Eerste gecertificeerde mu-mimo-routers voor wifi-ac wave 2 komen op de markt

De Wi-Fi Alliance is de certificering gestart van de eerste routers met ondersteuning voor 802.11ac wave 2. De uitbreiding van de wifi-standaard zorgt onder andere voor mu-mimo-aanwezigheid en de certificering zorgt ervoor dat wifi-producten gegarandeerd samen kunnen werken.

De 802.11ac-standaard kwam in twee golven om bedrijven in de gelegenheid te stellen alvast producten uit te brengen voordat alle mogelijkheden van de standaard benut konden worden. In 2012 kwamen de eerste 802.11ac wave 1-producten uit en vorig jaar verschenen de eerste zakelijke en consumentenproducten voor wave 2.

Die producten waren echter nog niet gecertificeerd door de Wi-Fi Alliance, aangezien het testprogramma hiervoor nog niet gereed was. Daarmee lopen producten het risico dat ze niet interoperabel zijn, al valt dat risico in de praktijk mee. Ook in verleden verschenen al wifi-producten van een nieuwe generatie voordat er een certificeringsprogramma was. Dat programma is er voor wave 2 nu wel en producten die dit doorlopen hebben, kunnen het predicaat 'Wifi Certified AC' dragen.

De Wi-Fi-alliantie maakt bij het testwerk gebruik van de volgende chipsets, die zelf als eerste over een certificaat beschikken: Broadcom BCM94709R4366AC, Marvell Avastar 88W8964, MediaTek MT7615 AP Reference Design, MediaTek MT6632 STA Reference Design, Qualcomm IPQ8065 802.11ac 4-stream Dual-band, Dual-concurrent Router en de Quantenna QSR1000 4x4 802.11ac Wave 2 Chipset Family.

De voornaamste verbetering die wave 2 brengt, is mu-mimo, wat staat voor multi-user multiple input multiple output. Mu-mimo werkt met beamforming om verschillende streams tegelijk naar verschillende ontvangers te brengen, op een enkel kanaal. Bij su-mimo kon slechts met één client tegelijk gecommuniceerd worden; bij verbindingen met meer clients moest een router snel schakelen, wat een nadelig effect op de snelheid heeft, vooral bij grote hoeveelheden clients.

Verder is bij wave 2 de bandbreedte per kanaal vergroot van 80 naar 160MHz, waardoor de theoretische doorvoersnelheid verdubbeld wordt van 433Mbit/s per datastroom naar 866Mbit/s. De 802.11ac-standaard ondersteunt verder vier in plaats van drie zend- en ontvangstdatastromen tegelijk. Ten slotte zorgt de techniek voor een groter aantal beschikbare kanalen op 5GHz, wat interferentie helpt voorkomen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-06-2016 • 17:00

38

Reacties (38)

38
38
17
7
0
19
Wijzig sortering
Anoniem: 788395 30 juni 2016 17:01
Cool , nu moet je wel ook nog voldoende clients hebben die gebruik maken van mu-mimo

Ik weet dat de samsung galaxy S7 dat al ondersteunt

Voor je laptop kan je ook je wlan chip redelijk eenvoudig vervangen in de meeste laptops, de nieuwste chip van intel die mu-mimo ondersteunt is de 8265
http://www.intel.com/cont...reless-ac-8265-brief.html
Voor het in je laptop te vervangen, moet je vooral kijken of je in je laptop nu al een 5ghz antenne hebt, je kan namelijk je wifi chip kapot maken als je een 2,4ghz antenne verbind met een 5ghz antenne (de lengte verschilt) bij de 2,4ghz is de antenne veel langer dan de 5ghz (ik heb er spijtig genoeg een kaartje zo kapot gemaakt...
Ik hoop dat ik met mijn uitleg, iemand anders leed kan vermijden :-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 788395 op 26 juli 2024 21:49]

Als je de Wifi chip in je laptop upgrade moet het wel samenwerken, ik heb wat nare ervaringen gehad met laptops die afdwongen dat het wel hun proprietary firmware op de chip moest staan (dus via hun te kopen voor specifiek die laptop), anders werd de chip niet geaccepteerd door de bios.
Mijn oplossing was dan een micro USB Wifi stickje er in en dan was het ook werkbaar.
Wat dacht je van een HP laptop die gewoon niet opstart met een wifi kaart die niet gewhitelist is. (dus echt helemaal niet booten tot dat de wifi kaart er uit is) en de whitelist bevatte alleen maar modules die niet eens meer vindbaar waren in de pricewatch. THANX HP.
toch maar voor zo'n klein 5GHz usb wifi ding gaan :/
Of een unlockte bios voor hp erop.
Naar gezocht maar leek niet beschikbaar te zijn voor specifieke type (wel voor veel andere)
Balen! Misschien kun je je bios uploaden om m te laten modden.
Volgens mij valt dat wel mee... 5ghz is niet toevallig gekozen... Het is nl ongeveer precies ;) 2x 2.4 ghz.. De optimale lengte van de antenne is dan de helft van het 2.4ghz exemplaar.. maar meervouden ervan zijn geen probleem .

Het 2.4ghz kaartje in mijn MSI GE70 bij aankoop direct vervangen door een 5ghz exemplaar... En die doet het nu (jaren later) nog steeds prima.

[Reactie gewijzigd door rednax70 op 26 juli 2024 21:49]

De band is niet toevallig, nee, dat is een ISM-band (samen met 60GHz, overigens) en daarom zonder licentie te gebruiken. Maar dat het een mooi veelvoud is is onzin: de 5GHz-band loopt tot 5,8GHz, en dat is niet echt 2x2,5GHz.
Volgens mij valt dat wel mee... 5ghz is niet toevallig gekozen... Het is nl ongeveer precies ;) 2x 2.4 ghz.. De optimale lengte van de antenne is dan de helft van het 2.4ghz exemplaar.. maar meervouden ervan zijn geen probleem
Op zich heb je gelijk dat een meervoud geen probleem hoeft te zijn, maar er speelt nog wel iets anders mee. Even een beetje simpel, maar het idee klopt wel: Wifi antennes zijn vaak ongeveer 1/4 golflengte. Het uiteinde is open, en dus hoog-ohmig. Als je de kwart golflengte hierop uittekent, kom je op een laag-ohmige aansluitpunt (50-75 ohm). Als je de frequentie verdubbeld, zal het uiteinde nog steeds open en dus hoog-ohmig zijn. Alleen past en nu een halve golf op dezelfde antenne. Dat betekent dat het aansluitpunt ook hoogomig wordt voor die frequentie. Alleen qua electronica is het nog steeds laag-ohmig. Je hebt dus een misaanpassing.
De zender kan zijn energie niet goed kwijt, en het hele zendvermogen zal gedissipeerd worden in de zendmodule. Ook een 5 Ghz antenne voor 2.4 Ghz gebruiken gaat om diezelfde reden niet. Het kan zijn dat zo'n misaanpassing ook is gebeurd bij frankie1975.
Er zijn wel methoden waarbij het op een antenne kan, maar volgens mij kiest men vaak voor twee antennes.
Dat heb je al best snel hoor, een paar smartphones, tablet en een laptop terwijl iedereen tegelijk YouTube/Netflix wil kijken. Het grootste issue is dat en de ontvanger en de verstuurder mu-mimo moet ondersteunen, dus het duurt nog wel even voor je er echt gebruik van maakt.
Anoniem: 788395 @ytterx30 juni 2016 17:08
Inderdaad, veel mensen hebben gewoon niet door dat mu-mimo met maar één of twee apparaten niet veel voordeel bied, volgens testen zou het vanaf 3 devices zijn potentieel echt beginnen te laten voelen
Met maar 1 of 2 apparaten, kan je wel de drie of vier datastromen mooi verdelen :)
Meer snelheid voor iedereen

[Reactie gewijzigd door ytterx op 26 juli 2024 21:49]

Eigenlijk is het grootste beperkende hierin de legacy clients.

Als je namelijk nog veel legacy clients hebt, dan gaan die nog allemaal een volledige cycle vragen aan de router .

Stel je hebt 10 legacy clients en 2 mu-mimos, dan zullen de mu-mimos, toch nog 10 cycles moeten wachten voor zij ook iets kunnen zenden of ontvangen

Je moet dus zo veel mogelijk oude apparaten vervangen voor je mu-mimo clients meer timeslots te geven op je mu-router en alles terug reactiever te maken.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 26 juli 2024 21:49]

Helaas zijn veel oude apparaten (dus geen laptop of PC) niet te upgraden. Ik zet meestal de oude meuk op de 2,4 GHz, die hoeven vaak ook niet snel te zijn. En mijn snelle spullen op de 5 GHz.
Wat ik me afvraag: zijn enkele (of alle) verschillen tussen wave 2 en wat nu al op de markt is met een software-update naar die reeds bestaande AC-apparatuur te brengen? Dan denk ik aan de wifi-chips in laptops, tablets en smartphones, maar ook aan bijvoorbeeld de AP's.
Er zijn hardwarematig verschillen in de chipset die gebruikt word. Een software update zal van een wave 1 802.11ac product dus geen wave 2 product maken helaas.
Ik kan me voorstellen dat dit erg interessant is voor de universiteiten, hogescholen en in de trein. Daar maken altijd massa's mensen gebruik van WiFi. Al vraag ik me af in hoeverre je bij de laatstgenoemde snelheidswinst hebt want ik begreep eerder dat het internet daar al vol werd getrokken door iedereen.
Is t dan dat de snelheid wordt volgetrokken of is t dat wifi niet om kan gaan met dusdanig veel clienten :P
Het is een 3g verbinding gedeelt over een gehele trein, tel uit je winst. Snelheid zat dacht ik rond de 15-20mb in een -bijna- lege trein.
De NS is inmiddels al overgestapt op 4G modems, waarvan er drie in elke trein zitten, voor de netwerken van T-Mobile, Vodafone en KPN. Connexion, Veolia en Syntus treinen maken gebruik van 3G waarvan de laatste niet in alle treinen WiFi heeft.

De snelheid is bij NS voor iedereen beperkt tot 300kb/s, dus ook in een lege trein zal het internet nooit snel zijn. Dit komt voornamelijk omdat vervoerders zelf de kosten van de 3g/4g verbinding moet betalen.

bron: http://nos.nl/op3/artikel...ein-vaak-zo-langzaam.html

Wat ik zelf vaak merk in een drukke trein is dat ik wel een verbinding krijg maar dat deze vervolgens niets doet. De nieuwe intercity dubbeldekkers hebben totaal 626 zitplaatsen, de laatste tijd is het in de treinen soms zo druk dat het hele gangpad ook nog vol staat. Zelfs als maar een kwart van de mensen op dat moment met de WiFi verbonden zijn, zijn het er nog 150-200. Verdeeld over 3 modems is dat 50+ per modem. Ze zouden er verstandiger aan doen om een groter aantal modems te gebruiken dan een hogere internetsnelheid te bieden per gebruiker.

Treinen zouden meer baat hebben bij routers die een groot aantal gebruikers kunnen verbinden met een lagere snelheid, dan routers die een kleiner aantal gebruikers met hoge snelheid verbinden. Maar gezien dat er nog weinig consumenten elektronica mu mimo ondersteund, zal het zeker nog wel een tijdje duren voor de NS of andere vervoerders hier op zullen overstappen.

[Reactie gewijzigd door HAFTX op 26 juli 2024 21:49]

Wat ik deze week op de radio hoorde is dat de NS gebruik maakt van ca. 2 3G modems per treinstel.
Zelfs als ze die vervangen door 4G exemplaren zal het een bottleneck blijven.
Volgens de NOS hebben alle NS treinen nu drie 4G modems per trein, bij de andere vervoerders is het nog 3G, het aantal modems werd daarvan niet vermeld.
Voor de trein maakt het niks uit zolang de bandbreedte van de trein niet wordt vergroot. Voor universiteiten en hogescholen is het denk ik wel interessant. Hoewel ik niet denk dat bij vervanging er minder punten worden geplaatst sinds de afstand naar een punt groter wordt.
Alles leuk en aardig, maar ik hoop dat ze toch onderhand wat gaan doen aan het bereik. Bluetooth lijkt soms nog beter te werken dan Wifi. 1 muurtje ertussen en je snelheid/betrouwbaarheid kakt enorm in.
Kwestie van meerdere ap's neerzetten 5GHz komt gewoon niet makkelijk door muren heen.
Nee maar dat bedoel ik ook. Nu ben je een godsvermogen aan het neerzetten voor een beetje wifi. Zeker als je in een huis woont waarbij de bouwvakkers liever teveel dan te weinig staal verwerkten, heb je gewoon dikke pech als je wifi-bereik wilt hebben op een andere verdieping of in een andere ruimte. Bij ons is de woonkamer ook 1 grote deadzone waar vanuit een andere ruimte ook niks binnenkomt. Maar wel Bluetooth of 4G. Toch jammer dat ze alleen focussen op hogere snelheden die je met de meeste devices toch niet gaat gebruiken. Doe mij maar een range van 100 meter zodat ik tenminste door meer dan 1 muur kan.
Ja dat zou mooi zijn, mar bij wet is men gebonden aan maximale vermogens.

Appart dat Bluetooth overigens wel door de muren wil bij jou en wifi amper tot niet. En met zulke betonnen muren is een gaatje boren vast ook geen feestje ;)

Ik heb zelf 4 ap's in huis, maar in de tuin is het ook amper te gebruiken. Ik heb nu verlengkabelstjes bested voor de antenne's, eens zien of het helpt dezse buiten op te hangen...
Laten we hopen dat de prijzen nu dan ook wat zakken. Met prijzen die beginnen rond de 200 euro volgens de pricewatch (op een slechts gering beschikbare ZyXEL na), zie ik dit niet zo snel bij de gemiddelde consument belanden.
Leuk, maar je hebt er geen reet aan als je buren hebt. Door de breedte van een kanaal kan je minder kanalen kwijt in de 2.4Ghz en 5Ghz band, en gaan mensen elkaar dus lekker storen, meer dan dat ze nu al doen.
Zoals je kunt lezen in het artikel zorgt de techniek voor een groter aantal beschikbare kanalen op 5GHz.
Het aantal kanalen dat beschikbaar is blijft hetzelfde, wat uitgebreid wordt is dat er meer kanalen tegelijk door de router kunnen worden gebruikt waardoor inderdaad de potentie van overlap met de buren toeneemt.
Deze router ondersteund mu-mimo:
https://www.asus.com/us/Networking/RT-AC5300/

Open vragen:
1. Is het AC certified (of gaat ie dat nog worden) ?
2. Hoever vooruit in de tijd kan je ermee gaan ?
3. Werkt het ook zonder offergaven?
Goede vraag. Ik heb de Ac-5300 en er is wel beta mu-mimo software, maar ik vraag me dus af of dit softwarematig opgelost kan worden qua standaard.
Koop voor 160 euro een TP Link Archer C2600, dan heb je een MU-MIMO router die nu werkt i.p.v. veel meer geld uit te geven voor marketinggeblaat van Broadcom en hopen dat het ooit gaat werken.
Volgens mij is tot op heden alleen de Netgear X4S R7800 Nighthawk wave 2 certified. Of weten mensen er nog meer? Of niet certified maar hij ondersteunt in ieder geval de features van wave 2 zoals 160mhz etc.
Dat klopt volgens mij. En voor zover ik weet werken die 3200/5300 Broadcom oplossingen nog steeds niet in de praktijk. Meer uitgeven dan 260 euro voor deze Netgear is dus niet nodig. (budget-alternatief is de TP Link Archer C2600, maar dat is een Wave-1 MU-MIMO (wel werkend) en die ondersteund geen 160MHz (QCA9980 i.t.t. QCA9984 in de Netgear Nighthawk X4S R7800 en Openwrt/Lede draaien wat de TP-Link firmware is niet echt goed en dateert van september 2015).
Er zijn toch al een tijdje Wave 2 access points te koop? Bijvoorbeeld van Aruba networks: http://www.arubanetworks.com/products/networking/802-11ac/
Het gaat hier niet om de wave2 standaard, het gaat om MU-MIMO

dat sommige fabrikanten ac wave 2 apparaten verkopen klopt, die is veeal een feature die de chip al ondersteund en door firmware aangeschakeld kon worden.

[Reactie gewijzigd door D3LTA op 26 juli 2024 21:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.