Met dat soort diensten zouden immers auteursrechtinbreuken gefaciliteerd kunnen worden.
Dat gaat wel erg ver. Zo kun je ook computerfabrikanten als Dell verantwoordelijk voor het faciliteren van auteursrechteninbreuk, of internet providers. Zij maken het immers 'mogelijk' om dergelijke handelingen te verrichten. Maar dergelijke diensten zijn ook prima voor legale doeleinden te gebruiken.
We zien dat de invloed van Amerikaanse bedrijven veelal ook politieke invloed beginnen uit te oefenen. Paypal is eerder al opgevallen wegens het blokkeren van betalingen aan WikiLeaks, bijvoorbeeld. Ook verwijs ik ook naar het bedrijf Uber wat tracking in zijn apps gebruikte om kritische journalisten te volgen. Allemaal zeer ongewenst mijns inziens.
De vraag is of bedrijven niet gewoon bij hun taak moeten blijven, in plaats van een politiek instituut te worden die zich met dingen bemoeit waar het eigenlijk niets mee te zoeken heeft. PayPal is een betalingsdienst en zou zich ook daarmee bezig moeten houden. Dat een VPN-dienst ook voor niet-legale doeleinden kán worden gebruikt, zou geen enkele reden mogen zijn om betalingen te blokkeren.
Dit soort ontwikkelingen versterkt bij mij het doemscenario voor de toekomst: grote bedrijven domineren alle grote markten en je kunt eigenlijk niet meer zonder ze. De contentindustrie gekoppeld met strenge copyright- en patentwetgeving zorgt ervoor dat de macht bij grote bedrijven behouden blijft, die vervolgens hun politieke contacten de defacto overheid vormen. Zij bepalen wat jij mag en niet mag - werk je niet mee, dan gaat de stekker eruit.
@Armin
Dat is jouw mening, maar zoals ik elders aangaf, als een rechter anders vindt, mag PayPal de beurs trekken voor vermeende schade van die media bedrijven.
Als we die gedachtenlijn volgen, dan ook maar geen computers verkopen aan jongeren tussen de 15 en 30 jaar, want de kans dat zij auteursrechteninbreuk plegen is vele malen groter dan andere bevolkingsgroepen. Zie je niet in dat dit een extreem ongewenste ontwikkeling is? Bedrijven zijn geen politieagent of politiek instituut, ze moeten zich bij hun taak houden. We hebben rechters om in te grijpen waar nodig. Als bedrijven uit voorzorg al klanten gaan weigeren en toegang tot diensten gaan beperken uit angst voor claims, dan kan dat gezien worden als zelf-censuur net als journalisten in repressieve regimes zoals China en Rusland dat zichzelf opleggen. Dat vinden we toch ook ongewenst?
Bovendien is auteursrechtenschending juist een heel positief iets. Maatschappelijk gezien is het heel goed als burgers toegang hebben tot een rijk pallet aan content en informatie, zonder dat dergelijke informatie aan controle onderhevig is. Wat er nu gebeurt is dat de macht zich concentreert tot een kleine groep zeer machtige bedrijven die uiteindelijk ook politieke invloed verwerven. Zij bepalen wie toegang heeft tot data of diensten. In zo'n samenleving wil ik niet leven; ik wil juist in een samenleving leven waar
free flow of information een mensenrecht is, en niemand daaraan mag tornen. Dat gaat inderdaad ten koste van sommige individuele belangen, maar dat staat in schril contrast met de grotere belangen van de samenleving en zal de opmaat kunnen zijn voor een nieuwe economie en samenleving waarbij de burger juist zeer machtig is - in plaats van dat bedrijven gaan bepalen wat burgers mogen doen.
your account has been permanently limited and this cannot be appealed
Dit is absoluut niet in ons belang - het belang van de samenleving.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 15758 op 22 juli 2024 21:37]