De Wi-Fi Alliance is de certificering gestart van de eerste routers met ondersteuning voor 802.11ac wave 2. De uitbreiding van de wifi-standaard zorgt onder andere voor mu-mimo-aanwezigheid en de certificering zorgt ervoor dat wifi-producten gegarandeerd samen kunnen werken.
De 802.11ac-standaard kwam in twee golven om bedrijven in de gelegenheid te stellen alvast producten uit te brengen voordat alle mogelijkheden van de standaard benut konden worden. In 2012 kwamen de eerste 802.11ac wave 1-producten uit en vorig jaar verschenen de eerste zakelijke en consumentenproducten voor wave 2.
Die producten waren echter nog niet gecertificeerd door de Wi-Fi Alliance, aangezien het testprogramma hiervoor nog niet gereed was. Daarmee lopen producten het risico dat ze niet interoperabel zijn, al valt dat risico in de praktijk mee. Ook in verleden verschenen al wifi-producten van een nieuwe generatie voordat er een certificeringsprogramma was. Dat programma is er voor wave 2 nu wel en producten die dit doorlopen hebben, kunnen het predicaat 'Wifi Certified AC' dragen.
De Wi-Fi-alliantie maakt bij het testwerk gebruik van de volgende chipsets, die zelf als eerste over een certificaat beschikken: Broadcom BCM94709R4366AC, Marvell Avastar 88W8964, MediaTek MT7615 AP Reference Design, MediaTek MT6632 STA Reference Design, Qualcomm IPQ8065 802.11ac 4-stream Dual-band, Dual-concurrent Router en de Quantenna QSR1000 4x4 802.11ac Wave 2 Chipset Family.
De voornaamste verbetering die wave 2 brengt, is mu-mimo, wat staat voor multi-user multiple input multiple output. Mu-mimo werkt met beamforming om verschillende streams tegelijk naar verschillende ontvangers te brengen, op een enkel kanaal. Bij su-mimo kon slechts met één client tegelijk gecommuniceerd worden; bij verbindingen met meer clients moest een router snel schakelen, wat een nadelig effect op de snelheid heeft, vooral bij grote hoeveelheden clients.
Verder is bij wave 2 de bandbreedte per kanaal vergroot van 80 naar 160MHz, waardoor de theoretische doorvoersnelheid verdubbeld wordt van 433Mbit/s per datastroom naar 866Mbit/s. De 802.11ac-standaard ondersteunt verder vier in plaats van drie zend- en ontvangstdatastromen tegelijk. Ten slotte zorgt de techniek voor een groter aantal beschikbare kanalen op 5GHz, wat interferentie helpt voorkomen.