Nederlandse politie test Microsoft Hololens

De Nederlandse politie experimenteert met de mogelijkheden van augmented reality. Onder andere de HoloLens van Microsoft wordt gebruikt bij testen. Agenten moeten de techniek in de toekomst inzetten om op afstand mee te kijken en aantekeningen te maken.

De politie noemt tegen het AD als voordeel van het gebruik van augmented reality de mogelijkheid om tekens en teksten bij objecten of plekken van de plaats delict te plaatsen. Onder andere bij forensisch onderzoek zou dit behulpzaam zijn. Door live mee te kijken bij onderzoeken, kunnen onderzoekers op afstand aangeven waar monsters van genomen moeten worden.

Bij het project werken de politie, het Nederlands Forensisch Instituut, de brandweer, de TU Delft en de Rotterdamse ontwikkelaar Twnkls samen. In eerste instantie werken agenten bij de test met twee smartphones. Een smartphonecamera op de schouder van een agent maakt videobeelden, via de tweede smartphone op zijn pols,kan hij of zij informatie vastleggen en mogelijk belangrijke objecten omcirkelen.

De politie experimenteert ook al met de HoloLens. In de toekomst kunnen motoragenten hiermee bijvoorbeeld pijlen op de weg zien, die aangeven waar ze moeten zijn. Daarnaast zouden wijkagenten ermee kunnen zien bij welke woning een 112-melding is gedaan.

Hoofdinspecteur Rob Kouwenhoven noemt andere voordelen: "Rechercheurs, agenten, rechter, advocaten hoeven geen boekwerken meer door te nemen, je ziet de situatie meteen. Alle puzzelstukjes worden verzameld in 3d. Waar we voor reconstructies nu nog hele misdrijven naspelen op de plaats delict, waar iedereen naartoe moet komen, kan de rechter dat straks door een bril zien. Dat is een enorme tijdwinst omdat het zaken vooral veel sneller duidelijk maakt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-12-2016 • 09:02

94 Linkedin

Reacties (94)

94
92
52
5
0
3
Wijzig sortering
Zo komt MS dan toch weer met een slim product waar zakelijk schijnbaar een grote markt voor is en waar men er heel leuk aan kan verdienen.

Google glass is afgeschoten, de holo lens doet het dan veel beter zoals nu lijkt.
Hololens is echt stukken beter. Ik ben hier op mijn werk er ook mee bezig. (Voorheen is er ook met Google Glass geexperimenteerd).

De glass was snel aan het oververhitten en had een kleine accu.
De holo is een stukje lomper, maar je krijgt er een hoop voor terug. Je hebt een stuk krachtiger hardware, (tot nu toe) geen last van oververhitting. Goede integratie met win10. Wij zijn tot nu toe erg onder de indruk van het apparaat!
Puur uit interesse, want ik heb zelf geen ervaring met de hololens: hoe lomp is het?
Zit het net zo oncomfortabel en zwaar als dat het er uit ziet of kan er met gemak enkele uren mee rondgelopen worden, zonder dit te merken aan je hoofd?
Je kunt veel verstellen en je heb twee soorten neusvleugels, waarbij er eentje ook meer geschikt is voor je bril (Ik ben zelf ook brildrager).

Het is in het begin even wennen en rommelen met alle mogelijkheden, maar uiteindelijk is er een prima balans te vinden (dus niet teveel gewicht op je neus, of de band om je hoofd te strak en geen gewicht op je neus).

Uiteindelijk krijg je dat steeds sneller onder de knie en weet je een beetje wat je moet aanpassen om hetzelfde draagcomfort te hebben als de vorige keer.

Waar ik zelf meer last van heb is dat je na een 1.5/2 uur vermoeide ogen krijgt en ook in je hoofd wat vermoeid bent. Maar misschien is dat ook gewenning en wordt dat minder naar mate je hem meer op hebt. Ik heb hem niet dagelijks meerdere uren op, dus daarom zal ik er misschien niet zo snel aan wennen.
Je merkt het wel maar tijdens het gamen enkele uren was het prima te doen. Er zijn genoeg afstel mogelijkheden zodat hij best comfortabel zit. Het blijft wat gewicht uiteraard maar dit is ook een ontwikkelaars versie. De commerciële versie zal vast lichter worden.
welke games zijn er beschikbaar voor de hololens ?
Ik ken eigenlijk alleen Fragments en Roboraid. Verder nog wat simpel spul wat niet de moeite van het vermelden waard is :) Ik zie dat Young Conker er nu ook is maar die heb ik nog niet geprobeerd.
Anoniem: 145867
@Kliko7 december 2016 14:06
Ben je ook onder de indruk van de hele kleine field of view? Dat klein raampje waar je naar kijkt waar enkel de holo gedeelte in afspeelt?
Zie mijn vorige reacties op andere die een vraag hadden op mijn reactie.
In sommige gevallen is het een beperking. In sommige gevallen niet.

Dat het wat klein is, is soms lastig, soms ook niet. Waar ja naar kijkt, dat zie je. Waar je niet direct naar kijkt zie je niet. Je gaat automatisch dan toch naar de plek met je hoofd draaien.
Zeker omdat je niet echt een harde rand/bezel hebt (zoals bij een bril), loopt het projectorglas wel vloeiend over met de omgeving. (Behalve dat de hologram afgekapt wordt natuurlijk)
Hoe erg is het FOV probleem waar zoveel mensen over klagen?
Het is erg klein, wat vaak irritant is. Hopelijk wordt dat bij een productie versie beter. Toch heb je er vaak geen last van als je focust op waarmee je bezig bent maar het kan veeel beter :)
Ik heb dezelfde ervaring: initieel komt de FOV als erg teleurstellend over. Maar na enkele minuten in de experience - en de juiste focus - blijkt dat wel mee te vallen.

Toch erg straf dat Microsoft dit werkende heeft gekregen zonder dat er extra externe rekenkracht (lees: een externe PC) nodig is. Mijn aanvoelen is dat de FOV evenredig zal mee-evolueren met de stijging van de rekenkracht.
het grootste probleem dat ik daarbij had was dat het meer te vergelijken was met verschillende monitors die rondom jouw opgesteld staan en geen vloeiend beeld.
bij de paar applicaties die ik heb mogen testen was het heel duidelijk dat hij een beeldscherm projecteerde op exact die plaats (wat straf is) maar dat hij ook dat beeldscherm aanhoudt.
en pas als je je focus voldoende ver verlegt een nieuw scherm toont.
Soms met gap en soms niet.
indien er een meer vloeiend scherm getoond zou worden , dan zou ik de beperkte FoV veel minder storend vinden.
Maar dat zou waarschijnlijk meer rekenkracht kosten en dus accu duur en mogelijk ook een minder stabiel beeld.
Hangt sterk van de applicatie af. Normaal gesproken is de VOF van het menselijk ook veel breder. Dus als je objecten in 3D in de wereld plaatst, dan zul je ze in je ooghoeken niet zien. Ja, het zou beter zijn als je een grotere VOF zou hebben. Nee, het is geen dealbreaker.

Zeker als je een 3D object hebt wat je ergens in de ruimte plaatst, dan is het niet storend.
Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=h4M6BTYRlKQ

Waarbij het meer storend wordt is als je een demo-app hebt aanstaan (zoals die van de dinosaurus), waarbij ook een hele achtergrond wordt weergegeven.
Voorbeeld: https://youtu.be/4szJojkwIY0?t=47s

Een app met een achtergrond verliest zijn effect eerder door de beperkte VOF.
Google glass ging bij het groot publiek meteen in de schrik over privacy. Microsoft heeft die dans blijkbaar ontsprongen. In ieder geval zie ik dit graag, high-tech spul bij de juiste instanties.
Eigenlijk wel raar, naar mijn idee is Google een stuk betrouwbaarder wat betreft het verzamelen van gegevens, ja er worden gegevens verzameld en die worden voor ads gebruikt, maar volgens mij blijft het daar ook bij.
Dat beeld is bij Microsoft wel anders.

On a side note, google ads zijn wel snel, googelde laats 'vitrine', toen ik vijf seconden later skype opende had ik plots allemaal reclame voor vitrines
Je slaat hier toch wel enigszins de plank mis, bij google ben jij het product bij Microsoft betaal je voor het product maar worden jou gegevens alleen gebruikt om hun eigen producten te verbeteren. Ook kun je bij Microsoft gewoon uitschakelen dat er gegevens worden verzonden, dat is niet het geval bij google daar wordt gewoon alles verwerkt zoals omschreven in hun algemene voorwaarden. Probeer jij maar eens uit te schakelen dat ze niet meer mee mogen lezen in je gmail.

https://privacy.google.com/your-data.html

Edit: type foutjes :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 291692 op 7 december 2016 10:21]

Laat me nogmaals verduidelijken, ik had het over het beeld dat beide bedrijven uitstralen. en aangezien ik natuurlijk alleen voor mijzelf kan spreken blijft het gewoon een mening, dus hoe kan ik met iets objectiefs als mijn mening (en dus geen feit, als iemand anders hier een compleet ander beeld over heeft is dat prima en mag dat ook gewoon natuurlijk) fout zitten?

Daar moet ik trouwens nog aan toevoegen dat ik zelf enorm veel game en op het internet rondhang dus dan krijgt een bedrijf al erg snel een slechte rep (bij mij dan, spreek hier alleen voor mezelf) wanneer ze dingen zo als UWP willen doorvoeren
Dus ja, ik heb een best wel grote bias tegen ms.
UWP lijkt me juist een voordeel voor een gamer?
Natuurlijk heeft MS ook wel rare dingen gedaan maar het lijkt er zeer sterk op dat ze zich herpakt hebben en erg goed bezig zijn over de gehele linie. Server '16 is erg goed. Windows10 is ook de beste versie wat ze tot nu toe gehad hebben en dan heb je dit soort dingen. Erg leuk om te zien.

Games ja, als iets vastloopt kan dat aan zoveel liggen. Begrijp niet helemaal waarom je aangeeft MS slecht te vinden terwijl je het blijkbaar wel gebruikt voor games etc.
UWP lijkt me juist een voordeel voor een gamer?

Games ja, als iets vastloopt kan dat aan zoveel liggen. Begrijp niet helemaal waarom je aangeeft MS slecht te vinden terwijl je het blijkbaar wel gebruikt voor games etc.
Dat zou je denken maar de meeste UWP games en games uit de windows store missen vaak features die bij andere versies er wel inzitten of er is iets anders raars mee. Neem als voorbeeld de win store versie van de nieuwe cod, als je die hebt kan je alleen met andere spelen die hem via de win store hebben gekocht, en als voorbeeld voor UWP, de recente tomb raider miste een hoop grafische opties die in alle andere pc versies wel beschikbaar waren.

Waarom ik windows gebruik heeft trouwens een simpele reden, veel games komen aanzienlijk later (of soms zelfs niet) naar mac of linux, en ja daar zou je op kunnen wachten, en dan kies ik er zelf ook voor om windows te gebruiken, maar dan mag ik er toch gewoon nog steeds kritiek op leveren?
Dat van die games wist ik niet en daar laten de ontwikkelaars zeker iets liggen. Ik weet dan ook niet direct wiens schuld dit is, MS of de ontwikkelaar zelf? Dat is zeker wel een flinke domper te noemen.
Nu game ik persoonlijk ook niet heel erg veel meer. RPG's/race sims en een mooie story based zijn voor mij geweldig net als Civ games.

Kritiek hebben is zeker goed :) Alles OS'en hebben voor en tegens om iets te gebruiken of niet. Games werken inderdaad het best voor MS met en poort hier en daar naar Linux/mac.

Echter heeft MS als het op data etc aankomt een betere track dan Google etc. Dus in deze use case van Hololens hebben ze een sterk middel in handen :)
Je mag niet vergeten dat de store (& UWP) redelijk nieuw is, en er dus nog hard word aan gewerkt. Steam was de eerste jaren ook verre van goed.
Dat probleem met COD ligt niet aan het platform of aan MS, de dev hebben gekozen om dit niet te doen.
Je mag niet vergeten dat de store (& UWP) redelijk nieuw is, en er dus nog hard word aan gewerkt. Steam was de eerste jaren ook verre van goed.
Dat probleem met COD ligt niet aan het platform of aan MS, de dev hebben gekozen om dit niet te doen.
Dat klopt, en juist daarom moet je nu zoveel mogelijk kritiek leveren, anders krijg je wat steam nu ook heeft, dat er een aantal dingen inzitten die echt aangepakt moeten worden maar dat het niet gebeurt omdat ze weten dat ze toch wel geld verdienen.

En dat van COD klopt, dat was idd de keuze van de dev, maar dan is het nog steeds een minderwaardige versie, en als een bedrijf je dan probeert te overtuigen dat dat 'de beste versie' is / probeert te dwingen die te gebruiken.

Daar komt trouwens wel de vraag bij of dat het nou wel verstandig is dat de fabrikant van je OS ook de eigenaar is van de winkel waar je je games koopt, en of het handig is dat je games een OS lock hebben (ja, steam / origin / uplay / gog etc. games zijn voornamelijk win, maar daar kan je gewoon inloggen op een mac / linux en alsnog spellen (als het spel mac / linux support heeft))

Edit : Typo

[Reactie gewijzigd door Overlord2305 op 7 december 2016 11:45]

Daar komt trouwens wel de vraag bij of dat het nou wel verstandig is dat de fabrikant van je OS ook de eigenaar is van de winkel waar je je games koopt, en of het handig is dat je games een OS lock hebben (ja, steam / origin / uplay / gog etc. games zijn voornamelijk win, maar daar kan je gewoon inloggen op een mac / linux en alsnog spellen (als het spel mac / linux support heeft))
Zolang het mogelijk is om software via externe bronnen te kunnen installeren dan zou een store geen probleem mogen zijn. Doen ze bij OS X en Ubuntu ook, wat ik als nog een optie erbij zie.
Eigenlijk wel raar, naar mijn idee is Google een stuk betrouwbaarder wat betreft het verzamelen van gegevens, ja er worden gegevens verzameld en die worden voor ads gebruikt, maar volgens mij blijft het daar ook bij.
Dat beeld is bij Microsoft wel anders.
Het bedrijfsmodel van google is het verzamelen van data en het verkopen van advertenties. Advertenties bepaald meer dan 80% van de inkomsten van google mede mogelijk gemaakt door het verzamelen van data.

Het bedrijfsmodel van MS, is verkoop van software en online softwarediensten in de cloud.

hoe je er bij komt dat google beter te vertrouwen is, is mij een raadsel. Google heeft als bedrijfsmodel data verzamelen, MS niet. Per definitie kun je google daarom minder vertrouwen omdat het iets is waarmee ze geld verdienen.

Jou reactie lijkt daarmee op de typische anti MS reactie en ook nog eens heel slecht onderbouwd is.
Verduidelijk jezelf. Wat is anders dan bij Microsoft?
Microsoft gebruikt jouw gegevens namelijk niet voor ads maar voor hun producten beter en slimmer te laten werken.
Ik had het meer over het beeld wat Microsoft (in ieder geval naar mij dan) uitstraalt wat betreft omgang met data, dan over wat er daadwerkelijk mee gedaan word. Door alles wat ze de afgelopen paar jaar hebben gedaan heeft microsoft in bepaalde circels niet de beste reputatie meer, dus dan ga je er ook van uit dat ze mischien niet correct omgaan met de data die ze verzamelen.

Edit : Structuur aangepast, was te onduidelijk

[Reactie gewijzigd door Overlord2305 op 7 december 2016 10:05]

Ik ben absoluut geen MS-fanboy, maar ik weet niet op welke feiten jij je baseert. Dus omdat MS een 'slechte' windows-versie maakt, ga jij er van uit dat je data niet veilig is? Want dan met de spam die Google verstuurt ism ads?
Het gaat niet om of windows 10 een goede windows versie is, het gaat mij er om dat Microsoft mij de indruk geeft dat ik alleen maar een zak geld ben en mij er van probeert te overtuigen dat minder meer is, (zo voelt het voor mij dan) dus als ze hun klanten al zo behandelen waarom zouden ze dan niet ook zo veel mogelijk geld willen verdienen aan de gegevens die ze verzamelen.
En klopt, je hebt gelijk het is niet echt gebaseerd op feiten, heb ik ook nooit beweert, het is 100% mening.
het gaat mij er om dat Microsoft mij de indruk geeft dat ik alleen maar een zak geld ben
Je zou haast denken dat Microsoft geen non-profit organisatie is ;)
Je hebt gelijk, er moet ook geld worden verdiend, maar non profit betekend niet dat je niks hoeft te verantwoorden
Google slaat alle gegevens op. Dingen die u doet, Dingen die u maakt, Dingen die uniek voor u zijn.
Afspraken, emails, video's, etc.
Ze combineren alles, en daar zit de kracht van google.
Ze werken ook automatisch een google+ profiel van je bij, met alle persoonlijke gegevens en diverse informatie.

Die vitrine komt waarschijnlijk gewoon terug uit je cookies.
En als je op google zit met je gebruikelijke profiel ingelogt, dan worden alle combinaties meteen gemaakt.
Nog sterker: als ik op mn werk op het profiel zit, en thuis eveneens, krijg je dezelde searches en ads.
Maar skype is toch van Microsoft. Hoe kan dat dan...
Maakt gebruik van google ads
Anoniem: 382732
@Devion7 december 2016 09:22
Het maakt nogal wat qua privayschendingen of je met zo'n ding als op de foto hierboven of met een Google Glass rondloopt....
Ik snap niet zo goed waarom je naar beneden wordt gemod, want het is de spijker op de kop. Je ziet vaak genoeg mensen filmen en foto's maken op straat, maar daar hebben zelden mensen problemen mee, tenzij je duidelijk iemand in beeld neemt die daar niet van gediend is. Maar dat is dan ook meteen het hele punt: dat is dan duidelijk te zien. Met Google Glass is dit niet duidelijk, het lijkt gewoon een bril en de camera kan continu alles opnemen. Ook binnenshuis. Dit hele probleem heeft HoloLens niet, je gaat er niet mee over straat en zo wel dan is dat vrij duidelijk te zien.
Het is altijd een afweging. Met één voordeel, de spullen van MS kun je ook achter een firewall wegzetten op eigen hardware. Dit itt de google glass gegevens.
Heb enkele jaren geleden een interessante ppt gezien over veilige opslag van data versus moeten werken in publiek domein, waar de delicten zich nu eenmaal afspelen. Daar zie je het spanningsveld terugkeren.
Google Glass was bedoeld om de hele dag te dragen door de gewone consumenten. De HoloLens is geen device dat je de hele dag op hebt en zo maar mee over straat loopt. Dat is nogal een verschil.
Toen Google Glass net hit was schoten dit soort initiatieven ook als paddestoelen uit de grond. 'Artsen gebruiken Google Glass in OK', 'Google Glass ingezet door ...', etc.

Ik zie zeker potentie in de hololens, maar voor alsnog is het nog echt niet meer fan Glass: een te duur, te omslachtig en onvoldoende ondersteund prototype.

En om die fase voorbij te komen zal MS toch echt nog wat flinke stappen moeten zetten. De potentie is er, nu de uitwerking nog.

Edit: overigens is het succesvol maken van producten met veel potentie nu net iets waar MS de laatste jaren veel moeite mee heeft. Windows 8, Windows Phone, Microsoft Band, Lumia, Surface Book. Allemaal goede producten en soms beter dan de concurrentie, maar ze weten er geen draagvlak voor te krijgen...

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 7 december 2016 09:41]

"Edit: overigens is het succesvol maken van producten met veel potentie nu net iets waar MS de laatste jaren veel moeite mee heeft. Windows 8, Windows Phone, Microsoft Band, Lumia, Surface Book. Allemaal goede producten en soms beter dan de concurrentie, maar ze weten er geen draagvlak voor te krijgen..."
Surface and Surface book zijn anders we geslaagde producten hoor.
Geslaagd alsin, Microsoft verkoop er genoeg om het winstgevend te maken/houden en door te ontwikkelen. Niet geslaagd alsin, een noemenswaardig marktaandeel veroveren.
Anoniem: 145867
@Zoop7 december 2016 14:09
Het is maar net hoe je de definitie legt. De meeste nieuwe pogingen van Microsoft zijn zwaar verliesgevend. En dat de Surface & Surface book een kleine winst maakt is het ineens een gigantisch succes volgens menig Microsoft liefhebber.

Apple heeft ook veel producten dat winst maken, en toch stoppen ze er mee. Omdat ze niet "genoeg" winst maken. Microsoft ziet zo'n product als daverend succes. Apple ziet dat als falen.

Het is maar net hoe je er naar kijkt.
Toch is het een stuk makkelijker een product in leven te houden met een "daverend" succes, bij Microsoft modderen dat soort producten een tijdje aan en dan alsnog verdwijnen. Er is tot op heden nog geen enkel fysiek product (alsin, alles behalve software) overeind gebleven bij Microsoft en aangezien de Surface ook maar mondjesmaat presteert, zal dat ongetwijfeld het zelfde lot tegemoet gaan (dit is uiteraard speculatie, maar aardig gegrond, kijkend naar Microsofts track-record).

Op zich wel jammer, Microsoft heeft zeker wel mooie producten, maar krijgen dat toch niet goed genoeg op de markt, door een of andere reden.
Waar zit dan volgens jou de onvoldoende ondersteuning in? Device krijgt gewoon regelmatig updates bijvoorbeeld, inclusief security patches.

Daarnaast is het een heel ander product dan Google Glass en ze zijn bijna niet te vergelijken. Glass is Augmented Reality en HoloLens is een Mixed Reality device. Waar Glass alleen wa contextuele informatie toont in je gezichtsveld, kan de HoloLens interactie aangaan met de wereld en informatie/objecten verankeren in de wereld. Andere techniek, ander doel.
Hololens wordt al in productie gebruikt. Google Glass heeft dat stadium nooit bereikt.

Windows 8 is Windows 10 geworden. En Windows 8 was al groter dan alle concurrentie bij elkaar opgeteld.
Het hele Surface verhaal is vanaf de Surface Pro 3 een succes geworden. Inclusief Surface Book. Zeker gezien de beperkte markt waar deze beschikbaar is.
Alle smart wearables zijn geen succes. Niet alleen die van Microsoft.
Ik vind het wel interessant hoe bepaalde apparatuur die MS ontwikkelt uiteindelijk een heel ander leven gaat leiden. Er is volgens mij niemand meer die zijn Kinect gebruikt voor het gamen of uberhaupt op de Xbox heeft aangesloten, maar de medische wetenschap is er dolblij mee want het zijn ideaale cameras om op je zorgrobot te zetten. Wat de originele gedachte achter de hololens was weet ik niet, maar ik vind het wel interessant om te zien hoe deze door bijvoorbeeld de politie toegepast zou kunnen worden.
Mijn werkgever test ook met de Hololens.

De collega's die hiermee getest hebben voor hun werkzaamheden zijn uitermate te spreken er over en wilde het eigenlijk al meteen in gebruik nemen.

Helaas moeten we nog even wachten op MS is ons medegedeeld.
De Nederlandse (semi)overheden hebben een vrij ongezonde relatie met Microsoft, dus het verbaast me niets dat een Microsoft product ook nu weer prominent in beeld is.
Overigens rept het artikel niet alleen over de Hololens, maar ook over het gebruiken van een smartphone.
Lijkt me weer een typsiche anti MS reactie die ook nog eens slecht onderbouwd is.

In het artikel staat letterlijk:
Bij het project werken de politie, het Nederlands Forensisch Instituut, de brandweer, de TU Delft en de Rotterdamse ontwikkelaar Twnkls samen
Het betreft dus gewoon een project van TU Delft, Twinkle waarmee men gebruik maakt van de mogelijkheden van de MSA Hololens. Men gebruik dus de Hololens maar de software aansturing en wat men er mee kan doen, daar heeft MS weinig mee te maken.
Even afgezien van het feit dat ik niet zeg dat het niet over MS software gaat, is het probleem dat als je voor MS hardware kiest ook meteen voor een MS software platform kiest.
Twnkls lijkt eveneens behoorlijk MS georienteerd als ik op hun portfolio/expertise pagina kijk. De kans bestaat dat deze firma hier op uitgezocht is natuurlijk.
Dan hebben we ook nog tu delft in het hele verhaal.
Als je bij de schietclub je pistool zo neerlegt word je meteen geroyeerd dus ik mag hopen dat deze virtueel is. ;)
Op een plaats delict houdt niet iedereen zich aan de huisregels.
Of ze bootsen hier een crime scene na. Gezien de toepassing van het product zou dat voor de hand liggen.
Of het is een bewijsstuk, achtergelaten op de plaats delict..
>Professionele schietvereniging
>Nederlandse politie

Maar ik ga er van uit dat dit een dummy is.
Of leegs, lijkt mij dan
leeg of niet, altijd behandelen als of hij geladen is.
Voor de mensen die niet bekend zijn met wapenregels:
The 1st Law: The Gun Is Always Loaded
The 2nd Law: Never Point The Gun At Something You Are Not Prepared To Destroy
The 3rd Law: Always Be Sure Of Your Target And What Is Behind It
The 4th Law: Keep Your Finger Off The Trigger Until Your Sights Are On The Target

https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_safety
ook al komt ie net uit de fabriek rollen, een (vuur)wapen hanteer je alsof ie op standje dodelijk geweld staat. Zij het een luchtbuks, of een vuurwapen, je legt hem niet zo neer, die doe je in je holster of gewoon in de foudraal/koffer/opslag kluis/rek.

Wat als ie per ongeluk afgaat door wat voor reden dan ook? De overbuurman van de beste agent heeft dan erge buikpijn in een fractie van een seconde :+
" De politie experimenteert ook al met de HoloLens. In de toekomst kunnen motoragenten hiermee bijvoorbeeld pijlen op de weg zien, die aangeven waar ze moeten zijn. Daarnaast zouden wijkagenten ermee kunnen zien bij welke woning een 112-melding is gedaan. "
Moeilijk rijden met zo een ding op ;P

In de toekomst zal het blijken of dit daadwerkelijk ingevoerd gaat worden in bijvoorbeeld rechtszaken. Lijkt mij nog een stapje te ver. Dit is pas een test natuurlijk maar toch.
Judge Dredd wordt dan misschien toch werkelijkheid in de toekomst? 'I am the Law!'

Als de rechters toch al alle data te zien krijgen kunnen ze net zo goed ter plekke veroordelen :+ _O- .

[Reactie gewijzigd door Simyager op 7 december 2016 09:42]

Anoniem: 850255
@7908357 december 2016 09:50
Misschien moet je je eens verdiepen in de werking van de hololens, de motorrijder krijgt een speciale helm waarin de aanwijzingen in het vizier worden geprojecteerd, in dit geval de pijlen.
Want momenteel rijden ze op goed geluk rond? Da's wel een uitkomst dan zeg, zo'n hololens. :')
Ja zou ik zeker moeten doen ;) Pijlen geprojecteerd in het vizier van de helm heb ik inderdaad niet aan gedacht, zou handig kunnen zijn.
De politie experimenteert ook al met de HoloLens. In de toekomst kunnen motoragenten hiermee bijvoorbeeld pijlen op de weg zien, die aangeven waar ze moeten zijn.
Ik denk dat voor autobestuurders dit al mogelijk moet zijn met bijvoorbeeld BMW Head-Up Display.
Daar gaan onze zuurverdiende belastingcenten....

Misschien ben ik kritisch maar deze ontwikkeling staat volledig in de kinderschoenen. Heeft t potentie? absoluut. Kan het geld besparen? absoluut! Maar t verkoop argument van de politie is flinterdun, de mensen die op plaats delict komen zijn toch al in dienst bij de politie en krijgen hun loon of ze nou op locatie verschijnen of niet.

Aanvullend heb je een tech team nodig om die zaken niet alleen software matig te supporten maar iemand moet ook die Hologrammen bouwen/maken/beheren, wat denk je dat dat kost!?

En Microsoft zal ongetwijfeld ondersteuning geven aan het rijk want ze willen graag dat het werkt en hiermee publiekelijk laten zijn dat deze hardware zijn toegevoegde waarde heeft, maar het is nog te vroeg. Laat iemand anders/andere organisatie maar het leergeld betalen ipv onze belastingcenten.

Ik heb liever dat de belastingeuro's worden besteed aan bijv. goeie schiettrainingen van de agenten (want de gemiddelde agent schiet zwaar onder de maat (weet ik toevallig), of nog betere rijvaardigheidstrainingen en zorgen dat er minder schade gereden wordt. (gemiddeld VW touran incl.apparatuur kost 200.000 euro) (en als je dan geld bespaart hebt richt je van dat geld een Hololens project in)

Conclusie, voorlopig nog gadget en zonde om hier geld aan te spenderen. Wacht 5 of 10 jr en dan hebben we 5 spelers die dit aanbieden en heb je niet alleen normale prijzen ook de technische kennis is te koop op de hoek van de straat.

just my 2 holo's.. :)

[Reactie gewijzigd door itlee op 7 december 2016 13:29]

Daar gaan onze zuurverdiende belastingcenten....
Nieuwe technologie / kennis koop je niet, die maak je. En dat kost tijd en geld.
Als iemand dat nodig heeft, dan zijn dat wat mij betreft de mensen die mij beschermen.
Anoniem: 145867
@Barryke7 december 2016 14:04
Maar een fatsoenlijk salaris voor politie agenten kost ook geld, en daar is ook geen geld voor. :)
Dat kan je vinden, maar dat maakt die partij nog niet de uitgelezen partij om te gaan testen / spelen met nieuwe technologie.
Dit is duidelijk weer een prestige projectje van een of andere ambtenaar. Ik zie ook totaal niet in wat hololens kan toevoegen aan hedendaags onderzoek. Alsof men dan opeens zaken ziet die men met de huidige middelen niet kan zien.
En dat kost tijd en geld.
Dat klopt maar dat hoeven wij als burger niet te betalen. We betalen al genoeg belasting aan verspilling. (verdiep maar is in ziektekosten verzekering), Electra/gas belasting, Belasting op je benzine en dan ook nog over het totaal bedrag BTW rekenen en dan nog niks gezegd over BPM en CO2 taks....

Laat de politie doen waar ze goed in zijn, opsporen, voorkomen, op straat zijn, digitale recherche voor het voorkomen van digitale criminaliteit daar moet geld naar toe,...niet een hololens...
Het 3D scannen van de situatie / omgeving kan heel erg waardevol zijn. Dat zal met de juiste software veel sneller / makkelijk worden dan reconstructies vanaf foto's. Zowel tijdens als na het onderzoek ter plaatse kan dit goed helpen. Weer een nuttige toepassing van de Hololens :) Loopt de politie een keer niet achter qua techniek :P
Google zegt dat het bedrijf Twnkls heet, niet Twnklsln
Als het dan samenwerkt met gezichtsherkenning, weten ze direct met wie ze te maken hebben als ze naar jou kijken. Je weet sowieso dat dit over 30 jaar heel normaal gaat zijn.
Anoniem: 428562
7 december 2016 10:57
Projecten met vooruitstrevende technieken mislukken vaak bij de Nederlandse overheden.

Onlangs is nog een project voor zelfrijdende busjes van provincie gelderland volledig mislukt, men wilde meedoen met de hype, wil er nu weer vanaf en het kostte meer dan 4 miljoen.
Bij de introductie heeft Tweakers er over geschreven
https://tweakers.net/nieu...t-zelfrijdende-autos.html
Dit is de laatste stand van zaken.
http://nieuws.nl/algemeen...af-van-zelfrijdende-auto/

Nieuwe technieken toepassen is goed en mooi maar veel te vaak zijn het hobby's van ambtenaren die zich niet realiseren dat geld niet aan een boom groeit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 7 december 2016 11:30]

"Hoofdinspecteur Rob Kouwenhoven noemt andere voordelen: "Rechercheurs, agenten, rechter, advocaten hoeven geen boekwerken meer door te nemen, je ziet de situatie meteen. Alle puzzelstukjes worden verzameld in 3d. Waar we voor reconstructies nu nog hele misdrijven naspelen op de plaats delict, waar iedereen naartoe moet komen, kan de rechter dat straks door een bril zien. Dat is een enorme tijdswinst omdat het zaken vooral veel sneller duidelijk maakt."

Ik zie niet in waarom hun ouderwetse reconstructies en hun imaginaire 3d hololens reconstructies een rechter enig bewijs kunnen geven of dat een rechter zich hier uberhaupt door laat beinvloeden.

Maar misschien is het woord puzzelstukjes gewoon heel slecht gekozen.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 7 december 2016 11:55]

Ze hebben nog geen kennis of budget om hun computers fatsoenlijk up to date te houden maar willen nu wel met vr en brillen gaan spelen? 8)7

Mission mompeld iets over het stellen van prioriteiten
Nou ja, in iedere geval beter dan te dure smartphones en tablets kopen. Of te dure uitjes.
"Hallo, is dit de helpdesk? Hoe installeer ik Windows XP op een Hololens?"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee