Nokia presenteert Withings-fitnesshorloge met analoge wijzerplaat

Nokia heeft op de IFA de Withings Steel HR geïntroduceerd. Het is een horloge met een analoge wijzerplaat, met daarin een klein, rond, elektronisch schermpje. De fitnesstracker heeft een hartslagmeter en een stappenteller, en geeft notificaties weer.

Volgens Withings gaat de accu van de Steel HR tot 25 dagen mee. Het horloge werkt samen met de Withings Health Mate-app die beschikbaar is voor Android en iOS. In deze app kunnen gebruikers onder andere een doel opgeven voor het aantal stappen dat ze op een dag willen zetten; dit wordt vervolgens weergegeven op het horloge.

Met een knop aan de zijkant van het horloge kunnen dragers wisselen tussen de verschillende weergaven van het digitale schermpje. Dat kan naast stappen ook onder andere de hartslag weergeven of notificaties tonen. Volgens de makers toont het horloge inkomende gesprekken, nieuwe e-mails, sms'jes en reminders.

Het Steel HR-horloge komt in twee maten: 40mm en 36mm. Eerstgenoemde is alleen in zwart verkrijgbaar en gebruikt bandjes van 20mm breed. De kleine variant komt ook met een witte wijzerplaat en wordt gecombineerd met 18mm-bandjes. Vanaf oktober zijn de Steel HR-horloges te koop voor respectievelijk 180 en 170 euro.

Withings is een fabrikant van wearables die gericht zijn op gezondheid, zoals fitnesstrackers, weegschalen en bloeddrukmeters. Nokia nam het bedrijf eerder dit jaar over voor 170 miljoen euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-09-2016 • 10:11

66 Linkedin

Submitter: mrdemc

Reacties (66)

66
66
54
1
0
6
Wijzig sortering
Zien er best wel slik uit. Waar is dat kleine wijzertje voor? Er staat 100% bij maar lijkt mij sterk dat voor de batterij is.
Volgens mij is dat de stappenteller - 100% is je dagelijkse goal.

Zo is het in ieder geval bij andere Withings horloges.
Vermoedelijk geeft dit weer in hoeverre je je ingestelde doel bereikt hebt.
Ik gok dat dat wijzertje aangeeft hoe ver je van je doel verwijderd bent met je stappen. De wijzer staat op 66% en de stappen op het tweede horloge staan op 6572. Terugrekenend zou dat op een doel wijzen van 10.000 stappen. En dat klinkt aannemelijk.
Op klassieke horloges zie je wel eens dat dit de seconde wijzer is. Maar misschien is het op dit horloge iets wat je zelf kan instellen: secondes, hoeveel % van je stappen goal je al bereikt hebt, etc.
Best jammer dat kleine wijzertje. Als ze deze achterwege hadden gelaten had het een mooi klokje geweest. Nu iets te druk naar mijn smaak.
Dat is voor het aantal stappen dat je als doel hebt gezet. Bijvoorbeeld: je stelt in dat je 10.000 stappen per dag wilt gaan lopen. Dan zie je op dat kleine wijzertje hoever je al gevorderd bent. Komt het wijzertje op 100% dan heb je je doel gehaald.
Ik heb zelf de Whithings activé pop en bij deze en andere modellen is het voor je stappen doel. De app heeft ook nog laatst een flinke update gehad deze was wel minder in het begin maar werkt nu perfect al zullen er vast nog wel wat verbeter puntjes zijn.
Zou het niet een power reserve indicator kunnen zijn?
Wanneer komt er een dag dat zulke smartwatches gewoon een solar-powered watch zijn? Dat moet toch wel kunnen lukken binnen 25 dagen?? Ding ziet er voor de rest prima uit.

[Reactie gewijzigd door iPodKiller op 2 september 2016 10:16]

Wanneer komt er een dag dat zulke smartwatches gewoon een solar-powered watch zijn?
Je onderschat hoeveel energie deze horloges gebruiken en overschat hoeveel energie zonnepanelen op kunnen leveren. Ook is er te weinig oppervlak voor noemenswaardige zonnepanelen omdat horloges juist niet bulky moeten zijn.
En toch lukt het g-shock om een hoogte meter, barometer, temperatuur meter, compass, rc time sync plus allerlei functies zoals een graph bijhouden, timers alarmen etc met een always on lcd en analoge klok wel op zonne energie te laten draaien. Daarnaast zien ze er ook nog eens goed uit en zijn ze niet kapot te krijgen.
Wie is hier nou eigenlijk de smartwatch? Haha

Ik denk toch dat het hem ook in een stukje kennis ontbreken zit. Casio weet al tientalen jaren electronica te ontwikkelen die erin past en zo weinig stroom gebruikt dat een miniatuur zonnepaneeltje genoeg is. Die hebben ondertussen de juiste balans van functies en stroom vebruik wel ontdekt. Iets waar deze smartwatch makers toch een stuk minder ervaring in hebben.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 2 september 2016 10:37]

Ook al zijn dat veel functies, het is een custom IC die dat werk doet... voor een smartwatch heb je een generieke CPU nodig die volgens mij veel meer gebruikt. Ook een schermpje versus enkele digits aansturen is een groot verschil.
Ook een stroomvreter lijkt mij de bluetooth koppeling naar je telefoon
Dat Heeft Suunto met al deze applicaties ook al aardig onder Knie. Kijjk maar eens naar de Ambit 3, ik heb zelf de peak Saphire, een redelijk lomp model maar voor mij meer een smart watch dan wat ze nu allemaal uitbrengen.
Valt reuze mee, bluetooth koppeling met een telefoon die alleen wat notificaties stuurt (als er realtime audio wordt gestreamd is het natuurlijk een ander verhaal) hoeft niet meer dan een paar micro-amperes te vragen. Op en CR2032 kan dat jarenlang werken. Uiteraard allemaal wel een beetje afhankelijk van hoe vaak hij checkt op notificaties, maar het blijft erg beperkt in hoeveel stroom het nodig heeft.

De reden dat meeste smartwatches het niet veel langer dan een dag volhouden is het scherm + een sterke CPU zodat alles in mooie vloeiende animaties gedaan kan worden.
Hoezo smartwatch.... hij heeft een stappenteller en een hartslagmeter, poepoe. Als deze horloge smart is, dan is de casio nog smarter met meer functies. De term smartwatch is zowieso de meest debiele marketingterm in computerland sinds windows vista. Er is niets smarts aan een stappenteller of een hartslagmeter verwerkt in een wijzerplaat.
De smartwatch is leuk bedacht door de marketingafdelingen van techgiganten, maar voegt in werkelijkheid niet veel toe. De techgiganten hadden gehoopt zo een nieuwe markt open te breken. Je hebt die telefoon al in je zak hebt zitten dus een extra gadget met een smart-iets is een overbodige luxe in de meesten gevallen.

[Reactie gewijzigd door govie op 2 september 2016 11:53]

https://www.youtube.com/watch?v=F0rimPc7fso

Er is een reden waarom de grote jongens zoals Seiko nog niet volledig de smartwatch wereld instappen. En Casio deed het niet slecht voor een eerste poging.
Vergeet ook Citizen niet. Die zijn ook al jaren actief in de markt van budget solar horloges
http://www.ablogtowatch.c...0/11/Seiko-Solar-tech.jpg

Ja een quartz horloge is natuurlijk iets anders dan dit, maar zo bulky hoeft het ook weer niet hoor.
Mijn Casio Lineage heb ik al een paar jaar nu, en die heeft een zonnepaneeltje in de fascia zitten. En dit is een toestel wat van die correctiesignalen van een atoomklok op kan vangen etc, dat is qua stroomverbruik voor een horloge ook eentje van de intensievere soort. Ik zou evt denken aan een combinatie van solar en kinetische energie, dus opladen door zon én beweging. Maar dan zal er vermoedelijk te weinig interne ruimte overblijven voor het "smart" gedeelte..
Dat is pas haalbaar als de smartwatch maar maximaal ~2A per dag verbruikt.

Zonnecellen van een paar centimeter zullen nooit veel licht opvangen, en dus ook niet veel energie leveren.

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 2 september 2016 11:03]

Je bedoeld denk ik 2 Ah....
De vraag is waar je zo'n a-Si module ga monteren ? Of ga je het uitklapbaar maken zoals een satelliet ? Ik zie mij nog niet rondlopen met 20cm zonnepaneel dat uit mijn horloge steekt.
solar power, oppervlak is te klein om daar echt veel energie uit te halen. Seiko heeft wel kinec waar bewegingsenergie van je pols wordt omgezet in stroom voor het horloge. Helaas is die energie te klein om een smartwatch lang of continue aan te drijven.
Maar je hebt niet altijd voldoende licht. Beter kun je kinetische energie opslaan.

Mooie en subtiele horloges zijn dit. Nokia lijkt nu allerlei markten uit te proberen, op zoek naar hun volgend consumentenavontuur :) De prijzen zijn er prima naar.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 2 september 2016 10:25]

Prachtig wat mij betreft, en de prijs valt me ook mee zeg...

Een tracker/horloge wat daadwerkelijk als stijlvol (smaken vershcillen natuurlijk) horloge gebruikt kan worden :)
Net zoals de Garmin VivoMove ... ;-) weliswaar geen 'smart' functie, maar wel een batterij die gewoon een jaar lang z'n werk doet. En na een jaar een nieuwe knoopcel erin die ook weer een jaar mee gaat.
De VivoMove is niet veel meer dan een veredelde stappenteller, zolang er geen hartslagmeter aanwezig is vind ik het geen 'fitness' tracker.
Klopt, dat is ook zo. Het ging me ook meer om het 'mooie-horloge-uiterlijk' dan om de daadwerkelijke functies.

Het is inderdaad een mooi ding hoor, daar niet van - en een batterijduur van 25 dagen is ook érg netjes. Enige wat ik niet netjes vindt is het (te) grote logo van Withings op de faceplate.
Geen gps? Ik denk dat microsoft band 2 de beste sport health horloge is vol met allerlei sensors, ook voor hartslag en met gps. Onbegrijpelijk dat ms alleen in us en engeland de horloge uitbrengt.
Nokia, die beschikbaar is voor Android en iOS, toch wel klein stukje ironie :P
En die geen ondersteuning biedt voor Windows 10 Mobile...Ja, sinds de grote ontslagrondes, of stroomlijning, zoals Microsoft het noemt, is de liefde wel ver over...
Tja, als Microsoft niet zoveel miljarden in Nokia toen der tijd had gepompt (voor de overnamen) dan was er helemaal niks van het bedrijf over.

Verder zien de fitness horloges er zeker niet lelijk uit, al vraag ik mij af hoe ze zich in deze markt kunnen vestigen. Bedoel, ze hebben zeker niet voor weinig het bedrijf overgenomen en kan mij niet voorstellen dat ze niet snel winst willen maken. Deze horloge zit net als mijn band 2 tussen de smartwatch en fitnessband in en die markt blijft begeeft zich nog in de kinderschoenen (qua verkoopcijfers). Ben benieuwd of het Nokia wel lukt om groot hierin te worden.

[Reactie gewijzigd door vali op 2 september 2016 16:40]

Door de functies valt dit m.i. inderdaad niet in de categorie smartwatch, maar ik vind het wel een mooi ding en, zeker ook qua looks, een concurrent voor de Garmin Vivimove, die overigens wel Windows 10 Mobile ondersteunt...
Nokia is meer dan telefoons hoor . Zonder de miljarden van microsoft doet nokia het nog goed in andere markten.
Dat klopt, maar zonder de overnamen van Microsoft konden ze niet zomaar overnamen zoals deze en Alcatel doorgaan. Ook heeft de verkoop van Here geholpen om flink wat meer op de bank te hebben.
Dat ziet er eigenlijk helemaal niet zo verkeerd uit. Altijd afleesbaar is ook fijn natuurlijk. De resulutie van het schermpje is wel erg laag als je de foto's bekijkt, dat is dan wel weer jammer.

[Reactie gewijzigd door ATS op 2 september 2016 10:16]

Denk dat het meer een horloge is met sensors en de rest kun je via je mobiele telefoon uitlezen. Leuk gedaan maar vraag me af hoe groot die markt voor dit soort spul nu is. Krijg meer een hype idee of er wordt een hype van gemaakt terwijl het dat niet echt is.
Prachtig! Eindelijk eens een merk dat analoog met een smart-watch koppelt. Helemaal niet gek.
Ze zijn hier echt niet de enige in hoor, zijn flink wat andere bedrijven die met een analoge smartwacht komen. Sony heeft dat vorig jaar al gedaan al vind ik die van Kairos toch wel één van de mooiste.
ik zoek een analoge horloge met tril functie
Dat zit er in...

On Time & In the Know
Hello, personal assistant — Steel HR provides enhanced connectivity with text, call and email alerts, as well as a silent vibrating alarm to help you get going in the morning, or off to your next meeting.
Wat niet vermeld wordt maar wel belangrijk is: hij is waterdicht tot 5 ATM
Helaas betekent dat bij horloges niet dat je 50m diep kunt gaan duiken. Zwemmen zou wel moeten lukken:

https://en.wikipedia.org/...resistance_classification
Dat ziet er wel netjes uit! En de features zijn ook niet slecht.

Ik vind smart watches altijd zo dik, en stiekem ook vaak erg kitch. Dan koop je een horloge van 200,- euro of duurder, dat er uit ziet als het eerste de beste kermis ding.

Dit soort horloges zijn een prachtige tussenstap tussen complete digitale smart watches en gewone analoge horloges. Ik ga denk ik wel voor de zwarte variant, want dat donkere display op een witte wijzerplaat is ook maar gek.
Doet mij denken aan de Sony Ericsson horloges uit 2007 met de MBW-150. Alleen konden de horloges in 2007 nog niet zo veel als nu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee