Chris Lattner begint bij Googles ai-onderzoeksafdeling na vertrek bij Tesla

Chris Lattner, een van de bedenkers van Apples programmeertaal Swift, heeft bekendgemaakt dat hij bij Google Brain aan de slag zal gaan. Die afdeling houdt zich binnen de zoekgigant bezig met kunstmatige intelligentie. Onlangs vertrok Lattner bij automaker Tesla.

Lattner maakte via Twitter bekend dat hij 'zeer verheugd is volgende week bij Google Brain te beginnen' en dat hij eraan zal werken kunstmatige intelligentie toegankelijker te maken. Wat hij precies gaat doen is onduidelijk. Bloomberg beroept zich op eigen bronnen en schrijft dat hij zal werken aan de machine learning-softwarebibliotheek TensorFlow, die Google in 2015 opensource maakte.

In januari werd Lattner vicepresident van de Autopilot Software-afdeling bij Tesla, waar hij na zes maanden alweer vertrok. Hij zei dat hij niet binnen het bedrijf paste. Hij gaf toen op Twitter aan op zoek te zijn naar een nieuwe baan, waarop een Google-medewerker liet weten dat het bedrijf hem graag in dienst zou willen nemen.

Lattner werkte aanvankelijk als een van de belangrijkste auteurs aan de LLVM-compiler. Hij ging in 2005 bij Apple aan de slag en daar bekleedde hij diverse functies. In 2010 begon hij zijn werk aan Swift, de programmeertaal die in 2014 werd geïntroduceerd. De laatste jaren bij Apple was Lattner het hoofd van het team dat ontwikkeltools maakt.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

15-08-2017 • 08:51

18 Linkedin

Reacties (18)

18
18
10
2
0
7
Wijzig sortering
Krijg een klein beetje het idee dat Tesla slechts een bruggetje was, omdat het waarschijnlijk contract technisch niet mogelijk was om van Apple naar Google te gaan. De bedrijfscultuur van Tesla is namelijk bij elke techneut wel bekend, en op zo'n niveau via Twitter tegen zo'n sollicitatie aanlopen lijkt me ook allemaal wat toevallig.

Niet dat het mij iets uit maakt, ik ben van mening dat de contracten soms veel te streng zijn. Zo heb ik ook contracten gezien waarin je binnen een straal van 80km niet voor een concurrerend IT bedrijf mag werken, succes daarmee in Nederland.
In NL houd een non-compete of een concurrentiebeding maar zelden stand.
Zeker de vrij algemene "binnen een straal van 80km niet voor een concurrerend IT bedrijf"
uitspraken in een contract zijn niet rechtsgeldig.

Wat in NL wel mag is een bewuste partij noemen en eventueel specifieke werkzaamheden/producten.
Bv als software ontwikkelaar die werkt aan software voor autonoom rijdende auto's bij Tesla, mag Tesla bedingen dat je 2 jaar niet bij een ander bedrijf aan dergelijke auto's mag werken.

Als software ontwikkelaar heb je daarmee nog genoeg werkmogelijkheden namelijk.
In NL is een dergelijk beding dan ook niet geldig als dit de persoon in kwestie beperkt in zijn vermogen
om zelfvoorzienend te zijn (aka te werken) binnen zijn vak of woongebied.
Nou, daar kun je dus raar mee op de koffie komen.

Een oud collega van me werkte bij een IT-detacheerder/consultancytent en ging vervolgens bij een IT-consultancybureau werken, weer als consultant.

*Rechtzaak* Want concurrentiebeding...

Per direct moest ie z'n contract ontbinden. Dwangsom werd niet betaald geloof ik.

vervolgens werkt ie nu op papier bij een zusterbedrijf, en zou de vorige werkgever de rechtzaak weer moeten herhalen (totdat ze geen zusterbedrijven meer hebben...)

Dus... als je eenmaal ergens IT consultant bent geweest bij een tent met een concurrentiebeding, kun je dus gelijk een totaal ander beroep gaan uitzoeken :?

https://blogarbeidsrecht....g-vervallen-of-toch-niet/

https://www.boek9.nl/item...-bosch-axians-v-rockstars
de zaak.

[Reactie gewijzigd door steveman op 15 augustus 2017 11:06]

Ik geloof weinig van het verhaal. Ik werk al lang (12+ jaar) in de IT consultancy wereld en heb hier nog nooit van gehoord. Genoeg mensen die vanuit een ander consultancy bedrijf komen of daar naar toe gaan en vaak ook met een concurrentiebeding. Echt nog nooit, maar dan ook nooit van zoiets gehoord.

Wat wel voorkomt is dat een een consultancybedrijf/klant niet zo maar een aanbod mag doen aan een ingehuurde medewerker van een ander bedrijf. Soms mag je na een jaar ze een aanbod doen ter overname. Ook komt het voor dat er specifieke klanten genoemd worden waar een persoon het eerste jaar niet voor mag werken. Maar nooit algemeen dat een persoon niet van consultancybedrijf A naar B mag vanwege het feit dat het ook een consultancybedrijf is.
Ah joh, ik heb een levendige fantasie, en de bronnen die ik postte hebben ook een vaste rubriek in de Fabeltjeskrant :z
Die links gaan over het voortbestaan van een concurrentiebeding bij het veranderen van bedrijfsstructuur en eigenaar van het bedrijf. Heeft helemaal niets te maken met een concurrentiebeding bij het veranderen van werkgever door de persoon die het beding is overeengekomen.
quote: tweede link, laatste alinea...
Er is sprake van schending van het concurrentiebeding door indiensttreding door geïntimeerde bij Rockstars. Rockstars heeft onvoldoende onderbouwd dat zij geen concurrent is van Axians.
Dat las ik, maar daar staan verder totaal geen details in over het concurrentiebeding en op welke grond dit nu verklaard is. Deze uitspraak gaat namelijk specifiek over een zaak om te kijken of het concurrentiebeding nog uberhaupt geldig was doordat de structuur van het bedrijf veranderd is.
Je maakt nu een grapje dat je het gelezen hebt...
[geïntimeerde] moet dan ook uit dienst treden bij Rockstars voor de looptijd van het concurrentiebeding (dat loopt t/m 1 februari 2017). Verder wordt Rockstar verboden om geïntimeerde] werkzaamheden te laten verrichten tot 1 februari 2017.
Het is een breed misverstand dat een rechter altijd gehakt maakt van concurrentie-beding clausules, volgens mij behoort het in de categorie "borrelpraat". Bedrijven nemen die clausule niet tegen beter weten in op in een contract.

https://www.judex.nl/rech...rrentiebeding-geldig_.htm

https://www.hr-kiosk.nl/h...srecht/concurrentiebeding
Ongeacht of dit een misverstand is of niet; de aanwezigheid van een dergelijke clausule zal voor veel mensen toch een drempel zijn om bij de concurrent aan de slag te gaan. Alleen al daarom heeft het waarde voor werkgevers.
Er was een korte tijd waarin hij een bericht dat hij bij Tesla weg ging omdat hij niet goed kon samenwerken/het niet goed kon vinden met Elon Musk, had gepost. Later heeft hij dat bericht weer verwijderd, volgens mij stond het destijds op zijn website op zijn openbare cv pagina (die trouwens behoorlijk indrukwekkend is).
*indrukwekkend*?
Ik lees vooral een heel hoog ik-ik-ik-gehalte.
"My LLVM" vs "of course with new contributors etc"
"My SWIFT" vs "of course with new masterminds"
"We built a lot of things with Tesla" vs 6 maanden & "not my culture"...
Als je dan naar "resumé" doorklikt, zie je inderdaad een heel hoog "I-I-I" gehalte>>>


source: Chris Lattner home page
Ja indrukwekkend als je gaat bekijken wat hij al uitgespookt heeft in zijn carriere.
Ik hoop dat je snapt wat het idee van een resumé schrijven is en dat dat vooral om 'ik' hoort te gaan?
Die snap ik wel degelijk.
En niets ten nadele van zijn prestaties; niet voor niets dat hij in Tweakers voorbij komt.

Toch lees ik een heel hoog gehalte "ik-ik-ik", "kijk-mij-nou" en niet "ik-ik-wij" of "ik-wij-zij": Ik heb dit, dat, zus & zo gedaan en dan wil ik ook nog wel vernoemen dat er enkele "mindere leden" hebben bijgestaan. Dat is wat er van zijn Resumé af druipt, mijns inziens. Ik lees ook geen enkele "met dank aan", of "dankzij". Wat 'm in mijn ogen een potentiële kwal maakt, die graag gaat lopen met de pluimen van anderen...

Maar goed, dat wil niet zeggen dat hij ook niets presteert, natuurlijk, en dit is puur mijn persoonlijke interpretatie :-)
Nogmaals, ik denk niet dat je cv een plek is om te vertellen wat andere mensen allemaal wel niet voor awesomes hebben gedaan.

Chris Lattner‏ @clattner_llvm Mar 28
Congrats to the Apple team for an awesome Xcode 8.3 release, great to see it come together!

Chris Lattner‏ @clattner_llvm Jan 17
Last week was incredibly hard: saying goodbye to so many amazing colleagues and friendships😢. 🍏 is in such great hands. I will miss you all!

Chris Lattner‏ @clattner_llvm 3 Dec 2016
Happy 1 year anniversary to Swift Open Source and an amazing http://swift.org community!! 🎂🎂

Chris Lattner‏ @clattner_llvm 13 Jun 2016
Always great to see the work of so many fantastic people come together. If you're wondering, Swift Playgrounds really is something special!

Chris Lattner‏ @clattner_llvm 3 Dec 2015
Today is the result of an amazing amount of work by dedicated and phenomenal teams of people across Apple. Proud to be part of the team!

Een paar tweets van hem tijdens belangrijke events afgelopen tijd, ook in interviews als bijv een interview voor een podcast die ik een tijdje geleden luisterde legde hij uit dat hij de Swift leiding overdroeg aan Ted Kremenek en dat veel mensen bang waren van gaat dat wel goed. Maar hij vertelde daar dat in de praktijk Ted toch al de leiding had en hij trok die eer helemaal niet naar zichzelf. Ik denk niet dat je tussen de regels van een cv een karakter moet proberen te lezen, maar dat is mijn persoonlijke mening.

glhf
In Nederland houden dat soort contracten dan ook geen stand in de rechtbank. De werkgever mag het er inzetten, het is toch geen zak waard hier. En het is vaak zelfs in je voordeel te draaien.

Wanneer jij een andere baan kan vinden voor een hoger salaris (/betere arbeidsvoorwaarden) , dan heeft de werkgever twee opties. 1) concurrentie beding doorstrepen en je laten gaan. 2) meegaan met de betere voorwaarden (veelal salaris verhogen).

Persoonlijk zou ik bij een nieuwe baan weer eisen dat het beding uit het contract gelaten wordt.

*edit, autocorrect.

[Reactie gewijzigd door GateKeaper op 16 augustus 2017 20:53]

Dit soort contracten houden wel stand in de rechtbank.
Een concurrentiebeding is in Nederland gewoon geldig

Zoals Odiebla al zegt, dit is borrelpraat, die mensen ook nog eens heel veel geld kunnen kosten.
Een van de vele voorbeelden daarvan hier:

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee