Canon PowerShot G1 review

De mensen van Imaging Resource hebben de Canon PowerShot G1 eens grondig onder de loep genomen. Deze nieuwe digicam van Canon geniet nu al grote bekendheid vanwege zijn vele functies en toch compacte uiterlijk. In tegenstelling tot veel andere digicams is het mogelijk om handmatig de aperture-instellingen, white balance, ISO-gevoeligheid en meer te wijzigen. De G1 is gebaseerd op een 3.34Mpixel CCD en heeft dezelfde lens als de Sony DSC-S70, die Sony aanprijst als zijnde van Carl Zeiss. De lens kan 3X optisch inzoomen. Ander opvallend feit aan de camera is het draaibare LCD-scherm, dat eerder op de (dure en professionele) Canon PowerShot Pro70 was te vinden. Op deze manier kun je vanuit de vreemdste hoeken fotograferen, en bovendien is het LCD-scherm ook weg te klappen om het zo tegen vingerafdrukken en ander vuil te beschermen.

De kwaliteit van de foto's van de G1 werd ook door het zeer kritische Imaging Resource als zeer goed bevonden. Vooral in donkere situaties wist de G1 het uiterste uit de lens te halen:

The G1 performed very well in low-light tests, producing bright, useable images in 1/16 foot candle (0.67 lux) light readings. (That's really dark!) At these low levels, and with the resultant long exposure times, there is only moderate noise present in the images, most notably at the 200 and 400 ISO settings. The 50 and 100 ISO settings showed a very minor noise level. (We direct readers to Mike Chaney's excellent Qimage Pro program, for a tool with an amazing ability to remove image noise without significantly affecting detail.) Detail looks good in each of the low-light images, but color balance is slightly warm. To put the G1's low-light performance into perspective, an average city night scene, lit by modern street lamps, has a light level of about one foot candle. Bottom line, the G1 can probably see better in the dark than you can![break]De conclusie is dan ook zeer positief. Deze camera is een erg goede koop voor mensen die wel handmatige controle willen, maar niet een echt dure professionele digitale camera willen kopen.[/break]Its compact size, excellent exposure controls, and unique rotating LCD monitor, make the Canon PowerShot G1 a great option for novice consumers who want a camera with room to grow, and the RAW data file format and RemoteCapture computer-control capabilities should also entice more advanced digicam consumers. Overall, the G1 produces excellent image quality, good color balance, and is accompanied by a robust software package. All things considered, we think the G1 is a great solution for anyone who wants the utility of a fully manual digicam, with the ease of automated control. Clearly, one of the strongest performers in the three megapixel arena: Canon's going to sell a lot of these!

Door Arjan van Leeuwen

02-11-2000 • 11:38

19

Bron: Imaging Resource

Reacties (19)

19
19
13
5
1
2
Wijzig sortering
Het enige minpunt is en blijft de opslag van de foto's. Stek je neemt de hoogste resolutie (waarom heb je anders een 3Mpixels camera??) en lage compressie (Super fine) kunnen er dus maar 8 foto's op de 16 MB flashkaart. Dat betekent dat een 64 MB flashkaart vergelijkbaar is met een fotorolletje (32 foto's).
Maar die kost wel 375 (pricewatch). Equivalent met 10 fotorolletje (inclusief ontwikkelkosten).

En minimaal een paar rolletjes is wel een dure investering...
Kleine toevoeging aan dit artikel: De Canon PowerShot G1 is ook één van de weinige digitale camera's die volledige support biedt voor IBM's MicroDrives. Deze zijn verkrijgbaar in groottes van 340MB en 1GB. Opslag hoeft dus geen probleem te zijn. Voor de MicroDrive moet wel wat betaald worden (Fl. 999 voor 340MB), maar dan heb je wel zo'n grote opslag dat het voorlopig niet nodig is om meer te kopen.

Bovendien hoef je bij een digitale camera geen ontwikkelkosten te betalen én geen nieuwe rolletjes te kopen. Ik neem aan dat je de foto's die je met een digicam gemaakt hebt niet nog eens allemaal gaat zitten uitprinten. Om van die goede kwaliteit te genieten waarmee je de foto's gemaakt hebt, laat je ze natuurlijk zien op een groot beeldscherm. Dus zijn er geen extra kosten.

En ja, het is nog steeds duurder dan normaal fotograferen, maar een computer is toch ook duurder dan een elektronische typmachine?
Anoniem: 11682 @AVL2 november 2000 14:59
Zo'n microdrive 340 Mb is goedkoper. Ik heb er een voor m'n 3.34 megapixel Canon Powershot S20. Kunnen ongeveer 340 foto's op. :)

Ik had 'm in Amerika gekocht toch ie net uit was. Dat was incl. BTW en verzending zo'n 900 piek. Volgens mij is ie nu in Nederland iets van 800 piek.
Dat is inderdaad een nadeel van deze MultiMexapixel camera's. Ik heb zelf een Nikon Coolpix 950. Een cflashcard is zo vol op de hoogste resolutie (8 foto's).


