiP ondersteunt en ook als principe kwestie, soms doe ik ook een donatie rondje bij die projecten die ik leuk vind en wil ondersteunen, en ik begrijp heus wel dat de VLC team geen zin heeft om elke keer die 1 sterretje reviews uit te leggen dat het reen software problem van de OEM is... Alleen stelde ik voor, hier een video van hoe je binnen 20 seconden die idioot gedraag kan aanpassen en zo gebruik kunt blijven maken van VLC.

Hadden ze dat video (of het idee tenminste) in een tweet, Facebook en forum post kunnen zette, samen met de informatie dat downloads voor Huawei apparaten stil gelegd is, hadden ze op korte termijn gebruikers kunnen verwijzen naar de apk download en hoe ze de systeem moeten instellen om gebruik van VLC in het achtergrond te maken, en op de lange termijn hadden ze misschien een set-up tutorial kunnen maken voor de app, of iets.

Antwoord was: daar hebben we geen tijd voor. RT van een tweetje en plaatsen van een post in het forum, hebben ze geen tijd voor,. maar om low level de concurrentie te bashen kan wel tijd voor gemaakt worden... Nou begrijp ik, de tweet van die gast is provocatief misschien, maar dan negeer je her gewoon.

Daarmee wil ik niet zeggen dat Huawei niet fout is, die AI system die zou moeten leren hoe je je telefoon gebruikt om beter resources allocation te hebben is niks meer dan een keiharde hard gecodeerde lijst waar de apps die daarin staan wel in het achtergrond kunnen draaien, dus een app zoals whatsapp heeft daar geen problemen mee, een app zoals discord wel.

Ik heb dan ook manden lang discord een keer per week op het zelfde tijdstip geopend, en elke keer was de app gewoon frozen tot dat ik die zelf ging openen, en toen kwamen alle notificaties, de telefoon had volgens de beloftes wel moeten leren dat ik vrijdagen om X tijd die app ging gebruiken, of de companion app voor de X3, het is mij nooit gelukt om de telefoon aan te leren dat zodra ik verbinding maakt met BT, dat ik dan die app open wil hebben.

Daarnaast is die gehele gedoe totaal onnodig, uit mijn iegen tests maart het voor standby tijd niks uit als je alle apps op automatisch of op handmatig en background toestaan zet.
Toen ik op het event mijn P20 Pro kreeg had ik hetzelfde voor met LastPass -_- zucht...
Gebeurd helaas met meer apps. Een vpn gebruiken is ook geen mogelijkheid meer. De OpenVPN-app wordt afgesloten en als je dan van Wifi naar 4g gaat wordt de verbinding niet opnieuw opgebouwd. OpenVPN ziet de oude verbinding niet meer en alleen een herstart van de telefoon zorgt ervoor dat je weer verbinding krijgt.

P20Pro is een hele fijne telefoon maar ondanks dat de telefoon meer dan genoeg werkgeheugen heeft is het opruimen veel te agressief.
Huawei is momenteel erg lastig om iets voor te maken, hun agressieve beheer zorgt al tijden voor problemen. Leuk dat de batterij lang mee gaat, maar als je apps niet goed werken heb je ook niet zo veel aan de langere batterij.
Whitlelisten is easy.
Settings, special access, ignore battery optimisation
Xiaomi heeft dit ook bij sommige apps. De apps werken wel maar battery management en automatische cache clearing zorgt bij bepaalde apps wel voor problemen.
Maakt het dan geen verschil om VLC niet te optimaliseren? Als ik (Op Android 8.0) naar settings -> battery -> battery optimization ga krijg ik een lijst met apps en kan ik voor elke app kiezen of die wel of niet geoptimaliseerd moet worden, standaard is het wel zo.

Lijkt me sterk dat de oplossing zo simpel is, maar ik ben benieuwd of het überhaupt verschil maakt. Op mijn OnePlus 3T in ieder geval wel.
Hier heb ik ook een hele tijd last van gehad. Uiteindelijk zelf de oplossing gevonden: https://forum.videolan.org/viewtopic.php?f=35&t=144087

Ik vind het wel een beetje gek dat VLC zo uit de hoogte doet en duidelijk weet wat het probleem is, maar niemand op het forum kon me helpen. Ook geen sticky thread om dit aan te geven en dan nu ineens niet meer toelaten om VLC te downloaden. Vind ik raar...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee