Spotify laat gebruikers muziek delen met barcode-achtige functionaliteit

Spotify heeft met Codes een functie uitgebracht waarmee gebruikers gemakkelijk muziek met elkaar kunnen delen. De functionaliteit heeft veel weg van qr-codes en barcodes, en wordt getoond onder liedjes, albums en afspeellijsten.

Spotify CodesCodes verscheen als nieuwe functie in de Spotify-app en lijkt wereldwijd te worden uitgerold. Op moment van schrijven is de muziekdeeldienst echter nog niet bij iedereen beschikbaar gemaakt, maar dit gebeurt waarschijnlijk gefaseerd. Op een online hulppagina geeft Spotify uitleg over de nieuwe functionaliteit. Waar desktopgebruikers een linkje krijgen naar de muziek die ze willen delen, krijgen gebruikers van de mobiele app een soort barcode te zien.

Deze barcode heeft de vorm van een geluidsgolf, en kan gescand worden met de camera van een smartphone. Daarmee lijkt Spotify Codes sterk op hoe content wordt gedeeld via qr-codes, en komt het voornamelijk van pas bij mensen die fysiek bij elkaar in de buurt zijn en muziek willen delen via hun smartphones. Overigens kan van de barcode ook een foto worden gemaakt, zodat de muziek later alsnog kan worden gedeeld.

Spotify Codes wordt al sinds vorige maand getest, maar was nog niet breed uitgerold. De barcodes verschijnen zowel bij individuele liedjes, als bij volledige albums en afspeellijsten.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

06-05-2017 • 12:03

65

Reacties (65)

65
62
42
7
0
4
Wijzig sortering
Netjes gedaan hoor. Ziet er esthetisch mooi uit en technisch zit het ook goed in elkaar.

Ik tel even snel 22 verticale strepen met 6 verschillende afmetingen (lengte in de hoogte) Uitgaande van en enkele parity zijn er 21 effectief bruikbaar. 6^21 is pakweg 21* 10^15 of te wel 21 biljard. Zelfs bij een parity van twee en dus met 20 effectief houd je nog een goede 3,6 biljard combinaties over. Daar moeten ze bij Spotify wel even mee vooruit kunnen.
Ik zou toch liever zien dat ze bestaande standaarden zoals QR zouden gebruiken. Zie niet echt wat de toegevoegde waarde hiervan is.
Maakt niet echt uit gezien een QR scanner ook nog niet standaard in je mobiel zit. Tenminste, bij Apple niet. Ze moeten bij spotify dus alsnog een eigen scanner in de app bouwen, dus kan je m meteen super cool maken.

Sterker nog, Zonder spotify heb je niets aan de code, zelfs als het een QR code zou zijn. Het voegt dan helemaal niets toe om een standaard te gebruiken

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 12:09]

...

Sterker nog, Zonder spotify heb je niets aan de code, zelfs als het een QR code zou zijn. Het voegt dan helemaal niets toe om een standaard te gebruiken
Dit is het belangrijkste argument om inderdaad NIET aan de standaard te houden en een eigen techniek te ontwikkelen. Het hoeft niet universeel te zijn, het hoeft alleen met spotify te werken. Dus dan kan je net zo goed deze coole sound wave codes ontwikkelen in plaats van de eerder gezegde lelijke qr codes gebruiken.
Volgens mij voegt het juist iets heel moois toe. Ik vind de barcode die eruit ziet als een wave form een geweldige vondst. Uit het oogpunt van design is het prachtig. Daar kan een QR-code echt niet tegenop. Die zijn zo foei lelijk dat ze elke vormgeving direct verminken. En daarbij hoeft Spotify alleen maar een numeriek ID vast te leggen. De informatiedichtheid van een QR hebben ze helemaal niet nodig. Daar kun je doorgaans een paar volzinnen in opslaan. Totale overkill in dit geval.
Veel data binnen een QR code kan verminkt worden en dan werkt de code nog steeds, zo kun je bv het spotify logo in de qr code zetten zonder problemen
Klopt maar ik kom het erg weinig tegen dat een QR-code er oogstrelend uitziet. Meestal zijn ze rechtuit lelijk. Heel sporadisch zie je een QR die een waar kunstwerk is, maar helaas is dat vrij zeldzaam.
Eens, maar op deze manier ziet het er uit als een "audio wave/spectrum" wat er leuk, passend uitziet.
Het ziet er leuker uit.
Misschien heb ik het mis, maar het voelt als een rare manier van delen. Een directe link/url naar de betreffende muziek lijkt meer voor de hand te liggen. En dan delen via de gebruikelijke methodes die de telefoon biedt (sms, whatsapp, ...). Ik zie het voordeel niet zo 1, 2, 3.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 24 juli 2024 12:09]

Het enige voordeel wat er kan zijn is dat het een uniek beeldmerk wordt:
- Bushokjesposter met spotify code erbij voor bijpassende muziek
- Spotify code in de krant/advertenties, albums, webpagina's etc. etc.
Dat is dan toch een behoorlijk voordeel imo
Dat kan toch gewoon via QR of NFC? Is nu ook vaak al.
QR ziet er niet echt mooi uit en NFC gebruiken nog maar weinig mensen volgens mij
Het gebruik van NFC is toch niet relevant? Als het maar aanwezig is. Bij het overgrote deel van de android telefoon wel. Maar Apple heeft het op slot gegooid. Dus om die reden zou het niet praktisch zijn.
Maar als het niet gebruikt wordt, kun je niet verwachten dat mensen dat nu wel gaan doen. Ergo: alternatieven zijn dan welkom
Dat maakt toch niet uit? Gebruik je het allebei. Op de reclame zuilen van nu zit ook al zowel NFC als QR.
Vind ik een beetje omgekeerd redeneren. Ja, 70% loopt al met een alternatief op zak, maar we kunnen beter iets nieuws verzinnen. Dit gebruikt op het moment niemand.

Misschien NFC maar eens gaan gebruiken?
Iedereen loopt ook met bluetooth op zak. Maar toch wordt ook dat niet gebruikt. Ergo: het komt niet in mensen op om dat soort zaken te gaan gebruiken. En dit kan ook naast p2p delen gebruikt worden voor b2p
De vd heeft in zijn tijd in verschillende filialen een test gedaan door bezoekers die binnen waren via Bluetooth korting of reclame te sturen voor producten.

Probleem was dat mensen dit als spam ervaarde en later dat men probeerde virussen te verspreiden. Test heeft het geloof ik nog geen maand volgehouden. Bluetooth is leuk als je de persoon of product kan vertrouwen, maar je wilt niet bij een random bushokje info toegestuurd krijgen
Gebruik je bluetooth om muziek te delen? Dure dat het vrije andere zaken werkt is prima, maar ik projecteer niks. Je leest wat je wil lezen
Maar met NFC sluit je alsog een grote groep uit (iOS) dus moet je alsnog een alternatief hebben. Zolang dit een probleem blijft zal NFC niet echt groeien buiten betalingen.
Ik heb nog nooit iemand z'n telefoon tegen een nfc tag reclame ding zien houden.
Ikzelf heb het trouwens ook nog nooit gedaan. :')
Sowieso, wie zit er nu te wachten op reclame? Laat staan dat men zelf reclame gaat zitten scannen om... reclame te kijken. Nee inderdaad, ik heb die NFC tags bij de reclame posters op het toilet (en bushokjes hebben ze soms ook dacht ik) echt nooit begrepen. :X
Anoniem: 738905 @markimarc6 mei 2017 22:37
niet voor reclame, maar een collega heeft van die tags in zijn auto en bij zijn voordeur (en op zijn bureau op het werk). Hij tikt er tegenaan en zijn telefoon staat juist ingesteld. Vooral voor in de auto is dat wel handig.
Niet als je het even snel onderling wilt delen natuurlijk.
Dus kort gezegd de standard situaties die voor de QR code al sinds jaar en dag bedacht zijn. Maar wat we nu wel weten is dan echt bijna niemand die QR codes scant. Zeker niet in een publieke setting, daar is het echt wel geflopt.
Ik vind QR-codes er gewoon onaantrekkelijk uitzien. De Spotify (share) code ziet er daarentegen beeldschoon uit.

De enige QR-code die ik ooit gescand heb is met Google Authenticator voor het instellen van two-step authentication. Erg handig. Maar dat is dan ook de enige keer geweest.
Sommige papieren facturen hebben een QR code waarmee je direct kan betalen met iDeal. Dat is wel handig, zeker nu de acceptgiro stopt. (al heb ik het liever per mail..)

En veel mensen gebruiken het om desktop iDeal te bevestigen met een smartphone.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 24 juli 2024 12:09]

O ja, dat kan wel muttig zijn. Ik denk dan ook vooral dat artiesten zelf dit in hun reclame uitingen kunnen gebruiken.
Het werd inderdaad vooral ontwikkeld als een soort 'snel album vinden' als je niet thuis bent. Dus op reclame panelen, bij concerten, bij evenementen, ...

een link delen via sms/email op je smartphone is redelijk onhandig.
Anoniem: 408411 @KopjeThee6 mei 2017 12:50
Dit is heel slim, als marketing. Je kan natuurlijk je telefoon leren zo'n url te OCRen (want wie gaat dat nou intypen?) of je kan een QR code pakken, dat snappen smartphones wel en hun gebruikers wellicht ook. Ik weet niet hoeveel mensen dat doen en zelf doe ik het niet want geen smartphone. QR codes zijn wel herkenbaar maar gewoon lelijk en ondertussen nog gevaarlijk ook want linkjes naar malware en telefoons die "gebruiksvriendelijk" daar autorun op toepassen.

Maar nu! Je hebt iets dat eruitziet als "geluidsgolfjes" en je kan je smartphone (natuurlijk met de app) erop richten dat'ie het dan ook leest. Ze hebben hiermee dus iets wat ze als heel speciaals en herkenbaars kunnen ophangen waar ze mooi de show mee zullen proberen te stelen.

Technisch stelt het niet veel voor, als ik naar het plaatje kijk: Het is een "eendimensionale" barcode zoals de streepjescode in de supermarkt maar dan met verschillende hoogten streepjes in plaats van verschillende breedtes streepjes. Vergelijk de streepjes die de Royal Mail hun RM4SCC gebruikt, en afgeleiden zoals de KIX hier: korte streepjes, hangende streepjes, staande streepjes, lange streepjes. Die techniek die gaat al een tijdje mee, en is ook ouder dan de QR code die zelf een "tweedimensionale barcode" is, en niet de enige soort 2D barcode, net als dat de supermarktstreepjescode (UPC-A) ook maar een soort 1D barcode is, er bestaan er meer.

Maar als ontwerp is het een vondst, en wellicht dat het als marketingvehikel lekker gaat ronken. Dat is wel waar ze op hopen natuurlijk.
Dit is heel slim, als marketing. Je kan natuurlijk je telefoon leren zo'n url te OCRen (want wie gaat dat nou intypen?)
Wie heeft het over OCR of intypen?
Het is simpelweg makkelijker als je naast elkaar zit om even zo'n ding te scannen, dan het versturen van die link via Whatsapp o.i.d., zeker als je geen contactinformatie van de ander hebt.
Je zou ook gewoon titel of artiest in kunnen typen.
Ik krijg een pagina die me vraagt in te loggen op Facebook, dus is me niet helemaal duidelijk wat voor succes je wel of niet hebt behaalt, heb je een screenshot?
De atiest (of het album?) heet "שוטי הנבואה". Dat is uiteraard niet zo makkelijk om in te typen voor de meeste mensen.
Ah zo, ik snap em, dank voor je toelichting :)
Ik dacht dat hij linkte naar een overzicht van alle artiesten ofzo, vandaar mn verwarring

[Reactie gewijzigd door 434365 op 24 juli 2024 12:09]

Ik betwijfel hoeveel westerse mensen daarin geïnteresseerd zijn, maar ik snap je punt :p.
Naar mijn mening is het alleen makkelijker als je geen contactinformatie hebt. Anders is gewoon de URL delen via WhatsApp echt veel sneller.
Ik denk dat het de bedoeling is dat een andere telefoon dan deze code van jou telefoon kan scannen en dat je dan dezelfde muziek luistert.
Zie ook 'fysiek bij elkaar in de buurt zijn'
Ja, dat zag ik dus niet zo heel erg veel handiger zijn. Ll marx hieronder heeft volgens mij een sterker punt.
Ik wel.
Je hebt geen enkele relatie nodig om de muziek te delen anders dan fysiek bij elkaar zijn.
Bij ons op het werk brengen ze elke maand een boekje uit, waarin dan een playlist staat op spotify, nu maken ze via een andere site dus een qr code aan die je kan inscannen, vanaf nu kan dat dus rechtstreeks via spotify. :)
Daar zal het inderdaad goed bij helpen! :)
Dan moet jij die persoon nummer hebben maar als die persoon dat niet wil?
Ik wil namelijk mijn nummer niet delen met iedereen dus is dit een mooi manier om dat nummer toch nog te krijgen.
Misschien wordt ik oud, maar het gebeurt mij niet zo vaak dat ik muziek wil delen met een vreemde. Maar goed, blijkbaar is er behoefte aan.
Ik heb zo'n vermoeden dat hij het over een telefoonnummer heeft oid.
Anoniem: 887817 6 mei 2017 13:12
Visuele representatie van een vergelijkbaar vingerprent systeem als Shazam oa. maar schijnbaar vele malen eenvoudiger?
(in de zin dat ze niet accuraat complexe muziek hoeven herkennen maar slechts een unieke identifier aan hun veel meer gedefinieerd/kleine track database toe te wijzen en dus met minder, meer abstracte, data werken?)

http://coding-geek.com/how-shazam-works/

verschrikkelijk al dat closed source gedoe als je interesse hebt in hoe dingen werken }:O

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 887817 op 24 juli 2024 12:09]

Dit werkt zeer waarschijnlijk anders.

Shazam etc knippen een nummer meestal op in stukjes van 5-10seconden, en zoeken dan naar een set patronen waarmee ze alle stukjes kunnen herkennen. (lees; er word dus gekeken naar bijv achtergrond muziek/beats per minute/bepaalde melodietjes) waarna ze (bijv) met 15 patronen met 99.5% zekerheid kunnen zeggen dat je luistert naar nummer X

Wat Spotify hier doet is een streepjes code, er komt geen geluid bij kijken, en het zou een beetje overdreven zijn om die streepjescode een representatie van het geluid te laten zijn, ze gebruiken die streepjescode gewoon als 'Identifier' (lees; identificatie nummer), streepjescode A is nummer X, streepjescode B is nummer Y, streepjescode C is nummer Z, etc,

Het is letterlijk hetzelfde als een streepjescode op een pak koekjes, dat is ook alleen maar een nummer wat de kassa-computer vervolgens aan een product (en daarmee een prijs) koppelt als het ingescand word, geloof maar niet dat er in de streepjescode zelf staat 'dit zijn chocolade koekjes van merk x voor prijs y', dat is veel te veel info voor die paar streepjes, hetzelfde hier bij Spotify, die 'paar' streepjes zijn niet genoeg om echt data over het nummer te bevatten, het zijn gewoon identificatie nummers in plaatje vorm, en niets meer.
Anoniem: 887817 @4343656 mei 2017 14:51
Ja, je omschrijft eigenlijk het principe die ik schreef. :)
(en linkte)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 887817 op 24 juli 2024 12:09]

Maar m'n punt is dus dat het geen vergelijkbaar systeem is, want Shazam doet een soort patroon herkenning van het hele nummer, Spotify heeft hier gewoon een eigen visuele code geintroduceerd (a-la QR of barcode) :)
Fingerprinting is werkelijk totaal iets anders. Een geweldige techniek overigens waar een aantal slimme koppen vele jaren aan gesleuteld hebben. Shazam is een van de vele producten waarin deze techniek wordt toegepast. Maar ook Youtube gebruikt het bijvoorbeeld om auteursrechten van derden te bewaken en rechten af te dragen.

De kracht van de Spotify code is dat je dus geen muziek hoeft af te spelen. Je kunt het afdrukken op een flyer of gebruiken op buitenreclame zoals billboard. Het ziet er heel tof uit en smelt mooi samen met de rest van de vormgeving. Steekt niet zo lelijk af als een QR-code. Die is ondertussen echt enorm geflopt.
De kracht van de Spotify code is dat je dus geen muziek hoeft af te spelen. Je kunt het afdrukken op een flyer of gebruiken op buitenreclame zoals billboard. Het ziet er heel tof uit en smelt mooi samen met de rest van de vormgeving. Steekt niet zo lelijk af als een QR-code. Die is ondertussen echt enorm geflopt.
Dit is denk ik wel de grootste winst. Flyers op een festival o.i.d. voorzien van zo'n barcode.
Leuke update maakt het delen van liedjes een stuk makkelijker!
Beetje ouderwets QR codes lijkt wel niet van de grond te komen terwijl het soms handig is. Helaas heb je er wel vaak een losse app voor nodig terwijl als die native in de camera OS ingebouwd wordt dit denk ik meer van de grond komt.

Als ik nu een song wil delen dan doe ik dat gewoon via Whatsapp of IMessage de andere kant kan dan die gelijk inapp openen en die functie zit volgens mij al veel langer in Spotify.

Ik zou graag de songteksten terug zien bijv nu zoek ik die wel eens los online op of via SoundHound bijv.
Jammer dat het nog niet in de (overigens zeer uitgebreide) Spotify Web API zit. Zou leuk zijn om met de gegevens van een liedje de barcode er bij te zoeken...
Vind het jammer dat de artist+track eronder staat als je die code aanmaakt.. is de verrassing weg welk nummer je opzoekt :P
Geen rick rolls dus ;)
Anoniem: 878977 6 mei 2017 16:40
Vreemd, ondanks de update hier geen barcode.
Nu nog een mooie app voor Apple TV, een perfecte samenwerking met Siri en ze beaten Apple Music. Waar ik overigens niets mee heb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.