T-Mobile begint in juli met testen van lte-m-netwerk

T-Mobile gaat naast nb-iot ook lte-m aanbieden. Daardoor heeft de provider naast het low-powernetwerk met weinig snelheid ook een variant met meer bandbreedte. Vanaf juli begint T-Mobile met testen, waarna de dienst in 2019 commercieel beschikbaar moet zijn.

Voor de eerste tests in juli komen 'geselecteerde partijen' in aanmerking, die op verschillende locaties in Nederland kunnen testen, aldus T-Mobile. Aan het einde van dit jaar volgt er dan een early access-programma, waarna de dienst in 2019 commercieel beschikbaar moet zijn. Lte-m wordt onderdeel van het bestaande iot-aanbod van T-Mobile, zo zegt de provider.

Het gaat niet om een nieuw fysiek netwerk. Lte-m is net als nb-iot een afgeleide van het al bestaande 4g en werkt dus in bestaand spectrum en op bestaande masten van de provider. Daardoor is het een softwarematige aanpassing. Lte-m is onderdeel is van de 4g-technologie lte en het verschil met nb-iot is een hogere bandbreedte. Nb-iot is dan ook gebaseerd op een andere modulatietechniek.

T-Mobile is niet de enige partij die beide technieken aanbiedt. KPN biedt lora aan naast lte-m en Orange heeft een vergelijkbaar aanbod in België. Vodafone heeft vrijdag zijn eigen lte-m-netwerk live gezet. T-Mobile biedt op zijn site verschillende iot-pakketten aan, waarvoor het verschillende prijzen hanteert afhankelijk van het aantal connecties.

Verschillen netwerktechnieken Lte-m Nb-iot
Downlink 1Mbit/s 200kbit/s
Uplink 1Mbit/s 20kbit/s
Bandbreedte 1,2MHz 0,2MHz
Latency 10-15ms 1,6-10s

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

29-06-2018 • 19:39

17

Reacties (17)

17
17
9
3
0
4
Wijzig sortering
NB-IoT en LTE-M gaan opgenomen worden in de 5G-standaard; geen wonder dat steeds meer providers het omarmen :)
Ik denk dat het meer is om de huidige 2G GPRS/M2M eindelijk weg te kunnen doen. Heel veel infrastructuur is nog steeds afhankelijk van die techniek bij gebrek aan een goedkoop alternatief.
Weinig kans, 2G is juist een heel betrouwbare techniek die nog veel gebruikt wordt. 3G gaat er waarschijnlijk eerder uit. Een paar jaar terug hebben ze er wat geld ingepompt om het overeind te houden tot 2021 maar daarna zal het vrij snel met 3G gedaan zijn. Zie ook dit artikel: nieuws: Nederlandse 3g-netwerken blijven minimaal tot 2021 in de lucht - update

2G wordt juist nog heel veel gebruikt, en dan met name in apparatuur die niet zo vergankelijk is als consumentenelektronica. Denk verkeersinformatie boven de snelweg, realtime OV reisinformatie, mobiele PIN apparaten, noem maar op. Overal waar betrouwbaarheid veel belangrijker is dan de hoeveelheid data die verzonden moet worden of de snelheid daarvan zul je nog 2G tegenkomen. 2G is ook veel goedkoper dan 3G en 4G.

Reken er dus maar niet op dat binnen 10 jaar het 2G netwerk uitgezet gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 26 juli 2024 07:21]

Misschien kan de auteur iets meer uitweiden over wat de afkortingen betekenen en wat de toepassingen zijn. Voor wie in de materie zit is het kant en klaar, voor de rest is het raden.
NB-IoT is NarrowBand Internet of Things. Een netwerktechnologie bedoeld voor bijvoorbeeld slimme parkeersensoren, of slimme straatverlichting, slimme energie- of watermeters. Dingen die geen continu verbinding met internet nodig hebben en jarenlang op een batterij moeten kunnen werken. Pakketjes zijn dan ook in de orde van kilobytes om zo min mogelijk van de accu te verbruiken. Teveel data kan zomaar een jaar van je accuduur schelen.

