Oracle heeft een beroepszaak gewonnen, waardoor Google mogelijk alsnog moet betalen voor het gebruik van Java in Android. Oracle zei eerder recht te hebben op een schadevergoeding van 8,8 miljard dollar.
Het Amerikaanse hof van beroep heeft Oracle in het gelijk gesteld, meldt Bloomberg. Volgens de rechter is Google te ver gegaan met het gebruik van Java in Android om dat aan te merken als fair use. In de langlopende rechtszaak wist Google tot nu toe met dat argument weg te komen, maar Oracle tekende daar in begin vorig jaar beroep tegen aan. De zaak tussen Oracle en Google loopt al sinds 2010.
De rechter heeft Oracle nu gelijk gegeven, maar de zaak wordt weer doorverwezen naar een federale rechtbank in Californië om te bepalen op welk bedrag Oracle recht heeft. In 2016 claimde Oracle in de copyrightrechtszaak dat Google met Android 22 miljard dollar winst had gemaakt. De gewenste schadevergoeding van 8,8 miljard dollar was op dat bedrag gebaseerd.
Oracle eist een schadevergoeding van Google omdat bepaalde Android-api's op Java zijn gebaseerd. Google zegt in zijn verweer dat er maar een klein deel van de software gebruikt is in een fair use-context en dat het bedrijf daarom niets verschuldigd is aan Oracle. De ontwikkelaar van Java stelt dat de software vrij beschikbaar is voor gebruik in apps, maar dat dit niet zo is als deze gebruikt wordt in een concurrerend platform of als deze ingebed wordt in een elektronisch apparaat.
Het hof van beroep stelt dat het gebruik van Java door Google in Android niet als niet-commercieel kan gelden, ondanks dat Android gratis is. Google heeft volgens het hof 42 miljard dollar aan omzet uit advertenties binnengehaald via Android. Verder zegt het hof dat er 'niets eerlijk is aan het letterlijk overnemen van auteursrechtelijk beschermd werk en het te gebruiken voor hetzelfde doel als het origineel in een concurrerend platform'.