Olympus kondigt Pen E-PL9-systeemcamera aan

Olympus heeft de Pen E-PL9-systeemcamera gepresenteerd, de opvolger van de Pen E-PL8. De nieuwe systeemcamera kan video's in 4k-resoluties vastleggen en heeft een nieuwe beeldprocessor.

De Pen E-PL9 beschikt net als zijn voorganger over een micro-four-thirds-sensor met een resolutie van 16 megapixel, maar beschikt over de TruePic VIII-beeldprocessor die ook in het vlaggenschip, de OM-D E-M1 II wordt gebruikt. De camera kan foto's vastleggen met een snelheid van 8,5 fps en is voorzien van drieassige beeldstabilisatie.

Verder heeft Olympus de E-PL9 voorzien van de mogelijkheid om video's in 4k op te nemen, waarbij de maximale framerate op 30 beelden per seconden uitkomt. In full-hd-resolutie kan de cameria video's vastleggen met 60fps. De sensor heeft een gevoeligheid van 200 tot 25600 iso.

De nieuwe camera kan bij de autofocus 121 punten gebruiken in single-autofocusmodus, terwijl zijn voorganger niet verder kwam dan 81 punten. De Pen E-PL9 beschikt echter niet over fasedetectie-autofocus, maar is volgens Olympus wel sneller met de autofocus in vergelijking met de Pen E-PL8.

Op de Pen-PL9 zijn de handgreep en de draaiknoppen vergroot en is een ingebouwde flitser toegevoegd. Het toestel is voorzien van een 3"-touchscreen met 1.037.000 beeldpunten dat 180 graden naar onderen kan worden gekanteld en tot 80 graden naar boven. De afmetingen van de systeemcamera zijn 117x 68 x 39mm en het toestel weegt 332g of 380g inclusief accu en sd-kaart.

De Olympus Pen E-PL9 gaat 549 euro kosten en komt vanaf halverwege maart beschikbaar. In combinatie met de 14-42mm f/3.5-5.6 EZ-kitlens kost de camera 699 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-02-2018 • 07:59

33 Linkedin

Reacties (33)

33
32
19
3
0
11
Wijzig sortering
Welke doelgroep probeert Olympus met deze camera zonder EVF te bereiken?
Voor hetzelfde geld heb je een OM-D E-M10 Mark II en voor iets meer een echte Pen F.
Ga eens naar een touristische plek en kijk eens hoe mensen foto's nemen, uiteraard de standaard houding met een smartphone, je ziet het ook veel met compact camera's maar zelfs ook met DLSR's. Heel veel mensen houden hem ver van het gezicht en kijken op het schermpje om een foto te maken.
Ikzelf heb de voorganger van deze, de E-PL8. 1 van de redenen waarom ik deze heb gekocht is het formaat van de camera. Het is 1 van de meest compacte camera's op basis van MFT lenzen, met nog een optical image stabilizer. Ik ben ook gewoon eerlijk dat ik het design van de camera ook mooi vind.
De PEN F vind ik echt een supercamera (ligt ook enorm goed in de hand), maar gewoon net te groot en zwaar (budget speelt bij mij geen rol). Ik heb al zoveel spullen die ik meesleep op reis (action cam, MacBook Pro, lenzen), dan scheelt elke kubieke cm en gram.
En mocht je nog een EVF willen hebben, dan kan je die los kopen en erop zetten (ben je nog altijd goedkoper uit dan een Pen F)

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 7 februari 2018 10:16]

Ik weet niet of die viewfinder er inderdaad komt, gezien deze quote van TrustedReviews.com:

The Olympus PEN E-PL9 gains a pop-up flash, looses the facility to attach an optional electronic viewfinder, and has a similar internal specification to the Olympus OM-D E-M10 Mark III.
Ontbreekt idd ook op de accesoires lijst op de Olympus site... Dat is dan idd wel jammer voor diegene die dat perse willen hebben. Hoewel ik zelf denk dat er weinig behoefte aan zal zijn.
Als ik zo de body bekijk weet ik wel zeker dat de de VF-2, VF-3 en VF-4 hier niet op aangesloten kunnen worden. Er ontbreekt namelijk de benodigde poort onder de hotshoe.
Dezelfde als Fujifilm met eenzelfde reeks camera's: o.a. Aziatische vrouwen in de 20 die toch een wat serieuzere camera zoeken dan een smartphone. Deze reeks bestaat eigenlijk al zo'n beetje sinds het begin van de mirrorless camera's dus windeieren legt het niet.
Ik ben een westerse man van 30+
Hahaha, ja ik ook... Ik vind het wel een beetje jammer dat sinds de E-PL8 deze reeks wordt neergezet als de fashion blogger / selfie cam:
https://www.olympus.nl/si...eras/pen/e_pl8/index.html
https://www.olympus.nl/si...eras/pen/e_pl9/index.html

Ineens hadden ze voor de PL8 ineens alleen maar op vrouwen gerichte accessoires (shoulderstraps met goud glimmende kettingschakels, glimmende tasjes, etc). Gelukkig hebben ze nu weer een aantal minder vrouwelijke accessoires, maar je zou hem als man bijna niet kopen wegens de produkt pagina op de Olympus pagina...
Overigens ben ik heel blij met de E-PL8

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 7 februari 2018 12:28]

Hoe onzeker moet je zijn als je iets niet koopt omdat er een vrouw in de folder staat 8)7

[Reactie gewijzigd door borbit op 8 februari 2018 09:46]

Ik heb het niets voor niets gekocht, want ik heb daar persoonlijk geen issues mee... Maar je zou het kunnen vergelijken als deodorant voor vrouwen, dat koopt een man ook niet zo snel. Het doel is het zelfde, maar schijnbaar dat dit soort geuren als vrouwen geuren neergezet worden. Ikzelf heb daar ook maling aan, vaak genoeg vrouwendeo gebruikt, maar een gemiddelde man zou dat echt niet doen. Maakt dat je onzeker? Misschien... Maar ik begrijp het zeker
Die OM-D is veel groter en de Pen F is flink (niet "iets") duurder. Ikzelf wil op vakantie in Brazilië niet rondlopen met een grote, opvallende camera, maar wel mooie foto's kunnen maken. Daar zijn dit soort camera's heel geschikt voor.
Met een beetje rond zoeken een Pen F kopen voor +/- €800 en ik zag zelfs een "open box" met 5 jaar garantie voor €699. Voor mij is dat iets duurder voor een flink betere camera!

Persoonlijk zou ik voor een premium compact (LX100 of RX100) verkiezen boven deze camera voor een vakantie naar Brazilië. De kwaliteit zal niet onderdoen en een EVF is eigenlijk een must have in zonnige oorden.
Diezelfde "even zoeken"-prijzen ga je natuurlijk ook voor de E-PL9 vinden. Dus dan blijft de Pen F flink duurder, niet iets.
De LX 100 is alweer aan de oude kant. En de nieuwste versie van de RX100 is 30% duurder dan deze nieuwe camera, die ook nog een grotere sensor heeft.
Anoniem: 181786
@magicsam7 februari 2018 08:36
Dezelfde doelgroep die voor de voorgangers gingen en dus een compacte camera zoeken. De Pen F is wel een stuk duurder. De E-M10 serie groter, maar wel meer waar voor het geld mijn inziens.
Ik zie ook geen directe doelgroep, design liefhebbers zullen m.i. kiezen voor de Pen-F met een 20 megapixel sensor. Alleen die is die wel flink duurder. €1249 vs €699
Deze camera zal vooral in Japan best nog wel verkocht gaan worden. De 'kawaii' factor heeft het in ieder geval wel - vrouwelijke teenagers/twintigers.
Ik vind het persoonlijk aardig wat geld, en snap ook niet waarom je hier voor zou gaan persoonlijk.
Nu volg ik camera's niet zo, maar bijv Fuji heeft vorige week de X-A5 gelanceerd. Deze komt met dezelfde afmetingen, ietsjes zwaarder, maar met een grotere sensor, pase detectie, touchscreen, bluetooth en iets lagere prijs.
Anoniem: 181786
@Quakie7 februari 2018 17:09
Concurrenten lanceren concurrerende producten. Zo ook Fuji, Sony, Olympus enz enz.
Er zijn redenen om voor de Fuji te kiezen, maar er zijn ook zeker redenen om voor de Olympus te kiezen.
- Touchscreen is ook hier aanwezig.
- Bluetooth is ook hier aanwezig.
- IBIS
- Voor sommigen de Olympus jpeg engine
- Meer focus punten
- Betere flitser
- Hogere FPS
- 4k in 30p ipv de 15p van de Fuji
- het MFT lensaanbod

Al met al moet een ieder maar kijken wat voor hem/haar de belangrijke punten zijn. Maar ik zou persoonlijk in deze prijsklasse niet eens naar Fuji kijken, simpelweg omdat er aan 'consumer' objectieven gewoon veel en veel minder voor te verkrijgen is.

https://www.dpreview.com/...pl9&products=fujifilm_xa5

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 7 februari 2018 17:10]

"De nieuwe camera kan bij de autofocus 121 punten gebruiken in single-autofocusmodus"

Bedoelen ze hiermee dat het 121 punten kan gebruiken om het beeld scherp te stellen? Want dit is toch niet het aantal scherpstelpunten? Ik zie namelijk dat deze toch wel lager is bij andere. Namelijk 19 of 11.

Probeer mij een beetje te verdiepen in de wereld van camera's. Corrigeer mij aub als ik het onjuist heb.
Het zijn in totaal 121 scherpstelpunten - daar kan je als je wilt er eentje van selecteren, maar in auto-stand gebeurt dit door dit type focus systemen vaak in een groep of groepen (bijv. bij gezichts herkening.)

De camera heeft ook touch focus - scherpstellen door je vinger over meerdere focuspunten te leggen op het lcd scherm.
Kan aan mij liggen natuurlijk maar wat is de zin van het 180 graden naar beneden kunnen klappen van het scherm? Is dat niet een beetje onhandig wanneer je bijvoorbeeld een statief wilt gebruiken? Waarom niet 180 graden omhoog? Dan kan je wel een statief gebruiken, toch?
Het is handig om bijv. met gestrekte armen over mensenmassa's heen te fotograferen/filmen. Gezien het type camera zal het daar hoogswaarschijnlijk veel meer voor gebruikt gaan worden dan op een (tafel)statiefje te monteren
Dat doe je niet met een 180 graden gedraaid scherm. Volgens mij gaat de vraag specifiek om die 180 graden, dus helemaal omklappen. Het scherm kan ook 80 graden naar boven gekanteld worden. Als ze dat omdraaien, heb je dus 80 graden omlaag (genoeg voor boven de mensenmassa's) en 180 graden omhoog.

Twee mogelijke redenen zijn de selfies/vloggers (want als je jezelf iets van boven filmt is dat nu eenmaal charmanter dan iets van beneden, en je kijkt niet steeds 'neer' op de kijker), en een eenvoudiger constructie (bij 180 graden omhoog moet het scherm een extra stukje behuizing overbruggen).
Dat doe je zover het wenselijk is in relatie tot de mogelijkheid van het toestel
Bij dit toestel kan dat tot 180 graden.
Ik heb geen idee wat je nu wil zeggen. Over mensenmassa's heen filmen doe je in ieder geval niet met het scherm 180 graden uitgeklapt (tenzij je zelf ook boven die mensenmassa zit en jezelf filmt), ook niet als het toestel dat wel kan.

[Reactie gewijzigd door RSpanjaard op 7 februari 2018 15:52]

Je klapt het scherm zover uit als het wenselijk is en mogelijk is, bij dit scherm/camera kan dat tot 180 graden. Het over mensen massa's heen filmen, of over een ander object of objecten is een voorbeeld.

Daarom schreef ik ook bijv. snapt u?
Nee, ik snap het nog steeds niet. En volgens mij komt dat doordat jij de vraag van repeP niet snapt. Hij vraagt: "wat is de zin van het 180 graden naar beneden kunnen klappen van het scherm?"
Jij antwoordt: "Het is handig om bijv. met gestrekte armen over mensenmassa's heen te fotograferen/filmen."

Veel simpeler dan dat kan ik de fout in jouw redenatie niet maken. Die 180 graden is helemaal niet handig om over mensenmassa's heen te filmen, of het nou enkel een voorbeeld is of niet.
U heeft helemaal gelijk, u snapt het nog steeds niet.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 7 februari 2018 18:51]

Er is al een first look gepubliceerd: http://www.trustedreviews.com/reviews/olympus-pen-e-pl9

En ben het eens met de eerste indrukken daarin genoemd. Dit zal de doelgroep die van een stijlvolle camera houden meer aanspreken (bloggers en beginners) dan mensen die al langer met serieuze(re) fotografie en daarmee camera-body's bezig zijn.

Alsnog een mooie camera imho: en is minder opvallend dan een 'zwart blok' voor je neus zoals veel serieuzere cams eruit zien :)
Dit is eerder een camera voor mensen die een compact cam niks vinden,maar geen dslr willen meeslepen. Bloggers is geen megamarkt en style kan ook op een cam van 100eu

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee