Immersion Corporation klaagt Apple aan vanwege het gebruik van haptische feedback in de iPhone 6 en de Apple Watch-modellen. Immersion start zowel bij het reguliere gerechtshof als bij de handelscommissie een procedure.
Volgens de aanklacht maken de 6-, 6 Plus-, 6s- en 6s Plus-versies van de iPhone en de Apple Watch, Watch Sport en Apple Watch Edition gebruik van technologieën van Immersion voor het genereren van fysieke feedback door trillingen. Het gaat om de specifieke techniek die gebruikt wordt voor de trillingen, zoals bij 3D Touch van de 6s en 6s Plus en de Force Touch-functionaliteit, die de nieuwste iPhones en Apple-horloges bevatten. Daarnaast zouden de iPhone 6s en 6s Plus inbreuk maken op Immersions octrooi voor gedeelde feedback. In de klacht noemt Immersion ook AT&T, een Amerikaanse mobiele provider, als partij die inbreuk maakt. Waarschijnlijk omdat deze provider veel iPhones verkoopt.
De octrooien die hierbij een rol spelen zijn 8.619.051, 8.773.356, 8.659.571. Deze octrooien richten zich op technologie waarmee feedback kan worden geleverd aan smartphones of andere apparaten met een touchscreen. Immersion claimt dat Apple met zijn apparaten, die in staat zijn om verschillende trillingen te geven, inbreuk maakt op deze patenten. Ook zou de techniek van Immersion de basis vormen voor de methode om informatie te geven afhankelijk van de druk die de gebruiker op het scherm uitoefent.
Met de aanklacht bij de rechter wil Immersion de vermeende geleden schade verhalen op Apple en verdere inbreuk op zijn octrooien voorkomen. Middels de klacht bij International Trade Commission, de Amerikaanse internationale handelscommissie, wil het bedrijf ervoor zorgen dat de toestellen die inbreuk maken niet meer geïmporteerd en verkocht mogen worden.
Immersion heeft in het verleden al vaker rechtszaken aangespannen vanwege inbreuk op zijn octrooien. Zo vond het bedrijf dat de controllers van Sony en Microsoft gebruikmaakten van zijn methodes om haptische feedback te leveren. Met Microsoft werd toen een regeling getroffen; Sony verloor uiteindelijk zijn zaak.