Fabrikant slimme vibrator schikt voor 3,5 miljoen euro in privacyzaak

De Canadese fabrikant van de 'connected vibrator' We-Vibe stelt omgerekend ongeveer 3,5 miljoen euro beschikbaar voor consumenten die het apparaat hebben gekocht. Zonder toestemming zouden onder meer de instellingen van vibrator, de accuduur en de temperatuur zijn doorgestuurd.

De consumenten worden in twee categorieën ingedeeld bij de verdeling van het totale schikkingsbedrag. Klanten die kunnen aantonen dat ze de bijbehorende app hebben gebruikt om de vibrator in te stellen, en daarbij persoonsgegevens zoals hun naam en telefoonnummer doorgeven, kunnen omgerekend tot ruim 9300 euro ontvangen. Klanten die dit niet kunnen aantonen en enkel kunnen bewijzen dat ze de vibrator hebben gekocht, ontvangen een bedrag van omgerekend maximaal 186 euro. Dit blijkt uit de schikkingsovereenkomst in deze massaclaimzaak.

Een woordvoerder van het Canadese bedrijf heeft de website Fortune laten weten dat het bedrijf tevreden is dat er een 'eerlijke en redelijke schikking' is getroffen in de privacyzaak. Volgens haar neemt Standard Innovation, het bedrijf achter de We-Vibe-vibrator, de privacy van de klanten en databeveiliging heel serieus. De beveiliging van de app zou zijn verbeterd en kopers hebben nu meer mogelijkheden om te kiezen welke data ze willen delen.

Vorig jaar trof de fabrikant in deze privacyzaak al een schikking, maar toen waren de details nog onbekend. Deze schikking kwam voort uit het feit dat een vrouw in 2016 een rechtszaak begon tegen Standard Innovation. Ze claimde dat het bedrijf gegevens van de bijbehorende app verzamelde. De app zou onder andere de geselecteerde instellingen van vibrator, de accuduur en de temperatuur doorsturen, zonder dat de gebruiker hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.

De vrouw stelde dat Standard Innovation inbreuk maakte op privacyrechten en meerdere Amerikaanse wetten overtrad met het onderscheppen van de gegevens. Ook zou ze het product niet aangeschaft hebben als ze wist dat gebruiksdata doorgestuurd werd. Wel gaven haar advocaten toe dat de verzamelde data van nut kunnen zijn voor de fabrikant. De zaak werd als class-action aangebracht, waardoor andere gebruikers zich aan konden sluiten.

Standard Innovation stak de hand in eigen boezem en beloofde de beveiliging te verbeteren, privacydeskundigen zijn beleid te laten doorlichten en duidelijker te communiceren wat er met de data gebeurt. Ook stelde het bedrijf een update van de app in het vooruitzicht, waardoor gebruikers meer controle krijgen over wat er doorgestuurd wordt. Het bedrijf claimt dat geen gebruikersgegevens in verkeerde handen zijn gevallen.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-03-2017 • 17:46

96

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (96)

96
81
44
6
0
17
Wijzig sortering
Waar kun je de 9300 of 186 euro claimen? Of moet je daarvoor deelnemer aan deze rechtszaak zijn?
Het is een class action lawsuit in de VS. Dus je kan er van uit gaan dat alleen mensen die in de VS dat ding hebben gekocht en de app hebben gebruikt komen hiervoor in aanmerking. Lees maar eens de definities van "App Class Member" en "Purchaser Class Member". Daar staat specifiek genoemd dat dit "individuals in de US" moeten zijn.
Klopt, en wij hebben andere wetten hier in NL, dus goede kans dat hier een aparte rechtzaak zou moeten worden opgezet.
Payments to App Class Members.
- 10.000 USD
Payments to Purchaser Class Members
- 199 USD

Oja, je moet je naam, adres en telefoonnr doorgeven bij de claim :-) daar ging de hele zaak over.

[Reactie gewijzigd door stappel_ op 24 juli 2024 15:08]

Mkay, dus als je het ding gekocht en gebruikt hebt, maar niet deelgenomen hebt aan de rechtzaak dan is je privacy wel geschonden maar krijg je geen compensatie? Toch maar eens bij de Christine-le-Duc navragen ;)
Anoniem: 399807 @MadEgg14 maart 2017 09:28
Eindelijk snap ik je naam.

Maar goed.

Ik zal niet stellen dat ik weggehoond werd, toen ik dit voorspelde, vele jaren geleden, dat er dit soort toys zouden komen met internetverbinding. Maar niemand ging er op in en dus nam niemand het serieus. In dit geval gaat het om de combo van apparaat en app.

Maar de IOT rukt op, pun intended. De IC Tsunami mag niet bekritiseerd worden en dus krijgen we straks nog vele toys met ingebouwde wifi of bluetooth. In het buitenland weet mend at Nederlanders vrij schaamteloos zijn als het gaat om naakt en sex en bluetooth is een Nederlandse uitvinding, en zo is het cirkeltje weer rond.

De privacy schendingen gaan volkomen uit de hand lopen in deze industrie omdat 'sex sells', en dus krijg je enorme interesse in hoe mensen seks beleven, waar, wanneer en hoe. En het levert miljarden op om te weten hoe je daar je speelgoed op kan aanpassen. De winsten zullen de claims verre overstijgen en privacy waakhonden zullen zoals altijd vooral waarschuwen en lief zijn want tenslotte moet de BV Nederland verder en als je een toy koopt ben je toch een viespeuk eigenlijk.... Zo zal men redeneren ver, die in het achterhoofd. Je ziet de directeur van de Autoriteit niet bepaald zonder rood een persconferentie geven over sextoy privacy overtredingen. Het woord voyeurisme zal een nieuwe lading krijgen, en lading over de inductie opladers.

Allemaal heel giechelig. Maar let op mijn woorden. Sextoy fabrikanten krijgen een dikke pik van wat IOT allemaal mogelijk gaat maken.
Maar goed.

Ik zal niet stellen dat ik weggehoond werd, toen ik dit voorspelde, vele jaren geleden, dat er dit soort toys zouden komen met internetverbinding. Maar niemand ging er op in en dus nam niemand het serieus. In dit geval gaat het om de combo van apparaat en app.
Volledig mee eens. Ik zou er dan ook nooit overwegen om dergelijke functionaliteit te gebruiken. Gelukkig is dit apparaat nog niet onafhankelijk: je zult hem toch echt via Bluetooth moeten pairen met een telefoon / app voordat het iets kan verzenden. Doe je dat niet dan wordt er ook niets verzonden.

IOT is een extreem risico inderdaad, op alle fronten. Ik zie er echt absoluut geen heil is om alles maar op internet aan te sluiten, en snap ook niet waarom iedereen er zo enthousiast over doet. De software-providers als Google e.d.: natuurlijk, meer bronnen om data te harversten van hun gebruikers. Maar gebruikers? Hoe lui zijn we met zijn allen geworden?
Dat niemand op je in ging, komt waarschijnlijk vooral omdat heel veel mensen dit riepen. Zeker hier op Tweakers, waar een flink aantal critici rondlopen.
En de rest streekt z'n kop in het zand en zet al zijn persoonlijke informatie lekker op facebook.
Is dit wellicht David Brent zelve aan het woord?
Wie zegt dat je je achteraf niet kan aansluiten bij deze Class Action?
Dat zou profiteren zijn.
Dat zou recht halen zijn.

Als je kan aantonen dat je dit had vóór de rechtzaak dan.
Dat zou recht halen zijn.
Dat kan dus ook na deze schikking nog steeds, gewoon zelf een rechtszaak starten :P Zolang je de oude app hebt gebruikt of dat product vóór deze schikking had gekocht (bonnetjes bewaren).

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 15:08]

Heb je er 1 dan? :)
Nee, ik vraag graag geld terug voor dingen waar ik niet voor betaald heb 8)7
ik vraag me altijd bij dit soort dingen af waarom je zo iets op het internet zou willen aansluiten. Als je het spannend vindt dat de een de vibo van de ander kan besturen kan dat toch ook via een normale afstandsbesturing. Daar is een ip-verbinding toch helemaal niet noodzakelijk bij..... 8)7
Het idee is dat de ene partner op reis is en de andere zielig alleen thuis is, en je toch lol samen kunt hebben ;) Niet dat het idee beter maakt, maar het wordt wel lastig om dat met een reguliere afstandsbediening te doen.
Tijd om het IR filter voor je webcam weg te halen, en 'n IR-naar-RF relay voor het scherm thuis :P
Oh. Dus om je telefoon nummer geheim te houden stel je voor om een camera op het internet aan te sluiten gericht op jou terwijl je een vibrator gebruikt... :o

Overigens als je ooit met IR heb gewerkt weet je dat dit erg gevoelig is voor line of sight. De vibrator zit toch op een plekje waar het dag licht niet vaak schijnt. Denk dat de IR verbinding niet echt stabiel zal zijn.
Ik gok dat als je met zo'n ding bezig bent, het dag licht er wel schijnt.
Ze nemen privacy zo serieus, dat ze toch graag de data wilde verzamelen. Klinkt geloofwaardig. :)
Eigenlijk wel, als je ziet welke data er wordt doorgestuurd. Op basis van die gegevens krijg je eigenlijk de performance terug van je product. En kan je zien welke sterke en zwakke punten je product heeft om daarna R&D op zwakke punten te zetten. Dankzij de bijhorende app was er wel een koppeling te maken met de personen. Als ze die stap verwijderen, en transparant zijn wat ze doen met de data, is dit vies probleem toch netjes opgelost.
Yap. Als je een slimme instelbare vibrator produceert die van 100 naar 10.000rpm kan gaan en er vervolgens achter komt dat gebruikers hem in >99,9% van de gevallen op een stand gebruiken tussen de 5.000 en 10.000 RPM en in >60% altijd op 10.000RPM draait dan kan je natuurlijk weer je (toekomstige) product daarop aanpassen door er wellicht een andere motor in te doen die van 5.000 tot 20.000 rpm draait en relatief gezien zuiniger deze toerenaantallen kan halen (omdat hij niet ook in staat hoeft te zijn om op <5.000rpm te werken).

Er zijn allerlei voorbeelden te bedenken waarom het nuttig kan zijn en er is ook een argument te maken voor het feit dat het niet echt veelzeggende informatie is die vergaard is. Dat deze informatie aan een natuurlijke persoon te koppelen is is natuurlijk kwalijk en had niet gehoeven als het enkel om statistiekvergaring ging ter behoeve van productverbetering maar het is nou ook weer niet zo alsof het ding een microfoon heeft die alles opneemt en doorstuurt terwijl je hem gebruikt.. iets wat je Smart-TV wél doet, zelfs wanneer hij 'uit' staat, met dank aan NSA hacks. :+
Tja, natuurlijk is die info nuttig voor het bedrijf. Anders zouden ze het niet doen.

Ik snap het ook wel. Maar als je zoiets doet (en met name bij een taboe-gevoelig produkt als dit) dan heb je er maar wel voor te zorgen dat het ten eerste voor elke klant duidelijk is wat er gebeurt, ten tweede de data absoluut geanonimiseerd is, en ten derde dat er op zijn minst een opt-out optie is. Liever nog een opt-in. Eventueel een opt-in tegen korting op de aankoop van een volgend produkt bijvoorbeeld.

Dat zou ik zelf verstaan onder het serieus nemen van privacy.

Dusja, ik kan me voorstellen dat klanten hier niet blij van worden en dat lijkt me nogal tegenstrijdig met de functie van het produkt :)
Ja ik snap je punt wel hoor, het blijft mij alleen wel echt absurd verbazen hoe druk we ons allemaal maken over privacy en bedrijven terwijl overheden en overheidsinstanties gewoon ongemoeid met rust gelaten worden.
Ze blijven maar wetten voorstellen die inlichtingsdiensten meer bevoegdheid geven (zelfs wanneer de afgelopen 2 pogingen mislukt zijn) en ik heb het idee dat ze dat gewoon blijven doen tot het publiek het zo beu is om te klagen erover dat ze het erdoor geduwd krijgen... trieste zaak. :+
Ja, we maken ons allemaal druk om onze privacy maar gebruiken wel allemaal Dropbox, OneDrive, Hotmail, GMail, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram... Daar zitten allemaal bedrijven achter waarvan het bekend is dat ze onze data gebruiken om er geld aan te kunnen verdienen. Maar oh jee onze privacy! :{

[Reactie gewijzigd door mvds op 24 juli 2024 15:08]

Als je over jezelf praat ok,
maar inderdaad geen FB etc. wel een google account ivm Android.
maar en dat is playstore only, eenmaal op aangelogged om de privacy instellingen te maximaliseren. (geen route tracking, geen gerichte reclame etc.) Daarnaast op het toestel Xprivacy, bootmanager, lightningwall.
Dus er zijn ook andere mogelijkheden om zaken te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 24 juli 2024 15:08]

Weet je zeker, dat het apparaat niet de microfoon gebruik(te) van de smartfoon waarop de app draait.
Als ze zo ook met de data van slimme meters omgaan, kan ik niet wachten om hem te weigeren. ;)
De slimme meter kun je in standje 'Administratief Uit' laten zetten, en dat is zichtbaar met een LED op de meter zelf. In die modus stuurt de meter geen data naar de energieboer en moet je zelf de meterstanden opgeven. De meter is dan alleen nog voor technische doeleinden extern te benaderen, zoals het op afstand uitschakelen van stroom bij bv. wanbetaling of gebrek aan abonnement of bv. firmware updates.

Daarnaast kun je op het scherm van de slimme meter zien wanneer er voor het laatst meterstandinformatie is verzonden.

Kortom, als je hier voor vreest kun je het ook met een slimme meter gewoon uitzetten.

De DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) norm waaraan de meters moeten voldoen zit best goed in elkaar.

Het enige valide argument tegen slimme meters is het 'terugdraaien' van de analoge draaistroommeters na 2020 waarneer de mogelijkheid tot salderen (waarschijnlijk) wordt versobert. Maar dat is feitelijk meer een truuk om straks belasting te omzeilen dan dat het een technisch steekhoudend argument is tegen slimme meters.
De DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) norm waaraan de meters moeten voldoen zit best goed in elkaar.
BEPAALDE ELEKTRONISCHE ENERGIEMETERS KUNNEN EEN TOT WEL 582 PROCENT TE HOOG VERBRUIK AANGEVEN.
https://www.utwente.nl/ni...te-hoog-verbruik-aangeven
Nu alleen de bijbehorende elektronica nog.
Daarom vertrouw ik nog steeds op de onfeilbare natuurkunde van Eddy-currents en wervelstromen in een plaatje aluminium.

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 24 juli 2024 15:08]

Die dingen zijn er al jaaaaren, ik heb er nog geen probleem van ondervonden, hoe meer inzicht hoe beter. Is het geheim?
Tja, ga jij als klant mailen naar een bedrijf met een bericht ergens in de buurt van "Yo, m'n vibrator voelde een paar graden te warm." of "Shit, de accu was al na 45 minuten gebruik op!"? Ik gok van niet.

Niet dat dit goed te praten valt, maar ik snap best dat ze data willen verzamelen, wel zo netjes dan om dat te laten weten natuurlijk, maar goed.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 24 juli 2024 15:08]

Dat snap ik, maar in het artikel staat dat ze privacy erg serieus nemen...
Misschien nemen ze het serieus alleen hebben ze het verkeerd asngepakt. Maar het voelt erg als het standaard mea culpa communicatie department praatje.
Het gaat hier toch niet om identificeerbare informatie? Zoals cakemasher hierboven zegt: Privacy serieus nemen betekent niet dat je geen informatie mag verzamelen. Het betekent dat je zorgvuldig om moet gaan met persoonsgegevens en identificeerbare informatie.

Ik kan aan iemand's paspoort niet zien of de accu van zijn of haar apparaat bijna op is, en andersom kan ik aan die informatie ook niet de identiteit van een persoon achterhalen. Ik zie geen bronnen die vermelden dat het hier om identificeerbare informatie gaat, enkel dat het om gevoelige informatie gaat; informatie die je misschien niet wilt delen met een fabrikant. Dat hebben ze toch gedaan en ze hebben de gebruikers niet goed ingelicht.

De uitspraak dat ze privacy serieus nemen wordt hier trouwens uit context gebruikt. Hier zie je hem met context:
We are pleased to have reached a fair and reasonable settlement in this matter. At Standard Innovation we take customer privacy and data security seriously. We have enhanced our privacy notice, increased app security, provided customers more choice in the data they share, and we continue to work with leading privacy and security experts to enhance the app.
Voor gebruik van het apparaat via een app moest je wel identificatie gegevens inleveren. ==> er kan een link gelegd worden tussen gebruik en gebruiker.
Dat is waar het over ging.
Ach en waarom niet? Het is 'n elektrisch apparaat wat je koopt voor 'n doel. Het lijkt mij dat je hier prima garantie op hebt als het ding de claims niet haalt.
Geldt dat niet voor (bijna) alle apps?
TV-Gids app die toegang wil tot MMS, microfoon etc etc die *niets* met de app te maken hebben?
Waarom willen ze toegang als ze er toch geen gebruik van maken? 8)7 |:(
Klopt, die nemen privacy ook heel serieus. Net als het bedrijf hierboven. Ze nemen het serieus van je af.
Definieer het serieus nemen van privacy. Gezien dit, en je vorige berichten, lijk je er vanuit te gaan dat het serieus nemen van privacy het niet opslaan van persoonsgegevens betekend.

Het serieus nemen van privacy kan van alles betekenen, denk bijvoorbeeld aan het versleuteld opslaan van deze gegevens en deze alleen tegen een gerechtelijk bevel aan de betreffende instanties geven.

Uiteraard is het niet goed te praten wat er gebeurd.
Inbreuk maken op privacy gebeurt ook vanuit een business model, door bv. Google, Apple, Amazon e.a. waarmee ze mogelijk wel inbreuk maken op jouw privacy juist om er zelf beter van te worden. Dan neem je (de inbreuk op) Privacy zeer serieus.
Maar ze maken zich geen zorgen over de inbreuk, meer inbreuk is meer € of $.
ABN Amro die op Android permissie eist voor het "bellen en telefoontjes beheren", omdat je ermee de klantenservice zou kunnen bellen.

Geen permissie daarvoor betekent geen mobiel bankieren.

Applicatieontwikkelaars zouden moreel verplicht moeten zijn een app te laten werken zonder alle rechten. Bij het uitvoeren van een actie waar het recht voor nodig is, zou dan een melding moeten komen dat het niet kan met de uitleg waar om.

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 24 juli 2024 15:08]

Je heb gelijk, in dit voorbeeld ligt het probleem niet bij ABN AMRO maar bij Android en de manier hoe het met permissies omgaat. Tot en met Android 6, vraagt de app automatisch alle permissies, als je een ervan niet accepteerd kan je de app niet gebruiken, vanaf Android 7 word jij op je wenken bediend.
In dit geval ligt het probleem wel gedeeltelijk bij de app-makers, want ze kunnen ook gewoon het nummer in de bel-app openen. Dat hoeft de gebruiker niet via copy-paste te doen, dat kun je gewoon via de 'open in app' functionaliteit voor een tel:<telefoonnummer> link. Net als wanneer iemand je een telefoonnummer stuurt en je erop klikt.

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 24 juli 2024 15:08]

Zoals Laloeka ook al aangeeft, heb ik ook het vermoeden dat het aan de applicatieontwikkelaar ligt.

De app installeert en opent namelijk wel. Je kunt je bankgegevens invoeren. Op het moment dat je wil inloggen met de 5-cijferige code, pas dan kom je niet verder.
Ik gebruik Miui (android 5.1), misschien niet de meest veilige (geen idee wat zij op de achtergrond doen), maar kan daar wel mijn permissies wijzigen van mijn apps, mijn abnamro app heeft geen permissie gesprekken te maken of mms te verzenden.
Het is dus best mogelijk.
Waarom gebruik je dan die apps?
Ik heb de Lumia 930 met W10, waarop ik deze zaken kan uitzetten. :)
En als er een enkele app is, die dan niet meer werkt, dan maar niet die app gebruiken.

Mijn vrouw met haar Android kan bij bijna geen een app die zaken uitzetten zonder dat het stopt met werken. |:(
Ik heb een app draaien die als "schil" tussen de app en Android draait.
Daarin kan je per app de permissies regelen.
Met Always allow / Always ask / Always deny - opties.
Zo kan ik de eerder genoemde app of Soundcloud (wtf waarom?) gewoon weigeren mijn locatie te bepalen. Af-fabriek geleverd (China-phone).
Zal hier eens naar kijken voor haar telefoon.
Hoe heet die app?

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 24 juli 2024 15:08]

Android 7, daar is dit standaard ingebouwd
Xprivacy is een goed hulp middel, dan kun je ook gelijk Bootmanager en LightningWall meenemen.
SuperSU
https://play.google.com/s...u.chainfire.supersu&hl=en

Was (is) standaard op mijn Android 4.4 china-phone geïnstalleerd.
Breng je een vibrator op de markt, wordt je achteraf genaaid door je klanten... :+
Nou... Ze zijn wel zelf bezig met het verbeteren van hun service. Maar ja dat kan ook weer mooie praat zijn.
Je kan beter stellen dat hun klanten dubbel bediend worden.

(Ongewild) Twee keer genaaid voor de prijs van één!
Na deze uitspraak zitten een aantal mensen waarschijnlijk zonder vibrator alsnog trillend van genot/opwinding op hun stoel. Dat zijn toch leuke bedragen om te krijgen voor een fout met het mogelijk te maken gegevens te koppelen. :)
Mooi dat het zo hopelijk opgelost wordt, en het bedrijf de koppeling kan verwijderen; enkel anoniemen data verzamelen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 15:08]

Nou ja, eigenlijk ben je flink (beet) genomen. Eerst koop je zo'n apparaat en gebruik je bijbehorende app. Daarmee geef je al een en ander aan data door zoals te lezen valt. Om vervolgens je schadevergoeding binnen te harken moet je wel eerst even zeggen wie je bent, wat je telefoonnummer is en dergelijke om aan te kunnen tonen dat jouw gegevens in hun database zitten. Eigenlijk is dit een goede verificatie van de persoonsgegevens.
Die gegevens zullen ze moeten vernietigen, dus dat is geen probleem. Je zal het moeten kunnen controleren, anders geen schikking...
Ik maakte me zorgen over de slimme elektriciteits meter omdat ze dan kunnen zien wanneer ik ga en kom.
Met deze vibrators kunnen ze alleen zien .. nee laat ook maar.
Wanneer mogen we van jullie een review verwachten Tweakers.et? :+
best wel een Kilo Utrecht Tango streek om ongevraagd die informatie door te sturen. :+

wat ik wel storend veel veel fabrikanten vinden dat ze maar van alles mogen weten, en zetten zelfs hun software uit of beperken het als je GEEN toestemming geeft, en wou dat ze daar eens wat aan gaan doen
Hoezo? Als ik een applicatie maak en jij acccepteert mijn voorwaarden niet dan kan je de app toch niet gebruiken? Ik vind dat absoluut niet gek.
Als je op voorhand kan nakijken in verstaanbare taal voor een consument, dan heb je gelijk.
Maar meestal heb je een product gekocht, en dan krijg je een document te zien op het schermpje van je telefoon van 200 pagina's.
En als je dat niet accepteert mag je de boel terugsturen en krijg je niet altijd je geld terug.

En dat alles betekent ook niet dat ze de wet mogen overtreden.
Maar zou het anders kunnen dan? Als jij het niet wilt accepteren dan zeg je eigenlijk het product en/of software niet te willen gebruiken. De keuze ligt aan jou, het bedrijf forceert je niks (tenzij je denkt dat ze dat doen met deze voorwaarden, maar dat is een meningverschil).

Dat je je geld niet terug zou kunnen krijgen is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 24 juli 2024 15:08]

Je zou gelijk kunnen hebben als de app niet absoluut noodzakelijk is, maar bijv voor een bankiersapp heb je weinig keus...
Zelfs als de app absoluut noodzakelijk is heb ik gelijk. De app, product, whatever veranderd de zaak niet. Jij wilt iets gebruiken, je accepteert de voorwaarden maar.

Trouwens, een bankieren app is helemaal niet noodzakelijk, vroeger zaten we gewoon elke keer voor de computer in te loggen met een reader, en nog vroeger moest je langs de bank.
wel eens onredelijke voorwaarden gezien ?

als je een product koopt een gebruiks voorwerp verwacht je dan allerlei gekken dingen ?
het gaat je om het product.
Ja, zeker, maar meestal waren die zodat het bedrijf hoger stond als ik een rechtzaak zou willen aanspannen. Natuurlijk gaat het om een product, maar als je niet eens bent met de algemene voorwaarden van een product dan gebruik je het toch lekker niet. Zo makkelijk is het, niet zo moeilijk doen. Jij zou ook allerlij onzin hebben als algemene voorwaarden puur om jezelf en je bedrijf te dekken, want dat moet nou tegenwoodig omdat iedereen van elke zin iets anders maakt en er gelijk misbruik van maakt met een rechtzaak.

Je moet het van beide kanten bekijken, maar tegenwoordig word dat niet gedaan. Bedrijven bestaan nou ook uit mensen, die willen ook niet in problemen komen of met onzin te maken hebben, jammer genoeg moeten ze zichzelf dekken met onzin. Maar zo gaat dat nou eenmaal.

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 24 juli 2024 15:08]

In geen enkele voorwaarde mag staan dat privacy gevoelige info met je goedkueren verzameld wordt. En zonder medeweten mag helemaal niet. Dat je maar in moet stemmen dat een app toegang krijgt tot van alles is normaal maar je mag er vanuit gaan dat het alleen voor geldige handelingen gaat.
Maar het belangrijkste is toch wel de vraag... Heeft iemand Windows 95 draaiend gekregen op de Wii Vibe via een hack? :X :X :X

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 24 juli 2024 15:08]

Dat zij het eerste voorbeeld zijn wil niet zeggen dat het probleem dan maar niet aangepakt moet worden.

Zij zijn het voorbeeld, nu de volgende fabrikant aanpakken. Dit is alleen maar goed, nu is er jurisprudentie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.