* 786562 metalant
Het zou je verbazen, maar ondanks al het digitale geweld willen de meeste mensen toch echt nog papieren prints van de foto's hebben. Hetgeen toch altijd leuker is om te bekijken (net als een papieren boek leuker is om te lezen dan een beetje van een beeldscherm).
Alleen, afdrukken van digi-foto's is akelig duur. Online zijn er bedrijven als Shutterfly en Ofoto. Per saldo is afdrukken van 'gewone' film goedkoper. En ondanks dat deze bedrijven 'professionele kwaliteit' propageren, valt de afdrukkwaliteit tegen (t.o.v. 'gewone' film). Ik heb ook wel eens afdrukken van Dixons of zo gezien, welke helemaal een lachertje waren.

Wil je dus prints, reken op nog meer kosten.
Dit fototoestel is nooit bedoeld voor papieren afdrukken. Iedereen die zoŽn camera aanschaft doet dit vaak voor prof. redenen zoals tweakers die net hun nieuwste supertweak zo snel mogelijk op het internet willen zetten mét foto. Dat sommigen dit apparaat voor vakantiekiekjes willen gebruiken moeten ze zelf weten.

Ook voor journalisten is dit apparaatje heel handig, ondanks dat digitale opnamen het nog steeds niet haalt merk je daar echt niets van wanneer je Žs morgens de krant bekijkt: op de voorpagina staan vaker digitale prints dan chemiesche prints.

Ik vindt het toestel heel goedkoop gezien de mogelijkheden. ŽT is dat ik geen journalist ben maar anders... ;)
Hmm, ik denk dat echte professionele fotografen niet zo snel een digi-compactcam zullen kopen, maar eerder voor een volwaardige digi-SLR gaan.
De 'semi-pro', die zullen misschien dit soort cameraatjes kopen. Snel kiekjes schieten en op het net plaatsen, maar daar is een 3.3mp camera eigenlijk overkill voor.
Dit soort 3mp+ compact camera's zullen toch wel gebruikt worden voor magazines (door 'gelegenheids journalisten'), en dan niet alleen online, maar ook print versies. Snel rapportage maken naar de redactie sturen en plaatsen in krant/magazine.
Anoniem: 1928 @HndSm2 november 2000 19:23
Dan moet je het maar eens bij www.spector.nl proberen. Ik heb daar eens wat foto's laten afdrukken (je kunt er 15 voor niks laten doen) en die kwaliteit is echt SUPER. Ik vind ze persoonlijk mooier en scherper dan van een compactcamera (35 mm). Ze worden dan ook op echt zilverhoudend fotopapier afgedrukt.
Enige nadeel is wel de prijs: Fl 1,- per foto...Maar ja, je kunt natuurlijk van te voren selecteren wat je wilt afdrukken en het is altijd nog goedkoper dan zelf afdrukken.
Ziet er wel erg cool uit!
Hoeveel moet hij eigenlijk gaan kosten?
Hoe slaan ze de foto's eigenlijk op en zet je dat over op je pc.

Vaak zijn de foto's op zo'n hoge kwaliteit en zit je flashcard snel vol. Dus ben je weer veel geld kwijt voor extra flashcards of moet je je laptop mee zeulen.
Dan heb jij nog nooit een 35 mm spiegelreflex negatief ingescand en die extreem uitvergroot... Dan wil ik nog wel eens horen wat je een mooie kwaliteit noemt..
Anoniem: 13440 2 november 2000 12:16
Capaciteits problemen? ooit van de IBM microdrive gehoord? Die past er ook in! :7
Wel van gehoord, maar nooit bij stil gestaan dat die er ook in kon. Kun je die ook weer in je PC stoppen, want via een kabeltje een paar honderd MB overpompen gaat wel lang duren.
Met USB, FireWire of zelfs een soort van Ethernet iets (een of ander cheap netwerkkaartje erbij voor in je PC) kun je toch lekker snel die gegevens gaan pompen. Is toch meer aan te raden dan via je parallelle poort ;).
Zo'n microdrive zuipt wel batterijen!!!!
Anoniem: 9640 1 maart 2001 10:37
In verschillende reviews komt naar boven dat deze camera als minpunt last heeft van 'Purple fringing'. Dit effect is duidelijk zichtbaar op enkele foto's waarbij kleine gaatjes waar veel licht door komt (bijvoorbeeld felle lucht achter bebossing) er naast de lichte pixels, paarse pixels opdoemen.
Als ik nu zo'n camera zou kopen; bestaat er dan een kans dat dit probleem dmv flashing van een nieuwe bios op te lossen is, of lul ik nou mijn nek?
Nee het zit 'm in de lens. Zie hier:

http://www.dpreview.com/learn/key=chromatic+aberrati ons

Ik zie het wel af en toe met de G1, maar de camera is zo fantastisch dat het in 't niet valt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.