Telenet heeft 1,3 miljard euro over voor Waals telecombedrijf VOO

Telenet zou 1,3 miljard euro willen betalen om het Waalse telecombedrijf VOO over te nemen. Dat zegt een Telenet-topman in een interview met een Waalse krant. VOO is niet te koop, zo zeiden de eigenaren onlangs.

Telenet-directeur John Porter zegt tegen L'Echo dat Telenet behalve die 1,3 miljard euro ook 300 miljoen euro zou investeren in het netwerk van de telecomoperator en bovendien een adviesraad zou instellen. Die adviesraad zou bestaan uit politici. In Vlaanderen had Telenet zo'n raad, maar die heeft het bedrijf enige tijd geleden opgeheven. Die raad zorgt ervoor dat de Waalse politiek zeggenschap blijft houden over de koers van het bedrijf na de overname.

De eigenaren van VOO, het Brusselse Brutélé en het Luikse Nethys, zeiden onlangs dat VOO niet te koop is. Dat gebeurde in reactie op een toenaderingspoging van Orange Belgium. Orange noemde geen mogelijk overnamebedrag.

Als een overname niet lukt, wil Telenet mogelijk het netwerk van VOO leasen. Het Waalse bedrijf heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Porter. Telenet wil met de overname van VOO een sterkere positie krijgen in het Franstalige deel van België. Beide bedrijven hebben al een relatie. Klanten van VOO bellen mobiel via het gsm-netwerk van Telenet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-04-2018 • 10:27

60 Linkedin

Reacties (60)

60
60
42
2
1
16
Wijzig sortering
Dat ze eerst hun gemiddelde bitrate verdubbelen .. (of 50% met hvec (wishful thinking :) )
en hun geluid is nog steeds onpeilbaar laag , nu heb je slechts op enkele kanalen Dolby Digital 384kbps en is de rest is 128kbps aac (tot een paar jaar geleden was het nog Mpeg 1 layer 2 only).

Ik weet het , grote deel van de kijkers maakt het niks/nougabollen uit ( meestal uit onwetendheid )

Weet niet of het in Nederland ook zo erg is.

[Reactie gewijzigd door CaineTanathos op 16 april 2018 10:51]

Hun nieuwe digibox zal eindelijk 1080p aankunnen. Vooruitgang jongens, vooruitgang!
Er is sprake dat de nieuwste naast 4K ook 1080p ipv 1080i zouden ondersteunen. Alleen kan ik het artikel dat dat dat laatste bevestigd niet zo snel meer vinden.
http://newsmonkey.be/article/82461
ergens is het best schandalig dat een 35 USD kostende 'minicomputer' beter presteert dan zo'n settopbox :D
Telenet gaat de Horizon boxen van Virgin UK als basis nemen van hun volgende platform. Virgin is ook van Liberty Global.

nieuws: Settopbox met 4k-ondersteuning komt niet voor eind 2017 naar Ziggo-kl...

(Ziggo is ook onderdeel van LG)

We hebben de box van Virgin al en in de instellingen kan je kiezen voor 1080p (24,25,30fps)
Meeste mensen weten het verschil toch niet. Maar het kwaliteit in beeld en geluids verschil tussen VRT/VTM en netflix e.d. is toch wel heel groot aan het worden (zeker nu met 4k, hdr en dolby atmos :) )
Ik vind Netflix kwaliteit alles behalve goed, ook niet de 4k HDR. Maar kan ook niet anders met slechts 15-20Mbps. Normaal zit dit rond de 60-70 Mbps. Hun HDR is in mijn ogen dan ook belachelijk daar ze al zoveel kleur wegfilteren om de originele kwaliteit tegen tegen die kleine bandbreedte te kunnen streamen.

Natuurlijk, in vergelijk met de zenders is het nog altijd wel beter.
Dit dus. Mijn vriendin vind het zo geweldig en ze doet zo moeilijk om een stel oordopjes te kopen 'want het moet wel goed klinken' - ondertussen blijft de 5.1 op 5.1 staan bij het afspelen van muziek wat het stereobeeld gewoon helemaal kapot maakt (het is nu wel maar k-pop maar toch...) en de dynamiek van het nummer gaat ook gewoon de hort op. En bijbetalen voor Netflix (F/U)HD en het zo geweldig vinden, maar geef mij maar een (lokale) 1080p x265 mkv met DTS boven een 4k Netflix stream met Atmos.
Ook in Nederland maakt het de meeste kijkers niks/nougabollen uit en zijn ze erg onwetend
Ook in Nederland heb je weinig keuze.
Wat heb je aan goed geluid als het beeld op niets trekt? Volgens mij zat de videobitrate die door de decoder gaat rond de 6 MBit, beter wat Youtube kijken dan. :P
OK ik beken :)

Da's het eerste dat ik daar ooit van hoor. Kan de geluidskwaliteit van de tv dan verschillen volgens de provider?!
Dts hd zou al een begin zijn ;)

[Reactie gewijzigd door cyrus26 op 16 april 2018 14:53]

Publiek geheim in België is dat de providers elkaar het leven niet te moeilijk maken, en dus hoge prijzen blijven aanrekenen.
Het aanbod is amper verschillend, en de prijzen liggen op hetzelfde niveau.
Doet de ene een prijsverhoging, dan volgt de andere direct. Zogezegd doen ze dat allebei onafhankelijk.

De minister van telecom zit er bij en kijkt er naar.
Ook die wil Belgacom/Proximus niet te veel pijn doen omdat de overheid elk jaar een dik dividend nodig heeft.
Heel die telecom is gewoon een verkapte belasting.

Het enige positieve is dat op technisch gebied Telenet een goed aanbod heeft, en een betrouwbaar netwerk.
correctie, proximus en telenet maken het elkaar niet moeilijk. Maar ze maken het de andere wél moeilijk. Telenet heeft zéér lang moeilijk gedaan over het openstellen van de kabel voor andere spelers.
Hoe zou je als bedrijf zelf zijn? Je krijgt het kabelnetwerk zo'n beetje voor een appel en een ei (symbolische euro dacht ik), je voert er dure upgrades op uit... en dan mag opeens iedereen daar gebruik van maken? Denk je dat Belgacom/Proximus indertijd niet geprobeerd heeft het opstellen van het kopernetwerk tegen te gaan?
Euhhh ze krijgen een dikke vergoeding voor het gebruik van hun netwerk. Voor niks komt alleen de zon op

En naar mijn weten is het upgraden van knooppunten veel goedkoper dan fysiek alles open graven en koper leggen !! Ze mogen echt niet klagen dat ze het netwerk spotgoedkoop van de Intercommunales hebben gekregen.

Maar het ergste vanal is dat wij, het volk, een melkkoe zijn voor hun , 80€ per maand afdokken voor 200 Mbps "onbeperkt" internet welk nog niet eens onbeperkt is ...

Maar jah Belgacom is voor de helft van de staat en Telenet heeft/had veel politici in hun raad zitten...
Ze mogen echt niet klagen dat ze het netwerk spotgoedkoop van de Intercommunales hebben gekregen.
Wel als je eerst alleenrecht toegezegd krijgt voor x aantal jaar en die periode is nog niet afgelopen....

Maar da's dan wat ik zou denken als ik in de CEO zijn schoenen zou staan. Wat ik dus niet doe - ben met het gezin jarenlang 'klant' geweest (lees: geldezel) dus van mij mogen ze eens flink op hun bek gaan. 8)7
Telenet heeft wel meer scummy dingen gedaan, maar het ging me over de "ze doen niet moeilijk" commentaar, wat ze wél deden.
Ik heb nu glas van Proximus en TV van Telenet, best of both worlds :)
Discutabel... Ik heb lang genoeg bij EDPNet, Dommel en Scarlet geweest en ik hoef eventjes geen *DSL meer. Snelheid kon ik mee leven maar met de stabiliteit zat het niet altijd even goed.

Orange heeft dan weer een mooi aanbod op het Telenet-netwerk. Echter missen hier een aantal features, voor velen onbelangrijk, maar opnames delen tussen digicorders is toch iets wat ik persoonlijk niet kan missen (ik heb er namelijk 2).
Ik heb glasvezel he, geen DSL ;) Maar ik heb voorheen ook DSL gehad van EDPNet eigenlijk ook altijd tevreden geweest.
En waarom zouden ze afspraken moeten maken? Dit is gewoon marktwerking. Daarnaast zijn er op het Proximus netwerk voldoende alternatieve ISPs die wel goedkoper zijn.
Ik woon in Vlaanderen (Antwerpen) maar ben in Wallonië geboren en opgegroeid hoewel ik in Brussel studeerde, in Vlaanderen lopen de zaken misschien zo maar in Wallonië dwarsboomt Belgacom/Proximus iedere vorm van concurrentie.

De lijnen moeten kunnen worden gebruikt door de concurrentie. Gezien mijn vader anti Belgacom is, zat hij bij iedere andere mogelijke provider.
Systematisch lagen de lijnen er in de weekenden uit (geen internet), of werd alles afgeknepen, tot 60 aansluitingen op 1 enkele lijn waar theoretisch er maar een beperkt aantal op mochten in zijn straat.
Werd opgebeld door de klantendienst van Belgacom dat de concurrent de lijnen van Belgacom gebruikte waar hij bij zat en dat het beter was dat hij terug zou komen Belgacom.

Bepaalde politici verdienen volgens mij handen vol geld hieraan door oa. ergens in de raad van bestuur te zetelen waardoor dit nog steeds mogelijk is.

Ik heb hem 2 jaar geleden naar Voo laten overgaan omdat hij dan niet meer op de oude telefoonlijnen zat.

Je hebt een abonnement voor 30 mbps maar het maximum dat hij ooit heeft kunnen halen was rond 2 mbps op de lijnen van Belgacom.

Dag en nacht verschil sinds hij bij Voo zit.

[Reactie gewijzigd door El_Bartholomew op 16 april 2018 17:03]

Lap, weeral een speler minder op de Belgische markt...
Lap, weeral een speler minder op de Belgische markt...
Klopt niet echt. Er is bij mijn weten momenteel geen enkele plek waar je kan kiezen tussen VOO of Telenet. Orange is wel al begonnen met het aanbieden van kabeldiensten op het Telenet netwerk, maar het lijkt me alsof ze er een precies een gentelman's agreement is tussen de operatoren die een eigen kabelnetwerk hebben. Als Telenet wil gaan leasen is dat misschien geen slechte zaak voor de concurrentie.

Wat de televisie betreft is het trouwens helemaal belachelijk. Ik woon in Brussel en kan bijvoorbeeld niet kiezen voor een Vlaams zenderpakket. Voor een niet Franstalige National Geographic moet ik bijvoorbeeld bijbetalen.
Interessant in deze is dat Telenet pas interesse toonde in VOO nadat Orange Belgium eerst een voorstel tot fusie of overname lanceerde.

Lijkt me dus een defensieve zet van Telenet om te vermijden dat er een volwaardige derde speler onstaat in België. Of omgekeerd: een defensieve zet van Orange om een sterkere onderhandelingspositie t.o.v. Telenet te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 16 april 2018 11:08]

Ik betwijfel het, een overname van VOO door Orange zou voor Telenet geen extra concurrentie teweeg brengen, het verschuift alleen maar wie waar concurreert. Telenet en VOO zijn geen directe concurrenten van elkaar.
Toch wel in het scenario dat Orange interesse zou hebben in VOO. Base (tegenwoordig van Telenet) concurreert rechtstreeks met Orange.

Orange kan op die manier een volwaardige triple-play provider worden op het Waalse gedeelte en evenveel macht verwerven als Telenet (en mogelijks in veel zaken een betere onderhandelingspositie krijgen)

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 16 april 2018 13:34]

Ja en nee. VOO en Telenet zijn geen rechtstreekse concurrenten, maar Orange en Telenet wel.

Orange staat nu in onderhandelingen met Telenet zwak: niet enkel hebben ze geen fysiek vast netwerk, ze zijn ook nog eens vele malen kleiner. Eens de betalingen van Telenet aan Orange stoppen eind dit jaar, zal Orange het door haar gebrek aan schaalvoordelen lastig hebben om rendabel te blijven.

Een combinatie met VOO zou Orange tot een volwaardige derde speler maken die vlotter kan concurreren met Telenet zonder de marges onwerkbaar klein te maken. Nu leeft Orange eigenlijk bij gratie van de telecomregulator, die Telenet verhindert om al te absurde bedragen te vragen voor het openstellen van de kabel. Die regulator is te wispelturig om een duurzame business rond op te bouwen.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 17 april 2018 10:34]

Telenet was al geïnteresseerd in VOO toen dit werd opgericht.Er was toen een soort openbare aanbesteding voor partners. De samenwerking is toen door de Waalse politiek tegengehouden omdat Telenet 'te vlaams' zou zijn.
Interessant in deze is dat Telenet pas interesse toonde in VOO nadat Orange Belgium eerst een voorstel tot fusie of overname lanceerde.
Telenet had al interesse voordat Mobistar zelfs naar Orange hernoemt werd en Mobistar nog steeds hun eigen geflopte IPTV platform had. We spreken dus over jaren dat Telenet al aast op VOO.
Het is nog niet rond toch? En wellicht houden ze zich aan de beloftes van de adviesraad etc.
Ja een adviesraad. Weer politici die kunnen bijverdienen en er eigenlijk enkel 1x in de zoveel tijd bijeen komen voor een lunch en een kleine vergadering vooraf.

Het is nog niet rond en ik hoop eigenlijk ook dat dat zo blijft.
Het is nog niet rond en ik hoop eigenlijk ook dat dat zo blijft.
Op zich zijn ze geen concurrentie van elkaar... maar langs de andere kant zou de verkoop wel zorgen voor een grotere concurrentie met Proximus wat wel een nationale speler is. Nu ja, of het veel zal veranderen is een andere vraag (en het antwoord is waarschijnlijk niet).
Of een extra speler op de Waalse markt:
Als een overname niet lukt, wil Telenet mogelijk het netwerk van VOO leasen.
Als vlaming ging je toch nooit bij Voo kunnen gaan.
Kan je als Vlaming niet in Brussel of Wallonië wonen dan? Een Spanjaard die in België komt wonen wordt ook automatisch Belg?
T is dat je als Vlaming in Vlaanderen veel aan Voo hebt ;) Leek me wel duidelijk van preske.
S'il voo plait... ;)
Lap, weeral een speler minder op de Belgische markt...
Niet dat dat veel uitmaakt. In Vlaanderen heb je Telenet, in Wallonië VOO.
Enkel in Brussel (en omstreken?) heb je misschien beide?

[Reactie gewijzigd door tc-t op 16 april 2018 10:35]

Weet je wat nog erger is, als ik dit lees:
Die raad zorgt ervoor dat de Waalse politiek zeggenschap blijft houden over de koers van het bedrijf na de overname.
Je wil niet weten hoeveel bijbaantjes politici link en rechts hebben. Je leest in België ene na het andere schandaal of politici die hebben zitten graaien. Van onpartijdigheid is al lang geen sprake meer en politici in zo een raad worden gewoon betaal. wie betaald die bepaald.

De Belgische telecom waakhond, c.q schoothond is daar een mooi voorbeeld van, ex voorzitters die bij jawel belgacom en telenet gewerkt hebben.
Dat is in ieder land, zo draaien overheden. Die nietsnutten moeten ergens hun tijd verdoen, ook na hun politiekcarriere krijgen ze ergens een prachtige functie aangeboden waar nooit iemand begrijpt wat precies de invulling is. Al die bedrijven en politici zijn een grote hoop. Beter gezegd zonder die grote bedrijven geen overheden.
Ik weet eigenlijk niet goed of ik nu voor of tegen zo'n politieke adviesraad ben.

Enerzijds lijkt dit inderdaad weer sterk op een zakkenvullend bijbaantje voor politici, cfr. de recente Vlaamse schandalen.

Anderzijds lijkt het me ook wel nuttig dat de politiek enige inspraak blijft hebben in bedrijven als Telenet die onmisbare nutsvoorzieningen leveren aan de bevolking.
Mij lijkt zo een raad puur voor de show aangezien ik niet geloof dat ze voor echte inspraak zullen zorgen.
In Brussel is de grote concurrent Numéricable (Coditel toen ik er nog woonde). Als ik mij niet vergis was er geen overlapping.
Telenet heeft, als ik me niet vergis, numericable overgenomen/meerderheidsparticipatie in genomen.
telenet klanten mogen weer een prijsverhoging verwachten om de overname te bekostigen.
je denkt toch niet dat telenet dit zomaar via hun winst zal betalen.
Dat is het aparte van de hele situatie.

Bedrijven in België en Frankrijk worden niet graag gekocht. oa Sociaal stelsel daar om heen is een straf, en de overheid kijkt altijd mee.

Ondertussen geeft Telenet wel bakken met geld uit aan aankopen.


Moment dat er een onbeperkt internet gsm-abbo komt, dan hebben ze een probleem. Het verdienmodel waarbij je voor ongeveer dezelfde soort dienst betaalt, maar waar je zit met een ‘fair use’ en dus meerdere abbonementen hebt is niet houdbaar.

In Nederland zie je dat ook steeds meer mensen al die ‘diensten’ de deur uit gooien.
Het is niet veel,
maar omzetten stijgen al een tijd niet meer.
nieuws: Nederlandse mobiele providers verdienden afgelopen jaar minder geld
Laatste algemene prijsverhoging van Telenet dateert van februari 2017 (aangekondigd december 2016). Maw de eerste 3 maanden zul je waarschijnlijk geen prijsverhoging meemaken. De prijsverhoging was toen 1,99% op de whop en whoppa (dus niet voor mobiel, wigo, ...). De indexaanpassing op je loon enkel voor 2017 was 1,83%. Kort door de bocht een prijsverhoging van 0,16%.

Bij elke scheet van een provider in België is dit het eerste antwoord. Als dit zo zou zijn verwacht je elke maand wel een prijsverhoging.

Laat me wel duidelijk wezen: Ik heb het ook graag goedkoper, maar ben de populistische kortzichtige antwoorden een beetje beu.
Populistische antwoorden, inderdaad, daar ben je niets mee.

Ware het niet dat de geschiedenis van Telenet best eentje is van "...and then it got worse".

Vroeger... heel erg vroeger... had je geen datacap bij Telenet. en 9 Mbit. Komt daar een prijsstijging.... en een maandje of 2-3 later : datacap... en niet heel veel later: 5 Mbit, geen 9.

Zo hebben zo nog een aantal keer hun pakketten 'vernieuwd', wat neerkwam op slechtere voorwaarden (snelheid, ipadressen) + hogere prijs. Als je wat slim was bleef je zo lang mogelijk op het 'oude' pakket.

Concrete voorbeelden heb ik er niet (meer) van, het is al goed 15-18 jaar geleden. Maar Telenet was zich er heel goed van bewust dat ondanks alles, ze nog steeds de snelste waren en velen hadden gewoon geen andere keuze dan Telenet te nemen om iets of wat 'breedband' te hebben.
Ik vergelijk met wat mijn collega’s in Frankrijk betalen. Die hebben goede verbindingen die snel zijn, en ze betalen ongeveer de helft. Duitsland is trager, maar zeker goedkoper.

Zeg me nu nog eens dat de concurrentie in België echt speelt. ....
Geen paniek ze zullen wat politiekers een leuk extraatje betalen om in een raad van bestuur te komen zitten waar ze niks van begrijpen (en ook niet fysiek zijn)
Toch wel, ze hebben dit jaar geen dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders
Ik woon in Brussel en had tot een jaar geleden een ADSL verbinding via BASE (met proximus op de achtergrond). Ik kreeg een hele mooie aanbieding van TeleNet om over te stappen naar hun eigen netwerk omdat ze de activiteiten van BASE op de vaste lijn gingen beindigen. Alleen kon Telenet de aanbieding uiteindelijk niet waarmaken, omdat ze in Brussel geen kabelinternet aanbieden (in Sint Lambrechts Woluwe iig)... bittere pil... Dat lijkt nu te gaan veranderen.
Geen slechte zaak.

Mijn indruk is sowieso dat (de complexiteit van) Brussel sowieso leidt tot slechtere dienstverlening omdat veel 'Belgische' bedrijven uiteindelijk toch vooral Vlaams of Waals zijn (waardoor ze minder rekening (kunnen) houden met Brussel). Kabelinternet is (was?) wel het duidelijkste voorbeeld.
Dat heeft niets met VOO te maken, gezien Telenet vorig jaar al SFR (ex-Numericable) heeft aangekocht. (http://www.sfr.be/nl/telenet). Telenet diensten gaan dus wel beschikbaar worden in postcode 1200 (SLW).
Hun hoofdzetel zit daar sinds de overname van Base ook trouwens.
Dat wist ik niet. Dat verklaart wel waarom ik pas een Telenet servicebus in de straat zag ;) thnx!
Ben ik nu de enige die in de gauwigheid de Veronica omroep organisatie zag ?? :+
Voila, echte mafiapraktijken, iedereen die de voorbije jaren gevlucht is van de mafia genaamd Telenet wegens diefstal waar men niet tegen kan verdedigen, kopen ze concurrent na concurrent over, zodat ze terug al hun ex-klanten hebben, ook degene die via de rechtbank de hel gezien hebben dankzij Telenet. Dit is echt wel fucking ziekelijk, iedereen probeert hier Proximus (Belgacom) & Telenet te onvluchten in dit land, maar ze achtervolgen u door alles op te kopen, ben het strontbeu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee