Pc-versie Mass Effect: Andromeda ondersteunt hdr10 en Dolby Vision

Mass Effect: Andromeda zal op de pc ondersteuning bieden voor zowel hdr10 als Dolby Vision. Daarmee kan deze komende titel van EA en Bioware op alle platformen met hdr gespeeld worden, zolang de gebruikte tv of monitor de weergave hiervoor ondersteunt.

De baas van Bioware, Aaryn Flynn, heeft in antwoord op een vraag hierover op Twitter gezegd dat de pc-versie van Mass Effect: Andromeda zowel hdr10 als Dolby Vision zal ondersteunen. Eerder maakte Flynn al bekend dat de pc-versie hdr zou ondersteunen, maar toen was nog niet duidelijk om welke van de twee hdr-formaten het ging. Op de Xbox One S, PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro wordt hdr ook ondersteund. Bij deze consoles gaat het om het hdr10-formaat.

Om Mass Effect: Andromeda met hdr-weergave te kunnen spelen, moet uiteraard een scherm met hdr-ondersteuning worden gebruikt. Tijdens de CES 2017 zijn de eerste monitoren met ondersteuning voor Nvidia G-Sync HDR aangekondigd, zoals de ASUS ROG PG27UQ en de Acer Predator XB272-HDR. Het gaat hierbij om weergave op basis van hdr10.

Ook AMD speelt een rol bij hdr-weergave op monitoren, via de door het bedrijf ontwikkelde Freesync 2-techniek. Zo heeft LG de 32"-monitor LG 32UD99 met Freesync 2 aangekondigd. Deze uhd-monitor met een verversingssnelheid van 144Hz, zal net als de G-Sync-monitoren enkel hdr10 ondersteunen en geen Dolby Vision. Monitoren met ondersteuning voor Dolby Vision lijken er nog niet te zijn, wel zijn er LG-tv's met de techniek aangekondigd.

Hdr staat voor 'high dynamic range'. Dit is beeldtechnologie die tv's en monitoren in staat stelt levendigere kleuren weer te geven en door hogere helderheid een veel hogere contrastwaarde te bereiken dan schermen zonder hdr.

Mass Effect: Andromeda zou in de Verenigde Staten op 21 maart 2017 moeten uitkomen en in Europa twee dagen later. Deze nieuwste titel van Bioware had eind vorig jaar al moeten verschijnen, maar de release werd toen uitgesteld door uitgever EA en ontwikkelaar Bioware.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-01-2017 • 17:35

50 Linkedin

Reacties (50)

50
48
26
5
1
12
Wijzig sortering
Heeeeeel erg bedankt :D
Tweakers meld dat LG tv's met Dolby Vision heeft aangekondigd maar die zijn er al. De 6 serie oled schermen hebben het al. De 7 krijgen het ook. En Sony heeft komend jaar de XE9xx serie met DV ondersteuning. Ook de ZD9 krijgt een firmware update. (alle tv's met de X1 Extreme kunnen dv) andere modellen krijgen het nog niet.
Ik speel em lekker op mijn Xbox One zonder HDR. Op mijn 55 inch UHDTV is het al mooi zat :)

Is dat HDR nou echt de moeite waard?
Op een dure echte HDR tv? Zeker.
Maar zoals mijn LG die op de slaapkamer staat voegt het niets toe door het matig paneel. (Dat is dus geen Oledversie) Maar daar was de prijs dan ook naar.
Dan heeft mijn tv in de woonkamer een beter contrast / kleurenweergave en zwartwaardes, zonder HDR.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 17 januari 2017 20:43]

Als je van mooiere kleuren houdt (en kleuren die op huidige schermen niet kunnen worden weergegeven) dan wel. Anders zal het voor jou weinig toegevoegde waarde hebben. (Ik zelf heb bijvoorbeeld gta v voor de xbox one van de hand gedaan om het feit dat de pc versie er vele malen beter uit ziet).

Edit: overigens is dit een discussie die al jaren duurt, want toen de eerste 4k schermen uitkwamen zeiden mensen ook, wat heb je er aan? En HD is toch mooi zat het kan toch haast niet beter? In principe geldt deze discussie voor heel veel elektronica, want ja een iphone 5 kan vrijwel hetzelfde als een iphone 7 (het mist een paar functies en het is trager, maar in de basis kunnen ze hetzelfde).

[Reactie gewijzigd door jimzz op 17 januari 2017 18:38]

Het gaat nou niet zo zeer om meer kleuren. Maar meer om de bredere dynamiek in één beeld. Tegelijkertijd hele donkere delen met veel detail in het donker als ook hele felle delen met evenwel veel detail. Zoals het in werkelijkheid ook is. Met sdr kon je niet heel donker en heel licht tegelijkertijd weergeven zonder dat je daartussenin veel detail verloor.
Het is dus ook de bedoeling dat schermen veel feller licht kunnen weergeven dan ze nu al doen. En dan zonder dynamische contrast foefjes om zogenaamd spectaculair beeld neer te zetten.
Als in een scène fel de zon schijnt en als je in die zo'n kijkt zul je alsnog in exact hetzelfde beeld in een donkere grot de stenen moeten kunnen zien in het donker.
Uiteraard gaat dan de intensiteit van de kleuren ook mee automatisch.
Nee, en dat UHD ook niet, Full-HD ook niet, of standaard HD, pfff, wie heeft er nou eigenlijk meer nodig dan 800x600. En 32 bits kleur, nee joh, kost alleen maar rekenkracht, hou het lekker bij 16 bit, of 8 als je echt een speedfreak bent.

Goed, beetje doorgetrokken, maar de tegendruk tegen elke nieuwe techniek die opkomt is ondertussen zo voorspelbaar dat het irritant is, of ben ik nou gewoon oud. Misschien lees ik je bericht wel helemaal verkeerd en stelde je een oprechte vraag, heh.
Haha was vooral dat laatste eigenlijk. Heb HDR nooit gezien
Wat is eigenlijk de betere techniek? Ik heb al wel eens Dolby Vision in Dolby Cinema gezien, ik ben benieuwd of hdr10 beter is of niet.
Dolby Vision HDR is beter ... maar vereist (nu nog) een aparte chip in de monitor or TV. De chip van Dolby kan echter ook HDR10 decoderen. Op bvb Samsung UHD's vindt je geen Dolby Vision chips, op sommige LG's (zoals de OLEDs) wel. Dolby Vision kan niet met een firmware upgrade alsnog worden toegevoegd als de Dolby chip ontbreekt (geen hoop voor 2015/2016 modellen van Samsung om alsnog later Dolby Vision HDR ondersteuning te krijgen). Philips komt ook met Dolby Vision ondersteuning op bepaalde 2017 modellen UHD's.

Eigenlijk is nog geen één TV in staat om de 4000nits ten toon te stellen die Dolby Vision HDR in maximale potentie vereist. HDR10 vereist 1000nits en dit wordt al wel gehaald op vele UHD's. Daarnaast zijn er genoeg UHD TV's die wel het HDR10 formaat kan decoderen maar niet de 1000 nits halen (bvb geen enkele Philips UHD's tot nu toe) en daarom niet het certificaat Ultra HDR Premium krijgen. Betekent niet perse dat je niet profiteert van de HDR ondersteuning en/of dat je het met het menselijk oog echt goed onderscheid.

Daar HDR10 breder wordt ondersteund, is er meer content beschikbaar. Sommige online streaming diensten experimenteren met beide HDR formaten.
Dolby kost licentie, hdr10 is open.
Dolby vision stelt hogere eisen dan hdr10 en een tv die dolby vision heeft voldoet dus ook aan de hdr10 standaard. Echter, dat wil niet zeggen dat zo'n tv ook HDR10 kan. Niet alle tv's met Dolby Vision doen ook hdr10.

Terugkomend op het artikel. Er zijn al tv's van lg die Dolby Vision doen, heb er een van in de woonkamer (die toevallig ook hdr10 kan)
Dank voor de uitgebreide informatie! :)

edit: Ik hoop dat er over niet al te lange tijd TV"s zijn die Dolby Vision goed kunnen weergeven. Was wel aardig onder de indruk bij Dolby Cinema in Hilversum!

[Reactie gewijzigd door BrutalDave op 17 januari 2017 20:55]

Is al bekend welke systeemeisen er gesteld worden?
Ik geloof het niet. Ze zijn in ieder geval niet te vinden op Origin zelf.
-oops-

nee toch niet

[Reactie gewijzigd door Buntmans op 17 januari 2017 17:42]

uhm dat is me3 of ik heb de grap gemist
Grote monitoren wordt zeker de trend van 2017 ?
Hopen dat ook een 24" monitor verkrijgbaar wordt, niet iedereen (inclusief ondergetekende) wilt een 27".
Ik word zelf niet goed van dat er erg veel 27" monitoren zijn en het liefst wil ik gewoon een van 19" monitor of 21.5". Groter dan 24" hoeft echt niet voor mij. Echt zo jammer.
Die trend is al heel erg lang gaande echter is die vaak nog achter gebleven in de full feature gaming monitoren. Die waren er vaak juist alleen maar op de formaten die niet het grootst waren op dat moment. Toen monitoren max 24 inch waren, waren de gaming monitoren 21 inch. Toen ze max 27 inch waren 24 inch. Bij max 34 inch waren ze hooguit 27 inch.
Ik ben er juist blij mee dat nu vaker juist ook de grootste formaten meegenomen worden zoals 34 inch.
Kleine gaming monitoren zijn er al genoeg. Laat de mensen die wel een grotere willen nu eens een keer op hun wenken bediend worden ;-)

En dat ze er zijn beperkt jou toch niet in je keus?
Een 19" of 21.5" AV monitor zou wel heel goed zijn voor me.
Dat zijn toch best wel beperkte of niet?
Ik zou zo direct niet weten waar je in dit geval exact naar op zoek bent. Iets van een Eizo met hoge kleurechtheid ofzo? Die zij er wel in 22 inch e.d. hoor.
Het artikel ging over een game en de gaming monitoren die hiervoor uitkomen (anders heb je immers niet specifiek g of freesync nodig).
22 inch begint inderdaad qua aanbod wel wat minder te worden. Omdat het simpelweg qua prijs vaak hetzelfde kostte als een groter model en men de kleinere dan toch vaak links liet liggen.
Voor mij kan het persoonlijk niet groot genoeg. Ik speel vaak genoeg op een 55" 4K tv, heerlijk.
Voor de PC is de EU release gelukkig makkelijk te omzeilen met een VPN en met PS4 hem met een US account te kopen (en vervolgens met je eigen account te spelen). Zin in!

Trouwens kan je hem een week van te voren spelen met EA/Origin Access!
Gelukkig? Kun je niet gewoon 2 dagen wachten ipv omzeilen en al dat gedoe?
Gedoe? Als ik een compleet achterhaald iets kan omzeilen met 4 klikken doe ik dat graag, vind ik absoluut geen 'gedoe'.
Het hoort gewoon niet,en dat om 2 dagen.Hoe wil je trouwens een us account aanmaken als je in nederland woont?Nep gegevens opgeven?

[Reactie gewijzigd door ToxicR9 op 17 januari 2017 19:38]

Ken je die serie nog, Beverly Hills 91210 ?
Werkt als een trein om een US account aan te maken.
Ik hen een Nl, US en japanse account, want er zit verschil in het aanbod van de stores.
Je registreert gewoon een account op de US site van PlayStation, wordt vrij vaak gebruikt. Je kan PSN tegoed kopen bij bijvoorbeeld Amazon, er is eigenlijk niet zoveel raars aan.
Tsja, dat kunnen we ook omdraaien naar EA natuurlijk. Ik vind het in ieder geval nergens op slaan.
Niet vergeten dat je ook een videokaart moet hebben die HDR ondersteund, bij NVIDIA zijn dat alleen high-end quadro kaarten :+
Zowel Maxwell als Pascal ondersteunen HDR.
Komen er ook 1080p monitoren met hdr. Ik denk als je op 1080p speelt op een 4k scherm dat het er niet uitziet.
1080p schaalt nagenoeg perfect, omdat 4k precies 4x zoveel pixels heeft als 1080p. Elke pixel wordt dus weergegeven door een vierkantje van 4 pixels op het 4k scherm. Het ziet er dus meer dan prima uit.

[Reactie gewijzigd door MaxMadu op 17 januari 2017 22:08]

Dus het is ongeveer hetzelfde als je het op een echte 1080p monitor af zou spelen?
Het is gewoon hetzelfde, waarschijnlijk zelfs iets mooier door het schalen.
Je hebt meer dpi omdat de pixels van het scherm dichter op elkaar zitten, doordat het spel zoals boven beschreven nog wel 1080 laat zien zal het minder mooi zijn dan 4k uiteraard. Als mijn tv 1080 content schaalt lijkt het naar mijn idee ook mooier, weet niet of het echt zo is.
Het is zelfs beter. Omdat AA of font rendermeuk als truetype dan over echte pixels verdeels kan worden ipv subpixels. 1080p kan zonder al te veel moeite er juist een stuk beter uitzien op een 4k scherm.
Ah mooi om te weten. ja kijk het kan zijn dat bepaalde games die 4k niet trekken dat ik dan op 1080p terug kan vallen.
Eerste Mass Effect zonder Shepard ;)

Iemand enig idee waarom wij nu weer 2 dagen langer moeten wachten dan onze vrienden aan de andere kant van het water?
Ik dacht dat het te maken had met de donderdag, dat is schijnbaar een belangrijke dag in de retail in o.a. de UK.
Het is een EA game, dus ga er maar vanuit dat je Origin moet gebruiken.
Wat is er mis met Origin of uplay? Je gaat uit "principe" gewoon geen games spelen die alleen daarop te krijgen zijn?
waarom moet ubisoft en EA alles weten wat ik doe met mijn pc?
waarom moet ik voor een single player spel online zijn continue?
waarom moet ik voor elk spel een berg accounts aanmaken?

simpel gezegt heb in het verleden al genoeg last gehad met die steam / origin /ubiplay dat ik er zo weinig mogelijk mee wil te maken hebben.

Steam heb ik nog van vroeger ten tijde van half life 2 heb het dan jaren niet gebruikt tot 2 jaar geleden voor castle wolfenstein.
Nadat ik klaar was met dat spel nog een paar andere games geprobeerd maar na een tijdje begon dat continue inlog gedoe en steam pop ups me terug dwars te zitten.
Heb het toen gedisabled en na recent mijn pc te formateren ga ik het niet terug installeren.

of je me daar nu achterlijk voor vind of niet intreseerd me geen bal.
Ik noem je nergens achterlijk volgens mij, vroeg het me gewoon af. Ik hoef overigens niet online te zijn in Origin om een offline game te spelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee