Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 93 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft contact opgenomen met een aantal organisaties die onterecht bsn's gebruikten. Een burgerservicenummer is een bijzonder persoonsgegeven, waardoor strenge regels gelden voor het gebruik daarvan.

autoriteit persoonsgegevensDe Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat er veel vragen binnenkwamen over het gebruik van bsn's, bijvoorbeeld door bedrijven. Zo kwam de toezichthouder erachter dat een sportschool om een bsn vroeg bij inschrijving en dat een organisator van een congres hetzelfde deed. Ook bleek een werkgever zijn personeel met een burgerservicenummer te laten inloggen en vroeg een energiemaatschappij bij een stand in een winkel om het nummer om dubbele kortingen tegen te gaan.

De privacywaakhond heeft contact met deze organisaties opgenomen om deze te informeren dat dit gebruik niet is toegestaan. Eigenlijk mogen alleen overheidsinstanties een bsn verwerken en dan alleen als dit nodig is voor de uitvoering van hun taak. Niet-overheden mogen een dergelijk nummer alleen verwerken als dat wettelijk geregeld is, bijvoorbeeld voor zorgverleners of in het onderwijs. Een kinderdagverblijf mag om een bsn vragen om kinderopvangtoeslag te regelen, maar mag het niet gebruiken om ouders te laten inloggen op een onlineportaal. Dit was ook een van de voorbeelden die de toezichthouder tegenkwam.

Het bsn is in de ogen van de Autoriteit Persoonsgegevens een bijzonder persoonsgegeven, omdat dit direct kan leiden tot de identificatie van een persoon. Ook kan er met een dergelijk nummer eenvoudig een koppeling worden gemaakt met informatie afkomstig uit verschillende bestanden, waarmee dit een privacyrisico vormt. Bijzondere persoonsgegevens kunnen onder andere ook betrekking hebben op iemands geloof, ras of gezondheid. De verwerking ervan is in principe verboden; er geldt echter een aantal wettelijke uitzonderingen.

De regeling geldt ook voor andere nummers die bij wet zijn voorgeschreven om een persoon te identificeren. Deze mogen alleen worden gebruikt voor de uitvoering van een wet of voor doeleinden die in de wet zijn omschreven. Ook moeten persoonsgegevens degelijk beveiligd worden, bijvoorbeeld door ze alleen te verzenden via een beveiligde verbinding. Onlangs bleek dat een aantal Nederlandse gemeenten zich niet aan deze wettelijke eis houden.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (93)

En alle eenmanszaken zijn verplicht het BSN nummer op zijn/haar website en facturen te vermelden? Laat de autoriteit daar ook eens groots over roepen.

[Reactie gewijzigd door 70599 op 24 mei 2016 15:40]

Nee, KvK nummer wel. Een eenmanszaak is namelijk ook een eigen entiteit die geregistreerd dient te worden.
Helaas is alleen je KvK niet genoeg. De overheid wilt om een of andere bizarre reden dat je als eenmanszaak ook je BTW-nummer op je website zet, voor iedereen zichtbaar. Je hoeft dus alleen maar de BO1 van je BTW-nummer te halen en je hebt je BSN.

En laat nou voor een eenmanszaak dus ook je bedrijfsadres vaak gelijk zijn aan je woonadres. Dus heb je al BSN plus adres. Slechts 1 belletje en je hebt ook de naam.

Dit werkt fraude in de hand!

Wanneer ontkoppelen ze nou eens het BTW-nummer van het BSN voor eenmanszaken?
waar staat dat het BTW nummer op je website moet staan? Ik kan dat nergens vinden bij enige overheidsinstantie. Alleen op een factuur is het verplicht, maar dat is een wettelijk document tussen twee rechtspersonen en is dus in principe niet openbaar.

Ook als ondernemer moet je je bewust zijn van privacy.
Dat volgt uit art. 3:15d BW voor webshops en online diensten (zoals betaalwebsites) en uit 6:230b lid 4 BW voor dienstverleners. Mijn collega Mathieu Paapst zocht het uit: https://ictrecht.nl/inter...-moet-wel-website-zzp-er/
Hij concludeert dat dit dus in de praktijk voor iedere zakelijke website geldt, behalve als het niks meer is dan een visitekaartje zonder enige commerciŽle uiting.
Het BTW nummer moet gecommuniceerd worden voordat een overeenkomst wordt gesloten.
Bij webwinkels is het dus logisch om dat op de site te vermelden omdat je daar direct een overeenkomst kan sluiten via de website.

Voor bijvoorbeeld ZZP'ers die normaliter niet direct te bestellen zijn via een websites is het logischer om dat nummer te vermelden in directe communicaties rondom hun diensten bijvoorbeeld in offertes.
Ik vraag me af of het niet beter zou zijn om het te verbergen achter een opvraag systeem, waarbij je een email-adres kunt invullen dat overeenkomt met die welke je gebruikt hebt voor je transactie met het bedrijf. Dan is er een check dat niet een wildvreemde die gegevens wil hebben. Het systeem stuurt dan het betreffende nummer naar dat adres.

Het is niet perfect maar maakt het al iets moeilijker. Ik zie in deze situatie dat wat er doorgaans mis is in ICT-land, dat dit soort zaken als privacy en beveiliging de indruk geven van de oude 'cakewalk' op de kermis, waar je met een voet op een staaf moet staan die de lucht in schiet, waarna je je andere been moet bijtrekken en op een andere staaf moet staan die je dan omhoog brengt naar een hoger level.

Privacy wordt beschermd maar bij een hele volksstam staan er gegevens op een website als een open deur klaar om doorheen te wandelen zonder braak.
Een ZZP'er behoort zich in te schrijven bij kvk maar zou net als bij een BV gewoon een apart btw nummer moeten hebben. Belastingdienst kan zelf de koppeling met prive bsn bijhouden bij btw nummer aanvraag. Dit zou ook voor beschermde beroepen moeten gelden die kunnen factureren zonder kvk inschrijving.

Nog beter is om het verschil tussen bv en eenmanszaak los te laten en verplichting tot publiceren van jaarcijfers en hoe uitgebreid deze moet zijn, laten afhangen van de jaaromzet.

Dat is praktisch gezien namelijk het enige verschil tussen een BV en eenmanszaak. Een ander verschil zou er niet mogen zijn. Dan is dit probleem en hoop andere problemen opgelost.
Dat is praktisch gezien namelijk het enige verschil tussen een BV en eenmanszaak.
Er is een groot verschil in aansprakleijkheid. Als ZZP'er ben je direct aansprakelijk voor schulden e.d., bij een B.V. zijn bestuurders en eventueel aandeelhouders alleen onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk.

Als DGA van een B.V. moet je jezelf een gebruikelijk loon (momenteel minimaal 44.000 euro per jaar) uitbetalen, als ZZP'er heb je geen minimum.

Belastingtarieven verschillen voor B.V.'s en ZZP'ers. ZZP'ers kunnen de kleine ondernemers regeling gebruiken bij BTW, B.V.'s niet.

Een B.V. heeft aandeelhouders. Dat is potentieel een manier om investeerders aan te sluiten die niet direct in de B.V. werkzaam zijn.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is juist goed dat die verschillen er zijn, anders kunnen we het hele B.V. recht namelijk wel afschaffen.

Die publicatieplicht heeft een B.V. juist omdat de aansprakelijkheid beperkt is, omdat er andere belanghebbenden dan de bestuurders zijn... Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor jezelf. Daar hoort geen publicatieplicht bij.
http://www.belastingdiens...mer_vermelden_op_website/

"De EU heeft regels vastgesteld voor ondernemers die een website hebben. Die regels gaan onder andere over welke informatie u op uw website moet plaatsen, zoals uw btw-nummer."

Ik had het laatst nog bij de aanvraag van iDEAL, via Sisow en via Mollie. Die zeiden letterlijk "We kunnen de klant pas accepteren als diegene ook zijn BTW-nummer op zijn site zet, naast zijn KvK. Zonder dat kunnen we niets beginnen, dat is een wettelijke verplichting waaraan de klant -en dus wij ook- moeten voldoen".

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 24 mei 2016 22:18]

Ik weet niet of de overheid het verplicht stelt maar uit eigen ervaring weet ik dat veel van de webwinkel keurmerken dat wel doen.
Dan doe je dus zowiezo geen zaken met ze, je laat dat aan hen weten en je dient een klacht in bij de AP.
En je doet een kopie aan de fracties van de Kamer nummer 2 te Hoofdstad, die worden altijd gelezen.

[Reactie gewijzigd door Vendar op 25 mei 2016 11:20]

Veel payment providers eisen ook dat je BTW nummer duidelijk zichtbaar is op je website.
Bestel je een product bij een webshop gerund door een eenmanszaak. Krijg je een factuur....
http://www.belastingdiens...turen_maken/factuureisen/
Factuureisen[...]
uw btw-nummer
Bij fiscale eenheden is dat het btw-nummer van het onderdeel dat de prestatie levert.
[...]
Dit geldt voor de meeste ondernemers, tenzij vermeld in:
"Welke ondernemers hoeven niet aan alle factuureisen te voldoen?"
http://www.belastingdiens...n_verplicht_te_factureren

BTW nummer is ongeveer gelijk aan BSN.

Oftewel, Belastingdienst verziekt de privacy flink.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 24 mei 2016 15:44]

Nee. Je moet je btw nummer publiceren. Daarin staat ook je BSN.
Dan zijn vrijwel alle ondernemers (eenmansbedrijven) die ik ken in overtreding....
Ligt een beetje aan het soort bedrijf.....maar het zou mij niet verbazen.
Je BTW nummer is gewoon je BSN met wat extra erbij. Je BTW nummer moet ook aanwezig zijn op de facturen.
Nee, KvK nummer wel. Een eenmanszaak is namelijk ook een eigen entiteit die geregistreerd dient te worden.
Men moet ook een BTW nummer vermelden op de factuur, bij een eenmanszaak is het BTW nummer je BSN + nogwat ervoor...
En hoe zit het dan met het BTW-nummer, een ZZP-er heeft als BTW-nummer zijn eigen BSN...

Ik denk dat pattux daar op doelde....

Reeds melding gedaan bij AP.

[Reactie gewijzigd door roches op 24 mei 2016 15:48]

Misschien moeten alle ZZP-ers de APG hierover 'tippen/klagen':
https://autoriteitpersoon...-persoonsgegevens/tip-ons

Zie ook eerdere recactie van staatssecretaris Eric Wiebes van FinanciŽn op een motie die om loskoppeling vroeg : https://www.ikgastarten.n...t-gekoppeld-aan-bsn-zzper

[Reactie gewijzigd door _beevee_ op 24 mei 2016 16:47]

De motivatie is wel echt om te huilen:
In de brief schrijft de staatssecretaris dat het privacyprobleem niet wordt opgelost door een ander btw-nummer. Een btw-nummer dat niet is gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN), zou namelijk net zo goed een persoonlijk nummer zijn. Ook schat hij de kans op identiteitsfraude hierbij niet zo hoog in. Ten slotte zou de Belastingdienst bij een apart nummer de omzetbelasting niet meer kunnen uitvoeren en handhaven.
"net zo goed een persoonlijk nummer" ... ja, maar alleen bruikbaar als btw nummer en niet bruikbaar voor alle andere overheidsdiensten. Waarom heeft de staatssecretaris het alleen over identiteistfraude bij de verwerking van de omzet-belasting? (zie onder)
Hij zegt zelf: "De kans op identiteitsfraude bij het proces van omzetbelasting [is] niet zodanig groot [..]"
Precies, daarom is een btw-nummer ook minder kwetsbaar!

Het mag dan bij een zzp'er om "ťťn en hetzelfde persoon" gaan, maar het blijft iemand in een heel andere rol dan zijn privť persoon.

Als de belastingdienst geen koppeling tussen een btw-nummer en de organisatie van een bedrijf kan maken begin ik me af te vragen waarom de wegenbelasting voor een kenteken op mijn naam de weg naar mijn (nieuwe) woonadres weet te vinden.

Daarnaast is volgens mij het idee niet dat de kans op identiteitsfraude de enige maat is, maar vooral de impact die het kan hebben op het slachtoffer. En daarbij horen de zzp'ers net zo goed niet onnodig kwetsbaar gemaakt te worden.

Het lijkt me hoog tijd dat het AP de belastingdienst eens aan het werkt zet om dit beetje administratie op te zetten.

Laten we hopen dat dit een enkel zwak moment was van deze staatssecretaris.

Het originele antwoord:
https://www.rijksoverheid...9/diverse-btw-onderwerpen
3. Motie Van der Linde/Oosenbrug
In deze motie wordt de regering verzocht voor nieuwe zzp’ers een btwidentificatienummer
te gebruiken dat niet gekoppeld is aan het burgerservicenummer (bsn)

Mijn voorganger heeft bij brief van 3 december 2013 deze motie ontraden.
Ook bij nadere overweging ben ik tot de conclusie gekomen dat de uitvoering van deze motie geen begaanbare weg is. Hieraan liggen drie overwegingen ten grondslag.
De eerste is dat ook een btw-nummer dat niet op het bsn gebaseerd is, een persoonsidentificerend nummer in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens vormt. Met andere woorden, daarmee wordt het privacyprobleem dat volgens sommigen uit het gebruik van zo’n nummer voortvloeit, niet opgelost. Daarnaast is de kans op identiteitsfraude bij het proces van omzetbelasting niet zodanig groot dat deze een algemene wijziging met betrekking tot het btw-nummer rechtvaardigt. Ik heb dit in mijn brief van 2 juni jl. al aangegeven in relatie tot het hanteren van ťťn bankrekeningnummer bij de teruggaaf van omzetbelasting.
Tenslotte heeft de Belastingdienst in de afgelopen periode onderzocht wat de effecten van uitvoering van de motie voor de processen bij de Belastingdienst en belastingplichtigen zouden zijn. Conclusie is dat dit een grote en prohibitieve impact heeft op de continuÔteit van het uitvoeringsproces.
Dit is met name voor de omzetbelasting het geval. Het btw-nummer vervult immers een essentiŽle rol binnen de omzetbelasting bij het aangifte doen door de ondernemer, in de gegevensuitwisseling binnen het stelsel van intracommunautaire transacties en in de facturen tussen ondernemers voor het recht van vooraftrek van btw. De introductie van een apart nummer naast het bsn voor ťťn en dezelfde persoon leidt tot zodanige foutrisico’s op de genoemde terreinen dat daardoor de (massale) uitvoering en handhaving van omzetbelasting niet meer kan worden gewaarborgd. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geÔnformeerd.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van FinanciŽn
Eric Wiebes

[Reactie gewijzigd door R-J_W op 24 mei 2016 18:54]

De eerste is dat ook een btw-nummer dat niet op het bsn gebaseerd is, een persoonsidentificerend nummer in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens vormt. Met andere woorden, daarmee wordt het privacyprobleem dat volgens sommigen uit het gebruik van zo’n nummer voortvloeit, niet opgelost.
Een BTW nummer heeft echter maar een beperkt nut als het geen BSN bevat.
Een BSN kan je namelijk gebruiken voor allerlei zaken en is cruciaal voor identitetisfraude en bijvoorbeeld vervalsen van identiteitsbewijzen
Een BTW nummer is dat niet.
Dat niet alleen. Adreswijziging doorgeven bij KVK, moet je PER POST een kopie van je legitimatie bewijs mee sturen.

Natuurlijk 3/4 door gestreept, maar toch. Hoe onveilig wil je het hebben?
Je kunt dus als je zo een brief eruit weet te vissen behoorlijk wat gegevens aan elkaar linken met wat een BTW nummer.

Bedankt voor het vereenvoudigen van ID fraude.
Echter eist de KvK wel dat je niet alleen je BSN, maar ook je hele foto zwart maakt op de afdruk. Ook hoef je alleen de voorzijde op te sturen. Dat valt dus nog allemaal wel wat mee, zeker in combinatie met de bovengenoemde watermerken van de apps van de Rijksoverheid.

Overigens is je BTW-nummer en dus je BSN als het goed is wel veel lastiger te vinden dan je KvK nummer. Deze hoeft namelijk niet op je website of in je mailverkeer vermeld te worden. Alleen op facturen.

[Reactie gewijzigd door Tralapo op 24 mei 2016 16:04]

Nou, daar ben ik het niet mee eens. Die informatie waar de Belastingdienst daar naar linkt gaat namelijk ook expliciet over webshops, waar het inderdaad verplicht is. Over een simpele algemene website schrijven ze niets.

Echter meldt Ondernemersplein, een samenwerking tussen zowel de KvK en de Belastingdienst, dat wel anders:

"Let op: U bent niet verplicht uw btw-nummer op uw website te vermelden. Als u dat niet doet, moet u uw klant uw btw-nummer op een andere manier laten weten." - http://www.ondernemersple.../bedrijfscorrespondentie/

Dat is ook wat mij verteld is tijdens een startersavond van de KvK en ik doe het dan ook niet.

[Reactie gewijzigd door Tralapo op 24 mei 2016 16:49]

Kan je je post even verbeteren? Want dit is desinformatie. Je moet je BTW-nummer als ondernemer juist wel op je website zetten. Voor een BV is dat niet erg, maar voor een eenmanszaak is dit hetzelfde nummer als je BSN.
Voor meer informatie over het maskeren van je gegevens (en welke gegevens je mag maskeren en de overheidsapp):
https://www.rijksoverheid...ntiteitsbewijs-moeilijker
http://kopie-id.nl/

Een gouden tip is het halen van een vel van die kleine 'metalen' stickertjes bij de speelgoedwinkel.

Plak met zo'n klein stickertje het BSN nummer af.

Met de nieuwe ID's verhuisd de BSN zo en zo naar de achterzijde, maar blijft afplakken zo en zo het verstandigste..
(Ook werkt deze tip prima voor de 'authorisatiecode' op je creditcard.)
Ik heb dat gewoon met Paint allemaal doorgestreept. Dan weet je zeker dat de informatie niet meer in je print zit.

Maar het gaat mij vooral gewoon om het principe. Dit is waarom we DigiD kregen.
Als je goed kijkt naar een paspoort, staat je BSN nummer ook aan de voorkant, de laatste x cijfers.
KvK Rotterdam pakt gewoon je inschrijving in je gemeente over hoor...
Als ZZP misschien, maar een eenmanszaak hoeft niet op het zelfde adres gevestigd te zijn. Dus als je thuis een eenmanszaak runt, en je verhuisd moet je dit apart doorgeven, omdat de zaak verhuist.
Bron? Waar staat dat ik mijn BSN nummer op mijn website moet plaatsen? Ik moet alleen mijn KvK en BTW nummer op mijn facturen vermelden.
Je BTW nummer bevat je BSN nummer
Dat is wel duidelijk. Maar waar staat dat ik mijn BSN (of BTW nr dan) moet plaatsen op mijn website?
Voor een eensmanszaak =>
BTW nummer = NL[BSN]B01, idioot genoeg
Daar is een interessant stukje over te vinden bij de Autoritiet.
( let voooral ook op de site van de belastingdienst daarna;) triest..
Alle antwoorden op mijn vragen
Gebruik BSN buiten de overheid
Ben ik verplicht om mijn BSN aan mijn woningverhuurder door te geven?


Ben ik verplicht mijn BSN en dat van mijn kind aan de kinder- of peuteropvang door te geven?


Moet ik als eigenaar van een webwinkel mijn btw-nummer, dat mijn BSN bevat, op mijn website vermelden?
Nee, u bent niet verplicht om uw btw-nummer op uw website te vermelden. U heeft wel de verplichting om uw btw-nummer aan uw (potentiŽle) klanten bekend te maken. Maar u kunt ervoor kiezen om dit op een andere manier te doen dan via uw website. U hoeft uw btw-nummer dus niet aan elke willekeurige websitebezoeker te tonen.

Opties btw-nummer bekendmaken
U heeft als ondernemer de volgende mogelijkheden om uw btw-nummer bekend te maken:

U verstrekt uw btw-nummer telkens actief aan een (potentiŽle) klant.
U maakt uw btw-nummer toegankelijk op de plaats waar u een dienst verricht of contract sluit.
U maakt uw btw-nummer gemakkelijk toegankelijk op een elektronisch adres dat u van tevoren laat weten.
U neemt uw btw-nummer op in het informatiedocument dat u aan de klant verstrekt en waarin u in detail uw diensten beschrijft.
Meer informatie
U vindt meer informatie onder Uw btw-nummer en Btw-nummer vermelden op uw website? op de website van de Belastingdienst. Heeft u vragen, neem dan contact op met de Belastingdienst.
Bron: https://autoriteitpersoon...rgerservicenummer-bsn#faq

En dan de belastingdienst:
Btw-nummer vermelden op uw website

De EU heeft regels vastgesteld voor ondernemers die een website hebben. Die regels gaan onder andere over welke informatie u op uw website moet plaatsen, zoals uw btw-nummer.
bron: http://www.belastingdiens...mer_vermelden_op_website/
Zelfs de verwijzing daar maakt het alleen maar erger..
https://www.acm.nl/nl/ond...-geven-over-uw-webwinkel/

[quote] Wat staat er in de wet over de informatie die u moet vermelden over uw onderneming?
In de wet staat dat u de volgende informatie moet vermelden:
[artikel 1/tm/3 sla ik over en dan]
4. Uw inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel (KvK-nummer) en uw btw-nummer
Kortom, ze zijn het zelfs daar heerlijk oneens en de webwinkel mag het uitzoeken.
Misschien dat iemand zich geroepen voelt een rechtzaak tegen de belastingdienst/staat aan te spannen om het bsn niet meer te gebruiken als onderdeel van je btw-nummer...
Ik zeg zooi eenmanszaken verzamelen en collectief dat doen. Scheelt in kosten. Ik doe mee!
Ik ben van mening dat jij deze informatie verkeerd interpreteert en dan met name die zin van de Belastingdienst: "Die regels gaan onder andere over welke informatie u op uw website moet plaatsen, zoals uw btw-nummer". Mijns inziens wordt hier niet aangegeven dat dit verplicht is, zij geven enkel aan waar het gelinkte document over gaat.

En laat dat gelinkte document nou net over webshops en webshops alleen gaan, geen 'algemene websites'. Zoals je zelf al aangeeft geeft de Autoriteit zelf al aan dat het niet verplicht is en hetzelfde geldt voor het Ondernemersplein, de samenwerking tussen de KvK en de Belastingdienst.

Ik plaats mijn BTW-nummer dan ook al jaren absoluut niet op mijn website. Op zo'n voorlichtingsavond van het KvK/Ondernemersplein is mij naar aanleiding van deze vraag ook gezegd dat het niet hoeft. En ik weiger het ook te doen zolang de koppeling met de BSN er blijft.

Zolang ze het niet eens zijn met elkaar is het niet aan mij om dan de optie met de minste privacy te kiezen vind ik.

[Reactie gewijzigd door Tralapo op 24 mei 2016 17:00]

Inderdaad, dit stuit mij ook telkens tegen de borst als er weer eens geroepen wordt dat je voorzichtig moet zijn met je BSN. Echt verschrikkelijk.

Overigens hoeft je BTW-nummer niet op je website vermeld te staan. Wel op facturen.
Zie mijn wat uitgebreider stukje hieronder. Moet dus wel!
Elke ondernemer moet zijn BTW-nummer op zijn website zetten.
Ik verwacht dat de autoriteit persoonsgegevens binnenkort een rechtzaak start tegen de belastingdienst. Een oplossing waar ik al lang op zit te wachten is iedere ZZP-er een nieuw BSN geven en het BTW nummer ongemoeid laten. Laat de belastingdienst / overheid maar lekker bloeden en kosten maken om deze Kardinale fout te repareren. Heel fijn als je als ZZP-er een klant of leverancier hebt die ineens rare fratsen gaat uithalen met jouw persoonsnummer. Ik moet er niet aan denken dat dit gebeurt.
Ze zijn al lang bekend met dat probleem en als je hun site er op naleest kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat ze er niets aan zullen doen.

Ook de regering vindt het prima zo, zie recactie van staatssecretaris Eric Wiebes van FinanciŽn op een motie die om loskoppeling vroeg : https://www.ikgastarten.n...t-gekoppeld-aan-bsn-zzper
Doet de belastingdienst dan iets wat tegen de wet in gaat?
FYI: bij zon beetje -alle- scholen in NLD wordt BSN nummer opgeslagen / gebruikt of geregistreerd voor een leerling volg systeem [..] :F :N :?
Dat is dus ook een van de gemelde uitzonderingen. Dat is zelfs verplcht.
Bij mij op school is je bsn je standaardwachtwoord. is dat ook verplicht? scholen gaan er erg losjes mee om.
Het is alleen voor het in de wet omschreven gebruik. Als ww mag dus niet. Nu kun je dat zelf wijzigen maar dat betekent wel dat iemand die koppeling heeft gemaakt en dat mag dus weer niet. Kun je aangeven bij AP.
Ben je niet in de war met het BTW nummer?

Edit: ik zie dat voor eenmanszaken BTW nr == BSN nr. Wel vreemd inderdaad.

http://www.elsevierfiscaa...enmanszaak-met-bsn-blijft

[Reactie gewijzigd door iceblink op 24 mei 2016 15:45]

Daar staat dus je BSN in.
Inderdaad.. erg vreemd.. Aan de ene kant moeilijk doen over het BSN nummer en aan de andere kant moeten o.a. alle ZZP'ers het nummer op facturen plaatsen.
Dit!
Helaas blijft het gewoon gekoppeld. Dus ik moet voorzichtig zijn met mijn BSN, maar het staat wel (verplicht) op zowat al mijn correspondentie...
Heb dit al bij meerdere politieke partijen aangekaart. Niemand doet er iets aan.
Ik zie in het nieuwsbericht niet zo snel of ze PostNL ook op de vingers hebben getikt. Waarom ze elke keer mijn BSN moeten noteren voordat ik mijn pakketje mag krijgen is mij nog steeds niet duidelijk. En die 16-jarigen achter de balie kunnen dat natuurlijk ook niet uitleggen, nog kan je ze aan het verstand brengen dat ze illegaal bezig zijn. Maar goed, genoeg gal gespuwd, het lijkt erop dat de AP goed bezig is. Ik hoop dat er ook daadwerkelijk wat mee gebeurt nu!
Is dat voor zakelijke? Ik heb nog nooit mijn bsn hoeven afgeven voor een pakketje. Hooguit een handtekening.
Nee, puur persoonlijk. Pakjes van Bol en Alternate en andere webwinkels. Ik laat ze niet thuis bezorgen want ik ben er toch nooit als de bezorger aanbelt dus laat ik ze bij een supermarkt op mijn route van/naar werk brengen. Op die manier hoef ik niet eerst drie pogingen af te wachten of weer eens kaartje invullen voor waar en wanneer het wel kan. Beter gewoon meteen naar de super dan heb ik het het snelst. :)

Maar het is alleen PostNL die hier een handje van heeft. DHL, bijvoorbeeld, hoefde ik laatst alleen maar een handtekening te zetten.
Oke ik laat ze soms ook bij de jumbo bezorgen. En hoef eigenlijk alleen mijn id te laten zien. Ze hebben daar nog nooit een kopie van gemaakt. Denk dat het niet aan PostNL ligt. Maar aan de supermarkt waar je het laat bezorgen.

Maar vreemd is het zeker.
En ook nog eens onzinnig. Het BSN is bedoeld als identificatie, niet authenticatie. Dus waarom men dat nummer moet hebben weet ik niet. Immers dat nummer opgeven bewijst niets betreft mijn identiteit.

In principe zou er dan ook niets mis mee hoeven zijn als het aan de grote klok gehangen wordt. Ik denk dat de autoriteit persoonsgegevens vooral bang is voor privacy ivm tracken en profielen maken. In die zin dus extra raar dat PostNL erom vraagt. Maken ze soms profielen aan? Zo niet, lijkt mij gewone legitimatie voldoende.

Ik vraag me af wat er gebeurd als je een onzin nummer opgeeft? Zijn er officiele test-nummers voor BSN? Het Amerikaanse BSN kent bijvoorbeeld dat soort officieel ongebruikte nummers speciaal voor test doeleindem.
Postnl/webwinkels vragen hooguit een legitimatie. Alleen blijkbaar zijn er winkels/ophaal punten die daar anders over denken.
Als het je weer gebeurd, weigeren en zo-ie-zo melden bij het AP:
https://autoriteitpersoon...-persoonsgegevens/tip-ons
Uit het originele bericht:
Mag een winkel of ophaalpunt waarbij ik mijn online gekochte product ophaal een kopie van mijn identiteitsbewijs maken?

Nee, dat mag niet. Wil de winkelier of medewerker van het ophaalpunt controleren of u daadwerkelijk de persoon bent die het product heeft gekocht? Dan kan diegene u om het aankoopbewijs vragen en het ordernummer overnemen in zijn administratie.

Ook mag de winkelier of de medewerker van het ophaalpunt u eventueel vragen uw identiteitsbewijs (zoals uw paspoort of identiteitskaart) te laten zien.

Maar een kopie maken van uw identiteitsbewijs mag niet. Ook het overnemen van uw burgerservicenummer (BSN) is niet toegestaan.
Maar een winkel of ophaalpunt is nog geen postbedrijf.
Klopt. Maar sinds wanneer komt PostNL met een 16 jarig meisje en een balie bij jou langs? Het gaat hier duidelijk om een ophaal punt van postnl en/of welk andere postbedrijf.
Voor zover mij bekend hoeven ze dat niet, ze moeten soms het documentnummer noteren, niet je BSN. Dat ze je BSN noteren ligt waarschijnlijk aan de ontbrekende kennis van de betreffende persoon.
Ze noteren niet je bsn maar je id kaartnummer als het goed is.

Ik heb vandaag per ongeluk een pakketje opgehaald voor mijn vriendin overigens, andere achternaam, maar geen enkel probleem. 8)7
Heel leuk allemaal, maar waarom worden deze bedrijven niet gestraft? Als ik door rood rijd moet ik ook een paar honderd euro dokken. Er moet wel 'skin in the game' zitten voor die bedrijven. Anders gaan ze vrolijk door.
Op welke wijze maakt altijd meteen maar een boete uitdelen de maatschappij beter? Krijg je daar geen nare "altijd over je schouder kijken" politiestaat van? Een waarschuwing bij een eerste geconstateerde overtreding die meer een vergissing is dan moedwillig misbruik lijkt me op z'n plaats.
Dan gaan bedrijven het gedrag vertonen wat wij van ze verlangen. ;)

Een boete voor een dergelijk misdrijf als dit is zonder meer niet meer dan logisch.

[Reactie gewijzigd door haas1234 op 24 mei 2016 18:48]

klopt, afstraffen al die wetsovertredingen!

wordt tijd dat mensen die films etc. illegaal downloaden ook direct een boete krijgen, dat zal ze leren!
Een waarschuwing bij een eerste geconstateerde overtreding die meer een vergissing is dan moedwillig misbruik lijkt me op z'n plaats.
Nadat het gebeuren rondom kopietje identificatiebewijzen enkele jaren terug groot uitgemeten in de media is geweest is er geen enkel excuus meer voor bedrijven om niet op'n minst uitgezocht te hebben of ze de betreffende gegevens zoals BSN wel mogen verwerken.

Dit is niet een gevalletje eerlijke vergissing, maar gewoon (criminele) nalatigheid.
Aan de hand van het btw nummer weet je het BSN nummer toch al?
Hoezo het is een bijzonder nummer wat half geheim gehouden moet worden..
Hoezo het is een bijzonder nummer wat half geheim gehouden moet worden.
Het is dan ook een misvatting dat het nummer geheim gehouden moet worden. Het privacy aspect zit er in dat het niet verwerkt mag worden. Het is ongeveer hetzelfde met het kenteken van je auto. Iedereen die er toevallig voorbij loopt kan aan het kenteken zien dat het jouw auto is die in de Kerkstraat geparkeerd staat, maar een foto van de auto maken en die op twitter posten met de tekst "Vrieske is nu de Kerkstraat" is een schending van je privacy.
Nee, want aan de hand van het kenteken kun jij als normale burger geen adresgegevens van de houder vinden.
En dat kan ik wel met jouw BSN? Daar kan ik ook helemaal niets mee.
Als ik je een factuur stuur als ZZP-er wel...
Dan leid ik uit je BTW nummer je BSN af. Ik sla je BTW nummer op en ben dan nog niet eens illegaal bezig want om je factuur correct te verwerken heb ik dat nummer nodig. Nu ga ik stiekum uit je BTW nummer je BSN halen, wat kan ik daar dan mee? Je stalken, je bankrekening leeg halen, je uit laten schrijven bij de gemeente? Volgens mij kan ik er helemaal niets mee.
Toeslagen aanvragen bij de gemeente, dure telefoonabonnementen afsluiten voor gratis telefoon, etc...

O.a.: http://plazilla.com/page/4294997409/fraude-met-bsn

Google maar eens zou ik zeggen, en huiver... ;)

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 24 mei 2016 16:42]

Maar aangezien de fraudeur maar een beperkt aantal mensen kan zijn (de mensen met wie je een zakelijke overeenkomst hebt) kan de dader snel worden gevonden. Of je moet als ZZP-er zo succesvol zijn dat je duizenden klanten hebt....
Huh? Iedereen kan het BTW-nummer = BSN-nummer minus het voorvoegsel 'BO1' toch al zien vanaf de eigen website? Je hoeft met niemand een overeenkomst te hebben, want je moet helaas verplicht dat nummer vermelden op je website.

http://www.belastingdiens...mer_vermelden_op_website/

"De EU heeft regels vastgesteld voor ondernemers die een website hebben. Die regels gaan onder andere over welke informatie u op uw website moet plaatsen, zoals uw btw-nummer."

Maar zoals SED hier ergens al zegt, botst dat wat de belastingsdienst zegt met dat wat de AP zegt. Het is echt bizar.

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 24 mei 2016 22:14]

Nou...
Een andere categorie ‘verboden’ persoonsgegevens is die van de persoonsidentificerende nummers, in het bijzonder het burgerservicenummer (BSN). Het risico van een grootschalig gebruik van het BSN is dat daarmee eenvoudig bestandskoppelingen kunnen worden uitgevoerd, veelal buiten het zicht van de betreffende persoon. Dit nummer mag daarom niet worden verzameld en gebruikt zonder dat daar voor een wettelijke verplichting of andere wettelijke basis bestaat.
Uit CBP Richtsnoeren Identificatie en verificatie van persoonsgegevens.
Adresgegevens staan gewoon op de website van een eenmanszaak/zzp'er, net als zijn btww-nummer=BSN. Even een maitlje of belletje en je hebt ook de naam. Dan heb je dus echt alles.
Dat is nog 's iets voor de privacy-commissie in Belgie - wordt dat nummer niet misbruikt - wellicht wel! Daarom ook dat je best erg erg voorzichtig bent met je identiteitskaart - de bank zal die kaart niet langer in de lezer mogen stoppen. Hoogstens mogen ze het nummer van de id-kaart overtikken en de adresdata controlleren. Je kan dat blijkbaar eissen - dus ga ik dat als extreem-lastige mens ook doen - met fierheid!
Zolang er nog heel veel landen (vaak ook nog de wat meer dubieuze landen, om het voorzichtig uit te drukken) zijn waar het in bijvoorbeeld hotels wettelijk verplicht is om alle informatie van een paspoort te registreren lijken me de problemen in Nederland vrij beperkt.
Hier moet je een BSN ingeven om bv een tandartsrekening te betalen. Vind ik raar.
Zou de Autoriteit Persoonsgegevens al contact met ze hebben opgenomen?
Heb wat gemeld bij de AP.
Daarnaast kunnen ze wel zeggen dat een persoon door het bsn identificeerbaar is. Maar hoe dan?
Heb nog geen online BSN zoekmachine op het internet gevonden.
Alleen via een GBA-V app kun je personen herleiden met een bsn.
Moet wel zeggen dat heel veel instanties toegang hebben tot die de BRP.

O wist je dat je sinds dit jaar bij je gemeente kan opvragen welke instanties en organisaties jou persoonsgegevens volgen?
Ja volgen, als je namelijk verhuist dan worden deze instantires geautomatiseerd ingelicht.
Ik moet bij het afsluiten van contracten met werkgevers altijd mijn BSN opgeven. Is dit een wettelijk gebruik?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True