'Wearables-maker Jawbone is failliet'

Het Amerikaanse bedrijf Jawbone, dat afgelopen jaar onder meer bekend was van fitnesstrackers en bluetooth-speakers, is naar verluidt failliet. De directeur heeft een nieuwe start-up opgericht voor het maken van medische apparatuur, waar veel oud-medewerkers nu werken.

Jawbone heeft het faillissement niet bevestigd, maar onder meer The Information, The Verge en Business Insider hebben van eigen bronnen te horen gekregen dat Jawbone op de fles is. Het ging al langer niet goed bij de fabrikant en Jawbone zou vorig jaar al gestopt zijn met het maken van hardware.

De directeur heeft een apart bedrijf opgericht met de naam Jawbone Health Hub. Die zou onder meer de garantie kunnen gaan uitvoeren voor Jawbone-producten en richt zich op medische apparatuur die op het gebied van functionaliteit overeen komen met de fitnesstracker van de fabrikant. Een gerucht over deze wijziging in strategie ging al eerder.

Jawbone is niet de eerste maker van wearables die de handdoek in de ring gooit. Smartwatchfabrikant Pebble verkocht zichzelf uit noodzaak aan Fitbit eind vorig jaar. De waarde van Jawbone werd op het hoogtepunt geschat op drie miljard dollar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-07-2017 • 06:45

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
Ook raar dat Tweakers helemaal NIKS schrijft over de flinke rechtszaken die Jawbone hebben geplaagd en naar het randje van de afgrond hebben geduwd (oa verbod op verkoop in VS eventjes). Toch fijn om de mogelijke oorzaken te weten.
Tweakers, wij stellen technologie op de proef.

Als de rechtszaak door robots werd gedaan in een 100% helium misschien wel :)
Aangezien ze al bijna een jaar niet meer antwoorden op mails ligt dit wel voor de hand ja.
Ik heb gister nog een mail gehad dat het ze spijt dat ik al een half jaar moest wachten. Daarin werd me de optie gegeven om mijn klacht op te frissen. Klik op de knop en ik kwam op een formulier waar ik alles opnieuw moest invoeren. Niet gedaan.. Mijn Up3 had een gebroken band, wat een kwaaltje van de Up3 is.

"Hello,

We sincerely apologize for our lack of communication—while you haven’t heard from us in a while, please know we haven’t forgotten about you.

Over the past few months, we’ve been transitioning to a simpler care experience. These changes took longer than expected, but we’re excited to share they’re now complete and we are ready to address your request.

Our records show you contacted us with a support request between November 1, 2016 and July 1, 2017. If you still need assistance, please click the button below to submit your updated request.

We truly appreciate your continued patience and loyalty to our community. As our customer, you are part of the Jawbone family and we’re incredibly grateful for that. We look forward to assisting you going forward.

Sincerely,

Jawbone Care"
Dat is gewoon een hele lange mail om te zeggen dat ze bestaande support requests niet hebben omgezet. Als ze zo met hun klanten omgaan, is het niet zo gek dat ze het uiteindelijk niet meer redden.
Heel veel concurrentie op de fitness tracker markt, dus kijk er niet raar van op.

Een kennis van me heeft voor 20 euro een Xiaomi Mi Band 2 gekocht, die Chinese bandjes hebben veel bang for bucks en is een grote concurrentie voor dit soort bedrijven. Stond er van te kijken wat je er allemaal mee kon doen.

[Reactie gewijzigd door alwaysleft op 7 juli 2017 07:23]

Ik snap zelf ook niet dat partijen een paar honderd euro voor een fitness horloge kunnen vragen die je om de dag mag opladen.
Een kennis van me heeft voor 20 euro een Xiaomi Mi Band gekocht, die Chinese bandjes hebben veel bang for fucks en is een grote concurrentie voor dit soort bedrijven. Stond er van te kijken wat je er allemaal mee kon doen.
Mi band 2 is een paar euro duurder, houd het 4 weken vol zonder op te laden.

Als je "notify & fitness for miband" app koopt kun je hem voor veel meer dingen gebruiken zoals spotify bedienen.
Welke zijn dan zo duur en moet je elke dag opladen? Mijn fitbit is nog niet leeg en die heb ik vorig weekend opgeladen bijv. Die is wel 140 euro.

Ik koop in principe niets van ali express omdat A: slecht voor economie, B: Producten zijn niet altijd gemaakt volgens EU Regulering (Bijv. Plastic soorten die eigenlijk niet goed zijn om de hele dag in contact met de huid te zijn).

Nou is dit misschien niet eerlijk, kun je die Xiaomi bandjes hier in de buurt aanschaffen? En is dat inclusief belasting?
Ik koop in principe niets van ali express omdat (...)
AliExpress? De Mi Band 2 is gewoon via Nederlandse webwinkels te koop met Nederlandse garantie (bijvoorbeeld Bol.com). Ook maakt Xiaomi echt geen rotzooi.

Je kan de Mi Band 2 bij AliExpress voor ongeveer de helft van de prijs krijgen. Het is dan exact hetzelfde product. Geen garantie, maar voor zulke bedragen is het wel heel aantrekkelijk.
Ik koop in principe niets van ali express omdat A: slecht voor economie,
Of goed, want men houdt meer over om in Europa te besteden aan andere zaken (die mogelijk niet uit China komen).
B: Producten zijn niet altijd gemaakt volgens EU Regulering (Bijv. Plastic soorten die eigenlijk niet goed zijn om de hele dag in contact met de huid te zijn)
Als hetzelfde product hier en in China verkocht wordt, dan kan het net zo goed in China gekocht worden. Ook is dit voor veel apparatuur niet van belang. Neem kloon Arduino's bijvoorbeeld, die voor een hobbyist net zo goed werken als het originele product voor een fractie van de prijs.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 juli 2017 07:36]

Yes, laatste regel in mijn comment, ik had al verwacht dat iemand daarop zou reageren :-).

Maar als ik lees, Fitnesstracker voor 20 euro denk ik snel aan rommel, puur omdat bepaalde hardware al prijzig is. Maar ik zal eens kijken, ik hoef ook alleen hartslag meter en redelijke GPS, dat laatste heeft de fitbit nogal moeite mee als ik aan het fietsen ben :'(.

-1 omdat dit trollbait is? Het was een serieuze vraag.
Voor 20 euro heb je dat prima hoor, kwaliteit is hetzelfde als hier kopen , alleen betaal je hier zo 50+ euro voor een goed uitziend doosje en dat krjig je daar niet. Als het je meer vertrouwen geeft om meer geld uit te geven kan je dat natuurlijk doen. Maar ik zou je adviseren producten net op de prijs te beoordelen.
Er zit geen GPS in de mi band 2 :) Dat zou het hele speeltje een stuk duurder maken. (meer batterij, groter design,...)

Ik lees reviews, die zijn vrijgoed te betrouwen, voor alle hardware vanuit Azië trouwens.

Of je het nu hier van een middleman koopt, of rechtstreeks in China maakt weinig uit.
duurste gps chip per stuk is ~25€ (als consument). dus daar zit em het niet, eerder in het bijhorende verbruik (jaja sony heeft een zuinige) en antenne vereisten.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 8 juli 2017 14:42]

Over de garantie. Ik bestel regelmatig artikelen in China en ik krijg gewoon garantie hoor. Dit wel bij producten die defect aankomen. Iets wat na een jaar stuk gaat heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt.

Wanneer je een duurder artikel koopt dan moet je het eerst terug sturen. Het duurt dan wel lang voordat je je geld terug krijgt. Want het artikel kan rustig een maand op de Chinese douane liggen. Maar met wat klaagwerk kan je het proces versnellen. Bij goedkoop spul mag je het houden en krijg je je geld terug of een vervanging.

Als je dreigt met slechte reviews dan rennen ze voor je. Altijd een mooie stok achter de deur.

[Reactie gewijzigd door Lambert op 7 juli 2017 12:48]

Ik krijg eerder garantie toegewezen van die Chinese sites dan van Nederlandse winkeliers, laat dat maar eens inzinken.
Of goed, want men houdt meer over om in Europa te besteden aan andere zaken (die mogelijk niet uit China komen).
Je besteedbaar inkomen wordt niet plotseling hoger als je uit China koopt.
Het inkomen niet, koopkracht wel.
Maar doordat je meer zult gaan besparen houd je meer inkomen over.


Succes van rechtstreeks in China kopen heeft er mee te maken dat het een stuk voordeliger is, terwijl verkoop condities en levertijd significant slechter zijn.

Maar zoals iemand al hierboven schreef, als na een bepaalde periode iets stuk gaat koop je gewoon een nieuwe en in sommige gevallen ben je nog steeds voordeliger uit.

Originele bandje van Mi Band 2 is na 6 maanden gebruik te ruim geworden zodat klopje eruit viel, dit kwam door douchen met warm/heet water, zwemmen in zee, allerlei olie/creme's en zeep waar het mee in aanraking is gekomen. Device zelf werkt probleemloos en dus voor een paar euro (inclusief verzendkosten) nieuw bandje besteld.

In Nederland was je aan verzendkosten al meer kwijt geweest.

Moet er wel meteen bij melden dat China in de afgelopen tien jaar qua aanschaf kosten veel duurder is geworden, daar staat tegen over dat verzendkosten vaak goedkoper is dan binnen Nederland iets versturen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 7 juli 2017 09:47]

... als na een bepaalde periode iets stuk gaat koop je gewoon een nieuwe ...
En zie hier het ontstaan van de wegwerpmaatschappij.
... na 6 maanden gebruik te ruim geworden ...
Ik heb nog nooit een bandje gehad die (om wat voor reden dan ook) na 6 maanden te ruim was. Door het maar kritiekloos te accepteren dat die troep na zo'n korte termijn kapot gaat/onbruikbaar is, maak je de markt voor kwalitatief betere producten kapot. Nu gaat het over horlogebandjes, maar feitelijk kun je dat ook zeggen over een heel groot deel van het assortiment van sprinkhanen winkelketens á la Action.

En laat die markt voor kwalitatief betere producten nou vooral een markt zijn waar wij als Europa goed in vertegenwoordigd zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en productveiligheid maar bijvoorbeeld ook op het gebied van werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.
Alsof kwaliteit spullen geen grondstoffen, productie in specifieke Aziaatische landen gebruikt.

Weet jij van producten die qua grondstoffen t/m productie t/m eind product volledig Europees zijn?

Of het moet groente/fruit/vlees z etc.. zijn.

Maar non-food kan ik nergens op komen.

Ben er wel nieuwsgierig naar.
Het is simpel, als je 10 euro hebt en 5 euro besteed in china kun je nog maar 5 euro besteden in de EU/Nederland. Voor de lokale economie is het beter als je de volledige tien euro hier besteed.
Of Banggood enz. Bol is die wel zo een 15 euro duurder dan de Banggood's van deze wereld ;)
Of Banggood enz. Bol is die wel zo een 15 euro duurder dan de Banggood's van deze wereld ;)
Bijvoorbeeld. Hou er dan alleen rekening mee dat je geen wettelijke garantie hebt, zoals elke Chinese webwinkel. Daar is overigens niets mis mee. Vaak gaat het goed.
Ja en garantie op een product van <50$ ...
Als ik een willekeurig stukje electronica koop daar voor een fractie van de prijs, koop ik als ie kapot gaat weer het laatste modelletje.
En economie is onzin. Geld wat ik niet besteed bij bol laat ik wel weer achter bij Albert Heijn ofzo.
Het is niet alsof bol smart devices produceert of dat er überhaupt een Nederlands alternatief is.
Zelfs Nederlandse merken halen al hun componenten weer uit China.
Dan zou ik ook niet meer naar de Action, Big Bazar en dergelijke winkels gaan. Die verkopen hetzelfde spul.
Dat doe ik ook niet ;-).
toch is dat ook niet slim, lang niet alles is daar perfect en ik vind het de ergste winkels die er zijn, maar ik heb er onlangs van die telefoonhoudertjes gekocht die in de ventilatieroosters van mijn auto passen, waren 89 cent per stuk. En in de telecomwinkel betaal je voor exact hetzelfde 22 euro...

Foto lijm, knutselspul, utp kabels, grondverf, gereedschap, bakjes en kwasten voor verf, het is er allemaal in echt goede kwaliteit voor 80% minder dan bij een Gamma of waar dan ook. Ben toch geen dief van je portemonnee met je principes. Kost je alleen maar geld. En de kwaliteit is echt niet beter.
Vermoed dat ie doelt op smart watches. Die kan men om de dag opladen.
En hebben als extra functionaliteit ook die van de fitness gedoe.

Heb zelf een smart watch, over het algemeen gebruik ik hem ook als smart watch. (En niet als fitness tracker. )
(Aan het begin vond ik het wel leuk om te zien hoeveel stappen ik deed, maar naar verloop van tijd, meh.)
Ik track mijn fietsroutes worden automatisch naar Strava gesynct. Ook leuk om te zien na een maand dat mijn hartslag steeds lager word bij inspanning en wat alcohol met je hartslag doet.
Om de dag is eens in de 2 dagen:

Wat ik van me sportschool vrienden weet:

tomtom runner
fitbit
En nog een paar modellen die ik ook niet kende.

Het gaat er (denk ik) om dat als je functies aan hebt staan, GPS en korte interval hartslag dat hij snel leeg is.

In mijn Mi Band II zit geen GPS en bij interval hartslag van om de 5 minuten gaat hij 20 dagen mee. Bij interval hartslag meting om de 10 seconden gaat hij 10 dagen mee.
Ik heb 2 jaar geleden een Fitbit Charge HR gekocht en die hield het iedere keer 3 maanden voor tot de siliconen behuizing begon te bubbelen, los liet rond het scherm en er niet meer uitzag. Ik kon hem dan tot 1 jaar na aankoop kostenloos omruilen via Fitbit. Na een jaar gaven ze geen garantie meer en heb ik bij Coolblue (waar ik hem vandaan had) aangegeven dat ik nog een jaar garantie had en het niet zag zitten met de Charge HR verder te gaan omdat die bandjes zo ruk zijn.

Toen kreeg ik een aanbod om tegen kleine bijbetaling de nieuwe Charge 2 te kopen, waarvan het bandje ook al snel begon te bubbelen :( Daarom zit daar nu een metalen bandje omheen, maar als deze het ooit begeeft ga ik zeker voor zo'n MiBand kijken. Ik zou nooit meer >100 euro uitgeven voor zo'n apparaat, ook al verlies ik misschien het grote scherm zoals op m'n Fitbit Charge 2 zit. Ik koop in ieder geval 100% zeker geen Fitbit meer, dat bedrijf trekt zich echt he-le-maal niks aan van de kwaliteit van hun producten. Het is toch te bizar voor woorden dat Chinezen voor 1/4e van de prijs een beter product maken?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 7 juli 2017 07:20]

Het product is wellicht beter, de app daarentegen niet. Dus ja, bepaal maar wat je wilt....
Een slecht product blijft een slecht product. De app kan tenminste nog geupdate worden.
Tegen een app die niet geweldig werkt kun je met een update makkelijk wat doen. Tegen een slecht geassembleerd product kun je in principe ook wat doen, maar dat doet Fitbit duidelijk niet. Ik vraag me ook af of de app van Xiaomi zo slecht is, ik ken hem verder niet, maar wat wil je nou helemaal bijhouden? Stappen, hartslag, dat soort logs. Kan niet heel moeilijk zijn omdat in een app te stoppen.
Garmin vind ik dan ook kwalitatief veel beter.
Gebruik al geruime tijd Garmin trackers (en een eTrex voor buiten). Héérlijk spul. Alleen de eerste Vívosmart was een miskleun, met alle dode pixels.. zelf ook last van gehad, tot 2x toe. Eerste keer kreeg ik 'm gerepareerd terug, heeft toen 3 maanden goed gewerkt voordat ie weer uit begon te vallen. Toen zonder bijbetaling, vragen of gedoe een geheel nieuwe Vivosmart HR gekregen als vervanging (terwijl ik een gewone Vivosmart hád, erg goeie service dus!).

Heb nu een Vivofit 1 gehad, kortstondig een 2 gehad maar vanwege een leuke aanbieding een Vivosmart gekocht, en nu dus een omruil naar een Vivosmart HR. Ondertussen zijn m'n vrouw en beide kinderen en schoonvader ook voorzien van Garmin trackers.. ik vind 't machtig spul en kan 't iedereen écht aanraden.

Batterij van de Vivosmart HR gaat ook 8 dagen mee in de praktijk. Ideaal. Hoewel ik wel graag zoiets als de Vivofit had waar je maar 1x per ruim-een-jaar een batterijtje hoeft te vervangen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 7 juli 2017 07:53]

Had eerst ook de vivosmart. Het toen beruchte mankement met het scherm ook bij mij aanwezig. Heb toen kunnen ruilen met bijbetaling voor de vivoactive HR. Ook deze haalt met gemak 8 dagen met actief gebruik (mbv de ingebouwde sensors) en zelfs 2 weken in idle mode!
Ooh de VivoActive is ook érg fraai inderdaad. Maar ik sport niet genoeg om dat 'terug te verdienen'..
Niet mijn beeld. Mijn Vivofit 1 had een kapot bandje, net als alle andere Vivofit 1's. De raakte ik dus kwijt. En mijn huidige huidige Vivosmart HR heeft het na een half jaar opgegeven.
Ik heb mijn Charge HR 2 jaar denk ik, puntgaaf op gebruikerskrasjes op schermpje na. 'rubber'/silicoon om schermpje is ook volledig intact. Zou dat dan een ander materiaal zijn? Ik neem niet aan dat je accuzuur zweet?
Ik heb drie jawbones gehad, die originele armbanden. De meting die die bandjes doen is erg nauwkeurig. Het eerste bandje hield het net geen jaar uit. Het tweede bandje twee weken en de derde drie maanden. Ik kocht telkens voor mijn vrouw ook, en die heeft er ook drie versleten. Daarna heb ik nog zo'n jawbone gehad die je aan je broek kon klemmen, die heeft het 4 maanden gedaan. Daarna Garmin Vivofits gekocht. Die zijn vrij goed, maar na een jaar is het rubber niet goed meer en kan het bandje zomaar breken.

Vorige week mijn Xiaomi Mi band 2 binnengekregen. Werking: erg goed. Batterij: top. Voelt stevig, ik had van te voren wat reviews bekeken en gelezen. Voor een vijfde van de prijs van een jawbone is dit bijzonder goed spul, op eerste gezicht.
Een kennis van me heeft voor 20 euro een Xiaomi Mi Band 2 gekocht, die Chinese bandjes hebben veel bang for bucks en is een grote concurrentie voor dit soort bedrijven
Klopt dat er flink wat chinese bandtjes op de markt zijn gekomen, maar geweldig zijn die ook niet allemaal. Mijn vriendin heeft de mi band 2 eventjes gehad en gelijk weer terug gestuurd. Ding is onbetrouwbaar en geeft niet de juiste waarde aan qua hartslag en aantal meter dat je gelopen hebt. Uiteraard geldt de uitspraak "alle waarde voor zijn geld", maar wat heb je aan een fitness watch als de helft van de functionaliteiten niet accuraat werken.

Het is in mijn ogen jammer om te zien dat fitbit alleen maar bezig is om smartwatch bedrijven aan het over nemen. Op dit moment zijn er nog maar een paar bedrijven over die betrouwbare fitness bands op de markt brengen (Garmin als voorbeeld) alleen zien die er voor dagelijks gebruik nou niet echt bepaald mooi uit.

Op dit moment gebruik ik nog dagelijks mijn Microsoft band 2. Tot heden ben ik nog steeds geen andere smartwatch tegen gekomen die voor hetzelfde prijs dezelfde mogelijkheden biedt en ook nog eens mooi eruit ziet.. Vector smartwatch kwamen in de buurt, maar dat bedrijf werd weer overgenomen door fibit..

[Reactie gewijzigd door vali op 7 juli 2017 11:00]

Met coupon code is die zelfs voor 16 euro te krijgen op banggood.
Je vraagt het je af waarom ze zo duur moeten zijn. Het verschil tussen 16 euro en 60 euro kan ik nog wel begrijpen met betere componenten en zo, maar meer dan 100 euro vind ik dan wat overdreven. En dan nog failliet gaan.
Door je typfout ligt er nu koffie in mn bed....
+3 omdat ik daarvan moet lachen
Anoniem: 75213
@vali8 juli 2017 14:43
-3 zuurpruimen voor jouw reactie
De waarde van Jawbone werd op het hoogtepunt geschat op drie miljard dollar.
Dit soort dingen snap ik echt niet. Hoe kan een bedrijf 3 miljard waard zijn terwijl het financieel niet goed gaat? Is de dotcom zeepbel nog steeds niet klaar met knappen? Of worden er gewoon maar wat getallen uit de lucht gegrepen tegenwoordig?
werd. Verleden tijd.
Ja, ik kan lezen, maar je gaat toch niet ineens van winstgevend naar failliet? Ik ken de financiële geschiedenis van dit bedrijf niet maar als je na een paar jaar al failliet bent kun je nooit winst hebben gemaakt.
Anoniem: 75213
@kozue7 juli 2017 09:49
De waardering (waarde) van een bedrijf kan hoog zijn terwijl het nog nooit winst heeft gemaakt. Helemaal als het op investeringen draait, wat in de tech sector vrij normaal is.
3 miljard waard hoeft niet te betekenen dat het winst draait.. sterker nog veel startups draaien heel lang verlies...
Maar de stockprice kan wel heel hoog zijn omdat investeerders potentie zien en vroeg in willen stappen...
Dat kan uitlopen tot een spattende bubbel..
hopen dat de app server nog lang blijft draaien, anders is alle waar ineens totaal ruk geworden.
Heb de up nu al 4 jaar en werkt fijn, i.i.g. de app.
Heb nog een speaker van ze liggen, heerlijk geluid. Jammer om te lezen, want ik ben erg tevreden over het ene product wat ik van ze heb.
En daar gaat de ondersteuning op de jawbones die allemaal met de ibood box zijn meegekomen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee