Nederland verkent samen met België of het reisdata van bus-, trein- en bootpassagiers moet verzamelen en analyseren. België gaat dit doen met zijn Passenger Information Unit die maandag van start ging. In Nederland begint zo'n Passagiersinformatie-eenheid eind mei.
Op de vraag of Nederland net als België de gegevens van bus-, trein- en bootpassagiers gaat verzamelen, antwoordt een woordvoerder van minister Grapperhaus van Justitie tegen het AD: "We verkennen de mogelijkheden, samen met onze Belgische collega's." De vraag werd gesteld naar aanleiding van de start van de Passenger Information Unit in België, oftewel BelPIU.
Elke Europese lidstaat moet zo'n eenheid oprichten, voor het opslaan van vluchtgegevens. De eenheden krijgen de paspoortgegevens, contactinformatie, reisschema, bagagedetails, stoelnummer en betaalgegevens van luchtvaartmaatschappijen en kunnen deze analyseren en delen met andere lidstaten met als doel de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. De gegevens blijven onbewerkt zes maanden bewaard, daarna worden ze geanonimiseerd nog eens 4,5 jaar opgeslagen, bleek eerder uit de Europese richtlijn.
In België is al zeker dat de Passenger Information Unit passagierslijsten van internationale vlieg-, trein-, bus- en bootreizen gaat verzamelen en gaat controleren op basis van databases van de diensten binnen het Crisiscentrum: de federale politie, Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst Adiv en de douanediensten. Dat schrijft HLN.
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, werkt volgens Zita aan akkoorden met onder andere Frankrijk over de Thalys en met het Verenigd Koninkrijk over de Eurostar met betrekking tot het delen van reisgegevens. Op termijn moeten zo bus-, trein- en scheepvaartgegevens gedeeld kunnen worden.