Ik verwacht dat meer data over een persoon, gekend bij de data-hongerige bedrijven, in de nabije toekomst en reeds nu, de persoon op allerlei manieren minder veel waard zal maken.
Bijvoorbeeld zijn vrijwel alle HR mensen en vrijwel alle HR bedrijven even hongerig naar deze data. Ze hebben daar ook veel geld voor over. Op termijn en reeds nu al zullen ze die informatie ook verkrijgen. Daarna ben je als persoon, hierdoor, op de arbeidsmarkt minder veel waard. Iedereen denkt dat hij of zij een superideaal leventje heeft en iedereen denkt dat een marketing campagne over hun leven op Facebook zetten ze enkel meer waard zal maken. Het tegendeel is waar. Hoe meer informatie men over U heeft, hoe minder onderhandelingsruimte je tijdens zowel een sollicitatie als een werkgesprek hebt.
Merk ook op dat de marketingcampagne die mensen over hun leven op Facebook zette tot nu toe volgens onderzoek ook niet voor meer vrienden heeft gezorgd. En dat het de bestaande vriendschappen platonischer gemaakt heeft.
Bijvoorbeeld: een werkgesprek waar je eerst opslag ging vragen, zal daarna erover gaan dat jij dit en dat in je privé allemaal doet en daardoor ben jij zus en zo minder veel waard voor het bedrijf. Je hebt die informatie zelf gepubliceerd en dus heeft de HR persoon er rechtmatig toegang toe gehad. Dat mag uiteraard, zoals bij alles dat publiek is over U, gebruikt worden bij salarisonderhandelingen. Dat zullen ze ook doen. Uiteraard.
Een ander voorbeeld zijn kosten die voor iemand waar veel van gekend is door de data-hongerige bedrijven omhoog gaan. Bijvoorbeeld toegangstickets op een festival worden duurder omdat jij vaker dan gemiddeld dronken bent geweest. Daarom hebben ze meer security voor mensen zoals U nodig. En dus moet jij meer inkom betalen. Een ander voorbeeld zijn uiteraard levensverzekeringen, hospitalisatieverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekering voor automobilisten, en zo verder.
Die barbeque die jij in de tuin houdt ieder half jaar zal bijvoorbeeld de brandverzekering doen stijgen. Ze weten dat jij die barbeque ieder half jaar houdt, want je post dat zelf naar de data-hongerige bedrijven die de verzekeraars als klant hebben.
Dit zal ook enkel maar erger worden.
Shopverslaafden zullen ze bv. hogere prijzen aanrekenen, omdat de modeshops weten dat jij toch hongerig en verslaafd op zoek bent naar kledij. Jouw vraag is groot, hun aanbod geschikt. Dus hun prijs gaat voor jouw omhoog. Zij weten dat je shopverslaafd bent omdat je constant shopt en je shopgedrag wordt door de data-hongerige bedrijven bijgehouden (en verkocht aan de modezaken).
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 4 augustus 2024 12:00]