De Radboud Universiteit gaat bij wetenschappelijk onderzoek in de Chileense Atacama-woestijn data van telescopen via fpga-units verwerken die stroom betrekken van wind- en zonne-energie. De universiteit heeft hiervoor met partners speciale containers ontwikkeld.
De duurzame energievoorziening en dataverwerkingsmodules zijn onderdeel van het Hipersense-systeem, dat onder andere uit een container, 133 zonnepanelen en een windmolen bestaat. De Hipersense-eenheden zijn makkelijk te verplaatsen en kunnen ook eenvoudig op het spanningsnet worden aangesloten of energie van andere duurzame voorzieningen betrekken, zoals waterkracht. Daarnaast zijn een aggregaat en accu aanwezig. De bedoeling is dat de systemen niet alleen voor wetenschappelijk onderzoek ingezet worden, maar ook bij noodhospitaals, festivals, defensie, smartgridtoepassingen en telecomaanbieders een rol gaan spelen.
In eerste instantie zet de Radboud Universiteit ze in voor het BlackGEM-project. Hipersense moet de energievoorziening en dataverwerking van drie optische telescopen voor zijn rekening nemen. Deze telescopen moeten gravitatiegolven identificeren: rimpels in de ruimtetijd die veroorzaakt zijn door de samensmeltingen van zwarte gaten en neutronensterren. "We gebruiken op een afgelegen bergtop in de Atacama-woestijn in Chili dieselaggregaten terwijl er continu zon en wind in overvloed is. Ik dacht een paar jaar geleden: dat moet toch anders kunnen", zegt Paul Groot, hoofd van de afdeling Sterrenkunde Radboud Universiteit tegen Tweakers.
Daarop nam hij het initiatief om partijen in de provincie Gelderland samen te brengen. "Het project heeft een aanlooptijd van 2 jaar gehad. De kosten waren 600.000 euro, waarvan 40 procent voor rekening van de provincie via het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling is gekomen. Uiteindelijk hopen we Hipersense niet alleen in Chili maar bijvoorbeeld ook voor klimaatonderzoek op de Noordpool in te kunnen zetten. Of denk aan onderzoek bij atollen, daar wil je echt niet met dieselgeneratoren werken."
De bedoeling is dat voor het rekenwerk modules van het bedrijf Incaa gebruikt worden. Die bevatten een Xilinx-soc met Artix-7-fpga en twee Cortex A9-cores met een kloksnelheid van 667MHz. Daarnaast is 512MB geheugen en evenveel flashopslag aanwezig, evenals twee gigabitethernetinterfaces, usb 2.0 en ondersteuning voor gps en 3g. Het verbruik ligt op 4W en de module zou 3,2megaflops rekenkracht kunnen leveren. In de Hipersense-unit kunnen meerdere modules geplaatst worden. "De uitdaging is om zoveel mogelijk van de imagedata van de BlackGEM-array van telescopen door de programmeerbare chips te laten verwerken", zegt Groot. "Andere systemen met bijvoorbeeld Intel-cpu's kunnen ook gebruikt worden, maar dan stijgt je verbruik en dat wil je niet."
Om energie op te slaan en ook 's nachts stroom te kunnen blijven leveren beschikt de Hipersense over 55 in serie geschakelde accu's van 12V/200Ah, die voor een energiebuffer van 72kWh zorgen. "Dit zijn lood-kristal-accu's, die gekozen zijn vanwege hun lange levensduur", zegt Ronald Haasdijk, die als projectleider bij Pasman Motoren & Aggregaten bij Hipersense betrokken is. "Daarnaast kunnen ze tegen hoge en lage temperaturen en hoef je ze niet te ventileren."
De 133 zonnepanelen van elk 1,6m2 leveren ieder een vermogen van maximaal 260W. De windmolen met diameter van 1,95 meter dient als aanvulling. Deze heeft een rendement van 1200kWh per jaar, met een maximum bij windrijke gebieden van 2800kWh. Landinwaarts komt het eerder uit op 300 tot 500 kilowattuur. Bij nood kan teruggevallen worden op een in de container aanwezig aggregaat die maximaal 20kW levert. Dat bleek geen overbodige luxe: bij een geplande demonstratie vrijdag op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, moest het aggregaat al ingeschakeld worden. De zonnepanelen waren beschadigd geraakt tijdens de herfststorm van afgelopen week en daarom niet aangesloten.