EU wil eerste fase droneregulering voor 2019 gereed hebben

De Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat voor 2019 de eerste Europese regels voor het gebruik van drones beschikbaar moeten zijn. Daarvoor is een 'blauwdruk' opgesteld waarin de fases van de regelgeving zijn beschreven.

De Commissie heeft onlangs bekendgemaakt dat deze blueprint inmiddels beschikbaar is. Daarin wordt een zogenaamde U-Space beschreven, die een hoogte van 150m heeft. Daarbinnen moeten drones veilig en milieuvriendelijk gebruikt kunnen worden, aldus de Commissie. De eerste fase van de regelgeving bestaat uit de registratie en elektronische identificatie van drones en hun bestuurders. Eerder bleek dat de regels voor registratie gelden voor drones boven de 250 gram. In de eerste fase moet bovendien geofencing geregeld zijn, waarmee softwarematig wordt bepaald in welke gebieden drones mogen vliegen.

Uit het gepubliceerde document blijkt dat de invoering van de U-Space-regels uit vier fasen bestaat, waarvan de eerste voor 2019 gereed moet zijn. In de tweede fase worden stappen gezet naar een luchtverkeersleidingssysteem voor drones, zoals dat ook in de burgerluchtvaart bestaat. In die fase staan bijvoorbeeld diensten als vluchtplanning, -goedkeuring en tracking centraal. De derde fase richt zich vervolgens op complexere droneoperaties in dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld door daa-technieken.

De vierde fase moet de volledige capaciteit van de U-Space gebruiken en gaat uit van een hoge mate van automatisering, aldus het document. De 'blauwdruk' is niet bindend en moet dienen als basis voor de wetgeving van de Europese Commissie. Die presenteerde haar beleid op het gebied van drones eind vorig jaar.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-06-2017 • 09:15

77 Linkedin

Reacties (77)

Wijzig sortering
Ik vraag me echt af in hoeverre deze regels te handhaven zijn. Voor drones die je zo in de winkel koopt is het mogelijk regelgeving op te leggen... Maar iedereen die zelf wat bouwt kan er aan elektronica en software opzetten of weg laten wat hij wil.

[Reactie gewijzigd door M14 op 20 juni 2017 17:18]

Dat kan geregeld worden door flight controler software. Zou dus betekenen dat je daaraan voldoet van af bepaalde software versie. En als dat ook wat compute power vereist ook vanaf bepaalde type cpu zoals minimaal STM32 F4
Cleanflight Betaflight iNav
Librepilot Dronin
Zouden dan minimale firmware versie beschikbaar stellen die aan regelgeving moet voldoen.
En alleen functioneren met vereiste hardware.

Voor nofly zone awareness is minimaal GPS module vereist.
Voor luchtverkeer leiding een transponder.

Ik heb ook meer idee dat dit meer nadruk heeft voor profesioneel gebruik.
Vraag mij af wat dit voor drone racing te betekenen heeft.

Een 250gram racer zou iig kleiner worden dan 130mm en gopro sesion erop kan je dan vergeten.
Voor 11xx of 13xx motoren
Maar dan ga je er vanuit dat iedereen gespecialiseerde software gebruikt. Juist als dat soort officiele software meer regels gaat opdragen kan je er wel vanuit gaan dat het niet lang zal duren dt het controller (onofficiele) software zal verschijnen die juist al die regels kan overtreden. Tenzij je van plan was elke drone te gaan controleren of ze wel 'legale software' draaien, valt dit bijna niet te handhaven op deze manier.

Als een bedrijf dit doet, is die een stuk makkelijker op de vingers te tikken / boetes te geven, maar particulier? Dat lijkt me erg lastig.
Binnen europa alleen legaal te krijgen maar china kan je uiteraard alles bestellen wat hier niet mag.
Zoals L band VTX 70ch.
TBS Crossfire etc.

Net als opvoeren met brommers. Jij als gebruiker riskeerd pakkans die afhankelijk is van handhaving.
Handhaving zal dan ook met de tijd ook uitgebreidere tools krijgen om die illigaal bezig zijn te pakken.

Zullen in nofly zones wat actiever zijn.
Zelfs die gekke balanceboards die al 2 jaar verboden zijn op de openbare weg vanwege een gebrek aan regulering zie ik vaak genoeg voorbij komen. En da's op de begane grond. Drones kunnen vrij hoog vliegen en de persoon zie je vaak niet direct erbij staan. Ik denk dat handhaving dan ook eerder geluk dan wijsheid is.

Ik hoop wel dat drones niet helemaal kapot gereguleerd gaan worden. Regels nu zijn best fair en prima te volgen voor gebruikers (althans in Nederland).
Eigenlijk is het nu al kapot gereguleerd, ik woon in Amsterdam en zit dus met schiphol. Nu snap ik best het gevaar dat drones kunnen meebrengen maar in amsterdam kan ik letterlijk niets (terwijl er gebouwen staan die hoger zijn dan ik mag vliegen).

Ik ben ook voor het boxen van bijvoorbeeld bepaalde parken waar je dan tot een bepaalde hoogte kan vliegen. Het huidige beleid verbied alleen maar maar faciliteert niet. Ik zie liever een sturend/regulerend beleid.
Ja, kopen mag, gebruiken beperkt en kweken niet...

Dus ik zou een drone mogen kopen, in huis of in een dronewinkel gebruiken. Maar niet er een bouwen? Ik snap werkelijk niets van deze vergelijking.

Drone's zijn gewoon legaal alleen aan zeer strenge regels onderheven. Bij softdrugs is er btw ook grote groep politici die het liver zouden legaliseren.

Zo mag ik in sommige natuurgebieden van alles doen (bbq, geen probleem, motorcross sure...) behalve drone vliegen voor de een of andere reden. Ook is praktisch heel de randstad een CTR en mag daar niet gevlogen worden (ook niet beperkt) waardoor je half de Nederlandse bevolking het heel moeilijk maakt om een simpele (innovatieve) hobby uit te oefenen.

Om even terug te komen op jou vergelijking (die ik wil schreef vind):

Soft drugs mag van mij gelegaliseerd worden, scheelt een hoop gezeik. En als gemeenten/overheid in een CTR nou gewoon even beperkt vliegen faciliteren in een paar parkjes met een iets beperkte hoogte heb je belangrijk deel van het probleem opgelost.
Nee je mag de drone kopen mits die niet meer dan vijf gram weegt. Je mag hem in huis of in een drone winkel gebruiken, maar absoluut niet buiten gebruiken ;) Je mag wel een drone bouwen (ook van vijf gram of meer), maar met maximaal vijf gram aan onderdelen per aankoop. Je mag ook niet meer dan vijf gram aan onderdelen per keer bij je hebben en ondanks dat kan de politie het altijd in beslag nemen. Kijk, maar hoe je het terugkrijgt (gaat je tijd en geld kosten of je nu in je recht staat of niet). De drone winkel mag niet meer dan 500 gram aan drones en/of onderdelen per dag verkopen of in voorraad hebben. Daarnaast mag de drone winkel geen drones of onderdelen kopen inkopen.

Hiermee zou het drone beleid op het softdrugsbeleid lijken :)

Allemaal beperkingen die niks toevoegen behalve frustratie, get it? Enfin, dat het punt dat ik probeer te maken niet duidelijk genoeg is mag wel blijken ;) Het is ook geen vergelijking, niet alles is een vergelijking trouwens ;) Het was een provocatie tot discussie.

Waar het op neerkomt is dat men elkaar niets gunt waar men zelf geen belang bij heeft. Soms resulteert dit in een passieve houding soms in een actieve houding tegen, maar nooit voor een actieve houding voor. Mensen zijn zo egocentrisch dat ze zeiken over horizon vervuiling door windmolens op zee (mensen hebben zelf belang bij schone stroom, maar niet als ze er ook maar een beetje last van hebben)...

Die drones die enkele duizenden Nederlanders graag zoude vliegen staan niet hoog op de politieke agenda. De bonnetjes die voor overtredingen uitgeschreven worden wel.

De niet drone vliegers zien alleen potentiële overlast en geen enkel voordeel. De drone vliegers hebben geluk dat dit nu vanuit Europees niveau geregeld gaat worden.

Kom maar met de minnetjes, jam jam :Y)

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 20 juni 2017 19:48]

150 meter... dat ga je niet redden
Er zijn in nederland lucht wapens te koop waar je mee door een muur schiet! die 150 meter is dus te doen met dat soort spul!
Toen ik daar net achter kwam vond ik dit ook raar. Maar ja legaal! En nu bedoel ik natuurlijk geen dikke muur. Gewoon .45 of .50 caliber https://www.shogun.nl/luc...html?dir=desc&order=price
Dat is binnen afzienbare tijd afgelopen. Den Haag is bezig met een wijziging van de Wet Wapens en Munitie om de schotkracht van luchtwapens te beperken tot 80 Joule. Daarboven moet men een wapenvergunning hebben.
(de genoemde .45/.50 luchtwapens vallen ruim boven de 80 Joule dus vergunningplichtig)
Succes tegen mn FPV race quad :P

on topic: jammer dat er voor fpv racing telken buiten de boot vallen voor duidelijkheid. Dat is een tak op zichzelf imo.
Om eerlijk te zijn was dat te verwachten! Maar 80 joule is nog steeds veel. Veel minder als 80 joule vind ik te laag. Zo is de grens in de UK 16 Joule(als ik dat goed heb) Al maakt het voor competitie wapens niks uit natuurlijk
+80 Joule buksen zijn al ruim 10 jaar vrij te koop in Nederland, en het aantal incidenten/ongelukken hiermee is volgens officiëel onderzoek nihil (sterker nog, gemelde incidenten zoals de gewonde kat van de buren zijn allemaal met de lichte huis/tuin/keuken buksjes gepleegd), dus waarom ineens de wens tot regulering is sowieso de vraag.
Klopt. Maar ik had dit verwacht omdat de gemiddelde .22 minder kracht heeft als de krachtige lucht wapens. En voor een .22 vuurwapen heb je natuurlijk een vergunning nodig.
Handhaving zal wel heel moeilijk zoniet onmogelijk zijn. Bij een vuurwapen is het gelijk duidelijk dat het om een vuurwapen gaat. Treft een agent echter een luchtbuks aan dan moet er bepaald gaan worden of hij meer of minder dan 80 Joule aan kracht heeft. Ga er maar aanstaan.
ja legaal

gewoon een stok en stokoude diana .22 buks met teflonmantel diabolo's
paft door 1,5mm staal heen dus ik wens de dronebezitter veel plezier met zijn aanstaande legpuzzel
Met een knikloop maak je geen enkele kans om een (snel) bewegende drone neer te halen. Tegen de tijd dat je herladen bent, is ie 500 meter verderop. :)

[Reactie gewijzigd door Hadespuiter op 21 juni 2017 17:29]

Het is ook verboden om zomaar met je luchtbuks buiten te gaan staan schieten, dus ik denk dat je dan een groter probleem hebt dan de dronepiloot.
incorrect
eigen terrein mag
Kogeltjes mogen eigen terrein niet kunnen verlaten.
Als een buurman op video vastlegt dat je in de lucht loopt te knallen komt geheid de politie langs om je buks in beslag te nemen.
Haal maar uit het vet. Slim dat je een criminele handeling in gedachten hebt...
Om lukraak op dingen te gaan schieten? Je bent niet wijs. Het bezit is prima legaal, het gebruik daarintegen ligt aan banden.
Schijnt nogal lastig te zijn ook voor een getrainde schutter https://youtu.be/xq0oCM37oZA
Ik wens je succes
Daar heeft de politie al meer dan 1 jaar een middel voor:

video: Nederlandse politie zet roofvogels in tegen drones
Persoonlijk ben ik hier op tegen omdat de dieren erg gewond kunnen raken door de drones.
Zelfs de poten van de roofvolges ondanks dat deze erg sterk zijn kunnen eraf gaan afhankelijk van de drone en hoe deze gepakt wordt.
bij die kleine drones is dit veilig. En bij grote drones wordt zo'n dier natuurlijk niet ingezet!
Wat is een kleine drone ? Een race quadcopter van een formaat DJI Phantom maakt gehakt van zo een roof vogel. Maar een DJI Phantom kan die prima vangen zonder enige problemen.
Klopt! Had moeten zeggen drones met laag tot middel vermogen.
Net zo makkelijk als dat je brommers kunt opvoeren. Kan allemaal prima leuk en aardig, tot je een keer op de rollenbank moet.
Bestaat dat nog, rollenbank? Ik zie ze zelden meer. Andere prioriteiten bij de politie?
Dat doen ze tegenwoordig anders, geen opzichtige controle op de parkeerplaats met rijen brommertjes waardoor de hele buurt het binnen 2 minuten weet en er niemand meer gepakt wordt.

Er duikt ineens uit het niks een motoragent op die zegt dat je moet volgen. Dan staat er ergens een onopvallend busje geparkeerd waar de rollerbank uit gehaald wordt, ze doen hun ding, rollerbank verdwijnt weer in het busje en de motoragent vervolgt z'n weg.

Erg fijn als je naar je werk wil 's ochtends en je de reistijd van 15 minuten wordt daardoor verdubbeld.
Dit soort wetgeving is mijns inziens belachelijk, controles uitvoeren en boetes uitschrijven omdat er potentieel een wet overtreden kan worden. Als je straks zelf een drone bouwt die 100x degelijker in elkaar zit dan een goedkope knutseldrone van 25 euro wordt het ding straks in beslag genomen en vernietigd omdat 't niet aan een handvol eisen voldoet, ook al doe je niks verkeerd...

Hetzelfde verhaal met scooters en brommers, die dingen gaan een kilometer of 65 per uur uit de fabriek, de overheid stopt er allerlei zaken in om het ding niet harder dan 45 te laten gaan en zegt vervolgens "Die voertuigen zijn niet gemaakt om zo hard te gaan, de remmen zijn daar niet op berekend en dit en dat". Vervolgens rij je rond op een voertuig dat volledig origineel is zoals de fabrikant het heeft bedacht en de EU het heeft goedgekeurd, hou je je aan de snelheid, en krijg je toch een boete, want je KAN mogelijk te hard rijden.
Klinkklare onzin.

Ik ben niet per sé tegen regelgeving en/of handhaving, maar vrees dat dit eenzelfde getouwtrek gaat worden met een continu kat en muis spel waar niemand wat aan heeft. Handhaving kost enorm veel geld, iedereen raakt geïrriteerd en die ene keer dat iemand een gruwelijk drone ongeluk veroorzaakt is er toch geen agent ter plaatse.
Ik herken de kritiek. En als je op de rollenbank, een motoroutlaw met knetterpijp voorbij komt (met 3x meer herrie), tja. Aan de andere kant: je kunt een geweldige klap maken met een brommer (en ook motor), waarbij de hogere snelheid meestal niet in je voordeel is...
Ik denk dat dit juist de weg opent voor automatische bezorgdiensten. Nu is het grijs gebied. Straks met regelgeving kan Amazon eindelijk dat pakketje bij je voor de deur gaan bezorgen omdat er vluchtleiding is. Voorkomt problemen dat je pakketje onderweg kwijt raakt doordat iemand tegen die drone aan botst.
En 150m is echt hoog hoor. Ik kan me niet voorstellen dat je met je zelfgemaakte drone zo hoog gaat vliegen. Je ziet hem dan niet eens meer. Ik vind 10m al aardig hoog. Wat heb je hogerop te zoeken?
Maar uiteraard kan ik van 3 pijpjes, een spijker en een pen ook een vuurwapen maken.
Dat betekent natuurlijk niet dat de wapen wetgeving niet werkt.

Echter zal het inderdaad niet makkelijk handhaven zijn voor de intertoys multicopters.
Gaan de RC vliegtuigen nou ook onder deze wetgeving vallen? Ik lees het een en ander over filghtcontrollers maar veel RC vliegtuigen hebben geen filghtcontroller omdat dat niet nodig is.

Ik ben ook zeer benieuwd in hoeverre de recreanten en hobbyisten hieronder gaan lijden.
RC vliegtuigen zijn voor de wet ook drones. Op het moment gelden voor RC vliegclubs (op eigen terrein) ook uitzonderingen, ik zie niet in waarom dat zou veranderen.
RC vliegers "mogen" al alleen vliegen op een vliegveld van een club*, en de club draagt zorg voor scholing en veiligheid. Klinkt allemaal heel officieel, maar in het kort betekent het gewoon dat nieuwe leden eerst het vliegtuig moeten laten keuren op veiligheid door het bestuur van de club, daarna een eenvoudig vliegexamen voor een "brevet", en dan mogen ze vliegen. Ik laat even in het midden of dit ook gebeurt.

De club heeft ook een verzekering voor schade bij derden veroorzaakt door leden van de club, en de club is lid van de knvvl.

De huidige landelijke wetgeving geeft dit niet, maar de gemeente heeft hier vaak bepalingen voor als er een club is.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/2015-11-07

*op tijden en met geluidshinder afgesproken met de gemeente. Dus niet altijd brandstof vliegen.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 20 juni 2017 10:31]

Ik woon redelijk achteraf, maar op die paar zotten na die te dicht in de buurt van vliegtuigen vlogen, is er nu echt zo'n probleem met drones dat we zo'n zware regelgeving moeten maken, of is er verwacht dat in de (nabije) toekomst er problemen met drones gaan ontstaan? Is dit ook niet een beetje een rage, zoals met sommige andere tech-toys, na verloop van tijd heeft iedereen er genoeg mee gespeeld en verdwijnen ze weer in de kast?

Uiteraard, bedankt voor de uitleg, duidelijk!

[Reactie gewijzigd door dgompie op 20 juni 2017 10:39]

Dat denk ik niet. Drones die gaan bezorgen, drones als taxi. Er gaat genoeg gebeuren.
En dat zijn professionele doeleinden, wat dacht je van privacy schending door particulieren met camera-drones enzo? Ik weet niet hoeverre het kan mee dragen aan terreurdreiging (bom drone?) en hoeverre wetgeving daar tegen zou kunnen helpen, maar is wellicht wel goed idee om het in het achterhoofd te houden.

@dgompie het mag duidelijk zijn dat het gigantische problemen op KAN leveren en mogelijk zelfs al doet.
Dit betekend dat je dan boven de stad mag vliegen mits je geregistreerd staat. En niet in een no fly zone zit ?
Lijkt me stug dat de scenario's die nu gelden ineens versoepelen. Boven aaneengesloten bebouwing lijkt me dus blijvend verboden.
Stad waar geen aaneengesloten bebouwing is. ( Zoals een open veld nabij een industrieterrein)

Waar geen no fly zone geld , of nu wel maar na registratie van de drone en na aanvraag hiervoor ,toestemming voor kan worden verleend , mits de aanvraag makkelijker kan worden behandeld t.o.v nu waar deze voor de hobbyist zo goed als onbereikbaar is.

In de toekomst wil de EU Drones toch integreren in de samenleving en mede doormiddel van registraties angsten van mensen ( leken ) aan de kant zetten ?

( overigens heb je op C.a 120mtr veel minder mensen die zich zorgen hoeven maken over privacy gevoeligheid en veel mooiere shots als met een hoogte verlaging. En als op lagere hoogtes zo'n drone zoemt heeft men daar eerder erg in en denkt misschien wel in de gaten gehouden te worden dan als op C.a 120 mtr )

Laat ze dan een ultrasone zoemer plaatsen zodat vogels een andere baan kiezen en niet op de drone kunnen invliegen en dat binnen een radius van C.a 2 mtr zodat je de vogels inprincipe ook niet tot last bent. Hiermee verklein je het gevaar van een eventuele crash. En laat trauma heli's niet lager vliegen als 120mtr zodat deze ( drones ) elkaar niet kruisen. ( behalve bij landen en opstijgen dan natuurlijk )

LIJKT MIJ EEN VEEL BETERE PRIORITEIT ALS DURE ROOFVOGELS EN EMP'S ETC.

En die lui bij vliegvelden gewoon zwaar bekeuren.

* bij hogere vluchten verlaag je de kans ook dat men in een electriciteitsnet ( kabels ) vliegt of een broed gebied verstoort.

- ik zou dus zeggen vluchten legaliseren vanaf 50 tot 120 meter en daar onder of daar boven aanmelden. ( en eventuele merken van mindere betrouwbaarheid excluderen )

En dit mogelijk maken online te doen met een snelle reactie van de (FAA of de) NL,se luchtverkeersleiding.
- ik zou dus zeggen vluchten legaliseren vanaf 50 tot 120 meter en daar onder of daar boven aanmelden. ( en eventuele merken van mindere betrouwbaarheid excluderen )

Dan moet iedereen zich aanmelden tenzij je in een flat woont en dus opstijgt vanaf 50M,

Ik woon ook zelf in een groot no fly zone gebied en toch vlieg ik vaak bij ons in de polder. Ja het mag niet maargoed om helemaal naar x toe te rijden. Nu vlieg ik alleen laag in de polder beetje natuurfilmpjes maken (echte natuur geen 18+ :P ) waar een kind met een vlieger hoger komt.

Vliegeren mag je bv. overal naar mijn weten en die kunnen ook aardig hoog komen.
Het is toch een stukje vrijheid dat ontdekt is en dus direct ingeperkt moet worden.
De vrijheid is er ook om zo een asso zijn drone neer te trappen wat ook YT van is.
Of drone van zo een toerist neer te schieten met windbuks. Ook nieuws item van geweest.
De "vrijheid" argument lees ik meer als schijt aan iedereen mentaliteit.
In samenleving heb je rechten maar ook plichten.
In stad kan je niet zomaar vanalles doen. Je zal dan al gauw iemand tot last kunnen zijn.
Die vrijheid heb je meer zonder conflicten met anderen in de middle of knowhere.
Als je in stad woont heb je pech.
Als gebied woont met minder dan 1 ziel per km^2 dan heb je geluk.

Zo is er YT kanaal van gast die gewoon in de wijk vliegt. USA LA
Of tech channel met gast met ranch of iig alleenstaand huis met groot stuk land.

Zit je hier in wijk waar je dus paar km moet rijden voor vlieg ruimte. En honden bezitters doen dat dus ook en kom je dus ook overal tegen. Uiteraard niet aangelijnt.

Anderen hebben parkgarage geregeld
Of camping buiten het seizoen.
Mijd je conflicten. Met garage met toestemming en verzekerings check ben je legaal bezig. Als niet in het luchtruim.
Ik vind 150 meter nog best hoog. Dan kun je al gauw in de problemen komen met helicopters lijkt me. Was er niet altijd zo'n regel voor vliegers (die dingen aan een touwtje) dat ze niet boven de 100 meter mochten komen?
Helicopters mogen helemaal niet lager dan 150 meter vliegen dus dat ik ook snel opgelost.
En traumaheli's die overal moeten kunnen landen in een noodgeval?
Daar heb je je spotter voor. En dan is 50 meter ook te hoog, dus een beetje een non argument.

[Reactie gewijzigd door EraYaN op 20 juni 2017 12:40]

Ja daar heb je een punt. ;-)
Dat klinkt een heel stuk redelijker dan wat Nederland zelf wil. Vooral die registratie is goed.

nieuws: Nederlandse regering komt met strengere regels voor gebruik drones

50 meter is echt niet hoog genoeg om af en toe mooie luchtfoto's te maken.
Blijft het niet alsnog aan Nederland om dit strenger aan te pakken dan EU-breed gedaan wordt? Daar lijkt het helaas wel op.
Ik weet niet precies hoe dit zit, maar onze netneutraliteit is sinds de europese wetgeving wel (iets) minder streng geworden. Mogelijk (hopelijk) worden de drone-regels ook gewoon overal even streng
Ben wel benieuwd hoe ze het aan gaan pakken het hoeft natuurlijk niet per definitie slecht te zijn voor de gebruiker of de burger die zeg er last van te hebben.

Vond het volgende over registratie terug.

Current initiatives envisage that electronic registration is mandatory for drone
operators, except operators of drones weighing below 250 grams, as well as some classes of drones
used in the open category, and all drones used in the specific category.
Wat ook handig zou zijn is als de helicopters in nl bv In een app zichtbaar zijn om eventuele aanvaringen te voorkomen ( zoals Flightradar24 )

Want ik hoorde van een situatie dat iemand in een zone zat waar mocht worden gevlogen en op een hoogte zat van c.a 100mtr en de heli met c.a 80mtr zijn/haar pad kruiste.
Ook al mogen helikopters daar misschien niet zo laag vliegen zijn er genoeg situaties dat het nodig is. Als ik een helikopter of een klein vliegtuigje aan hoor komen dan haal ik als eerste de drone een groot stuk naar beneden zodat ik 100% zeker weet dat er geen botsing ontstaat.
Of die helikopter of vliegtuig daar zo laag mag vliegen of niet boeit me niet. Ik wil geen mensen in gevaar brengen.
Een app die daarvoor waarschuwt zou heel erg handig zijn.

[Reactie gewijzigd door Chopp op 20 juni 2017 12:14]

Ja Bemande lucht verkeer heeft voorrang op RC verkeer .
Dat lijkt me logisch wat je nu zegt |:(
Niet voor iedereen.
Registratie is totaal onhaalbaar voor de hobby piloot. Dan zou ik iedere keer dat ik een andere propeller/motor/accu wil proberen, eerst een licentie op moeten vragen. Dan is mijn hobby mooi naar de kloten door dat bureaucratisch gezeik.

Ook het automatisch beperken van vlieg zones is ook niet te doen. Dan zou alles verplicht met GPS moeten vliegen. Dat betekend bijvoorbeeld hoop extra gewicht bij race quads, en het maakt ze nog onnodig duur ook. Die dingen vliegen vanzelf al op voetbalveldjes (want circuit), dus overbodig om dat met GPS te doen. En dan nog niet te beginnen over de rest van wat er zoal vliegt in de RC wereld..

Zon regeling is leuk voor de bartsmit kneuzen die een DJI speeltje kopen, maar voor de echte multicopter liefhebber wordt de hobby daarmee compleet gesloopt.

Als men het over drones heeft, denkt men dat dat alleen maar gelikte apple achtige apparaten zijn van een paar duizend euro. Maar het multicopter- en modelbouw-gebeuren is echt zo veel meer. Daarom zijn zulke regels lang niet toepasbaar op alles. Dat moet veel genuanceerder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee