Er is geen probleem met vermelden dat je iets gratis hebt gehad, maar ik heb wel problemen met enorme boetes als iemand is vergeten om er iets bij te zetten. Daar wringt voor mij de schoen en je weet gewoon dat er mensen in hele nare situaties terecht gaan komen. Heb je een 14-jarig bloggertje ofzo die een gratis gamepje heeft gehad en daar in alle enthousiasme een blog over heeft gemaakt. Of hij even een paar honderd/duizend euro wil neerleggen.
Ik ben ook niet van mening dat er gelijk met hele dure boetes gegooid moet gaan worden (een waarschuwing/opmerking volstaat), dit soort zaken kun je prima oplossen met goede wetgeving, deze wetgeving ontbreekt nu gewoon en is er alleen nog maar voor traditionele media (radio/tv bijvoorbeeld).
Nu veranderd het media landschap enorm, jongeren kijken steeds meer streaming en steeds minder tv.
(
https://mediamagazine.nl/...inder-lineaire-televisie/)
Dit zorgt ervoor dat media bedrijven zich ook steeds meer gaan richten op deze platformen en daar gerichte campagnes voor gaan opzetten.
De vergelijking met TV vind ik ook niet enorm eerlijk. Daar gaan die boetes naar de vermogende studio's en heb je bovendien een hele staf aan mensen met kennis en ervaring. Dat is wat anders iemand die z'n webcam aanzet. Vaak niet of nauwelijks betaald en producten krijg je vaak ook zonder dat er een tegenprestatie wordt verwacht. Als je dan een forse boete krijgt vanwege zoiets, dan lijkt me dat echt heel zuur.
In het huidige online reclamelandschap wordt de content niet altijd meer door deze studios gemaakt maar door de "vloggers". Bedrijven spreken dan van "influencers". Deze influencers:
- Staan dicht bij/zijn de doelgroep
- Hebben een groot bereik
- Zijn zelf ook makkelijk te beinvloeden met traditionele b2c communicatie/gratis spullen/vergoedingen
Influencers worden ingezet om vooral positief over een product te spreken, RTL doet dit op traditionele televisie met sponsors, om aan te geven dat het (mogelijk) niet 100% objectief is er een verplichting om dit aan te geven (mede mogelijk gemaakt door...), ik zie niet in waarom dit exclusief voor tv/radio is en niet ook gewoon naar moderne media meemoet. Nnu.nl geeft ook gewoon aan als een bericht gesponsord wordt (Aangeboden door...).
Het is daarbij nuttig om even op te merken dat mensen van nature namelijk helemaal niet zo goed zijn in het maken van onderscheid tussen objectief/subjectief, echt/nep/ journalisme/commercie. Zeker niet als je (zoals nu) actief met het onderwerp bezig ben maar gewoon een filmpje kijkt/artikel leest.
(
https://techcrunch.com/20...om-real-news-study-shows/)
En zo stijgt het lijstje met zaken die creatieve mensen duur kan komen te staan. Je kan maar beter alles weten van de auteurswet, reclamewet en cookiewet voordat je er ook maar aan denkt om een blogje oid te starten. Gelukkig hadden ze dit ontmoedigingsbeleid nog niet toen ik als tienertje was sites bouwde. Je kan ook beter voetbalhooligan worden dan dat je vlogjes maakt met je
Bekend uitgangspunt is dat iedereen geacht wordt de wet te kennen, het kan niet zo zijn dat je bij een rechter wegkomt door te zeggen "dat wist ik niet". Het kan zo zijn dat een strafmaat niet redelijkerwijs overeenkomst met de overtreding, maar daar zullen veel rechters in meegaan.
Jongeren worden in de Nederlandse wet sowieso al beschermt, daarnaast lijkt het mij dat je hier prima wettelijk waarborgen voor in kunt bouwen (bijvoorbeeld eerst op ge hoogte gebracht worden).
Dat je die vlogbedrijfjes (met tig betaalde vloggers in dienst) of advertentiebedrijven eens onder de loep neemt lijkt me al wat gepaster. Al ben ik sowieso geen voorstander van betutteling en boetes voor situaties waarin eigenlijk niemand wat kwaads is aangedaan.
Zoals eerder gezegd, die vloggers zijn niet in dienst van, maar zijn "onafhankelijke" consumenten die ingezet worden door bedrijven, door sociale druk en in ruil voor gratis spullen (veel) exposure kunnen genereren. Het is belangrijk dat ook dat zich aan de reclameregels houd.
Reclame voor kinderen onder de twaalf jaar verboden, wat een drama. Die kids hebben niet eens geld
Die reclame is getarget op ouders VIA kinderen.
[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 23 juli 2024 19:07]