Magic Leap komt met meerdere versies van mixedrealitybrillen

Tijdens de jaarlijkse Code Media-conferentie van de website Recode heeft Magic Leap-topman Rony Abovitz gezegd dat er meerdere versies van de mixedrealitybril uitkomen. Deze krijgen verschillende prijskaartjes, waarbij de goedkoopste waarschijnlijk zo'n 1000 dollar gaat kosten.

De ceo van Magic Leap heeft tijdens de conferentie een video met ex-basketballer Shaquille O'Neal laten zien die de headset droeg, waarna Abovitz zei dat O'Neal een 'Magic Leap Large' op had. Waarschijnlijk komen er dus verschillende versies die in ieder geval wat de grootte betreft verschillen.

De oud-basketballer werd niet zomaar ingezet: Magic Leap kondigde een samenwerking met de Amerikaanse basketbalorganisatie NBA aan om basketbalwedstrijden in mixed reality te gaan tonen via de brillen, een dienst die waarschijnlijk alleen in de VS beschikbaar komt.

Magic Leap heeft nog geen officiële prijzen aangekondigd, maar volgens The Verge zei Abovitz op de conferentie dat een 'higher-end smartphone' waarschijnlijk het minimale prijsniveau voor de goedkoopste mixedrealitybril zal aangeven. De verschillende prijzen duiden op afwijkende specificaties bij de meerdere edities van de brillen.

De in december 2017 onthulde Magic Leap One: Creator Edition.

Abovitz ging niet specifiek in op de prijzen, maar hij ging een vergelijking met een ongeveer 1000 dollar kostende iPhone X niet uit de weg. Dit zou ongeveer de prijs voor de goedkoopste versie moeten worden. De duurste bril gaat volgens de topman ongeveer zoveel als een 'high-end pc' kosten. Meer details gaf hij niet, maar dit prijsniveau is volgens hem te rechtvaardigen omdat de brillen volgens hem op een dag ieders computer en smartphone zouden kunnen vervangen.

In de tweede helft van december vorig jaar heeft Magic Leap zijn eerste product getoond. De Magic Leap One: Creator Edition is een bril die volgens de makers door lightfield-techniek digitale objecten kan tonen alsof ze in de echte wereld aanwezig zijn. Tijdens de conferentie onthulde Abovitz nog geen officiële releasedatum van deze bril, maar dit model moet ergens in 2018 uitkomen. Waarschijnlijk is dit niet de goedkoopste variant die uitkomt, noch de duurste.

De start-up zegt dat de bril werkt met 'lightfield photonics' en licht genereert op verschillende dieptes. Dit zou de bril naadloos over kunnen laten gaan in natuurlijk licht, wat de weergave van virtuele objecten in de echte wereld mogelijk maakt. Abovitz zei overigens dat de term augmented reality door veel mensen met smartphones wordt geassocieerd, waardoor hij de term spatial computing noemde als het kenmerk van de nieuwe brillen.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-02-2018 • 07:31

36 Linkedin

Reacties (36)

36
34
20
0
0
10
Wijzig sortering
'De duurste bril gaat volgens de topman ongeveer zoveel als een 'high-end pc' kosten. Meer details gaf hij niet, maar dit prijsniveau is volgens hem te rechtvaardigen omdat de brillen volgens hem op een dag ieders computer en smartphone zouden kunnen vervangen. ' Dat het ooit misschien kan betekent dus dat het nog niet kan, en de prijs niet waard is 😉. Begrijp me niet verkeerd augmented reality, heeft zeker nuttige toepassingen maar daar blijft het bij toepassingen. Zo zou het voor een architect erg handig kunnen zijn om z'n ontworpen gebouw te 'zien' . Maar een pc vervangen met een bril lijkt me lastig, want het zijn 2 verschillende dingen, maar wie weet de tijd zal het leren.
Maar een pc vervangen met een bril lijkt me lastig, want het zijn 2 verschillende dingen
Afgezien misschien van ons als Tweakers, is de PC voor de meeste mensen natuurlijk geen doel op zich. We gebruiken het om informatie te delen (nu nog: documenten schrijven), om financiële zaken te regelen, om informatie in te winnen (websites bezoeken), te communiceren en voor entertainment. Ik denk niet dat al deze zaken perse op een stoel achter een rechthoekig beeldscherm, met muis en toetsenbord uitgevoerd moeten worden. Ik zie nog niet hoe scholen hun opstellen gaan vervangen door iets dat je kan maken met behulp van een AR-bril, maar ik ben ook weer niet zo vol van mijn eigen kunnen dat ik ga zeggen: "Ik kan het niet bedenken, dus het zal wel onmogelijk zijn".
maar wie weet de tijd zal het leren
Dat is helaas het enige dat we met zekerheid kunnen zeggen.
Toen ik naar school ging heb ik nog de overgang meegemaakt van boekverslagen en scheikunderverslagen op papier uitgeschreven (waar je soms wel eens tot 4 keer opnieuw begon omdat je net in het begin een schrijffout maakte) naar de getypte verslagen. Grappig dat dit eerst geschreven was op 'door school goedgekeurd papier', naar 'op school getypt en geprint', naar 'thuis getypt (op onze eerste pc!) op school geprint' en uiteindelijk 'thuis getypt en geprint'. Deze verandering is gestaag gegaan, maar als je ziet dat dit de verandering is in een paar jaar, dan kan het niet zo zijn dat we van onze volgende generatie blijven verwachten dat deze getypte verslagen de beste methode zijn om hun opgedane kennis te delen. Ik kan me zo voorstellen dat met de huidige techniek in mobiele telefoons je veel interactievere methoden hebt: Fotoverslagen van proefjes, videoverslagen van een boek of 3D-representaties van hoe jij een huis voorbeeldde in een boek (m.b.v. sketchup, Paint 3D, o.i.d.).

Gebruik van een computer is bruikbaar en waarschijnlijk belangrijk in je toekomst, maar die kennis krijg je toch wel mee tegenwoordig. Het kunnen maken van een videoreview of zelfs 3D-ontwerp gaat je in de toekomst net zo helpen als het schijven van een boekverslag ons heeft geholpen in onze huidige carriere.

“I've come up with a set of rules that describe our reactions to technologies:
1. Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works.
2. Anything that's invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it.
3. Anything invented after you're thirty-five is against the natural order of things.”
Douglas Adams
Voor scholen is bv examens een goede idee case voor AR brillen. Afkijken wordt een stuk moeilijker.

En ipv of complementair aan keyboard/muis ook een goede pen input dat alleen maar zichtbaar is op je bril. Dat maakt het interessant.

Examens kunnen niet met kwijt raken, multiple choice kan samen met lappen tekst, handmatige tekeningen/schetsen.
Op zich kan de bril een computer monitor vervangen, mits de resolutie uiteraard hoog genoeg is. Dan kun je vb. op je bureau een echte muis en een echt toetsenbord hebben, maar een virtuele monitor die op zijn plaats blijft. Uiteraard kun je ook virtuele input devices hebben, hoewel ik denk dat de meeste onder ons toch nog liever wat feedback voelen. Afhankelijk van de toepassing kun je dan de vorm en grootte van je monitor aanpassen. Visueel voor de gebruiker verschilt dat niet van het werken met een normale monitor, vermits de AR kant ervoor zorgt dat de virtuele monitor op zijn plaats blijft. Daarnaast kun je vb. een vritueel informatiebord aan de muur hangen (agenda, weerbericht, ...) en zelfs virtuele projectie-schermen bij vergaderingen en zo. Waar dan precies de rekenkracht zit (aparte desktop pc of in de bril) is eigenlijk van ondergeschikt belang.

Mij lijkt het dus dat een dergelijk systeem - mits resolutie en viewing angle groot genoeg zijn - een immense impact kan hebben op hoe we in de toekomst met computers werken.
Leuk een echte muis ;)
Ik denk dat feedback overschat wordt. Zolang je feedback in de vorm van gesproken tekst of beeld krijgt is dat niet nodig. Laten we wel wezen. De smartphone heeft de computer al vervangen. De vraag is dus meer of deze bril de smartphone in steeds meer cases kan vervangen. Ik denk dat dat zeker het geval is.

Mbt alle vormen van schermen die je om je heen kan projecteren : leuk hebbedingetje maar in de meeste gevallen leidt dit af en is het teveel gedoe. Ik voorspel dat single focus de norm is richting de toekomst en de smartphone heeft laten zien dat dit prima werkt.
Ik zou nog niet te snel zeggen dat dit een PC niet zou kunnen vervangen. Als ik de demo's in het verleden zo bekeek van de Hololens, met statisch holografische schermen geprojecteerd oin een ruimte. Dan zou je gewoon tegen een lege muur of cubicle moeten kijken om meerdere schermen te zien, hardware zit in de bril dan kan deze inderdaad een PC vervangen. Een game PC lijkt me wel lastiger vanwege de grafische output maar op kantoor kan dit zeker werken.
Anoniem: 221563
14 februari 2018 07:35
maar dit prijsniveau is volgens hem te rechtvaardigen omdat de brillen volgens hem op een dag ieders computer en smartphone zouden kunnen vervangen.
Misschien over 5 of 10 jaar (wat ik dan nog niet zie gebeuren maar dat terzijde). Met een totaal andere hardware uiteraard.

Ik zie dit niet populair worden bij t grote publiek. Daar is het toch echt veel te duur voor.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 14 februari 2018 07:35]

de eerste CD branders waren ook in die prijscategorie. Nu zijn ze zo oud dat ze niet eens meer standaard zijn. Iedereen heeft nog wel nog een paar oude op zolder liggen... Als dit echt iets toevoegt, zal dit vanzelf gemeengoed worden.
Jep, maar die prijzen zijn inmiddels ook flink gezakt en voor een tientje kun je al een brander bemachtigen. De uitspraken van de beste man doen vermoeden dat hij deze prijzen wilt hanteren als minimum prijzen.
Prima. Maar na een jaar komt er een betere versie uit, en dan nog eens eentje, en als de achtste versie in de winkels ligt, staat de eerste versie op gratis af te halen op marktplaats.
Dat komt vanzelf wel goed als er meer concurrentie komt.
Meer uit zakelijk perspectief gezien dan voor de consument: als ze er in slagen een (aangename) bril te maken waarmee ik zoals in de originele Hololens video mijn virtuele schermen kan neerzetten op mijn bureau, en voor de rest mijn bureau volledig leeg laten is mij dit best wel wat geld waard.

Al heb ik tot nu spijtig genoeg nog geen flauw benul wat er nu eigenlijk mogelijk gaat zijn met deze brillen.
Toepassingen zijn op het ogenblik vooral interessant "in het veld". Denk aan digitale overlays voor soldaten op een strijdtoneel, politie in de stad, monteurs in een technisch complexe omgeving. Je kan snel contextuele informatie genereren in een chaotische of complexe situatie. Op het moment dat deze technologie op een ooglens past, kan de mobiele telefoon de deur uit.
Snap nog steeds niks vd techniek hiervan. Soort van nextgen VR/AR. Totaal andere insteek dan naar een scherm kijken met deze lightfield doorbraak. Menig goed ingevoerd hitech blogger en tech website zei dat het onmogelijk was wat ze claimden bij Leap. Logenstraffen nu echter langzaamaan alle kritiek qua vaporware en hoax.

En iedereen die hem geprobeerd heeft is zwaar enthousiast. Nu dus weer grote jongens als de NBA die ermee gaan samenwerken. Ze hadden al veel grote jongens aan boord. Dit gaat toch wel een dingetje worden lijkt het. Heel apart dat zo'n nieuwkomer een totaal nieuwe techniek ontwikkeld en in de markt zet. Je zou zeggen Sony, Samsung of Apple hebben daar veel meer resources en talent voor. Maar een kleintje kan nog steeds meedoen en innovatie brengen. Alhoewel kleintje. Inmiddels al een miljarden investering als je ziet wat men erin gestoken heeft via allerlei funding.

[Reactie gewijzigd door BanglaRoad op 14 februari 2018 08:20]

Een kleintje is een beetje kort door de bocht. Magic Leap heeft op vier jaar tijd zo'n $2 miljard aan investeringen op gehaald bij o.a. Alibaba, Google en dergelijke. Met dat geld voor één specifiek product ben je toch één van de grotere spelers.
Ik ben erg benieuwd naar de ervaring met deze bril en hoe het zich verhoud tot de HoloLens (die inmiddels al een paar jaar oud is).

Ik verwacht eigenlijk het volgende:
+ grotere kijkhoek door lightfield
- Screendoor effect net als VR door toepassing van lightfield, waveguide van HoloLens is scherper. Tekst zal daardoor wat minder goed leesbaar zijn
+ meer processing power door nieuwere SOC

Alles valt of staat met hoe goed er voor te ontwikkelen is. De Daqri helm bijvoorbeeld was op zich best goed, maar ontwikkelen ervoor is echt veel minder goed dan bv de HoloLens. Ik verwacht dit jaar ook de aankondiging van de nieuwe HoloLens die in 2019 op de markt moet komen. Microsoft zal daar weer moeten uitstijgen boven de Magic Leap als ze succesvol willen blijven met het Mixed Reality platform.

Interessante tijden!
Nog steeds denk ik dat Leap een investeringsput is, waar niets zinnigs uitkomt. Het zou me zeer verbazen als deze brillen ook maar enigszins een succes worden. Als ze al ooit verschijnen met de features zoals belooft

[Reactie gewijzigd door harmvzon op 15 februari 2018 08:25]

Ik twijfel. Het design lijkt mij toch meer 'plastic fantastic' en dan is een hoge prijs iets waarbij ik terug houdend ben. De hoge prijs snap ik voor een deel wel gezien bepaalde designaspecten.

Wat betreft AR maar ook VR heb ik sterk het idee dat men weet dat de technologie klaar is en de mensen het willen maar dat bedrijven een vrij slecht idee hebben wat nu de betreffende standaard wordt voor mensen. Het streven is naar AR nwat makkelijk toegankelijk is voor mensen, niet in de weg zit van de normale gang van zaken en betaalbaar is.
Waarom?! de verkopen van de huidige brillen geeft aan dat mensen het best veel geld vinden voor iets wat nog steeds een nichemarkt is! een gadget! niet iets waar je dagen achtereen mee ah klooien bent! een prijs van rond de 500 euro is al veel eigenlijk! en dan komt Leap nu met de goedkoopste voor +/- 1000 euro...dat wordt dus waarschijnlijk geen suc6!
Heel tof, die Magic Leap.
Ik heb zelf een tijd nu een Hololens thuis en het is echt een andere manier om met computers om te gaan. Ik heb geen scherm meer nodig en kan virtuele objecten in m'n huiskamer plaatsen en die staan daar de volgende dag ook nog (persistent AR). Volumetric videoopnames van personen zijn ook indrukkend (Ik heb een model van 4Dviews omgezet naar een hololens appje, dan heb je dat Blade Runner 2049 idee van een holografische vriendin :+ ).
De hololens heeft echter een hoop beperkingen (kracht van hardware, gesture recoginition, display kwaliteit en field of view) en ik kan dan ook niet wachten tot de magic leap en Hololens2 verschijnen.

Alle die het niet niet van deze bril inzien begrijpen niet wat de gevolgen zijn van spatial computing. Natuurlijk is de magic leap slechts een eerste stap en het zal niet ineens super mainstream gaan. Voorlopig zie ik het als een bril voor specifieke doeleinden. Net zoals een skibril of zonnebril: die heb je ook niet de hele dag op, maar wel voor bepaalde toepassingen. En terwijl het aantal toepassingen groeit en de hardware steeds kleiner en beter wordt zullen AR brillen steeds meer main stream worden.
Op naar een schermloze toekomst en van 2D naar 3D! :)

[Reactie gewijzigd door Menesis op 14 februari 2018 09:40]

Kan je nu met de hololens bv. een onbeperkt aantal virtuele monitoren op je bureau plaatsen?
Een aantal webbrowser schermen wel ja :) samen met een toetsenbord en muis maar zonder monitor is dat vrij apart ja :P
Ik ben nog geen andere "2D" programma's tegengekomen zoals bijvoorbeeld word.
Aha ok, ik ben aan het wachten op het moment dat ik mijn multi-monitor setup kan wegdoen en alleen met virtuele schermen werken :-).
Hehe, het duurt nog even voor je dat echt kunt doen. De hololens is in elk geval te zwaar en je krijgt binnen no time rode plekken op de brug van je neus door het gewicht :+
Ook is de display techniek niet echt comfortabel want het wisselt/flikkert heel snel door RGB om zo kleur op te bouwen zoals ook sommige goedkopere beamers dat doen. Niet iedereen ziet het, maar als je het ziet is het vrij irritant.
Maar het gaat er aankomen :)
Je kunt bijna alle 2d UWP apps installeren die in de store staan. Althans dat heb ik gedaan in het verleden. Ik kan het nu niet checken want de HoloLens ligt op het werk. Maar als het goed is werkt het.
Ah ja je hebt gelijk, hele MS office is beschikbaar, lol! Lekker als ubernerd in een cafeetje gaan zitten waar iedereen met laptops zit en dan met hololens op je kop gaan zitten werken :+
Dankzij dit soort hoge prijzen gaat VR een stille dood sterven. Niet omdat de techniek niet goed is, maar vanwege de zeer lage adoption rate.

Je ziet het nu al nu de Rift, Vive en PS VR; ze verkopen gewoon te weinig om developers echt warm te maken. Sony is de enige die nog enigszins een aardige lijst heeft, maar als we eerlijk zijn is ook daar het gros meer een techdemo dan daadwerkelijk een (goede) game.

Je ziet dat de VR hype, die een aantal jaren geleden begon, voorbij aan het gaan is. Een lage(re) prijs had het toegankelijker kunnen maken en een nieuwe hype creëeren. Met dit soort prijzen wordt het echter nog meer een niche product dan VR reeds al is...
Dit is geen VR, maar AR/MR. Natuurlijk lijken de technieken op elkaar, maar toch ook weer niet. VR wordt ook steeds goedkoper te produceren. Als straks een resolutie bereikt wordt in de schermen zodat het screendoor effect weg is en groot genoeg dat de kijkhoek groot is, dan kan langzaam de prijs omlaag gaan. Content wordt key de komende jaren, niet per se de prijs. Als er genoeg aansprekende content is om de mensen veel mogelijkheden te bieden in VR, dan wordt de prijs steeds meer gerechtvaardigd.

AR/MR heeft een ander toepassingsgebied en is ook in andere situaties inzetbaar. Ook de techniek met lightfield of waveguide projectie is duurder om te produceren en moeten deze brillen per definitie draagbaar en untethered zijn. Hierdoor moet je ook nog de extra processing power met je mee kunnen dragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee