Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW heeft de Nederlandse staat op het gebied van de bestrijding van computer- en internetcriminaliteit te weinig capaciteit, is de kennis beperkt en versnipperd en wordt er in zijn geheel een te lage prioriteit aan gegeven.
De ondernemersorganisaties laten dat weten in een brief aan de Tweede Kamer. Door de tekortkomingen zouden internetcriminelen op het moment niet het gevoel krijgen dat deze digitale misdaden in Nederland niet lonen. Aangiften van internetcriminaliteit moeten volgens de twee organisaties via een digitaal loket op een centrale plek worden verzameld en aangepakt worden door een landelijk opererend team.
Het Openbaar Ministerie gaf in mei van dit jaar in een interne nota ongeveer hetzelfde aan. Het OM zou miljoenen euro's aan budget tekortkomen waardoor het onder andere internetcriminaliteit niet effectief zou kunnen bestrijden. Er werd toen gesteld dat het OM 'hoogstens het minimale' doet om internetcriminaliteit in de kraag te vatten. Aan de expertise van het High Tech Crime Team wordt door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie echter niet zo getwijfeld als de ondernemersorganisaties dat nu doen, bleek toen uit een rapport. Ook de politie zelf maakt zich zorgen om de toenemende mate waarin criminelen zich wenden tot 'digitaal' om hun slag te slaan.
In 2014 schatte het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies de wereldwijde economische schade van internetcriminaliteit op bijna 328 miljard euro. De Tweede Kamer gaat op woensdag in debat over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.