LTE-M is Long Term Evolution for Machines. Doet hetzelfde maar gebruikt een andere techniek (KPN heeft bijv. ook LoRa, nog een andere techniek om IoT-apparaten te verbinden) en heeft meer bandbreedte maar zou ook theorethisch 10 jaar batterijduur moeten kunnen geven. Uiteraard sterk afhankelijk van dekking en frequentie van zendmomenten.

Welke techniek je gebruikt is meer een kostenplaatje qua hardware. Volgens mij is NB-IoT spul wat goedkoper dan voor LTE-M (maar ik kan er ook naast zitten, hou me er (nog) niet zo erg mee bezig).

[Reactie gewijzigd door FooLsKi op 26 juli 2024 07:21]

Misschien handig om te vermelden om wat voor accu's en batterijen het gaat alsook hun capaciteit. Geen flauw idee namelijk hoeveel data verschil een jaar van je batterij haalt als de grootte van data en/of de grootte van de accu onbekend is. Idem voor het geven van de discharge duration van 10 jaar.

Ot, excuses als het zeikerig overkomt, niet de bedoeling maar enkel 3 uur slaap is niet goed voor een mens
Type accu en capaciteit is compleet afhankelijk van de toepassing. Het ene apparaat heeft een hogere piekspanning nodig dan het ander en heeft dus ook een ander type accu nodig. Je moet dus ook goed onderzoeken en uitrekenen wat voor accu jouw IoT-toepassing/apparaat nodig heeft voor die 10 jaar accuduur. Je gaat het in elk geval niet redden met een 9V-blokje of een paar penlites ;)
Helaas is mijn kennis op het gebied van batterijen en accu's een stuk minder dan mijn kennis van mobiele (data)communicatie.
Ik ben erg benieuwd wat dit soort abonnementen per apparaat gaan kosten.
Anoniem: 998261 @Luchtbakker29 juni 2018 23:11
Ik denk dat dit (zeker in eerste instantie) niet voor losse apparaten verkocht gaat worden, maar eerder als B2B in de markt wordt gezet. Vodafone had (volgens mij) met Gazelle een contract afgesloten voor 1 miljoen devices....
Eindelijk. Het NB-IoT platform is buiten sensors toch erg beperkt (vooral ook omdat je niet gewoon direct een internet verbinding hebt, je moet communiceren via specifieke AT commando's op het modem en de gateway van de provider...).
Een beperking of een voordeel? In een microcontroller heb je beperkt geheugenruimte en kun je moeilijk een complete TCP stack opbouwen voor directe communicatie. Met een paar eenvoudige AT commando’s is het snel opgelost.
Dat klopt, en het is een toevoeging, maar bij volledige ARM controller gebasseerde apparaten wil je liever gewoon een PPP verbinding zodat je je software niet aan hoeft te passen en dat is bij NB-IoT simpelweg niet mogelijk.
Wat is het verschil met 3G en/of 4G? Wat voor toepassingen kan deze nieuwe techniek gebruikt worden?
Low Power, low latency. IOT toepassingen voornamelijk.
Wat is het verschil met 3G en/of 4G? Wat voor toepassingen kan deze nieuwe techniek gebruikt worden?
Het verschil is dat 3G en 4G vooral bedoeld zijn voor mobielen om te bellen SMSen en te internet browsen. NB-IOT en LTE-M zijn specifiek ontwikkeld voor 'machine to machine' of 'Internet Of Things' en dus voor communicatie tussen apparaten. Vooral meet apparaten die verbonden zijn met een server. Het verschil is dat M2M en IOT technieken beter geschikt zijn voor heel veel (goedkope) apparaatjes die zuinig met de batterij kunnen omgaan door dat ze minder contact hebben met het netwerk (minder mobiel en minder data).
Eerste alinea lezen. Daar staat je antwoord.
Staat letterlijk in het artikel allemaal |:(
Het gaat niet om een nieuw fysiek netwerk. Lte-m is net als nb-iot een afgeleide van het al bestaande 4g en werkt dus in bestaand spectrum en op bestaande masten van de provider. Daardoor is het een softwarematige aanpassing. Lte-m is onderdeel is van de 4g-technologie lte en het verschil met nb-iot is een hogere bandbreedte. Nb-iot is dan ook gebaseerd op een andere modulatietechniek.
And tja, vragen waarom IOT gebruikt kan worden is ook een open deur intrappen ( en valt ook geheel buiten de scope van dit artikel ).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.