Nintendo komt met Famicom Mini-console voor de Japanse markt

Nintendo komt met de Famicom Mini, een variant van de NES Mini voor de Japanse markt. In tegenstelling tot de westerse versie zitten de controllers met een draad vast aan de console en zit er geen stroomadapter bij het apparaat.

De Famicom was de Japanse variant van de NES, die twee jaar verscheen voordat in het westen de NES op de markt kwam. Bij de Mini-varianten komt de Famicom-variant ook eerder uit, maar deze keer scheelt het minder. De Famicom Mini, of Nintendo Classic Mini: Family Computer, komt op 10 november uit, een dag voordat de NES Mini verschijnt.

Er zijn enkele verschillen te vinden. Zo zitten er bij de Famicom-versie twee controllers, die allebei met draad aan de console vast zitten. Bovendien zijn er vier slots per game om progressie op te slaan. De stroomadapter zit bij de Japanse versie, net als bij handheld 3DS, niet bij het apparaat en vereist een losse aankoop.

De meegeleverde games verschillen ook iets. Zo zit Final Fantasy III wel bij de Famicom en niet bij de NES-versie. Super Mario Bros 2 zit dan weer op de westerse versie en niet op de Famicom Mini. Beide varianten krijgen dertig games mee.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

NES-games op Famicom Mini
Donkey Kong Mario Bros Pac-Man Excitebike Balloon Fight Ice Climber
Galaga Yie Air Kung Fu Super Mario Bros Atlantis No Nazo Ghosts n Goblins Solomon's Key
Castlevania Tsuappari Ozumo Gradius Super Mario Bros 3 Mega Man 2 River City Ransom
Double Dragon II Super Contra Final Fantasy III Metroid Dr. Mario The Legend of Zelda
Downtown Nekketsu Koushinkyoku Mario Open Golf Mario Open Golf Ninja Gaiden Super Mario USA Zelda II

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-09-2016 • 07:17

89 Linkedin

Reacties (89)

89
88
46
2
0
18
Wijzig sortering
Ik heb er eentje gehad vroeger, ben opgegroeid in Hong Kong. Misschien komt er nog wel een famicom disk drive mini bij.... :*)

Maar jammer dat ze niet een zapper erbij gedaan hebben!

(werkt niet met nieuwe TV's maar daar hadden ze wel een oplossing voor kunnen verzinnen)

Iedereen die er eentje wilt hebben. Je kan gewoon bij Amazon.jp bestellen, heb ik al vaker gedaan.

Super Mario Bros 2 is een remake van Doki Doki Panic maar later is deze in Japan als Super Mario USA gereleased. Er is een mooie docu op youtube over:

https://www.youtube.com/watch?v=2EUYSN5aFcE

Aanrader!

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 30 september 2016 08:01]

Een vriend van mij heeft deze video gemaakt over een manier waarmee je light gun games met LCD tvs kan laten werken: https://www.youtube.com/watch?v=DzIPGpKo3Ag

Oplossingen bestaan er dus al :)
Ik heb hier nog een nes op zolder liggen :P, ik heb vroeger zo lang achter elkaar gespeeld tot blaren aan toe :+. Deze zou ik nu echter niet meer kopen, dit is zo'n hebbe ding die je koopt en verdwijnt in een kast na een paar keer gebruikt te hebben. Wel een makkelijke cashcow voor Nintendo.
Een zapper werkt niet op LCD / LED televisies. Die werkte zelfs al niet op 100hz beeldbuis televisies. Dus dan zou er een sensorbar meegeleverd moeten worden en de prijs dus een stukje omhoog moeten weer.
Probleem is dat veel Moderne TV's een gigantische Input lag hebben, je kunt dus niet heel simpel "Ooh welke kleurwaarde ziet de sensor opeen bepaalde tijd (hoe ver de electronen straal over de fosfor laag is gegaan) om te kijken welke sprite ik heb geraakt doen." :D

Dus aan de hand van de tijd afgezet tegen zwart of wit. Het scherm gaat gewoon op zwart en alles wat geraakt mag worden aan sprites krijgt de witte kleur uit het register in plaats van de gebruikelijke kleuren gekozen uit een van de paletten. Door dan te meten hoe veer de interne klok staat die elk frame of elk lijn interupt word gereset, weet je behoorlijk goed op welke lijn, en hoe ver op die lijn aan pixels.. het schot is gelost (dat geeft dus de positie aan die gecontroleerd word). Is het dan wit ... dan is het raak, en alle objecten op die positie zijn dan geraakt. Om nu zeker te weten dat mensen niet gewoon op een wit stuk papier of een lamp gaan staan klikken (ja dat deden ze :D)... ga je ook eventjes bijhouden of er wel objecten op die locatie zijn, want als de brekende locatie geen objecten bevat, dan zou het dus een zwarte waarde in de meting moeten geven. Daar hoef je dus niet opt e controleren, want het is toch altijd mis, maar als je de User voor cheat uit wil maken kan je kijken "Oooh dat hoorde zwart te zijn, en ik krijg wel hele hoge waardes in de lichtsensor.... " om hem eventjes lekker de oren te wassen ;).

Of nog simpeler :"1 eend tegelijk, dat word een wit blokje, als ik bij klik wit zie dan is het raar. Heb ik twee eenden... dan kies ik een van de twee en hoop dat de gebruiker niks merkt als ik de verkeerde kies;)" (Duckhunt ;), scherm op zwart twee blokjes, raak word er gewoon een eend verwijdert ;).)

Gezien de opbouw van het beeld op LCD en de lag tussen beeld en verzonden signaal... werkt dit dus gewoon niet, ook relatief duur om een oplossing met LCD in gedachte voor zo'n budget console te leveren hoor;). Je zou bijvoorbeeld met Wiimotes kunnen werken.
Ik vind deze kleurstelling wel stukken vrolijker dan dat saaie grijze ding wat hier in Europa geleverd gaat worden. Vooral die rode controllers met die (zo lijkt het) gouden accenten is toch oogstrelend?

Neemt natuurlijk niet weg dat dit wel een briljant idee is om gewoon een speelbare gadget variant uit te brengen van je console die eind jaren 80 bij veel van ons onder de tv stond.
Volgende stap een SNES Mini? Instabuy!

[Reactie gewijzigd door Dograver op 30 september 2016 07:37]

Ik vind deze kleurstelling wel stukken vrolijker dan dat saaie grijze ding wat hier in Europa geleverd gaat worden. Vooral die rode controllers met die (zo lijkt het) gouden accenten is toch oogstrelend?
De kleuren zijn gebaseerd op de originele consoles uit de jaren 80. Na de video game crash wilde Nintendo de NES neerzetten als speelgoed, om de negatieve associatie te vermijden. Het westen kreeg daardoor de bekende grijstinten-met-rode-knoppen ontwerp voor de controllers en een plat uiterlijk voor de originele console (en later dezelfde saaie kleuren voor de toploader).

Die geassocieerde kleuren van zowel de NES als de Famicom gebruiken ze voor de respectievelijke Mini versies. Vanuit marketingoogpunt gezien natuurlijk briljant. Nintendo besluit zich op het nostalgische te concentreren, een markt die ze jarenlang genegeerd hebben (buiten Virtual Console) en waar ze ontzettend van kunnen profiteren.

Niet iedereen met een nostalgische bril op heeft behoefte aan de nieuwste Nintendo console. Nintendo gaat nu ook deze markt bedienen. Natuurlijk kan een tweaker met een Pi, wat controllers en een klein beetje tijd een veel betere oplossing maken waarmee je alle NES en Famicom (en SNES/Super Famicom, en nog een hele sliert andere) spellen uit de geschiedenis mee kan spelen, maar dat is geen originele Nintendo console en niet iedereen is een tweaker. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 september 2016 07:53]

[...]

Natuurlijk kan een tweaker met een Pi, wat controllers en een klein beetje tijd een veel betere oplossing maken waarmee je alle NES en Famicom (en SNES/Super Famicom, en nog een hele sliert andere) spellen uit de geschiedenis mee kan spelen, maar dat is geen originele Nintendo console en niet iedereen is een tweaker. :P
Sterker nog, voor 20 euro meer kun je ook kant en klare RetroPi inculsief 2 controllers (NES-SNES-PS3) naar keuze doen. Moet je alleen de roms nog ergens vandaan toveren, maar dat is geen hogere wiskunde.

https://www.sossolutions....re-retro-console-emulator

[Reactie gewijzigd door Dograver op 30 september 2016 09:47]

Gaat mij meer om het jeugdsentiment en het feit dat het een officieel nintendo product is.
Ik heb een Nvidia Shield met alle mogelijke emulatoren draaien en USB controllers van elke gangbare console, maar toch wil ik deze hebben.
En ook als er een mini SNES uitkomt wil ik die hebben
Of je koopt alleen een raspberry pi (40 euro) en je doet de rest zelf.
Ik heb altijd begrepen dat ze de NES juist niet neer wilden zetten als speelgoed.

Dit om juist niet neergezet te worden als spelcomputer en die associatie te vermijden die je al noemde. Het moest overkomen als een serieuzer stuk elektronica waarmee niet alleen spellen gespeeld konden worden.

(een) bron: http://mentalfloss.com/uk...s-design-outside-of-japan
Ik heb altijd begrepen dat ze de NES juist niet neer wilden zetten als speelgoed.

Dit om juist niet neergezet te worden als spelcomputer en die associatie te vermijden die je al noemde. Het moest overkomen als een serieuzer stuk elektronica waarmee niet alleen spellen gespeeld konden worden.

(een) bron: http://mentalfloss.com/uk...s-design-outside-of-japan
Ze wouden het wel neerzetten als speelgoed, alleen als erg geavanceerd speelgoed. Mensen waren klaar met de halfbakken videogames van de Atari 2600 achtige consoles.

Om die reden durfde Nintendo niet de vrolijke kinderachtige console uit te brengen in Noord Amerika (waar net de video game crash had plaats gevonden). En brachten ze hier de saaie versie uit. Maar wel met tal van assocaires om te benadrukken dat het NIET alleen een simpele videogameconsole is! Enkele voorbeelden: R.O.B. (totaal mislukt, maar heeft wel bijgedragen aan het coole imago), NES Zapper, NES advantage, Power Glove, Powerpad en de Laserscope (uitgebracht door Konami, maar wel onder licentie van Nintendo).
Nee juist niet. Ze wilden de NES neerzetten als een soort van Videorecorder design voor het afspelen van videogames en juist niet als game console.
Vandaar het design.
is ook leuk een nintendo NES/other van een rasberry PI.

is vast wel stukken goedkoper als je de PI zero gebruikt.

en dan nog wat 3d geprint.
--
het is daarnaast wel universeler. als je bv geen nes spellen meer wil spelen maar bv snes
http://hyperkin.com/Retron5/ ook een optie. Voor je originele cartridges.
Mini SNES is voor mij ook een insta-buy.

Ik mag deze trend wel. Hopelijk houden ze het bij 1 versie. Ik kan mij voorstellen dat zoiets doen als nu de Mini NES uitbrengen met deze games en dan een half jaar laten een Mini NES-2 met weer andere games.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 30 september 2016 08:32]

of gewoon een maxicard waarop alle spellen staan/ je spellen kan porten die je in de winkel koopt.(0,5-5 euro per spel.) (dan kan je de catalogue in de winkel laten updaten, met de spellen toegevoegd die je zelf hebt geselecteerd)

aangezien het gehele nes spellen catalogue minder dan 3GB TOTAAL IS. (elk spel ooit uitgebracht en een rom van beschikbaar is)

dus dan hebben gebruikers meer dan voldoende aan een speciaal kaartje van 3GB.


het jammere is dat ze geen adapter hebben voor de mini: NES/SNES/N64/GC zodat je de oude expansions kan gebruiken
Ja mbv piracy kan het altijd goedkoper, maar in dit geval biedt Nintendo voor een aardige prijs toch een leuke (en legale) manier om de spellen opnieuw te beleven.
het is iniedergeval wel wat meer betaalbaar, maar het aanbod is wel krap en klein in vergelijking met, een rasberry versie.

ze zouden gewoon elke game erbij moeten doen die ooit is gemaakt en dan verkopen voor 100-150 euro. (inclusief region locked games)

dan hebben mensen elk nostalgisch spel voor een zeer aardige prijs, en ze voorkomen gelijk een hoop piracy voor het aparaatje wat zeker zal komen
Mogelijk komen er add-ons? Geen idee hoor, niet alle titels zijn natuurlijk van Nintendo zelf maar van derden (althans dat vermoed ik), en sommigen daarvan bestaan niet meer? Ik heb de console markt niet zo gevolgd, maar grote kans dat er allerlei gedoe aan hangt om dat 'makkelijk' mogelijk te maken.

Daarnaast dit is stap 1, wie weet wat er volgt als dit inderdaad een succes zou blijken.
van de addons bedoel ik via de expansion port. die de oude apparaten hadden
Bij een SNES Mini zou ik ook gaan twijfelen! :)
Maar daar moet ik wel bij zeggen; ik heb nu een mooie compacte HTPC oplossing die ook vlekkeloos emulators kan starten en waarbij ik gebruik maak van 2, 8Bitdo SFC30 controllers.
Voor mij is het Nintendo 'gevoel' dankzij deze controllers eigenlijk al terug, de build quality is zeer goed en de controllers zijn nog draadloos ook!

Info: http://www.8bitdo.com/sfc30/

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 30 september 2016 09:42]

O dank! _/-\o_

Ik heb nu een emu op mijn TV draaien met een PS4 controller, maar die hedendaagse controllers zijn helemaal niet geschikt voor dit type hardcore gaming.

Serieus, ... de 4 punts controller op deze dingen is zo niet ingesteld op de snelle reacties die games van toen nodig hadden. Knoppen liggen te ver uit elkaar en de travel is veels te groot.

We gaan ze eens even checken :P
Ik heb nog een snes of eerder een super famicom.
Ja ik ook alleen de snoeren laten ligen bij mijn ex vriendin 8)7

Erg handig he?!

[Reactie gewijzigd door Dograver op 30 september 2016 14:46]

Is de snes mini nou draadloos? Of zit dat eigenlijk?

Want de famicon zitten met draad vast.
NES Mini bedoel je neem ik aan? Die is ook bedraad.
Je bedoelt de NES mini? Die heeft losse controllers die je ook icm. een Wiimote kunt gebruiken.
Gaaf idd, want die oude spellen zijn vaak qua spelverslaving niet te evenaren. De controllers zijn echter wel aan de kleine kant, echt voor kinderhanden lijkt me.
Volgens mij zijn de controllers net zo groot als de orginele?
Nee, ze zijn geschaald naar deze mini versie, wat je goed kan zien op 23 seconden in het filmpje. Bij het origineel zaten ze namelijk ook aan de zijkant, alleen was de echte console natuurlijk een stuk groter.

Daarnaast zitten bij deze Famicom versie de draden vast aan de console. De NES Mini heeft wel grote controllers en ze zijn los te koppelen zodat je ze ook bij je Wii/Wii U kan gebruiken, dus wat mij betreft krijgen wij hier in Europa toch de betere versie, tenzij het uiterlijk van deze versie je meer aanspreekt, natuurlijk.
Ik doelde ook op de versie voor Europa. Aangezien @bonus het over de spelervaring in het algemeen had en die op de Europese versie dus beter tot zijn recht komt met de controllers op 'ware' grote.
Dan is je reactie niet echt relevant, aangezien hij het helemaal niet over de Europese maar over de Japanse versie had, en daarvan zijn de controllers dus wel klein.
Mooi! Die gaan we straks scoren in Japan :-D
Na het filmpje gezien te hebben denk ik niet dat ik deze uit Japan wil halen...

Final Fantasy III in het Japans is voor mij toch lastig spelen ;)
Zit in November een week in Tokyo, denk er dus ook aan om hem aan te schaffen.
Enige wat me tegen houdt: zou de taal ook in het Engels ingesteld kunnen worden? Mijn kinderen en mezelf verstaan geen Japans. Is echt Chinees voor ons. :-)
Haha, ik spreek ook geen Japans, maar wel Chinees en kan het een beetje lezen :Y)
Jammer dat Bomberman niet in het lijstje staat, was altijd (en nog wel eens) een leuke game om te spelen op de NES :9
Maar Mario "Brazzaaz" zit er wel bij :+
Heerlijk die Japanse uitspraak...
Shit! Zijn ze me toch voor! Ben een raspberry Pi zero aan het bouwen rondom een eigen 3d gemodeleerde case met het doel om alle retro consoles weer eens te spelen zonder dat ik de consoles uit de kast moet halen en alles moet aansluiten ha ha ha.
Ik heb zelf nog twee oude NES consoles liggen en zat te denken om een van de twee tzt om te bouwen tot een retro machine met een Raspberry Pi als kloppend hart :)
Ruimte zat dus absoluut appeltje eitje voor een tweaker (zou je zeggen :P )
Cool.....zet gerust een plaatje neer....erg benieuwd ;-)
http://www.facebook.com/piconsoles ;) (zoveel interesse op facebook game 'fora' dat ik heb besloten ze mogelijk te gaan verkopen)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 30 september 2016 09:28]

Dat kan allemaal. Op je pc emuleren. Die heb je niet in je kast staan. ;)
Zo zit Final Fantasy III wel bij de Famicom en niet bij de NES-versie. Super Mario Bros 2 zit dan weer op de westerse versie en niet op de Famicom Mini.
Super Mario Bros. 2 wordt wel meegeleverd, deze is ik Japan als Super Mario USA uitgebracht.
Ja idd,
aub de volgende keer iemand met daadwerkelijke kennis van retrogames en consoles zo een artikel laten maken aub....
Ik had gehoopt dat de FamiMini Tetris zou bevatten, maar helaas... gemiste kans.
Volgens mij zit super mario bros 2 (de westerse versie bedoelen jullie neem ik aan) er juist wel bij (minuut 3:34 in het filmpje). Deze heet in Japan echter "super mario USA". De "echte" super mario bros 2 (jaren later uitgekomen in het westen als "the lost levels") lijkt er dan weer niet bij te zitten. Maar deze zit volgens mij ook niet op de NES mini :+ .

[Reactie gewijzigd door jorisderoo op 30 september 2016 10:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee