Netflix wil 'dvd-kwaliteit' op 250kbit/s bieden in vliegtuigen

Netflix werkt aan efficiëntere codering voor zijn videodienst waardoor het 'dvd'-kwaliteit' op 250kbit/s kan bieden. Het bedrijf wil dit in ieder geval aan vliegtuigpassagiers aanbieden, als onderdeel van de Netflix Inflight 2.0-dienst.

Tegenover Apex laat de vice-president Netflix Finance & Investor Relations, Spencer Wang, weten dat het bedrijf werkt aan efficiëntere mobiele codering, die videostreams met 'dvd-kwaliteit' mogelijk maakt voor mobiele apparaten op 250kbit/s. Details over de codering of de definitie van dvd-kwaliteit geeft het bedrijf niet. Momenteel stelt Netflix een verbinding van minimaal 500kbit/s als eis om zijn videodienst te gebruiken, maar het adviseert een minimale snelheid van 1,5Mbit/s, terwijl 3Mbit/s nodig is voor sd-kwaliteit van streams. Tegelijkertijd hanteert het bedrijf voor streams via mobiel internet een maximale bitrate van 600kbit/s en in ieder geval in de VS ligt de maximale resolutie op 360p of 480p, afhankelijk van de provider, om te voorkomen dat gebruikers met hoge datakosten te maken krijgen.

Wang deed zijn uitspraken voorafgaand aan de aankondiging van Netflix Inflight 2.0 op de Apex Expo. Met deze dienst wil Netflix het gebruik van zijn dienst in vliegtuigen vergroten. Hiertoe wil het niet alleen de efficiëntere codering inzetten, maar vliegmaatschappijen ook inzicht geven in streamstatistieken, zoals het aantal seconden dat het duurt voor een stream start na het drukken op 'play' en het aantal rebuffers per uur. Hiervoor moeten de maatschappijen de ip-reeksen die ze gebruiken voor in-flight-wifi verstrekken aan de videodienst. Volgens Netflix kan Inflight 2.0 er vervolgens voor zorgen dat Netflix-gebruikers minder bandbreedte innemen, zodat vliegmaatschappijen videostreams actief kunnen promoten als onderdeel van hun inflight-wifi.

Netflix werkt al samen met Aeromexico, Qantas, Virgin America en Virgin Australia. Het bedrijf rekent klanten niets extra's voor gebruik in vliegtuigen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-09-2017 • 14:50

93 Linkedin

Reacties (93)

Wijzig sortering
Correctie, het is tegenwoordig mogelijk (in ieder geval in NL) om in Netflix in te stellen dat de bandbreedte via mobiel internet onbeperkt is :). Hierdoor kan ik gewoon HD bekijken via mobiel internet op Netflix. Standaard staat het echter wel begrenst ingesteld.

Ik gok dat de nieuwe codering gaat werken op h265, hierdoor kan de bandbreedte omlaag terwijl er toch een 'redelijke' kwaliteit overblijft.

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 26 september 2017 15:56]

Ik gok dat de meeste compressie bereikt zal worden door het begrip "DVD kwaliteit" flink op te rekken.

h265 is vooral efficienter op hoge resolutie (4k enzo), op lagere resoluties is het wel wat efficienter dan h264 wat we al heel lang gebruiken, maar niet zo veel dat je bitrates even kunt decimeren...
HEVC is net als alle vorige standaarden over heel de range 40 tot 70% beter dan de voorganger. De hoogste winsten zijn inderdaad bij de hoge resoluties maar ook daaronder is er steeds een ondergrens vastgelegd. Grofweg kan je stellen dat 250 kbits/s overeenkomt met een 1800-2000 kbits/s MPEG-2 bitstream. Gezien de processing power waarover Netflix beschikt kiezen ze bovendien typisch voor heel, heel zware settings die nog wat extra winst geven. Verder is het ook een gemiddelde bit rate.

Ik wil maar zeggen, ze zullen wel gelijke kwaliteit behalen. Maar.... Wij zijn ondertussen wel iets meer gewoon dan DVD waardoor DVD-kwaliteit subjectief totaal niet meer als goed wordt ervaren...
De grootste efficientie kunnen ze halen door een soort proxy te plaatsen in het vliegtuig met een paar terrabytes aan beeldmateriaal. Als twee passagiers naar dezelfde film of serie kijken hoef je die niet nogmaals te downloaden en kan je de overgebleven bandbreedte gebruiken om een nieuwe populaire aflevering te downloaden zodat andere passagiers weer lokaal kunen streamen etc.
Intressant als je zit te netflixen boven Europa. Kan je steeds een half uurtje iets zien voordat je weer een ander land/content binnenvliegt.
Waarom zou dat? Een proxy sever is (de naam zegt het zelf al) een server die info dichterbij data cached zodat je niet 10x dezelfde data stream moet binnenhalen. Zeker in een plaats waar de bandbreedte beperkt is en dat is zeker het geval in een vliegtuig. Leo1010 zegt het zelf al: Netflix gebruikt nu al lokale cache servers. In Parijs enkel staan er al 50. Dit komt natuurlijk omdat ISP's zijn vragende partij zijn om de route naar de eindgebruiker zo klein mogelijk te maken om de bandbreedte te bewaren voor ander internetverkeer. En Netflix is blij want ze kunnen hogere bitrates leveren.

Ik begrijp niet waarom je denkt dat een proxy server (of streaming server, noem het zoals je wil) er voor kan zorgen dat je maar een half uur kan netflixen tot je een ander and binnenvliegt.

Edit: Ok je doelt op de licenties issues maar die heb je natuurlijk met of zonder proxy. Zoals al aangehaald behoort de licentie toe aan een maatschappij en niet aan het luchtruim.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 27 september 2017 10:40]

Hij doelt op dat het licentie-model voor media in Europa een grote bende is, waardoor er in elk land andere content beschikbaar is.
Dit. Er staan bij veel ISP's al Netflix cache servers, waarom niet in een vliegtuig?
Wat denk je dat dat weegt (en dus aan brandstof kost)? Uiteindelijk is het nu toch veel handiger om je eigen serie offline beschikbaar te maken? Kost in het vliegtuig nul bandbreedte.
Dat kan inderdaad, maar dan moet er nog meer extra apparatuur meegesleept worden. Dit is een mooie compromis-oplossing tussen kwaliteit en praktisch nut.
Decimeren moet prima lukken, dat is tenslotte 1 uit 10 straffen/doden/wegnemen. Een reductie van 10% is wel te realiseren.
Helaas voor jou is dat alleen de historische betekenis van decimeren.

"Tegenwoordig wordt decimeren gebruikt om een zeer grote afname aan te geven; bijvoorbeeld in de zin "de populatie is gedecimeerd". Hoewel letterlijk genomen er 90% zou moeten overblijven, wordt er een afname van 50% of meer mee bedoeld."

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Decimatie.
Dat is ook maar gewoon een stukje tekst van iemand zonder bronvermelding. Bijzonder slecht artikel met als enige bronvermelding, een verwijzing naar een andere wiki artikel. Ik zie in iedergeval deci voorkomen in decimatie en dan lijkt me een halvering geen goede vertaling van het woord.

De engelse versie van het lemma spreek overigens over 'misuse' van het woord.
Nee, ik ben iemand die liever niet op de man speelt in discussies maar het bij feiten houd.
Het is een mooi voorbeeld van 'Als genoeg mensen het lang genoeg fout gebruiken, wordt het vanzelf goed". Bedankt voor het aanstippen.
Je moet ook eens rekenen dat de schermpjes in vliegtuigen meestal niet eens boven 480p uitkomen. Het heeft geen zin om 720 or 1080p naar een vliegtuig te sturen als je scherm maar helft de kwaliteit heeft, op dat moment is 250Kbps ruwweg een 50% verbetering op H.264.
Dat gok ik ook, maar dan ben ik bang dat je met 250 Kbps nog niet op 'DVD-kwaliteit' zit. Daarnaast heb je nog een probleem dat er relatief weinig apparaten goede ondersteuning hebben voor H.265. Bij Apple zit bijvoorbeeld pas sinds iOS 11 en MacOS High Sierra ondersteuning voor H.265 in de software. Qua hardware moet je ook redelijk up-to-date zijn.

[Reactie gewijzigd door JackDashwood op 26 september 2017 21:14]

H265 decoder support zit in iPad/iPhone vanaf de A10 en macs vanaf de 6e generatie Intel. Dus alle hardware <2 jaar oud.
De a9 had het ook al en zelf 5s krijgt software decoding

Bron http://www.streamingmedia...-for-Encoding-118735.aspx
'HD', volgens mij is de max nog 720p.
Waar ik dan benieuwd naar ben, ze mogen volgens de licenties geen beelden over de grens aanbieden (zie verschil aanbod in NL en USA). Hoe zit dat dan met vliegtuigen, die komen uiteindelijk toch boven het grondgebied van land X waar ze de uitzendrechten niet hebben?
Waar ik dan benieuwd naar ben, ze mogen volgens de licenties geen beelden over de grens aanbieden (zie verschil aanbod in NL en USA). Hoe zit dat dan met vliegtuigen, die komen uiteindelijk toch boven het grondgebied van land X waar ze de uitzendrechten niet hebben?
Waarschijnlijk op eenzelfde manier waarop dat destijds met de regiocodes van DVDs is gefixed. Je had 1-6 voor de verschillende regio's op de wereld, maar ook een regio 8. Dat was bedoeld voor vliegtuigen en cruiseschepen. Licentietechnisch is daar dus ooit al eens over nagedacht, ik ga er vanuit dat ze dat nu ook wel op eenzelfde manier vast zullen leggen. Daarbij kan ik me dan goed voorstellen dat het aanbod wat beperkter is.
Precies dit; regio 8 is een aparte regio voor Inflight Entertainment:

1: North America
2: Europe / South Africa / Japan
3: Far East
4: Latin America / Australia
5: Africa / India / Russia
6: China
7: Reserved
8: Inflight entertainment
In principe geldt het recht van het land van de maatschappij die het vliegtuig in registratie heeft (dus niet het land van opstijgen, overvliegen, aankomst, waar de luchtvaartmaatschappij geregistreerd staat, waar de leasemaatschappij zit) Zie hiervoor de Tokyo Convention. https://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_Convention Dit geldt voor alles in het vliegtuig tijdens het vliegen. Buiten het vliegtuig en op de grond gelden de regels van het land waar je bent en de internationale luchtvaartregels.

Nu is de Tokyo conventie strikt juridisch gezien voor strafrecht. Maar de principes zijn erg hard en volgen die welke ook gelden voor schepen, waar nog een iets langere historie voor geldt, dus zal het vreemd zijn als er andere regels gelden voor de jurisdictie rond intellectueel eigendomsrecht in algemene zin. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat contractspartijen in specifieke zin privaatrechtelijk een andere afspraak maken; bv ons contract geldt overal in Nederland behalve in de overzeese gebiedsdelen en aan boord van schepen en vliegtuigen.
Niet helemaal waar, bijvoorbeeld internet gebruik boven China kan in sommige gevallen beperkt zijn.
Ik ben niet meer helemaal bij met hoe de nieuwste inflight internet toegangssystemen werken, dus er kan iets verandert zijn. 15 jaar geleden echter waren er landen die vereisten dat alle verkeer afgehandeld in een spotbeam welke het grondgebied van hun land raakte afgehandeld werd via een grondstation op hun grondgebied. Als de satelliet operator daar niet mee akkoord ging, dan werd de operatie van die satelliet op dat grondgebied niet toegestaan. Als dat nog steeds zo is, dan hebben vliegtuigen hier ook mee te maken. Zodra ze boven China vliegen gaat het verkeer via China en hebben ze te maken met alle regels die voor China gelden.

Let wel, dat ontkracht niet wat ik zei. De jurisdictie aan boord is die van het land van registratie. Het internetverkeer speelt zich buiten het vliegtuig af en op het fysieke grondgebied van het land waar boven gevlogen wordt. En ja, Whatsapp, Netflix en Google kunnen nog zo legaal zijn in Nederland, een KLM vliegtuig boven Lhasa, Beijing of Shanghai zal zijn verkeer toch via China moeten afhandelen en daar gelden de Chinese regels.
Goed punt. Het lijkt me dat ze dat kunnen oplossen door alleen Netflix Originals aan te bieden, aangezien ze daar zelf de rechten van in eigendom hebben.
Klopt niet, het hele kluwen van licenties is heel complex en Netflix speelt ook nogal losjes om met de term Netflix Original.
Waarom zijn sommige Netflix Original-series of -films wel in het ene land maar niet in het andere beschikbaar?
Wij beschikken over de rechten op de meeste Netflix Originals en kunnen deze overal ter wereld streamen. Netflix Originals die we overal kunnen streamen zijn o.a.: Narcos, BoJack Horseman, Master of None, Beasts of No Nation en meer.
Sommige Netflix Originals zijn niet in alle regio's beschikbaar.
Sommige Netflix Originals zijn geproduceerd terwijl Netflix in slechts een paar landen beschikbaar was, waardoor we niet de licentierechten voor alle wereldwijde regio's hebben bemachtigd.
Hoewel de serie of film een Netflix Original is, kan het zijn dat andere bedrijven de streamingrechten bezitten vanwege contentdeals die gemaakt zijn voordat Netflix in die regio beschikbaar was.
Afhankelijk van de regio kan het nog jaren duren voordat Netflix de licentierechten voor een originele serie kan bemachtigen.

Een aantal Netflix Originals waarvoor we nog geen wereldwijde licenties hebben zijn o.a.: Orange is the New Black, Arrested Development en Lilyhammer.

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 26 september 2017 15:03]

Er speelt nog veel meer; Gotham seizoen 1 en sinds kort 2 zijn beschikbaar in Nederland terwijl Gotham seizoen 3 al beschikbaar is in de VS. Dit is een gloednieuwe serie van ná de tijd dat Netflix naar Nederland kwam. En tóch is seizoen drie nog niet hier beschikbaar.
Dat kan natuurlijk prima, licentie deals worden vaak ook al voor komende seizoenen gemaakt.

Dus als bijvoorbeeld de afspraak voor Gotham destijds gemaakt is voor de rechten op seizoen 1 t/m 5 voor het eerste jaar na de release dan kan dat prima het geval zijn.
Never Mind, ik zie nu pas dat Gotham geen Netflix Original is maar een Warner Brothers productie die origineel op Fox draaide. Dan is het wel verklaarbaar ja.
Maar dat heeft niets met Netflix of Netflix Originals te maken. Daar is gewoon een andere aanbieder mee aan de haal gegaan. En dan moet Netflix gewoon wachten tot de licentie beschikbaar is.
Gotham is ondertussen​al bij seizoen 4.
Netflix Originals != Netflix productie.

Ik weet het, lekker verwarrend. Netflix Original staat voor: Netflix is de eerste/enige die de rechten heeft voor die regio van die betreffende titel. Netflix producties vallen dus inderdaad onder Netflix Original, maar ook externe producties waar zij de exclusieve uitzendrechten hebben.
Waarschijnlijk wordt dit geregeld met de vlag waaronder het vliegtuig vliegt. Nederlandse vliegtuigen hebben NL content en Amerikaanse vliegtuigen hebben Amerikaanse content.
Lekker als je een vlucht bij KLM boekt en deze wordt 'uitgevoerd door een partnermaatschapij' (lees: er staat Delta Airlines op het vliegtuig en dat is dan ook waar een deel van de passagiers hun ticket hebben gekocht).
Mogelijk alleen op binnenlandse vluchten?
Normaal is het zo dat de wetten gelden van het land waar het vliegtuig geregistreerd staat , zolang het vliegtuig in de lucht is...maar of dat ook met netflix zo werkt?
Waarschijnlijk hebben ze dan de rechten van het thuisland van het vliegtuig.
Bij DVD is er een speciale regio (regio 8 ) voor vliegtuigen, cruise schepen, het ISS, etc. dus ik neem aan dat er dan ook aparte licenties zijn voor dit soort toepassingen.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 26 september 2017 15:03]

Er is sinds DVD een aparte regio voorzien voor op internationale vliegtuigen, cruiseschepen en ruimteschepen. DVD regio 8. Deze specificatie bestaat al lang en alle films gespeeld op vliegtuigen, cruises etc. zijn voor deze zone bestemd.
In het tijdperk van streaming zijn zulke zone's ook nog van enige legale betekenis en films worden nog steeds aangeboden door filmhuizen voor deze 'bestemming' (= zone 8)
Aparte "in flight" licenties vermoed ik. Vroeger had je al regio 8 DVD's voor gebruik op cruiseschepen e.d. Je krijgt dan in ieder geval een ander aanbod dan dat in een willekeurig land.

Vind het verder nogal omslachtig. Wanneer je je voorbereid kun je wat afleveringen offline opslaan met de Netflix app. Zo niet, dan heb je altijd nog het filmaanbod van de luchtvaartmaatschappijk.
Ik gok dat ze het land van herkomst pakken voor die licentie. Dat is volgens mij vrij gebruikelijk in de luchtvaart. Op het moment dat een US kist in de lucht is, is het US grondgebied, onafhankelijk van het continent waar je op dat moment boven vliegt. Aan de grond telt de wet van het land waar je bent. Maar ze zouden de inflight WIFI gewoon uit kunnen zetten zodra ze geland zijn.
Het zal ook vooral voor US gebruik zijn, daar zie je veeel vluchten binnen de US van staat naar staat.
Ben inderdaad ook benieuwd...
Het grondgebied in een vliegtuig ligt bij het land waarin t geregistreerd is. Dus een Amerikaans vliegtuig is Amerikaans grondgebied, ook in het buitenland.
vliegtuigen hebben een nationaliteit....dus ze gaan gewoon de thuis nationaliteit vh vliegtuig gebruiken! zo moeilijk is dat niet!
Ook ik heb een nationaliteit (tot dusverre niks nieuws), maar ook ik mag Fox Sports niet kijken op een buitenlands netwerk.
in het vliegtuig bevind je je dus op grondgebied van een land...dus ook die rechten zullen gelden!
Ik denk dat dat hel anders werkt en niet op basis van landsgrenzen. De vliegmaatschappiij sluit gewoon een contract af voor een bepaald aanbod aan films. Welke nationaliteiten er dan aan boord zijn, is irrelevant.
Hier hebben ze toch dat download knopje voor? Zodat je onderweg kan kijken...
Het is toch deel van de "Inflight" entertainment, en niet bedoeld voor persoonlijke apparaten?
Klopt, maar niet alles op de Netflix site kan gedownload worden. Dan ben je bij bepaalde series toch weer afhankelijk van wifi.
Kan netflix niet een "lokale NAS" plaatsen in elk vliegtuig waar de meest gestreamde video's lokaal worden opgeslagen? Of praten we dan echt over te veel data?
Netflix levert al jaren "Netflix Aplliances" aan ISP's. Zou inderdaad ook passen in vliegtuigen. Maar waar het in dit artikel volgens mij om gaat is de beschikbare Wifi-bandbreedte in een vliegtuig zo efficient mogelijk gebruiken, aangezien een vliegtuig wel 300 passagiers aan boord kan hebben die films willen kijken. Dit moet je los zien van de internetverbinding tussen vliegtuig en de grond.
Zou met een bitrate van 250kbit idd niet zo'n probleem moeten zijn.
Ze hebben voor NL specifiek zo'n 370 TV shows en 1400 films, dat past wel op een NAS. In de VS Canada is dit ongeveer het dubbele, ook haalbaar. Edit, toevoeging: En in de VS het driedubbele.
Toch verwacht ik niet dat ze hier snel voor kiezen, kost een hoop extra gedoe met updaten en alle andere handigheden die een online platform biedt, en risico op jatten van hun hardware/architectuur/content.

[Reactie gewijzigd door Tielenaar op 26 september 2017 15:16]

Nou, als iedereen de hele vlucht iets anders wil zien:
- Met 250kbps kost 1 uur video 60x60x250kb = 900Mb (b = bits) ofwel 122MB (B=byte)

Voor een vlucht met 200 passagiers die ieder 10 uur willen kijken is er dan 112*200*10=224000MB opslag nodig, ofwel ongeveer 224GB.

Makkie dus. Een simpel diskje en iedereen kan de hele vlucht iets anders kijken. Mits ze wel even tevoren vertellen wat ze willen zien...

Je zou die 10 uur ook gewoon op je telefoon (o.i.d.) kunnen zetten, daarvoor is maar 1,1 GB nodig, past met gemak op een SD kaart.

Het hele idee van netflix slaat dus eigenlijk nergens op, je zou gewoon een "save" knopje kunnen implementeren, en tientallen uren aan video op je telefoon kunnen zetten. Geen geklooi met wifi, en dat scheelt dan ook nog behoorlijk in batterijgebruik. En je mobiel kan in vliegtuigmodus blijven...
Dat heet download en bestaat al bij Netflix. Jammergenoeg niet voor alle content.
Maar dat hebben vliegtuigen toch al in de vorm van een IFE (ok aanbod is wel beperkter dan dat van Netflix maar op een appliance past ook niet alles van Netflix). Daarbij een normale NAS plaatsen zal niet gaan het moet wel gecertifceerd spul zijn.
En met een enkele wifi antenna kom je er ook niet van voor naar achter ;-)
Meeste toestellen hebben al inflight-entertainment sinds de jaren 90. Geen idee hoe dat toen en nu werkte maar neem aan dat er toen al een soort van NAS was, wat alleen maar beter is geworden.

Moet zeggen dat het bijvoorbeeld bij KLM wel erg gedateerd aanvoelt. Netflix zou een goede aanvulling zijn. Maar ze mogen dan wel eerst de hardware wat verbeteren. Zelf in de nieuwe business class zijn de schermen om te huilen.
Het hotel waar ik werkte had een soort van serverkast, maar dan met videospelers.
In mijn eerste jaar waren het nog videobanden, stuk of 20 van die kasten, waar we elke week een andere tape instaken.
De gast kon in de kamer één van de X aantal kanalen kiezen, en daar speelde om de beurt een film af.
Terwijl film 2 speelde, spoelde film 1 terug, en dat continu
( die tapes waren na 2 weken helemaal naar gort gespeeld ;) )

Later werden dat dvd's, in dezelfde ruimte kon er ineens uitgebreid worden naar 15 videokanalen, omdat de films niet meer teruggespoeld hoefden te worden.

Ik was er een paar weken terug op de koffie, toen waren ze bezig met Staycast, een Chromecast op elke kamer.
Er zou eigen aanbod komen, en de gast kan zijn personal accounts doorzetten op basis van zijn kamer-wifi
( ik heb het helaas nog niet kunnen proberen, maar ben zeker benieuwd hiernaar )
Gewicht, apparatuur, syncing. De Netflix library neemt waarschijnlijk ~10TB op bij enorm lage resoluties. Dat is nog steeds 10 goede SSD (~2U ruimte en 50kg) om het tegelijkertijd speelbaar te houden voor ~50 streams in een vliegtuig.
Laat eerst maar inflight wifi betaalbaar zijn. De meeste maatschappijen hebben het niet eens.
De technische uitdaging lijkt me ook niet zo heel triviaal. Dus geen wonder dat het nogal prijzig is. In treinen is het al bijna niet te doen blijkbaar.

En dan nog. Als je er geld mee kan verdienen... :)

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 26 september 2017 14:56]

Treinen hebben last van bruggen, tunnels, bovenleidingen, bergen en gebouwen. Als je daar tijdens een vlucht last van krijgt is internet wel je laatste zorg denk ik.

Vliegtuigen hebben internet via satelliet of een vorm v4g die omhoog straalt. De laatste is over zee wat onhandig...
Van de andere kant is het ook weer niet zó moeilijk op land. In Nederland is er inmiddels in de meeste (auto)tunnels mobiel bereik, 4g zelfs. Daar hangen gewoon een soort femtocells in de tunnelbuizen. Ook FM-radiozenders trouwens. Daar heeft mobiel bereik nog een ander doel, zo kunnen mensen in geval van nood gewoon 112 bellen (het vinden van zo'n telefoon in de tunnel is bij paniek/rook natuurlijk ook niet zo makkelijk), bij treinen speelt dat minder.
Laat zee nou net 66% van de aardbol zijn. En dan nog, denk je dat de satellietbedrijven het voor nop doen? En 600 mensen in een A380 over 4G of satelietverbinding?....

Kan de NS geen gebruik maken van Powerline? ;-)
Ik snap dit niet, je kunt toch gewoon media op een lokale server zetten (wat nu al gebeurt met het bestaande In Flight Entertainment) en dat streamen over Wifi, dan heb je helemaal geen internet nodig, en al zeker geen snel internet. Dat hele streamen over internet wordt veel te veel opgehemeld. Wat is er mis met streamen vanaf een lokale server ?

Netflix kan dat films aanbieden aan luchtvaartmaatschappijen wat geregeld op de grond bijgewerkt wordt. Ook dat gebeurt nu al, alleen dan van andere video aanbieders. Emirates, KLM, Singapore Airlines en vele anderen hebben een enorm aanbod van (recente) films aan boord.

En als je 'wireless IFE' hebt scheelt dat een hoop in de kosten: geen schermen meer in de stoelen en die minderheid die geen laptop, tablet of smartphone bij zich heeft kan gewoon een simpel tablet huren bij de maatschappij.
Minder gewicht en dus minder kosten.

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 26 september 2017 15:32]

Omdat Netflix dan moet samenwerken met de vliegmaatschappij zelf.
Nu voorziet de vliegmaatschappij internet, te betalen uiteraard, en Netflix wil zijn aanbod kunnen streamen over dat internet.
Als Netflix cache aan boord wilt dan zal het moeten samenwerken met de vliegmaatschappij wat hun geld gaat kosten. Gezien die systemen ook manueel up to date gehouden moeten worden (lees een technieker gaat aan boord wekelijks en wisselt de disks) is de onderhoudskost ook niet mals. (en die technieker is een full blow vliegtuig technicus, niet bepaald een goedkoop uurloon)
Als het systeem dan nog is gaat concureren met hun inflight entertainment is het hek volledig van de dam, dan mist de maatschappij inkomsten op de verkoop van hun inflight entertainment.

Hoe dan ook, iedere samenwerking met netflix zou neerkomen op een netflix abbo + bijkomend te betalen aan de maatschappij.
Voor welke regio komt er dan op die lokale cache te staan? En welk gedeelte van de catalogus?
Maar ik ging er eigenlijk wel vanuit dat mensen dit soort content al klaar zetten om hun device voordat ze een toestel instappen, waarom zou je afhankelijk willen zijn van een 3de partij voor je inlight entertainment?
Wat ik me afvraag is of Netflix hiervoor een content server in het vliegtuig plaatst of dat er een verbinding met de grond wordt opgezet voor elke gebruiker die een video wil kijken.
Zelf vermoed ik dat er een server in het vliegtuig zelf staat.
Je zou het artikel kunnen lezen...

Als je dat deed zou je waarschijnlijk tot dezelfde conclusie komen als ik, namelijk, nee, geen server, de content wordt van internet gehaald.
Ik kan uit het artikel niet opmaken dat er geen caching/content server aan boord van het vliegtuig is.
Veel ISPs hebben al zo'n server van Netflix.
Het zou slimmer zijn als die in het vliegtuig staat, zoals de 'oude' inflight entertainmentsystemen.
quote: artikel
efficiëntere mobiele codering, die videostreams met 'dvd-kwaliteit' mogelijk maakt voor mobiele apparaten op 250kbit/s. Details over de codering of de definitie van dvd-kwaliteit geeft het bedrijf niet. Momenteel stelt Netflix een verbinding van minimaal 500kbit/s als eis om zijn videodienst te gebruiken, maar het adviseert een minimale snelheid van 1,5Mbit/s, terwijl 3Mbit/s nodig is voor sd-kwaliteit van streams.
DVD-kwaliteit = SD
Ik heb het vermoeden dat ze met die 3MBit/s HD-kwaliteit bedoelen.
1,5MBit/s kan wel kloppen voor SD.
500kbit/s is erg weinig met H264.

Want als ik hier het artikel interpreteer willen ze met nieuwe codering met 250kbit/s dezelde kwaliteit halen als met huidige codering met 3Mbit/s.
Een factor 12 verschil, dat lijkt mij erg stug.

H265 zou een halvering van bitrate zijn ten opzichte van H264.
Het lijkt erop dat Netflix een eigen codering gebruikt? Er wordt gesproken van *zijn*(Netflix) codering.
H265 is niet alleen een halvering. Binnen de halvering gaat de kwaliteit er ook nog eens op vooruit.
Het grote nadeel van h.265 is dat het bijna niet te doen is met software-decoders. Al eens geprobeerd om 4K@24fps content in h.265 af te spelen met mijn i5-6600K@4.2Ghz: Dat gaat gewoon niet, het is een stutter-fest.

Ja het is wat kleiner, maar het gebruikt ook tig meer resources om te decoden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 26 september 2017 17:06]

Ach ja, herriner mij nog dat vroeger de populairste dvd rips op torrent sites van axxo kwamen, waren altijd dvd rips van rond de 700mb in h263 (xvid).
Dus denk dat met h265 wel een redelijk toonbaar SD beeld mogelijk moet zijn op zo een lage bitrate
Een Airbus 380 kan 853 personen vervoeren in economy. Als iedereen op dat vliegtuig Netflix wil kijken ...

De kans is op zich vrij klein, maar we hebben al eens een charter Thalys trein gehad waarbij wifi inbegrepen was. Veel geluk als het graits is. Dit lijkt me ook eerder een omdat het kan oefening.
Met deze bitrate kun je volgens mij met een relatief kleine SSD de hele Netflix bibliotheek gewoon lokaal aanbieden in plaats van te streamen naar een vliegtuig. Dan hoef je alleen maar over-the-air updates uit te brengen. Zou met een simpel kastje aan boord te regelen moeten zijn.

Volgens mij hebben we het over 125.200 KB per uur, dus 122MB per uur. Laten we zeggen voor het gemak 125MB per uur dus 1GB per 8 uur. Dan kun je op een microSD kaartje van 256GB 2.048 uur film opslaan. Een laptopschijfje van 2TB zou je rond de 15000 uur kunnen opslaan volgens mij, maar gezien de G krachten waarschijnlijk niet helemaal handig. Een paar 256GB SD kaartjes kosten relatief weinig geld.

Tenzij de datastromen uit een vliegtuig naar de grond vrijwel gratis zijn, lijkt me dat een goed alternatief. De laatste keer dat ik gevlogen heb moest mijn telefoon nog braaf in de airplane modus... Wie weet wat er allemaal is veranderd :)

[Reactie gewijzigd door Fairy op 26 september 2017 16:23]

OK... want het media aanbod bij bijv. Delta vluchten is misschien wat magertjes of in ieder geval niet heel uitgebreid...
maar storend is het eigenlijk toch ook niet... na een paar wijntjes wil ik vooral slaap inhalen lol

[Reactie gewijzigd door 936443 op 26 september 2017 16:24]

Hier net zo. Zodra die "vliegende doodskist" recht vliegt, trek ik een dekentje over me heen en ben ik in dromenland. Meestal is er wel een mede-reiziger die me dan wakker maakt als er omgeroepen wordt om je gordel vast te maken. :z

Al moet ik toegeven dat het echt al minimaal 6/7 jaar geleden is dat ik gevlogen heb.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee