BDA rondt specificatie voor 4k- en 8k-opnames op uhd-blu-ray in Japan af

De Blu-Ray Association heeft de specificatie voor recordable uhd-blu-ray gereed om 4k- en 8k-uitzendingen op te slaan. De organisatie start in januari met het in licentie verstrekken van de standaard voor recordables. Eind 2018 starten in Japan 4k/8k-uitzendigen via de satelliet.

De BDA richt zich op de Japanse markt met de standaard omdat blu-ray in het land een groot marktaandeel heeft en veel gebruikt wordt voor het opnemen van uitzendingen. Zo'n 75 procent van de blu-ray-hardware zou een recorder betreffen, volgens het Japanse AV-Watch.

Victor Matsuda van de BDA noemt de uitbreiding van recordable blu-ray met uhd-content een logische stap 'nu 4k de standaard wordt, niet alleen voor tv's, maar ook voor mobiele apparaten en videocamera's'. Als de BDA in januari begint met het in licentie verstrekken van de specificatie, kunnen fabrikanten van recorders in de loop van het jaar apparaten met ondersteuning voor het formaat ontwikkelen.

Deze zouden dan eind 2018 op de markt kunnen komen, op tijd voor de start van 4k- en 8k-uitzendingen via de satelliet in het land. De zender NHK wil die uitzendingen starten om de uitzendtechnieken voor livebeelden volledig onder de knie te hebben tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Details over de specificatie voor recordable uhd-blu-ray publiceert de Blu-Ray Association nog niet. Zo is het onder andere onbekend of er aanpassingen zijn bij de aacs 2.0-kopieerbeveiliging.

Ultra HD Blu-ray

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-12-2017 • 09:58

59 Linkedin

Reacties (59)

59
58
20
4
0
27
Wijzig sortering
Toch gek dat men daar zo ontzettend voorloopt op de rest van de wereld kwa tv uitzendingen
Niet helemaal. De Japanse industrie bestaat uit veel audio- en videofabrikanten (Sony en Canon voor sensors, professionele cameras en respectievelijk schermen en afdrukapparatuur. En dan nog Hitachi, Ricoh, Nikon, Fuji, Toshiba en Panasonic/Matsushita). Daarnaast vinden de Olympische spelen in Tokio plaats in 2020 en die gaan in 8K uitgezonden worden. Dus er is ook wel wat motivatie om dit te doen.

Edit: En Japan heeft ook een cultuur waarin techniek en innovatie belangerijk is en gewaardeerd wordt.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 december 2017 10:21]

Omdat daar de JVC, Sony, Pioneer en meer van die reuzen zitten die zich altijd bezig hebben gehouden met nog betere weergave. Zo maakte JVC in 1993 al HD demo materiaal:

https://www.youtube.com/watch?v=fT4lDU-QLUY
Tussen de eerste stappen en tegen dat het grote publiek kennis maakt zit héél veel tijd. 4K begint aan zijn intrede, 8K zet zijn eerste stappen. Vaak zijn er ook nog concurende technieken, zo was het alles behalve duidelijk of het nu Blu-ray of HD-DVD ging worden.

Wist je dat de eerste drager van HD materiaal een videocasette was? Je kon in 1998 al 1920x1080 op D-VHS cassettes krijgen maar het is nooit verder geraakt dan opnamemedium voor videocams. Blu-ray zou pas in 2006 echt op de markt komen.
Op de IBC staat NHK al een aantal jaren met 8K te demonstreren. Het is best mooi, maar je moet zo ongelofelijk dicht op je scherm gaan zitten: de demonstratieruimte is breder dan diep, en het scherm neemt bijna de hele breedte in.
Als ik even zoek moet je voor een 55" scherm op een meter afstand gaan zitten, anders heb je niet veel voordeel meer van de '8K'.
Ik vind het bijzonder, 4K HDR op een Oled paneel oogt al erg goed... (wat ik uiteraard ook dacht van Full HD toen ik dat voor het eerst zag), maar 8K... ik ben heel benieuwd of er straks nog iets komt na 8K wat zinvol is.
Ik vind 4K op een klein schermpje al behoorlijk overkill... ik kijk mijn films in FHD op een 92", en ze zien er best scherp uit.

Als je ook nog bedenkt dat bioscopen in 2- of 4K projecteren op schermen die vaak breder dan 10 meter zijn, dan is 4K op een 60-inchje wel heel erg belachelijk.
De vergelijking met bioscopen is altijd wel lastig om te maken, die werken met andere formaten en een beetje film is al gauw meer dan een Terabyte groot.
Ja en nee. Tenzij je op 6m van je TV zit ga je het verschil wel degelijk merken onder meer door het screen door effect. In de filmzaal heb je dit effect niet dankzij de DLP techniek.

Daarnaast draait UHD om mee dan alleen resolutie en in vind het dan ook spijtig dat dat het enige is waarover mensen altijd lijken te spreken als het op UHD content aankomt
Screen door effect is een leuke term maar hoe dicht zit je dan bij jouw TV?
Neem nu de TV van Micio Nero, dus 4K op een 92". Dat is een breedte van ongeveer 2037 mm. Deel dat door het aantal pixels van 3840 en dan kom je op 0,530 mm. Stel dat de verdeling tussen pixel en de plaats tussen de pixel 50/50 is dan moet je iets van 0,265 mm proberen te zien? In theorie mogelijk tot op 1 meter maar als de pixels licht uitstralen wordt het al moeilijker. Trouwens, op die afstand past het scherm niet eens meer in jouw field of view.
In theorie past ieder recht scherm in je FOV, omdat de FOV van de twee menselijke ogen horizontaal maarliefst 210 graden is (we kunnen dus een heel klein beetje achter ons kijken met de ogen recht vooruit), en verticaal 150 graden.

Dus hoe groot de TV ook is, je kunt em altijd volledig zien. De vraag is alleen hoeveel procent je het liefst tegelijk scherp wil kunnen zien, en dat is persoonlijke voorkeur, en een stukje ergonomie.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 december 2017 15:23]

Ik heb geen 4K tv, maar een FHD beamer... screendoor heb ik vanuit mijn kijkafstand (ongeveer 3,3 meter) totaal geen last van, pas als je minder dan 2 meter van het scherm zit merk je er iets van.
Liever 3LCD dan DLP, al verschilt het per persoon hoeveel je last hebt van het regenboog effect (en natuurlijk de frequentie waarmee de kleuren afwisselen).
Je wil gewoon een laser projector eigenlijk. En voor DLP heb je ook nog 3DLP projectoren.
Je zit veel verder van een bioscoop scherm dan van je tv het gaat natuurlijk de verhouding tussen de kijkafstand en de grote van het scherm. 2k is een dikke no go voor mij bij een bioscoop dat zie ik veel te goed.

Bij mijn 75" tv kan ik 4k ook erg waarderen op 4 meter afstand. Dat detail verschil is wel te zien. Al zien 1080p blueray er ook nog prima uit. 4k is toch net wat scheper en kan je meer details in de gezichten zien (zoals stoppels) of details in de de stenen muren of asfalt van een weg.

Maar niet iedereen kan at zien (ligt er ook aan hoe goed je ogen zijn) of valt het gewoon simpelweg niet op.
HD vond ik ook een immense stap vooruit, maar ik moet zeggen dat de stap naar 4K toch veel minder indrukwekkend is (toch op een 55' toestel). HDR geeft veel meer toegevoegde waarde imo.

Hoe groter het scherm, hoe groter de meerwaarde van die hoge resoluties natuurlijk.
8K is zinloos op een 'kleine' tv (sowieso 4K is al zinloos op 32" en kleiner IMHO), zeker met de doorsnee kijkafstand. Op den duur gaat het echt puur op het tussen de oren zitten.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 december 2017 10:58]

Ik denk ook dat op den duur mensen naar kwaliteit boven kwantiteit zullen kijken.
Zoals met de telefoon die eerst dunner moest, toen hogere resolutie moest krijgen en nu wil 'iedereen' een betere accu.
Misschien dat straks iedereen een 'perfecte' beeldscherm willen hebben.
Zelfde hier, 4K is vanaf 55" pas leuk, daarom denk ik dat dat de rede is dat OLED TV's pas vanaf 55" verkocht woorden, en meerdere re viewers (Tweakers included) hebben al aangetoond dat je niet het verschil kan zien tussen een FullHD en 4K TV op 40" TV, al helemaal niet op de afstand dat de meeste mensen zitten van hun tv, en dat is +/- 3 meter.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 december 2017 14:38]

Als jij er minder dan of ongeveer een meter van af zit kan 4k bij een 32" sfherm zeker wel nuttig zijn. Wat bv bij een pc scherm makkelijk kan.

Dus het ligt aan de toepassing en kijkafstand.
Een veel groter probleem op de meeste LCD/OLED televisies is de motion blur. Door de Sample en Hold techniek die meestal gebruikt wordt bij weergave, stort de resolutie van een OLED/LCD TV in elkaar bij bewegend beeld. 4K heeft een beetje toegevoegde waarde voor statische shots t.o.v. FHD. Bij bewegende beelden is het verschil Nihil.

Het aantal fps verhogen van 24fps naar 60fps, zorgt voor meer scherpte. Maar ook voor een Soap Opera effect, wat door de meeste (inclusief mijzelf) als lelijk wordt ervaren. Black Frame Insertion zorgt wel voor een scherper waargenomen beeld, alleen denk ik niet dat de gemiddelde 4k TV koper hier op let bij de aanschaf.

De waargenomen scherpte van het beeld wordt door mee factoren dan alleen FHD, 4k of 8k
Daarom heb ik een plasma, motion resolution is super
LCD/OLED met goede blackframe insertion heeft nagenoeg gelijke motion resolution. Heb je ook nog de voordelen van LCD/OLED t.o.v. plama ;)
Maar niet de voordelen qua zwartwaarden en kleurbereik :P
Oled is supérieur qu'à zwart waardes.
En lcd met een goede FALD blacklight kunnen plasma tv's ook makkelijk verslaan.

5 jaar terug was ik het nog met je eens maar de lcd en oled technieken hebben niet stil gezeten.
Zelf eigenaar van plasma, oled en lcd maar; OLED > Plasma >>>>>> LCD.

Lcd hoe goed de backlight ook is zoals de ZD9 of XE94 van Sony het is het net niet al komen de bovengenoemde echt heel dicht in de buurt van de VT50 van Panasonic. Bij ondertiteling merk je dat meerdere zones oplichten en het beeld verstoren.
Toevallig heb ik een VT50 :)
Het beeld wordt zowat scherper op TV dan dat ik in het dagelijks leven zie geloof ik.
Weet niet of dat kan maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel.

Mooie is, als dit soort schermen komen wordt het uiteindelijk (hoop ik) ook binnen VR brillen gemaakt.
Dat is wel erg gaaf naar mijn mening!
haha ja precies dat!
Dat lijkt mij ook het geval zodra je meer dpi hebt dan je ogen kunnen waarnemen. Even losstaand van de opname- en verwerkingskwaliteit.
Volgens mij hebben fysieke media geen toekomst meer. De bestanden worden zo groot, dat deze niet meer makkelijk op optische media zijn te krijgen. En flash drives zijn te duur voor read-only gebruik.

Daarnaast zijn de internet snelheden enorm hoog geworden, en is het dus eenvoudig om filmen te downloaden in 4K of 8K.
Nou vooralsnog zijn de Bluray schijven zo groot dat ze het nog altijd beter doen dan streaming of online delivery. 66-100GB is genoeg voor de meeste films.
Hier zitten we nog met bedroevende beelden met Stop! Politie!, Funniest Homevideos, etc., zouden die in 4K/8K upgrade er ook beter uit gaan zien? ;)
de adoptie van deze technieken zal in NL nog behoorlijk lang duren....als je bedenkt hoe lang de NPO gewacht heeft met FHD, dan duurt t zeker nog 10 jaar voordat men een keer over 4k gaat nadenken...laat staan 8k!..en tja als er maar heel beperkt 4k bronmateriaal is....blijven sommige mensen FHD tv's kopen!
Klopt idd. Ben nu zelf in de markt voor een nieuwe tv. En ben me zwaar het bedenken of ik FHD of 4K moet kopen. Aanbod is nog te schaars. Blu-ray heb ik nog niet en kijk over het algemeen weinig tv.
4K is nog niet helemaal uitontwikkeld. Het hele HDR verhaal komt pas echt tot zijn recht in OLED. En da's nog duur. Volgend jaar zou ik zeggen.
Misschien een beetje off topic maar ik ben ook opzoek naar een nieuwe tv.

Ik kwam deze tegen en vroeg me af of het wat kan zijn voor dit bedrag. Het lijkt me zo goedkoop dat ik me afvraag of het wat kan zijn. Wilt iemand hier zijn licht is op laten schijnen?

https://www.otto.nl/p/100...visies&itemId=10074670894

Edit: Ipv minnen graag liever een technisch antwoord. We zitten toch op tweakers, niet?!

[Reactie gewijzigd door Sumi1976 op 22 december 2017 11:18]

Telefunken was vroeger een van de groten, zeker in Duitsland. Volgens mij is daar weinig van over. Net zoals bijvoorbeeld Grundig.
Waarschijnlijk is het smart gedeelte waardeloos maar dat wordt het op termijn zowiezo. Als je een settopbox en chromecast hebt maakt dat niet uit. Zelf heb ik 62 en 55” LG’s staan en ik hoor van bezoekers alleen maar lovende commentaren. Maar voor die prijs zou ik het risico durven nemen, of als je wat zekerder wil zijn lijkt die samsung van 699 geen slechte keus.
“Im April 2008 wurde die Zusammenarbeit mit Profilio-Telra beendet. Telefunken-Fernseher werden aktuell (2011) größtenteils in der Türkei von Vestel gefertigt.”

https://de.wikipedia.org/wiki/Telefunken

“Brand names such as Toshiba, Hitachi, Sharp, JVC, Bush, Alba and now, shock horror, Panasonic are using Vestel totally, partially or in the case of Panasonic just to service their lowest ranges. Others like TPV of Poland, a Chinese company, have been seen to produce for Philips, Toshiba, Sharp and Bush and also under their own brand name of AOC. For the UK Vestel is by far the largest player. Vestel also produce for a plethora of other brand names and own brands from chain outlets and supermarkets.


https://www.avforums.com/...our-tvs-a-vestel.2019864/

Telefunken is in goed gezelschap, dus waarom niet voor die prijs...

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 22 december 2017 23:44]

Het 4K-aanbod is prima op Netflix en er komen steeds meer seres bij. Amazon Video heeft ook de nodige 4K/HDR-content. Als je daarnaast ook nog console-games in 4K/HDR meetelt, dan is er meer dan genoeg om de aanschaf van een 4K OLED-tv waard te maken. Ik heb vorig jaar mijn setup vernieuwd met een LG OLED TV en een PS4 Pro en ben zeer, zeer tevreden. Beeldkwaliteit is subliem.
Je kan die LG A7 kopen. Heb je een knappe OLED voor niet al teveel geld. Het is een leuk apparaat voor de niet veeleisende kijker die niet vaak kijkt. Anders een Sony XE90 of XE93.

Zijn wel meteen ‘grote’ 50-55” televees
De meeste zenders zijn beschikbaar in 1080i/720P, geen full HD. Dus het is nog erger. Niet dat het wat uitmaakt. 720P is voor de meeste consumenten genoeg.
Iedereen in Nederland neemt live TV op 1080i50 op. Dat is de standaard. Sterker nog, 1080i is de wereldwijde broadcast standaard voor live TV.

1080p50/59.94 is nog geen standaard. Lagere 1080p (p24/p25/p30) word wel gebruikt voor films en series maar uiteindelijk word het 1080i50.

Bron: Werken in live broadcasting.. :)
Maar ik mag hopen dat men voor dat de interlacer er overheen gaat gewoon een recorder de 50 frames progressive (al dan niet RAW of 444) op laat nemen voor online distributie en dergelijke.
De camera's, graphics en playout zijn allemaal native interlaced, dus er gaat geen interlacer overheen..

Allemaal 4:2:2 10-bit in de basis.. Live TV doe je niet 4:4:4 of RAW want het heeft geen meerwaarde..
Dat is wel zeer spijtig, ik had gehoopt dat streaming as distributie kanaal (En web doet het echt het beste in progressive) toch wel gezien werd als iets waar rekening mee gehouden moet worden. Ook voor live TV.

Ook jammer dat de camera al de interlacing doet, die informatie krijg je nooit meer terug, je zou zeggen dat dat pas op het allerlaatste moment gedaan wordt als het ook naar mpeg2 of iets anders vies omgezet word door de distributeur, anders kunnen die nooit kiezen om toch voor 50p te gaan.
Je zit met het hele pad wat dan p50 moet kunnen. 1080i50 HD is 1,5G en 1080p50 is 3G. 3G is pas een paar jaar oud dus de meeste apparatuur doet het niet.

Apparatuur die je tegenkomt onderweg:
- Camera met basestation (Triax of Fiber)
- Verdelers
- Framestore (een niet gesynchroniseerd signaal synchroon maken)
- Embedder (Audio aan video toevoegen)
- Glasvezel omzetters (Om video/audio/intercom op de vloer op langere afstanden uit te laten komen
- Deembedder (Audio uit video halen)
- Matrix/router (Video routen naar verschillende plekken)
- Multiviewer (Meerdere bronnen op 1 scherm laten zien)
- Video switcher/beeldmenger (Videobronnen schakelen met effecten, videobronnen naar verschillende plekken bedienen (bijvoorbeeld scherm in set))
- Color corrector (Video kleur corrigeren voor gebruik op schermen in de set, die dus in beeld komen)
- Playout (Instart filmpjes uitspelen)
- Opname (Het geschakelde signaal en eventuele losse kanalen opnemen)

Al die elementen moeten dus "3G" aankunnen.. En dit is alleen nog maar de meercamera registratie. Dan zit je nog met je eindregie (als je live op NPO of RTL of SBS gaat) of de playout omgeving..

En in de toekomst word het steeds meer.. Zeker qua bandbreedte.. 1080i50 is 1,5G, 1080p50 is 3G, 2160p25 is 6G, 2160p50 is 12G, 4320p50 is 48G, 4320p100 is 96G.. En dan zit je nog met mogelijkheden tot meer kleur en 4:4:4.. Ik heb white papers gezien die vragen om 192G om future proof te zijn..

//EDIT: White papers ervan gemaakt ipv white kapers. Toch iets anders.

[Reactie gewijzigd door FW200 op 22 december 2017 20:50]

Goed te zien dat men het met UHD in ieder geval niet lijkt te willen gebruiken... Ik had gewoon gehoopt dat men met de upgrade om HD te doen interlacing wel achter zich gelaten te hebben. Iemand moet toch gezien hebben hoe verschrikkelijk lelijk het is om op een monitor te bekijken. En bijna alle deinterlacing technieken zijn vieze hacks waardoor men detail verliest.

3G komt uit 2006 dus das wel net na de HD introductie maar echt jong is het ook niet. 12G is nu al bijna 3 jaar oud, dus hoopelijk zit het in alle UHD apparaten.

De NOS heeft die vervanging trouwens pas eind 2014 tot in 2015 gedaan lijkt het, dus op zich geen enkele reden om niet voorbereid te zijn.

En meer bandbreedte is altijd beter, ik dacht dat men met SDI ook meerdere kabel sets naast elkaar kon runnen voor dubbele bandbreedte?
Ik zat er een beetje naast met 3G en een paar jaar oud.. Laat ik het anders zeggen.. Het is pas een paar jaar echt geaccepteerd.. Dus dat de routers goed betaalbaar zijn etc..

HD is echter best oud.. Begin jaren 80 had Sony al buizen HD camera's.. Philips had begin jaren 90 de eerste HD CCD camera (LDK9000).. Toen waren vrijwel alle TV's ook nog buizen dus interlacing was geen probleem.. De echt bruikbare HD camera's (en betaalbaar) kwamen pas eind jaren 90.. Sony HDW-700 / Sony HDC-900/950 / Philips LDK6000

12G is een standaard die door Blackmagic in eerste instantie is verzonnen. De meeste andere bedrijven gingen voor quad link 3G (dus 4 3G signalen naast elkaar..).. Dat is naar mijn mening vooral omdat ze van SDI afwillen en naar IP willen.. Een optie is losless TICO 4:1 compressie, waarmee je je 12G signaal als 3G signaal kan versturen..

Koper (als in 75 ohm kabel met BNC pluggen) is dood voor hogere bandbreedtes.. Dat moet je niet meer willen..

HD zie ik niet meer naar 1080p50 gaan. Dat word wel de standaard voor 4K.. De meercamera Grass Valley (Voormalig Philips, R&D nog altijd in Breda gevestigd) 4K camera (LDX-86N) kan op 4K alleen nog maar p50/60..
Dit snap ik niet. Je camerabeeld is 1080i50, dus dan is het logisch dat de hele keten ook 50i is. En die keten kan trouwens prima overweg met progressive materiaal eroverheen gekeyed. Het is geen probleem om progressive op een interlaced signaal op te slaan, ik snap dan ook niet wat mensen tegen interlaced video hebben. Het kost je de helft minder brandbreedte om bijvoorbeeld vloeiend sport uit te zenden als je 50i draait dan 50p.
Het ziet er niet uit, dat is het probleem. En met moderne inter-frame compressie technieken is het ook veel en veel minder dan de helft die je bespaart. Het is een vieze hack uit het analoge era, ze hadden als broadcasters het met de komst van HD meteen gewoon uit alle standaarden moeten halen.

Daarbij zal die sensor het een worst wezen of hij 50i of 50p sampled. Het is meer de rest van alle hardware.
Yup, en de simpele reden is bij velen dat 1080p50 over SDI vaak de 50m niet haalt :)
Belangrijkste reden is dat de hele infrastructuur 1080i50 gebaseerd is.. En je wilt niet je apparatuur vervangen door spullen die 1080p50 draaien omdat dat teveel kost, zeker met IP en 4k om de hoek.. Als 1080p50 begin 2000 was uitgekomen (toen HD "echt" ondersteund werd i.p.v. de testen zoals Eureka 1992 etc) was er een grotere kans dat dat hem was geworden..
De Horizon doet ook gewoon 1080i helaas.
Edit: (ongelukkige typo, de p i.p.v. i)

[Reactie gewijzigd door DJFliX op 22 december 2017 10:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee