Neem nu die omvormer, dat is al 1 jaar extra
Ja, om een systeem wat op dat moment al afbetaald is weer 10 jaar vooruit te helpen. Dat is toch een no-brainer?
Verder ga je er vanuit dat je panelen dus allemaal heel blijven en niet degraderen.
Ja en nee. Ja, ik ga er vanuit dat ze heel blijven (en er is geen reden om te denken dat ze dat niet zouden doen). Nee, ik weet dat ze gaan degraderen, dit is op basis van praktijkcijfers ruim minder dan 1% per jaar en heb fabrieksgarantie op 80% na 25 jaar.
De overheid heeft al vaak laten zien niet betrouwbaar te zijn dus is er geen enkele garantie dat de salderingsregeling pas in 2020 zou wijzigen, dat kan net zo goed dit jaar nog gebeuren.
Ja en nee. Ja, de overheid is nogal onbetrouwbaar qua energiebeleid. Nee, Kamp zelf heeft gezegd dat hij pas in 2017 beging met herevaluatie met mogelijk vanaf 2020 aanpassingen in de regeling.
En de daling van energieprijzen is wel degelijk een groot risico in deze; check de daling in de laatste 6 jaar eens, trek je die lijn door, dan is dat ook killing voor je terugverdientijd.
Leuke cherry pick trouwens, het hoogste jaar uit
een reeks van 8 getallen pakken en dan zeggen dat er een negatieve trend is omdat het laatste getal toevallig lager is, dat zegt statisch helemaal niks.
Maargoed, je stelling om de lijn door te trekken gaat niet op want elektriciteit wordt niet gratis. Mocht de prijs van 19 ct/kWh dalen naar 15 ct/kWh dan zou dat het goedkoopste zijn
in ruim 15 jaar: zeer onwaarschijnlijk. De terugverdientijd zou dan met +/- 1/5 verlengen: van 10 jaar naar 12. En daarna alsnog 20+ jaar een zo goed als afbetaald systeem.
De zon schijnt overdag, en de meeste mensen zijn niet thuis overdag. Dat wil zeggen dat er dan ook weinig verbruik zal zijn.
Da's grotendeels waar, mits de salderingregeling ophoudt te bestaan en er geen alternatief voor in de plaats komt.
Maar vergeet het weekend, Demand Side Management en in het uiterste geval accupacks niet.
De meeste bedrijven hebben hun piekverbruik zowieso overdag.
In mijn opinie haal je vooral risico's aan die klein zijn. Nu is het jouw recht om te zeggen dat je die risico's niet wilt lopen. Prima, ga je lekker sparen tegen 1% rente en 2% inflatie. Duizenden anderen maken jaarlijks een andere afweging en zien de risico's niet opwegen tegen de opbrengsten .