YouTube schrapt 1440p-resolutie bij hdr-video's in mobiele app

De mobiele app van YouTube geeft voor het tonen van video's in high dynamic range niet langer de optie aan gebruikers om te kiezen voor een 1440p-resolutie. De maximale resolutie die wordt ondersteund is nu 1080p.

Voorheen ging de resolutie voor hdr-video's tot 1440p, of in het geval van de Sony Xperia XZ Premium, tot 4k. Als nu echter bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S8 op de schermresolutie van 2960 x 1440 pixels wordt ingesteld, is 1080p de maximale resolutie die in YouTube kan worden gekozen bij het afspelen van een hdr-video.

Het is niet duidelijk waarom hogere resoluties dan de full-hd-resolutie niet meer worden ondersteund. De wijziging werd opgemerkt door Android Police. De website GSMArena denkt dat het mogelijk ligt aan de matige weergave van hdr-video's in de mobiele YouTube-app; er zou bijvoorbeeld bij de Google Pixel 2 zelfs al bij 720p-resolutie sprake zijn van frame drops en een algehele onbruikbare ervaring.

Google introduceerde het ondersteunen van hdr-video's in de mobiele YouTube-app in september. Verschillende smartphones ondersteunen dit, zoals Google Pixel, LG V30, Samsung Galaxy S8 en Note 8 en de Sony Xperia XZ Premium.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-11-2017 • 18:41

79

Reacties (79)

79
72
43
5
0
20
Wijzig sortering
Wel mooi dat je op 144p toch van HDR kunt genieten 8)7
Inderdaad. Just Google things.
Kijk nog es naar het plaatje.
Ik kan het verschil van 1440 en 1080 niet zien op mijn telefoon, het zit misschien tussen mijn oren dat 1440 er beter uit "moet" zien. Het verschil tussen 720 en 1080 vind ik veel groter.

Ik vind het niet erg dat youtube dit doet. Ik bespaar hierdoor ook nog wat data.

[Reactie gewijzigd door ChristianBurger op 1 augustus 2024 00:16]

Het data besparen argument is natuurlijk niet helemaal waar, je kan ook zelf de kwaliteit lager zetten.
Daar heb je gelijk in, alleen zet ik het vaak op automatisch en denk ik er niet meer aan zodra ik op 4g zit.
Of een onbeperkt abbo nemen als je toch YT video’s buiten de deur gaat kijken :Y)
Leuk dat het kan in NL, maar in heel veel landen is zoiets gewoon onbetaalbaar.
In Spanje voor 8 euro heb je het al :) Bij Vodafone, bijvoorbeeld.
in Amerika heb je bijvoorbeeld bij AT&T 'unlimited data' met een cap van 22Gbyte voor maar $90 per maand. (na 22Gbyte gaat je snelheid terug naar 128kbit/s)
hoe is dat "maar" ?!. Hier in Spanje haal je bij diverse providers al zo 20gb voor een paar tientjes per maand met "unlimited" (gecapped). Niet alleen dat maar je kunt diverse modules toevoegen (bij bijv. Vodafone) zoals onbeperkt video kijken (youtube, hbo, netflix, amazon, vimeo enz), onbeperk social media (whatsapp, facebook, twitter, tinder enz), of onbeperk audio streaming. Zo kom je vrijwel niet aan je GB's ;)

Kan mij toch niet voorstellen dat Spanje dan zoveel voorloploopt in Europa?
Ik neem aan dat het sarcasme was. Maar zonder een /s is dat moeilijk te zien op het internet.
Je zult je verbazen hoeveel mensen in Afrika een smartphone gebruiken (en dan heb ik het niet over de 'happy few'). In Afrika gaan ze heel anders om met de ontwikkelingen op het gebied van technologie. Ze hebben het tijdperk van de computer feitelijk overgeslagen en zijn direct begonnen met de smartphone. Sterker nog, het gebruik is in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld (een snellere ontwikkeling ten opzichte van de rest van de wereld).

Hier kun je daar meer over lezen:
https://qz.com/748354/sma...d-in-africa-in-two-years/
Zuid afrika wordt door niemand als Afrika betiteld....dat is gewoon bijzonder zeldzaam en foutief😗
Ik ken enkel een kwaliteit instellen voor uploads. alle qualiteits opties vallen onder "hd-video alleen streamen via wifi" meer kan ik niet kiezen.
Het gaat zo te zien werkelijk enkel om 4k video waarin daadwerkelijk HDR is opgenomen. Ik krijg bij 4k only nog steeds 1440 als keuze te zien op mijn mobiel, bij een HDR aanwezigheid is het maximaal 1080p/60. Ik krijg deze opties te zien ook al kan mijn toestel geen HDR tevoorschijn toveren.

Edit: als toelichting op bovenstaande, veel YT 4k video's met de vermelding HDR, hebben niet werkelijk HDR ingebakken.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 1 augustus 2024 00:16]

Dit heb ik inderdaad exact het zelfde. En als ik eerlijk mag zijn kan het voor mijn ogen denk ik niet echt scherper op m'n iPhone 8.
iPhone 8 heeft dan ook maar een 1334*750 scherm. Da's niet eens full HD. Dus alles op of boven de 720p gaat er ongeveer zowat hetzelfde uitzien.
Met de verschillende bitrate, kan ik het wel zien
Dat verklaard dan heel veel.
Iphone 8 is niet full hd, je kan het verschil niet zien. (Zeker niet als je straks een ingebrand scherm hebt)
Het inbranden heeft geen invloed op de resolutie. Wel lokaal op de helderheid, maar dat valt in mijn beperkte ervaring erg mee. Ik heb nu een tweedehandsje uit 2012 ofzo met OLED en op een egaal verlicht scherm zie je er inderdaad wel iets van, maar bij normaal beeld absoluut niet opvallend, laat staan hinderlijk.
1440p is 4x hd, dus 4x 720p. Niet 4x full hd, oftewel 1080p.

Maar ben het met je eens, ik zie het verschil ook niet tussen 1080p en 1440p op een telefoon. Zolang je ppi maar richting de 400 zit is het voor mij scherp. Als je ppi rond de 300 zit zoals bij budget telefoons, iphones, en als je op 720p kijkt, dan is het beeld naar mijn mening zichtbaar onscherp.
Anoniem: 583079 @Ruw ER6 november 2017 19:25
Scherpte van een scherm hangt ook af van hoe de sub-pixels zijn opgesteld en in software worden aangestuurd. 300dpi is al behoorlijk scherp als het scherm van uitstekende kwaliteit is. 400dpi is soms minder scherp op matige schermen. Zoals zo vaak is het wel wat ingewikkelder dan een cijfertje op een specsheet.
Maar hoe zit het dan met 360 graden videos? Was er eigenlijk altijd al benieuwd naar hoe de pixels daar zijn opgedeeld, maaf het lijkt mij dat daarbij 1440p nog wel handig geweest zou zijn.
Eigenlijk zoals mercator projektie werkt. Een uitgerekte platgeslagen versie van een bol. De speler voert de inverse bewerking uit en rendert het als een 3d object waar jij vervolgens met een 'camera' naar kijkt. Net zoals een 3d render wordt gemaakt.
Sinds telefoons voorbij de 300-350 PPI zijn gegaan zie ik het verschil niet meer.

Ik zie echt geen ruk kwaliteits verschil (behalve de slijtage wat een bruinige waas opleverd) tussen de Lumia 920 met ~350 PPI of mijn Moto G5 plus met ~450 PPI.

Ik kan het een heel klein beetje met de fonts zien als ik mijn oogball tegen het glas aandruk, maar hoe dichter ik het scherm naar mijn oogbal breng, hoe waziger het beeld wordt. Dus dat scheelt.

Resolutie van beeld materiaal is trouwens amper van belang. Ik heb op mijn 1080p mobiel en PC scherm in beide gevallen betere kwaliteit met 4k stream materiaal ten opzichte van 1080p, waarschijnlijk omdat de bitrate van 4k stream een klein beetje in de buurt komt van goede kwaliteit bitate 1080p.
Dat laatste inderdaad. Veel 1080p materiaal is compressed en van een lagere bitrate dan je beeld maximaal kan tonen. Het zijn niet alleen maar pixels die tellen.
Anoniem: 226757 @batjes7 november 2017 15:33
ik zie sowiezo al slecht met mijn ogen, dus maakt het voor mij toch niet uit, en wat heb je er aasn om in zo'n hoge resolutie naar het schermpje van je telefoon te turen? wat is de meerwaarde eigenlijk?
Ik ben userinterfacer als beroep en als het verschil tussen 300+ dpi en 400+ dpi is echt moeilijk zichtbaar. Je kan het zien op fijne fonts en afrondingen op vectors.m (icons in svg) Op bitmaps (afbeeldingen) is het verschil nihil.

We moeten vaak video’s en foto’s optimaliseren voor web en houden daarbij rekening met schermresoluties door de testen met verschillende outputs. Via javascript (websites) halen we de schermresolutie op en spuwen zo het juiste formaat uit vanuit een media server (cdn).

Wat opvalt is dat je het verschil tussen 720p en 1080p niet kan zien op foto’s en video’s op 20cm kijkafstand. Al helemaal niet op video omdat daar de compressie veel groter is dan de gemiddelde jpg dus wat mij betreft zijn nog hogere resoluties zoals 1440p voor video onzin omdat compressie alles killed. Je moet al een enorm hoge bitrate hebben op dat te benutten en dan een vegrootglas voor uw telefoon zetten op het effect te bekijken :) It makes sens dat Google die optie weglaat.

Eergisteren heb ik toevallig de Iphone8 en IphoneX naast elkaar gelegd en ik zag een verschil in de iconen, al moet je een geoefend oog hebben maar voor foto en video was het verschil helemaal onzichtbaar, zelfs in native foto apps.

Ik merk een veel groter verschil in fonts. Sommige fonts renderen anders/beter/slechter op adroid chrome dan op iOS. Bij android zijn er ook meer verschillende browsers beschikbaar die allemaal hun eigen ding doen met het font, zelfs afbeeldingen renderen anders. Soms heeft dat een pixelated-gevoel maar dat heeft weinig met het scherm te maken.


Daarnaast heb je goede schermen en slechte schermen. Je kan een Iphone lcd echt niet vergelijken met budget phone, echt niet. Na de Iphone8/ IphoneX vergelijk en ervarinhen met vele andere telefoons kan ik met zekerheid zeggen dat 320dpi voldoende is en dat schermkwaliteit en opbouw primeert over dpi.
Voldoende is wat anders als niet het verschil kunnen zien. Ik zie geen verschil tussen +-400ppi en alles daarboven, maar duidelijk een verschil in scherpte in +-320ppi in +-400ppi. Als ik bijvoorbeeld een heartstone stream kijk op een iphone 7 kan ik de tekst op de kaarten niet lezen, te korrelig, terwijl ik die wel kan lezen op mijn oude htc one m7 (ja heb ze een keer naast elkaar gehad) die 1080p op 4.7 inch heeft. En dat in Q1 2013 eh.
Je zegt zelf ook dat je het verschil tussen een iphone 8 en X kan zien in scherpte.

Jij vindt 320dpi voldoende, en dat is helemaal prima, ik leg de norm bij +-400dpi. Want voldoende is naar mijn mening pas geen verschil meer te zien.

Dat youtube 1440p weghaalt vind ik dus ook helemaal prima.
Dat dacht ik dus ook, maar ik heb nu een Sony XZ Premium met 4k-scherm en daarbij zie je echt wel het verschil nog weer met full hd.
De filmpjes van Hardware.info worden bijvoorbeeld altijd in 4k aangeboden en zodra het daarop draait is dat echt superscherp en kijkt echt fijn! Dit is één van de voordelen ook van dit scherm maar zonder youtube-ondersteuning blijft er voor mij maar één app over die ik geregeld op 4k blijf gebruiken, Netflix.
Is ook doordat je native res FHD is. Dan krijg je pixel deforming.
En accuduur :)
dat kan ook als je zelf de resolutie lager zet. das geen argument voor het forceren van lagere resolutie.
.oisyn Moderator Devschuur® @his.dudeness6 november 2017 19:18
Dat gaat natuurlijk ook op voor het besparen van data.
Het is ook mogelijk het beeld van je telefoon op een ander medium te projecteren. Denk aan tv, beamer of monitor.

Dat ze de iets lagere resolutie als standaard zetten, prima. Maar de hogere onbeschikbaar maken, is gewoon erg jammer.

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 1 augustus 2024 00:16]

Ja, daar heb je helemaal gelijk in, dat punt was ik even vergeten.

Nu heb ik zelf een apple tv en ben ik inderdaad benieuwd of die dan niet overgaat op de youtube app waardoor hogere kwaliteit mogelijk is.
Het verschil in resolutie zal je waarschijnlijk niet zien, maar ik heb wel gemerkt dat er een gigantisch verschil in kwaliteit zit als video's oorspronkelijk in 1440p60 geüpload zijn. De 1080p60 versie is dan vaak erg blokkerig en zeker als de scene snel verandert stort de kwaliteit van de 1080p60 versie in terwijl de 1440p60 versie gewoon goed blijft. Ik weet alleen niet of dat voor HDR video's hetzelfde is - misschien dat ze daar andere instellingen voor gebruiken.
De Samsung telefoons met die resolutie hebben standaard de zuinige optie aan staan. Het scherm is dan beperkt tot 1080. Je moet echt overschakelen naar die hi-res resolutie om de maximale capaciteit van het scherm te gebruiken.
Heb er net goed naar zitten kijken, maar er is toch echt verschil: Met de Chrome browser is het nogsteeds mogelijk om 4k youtube clips te zien in 1440p op een S8. Misschien valt het pas op, wanneer je er echt op let. Bijv. hier zie je, als je pauseert en de resolutie switcht, dat het asfalt net wat waziger is op 1080p.
In hoeverre het significant is, laat ik verder in het midden, maar er is een merkbaar verschil.
Een interessante website hiervoor is
https://designcompaniesranked.com/resources/is-this-retina/
Je voert de resolutie en schermdiagonaal in en je krijgt een afstand als antwoord.
Dit is de afstand waarop de schermresolutie overeenkomst met het maximale detail dat een oog kan waarnemen.

Een doorsnee full-hd scherm van 5 inch wordt al retina op 20 centimeter.
Je hebt dus pas iets aan een 5" 1440p scherm zodra je je mobiel op minder dan 20 cm van je ogen houdt.
Alleen gaat dat uit van een gemiddeld goed zicht dat bij een oogmeting op 100% wordt gesteld, met een Bell curve naar onderen en naar boven. Ik zit met correctie (bril/lenzen) bijvoorbeeld op 160% van dat gemiddelde en ben verre van een uitzondering.
Ik snap sowiso niet dat je hdr op je telefoon wilt afspelen.
Volgens mij zijn die displays verre van hdr.
In de specs voor de genoemde sony xperia zie ik staan dat het scherm 16 miljoen leuren kan weergeven. Dat is dus gewoon 8 bits.
Daarnaast lijkt het me stug dat dat scherm de benodgde helderheid kan genereren (maar weet het niet zeker).
De OLED displays zijn zeer zeker HDR en bieden een veel interessanter contrast dan menig budget-tv met HDR stickertje. Zeker Samsungs laatste toestellen bieden 100% zwart en tegelijkertijd een piekhelderheid van 1000 nits, dat zijn specs die echt niet misstaan op een TV.

Dat het een klein schermpje blijft en daarmee niet super indrukwekkend blijft ben ik wel met je eens.
Die nits zijn volgens mij een maat van heldeheid per oppervlak.
Aangezien het totaaloppervlak van zo'n telefoon veel kleiner is is er feitelijk per pixel minder licht dan bij een goed hdr scherm.
En wil je hdr goed doen moet je volgens mij per pixel kijken.

Daarnaast gebruik je telefoons meestal bij meer omgevingslicht waardoor eventuele extra helderheid teniet wordt gedaan.
De XZ1 die ik voor het testpanel kreeg had wel heel duidelijk profijt van de HDR. Het zag er echt prachtig uit, met ook helderheden die je totaal niet verwacht van een telefoon.

Met betrekking tot het artikel: 1080p draaide prima, maar met 60fps op die resolutie werkte het dan weer totaal niet. Een slideshow was het dan.
Het is denk ik ook vooral voor projecteren naar schermen, bijvoorbeeld Google's eigen Chromecast ultra kan 4K HDR aan en zal vaak beeld van smartphones ontvangen.

@hieronder, I stand corrected wat betreft de Chromecast als voorbeeld. Maar me comment was generiek bedoelt voor devices waar je mobiel de video doorstreamt.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 1 augustus 2024 00:16]

Chromecast “ontvangt” niks van je telefoon, alleen de instructie om iets van youtube af te gaan spelen.
bijvoorbeeld Google's eigen Chromecast ultra kan 4K HDR aan en zal vaak beeld van smartphones ontvangen.
Google's Chromecast krijgt in de meeste (alle?) gevallen een Internet URL aangeleverd van de telefoon, waarna die de stream ophaalt en direct afspeelt. Dit is zonder verdere tussenkomst van de telefoon, behalve voor de bediening.
Ik dacht dat Google Chromecast een normale tv in een smart-tv veranderde omdat je telefoon het beeld verstuurt naar de Chromecast en die het naar de tv stuurt via de HDMI poort.
Je kan geen kwaliteit selecteren voor google chromekast(niet zover ik merkte iig), misschien voor het spiegelen naar je TV dat dat relevant is (niet via chromecast dus).

[Reactie gewijzigd door t link op 1 augustus 2024 00:16]

Als je telefoons hebt zoals de Pixel, S8/S8+/Note 8 en LG V30 met OLED schermen kan je wel degelijk HDR weer geven. Of de toestellen het ondersteunen weet ik niet. Maar die schermen kunnen meer dan genoeg contrast weer kunnen geven. Geen idee of ze de max helderheid van 500 candella halen voor HDR Premium maar ze zullen een aardig eind komen.
Ik had dezelfde gedachten in eerste instantie, maar ik moet zeggen dat de HDR filmpjes op Youtube wel adembenemend zijn op de S8.
Het toestel haalt dan ook de 1000 nits en is ook gecertificeerd door de UHD Alliance voor Mobile HDR Premium.

Blijft uiteraard wel een mobiel scherm van nog geen 6" en HDR komt uberhaupt het meest tot zijn recht in donkerdere omgevingen.
Met 8 bits wordt dan ook 8 bits per kleurkanaal bedoeld.
HDR is 10 bits of meer per kleurkanaal.
Alleen is een kleurkanaal dan weer niet per definitie heftzelfde als een subpixel... Al zal het in dit geval voor je stelling weinig uitmaken, dat ding zal wel geen volledige HDR weergave aankunnen.
Ja,. ik denk dat ze hoe dan ook spreken van effectief 8 bits o.i.d.
De reden is duidelijk Googles eigen smartphone geeft last van framedrops dus afschaffen/verdoezelen die handel.
Ja want als je eigen telefoon al last heeft met 720p dan wil je niet dat de concurrent het goed doet op 1440p
Onzin. De reden is gewoon besparen op transmissie op gebieden waar het er niet toe doet.
Jammer dat ze dit uitschakelen. Als video begint te haperen kun je altijd nog zelf terug schakelen. De keuze wordt nu beperkt door YouTube terwijl mijn telefoon wel gewoon 4k hdr ondersteund.
Anoniem: 449978 6 november 2017 19:08
Wellicht heeft het iets te maken met de premium (betaalde service) van Youtube? Zou mij niks verbazen als straks de top kwaliteit alleen voor betaalde leden is. :|
Gezien de matige performance, lijkt me dat stug. Betalen voor slecht presterende (op, voor zover ik weet, iedere (Android,?) telefoon) formaten?
Klinkt logisch. Uiteindelijk kost een hogere kwaliteit YT ook geld (voor de IP pijp) en als het verder niets toevoegt voor veruit de meeste gebruikers is dat zonde van het geld. Voor een premium dienst maakt dat niet uit. Dan kan je de transmissiekosten dekking uit de inkomsten.
Downmod mij al je wil, maar het feit dat er nog steeds Experia wordt getypt vind ik maar wat op een techsite.
Zolang alles boven de 720p + HDR niet soepel draait is het niet vreemd dat ze 1440p, die volgens mij op alle apparaten simpelweg waardeloos was qua performance, eruit hebben gehaald.

Hoop wel dat ze de performance problemen snel oplossen want HDR ziet er fantastisch uit op mijn Note 8, zelfs op 720p. Wanneer dit tot 1080p of zelfs 1440p zou gaan, zou dit alleen maar nog mooier zijn.
Op mijn XZ Premium had ik ook last van traagheid tijdens het afspelen van resoluties hoger dan 1080p (HDR). Wellicht een softwarematig probleem? Erg jammer dat YouTube er dan voor kiest om maar gewoon alles te beperken tot 1080p.
Mijn S8+ kreeg 1440p ook niet fatsoenlijk voor elkaar. Daarnaast kan je HDR video nog steeds niet over het volledige brede scherm uitrekken.

Dit is echter niet de oplossing die ik verwacht voor zo'n probleem :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.