Olympus kondigt OM-D E-M1 Mark II aan

Olympus heeft tijdens de Photokina nieuwe camera's en lenzen aangekondigd. Nog dit jaar moet de OM-D E-M1 Mark II verschijnen, het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf, met autofocus en de mogelijkheid om rawbeelden op 18fps te schieten.

De OM-D E-M1 Mark II is, zoals de naam al aangeeft, de opvolger van de E-M1 die drie jaar geleden werd aangekondigd. De microfourthirds-camera beschikt over een 20,4-megapixelsensor en een quadcore-beeldprocessor waarop Olympus de naam TruePic VIII geplakt heeft. Dankzij die processor kan de E-M1 Mark II foto's in rawformaat met autofocus op 18fps vastleggen en zonder autofocus is dat op 60fps. De systeemcamera beschikt over 121 crosstype-autofocuspunten.

De camera kan 4k-beelden in het brede Digital Cinema Initiatives-formaat van 4096x2060 pixels op 24fps en met een bitrate van 237Mbit/s opnemen. Full-hd-video kan op 50fps/60fps genomen worden. De fabrikant heeft het toestel van vijfassige stabilisatie voorzien en er is ruimte voor twee uhs-II-sd-geheugenkaarten in de spatwater- en stofdichte behuizing. De evf biedt een responstijd van 6ms en een framerate van 120fps, en de accu gaat volgens Olympus 40 procent langer mee dan die van de E-M1, terwijl de laadtijd twee uur bedraagt en daardoor met de helft is afgenomen.

De Olympus OM-D E-M1 Mark II moet nog dit jaar verschijnen, maar tegen welke prijs en op welke datum precies maakt het bedrijf nog niet bekend. Wel is duidelijk dat naast de losse body, een kit aangeboden zal worden met een M.Zuiko Digital ED 12-40mm 1:2.8 Pro-lens.

Olympus OM-D E-M1 MARK IIOlympus OM-D E-M1 MARK IIOlympus OM-D E-M1 MARK IIOlympus OM-D E-M1 MARK II

Naast een uitbreiding van de OM-D-lijn, komt Olympus met een nieuwe systeemcamera in de Pen-familie. De E-PL8 beschikt over een metalen behuizing en de body weegt 326 gram. Aan de achterkant zit een touchscreen dat kantelbaar is. De camera komt in het wit, zwart en bruin beschikbaar voor 449 euro. In combinatie met de M.Zuiko Digital ED 14-42mm 1-3.5-5.6 EZ-pancakelens kost de camera 599 euro bij verschijning in oktober.

Olympus Pen E-PL8

Ten slotte heeft Olympus drie nieuwe lenzen aangekondigd: de M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 Pro, de M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS Pro en de Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro. De Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm 1:1.2 Pro-primelens verschijnt in oktober en gaat dan 1299 euro kosten, de Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm 1:4.0 IS Pro volgt in november voor 1299 euro en de M.Zuiko Digital ED 30mm 1:3.5-macrolens met 2,5x-vergroting is per direct voor 299 euro te krijgen.
 Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 IS PROOlympus M.ZUIKO DIGITAL ED 25mm 1:1.2 PROOlympus  M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm 1:3.5 Macro

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-09-2016 • 12:26

37

Submitter: Speedy

Reacties (37)

37
37
13
1
0
21
Wijzig sortering
Ik heb het idee dat de PEN familie wordt uitgebreid en vernieuwd ten koste van de EM5/EM10 serie. Klopt dat? De Pen reeks krijgt namelijk snel opvolgers die steeds meer features van de EM5/EM10 overnemen. De toegevoegde waarde van in elk geval de EM10 lijkt te vervagen. Wellicht is de EM10 (mark I en mark II) wel goedkoper dan de nog compactere Pen serie. Maar ik kan het ook helemaal mis hebben :)

En ik ben erg benieuwd welk autofocus systeem deze nieuwe modellen krijgen. Waar Sony (en zelfs smartphones) tegenwoordig meerdere systemen gebruiken, gebruikt Olympus bij hun MFT modellen nog altijd 1 systeem.
Het belangrijkste verschil tussen de OM-D lijn en de PEN lijn zijn het aantal knoppen/draaiwielen en de zoeker. Bij de OM-D lijn heb je er meer en kun je dus meer instellen zonder je oog van de zoeker te halen, die je overigens bij de PEN lijn ook niet in de body hebt zitten, maar die je als accessoire erbij kunt kopen, je kunt dan wel geen flits meer erop zetten.

Momenteel maakt Olympus nog de keuze om het verschil tussen het topmodel (de EM-1 (mkII)) en de andere modellen te maken door het gebruik van fasedetectie autofocus op de sensor in enkel het topmodel. De overige gebruiken inderdaad enkel contrast autofocus. Olympus gebruikt dus wél 2 systemen. Maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de contrast autofocus (meestal) ook snel (genoeg) is.
De PEN-F heeft (als enige PEN) wel een ingebouwde zoeker (in rangefinder-stijl links op het toestel, vergelijkbar met de Fuji X-E en X-Pro).
Helemaal gelijk! die was ik vergeten
Nou, de eerste E-M1 had ook al phase detection autofocus (als uitzondering in de MFT wereld inderdaad) dus deze zal daar zeker niet op achteruit gaan.

De PEN lijn blijft toch wel los staan van de E-M lijn hoor. Voor 500 euro heb je ook een M10 mark II met electronische viewfinder (iets) beter grip.
Zou de titel niet moeten zijn: "Olympus kondigt OM-D E-M1 mark II en PEN E-PL8 aan"?
Zelfs andersom, mij lijkt de introductie van de E-PL8 belangrijker dan een vooraankondiging van een ander model.
Anoniem: 181786 @Arumes20 september 2016 16:40
Voor het systeem is de E-M1 Mark II vele malen significanter dan het zoveelste instapmodel wat weinig nieuws brengt.
Maar die E-M1 Mark II wordt nu helemaal nog niet geïntroduceerd, ze hebben alleen aangekondigd dat ze het model aan het ontwikkelen zijn.

De E-PL8 wordt wel nu geïntroduceerd en in de markt gezet. Over het belang van een model kun je hele discussies voeren, maar ik weet vrij zeker dat er van de E-PL8 veel meer verkocht worden, gecombineerd met de beschikbaarheid lijkt me het belang op korte termijn groter. De E-M1 Mark II krijgt wel weer een nieuw artikel als die echt geïntroduceerd wordt.
Anoniem: 181786 @B6420 september 2016 17:57
De E-M1 Mark II is gister geïntroduceerd er zijn werkende prototypes die reeds getest worden in het veld door fotografen. Nog dit jaar zal die op de markt komen.

De E-PL8 is een product wat veel meer verkocht zal worden en toch minder winst zal opleveren en geen enkele technologische vernieuwing gaat brengen. Daarnaast is de instap PEN lang niet zo populair hier als in thuisland Japan. Dit was een Europeese persconferentie.
Die olumpus 30mm f3.5 heeft overigens maar een vergroting van 1.25x. Ik denk dat het vanwege marketing is.Die 2.5x zou zogenaamd zijn omgerekend naar "Full frame termen", wat natuurlijk onzin is.Vergroting is een fysisch aspect van een lens, net zoals het brandpunt dat toch echt 30mm is en geen 60mm.

Edit het staat ook in de gegevens:
1.25X image magnification (2.5X 35mm equivalent)
Maar toch netjes, want de meeste macro lenzen stoppen bij 1:1 vergroting, deze gaat nog wel een stapje verder. Alleen wel weer vervelend dat het zo'n kort brandpunt is, waarmee je met de lens bovenop je onderwerp moet zitten om het in focus te krijgen, waardoor je onderwerp al snel in de schaduw van de lens zet, en je meet moeite moet doen om het fatsoenlijk te belichten.
(en dat heb ik het nog niet eens over schuwe insecten)

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 27 juli 2024 14:40]

Alles op fotografie gebied wordt toch altijd terug gerekend naar kleinbeeld equivalent?
Dat doet Olympus overigens iedere keer bij hun lenzen, volgens mij Panasonic ook. Lijkt een soort afspraak te zijn binnen het m43 consortium.
Anoniem: 181786 @mrc4nl20 september 2016 15:35
Binnen MFT is het 2,5 zo wordt de vergroting van de EVF doorgaans ook met een factor twee vermenigvuldigd als je het wil vergelijken met 35mm.
60 opnames van 20 MPix raw files. Indrukwekkend, dat zeker. Maar de grote vraag is dan natuurlijk wel: hoe groot is de buffer? Veel camera's zouden al heel blij zijn als ze uberhaupt een 60 RAW frames buffer hadden :9

Ook een zeer mooie feature is de high res mode die de E-M5 II ook al heeft, waarbij sensor shift wordt gerbuikt om meerdere opnamen te maken en die te combineren tot een 40 megapixel plaat. Alleen bij de E-M1 II schijnt de highres mode beter tegen beweging in je frame te kunnen (ben erg benieuwd hoe ze dat doen en hoe goed het werkt want dat zou voor landschappen erg leuk kunnen zijn).
Dat gezeur over de te grote scherptediepte van (m)ft altijd. Praktisch gezien heb je die bijna nooit nodig.
Ik houd er van om wat meer dan een enkele ooghaar scherp te hebben, zonder dat ik rekening moet houden dat ik scherp moet stellen op de voorkant het oor zodat zowel het oog als de achterkant van het oor scherp worden.
Ik gebruik op een em1 de 45mm 1.8 voor portretten van mijn baby, gaat perfect!
Wil je een iets meer vervaagde achtergrond, zorg er dan voor dat je onderwerp er een stukje vanaf staat, doen prof fotografen met 35mm ook.

Super spullen kunnen een hoop verbloemen, maar kunnen nooit goede fotografie skills vervangen! Als het moet kan je zelfs bokeh uit een smartphone toveren!
En toch kan er niks op tegen een full frame met een wide angle lens. Van dichtbij scherp en daarachter al onscherp. Je moet er van houden maar in de juiste situatie kan het heel vet ogen. Zoiets is met een M4/3 gewoonweg onmogelijk. Dan kun je wel aan de slag gaan met lichtsterke porterlenzen, maar da's niet hetzelfde.

Dus ik snap dat 'gezeur' wel. Van de andere kant: als je als fotograaf/cameraman M4/3 niks vindt, blijf dan gewoon weg. Ik heb zelf een Panasonic GH4 en voorheen een Canon EOS 550D maar heb ook wel eens fullframe Nikons, Canons en Sony's in mijn handen gehad. En ja, M4/3 is in vergelijking met fullframe en zelfs APS-C gewoon anders. Zeker als je van een van die twee sensoren af komt is een cropfactor van 2x gewoon heel erg wennen.
Ik zou een wide angle objectief gebruiken voor landschappen, architectuur en interieurs van bijvoorbeeld kerken. Ik zie geen enkele reden waar zeer kleine scherptediepte daarin een rol speelt. Heel leuk dat het zou kunnen met ff, voor mij praktisch volstrekt overbodig.

En zo zie je, zoveel mensen zoveel wensen. Persoonlijk vind ik de E-M10 met 12mm f/2.0 een heerlijke combinatie. Lekker draagbaar, mooi compact en fijn scherp.
Maar ik zou het weer kunnen gebruiken voor interviews. Punt is dat het iets is dat met een M4/3-camera compleet onmogelijk is. Koboy heeft het over het gezeur over de scherptediepte, maar er zijn nou eenmaal toepassingen die wel op FF mogelijk zijn maar niet op M4/3. Andersom geldt dat niet want dan knal je op FF gewoon je F-waarde omhoog en krijg je hetzelfde plaatje als een M4/3-camera.
Er valt ook voor een interview genoeg te spelen met de scherptediepte van een m4/3 camera met leuke prime. Maar als jij het onmogelijk acht voor jouw smaak; ook prima.

Ik daarentegen ben dan weer zeer blij dat ik geen ff apparatuur mee hoef te slepen naar de dierentuin of op vakantie of tijdens een dagje uit. Dat had mij het plezier in fotografie wel ontnomen. Ook een onmogelijkheid dus.

En wederom zoveel mensen zoveel wensen. Blij dat er keuze is. En elk nadeel heeft ook zijn voordeel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 27 juli 2024 14:40]

Ik had mijn hoofd al zitten breken over toepassingen van dichtbij met een groothoeklens.... Maar video had ik als fotograaf over het hoofd gezien.
Vind het versterkte perspectief dat je dan krijgt met grote neuzen en zo persoonlijk niet mooi, maar dat is een kwestie van smaak.

Boven F8 gaat diffractie weer een rol spelen, 35mm groothoeklenzen zijn helemaal open meestal niet op hun scherpst.... Zo blijft alles een compromis.
Ik zal ook de laatste zijn om te ontkennen dat 35mm niet zijn specifieke toepassingen heeft die met een kleinere sensor niet kunnen. Maar wil je echt een stap maken in het verschil, pak dan een pentax 645 ofzo. Mijn reactie was bedoeld tegen het eeuwige gezeur dat kleinere sensoren prut zijn wegens te grote scherptediepte. Dit door lui die nog nooit met een kleinere sensor hebben gewerkt en elkaar nawauwelen.

Full frame is trouwens niets anders dan de gehele sensor (of negatief).... Als 35mm al full frame is, wat is 6x4,5? ;)

N.B. elk systeem is een compromis. 35mm was vroeger een betaalbaar alternatief voor middenformaat. Kwalitatief minder, goedkoper te fabriceren...

N.B.2. Ik loop dus met een em1, hiervoor met een e510. Met de 12-60 en 50-200 in mijn tas heb ik zelden een andere lens nodig (portretten zijn normaal niet mijn hoofdzaak). Ik durf rustig te zeggen dat mijn uitrusting wat betreft kwaliteit van het glas gecombineerd met gewicht elke aps-c of 35mm verslaat.
Komend vanaf 35mm film zonder autofocus (film en digitale compact als tussenstap) heb ik alleen maar hoeven wennen aan het werken met een behoorlijk autofocus systeem. Cropfactors heb ik geen last van gehad. Mijn uitrusting is wel iets zwaarder, maar veel flexibeler geworden en wat glas betreft vele malen beter (die 12-60 is op 50mm scherper dan mijn 50mm film prime)
Volmondig mee eens, na jaren van de megapixelwedloop en daarna de zoomrange en daarna de ruis van je sensor is men bij het volgende aangekomen waarover men forums kan volzeiken: DOF of het 'gebrek er aan' bij m43. Precies of enkel een f0.95 nocticron is goed genoeg om foto's te trekken.

Wat is 35mm toch klein en zielig in vergelijking met het echte mannenwerk zoals een dikke medium format Hasselblad....

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 27 juli 2024 14:40]

Damn, die 25mm f/1.2 PRO... So. Much. Want.

Zou best eens een mooie opvolger van de Leica/Panasonic 25mm f/1.4 kunnen worden.
De 25 pro zit wel in een andere prijsklasse. 1300 euro is heel wat meer dat de Panasonic 25 f1.4 ooit heeft gekost. ~550 euro (pricewatch: Panasonic 25mm / F1.4 )

En bedenk je wel goed hoe klein het verschil tussen f1.2 en f1.4 is, vind jij dat 750 euro waard?
Qua zachte achtergronden schiet je er niet veel mee op, maar de transmissie zou bijvoorbeeld wel beter kunnen zijn. De panasonic laat minder licht door dan je zou verwachten.

En je hebt met de olumpus weather seeping, das natuurlijk wel een pluspunt.

[Reactie gewijzigd door mrc4nl op 27 juli 2024 14:40]

Vergeet het gewicht niet: 410 gram voor de Olympus en 200 gram voor de Panasonic. Als ik de reviews zo bekijk, is dit voor mij ook wel echt een lens die ik graag zou willen. Ik gebruik mijn camera echter vooral op reis en dan is een lens die twee keer zo zwaar is toch wat minder interessant :)
Gewicht is altijd een afweging bij betere lenzen, want betere lenzen zijn meestal zwaarder. Echter, ik ben ooit overgestapt van kleinbeeld naar MFT, dus bijna alles is "lichter" dan dat voor mij.
Dat weet ik. Ik heb zelf een aantal full-frames met bijbehorend glaswerk, maar neem deze nooit mee op reis, omdat ik 't teveel gesjouw vind. Ik kan nooit een keuze maken welke lenzen ik meeneem, dus dan zou ik al snel met meer dan 10KG rondlopen. Maar wanneer je voor de 25 1.2 gaat, komt het gewicht al weer aardig in de buurt van een leuke full frame prime. Ik schiet zelf met de Panasonic 25mm 1.4 en dan is het dubbele gewicht voor die 1/3e stop het me niet waard, ondanks dat ik de resultaten van deze lens geweldig vind.

[Reactie gewijzigd door tommyz op 27 juli 2024 14:40]

Resultaten? Zijn er al tests gedaan dan? Heb je een linkje voor me? :Y)
Ik bedoelde de resultaten uit de eerste reviews.
Zo groot is het verschil niet, maar het zou wel dubbel kunnen worden. Je vergelijkt nml de laagste PW-prijs met de adviesprijs van Olympus, en dat is een scheef vergelijk (hoop ik).

Verder beperken de voordelen zich hopelijk ook niet tot een halve stop extra bokeh, en minimaal een halve stop meer licht. Geen idee van de maximale T-stop van deze lenzen zijn, maar je mag van een PRO-serie een betere T-stop verwachten dan van een wat eenvoudigere lens. Geen idee, maar dit zal met reviews bewezen moeten worden.

Verder ga ik er ook een klein beetje vanuit dat de algehele beeldkwaliteit beter is. Denk aan contrast, chroma-artefacten, moiré, vervorming. Kan ook allemaal in software gecorrigeerd worden, maar optische correctie is mooier, en dat is me best wat waard.
Wel jammer van dat nepleer. Als behoorlijk echt leer te duur is voor die prijsklasse moeten ze wat anders bedenken, maar dat vastgelijmde nepleer is altijd zo lelijk.

De prijs is wel weer heel behoorlijk.
En vergeet niet dat de scherpte/diepte vanwege het m4/3 formaat ook nog eens met 2x toeneemt. Waarbij die 1.2 lens een vergelijkbare scherpte/diepte heeft als een 50mm 2.4 lens op fullframe.

Edit: dit was eigenlijk bedoeld als reactie op mrc4nl

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 27 juli 2024 14:40]

Dat is niet helemaal hoe het werkt. De scherptediepte is gelijk aan 25mm/1.2 op kleinbeeld. Echter is deze 25mm is equivalent aan de kijkhoek van een 50mm op kleinbeeld, maar dat maakt deze lens niet magischerwijs een 50mm lens. Zo moet je het niet zien.

Kortom, je krijgt niet een kleiner diafragma dan wat er op het doosje staat. Het klopt exact.

Je zou anders net zo goed kunnen zeggen dat je hetzelfde bereikt met een 50mm/2.4, maar dan wel een paar stappen naar achteren moet doen :)
Zo kun je met een voordelige f/5.6 lens wel meer bokeh maken dan met een dure f/1.2 lens, als de brandpuntafstand maar groot genoeg is. Zo kan ik met mijn 300mm/5.6 wel veel meer bokehliciousness maken, alleen moet ik dan een kilometer verderop staan :+

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 juli 2024 14:40]

Het werkt wel zoals MazeWing zegt. De 25/1.2 geeft op MFT precies dezelfde beeldhoek en diafragmadoorsnede als een 50/2.4 op 35mm (25/1,2=20,8mm, 50/2,4=20,8mm, dus de scherptediepte is ook gelijk.

Dat weerhoudt mij er ook van om zo'n lens te kopen. Ik heb een al EOS 40D met een 30mm F/1.4, dus een 25/1.2 op mijn E-PL5 heeft geen enkele meerwaarde. MFT is een leuk systeem als je je gear klein wilt houden, maar als je eisen aan de scherptediepte gaat stellen is APS-C of 35mm al snel een betere (en goedkopere!) keuze.
Je vergist je. Met een 40-150 2.8 pro lens (full frame 80-300mm) met een GH4 heb je een heb een geweldige scherpte diepte en op f2.8 kun je de mooiste portretten maken.
Overigens, in de praktijk niet veel slechter dan een canon 5d MK3 met 70-200mm.
(reactie op de broer van Henk)

[Reactie gewijzigd door webblackcat1 op 27 juli 2024 14:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.