Sigma Designs, eigenaar van het Z-Wave-protocol, heeft een aantal van de specificaties van het protocol open source gemaakt. Het gaat om de interoperabiliteitslaag, samen met het S2-veiligheidsframework en twee api's: Z-Wave-over-ip en Z-Wave-middleware.
Tot het vrijgeven van de code, moesten fabrikanten een non disclosure agreement ondertekenen, waarna toegang verkregen kon worden tot de ontwikkelaarskit van de Z-Wave Alliance. Er zijn in de loop der jaren wel verschillende initiatieven en projecten gestart om het protocol te reverse engineeren, zoals OpenZWave.
Z-wave wordt vooral gebruikt bij internet-of-things- en smarthometoepassingen. Het maakt onder andere gebruik van het opzetten van een mesh-netwerk tussen de verschillende apparaten die met elkaar in contact staan. Ook hebben apparaten die afhankelijk zijn van een batterij een laag energiegebruik, doordat via het opgezette mesh-netwerk minder grote afstanden afgelegd hoeven te worden naar een zender-ontvanger die bijvoorbeeld wel op het lichtnet aangesloten is. Daarnaast werkt alle z-wave-hard- en software samen, ongeacht het merk of type, of de versie van het protocol die gebruikt wordt.
In een bericht op de site van Sigma Designs zegt Justin Hammond, ontwikkelaar van OpenZWave, dat het openstellen van het protocol de opensourcecommunity rond z-wave zal versterken. De Z-Wave Alliance blijft wel de toezichthouder rond wat er gebeurd met het Z-Wave-merk en zorgt voor certificering van producten die van het protocol gebruikmaken en commercieel 'in de markt' gezet worden.
Met het open source maken van een deel van zijn Z-Wave-technologie gaat Sigma Designs de concurrentiestrijd aan met andere iot-protocollen voor binnenshuis, zoals bluetooth, Thread van Nest en Zigbee.