D-Link kondigt systeem voor naadloze hand-off van wifi-apparatuur aan

D-Link heeft een systeem aangekondigd dat wifiapparaten automatisch laat overschakelen naar het geschiktste toegangspunt en de geschiktste frequentieband. Verder heeft het bedrijf nieuwe netwerkapparatuur en ip-camera's getoond.

D-Link noemt het nieuwe systeem Covr. Het bedrijf heeft een router, extender en powerlinekit aangekondigd die met het systeem moeten samenwerken. De router, die de typenaam DIR-883 draagt, beschikt over vier antennes en biedt ondersteuning voor mu-mimo en de 5GHz-frequentieband. De DHP-W730AV-powerlinekit beschikt net als de router over 5GHz-wifi met mu-mimo, maar heeft slechts twee antennes. Verder heeft het bedrijf de DAP-1655-extender aangekondigd, maar levert daar verder geen informatie over.

De drie apparaten moeten naadloos met elkaar kunnen samenwerken. Wanneer een gebruiker zich verplaatst naar een andere locatie waar een ander toegangspunt beter bereik heeft, wordt daar automatisch naar overgeschakeld. Ook wordt er automatisch van 5GHz naar 2,4GHz overgeschakeld als het 5GHz-netwerk een te zwak signaal heeft en er geen ander accesspoint beschikbaar is. Alle apparaten in het huis hanteren dezelfde ssid.

Naast de DIR-883 heeft het bedrijf aangekondigd welke modellen het in 2017 produceert. Op de nieuwe DIR-883 na zijn dit allemaal bestaande modellen, namelijk de DIR-885L/R, de DIR-890L/R, DIR-895L/R, DIR-842, DIR-859, DIR-879 en DIR-880L.

Het bedrijf kondigt verder twee nieuwe beveiligingscamera's aan. De DCS-8100LH beschikt over een groothoeklens die een beeldhoek van 180 graden waar kan nemen. De goedkopere DCS-8000LH kan een beeldhoek van 120 graden opnemen. Beide camera's hebben een resolutie van 720p en zijn voorzien van een nachtvisiefunctie die tot vijf meter ver reikt. De camera's kunnen worden bestuurd met een nieuwe smartphoneapp. Voor welke platforms de app beschikbaar komt, is niet bekend. D-Link toont bij de app afbeeldingen van een iPhone, waardoor in ieder geval beschikbaarheid op iOS zeer waarschijnlijk is.

De nieuwe apparaten en de app komen vanaf het tweede kwartaal van 2017 op de markt. D-Link heeft nog geen adviesprijzen aangekondigd.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

04-01-2017 • 13:30

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
De drie apparaten moeten naadloos met elkaar kunnen samenwerken. Wanneer een gebruiker zich verplaatst naar een andere locatie waar een ander toegangspunt beter bereik heeft, wordt daar automatisch naar overgeschakeld. Ook wordt er automatisch van 5GHz naar 2,4GHz overgeschakeld wanneer het 5GHz-netwerk een te zwak signaal heeft en er geen ander accesspoint beschikbaar is. Alle apparaten in het huis hanteren dezelfde ssid.
Ik ben geen netwerk expert, maar wat is hier bijzonder aan? Dit kun je toch al lang zelf inrichten met huidige hardware? Ik had in mijn appartement twee access points (zelfs verschillende merken/devices). Eentje was ingesteld als router en tweede als access point, zelfde SSID ingesteld en wachtwoord en devices schakelde naadloos over naar het sterkste signaal.

Wat levert dit dan voor voordelen op?
Waarschijnlijk zit er 802.11r en 802.11k in, waardoor de switch tussen access points veel sneller gaat. Die twee samen zorgen voor 'seamless BSS transition', waardoor de overstap meestal zonder merkbare onderbreking van verbindingen kan (minder dan 1 seconde in general).

Zonder seamless transition-ondersteuning gaan veel apparaten wachten tot ze vrijwel geen signaal meer hebben van hun 'oude' basisstation, of gaat de overstap redelijk lang duren (5 tot 10 seconden meestal). Niet ideaal tijdens bijvoorbeeld een Skypegesprek.
Daarnaast is 802.11r en k niet een gebruikelijke optie/functie in consumenten routers. Tweakers heeft hier geen filter voor. Je moet er speciaal voor gaan zoeken. Ik heb de Linksys RE7000 gevonden die R ondersteunt en verder alleen Cisco enterprise niveau oplossingen.

iPhones hebben wel ondersteuning voor R en K sinds iOS 6. Hogere versies ondersteunen meer volgens hun FAQ pagina: https://support.apple.com/en-us/HT202628

[Reactie gewijzigd door s0larus op 4 januari 2017 14:18]

Waarschijnlijk zit er 802.11r en 802.11k in, waardoor de switch tussen access points veel sneller gaat. Die twee samen zorgen voor 'seamless BSS transition', waardoor de overstap meestal zonder merkbare onderbreking van verbindingen kan (minder dan 1 seconde in general).
Interessant, kan iemand bevestigen (of ontkennen) dat deze standaarden gebruikt worden? Ik ben een beetje huiverige voor niet-standaard WIFI-apparatuur. Iedere nieuwe generatie WIFI-apparatuur met fabrikanten die experimenteren met nieuwe techniek voor er een standaard is, met als gevolg dat het een beetje een gok is hoe toekomsthard zo'n apparaat is*. Omdat WIFI nooit stand-alone is maar juist moet samenwerken met andere apparaten ben ik een beetje conservatief bij het in gebruik nemen van nieuwe WIFI-technieken voor ze zijn gestandariseerd.


* Dat is geen kritiek hoor, dat hoort nu eenmaal bij een cutting-edge markt.
De embargo is er pas een uur af dus nog niet heel veel info over.

Het plaatje verwijst naar de AC2600 een google op de docs hiervan:
http://downloads.linksys....00_LNKPG-00333_RevA00.pdf
"Fast Roaming (802.11r) minimizes the delay when a
voice client transitions from one BSS to another within
the same ESS. Fast BSS Transition establishes
security and QoS states at the target AP before or
during a re-association. This minimizes the time
required to resume data connectivity when a BSS
transition happens."

Over corv zelf niet veel te vinden maar ik vermoed dat het de branding van d-link voor 802.11r en family is.
Ik ben hier ook benieuwd naar :)

Hand-over is hier in huis (Fritz!box 7490 in meterkast en Fritz!WLAN 1750e boven) nu zeker een probleem, vooral op 2,4 ghz.

Zowel windows laptop als diverse Android telefoons en tablets (ongeacht budget of high-end) blijven zo lang mogelijk op het reeds verbonden accesspoint hangen, tot ver na het moment dat IP verkeer eigenlijk al onwerkbaar geworden.

Er bestaan al meer fabrikanten die "zero hand-off roaming" claimen, maar vaak op een proprietary (voor die fabrikant) manier, zoals bij Ubiquiti... en ook dan zijn er vaak nog bugs.

Als dit eindelijk via een standaard wordt opgelost zou dat zeker erg fijn zijn!
Ubiquiti is afgestapt van "Zero Handover", wordt niet meer aangeraden. Als je device nog steeds op een AP zit met slecht bereik terwijl een andere AP beter bereik heeft, raadt men aan de zendkracht te verlagen om sneller een handover te forceren.
Inderdaad. En functies zoals "Min. RSSI" te gebruiken. Dat zou ook al een hele fijne feature zijn om wat meer richting consumentenrouters ge-pushed te krijgen (zeker als de fabrikant ook losse AP's, repeaters, etc. in het assortiment heeft).
Ik weet niet hoe het met andere devices gaat, maar al mijn Windows devices (tablets, laptops, telefoons) schakelde altijd heel snel over en zelfs met Skype gesprekken had ik geen onderbreking en zeker geen netwerkverlies.

Ik heb nu in mijn nieuwe huis geen twee devices meer nodig, dus ik weet niet hoe het nu werkt op mijn Android devices.
mbroosV geeft al heel goed aan wat je zou moeten waarnemen met 802.11r, 802.11k etc

Technisch gezien zit het ongeveer zo:
Zonder deze standaarden moet de client die roamed alle keuzes maken. High over is dat moet ik switchen naar een ander access point.
Sub vragen zijn hier:
- bied het access point toegang tot het zelfde netwerk
(zonder hulp van 'buiten' is dat op basis van: SSID, Auth, Subnet, etc)
- Operate ik beter met het andere access-point
(waarbij de vraag is of Performance(Bandbreedte / latency), Connectiviteit(Signaal sterkte), Responsiveness (overloaded) beter word)

Het scannen van andere access points en zien van SSID gaat heel snel maar bv of de auth het zelfde is komt hij pas achter als hij het probeert en subnet etc ziet hij pas als dat ook weer is gelukt. Vervolgens kan het signaal van het AP nog pulseren waardoor de naartoe geswitchte AP steeds wegvalt en dan het riedeltje overnieuw begint. Of dat het accespoint het druk heeft waardoor je beter bij de oude met slechter signaal had kunnen blijven. Puur vanuit een client gezien heb je maar beperkte informatie en kost het tijd om die informatie te vergaren en nog erger kan dat alleen tijdens het moment dat de connectiviteit word verbroken. Het assosieren met een AP is zo geoptimaliseerd dat als er weinig 'spelers' zijn dit eigenlijk snel genoeg gaat om het te proberen en anders zelfs terug te switchen. Verder help het ook als de roaming aggressiveness (numeriek nummer die configureert) toevallig matched met de situatie waarin je jouw bevind. Deze waarde bepaald hoe snel de client overgaat tot switchen.

Middels 802.11r en family word het mogelijk:
- Het huidige AP te bevragen of er andere AP's zijn die onderdeel uitmaken van het zelfde netwerk.
- Opvragen hoe druk en andere operationele parameters van de andere accesspoints.
- Auth process te optimaliseren omdat AP's elkaar vertrouwen
- Info over de topologie waardoor ook weer betere keuzes te maken zijn

Dit alles zorgt er voor dat het mogelijk word om een beter operationele wifi te hebben in drukke zones, snellere handover en efficiënter gebruik van resources en voorkomen van bottlenecks.

TLDR: zonder 802.11r en family doet je client veel aannames waarvan de grootste is dat AP's met zelfde ssid's het zelfde netwerk zijn en dat de SSID met sterkste signaal altijd het beste is om mee te connecten. Met 802.11r en family worden er slimmere keuzes gemaakt waardoor je in veel meer situaties goede wifi verbinding er op nahoud.
Dank je voor deze heldere uitleg!
De meeste apparaten doen dit niet automatisch, alleen iPhone's dacht ik. Mijn Nexus 6P blijft zo lang mogelijk bij het zelfde accesspoint hangen zelfs al zijn er 2 andere accesspoints met een veel sterker signaal dichterbij.
Ik heb met zowel laptops (windows / mac) als telefoons (iPhone / Android) geen problemen ondervonden met zo'n "simpele" setup waar de keus bij de client ligt. Zelfs niet met "budget" android telefoons.
Ik met Android telefoons juist wel, maakt niet uit of ze budget of high-end zijn.

Allen blijven krampachtig aan het reeds verbonden accesspoint vast houden, tot ver na het moment dat IP-verkeer eigenlijk al onmogelijk geworden is.

Dit gebeurt vooral op 2,4 ghz.
Ik heb dezelfde ervaring. Twee access points met dezelfde SSID met een openbare weg ertussen. Ze moeten er eerst achterkomen dat de vorige AP "onbereikbaar" is voordat ze connecten naar het andere netwerk. Erg irritant wanneer je denkt dat je verbinding hebt, terug naar kantoor loopt en plots allemaal berichten binnen komen..
Maar voor zover ik weet werkt die naadloze hand-off alleen als beide AP's elkaar draadloos kunnen bereiken, of werkt dit ook als ze elkaar via het bedrade netwerk kunnen bereiken?

Als het echt een issue is kun je op Android in de developer options (geen root nodig) de optie aanzetten om altijd te blijven scannen naar (roaming) netwerken, ook als je verbonden bent.

Zie ook: https://supportforums.cis...-devices-do-not-roam-wifi

(dit is geen oplossing voor publieke ruimten, je kunt mensen dit niet voorschotelen als oplossing. In dit specifieke geval kan het helpen in ieder geval)

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 4 januari 2017 15:11]

Draadloos halen ze elkaar net niet volgens mij maar beide APs zitten wel op hetzelfde bedrade (L2) netwerk. Ik ga de developer optie even proberen, thanks!
Natuurlijk zijn daar apps voor. Maar dat zijn absoluut -geen- oplossingen, maar workarounds! Ook nog eens matige workarounds, want het geeft allemaal overhead op de resources en dus ook battery drain (Hoe gering mogelijk ook).

Dit soort dingen wil je gewoon bij de bron oplossen, ongeacht welke client dan ook en ongeacht diens roaming voorzieningen.

Daar gaat het in deze om, en als zodanig is de stap van D-link dus aan te moedigen (en te hopen dat dit als een standaard ook naar steeds meer consumer-grade WIFI hardware doorsijpelt).
Mijn ouwe Galaxy S4 mini schakelt ook automatisch over van mijn router beneden naar mijn accesspoint boven op zolder/mancave en omgekeerd. weliswaar niet seamless, maar toch automatisch.
Onder Wifi configuratie kan je de optie nog proberen 'Slimme WiFi-wisselaar' Automatisch schakelen naar een betere netwerkverbinding volgens de WiFi-connectiviteit en signaalsterkte
Oneplus 3 Android 7
dat is vaak niet naadloos. Ga bijv. maar eens bellen met een draadloze IP telefoon en dan tijdens het gesprek overschakelen van AP of bijv iets met realtime streaming (zonder buffering). Bij niet naadloos krijg je dan een korte hapering, of in het ergste geval een disconnect / connection reset, bij naadloos zou je niets mogen merken.
Geen probleem gehad met bellen via Skype of iets dergelijks. Streaming van video gaat tegenwoordig altijd met buffers, dus ook daar heb ik nooit wat van gemerkt. Wel altijd met Windows devices gewerkt. Nu heb ik die opstelling niet meer, dus weet niet hoe het gaat met Android devices.
Anoniem: 310408
@hiostu4 januari 2017 17:10
Geen probleem gehad met bellen via Skype of iets dergelijks.
Dat kan. Dan heb je zeer moderne wifi routers, de juiste settings en phones die de juiste ondersteuning bieden. Maar die combinatie is nog redelijk zeldzaam in een huis omgeving.
De meeste huis, tuin en keuken consumentenapparatuur doen dit niet! Het verbonden apparaat, of dit nou een telefoon , tablet of laptop is, regelt meestal zelf waar hij mee verbindt. Overschakelen naar een ander AP gebeurt pas als het zijn verbinding met het AP, waar het mee verbonden is, verliest.
Als het apparaat verbonden is met een AP met zwak signaal, dan zal deze daar meestal mee verbonden blijven, al is er een AP met een sterker signaal beschikbaar. Zoek maar eens op "sticky client wifi". Meer AP's met hetzelfde SSID is geen oplossing.
Er zijn wel oplossingen voor, maar die vind je voornamelijk in de zakelijke sector: Aruba networks, Ubiquiti, Ruckus, etc. Deze oplossingen zorgen ervoor dat het connected device actief overgezet wordt naar een ander AP.

edit typo's....

[Reactie gewijzigd door satunya op 4 januari 2017 13:54]

Mijn Windows devices (tablet, telefoon en laptop) en iPad deden dit toch altijd wel gewoon. Zag je de verbinding als ik naar de slaapkamer liep van 2 of 3 balkjes naar 5 springen. Geen onderbreking van netwerk.
Dat. Is veelal omdat het WiFi in die apparaten minder goed is. Bij mij in huis heb ik problemen met de dure laptop en smartphone en niet met de goedkope smartphone/tablet, als ik van beneden naar boven ga. De goedkope verliezen net lang genoeg dekking en gaan zoeken. De duurdere blijven verbonden, waardoor ze niet op het accesspoint van boven gaan zitten. Moet dan altijd de verbinding aan en uit zetten.
Mijn windows laptops hebben toch echt geen goedkope hardware erin zitten. Tevens verloren ze geen dekking, want ze hadden nog steeds 3 streepjes bereik van de 5, maar gingen toch over naar andere AP.
Als ik het goed begrijp is de intelligentie nu in de router ipv de cliënt.
Er zit wel degelijk verschil in. Met deze nieuwe technieken geven APs aan de client door om te switchen naar het beste netwerk in die situatie.

Clients zijn niet slim en snel genoeg om het juiste netwerk te pakken. Hiermee is dat opgelost.
Het gaat er om dat het nieuwe systeem slimmer is en actief beslist om over te stappen.
Traditionele systemen schakelen pas over als ze het andere access point niet meer zien. Als beide accesspoints zichtbaar zijn dan is het maar de vraag waar je terecht komt, dat is niet noodzakelijk altijd de beste keuze.

Het nieuwe systeem schakelt eerder over en kiest bewust voor het accesspoint met de beste verbinding. Je hoeft dus niet te wachten tot je verbinding wegvalt en je een paar seconde zonder netwerk zit. Daarbij weet het systeem waar je bent, ze proberen het signaal op jouw apparaat te mikken.

(In het algemeen, dit is niet het eerste systeem dat zo iets probeert, er zijn bv ook apps te krijgen die proberen iets vergelijkbaars te doen).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 4 januari 2017 14:01]

Voornamelijk marketing. Inspelen op het vele slechte bereik wat mensen hebben.
Ho wacht; Is het gelijktrekken van de SSID's en wachtwoorden voldoende om automatisch te laten schakelen? Ik zit al jaren handmatig opnieuw te verbinden in huis omdat "Wireless Bridging" mijn netwerk altijd compleet in de war schopt.

Als de oplossing zo simpel is, eet ik vanavond mijn gloednieuwe kerstpantoffels op..
Mijn TP-Link had er een speciale optie voor, als ik het me goed herinner. Hoor graag je resultaat ;)

Overigens lag er wel een UTP kabel tussen beide devices. Ik maakte dus geen gebruik van repeater functionaliteit

[Reactie gewijzigd door hiostu op 4 januari 2017 14:17]

Ik heb toevallig ook 3 TPLinks staan. Een in de huiskamer, een in de meterkast en eentje op de werkkamer (zolder). Ik zal de documentatie nog eens doornemen om te kijken of ik de "speciale functie" kan vinden :-)
Heb 3 routers, ingesteld als accespoints met hetzelfde SSID, 2x TP-Link en 1 Netgear, elk op een andere verdieping. Wel alle drie op een ander kanaal. Zoals al wordt gezegd is transitie van de een naar de ander niet naadloos, maar werkt prima met allerhande telefoons, tablets en een Chromebook.
Goede eerste stap om te proberen, we maken er een projectje voor in het weekend van. Ben benieuwd :-)
Ik heb hier 4 verschillende (merken en modellen) routers met hetzelfde ssid en ieder op een apart kanaal. Ik heb wel de 2.4 en 5 GHz een apart ssid gegeven.

Werkt goed, geen idee of ik handover problemen heb, de overlap is in de meeste locaties groot genoeg om hier niks van te merken.
Ga maar vast mes en vork halen dan ;)

Zo simpel is het meestal niet. Veel devices blijven "hangen" totdat het signaal echt zwak is, je merkt dat dan als je vlak naast een ander AP staat, maar je device toch niet omschakelt.

Dit is op te lossen door de AP's te laten beslissen of je mag blijven of niet. Zodra je onder een bepaald signaalnivo komt, schopt hij je eraf en gaat je device direct naar een ander/sterker AP op zoek.

Dit werkt bij een aantal AP's, o.a. de Ubiquit AP AC-lite. Heb er zo 3 in huis geplaatst en gaat uit de kunst. Andere oplossingen met verschillende merken AP's waren nooit echt een succes. Dit is niet goedkoop, maar je bent dan wel klaar.
Oeh, ik ga niet alle netwerkapparatuur veranderen maar thanks voor de link :-)
Bij je huidige hardware wordt het bij aanmelding het sterkste signaal gekozen en blijft bij dit accesspoint hangen totdat de verbinding echt helemaal weg is. Als je verbinding met het accesspoint slecht is, maar je hebt wel verbinding dan schakelt hij niet over naar een ander access point met een betere verbinding. Bij de nieuwe aangekondigde apparatuur van dlink wissel je wel van accesspoint als je bij een ander accesspoint een sterker signaal kunt krijgen dan bij degene waar je bent aangemeld.

[Reactie gewijzigd door jan1973 op 5 januari 2017 07:10]

Anoniem: 120539
4 januari 2017 14:39
Ubiquiti kent vergelijkbare functionaliteit met hun UniFi AP's; een functionaliteit die zij Zero-Handoff noemen. De AP's communiceren onderling met elkaar en 'geven' een client van het ene AP naar het andere, zonder dat de client zelf dat door heeft.

Een dergelijke feature is heerlijk in gebruik. Door de vreemde opzet van mijn huis heb ik 3 AP's nodig voor volledige dekking. Voorheen altijd ellende, totdat ik deze AP's en vooral deze functionaliteit ontdekte.
Prijs van dit systeem vond ik al meevallen, alleen maar goed om te zien dat nu ook een wat meer bekend consumenten-merk met dergelijke techniek komt!
Dit is een oplossing waar ik momenteel ook naar zit te kijken....
Hun consumenten oplossing (net als Google wifi,etc) is jammer genoeg nog niet beschikbaar buiten de USA.

Deze D-Link oplossing is eigenlijk precies wat ik zoek (hand-off via extra zenders op powerline).
Maar ppfffff D-Link... ;( Erg slechte ervaringen met zowel hun Wifi en NAS oplossingen. Wat een rommel...
Een AP verbonden met een draad is veel beter dan draadloze hops. Dat is die mesh toch wat je linkt, huh ?

Ik heb zelf een ubiquiti ap-ac-lr voor in de woonkamer, maar een D-Link DIR-868L setup als AP werkte net zo goed, tweedehands voor 70 euro en dan krijg je er een eigenlijk een switch gratis bij op de AP locatie.

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 4 januari 2017 23:20]

Waar ik op doelde is de mogelijkheid om via het stroomnet de extra zenders te koppelen (powerline). Hierdoor heb je ze " bedraad" verbonden en heb je inderdaad geen wireless mesh netwerk meer nodig (en kan dus ook niet in de weg zitten).

Maar ik ga nog wel eerst gewoon UTP trekken en een paar ubiquiti zenders ophangen :)
Ook hier reageer ik nog maar even. Ik heb het zelf niet in huis, maar zag bij een vorig artikel ook zoiets langskomen zag toen dat je ze hier wel kan bestellen: https://www.routershop.nl/search/amplifi/?q=amplifi
band steering is iets heel anders, het pusht gebruikers naar het minder 'drukke' 5GHz netwerkt, als het apparaat dat aankan.
Deze techniek zorgt er voor dat je op een logische manier van access point schakelt, als dat beter in bereik is.
Dit is een oplossing voor een sterk onderkend/onbekend probleem. Ik kan thuis wel een tweede router plaatsen, maar mijn smartphone schakelt niet over naar het tweede accesspoint als het eerste een ronduit slecht bereik heeft. Loop ik vijvoorbeeld de tuin in, dan kan ik daar wel bereik hebben met een extra router, maar dat heeft geen nut als er niet automatisch wordt overgeschakeld.
Dit is niet erg bijzonder, het is al vele jaren bekend als 'Roaming'. Het is voornamelijk een enterprise feature dus het is wel leuk dat het voor consumenten toegankelijk word maar om nou te zeggen dat het nieuwe, coole fancy technieken zijn vind ik wat ver gaan. Ubiquiti Unifi apparatuur doet het ook tegen prosumer prijs.
Nadeel van de zero handoff functionaliteit van het Ubiquiti spul is dat alle accesspoints verplicht op hetzelfde kanaal moeten, wat elkaar in de weg gaat zitten.

Zelf speel ik liever met de minimum RSSI waarde van die dingen, werkt naar mijn mening wat beter.
Ik denk dat je het schakelen wel merkt bij een telefoongesprek, maar in de praktijk nog geen klachten over gehad.
Ik heb op dit moment geen ubiquiti AP's thuis, maar ik werk wel met Cisco WLC en bijbehorende Access Points, bij de handoff is er hoogstens 1 ping die niet doorkomt.
Wel slordig dat ubiquiti AP's zo werken, zelfde kanaal is gewoon niet handig. Met RSSI waarden spelen is wel een aanpak die goed onderzocht moet worden, ik gebruik het ook in het zakelijke netwerk dat ik beheer echter is het wel gevoelig voor sommige clients, wanneer deze simpelweg geen respons van een gegeven access point meer krijgen kan het voor een hele hoop packet loss zorgen, vooral Apple producten hebben vaak moeite met Roaming.
Heb je bronnen / voorbeelden mbt het packetloss icm min rssi verhaal?
Ben dit namelijk nog niet eerder tegengekomen.
Je weet waarschijnlijk -67db de grens is van betrouwbare dataoverdracht van o.a. VOIP, daarna komen er teveel collisions en retransmits voor, dit is niet altijd merkbaar maar het is een belangrijke grens om rekening mee te houden (bron: Cisco Best Practice). Wanneer je de controller van je draadloze netwerk instelt om niet meer met de client te communiceren vanaf een signaalkracht van -68db kunnen er problemen op treden met sticky clients (en dat kunnen er best veel zijn) We kennen natuurlijk de 802.1r, 802.1k en 802.1v standaarden die voor Roaming zijn ontwikkeld, aangezien roamen een client-side proces is willen de gegevens die de client met die technieken ontvangt niet meteen zeggen dat de client er daadwerkelijk goed mee omgaat. De meeste Windows laptops en Android telefoons gaan hier uitstekend mee om, iPhones werken er sinds kort ook betrouwbaar mee. Wanneer er echter apparaten per se aan een access point willen blijven hangen (sticky) gaat dit problemen opleveren bij het instellen van een RSSI Threshold/cutoff, de client blijft voor een bepaalde tijd (afhankelijk van het device) doorgaan met het proberen te communiceren met de Access Point. Pas wanneer de client het BSSID heeft gemarkeerd als non-responsive gaat hij proberen een nieuwe BSSID te connecten, hierdoor begint het hele authenticatieproces overnieuw, bij een succesvolle roam is er immers een simpele handover die vaak minder dan 1ms duurt.
De betrouwbaarheid is natuurlijk ook afhankelijk van de gebruikte hardware, Broadcom en Atheros zijn bijvoorbeeld vrij slechte adapters in laptops, daar is Intel nog steeds de beste keuze, dit is vermoedelijk ook een van de redenen dat Macbooks vrij slecht met Roaming en Enterprise netwerken omgaan.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Is dat "Covr" niet gelijk aan een OLSR Mesh-netwerk?

Niet dat ik daar zoveel verstand van heb, maar dat is iets wat ik nog steeds op mijn twee Archer C5's (met OpenWRT) moet instellen ;)
Eindelijk ! Meerdere schippers op 1 schip geeft ellende
Werd ook meteen enthousiast maar de prijzen in Dollars zullen wel 1 op 1 naar euro's vertaald worden en dan ga ik liever op zoek naar een andere oplossing.
$300 Covr Wi-Fi System (model DKT-883)
$199 Covr PowerLine Wi-Fi System (model DHP-W732AV)

bron: http://www.pcworld.com/ar...rline-extenders.html#jump
Samsung S3 (2013) roamed prima met 60Mbits.
2x2 Laptop (2010) roamed prima met 250Mbits-350Mbits.
met
Gratis cisco ziggo modem/router bij de voordeur in de meterkast,
D-Link router DIR-868L op zolder kantoortje setup als AP/Switch,
Ubiquiti AP-AC-Light in de slaapkamer 1e verdieping,
Ubiquiti AP-AC-LR in een lange L-vorm woonkamer (+ als de achterdeur open is in de tuin).

Volgens mij voldoet normaal roaming voor 95% van de mensen in de thuis situatie, als ze in iedere ruimte waar ze wifi internet willen hebben gewoon een AP plaatsen.

En als je aan het (video)bellen bent moet je gewoon niet achterlijk gaan doen en gewoon in dezelfde ruimte blijven het liefst op de bank in de buurt van een AP en dan kan je die energie die je normaal steekt in doelloos rondlopen, steken in de telefoon recht voor je gezicht houden, zodat ik niet zeeziek wordt van je gewiemel.

[Reactie gewijzigd door P.A.T.R.I.C.K op 4 januari 2017 23:39]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee