Dating-apps voor homo's lekken nog steeds locatie van gebruikers

Drie onderzoekers van de universiteit van Kyoto hebben een methode gepresenteerd, waarmee de locatie van gebruikers van homo-datingapps als Grindr vastgesteld kan worden. Deze methode wijkt enigszins af van eerdere soortgelijke technieken waarmee locatiebepaling mogelijk was.

collusion triangulation grindrDeze methode gaat uit van een techniek die bekendstaat als trilateration, waarbij een bepaalde locatie aan de hand van afstanden tot drie verschillende punten kan worden bepaald. In 2014 had Grindr naar aanleiding van een ander onderzoek al aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen om een dergelijke aanval te voorkomen. Zo introduceerde de app de mogelijkheid om de functie voor het meten van de afstand uit te schakelen en deed het bedrijf dit standaard in landen als Rusland, Egypte en Sudan. Ook de vergelijkbare apps Hornet en Jack'd voerden soortgelijke maatregelen door, schrijft Wired.

Het onderzoek van de Japanse wetenschappers gaat uit van een variant van de bestaande aanvallen, die colluding-trilateration wordt genoemd. Daarbij is het in het nodig om twee aanvullende accounts aan te maken, in het geval van de onderzoekers gebeurde dit op een virtuele computer in combinatie met een gesimuleerde gps-locatie. In het geval van Grindr is het zo dat deze app personen in de buurt weergeeft in een raster, ongeacht het feit of de afstand-functie is ingeschakeld. Door de twee nepaccounts in het raster aan weerszijden van het slachtoffer te positioneren, is het mogelijk om op die manier de begrenzingen van de afstand tot het slachtoffer en daarmee ook zijn locatie vast te stellen. Deze methode maakt alleen gebruik van publiekelijk beschikbare informatie.

De apps Jack'd en Hornet gebruiken en iets andere manier om gebruikers te beschermen, maar ook in deze gevallen waren de onderzoekers in staat om de locatie van gebruikers te achterhalen. Ook bleken Grindr en Jack'd internetverkeer onversleuteld over te brengen, in het geval van Grindr betrof dit ook foto's, waardoor de originele afbeelding achterhaald kon worden. Woordvoerders van de drie bedrijven lieten aan Wired weten dat zij maatregelen zullen nemen, al werd niet duidelijk waaruit deze bestaan.

Volgens de onderzoekers is het probleem niet eenvoudig op te lossen. Het verder verduisteren van de locatie van gebruikers zou de gebruiksvriendelijkheid negatief kunnen beïnvloeden. Een echte remedie is dan ook alleen het gebruik van de apps in combinatie met een tool die een gps-locatie simuleert.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-05-2016 • 18:12

68

Reacties (67)

67
60
26
1
0
18
Wijzig sortering
Dit probleem was ook nooit verholpen natuurlijk. Je kunt nu ook vanaf een willekeurig punt kijken hoe ver iemand van dat punt vandaan verwijderd is, vervolgens kun je in enkele richtingen vanaf dat punt nieuwe punten aanmaken en de afstand opnieuw laten bepalen. Zo kom je al vrij snel te weten waar iemand is.

Je kunt dit wellicht stoppen door gebruikers te laten kiezen wat de minimale afstand is die zichtbaar is voor andere gebruikers. Stel dat je dit dan instelt op minimaal 1 kilometer, dan wordt het al vrij lastig iemand te vinden, als er bij iedereen binnen een straal van 1 kilometer staat: minder dan 1 km. Of een functie inbouwen die de gebruiker zelf een punt laat kiezen in de buurt (binnen een door Grindr vastgestelde straal) als 'huidige locatie' van de gebruiker.
Je kunt dit wellicht stoppen door gebruikers te laten kiezen wat de minimale afstand is die zichtbaar is voor andere gebruikers. Stel dat je dit dan instelt op minimaal 1 kilometer, dan wordt het al vrij lastig iemand te vinden, als er bij iedereen binnen een straal van 1 kilometer staat: minder dan 1 km.
Op het eerste gezicht: ja. Maar als je iets meer moeite doet / denkt als een hacker: nee, dat is nog steeds makkelijk te omzeilen.

We doen even alsof positie 1D is, in plaats van 2D, dat maakt het makkelijker om het principe uit te leggen.
Stel, jij staat op het punt "50" [vijftig meter rechts van een of ander willekeurig beginpunt]. Als ik vanaf "100" [vijftig meter verder naar rechts] jouw locatie opvraag dan krijg ik inderdaad "< 1km" en weet ik bijna niks. Maar daarna vraag ik je locatie op vanaf "200", en vanaf "300", ... en vanaf "1100" en dan krijg ik opeens "> 1 km". Dat vertelt me dat je ergens tussen "0" en "100" moet staan! Door vervolgens in kleinere stapjes nog een keer van "1000" naar "1100" te gaan (bijvoorbeeld per tien meter) kan ik je positie tot op tien meter nauwkeurig bepalen.
In 2D wordt dit iets ingewikkelder, maar uiteindelijk ook niet echt heel veel moeilijker. Door eerst van oost naar west te gaan kun je een dunne cirkelrand bepalen. Daarna ga je van noord naar zuid om nog zo'n rand te krijgen. Die hoef je daarna alleen nog even over elkaar heen te leggen. (Mocht je rekening willen houden met flatgebouwen dan kun je met een derde reeks zelfs de hoogte erbij krijgen.)

Een mogelijke oplossing is om op één centraal punt (de server die de afstand bepaalt) bij te houden hoe vaak de afstand tot een locatie is opgevraagd en na een bepaald aantal keer alleen nog een foutmelding terug te geven. Dan hou je nog wel het probleem dat iemand meerdere keren op ruwweg dezelfde locatie kan zitten (bijvoorbeeld: 's avonds vaak thuis zijn, of overdag altijd op zijn werk), dus daar moet je ook nog iets voor bedenken.

Een hele andere benadering zou zijn om alle locatiegegevens lekker bot "af te ronden". Bijvoorbeeld noorder/zuiderbreedte: van 0° tot 90° is 10.000 km dus ruwweg 100 km per graad, dus als je het aantal graden en minuten opslaat (en de seconden weggooit) dan heb je de positie tot op hooguit 2 km nauwkeurig. Voor wester/oosterlengte is het ietsje lastiger (om de onnauwkeurigheid goed te krijgen moet je, hoe dichter je bij de polen komt, steeds minder precisie opslaan), maar dat is iets wat je één keer uitrekent en daarna geen omkijken meer naar hebt. Vervolgens bereken je de afstand op basis van de "afgeronde" locaties en heb je informatie die redelijk bruikbaar is voor legitieme gebruikers, maar niet nodeloos / gevaarlijk veel informatie lekt naar eventuele aanvallers.
Ook dit is niet perfect! Iemand die vaak op een punt is precies op de hoek tussen vier "cellen", zodat zijn locatie "willekeurig" tussen die vier verspringt, kan nog steeds worden gevonden...

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 03:24]

maar....als ik die 1D uitleg van jou goed begrijp....en je zet in je app je locatie doorgeven uit...dan moet dus in theorie de andere gebruiker "onbekend" o.i.d. zien staan. dus de bug is eigenlijk, ipv lege coordinatenveldjes hebben ze geprogrammeerd met if(otherUser->showLocation()===true) then print afstand, (vergeten er om heen te zetten ofzo?) en de gebruikers geven nog altijd coordinaten door? lijkt mij beetje slecht onderhoudbare keuze. reden waarom is waarschijnlijk omdat ze de locatie vanaf de eigen servers willen berekenen, en dan de gps coordinaten wellicht opslaan in de database omdat dat wellicht sneller is?

heel basic gezien dan he?

[Reactie gewijzigd door pizzafried op 23 juli 2024 03:24]

De app is gemaakt om uw locatie te gebruiken om je in contact te brengen met anderen in de buurt. Dit zal altijd gehacked kunnen worden. Hier dient men de afweging veiligheid vs gemak/nut te maken. Spijtig voor landen zoals Rusland, Egype, Sudan en andere landen waar het verboden is.

De enige mogelijkheid die ik nog zie is dat men enkel betalende/erkende/unieke accounts toelaat. Maar dan moet men ook weer persoonlijke informatie doorgeven (reële naam etc...).
De app is gemaakt om uw locatie te gebruiken om je in contact te brengen met anderen in de buurt.
Ik heb de app zelf nooit gebruikt, maar had aangenomen dat het hele "afstand" gebeuren alleen diende om te zien welke personen "in de buurt" zijn (een ontmoeting met iemand dichtbij is een heel stuk practischer dan afspreken met iemand ver weg). Op het moment dat je allebei interesse hebt, dan verwacht ik een chatsysteem in de app, waarmee de gebruikers onderling kunnen bepalen hoe / waar / wanneer ze af willen spreken. Het bijhouden van een nauwkeurige locatie zou dus helemaal niet nodig moeten zijn!

Alleen in een extreem dunbevolkt gebied zou de informatie "er is een homo minder dan een km hier vandaan" genoeg kunnen zijn om iemand in gevaar te brengen. Je hebt gelijk dat het daadwerkelijk afspreken altijd een lastig punt zal blijven, maar dat gebeurt pas nadat de andere partij ermee instemt; deze aanval vindt plaats voordat (of, beter gezegd, zonder dat) de gebruiker ermee instemt.

@reactie:
Bedankt voor de aanvulling / toelichting!

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 03:24]

Dit is inderdaad hoe het werkt, in elk geval in bepaalde apps. De afstand van jou tot gebruiker x werd al niet meer weergegeven in enge landen of als je dat uitzette (zie eerder Tweakers-bericht), maar het probleem is dat mensen in de buurt dan nog steeds gerangschikt worden op afstand. Die rangschikking kun je zien in de app. Door daar dus je eigen nep-accounts tussen te zetten kun je aan de hand van de rankschikking uitvinden hoe dichtbij gebruiker x is en hem/haar opsporen.

Sterk afronden kan inderdaad werken.

Maar wat ook werkt is als je in de app standaard zelf je eigen locatie kunt kiezen, zegge binnen 1 km van je echte locatie in een dichtbevolkt gebied, of binnen 100 km in een extreem dunbevolkt gebied. Als je de gebruiker helemaal vrij laat krijg je "locatiespam", waarbij mensen gaan doen alsof ze in b.v. Parijs zijn voor de leuk, en dat is irritant voor mensen die daar echt wonen.

Natuurlijk kun je op Android zelf al je locatie instellen/faken als je root hebt, dus mensen met root zijn (zoals meestal) niet kwetsbaar hiervoor.
Het is natuurlijk heel gebruiksvriendelijk om mede gebruikers te vinden op basis van GPS lokatie. Maar je kan dit ook door de gebruiker zelf te laten doen.

Ik kies bijvoorbeeld vaak een plek in de buurt van mijn lokatie, maar waar duidelijk niemand woont. Water bijvoorbeeld.

Misschien hebben jullie het artikel gelezen over een boerderij in de middle of nowhere waar vaak geprotesteerd werd. Bleek hij precies in het midden van een staat te liggen waardoor Wikipedia edits op basis van ip precies daar getoond werden.

Opgelost door de default te verplaatsen naar leeg terrein.
Apps als grindr worden niet doorontwikkeld. Ik gebruik grindr heel veel, en het is van verre van perfect. Locatie weergave is daar 1 van, zo heb ik wel gehad dat ik naast een vriend zat en de app aangaf dat deze paar honderd meter verder op is(ondanks refresh).
Misschien wel bewust om niet op de meter nauwkeurig iedere homo aan te geven op de kaart? Maar lokatie werkt verre van perfect in de meeste apps. Route applicaties hebben het ook pas later door als je een verkeerde afslag hebt genomen. Vandaar dat ze vaak ook zeggen dat je Wi-Fi aan moet zetten om betere locatiebepaling te krijgen aangezien Wi-Fi bronnen doorgaans niet bewegen.

Btw: samo als in Basquiat?
Dat kan ik begrijpen in landen waar homo haat is, maar in een land als Nederland verwacht ik wel een betere prestatie. Een app als badoo bijvoorbeeld geeft locatie juist heel goed weer. Dat van wifi klopt inderdaad, maar goed, je hebt niet altijd wifi in de buurt he :).

Dat laatste begrijp ik niet, Basquiat?
"Bel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt."

Je hoeft geen verbinding te maken met Wifi om via WiFi signalen een locatie te bepalen.
Er wordt tegenwoordig anders genoeg homohaat geïmporteerd in Nederland :/
Anoniem: 382732 @BikkelZ20 mei 2016 20:32
Locatiebepaling werkt alleen maar redelijk nauwkeurig als je GPS gebruikt. Maar dat werkt uiteraard alleen maar bij vrij zicht naar boven. In een bos, stad met hoge gebouwen of binnen moet je het hebben van 2G/3G/4G masten, en indien mogelijk bekende WIFI APs. Als zijn die laatste ook niet heel erg betrouwbaar; die kunnen immers verplaatst worden zonder dat dat ergens wordt geregistreerd. Een 2G/3G/4G antenne die van locatie veranderd wordt wel netjes geadministreerd.

En als je afhankelijk bent van 2G/3G/4G masten kan het zo zjin dat zelfs al je naast elkaar zit je allebei op een andere cel zit. Je blijft immers attached op een cel zolang de verbinding goed is.
Met xprivacy op je android zit je zo waar je maar wil, kwestie van de gewenste long. en lat. aangeven.
Kun je in deze twee dingen mee:
  • je hebt die extra accounts niet nodig om je meting te verrichten
  • maar het is tevens te gebruiken om in de ogen van allerhande apps die graag je locatie met alles en iedereen delen een paar kilometer (of verder) verderop te gaan zitten van waar je werkelijk zit (en je navigatie kun je gewoon nog steeds je echte gps laten gebruiken).
Lijkt me bij dit soort apps sowieso wel een verstandige optie, voor je het weet smst, mailt, whatsappt je app zowel je moeder danwel schoonmoeder met je laatste scharrel en buiten de pot pies updates middels de toegang tot je contactenlijst :+

[Reactie gewijzigd door gekkie op 23 juli 2024 03:24]

Dit soort apps werkt in feite op 2 manieren: vinden en gevonden willen worden. Ga je met "slimme trucs" rommelen met het 2e aspect, dan lijkt dat misschien slim, maar de kans op een succesvolle ontmoeting daalt dan gewoon dramatisch. Iets wat nog erger wordt wanneer meerdere gebruikers van de app dezelfde slimmigheden gaan toepassen.

Dat is dus geen oplossing. In feite zijn dit soort dating apps altijd onveilig, want potenrammers hoeven helemaal niet actief op homo's te gaan jagen. Wanneer deze personen gewoon zelf een nepacccount aanmaken, hoeven ze alleen maar te wachten totdat ze benaderd worden. Daar helpt geen enkele maatregel tegen.
Eerste punt: als je gewoon 500 meter verderop gaat zitten met je neplocatie kun je nog steeds prima mensen ontmoeten, maar kun je niet makkelijk opgespoord worden. Met andere woorden, de app gebruikt een nauwkeurigere locatie dan nodig is voor zijn doeleinden. Xprivacy werkt daar dus 100% prima tegen.

Dat is inderdaad waar. Maar als je eerst een chat-gesprek hebt met iemand kun je wel aardig wat te weten komen over iemands achtergrond en karakter. Als hij Catullus kan citeren is de kans nagenoeg 0 dat het een potenrammer is.

Ten tweede is het natuurlijk verstandig om een eventueel afspraakje in een kroeg te laten plaatsvinden. Dan kun je ook wel een redelijke indruk van iemand krijgen.

Overigens geldt dit voor alle dating-apps: er is dat (waargebeurde) verhaal van een man die met vrouwen afsprak en allerlei gruwelijke dingen met hen deed...altijd voorzichtig zijn als je met een vreemde afspreekt!

Maar waar dit artikel over gaat is dus dat je locatie ook verraden kon worden aan eenieder die je niet eens gesproken hebt. Dan heb je daar dus geen enkele controle over. Dat is slecht, maar gelukkig te voorkomen dus.
Ik dacht dat locatie in zo'n apps een feature was, en geen bug.
In zekere zin, je hoort te kunnen zien hoe ver weg iemand is, niet waar iemand is.
Maar door te laten zien hoe ver iemand is, kun je dus een locatie bepalen.
Niet echt. Als ik zeg dat ik 5 km bij jou vandaan ben, dan is dat in een straal van 5km rondom jou. Dan heb je nog geen exacte locatie.
Totdat je de afstand groter / kleiner maakt.
Daar gaat het artikel nou net over.
Met twee andere nep accounts (of echte) erbij kun je 3 cirkels trekken met de straal die grindr aangeeft. Het kruispunt is rond de 30m nauwkeurig waar jij bent.

Eigenlijk werkt het hetzelfde als hoe gsm masten een telefoon kunnen lokaliseren
Dat is nu net het punt! En dat heeft altijd gekund.

Waar denk jij dat het GSM netwerk (hier in het Westen sowieso) toe in staat is?
Daar is deze app geen boosdoener in. Het wordt tijd dat de "echte" hackers ermee voor de dag komen, wat ze altijd al wisten, sinds +/-1989.

Ik blijf het zeggen, maar er is een reden waarom al deze functies steeds meer toegangelijker worden voor een breder publiek. En dat is dat deze functies zodanig implementeerd worden, omdat een heel ander publiek (lees: Regering & grote organisaties #(1)) hier baat bij heeft.

(2) is dat de betreffende hackers allang tools & code bemachtigd hebben, waar zeer sekuur mee om wordt gegaan, dat dit zelfs aantoonbaar is, zo niet in gebruik. (En dan komen we weer bij (1) en dat is dat, diezelfde regeringen gebruiken de "gaten" die ze opzettelijk verspreiden in de OS'en & betreffende software, zo niet backdoors, om het kwaad te laten geschieden. Het zal de eerste keer niet zijn dat ze hun informatie via deze ZWART methodes krijgen en weten in te zetten, terwijl men hier niet mee voor de dag komt.)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
#NSA, FBI, AIVD, BVD, Inter- & EuroPol (Ik noem even het Westen, maar het is nog veel erger dan het Westen alleen, overal waar je komt een andere benadering, van mij part met locaties en als je pech hebt je data)
Geen idee waar je het over hebt.. Maar het gaat er hier om dat grindr in regio's wordt gebruikt waar mannen die samen seks hebben strafbaar is. De politiediensten daar gebruiken de locatie bepaling (triangeling) om die mensen te zoeken met dezelfde app.

Met alleen plaatsbepaling via gsm kan dat niet, omdat je niet weet wie je dan zoekt. Je telefoon stuurt via de gsm niet uit of je gay of hetero bent.

En wat jou reactie verder.. 112 doet ook aan plaatsbepaling via gsmmasten in noodgevallen. Daar heb je geen hacker voor nodig om te weten dat dat kan.
En dan nog dingen zoals (Locatievoorzieningen en Stappen/passen-tellers)
Maar als je met een app die je locatie 'virtueel' kan aanpassen zorgt dat je vanaf een aantal plekken op de kaart de straal weet moet er als je het goed doet uiteindelijk een punt zijn waar alle stralen elkaar kruisen en bingo, je hebt een locatie :) . Zie het plaatje voor een verduidelijking hiervan, maar het is een erg oude techniek die volgens mij ook toegepast wordt voor locatiebepaling dmv telefoonmasten.
Volgens mij al in de scheepvaart sinds mensenheugenis.
Als je even het plaatje naast het artikel aanklikt (zodat het wat groter wordt weergegeven) dan wordt duidelijk waar het probleem zit.
  • Door vanaf meerdere punten te "meten" en te kijken waar gebieden overlappen kun je een relatief klein oppervlak overhouden.
  • De informatie "deze persoon is 5 km bij je vandaan" betekent eigenlijk "deze persoon is tussen 4,5 en 5,5 km bij je vandaan"; dit geeft je niet een cirkel maar een cirkelring.
De nauwkeurigheid / bruikbaarheid van deze aanval hangt sterk af van de precisie waarin de afstand gegeven wordt; dit zou meteen ook een mogelijkheid kunnen zijn om het probleem flink kleiner te maken. Als de afstand alleen wordt gegeven als "minder dan 5 km", "minder dan 10 km" of "meer dan 10 km" (dit heeft waarschijnlijk weinig invloed op het gebruiksgemak van legitieme gebruikers), dan wordt deze aanval al meteen een stuk lastiger.
Hierbij is het overigens wel nodig om, net als bij wachtwoorden, een soort van brute-force beveiliging in te bouwen: iemand die bereid is om wat moeite te doen kan zijn eigen positie faken en heel veel queries afvuren. Over de oost/west as om de honderd meter de afstand opvragen, daarna over de noord/zuid as om de honderd meter de afstand opvragen, klein beetje rekenen en je hebt de locatie tot op ongeveer honderd meter nauwkeurig bepaald. Daarna eventueel herhalen op een grid van tien meter en desnoods één meter...
De server zou na x opvragingen kunnen besluiten om alleen nog maar "afstand kan niet worden bepaald" terug te geven, maar je zou een wiskundige en een security-expert erop moeten zetten om de bepalen wat die "x" zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 03:24]

Toch kan ik me best voorstellen dat je niet wilt dat die app op bijvoorbeeld het werk staat uit te zenden. Mocht je een homofobe baas hebben die zoiets opmerkt en opzoek gaat naar deze "viespeuk". En met alleen afstand kun je mensen dus best vinden. Zeker als het niet al te druk is op de lokatie. En daarmee zend je dus wel degelijk je locatie uit. Je moet er alleen iets meer moeite voor doen om de persoon te vinden.
Niet gewenst in sommige situaties. En dan moet uit ook gewoon uit zijn.
Welke homofobe baas gaat grindr accounts aanmaken? Toch in West-Europa vrij weinig voorkomend denk ik.
ongeacht het feit of de afstand-functie is ingeschakeld
Daarmee is de functie tot bug verworden als hij niet uitgaat. En ik kan best begrijpen dat homo`s (en ook andere mensen) niet 24 uur per dag willen uitzenden waar ze zitten.
En ik kan best begrijpen dat homo`s (en ook andere mensen) niet 24 uur per dag willen uitzenden waar ze zitten.

=>

"Ik kan best begrijpen dat mensen, ongeacht hun seksuele voorkeur, niet 24u per dag willen uitzenden waar ze zijn."
Alleen is dit een app specifiek gericht op onze homofiele medemens. Vandaar ook de specifieke aanduiding van deze groep mensen.

Ik heb helemaal geen problemen met homo`s en lesbiennes, maar helaas snap ik heus de noodzaak omdat soms te moeten verbergen. Laten we het er maar op houden dat niet iedereen een ander in zijn waarde laat.
"In de jaren zeventig is het gebruik van de term homofiel uit geraakt. Het wordt nu door veel homoseksuelen als een verhullend en denigrerend woord beschouwd,[1] een eufemisme dat de seksualiteit ontkent. Een neutraler woord is simpelweg homo, hoewel dat ook vaak als scheldwoord wordt gebruikt. Sinds de jaren '80 is als vriendelijker klinkend alternatief het Engelse woord gay ook in Nederland in gebruik gekomen."wikipedia
Wat een onzin. Homo is een prima aanduiding. Gay is juist een beetje eh gay...
Homo lijkt me inderdaad prima. Of homoseksueel. Of gay. Ik had het over homofiel, dat is m.i. ouderwets, en volgens Wikipedia ook.
Homofiel en homoseksueel zijn 2 verschillende dingen, in dezelfde strekking is ook een pedosekueel anders dan een pedofiel.
Weinig homofielen zijn/worden niet homoseksueel me dunkt :-), maar bon. Je hebt gelijk, er is een verschil
En als het op wikipedia staat moet natuurlijk wel waar zijn.....
En als het op wikipedia staat moet natuurlijk wel waar zijn.....
Als je een fout ziet op wikipedia, dan kan je dat toch eenvoudig verbeteren?
Nou nee hoor. Misschien kan jij een bron geven waarin staat dat homofiel prima is?
Ligt er een beetje aan waar je wegkomt dan. Hier word met gay een overthetop relnicht inclusief handtasje mee bedoeld.
Maar goed, de volgende keer zal ik ze wel met homosensuele medemens aanspreken. Iedereen weer blij.

Kun je weer zien dat wikipedia dus niet altijd het goede/volledige antwoord heeft. :P

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 03:24]

Ik dacht dat gay ook een betekenis was voor blij. :)
Gay wordt hier in NL echt niet gebruikt voor wat jij beschrijft maar voor de hele community. Homofiel is idd een scheldwoord, net als nicht.

De over de top gedrag is dan wat je noemt relnicht :)
Je loopt achter; gay heeft op het moment juist een peioratieve klank. In werkelijkheid maakt het niet uit hoe je iets noemt, zolang het maar respectvol en met de juiste bedoelingen gebeurt. Homo zonder fiel of seksueel erachter, werkt meestal prima.
Dat niet alleen, maar een groot deel van de mensen op Grindr zijn bi-mannen met vrouw en kinderen die er stiekem opzitten.
Tja, stiekem gedrag hoeft dan ook niet gefaciliteerd te worden dus lijkt me dat daar geen rekening mee hoeft te worden gehouden.

Helaas is er geen onderscheid te maken tussen homo's wel beschermen en vreemdgangers niet.
Gelukkig maar, zou ik zeggen. Zolang er mensen zijn die er automatisch van uitgaan dat homo's en bi-mannen met vrouw en kinderen per definitie vreemdgaan als ze het niet aan de grote klok willen hangen, moet je ze allemaal beschermen (*). Anders trouwens ook, want zelfs als het vreemdgaan is, is dat niet iets waar jij wat mee te maken hebt. Het zou heel eng zijn als je een willekeurig moreel oordeel in zo'n app zou inbouwen. Niet alleen eng, maar ook gevaarlijk - zelfs voor vrouwen en heteromannen.

(*) Hier hebben ze alleen jouw oordeel te vrezen als het meezit, maar er zijn nog steeds culturen waar een homo letterlijk of figuurlijk geen leven meer zou hebben als het bekend zou zijn - hij moet dus gewoon netjes aan het verwachtingspatroon voldoen en een gezin hebben, uit noodzaak en/of uit vrije wil (zoekterm "companionate marriage", komt ook bij hetero's voor). Ik denk aan sommige streken in de VS, of aan bijvoorbeeld Saudi-Arabië. Dichterbij vast ook wel voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 03:24]

Laten we het er maar op houden dat niet iedereen een ander in zijn waarde laat.
Niet in zijn waarde laten? Als je zo'n app installeert in een land waar homofilie zwaar verboden is, is je leven direct in gevaar. Da's even andere koek dan 'niet zijn waarde laten'.
De app is gericht op homo's, niet op alle mensen. Sure, je kan het breder trekken, maar dan hebben we het over een globaal probleem en niet het probleem waar dit artikel over gaat.
Anoniem: 382732 20 mei 2016 20:34
Dus dit gebeurt niet bij apps voor hetero's?
Oh jawel hoor. M'n Tinder app toont real time afstand op 100m nauwkeurig. Check iemands afstand vanaf 3 verschillende locaties en je kunt al berekenen waar iemand is :p
Verschil met Tinder is toch wel dat je eerst mekaar moet 'goedkeuren' voordat je die persoon zijn afstand op vraag kan bezien. Doordat je eigenlijk geen raster hebt wordt het wel een stuk moeilijker.
Nee hoor, tijdens het 'swipen' kun je al iemand's afstand zien.
In de swipe mode kan je zelf niet bepalen welk profiel je te zien krijgt. vandaar 'op vraag kan bezien'.
Voor hetero's is het minder een issue, juist homo's moeten soms voor hun leven of welzijn vrezen vanwege hun geaardheid.
'Nee alleen homo apps hebben een "backdoor" natuurlijk'

Uiteraard zullen er ook hetero dating apps zijn met data lekken, maar dat heeft weer minder nieuwswaarde.
Anoniem: 459533 20 mei 2016 20:22
Als dit echt waar is, dan hebben de de mensen die tegen deze mensen hun seksuele voorkeur zijn een nieuw wapen! Namelijk trilateration. Ik vraag me af als er weer agressie wordt geuit naar hun en ze erachter komen dat ze op deze manier te werk gaan of Grindr etc dan als mede schuldige aangewezen kan worden.

Off Topic : ik vind het allemaal we wat tegenwoordig met al die termen, woorden en beduidingen. Dan maar omheen draaien en het maar geen naam geven. Verder vind ik dit soort manier van daten sowieso achterhaald. Waar is de hele jager en prooi manier gebleven? Het heeft nu echt wat weg van een abattoir. Daarnaast hoor je soms ook wel dat de wat minder aantrekkelijke medemens onder ons een "te mooi aanbod" krijgt en er mee afspreekt om vervolgens beroofd te worden. De tijden zijn echt anders anders geworden.
Een echte remedie is dan ook alleen het gebruik van de apps in combinatie met een tool die een gps-locatie simuleert.
De échte remedie zou natuurlijk het uitbannen van homohaat zijn, maar dat is wat lastiger helaas...
Overigens wordt er hier veel gesproken over het minder nauwkeurig maken, maar als jij in een klein dorpje in Rusland of Afghanistan of zo woont dan zou dat nog steeds gevaarlijk kunnen zijn.
App Timber(tinder) kun je ook fixed gps locatie aanvinken. Scheelt nogal in het accu verbruik!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.