Nederlands bedrijf voegt ultrasone ontwijkingstechniek toe aan drone

De Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics heeft een systeem ontwikkeld waarmee zijn Zenith-drone automatisch op veilige afstand van objecten kan blijven. Het systeem maakt gebruik van ultrasoon geluid om de afstand tot een object te meten.

Het 'Sense and Avoid'-systeem van Aerialtronics maakt de drone die ermee is uitgerust bewust van alles wat zich afspeelt in de nabije omgeving. Het systeem bestaat uit vier sensoren, die gemonteerd worden op de armen van de Zenith-drones van Aerialtronics. Door ultrasoon geluid uit te sturen en te meten hoe lang het duurt voordat de eerste echo terugkomt, kan de afstand tot een object bepaald worden.

Volgens Aerialtronics kan de techniek in de praktijk toegepast worden voor het inspecteren van bijvoorbeeld infrastructuur en telecommunicatiemasten. Er kan een 'safe zone' worden ingesteld waar de drone dichterbij mag komen. De sensoren kunnen per twee of per vier aangeschaft worden. Dat zorgt voor een dekking van respectievelijk 180 en 360 graden. In het tweede kwartaal van 2016 moet de upgrade beschikbaar zijn voor de Zenith 1.3-dronesystemen. Een prijs is niet bekend.

Diverse andere dronemakers werken aan systemen om automatisch objecten te ontwijken. In veel gevallen gaat dat met behulp van camera's. Yuneec toonde op de CES-beurs de Typhoon H die ook gebruikmaakt van ultrasone techniek. De Chinese fabrikant gebruikt die echter om grote obstakels te ontwijken en wil in de toekomst een module met Intels Realsense-cameratechniek toevoegen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-02-2016 • 19:57

44

Reacties (44)

44
44
31
1
0
9
Wijzig sortering
LOL, deze sensoren zijn er al voor arduino
koppel deze aan een arduinocopter, en je kan hem ultrasoon laten ontwijken van obstakels.

er zijn dan wel 6 nodig voor een full sphere 360 graden sensor
4 voor alleen horizontaal
presies wat ik dacht ,
0,2-3 meter.
7-10 Meter

ongetwijfeld zullen er betere zijn, hangt af hoe goed je kan zoeken.

niets bezonders dus

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 23 juli 2024 02:59]

dat zijn exact de modules die ik bedoel.

iedere tech geek die zijn eigen drone maakt, zal zeker weten hoe zo iets geinplementeerd moet worden.

daarbij zullen bedrijven er ruim 60 euro extra voor vragen voor zo'n feature.
terwijl de modules 3 euro per stuk max kosten (bulk is goedkoper)

je kan er nog veel meer sensoren aan maken: zoals een vocht sensor, bij het vliegen over een meer, als je bv te laag vliegt.

een hoogte meter voor extra info bij een video.

tilt meter, zodat je kan weten of de drone gat tilten en op zijn kop neer gaat storten.
dit stunt ook veel beter voor stunt-drones

dit zijn maar enkele mogelijkheden, met aruino is het eindeloos wat je erop kan zetten.
Ik snap de keuze voor ultrasoon ook gewoon niet. Wel leuk dat ze op Tweakers aandacht ook hebben voor "Technische Informatica" (robotica, electronica etc.) in plaats van enkel web/PC.

Een filmpje met een lidar gebaseerde "omgeving scanner" je hebt dan immers 360° kijkhoek en is het nauwkeuriger qua resolutie. Met zo'n sonars heb je een kijkhoek, maar hoe groter je die maakt, hoe minder precies je weet waar het object is.
https://youtu.be/Mz5z_xaB9i8

[Reactie gewijzigd door Accretion op 23 juli 2024 02:59]

zoals ik al in een andere post had gezegd de mogelijkheden zijn eindeloos, een LIDAR scanner kan al flink duur worden als je een goede wilt.
Ik begrijp er ook niets van.
Dit is helemaal niet nieuw.

Je hebt ultrasonar je heb lightdar die kan je op veel flightcontrollers aansluiten.

DJI heeft een oplossing hiervoor Intel en nog veel meer.
Zou ie ook de Arend van de politie weten te ontwijken? Das helemaal lachen als ie dat kan.
Eagle versus Technology = 0 - 1

Of zou die Arend toch winnen? ;)
Ben benieuwd hoeveel drones een arend er uit kunnen vliegen...
De DJI Phantom 3 heeft een topsnelheid van 16 m/s staat gelijk aan ongeveer 60 km/h.

Een steenarend, ik ben geen vogel-expert maar volgens mij is de vogel uit dit filmpje er een, kan topsnelheden van 300 km/h halen in duikvlucht.

2e vogel in de video is een 'Bald Eagle' die rond de 120-160 km/h in duikvlucht haalt.

Denk dat een doorsnee drone zo'n arend er niet snel uitvliegt. :+

[Reactie gewijzigd door caesar1000 op 23 juli 2024 02:59]

in een duikvlucht ja. Dat is een soort van gecontroleerde vrije val. Zwaartekracht het werk laten doen.

Probeer nu es recht vooruit? Gaat vast minder hard.

...Nu ik dit typ zoek ik het zelf eens op, en ik vind dit:
http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-snelste-vogels/
4. Stekelstaartgierzwaluw – 169 km/uur
De stekelstaartgierzwaluw staat misschien op de vierde plaats, maar het is wel de vogel die de hoogste horizontale snelheden behaald door het flapperen van de vleugels. (de snelste vogels in de lijst behalen hun snelheid in een duikvlucht).
Nog steeds sneller dan je Phantom...
De drone hoeft niet sneller in topsnelheid te zijn. Een drone kan, mits geprogrammeerd uiteraard, 'slim' zijn.
Zolang de drone voldoende kan inschatten met vanuit welke richting met welke snelheid de arend komt, kan hij op laatste moment een uitwijkingsmanoeuvre maken. De arend kan niet meer corrigeren en moet zijn aanval afbreken.
De vraag is dan of de arend kan leren om de drone met slimmigheden te pakken.
En dan zet ik in op de drone.

Sowieso lijkt het mij een mooie uitdaging om een drone te programmeren die de arend af moet zien te schudden. :)
Alleen vangen arenden(arends?) ook vliegende vogels en vluchtende grondbewoners die ook proberen de arend te ontwijken.
Volgens mij is een duikvlucht van een arend vooral een verassingsaanval. Als ze gezien zijn voor ze aanvallen zijn ze vaak bij voorbaat kansloos, juist omdat bij een duikvlucht je vrij lastig grote uitwijkbewegingen kan maken.
Mij staan toch echt beelden bij van valken/arenden (of andere roofvogels) die in/na duikvluchten vluchtende kleine muisjes of konijntjes tussen het gras oppikken. Lijkt me wat lastiger op te mikken vanuit een duikvlucht dan een herriemakende drone die zich echt niet met honderden km/u naar links of rechts kan uitwijken.
Een drone hoeft niet eens slim te zijn... je moet er gewoon veel van maken.

Denk er maar eens over na: een terrorist wil een bom verplaatsen met een drone. Stel nu dat je drone ergens tegenaan vliegt (of omgekeerd)- dan moet het ding ontploffen. Ik zet mijn geld in op veel drones.

Voor deze sensoren in drones zie ik wel nut. Nu is het nog rustig op de skyway, maar als je zodadelijk DSL en PostNL pakketjes gaat verplaatsen via drones, wordt het een ander verhaal. En dan is het wel fijn als ze niet tegen elkaar aan vliegen...
Soort RA2 intro maar dan met drones i.p.v. kirovs? :)
Niemand zegt dat die vogel recht vanaf de grond de drone moet pakken. De vogel zou in dat geval (een duikvlucht) ook snelheid kunnen maken en dan 'overschakelen' naar horizontale vlucht en zo met hoge snelheid de drone pakken. Als een arend in staat is een vogeltje uit de lucht te plukken die wegvliegt moet een drone ook geen probleem zijn lijkt me. :*)

[Reactie gewijzigd door caesar1000 op 23 juli 2024 02:59]

beetje sneu voor die arend alleen, raakt ie de drone dan is het einde oefening voor zoon vogel... die propellers komen echt wel hard aan.
Daar zat ik ook al aan te denken. Zou niet weten hoe een arend anders een drone uit de lucht kan halen.
Anoniem: 642623 @gubyan2 februari 2016 20:45
Ik zet in op de Arend :)
gezien vogels ook wel eens van richting veranderen, joah :P
Benieuwd naar of dit alleen echolocatie is, of dat er via Doppler ook beweging kan worden gemeten.

Edit: (gevonden)

The sense and avoid solution can detect obstacles up to seven metres away at a 360-degree angle, whether they are static or moving. There are also bounce back and distance keeping functions.

[Reactie gewijzigd door Anand op 23 juli 2024 02:59]

Zou mooi zijn als ook de Dopplerinformatie wordt meegenomen. De vraag is alleen of dat überhaupt gaat lukken met alle storingssignalen die de wind en het geluid van de rotors produceren. Ook is echtlocatie in de lucht ook alleen maar geschikt voor de korte afstand en lage snelheden - zie ook het filmpje. Het is wel lekker goedkoop maar ik zie op de langere termijn meer in EM (licht, radar) dan in US.
Geluid van de rotoren zou dan exact dezelfde frequentie moeten hebben? Daarnaast kun je een soort uniek bericht versturen en wachten totdat deze terugkomt. Maar inderdaad, lidar/radar lijkt me nuttiger.
Er zit een verschil tussen geluid en elektromagnetische straling, te weten dat geluid zich alleen kan voortplanten middels het in beweging brengen van de moleculen van lucht. Verder wordt (ultra)geluid vervormd, verandert het op verschillende manieren van frequentie e.d..

Werk dagelijks met ultrasound in de praktijk en je mag blij zijn als je daarmee een beetje redelijke beelden krijgt. Het meegeven van een bepaald "bericht" is een aardig concept maar kan je in de praktijk eigenlijk niet goed toepassen, daarvoor is de informatiedichtheid veel te klein...
Janee, ik bedoelde dat je een bepaalde modulatie toepast in het ultrasoon geluid. Zodat je weet dat de echo ook echt jou echo is, en niet van een andere bron.
Hoi FuaZe, eventueel kan je seriële metingen doen met verschillende toonhoogten (=frequentiemodulatie). Alles draait echter om de beperkte voortplantingssnelheid van geluid waarmee je maar heel beperkte mogelijkheden hebt. Zelf maak ik 2D en 3D-echo's op maximaal 20 cm diepte en daarbij heb je al maar een heel beperkte spatiële resolutie..

Enfin we zullen zien waar deze heldere lichten mee komen :)

[Reactie gewijzigd door HDoc op 23 juli 2024 02:59]

Als je dit artikel combineert met het artikel van gisteren (klik), kun je nog een leuke strijd/test krijgen :) Welke zal winnen, de ontwijkingstechniek of de roofvogels? 8)7
Je schijnt vogels ook met ultrasone geluiden te kunnen verjagen. Dus gewoon ff een speakertje dat dat geluid uitzend en de vogel zal niet aanvallen.
Hmm, die sensoren sturen zelf al een ultrasoon geluid uit ;) en wachten immers op de echo
Great minds think alike!
Of gewoon roosteren, zoals in dit filmpje tegen carjacking... Als de drone dan nog eens de arend vast kan grijpen heb je een lekker stukje geroosterd vlees :)
Of gewoon self-destructen... Drones maak je gewoon wat sneller bij dan arends...
Waar wil je de gascontainer laten? Dat voegt zoveel extra gewicht toe dat de drone amper meer kan vliegen...
Leuk, maar de meeste schade/letsel gebeurt wanneer hij uit de lucht valt en dan bovenop een mens beland. Dan heb je niks aan zo'n sensor, aangezien je toch al niet bewust zeer dichtbij mensen moet gaan vliegen.
Het gaat daar ook niet om. De volgende verise van de Lily is met deze techniek ineens wel in staat om een singletrack door de bossen te volgens zonder te crashen en daarmee is de 'volgende' action cam drone een feit. Daarnaast kun je de drones een gebouw laten uitkamen zonder deze exacte data mee te geven van de plattegronden ed, veel meer fuzzy en direct bruikbaar. De missing link naar echt inzetbaarheid
Zou hij bij 360° nog wel ooit willen landen?
mooi met dit systeem kan de roofvogel politie je drone niet meer vangen :D :Y)
De popo's stoppen wel met hun arenden als er een 1:1 verlies geleden wordt. Niet bepaald diervriendelijk maar als je met bijvoorbeeld lange scherpe spikes of licht gewicht messen de drone kunt uitrusten zal de vogel zich spietsen op de drone. Goed jij bent je drone kwijt en een paar honderd euro, maar de vogels kosten de popo's duizenden euro's (fokken, trainen en valkeniers). It's just eco-nomics.
Ik denk dat het je wel wat meer kost dan de prijs van je drone. De kosten van die arend kan je er minimaal bij optellen maar waarschijnlijk gaat daar ook een flinke boete bij komen voor het opzettelijk verwonden/doden van diezelfde arend.
Anoniem: 732097 3 februari 2016 10:36
Ultrasoon geluid. Heeft men dan ook nagedacht over de gevolgen hiervan op de natuur? Welke dieren heeft dit invloed op?

Dus als je straks met zo'n drone in het park bezig bent, worden de honden knetter gek.
Ik vraag me altijd hoeveel last dieren van dit soort technologieën hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.